גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרקליט המדינה לדור: "כשאנו מגבשים חוות-דעת, איננו מדברים על השורה התחתונה אפילו לא ברמז"

משה לדור חושף את טכניקות העבודה של הפרקליטות בתיקים רגישים וסבוכים, טרם קבלת החלטה אם להגיש כתב אישום או לסגור את התיק ■ "זה לא כל-כך פשוט להיות אדם ישר ולהיתפש כך על-ידי הסביבה"

"זה לא כל-כך פשוט להיות אדם ישר, ולהיתפש כך על-ידי הסביבה. כולנו מפעילים מסננת בין העולם הפנימי לעולם שאנחנו מציגים כלפי חוץ, כדי לייצר לעצמנו דימוי". הדובר: פרקליט המדינה משה לדור. בהופעה מרשימה בכנותה דיבר השבוע לדור על ייסוריו והתלבטויותיו של מי שנושא באחריות להחליט בגורלם של בני אדם - בין אם מדובר בשופט ובין אם מדובר בתובע בכיר בשורות הפרקליטות.

לדור השתתף השבוע בערב שהתקיים בבית לשכת עורכי הדין בתל-אביב לזכרה של השופטת שרה סירוטה, שהלכה לעולמה לפני שנה, ושהיתה ידועה בכך שמעולם לא חששה לומר בדיוק את דעתה, הן כפרקליטת מחוז מרכז והן כשופטת בית המשפט המחוזי בתל-אביב.

"הכרתי אותה היטב, וגם שימשתי ערכאת הערעור שלה", שיתף נשיא בית המשפט העליון בדימוס אהרן ברק את הנוכחים בזכרונותיו, "זה לא היה פשוט לשמש ערכאת הערעור שלה. אחד התפקידים שלי היה לשמוע בקשות לפסילת שופטים, והיו כמה וכמה תיקים בנוגע לפסילה שלה, כי סירוטה אמרה בדיוק מה שהיא חושבת. שופט", חשף ברק נתח ממשנתו השיפוטית. "לא צריך לומר בדיוק מה הוא חושב, אלא רק בפסק הדין. שרה אמרה את דעתה לפני פסק הדין, בפסק הדין ואחרי פסק הדין. לא פעם, חוששני, הייתי צריך לפסול אותה".

נדמה כי לדור, שהתרשם מכנותה המוחלטת של סירוטה - הביטוי "פה גדול" נשמע לא פעם במהלך הערב - ביקש לנהוג בפתיחות דומה, וסיפר לנוכחים על הקשיים בקבלת ההחלטה הנכונה בפרקליטות, אם להגיש כתב אישום או לסגור את התיק. זאת, במיוחד בתיקים הרגישים והסבוכים, העוסקים בדרך כלל בעניינם של נבחרי ציבור, ושבהם ההחלטה מתקבלת בדרג הבכיר ביותר ותוך התייעצות עם סוללה רחבה של פרקליטים נוספים משורות התביעה - אף שהמילים "משה קצב" ו"אהוד אולמרט" לא נשמעו באולם.

"אנחנו מושפעים מהעולם הפנימי שלנו", אמר פרקליט המדינה, "אנחנו באים לדיונים עם דעות, לפעמים אלה דעות קדומות". הוא סיפר כי במהלך שנותיו כפרקליט המנתב דיונים בתיקים רגישים כאלה, הן בתפקידו הקודם כפרקליט מחוז ירושלים והן כיום, הגה שתי שיטות שמטרתן למנוע השפעה של הדעות הקדומות על ההחלטה המתגבשת, או התיישרות לפי עמדת הפרקליט הבכיר בצוות. "סכנה נוספת היא שכל אחד שמגיע לדיונים האלה יראה לאן מנשבת הרוח", אמר לדור, "מכיוון ההנהגה שהוא כפוף לה - של היועץ המשפטי לממשלה או פרקליט המדינה, ויחשוב אולי מצפים ממנו לעמדה כזו או אחרת".

