גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מומחה רפואי שמונה מטעם ביה"ד הפך את חוות-דעתו כשהתובע פנה אליו באופן פרטי

המומחה, שמונה מטעם ביה"ד האזורי, הגיש חוות-דעת ששללה קשר סיבתי בין מחלתו של התובע לבין עבודתו ■ הפלא ופלא: כאשר פנה אליו התובע באופן פרטי, הוא צויד (בתשלום) בחוות-דעת הפוכה ■ איך זה נגמר בערעור?

סוד גלוי הוא שמומחים, במיוחד בתחום הרפואי, הפכו "שכירי עט" ומעניקים חוות-דעת לכל המרבה במחיר. כך ניתן למצוא בנקל בהליכים משפטיים רבים, רופאים בכירים שאבחנותיהם הפוכות ב-180 מעלות. לכן סבורים רבים שהפיתרון הוא למנות מלכתחילה מומחה מטעם בית המשפט.

"גלובס" חושף מקרה חריג ומטריד, העשוי להציב סימן שאלה על הפיתרון המוצע. מומחה רפואי בעל-שם שמונה מטעם בית הדין כדי לתת חוות-דעת בעניינו של תובע, נתן חוות-דעת נחרצת וחד-משמעית שעל בסיסה נדחית התביעה. אלא שכאשר אותו תובע פנה למומחה באופן פרטי, מבלי ליידע אותו שכבר נתן חוות-דעת בעניינו, הוא קיבל ממנו (בתשלום) חוות-דעת הפוכה בתכלית. הסיטואציה כשלעצמה מקוממת וקשה לעיכול. כעת נוסף לה נדבך נוסף: התובע הגיש את חוות-הדעת השנייה בערעור שהגיש על פסק הדין. האם יש לקבל את חוות-הדעת השנייה שהושגה תוך שיבוש ההליך? מקרה זה, בדומה לדילמה של "פרי העץ המורעל", מציג נקודה נוספת שבה המשפט והצדק כנראה אינם נפגשים.

תבע את הביטוח הלאומי

יחזקאל מאיר עבד שנים רבות כרתך-מסגר במפעל "אגמו" בנהריה. באמצעות עו"ד עשהאל בר-נס ממשרד גוהר את גוהר הוא תבע מהביטוח הלאומי להכיר במחלת האסטמה בה לקה כתוצאה של "פגיעה בעבודה", שנגרמה מחשיפה לחומרים מזיקים כמו גז ארגון, כרום וניקל, חנקן, אבק, גידים מהשחזות ועוד.

בית הדין האזורי לעבודה בחיפה מינה את פרופ' מרדכי קרמר, מנהל מכון הריאה בבילינסון ומבכירי המומחים למחלות ריאה בישראל, כמומחה מטעם בית הדין. קרמר קבע, כי מאיר סובל מאסטמה קלה בלבד ובהתחשב בגורמים השונים שתרמו להתפתחות המחלה, "איני יכול לקשור את עבודתו למחלת האסטמה הקלה ממנה הוא סובל, ואיני מוצא עדות לנזק מיקרוטראומטי מצטבר כתוצאה מעבודתו".

גם שאלות הבהרה שהופנו פעמיים למומחה לא שינו את מסקנתו, והוא קבע בשתי חוות-דעת משלימות, שהשפעת נסיבות עבודתו של מאיר על המחלה, אם היתה, היתה זניחה בהשוואה לגורמים אחרים כמו נטייתו הטבעית והעובדה שהוא עישן.

נוכח מסקנות המומחה ולאחר שמאיר לא הגיש סיכומים, דחתה השופטת נאוה וימן את תביעתו. מאיר לא אמש נואש, ובאמצעות עו"ד אסי רונן הגיש הודעת ערעור שלא פורטו בה נימוקים. הוא הודיע כי בכוונתו להגיש הודעת ערעור מתוקנת, אך לא עשה כן.

רק בסיכומים שהגיש הוא נזכר להעלות נימוק אחד ויחיד: מאיר חשף כי פנה לפרופ' קרמר באופן פרטי, "על מנת שיחווה את דעתו ביחס לקשר הסיבתי בין עבודתו לבין הבעיות בדרכי הנשימה והאסטמה. הפלא ופלא, (המומחה) קובע כי קיים קשר סיבתי: 'לדעתי יש מקום לקשור את עבודתו כרתך-מסגר עם התפתחות המחלה. ממליץ על הכרה במחלתו כמחלה מקצועית'". פרקליטיו צירפו לסיכומים את מכתבו של המומחה קרמר.

שופטי בית הדין הארצי קראו את הסיכומים ושפשפו את עיניהם בתדהמה. במהלך הדיון בערעור הם נזפו במאיר, על שהעז לפנות אל המומחה מטעם בית הדין באופן פרטי ולקבל ממנו מכתב הסותר לכאורה את חוות-דעתו, בלא להביא לידיעתו כי קיימת חוות-דעת שלו באותו עניין. כן הסבירו לו, שאם לא ימשוך את המכתב מהתיק, הם יחייבו אותו בהוצאות משפט בשיעור ניכר. עו"ד רונן הסביר שמאיר בסך הכל "רצה שהפרופ' יבדוק אותו. הוא רצה לפגוש את הפרופ' פנים מול פנים". הוא כמובן נענה להצעת השופטים ומשך את המכתב.