שיטה אחת היא שבעת הדיונים, נאסר על הנוכחים להביע את עמדתם לגבי התוצאה הסופית בתיק - האם לסגור אותו או להגיש כתב אישום. מה שמותר להם לומר בדיונים הם רק טיעונים התומכים בכיוון כזה או אחר - מחזקים או מחלישים את התיק, אך מבלי לחשוף את עמדתם באשר לתוצאה הרצויה. "זה לא רעיון מחלום הזוי, אלא פרקטיקה שיושמה בחלק ניכר מהתיקים שכל אחד מכם היה מזהה", סיפר לדור, "כשאנחנו מגבשים חוות-דעת, מתכנסים האנשים שצריכים להיות שותפים להכנתה, קוראים את החומר ומתחילים לשוחח - אבל איננו מדברים על השורה התחתונה אפילו לא ברמז".

במהלך הדיונים, שלדברי לדור עשויים לארוך שבועות ואף חודשים - אף שבתיקים מסוג זה הלחץ התקשורתי לקבלת החלטה במהירות מצוי היטב בתודעת מקבלי ההחלטה - מתגבשת חוות-הדעת למעט שני פרקים - פרק הסיכום, הכולל את השורה התחתונה, ופרק המבוא. רק בסופם של הדיונים, כשהפרקים הללו נכתבים, מגלים לראשונה משתתפי הדיון - לפעמים מדובר על 15 עד 20 פרקליטים - מה עמדתו של כל אחד מהם בשאלה המכרעת.

השיטה האחרת, מבית היוצר של פרקליט המדינה, משלימה את הראשונה, ולפיה במהלך הדיונים מגבש הצוות שני מסמכים - טיוטה של כתב האישום הפוטנציאלי, וטיוטה של "דו"ח ציבורי" המסביר מדוע היה צורך לסגור את התיק. "טיוטת כתב האישום הטנטטיבית הולכת ומשתנה מדיון לדיון", מספר לדור, "וגם חוות-הדעת המסבירה מדוע נכון לסגור את התיק, שעליה אנחנו עושים עוד ועוד הגהות. בישיבה האחרונה שומעים משתתפי הפורום לראשונה מה חושב העומד בראש הפורום. רק כך מתקיים דיון דמוקרטי, שבו אחרון המתמחים חופשי לבטא את עמדתו. אחרת, ראש הפורום יכול בקלות להוביל את כל הפורום להשמיע את אותן דעות".

האמירה האחרונה של לדור מעלה בזיכרון התבטאות של הבוס שלו, היועץ המשפטי לממשלה מני מזוז. ההחלטה המשמעותית הראשונה של מזוז, לאחר שנכנס לתפקידו, היתה סגירת תיק "האי היווני" נגד ראש הממשלה דאז, אריאל שרון. זאת, בניגוד לחוות-דעתה של פרקליטת המדינה היוצאת, עדנה ארבל, שעמדה בראש צוות פרקליטים שגיבש חוות-דעת וטיוטת כתב אישום נגד שרון. מזוז כינס צוות פרקליטים משלו שהגיע למסקנה ההפוכה, ואז עורר סערה כשהצהיר כי "לצוות ארבל היתה מטרה". ארבל, שופטת בית המשפט העליון, ישבה בשורה הראשונה בקהל והאזינה לדבריו של לדור. שריר בפניה לא זע ופיה נותר חתום.

לשכה אחרת?

הבחירות לראשות לשכת עורכי הדין יתקיימו רק בעוד יותר משנתיים, אבל קמפיין הבחירות, מתברר, כבר מרים את ראשו. מאז הבחירות ב-2007 שוררת, באופן פורמלי לפחות, קואליציה במוסדות הלשכה בין סיעת "לשכה אחרת" בראשות ראש הלשכה, יורי גיא-רון, לבין יראון פסטינגר ואנשי "הסיעה להצלת המקצוע". במסגרת ההסכם הקואליציוני הצליח פסטינגר להשיג הישגים מרשימים - בוודאי ביחס לעובדה שאת המירוץ הקודם הוא סיים במקום השלישי, אחרי גיא-רון ואילן בומבך. בין היתר, מונה מכוחו של ההסכם עמוס ון-אמדן ליו"ר המועצה הארצית ופנחס מרינסקי קיבל קדנציה נוספת כנציג הלשכה בוועדה לבחירת שופטים.

בפועל, המלחמות בין שני הגושים בלשכה נמשכות כמעט בלא הפסק. אנשיו של ראש הלשכה לא התלהבו מכך שהאירוע הראשון מטעם הלשכה שבו השתתף שר המשפטים החדש, יעקב נאמן, היה כנס שערך לכבודו פסטינגר בשבוע שעבר - שהזכיר את כנס התמיכה שערך פסטינגר גם לקודמו בתפקיד, דניאל פרידמן - ולא השתתפותו הצפויה בכנס הלשכה באילת בשבוע הבא, או ביקורו הצפוי בישיבת הוועד המרכזי בעוד שבועיים. הם גם לא העריכו במיוחד את מכתבו של ון-אמדן לחברי המועצה הארצית בנוגע להשתתפותו של עו"ד דורי קלגסבלד במושב הפתיחה של הכנס באילת.

עניין הכנס באילת מטריד גם את פסטינגר ואנשיו, אך מזווית אחרת לגמרי. לדעתם, על אף רוחות הפיוס והאחווה שהיו אמורות לנשב בלשכה מאז הבחירות האחרות, הם עדיין מקופחים כל שנה מבחינת ייצוגם במושבים השונים של הכנס, לעומת אנשי "לשכה אחרת" הזוכים לייצוג רב במושבים השונים, ולאירוח מפנק מטעם הלשכה במלונות אילת. למאבקם הם גייסו אפילו את יו"ר ועדת החוקה בכנסת, ח"כ דוד רותם, שאמר בישיבת הוועדה בשבוע שעבר כי "בכנס הלשכה באילת ישתתפו כמה אנשים שעדיף היה אם לא היו מוזמנים".

פסטינגר ואנשיו מספקים תמיכה גם ליו"ר ועד מחוז תל-אביב והמרכז, דורון ברזילי, שהיה במקור איש סיעתו של גיא-רון אך בין השניים שורר כיום נתק, לאור יוזמתו של ראש הלשכה לפצל את המחוז שבראשו עומד ברזילי לשניים - מחוז תל-אביב ומחוז מרכז, ומאבקיו של ברזילי לקבל נתח משמעותי יותר מתקציב הלשכה, שאף הגיע לערכאות משפטיות. הקואליציה השברירית בלשכה הולכת איפוא ומתפרקת. אנשי "הסיעה להצלת המקצוע" מפעילים לחצים על פסטינגר להודיע כבר עתה כי ישוב ויתמודד על ראשות הלשכה, אף שהבחירות עדיין רחוקות. אם פסטינגר ייענה לאתגר יתפרצו המטענים, שנאגרו בשנות הפיוס המדומה, ביתר שאת.

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל מבלי להודיע על כך באופן רשמי ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

תקיפה ישראלית בדמשק / צילום: נלקח מרשתות חברתיות לפי סעיף 27 א' לזכויות יוצרים

ישראל תקפה בדמשק, צה"ל חיסל מחבלים שנכנסו למבנים צבאיים של חיזבאללה בלבנון

קיבוץ בארי הודיע כי החטוף דרור אור נרצח ב-7 באוקטובר, גופתו מוחזקת בעזה ● מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון ● לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - האופוזיציה בסוריה מדווחת על פיצוצים חזקים באזור דמשק ● משרד הסחר הטורקי: "עוצרים את היצוא והיבוא לישראל וממנה בצל החרפת הטרגדיה ההומניטרית" ● המיליציות הפרו-איראניות בעיראק טענו: שיגרנו אתמול שני טיל שיוט לעבר ישראל

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

הבורסה בהונג קונג / צילום: Shutterstock, nyker

מדד ההנג סנג קופץ ב-1.1%; הביטקוין נסחר סביב ה-60 אלף דולר למטבע

החוזים העתידיים על וול סטריט נסחרים הבוקר במגמה חיובית ● מניית אפל עלתה במסחר המאוחר ב-6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא מתקיים היום מסחר בבורסות בסין וביפן