"טוב שכך עשה", כתב השופט שמואל צור בפסק הדין, אליו הצטרפו בהסכמה השופטים יגאל פליטמן ורונית רוזנפלד. "אנו רואים בחומרה יתירה את התנהגותו של המערער ובאי-כוחו. פנייתו אל המומחה מטעם בית הדין באופן פרטי, הינה - על פניה - לא פחות מאשר שיבוש הליכי משפט. מומחה רפואי המתמנה על-ידי בית הדין הינו גורם אובייקטיבי האמור לשקף נאמנה את מצבו הרפואי של המבוטח. המומחה פועל בעניין זה כזרועו הארוכה של בית הדין ואין למי מהצדדים רשות לפנות אליו, אלא ברשות בית הדין. פניית המערער אל המומחה נועדה 'להעמיד במבחן' את חוות-דעתו שהוגשה לבית הדין. פניית המערער אל המומחה הכשילה אותו בביצוע תפקידו כמומחה מטעם בית הדין. דבר זה - על פניו - הוא פסול מעיקרו ומהווה פגיעה חמורה בהליך השיפוטי".

חוות-הדעת הוצאה

עורכי דינו של מאיר לא יצאו אף הם נקיים מהפרשה, למרות שהשופטים יצאו מנקודת הנחה שהם לא ידעו בזמן אמת על פנייתו של מאיר למומחה. ואולם, קבע צור, "עורכי הדין קיבלו מהמערער את המכתב של המומחה ולא סירבו לעשות בו שימוש. עורכי הדין הגישו את המסמך לבית הדין הארצי (בלא לבקש רשות לכך), תוך שהם מבקשים להסתמך עליו כדי לשנות את פסיקת בית הדין האזורי המסתמכת על חוות-דעת המומחה. בכך, על פני הדברים, הפכו עצמם עורכי הדין לשותפים למעשיו של המערער ונכשלו בביצוע תפקידם כ'פקידי בית הדין' האמונים על תקינותו של ההליך השיפוטי".

לגוף הערעור, הערעור נדחה משום שמרגע שהוצא מכתבו של המומחה מתיק בית הדין, נותרה בעינה חוות-דעתו שהוגשה לבית הדין האזורי, "ממנה עולה בבירור כי אין קשר סיבתי בין עבודתו של המערער ובין מחלת האסטמה ממנה הוא סובל וככל שקיים קשר, הרי הוא זניח ובלתי משמעותי". משכך, צדק בית הדין האזורי בפסיקתו.

נציג המעבידים, עו"ד מיכאל הילב (מנהל המחלקה למשפט עבודה בהתאחדות התעשיינים), ונציג העובדים, פרופ' רן חרמש, התקשו להשלים עם התוצאה המשפטית וסברו שיש להשיב את התיק לבית הדין האזורי, שימנה מומחה רפואי חדש. "השופט צור הציג בצורה מלאה ומקיפה את המקרה, ואין לי אלא להצטרף לביקורתו הנחרצת, הן כלפי התובע והן כלפי עורך דינו", ציין חרמש. "למרות שאני מבין את השיקולים המשפטיים להכרעה זו, איני יכול להשלים עימם. חוות-הדעת הדין השנייה, למרות נסיבות השגתה המפוקפקות, קיימת, מהדהדת ומעלה ספק לגבי תקפותה של חוות-הדעת הראשונה".

ביקורת על המומחה

נציג המעבידים הצטרף כאמור למסקנתו, אך בניגוד לחרמש הילב סבר שיש להפנות את הטענות דווקא למומחה. "במקרה חריג זה הטענות חייבות להיות מופנות אל המומחה ולא למערער או לעורך דינו, גם אם יש פגם פרוצדורלי בהליך שנקטו". לדבריו, "קשה לקבל ולעבור לסדר היום כיצד רופא מומחה שמונה על-ידי בית הדין, נותן חוות-דעתו לבית הדין לפיה יש לדחות את תביעתו של המערער שביקש להכיר במחלה ממנה הוא סובל כ'פגיעה בעבודה', ולאחר זמן נותן חוות-דעת הפוכה, לבקשת המערער, לפיה המחלה היא כן ובאופן חד-משמעי 'פגיעה בעבודה'".

לבסוף קרא לגורמים הממנים את המומחים הרפואיים "לעשות הכל כדי שמקרים כאלה לא יקרו בעתיד, וזאת בלשון המעטה". למרות שבית הדין אינו נוהג להטיל הוצאות על אזרחים המערערים בענייני ביטוח לאומי, על מאיר הוטלו הוצאות מופחתות בסך 2,500 שקל.

הביטוח הלאומי יוצג על-ידי עו"ד ליאת אופיר. (ע"ע 85/07).

עוד כתבות

בורסת שנחאי, סין. / צילום: Shutterstock

עליות באסיה; ביפן ובקוריאה אין היום מסחר

שנגחאי עולה ב-1% ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יום המסחר צפוי להיפתח בירידות שערים ● הדולר מזנק מול השקל בעקבות ההתחממות בדרום ● מיטב: הצריכה הפרטית עלתה והקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% ● באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בחסר עמוק" ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה 

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית