גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"המע"מ על פירות וירקות לא יעבור"

בראיון מיוחד ל"גלובס" מספר יו"ר ועדת הכספים, ח"כ משה גפני, כיצד הפך מחבר ועדה לוחמני ליו"ר ממלכתי, מבטיח שהתקציב יעבור אבל אומר שהוא לא יעשה חיים קלים לאנשי האוצר, מבהיר שמע"מ על פירות וירקות לא יעבור בכנסת ומבטיח שיהיה שליח ציבור של כולם ולא רק של החרדים

בתוך בליל הצעקות הפופוליסטיות שנזרקו לחלל ועדת הכספים אתמול, במהלך הדיון על הצעת האוצר לבטל את הפטור ממע"מ על פירות וירקות, נשמע אחד המשתתפים מעיר ליו"ר הוועדה הטרי, ח"כ משה גפני (יהדות התורה) כי התמזל מזלו. "המזל שלך הוא שאין לך גפני בוועדה", הסביר. הדובר ידע על מה הוא מדבר. אם היה גפני חבר בוועדה, ודאי היה מרים את הקול, בלשון המעטה, יוצא נגד יו"ר הוועדה ונגד האוצר וטוען ששם דואגים רק לעשירים ופוגעים בשכבות החלשות. אלא שגפני יושב מזה כחודש בראש השולחן ונדרש מתוקף תפקידו להפגין ממלכתיות. "חברי הוועדה חיוורים לעומת מה שאני עשיתי לנתניהו ב-2003 וב-2004 כשהציג את התוכנית הכלכלית", הוא נזכר, "אבל עכשיו הדיון צריך להיות מקצועי. גם בלי לצעוק אפשר להשיג את אותן התוצאות", הוא מסביר איך הצליח להשיג את אותה המטרה בדיוק רק מהצד השני של השולחן. ההצעה, הוא אומר בפסקנות, לא תעבור בכנסת.

בימים האחרונים הפעילו בכירים באוצר לחצים על גפני לדחות את הדיון בוועדה. גפני סירב. הוא אמנם חבר בקואליציה, אבל לא מוכן לשמש חותמת גומי לתוכניות האוצר והממשלה. "הטלת מע"מ על פירות וירקות משוללת כל היגיון כרגע", הוא אומר, "זה לא הזמן לשנות סדרי בראשית בגלל חסר בהכנסות המדינה. השתת מע"מ על פירות וירקות ובמקביל הפחתת מס הכנסה זה נכון אבל לא בימים כאלה". לשיטתו של גפני, את הפחתת מס ההכנסה יש לדחות עד אחרי 2010.

"התקציב יעבור"

גפני סבור כי באוצר כבר מבינים שאין סיכוי להעביר את המהלך בכנסת ובקרוב, הוא אומר, תתחיל ההידברות לגבי החלופות. "אם יציעו במקום לבצע קיצוץ רוחבי במשרדי הממשלה, להעלות את המע"מ הכללי בחצי אחוז - מ-16.5% ל-17% במסגרת הוראת שעה ולדחות את הפחתת מס הכנסה ל-2011, אולי אתמוך בזה", הוא אומר. "כתוצאה מזה גם הקיצוצים הרוחביים יהיו מתונים ולא יפגעו בחינוך, ברווחה ובבריאות".

באשר להצעת האוצר לדחות את החלת הוראת השעה שתבטל את הפטור ממע"מ בחצי שנה או יותר, אומר גפני כי סיעתו לא תיתן יד למהלך אבל כיו"ר ועדה הוא פתוח להצעות. "בגלל המצוקה התקציבית שישראל חווה היום לנוכח המשבר הכלכלי העולמי, ברור שיהיו גזירות קשות, העניין הוא התעדוף. צריך לראות איפה פוגעים פחות. אם האוצר יבוא עם הצעות אתן לזה יד. אני פתוח לכל דיון", הוא אומר.

המאבק על הסרת איום הטלת המע"מ על הפירות והירקות עומד כרגע בלב השיח הציבורי אולם הוא לא הנושא היחיד שוועדת הכספים תתמקד בו לקראת אישור תקציב המדינה לשנים 2009-2010 בכנסת. בעוד שבועיים יחלו הדיונים ועל שולחן הוועדה יעלו גם הקיצוץ הרוחבי, היטל הבצורת, המשבר ברשויות המקומיות ומענקי האיזון ועוד סעיפים רבים מספר חוק ההסדרים. "המלאכה לא תהיה נעימה", אומר גפני, "אבל התקציב יעבור. נתניהו יכול להיות רגוע. נעביר תקציב טוב ותוכנית כללית שתהיה צמודה לו". יו"ר הוועדה מסתייג ואומר כי בסופו של דבר התקציב אמנם לא ייצא כמו שהוא נכנס, אבל הוא מתחייב שלא ייפרצו מסגרות, ולא תשונה מדיניות הממשלה והאוצר. "הסך הכל הכללי יישאר אותו דבר, עם שינויים קלים פנימיים. יעד הגירעון והתקציב, ההוצאה לא ישתנו אלא בהסכמה של נתניהו ושטייניץ". בנושאים שנויים במחלוקות, הוא מבטיח, יגיע לפשרות.

חייל ממושמע

גפני אמנם מפזר מסרים מרגיעים לכיוון האוצר אבל אם חשבו שם לרגע שהיו"ר החדש יעשה להם חיים קלים, סביר להניח שהמציאות תוכיח ההיפך. "אין לי ויכוח עם אנשי האוצר. הם צריכים להביע את עמדתם, אבל בניגוד לאחרים, אני סבור באופן חד משמעי שלא הם קובעים ומחליטים. הם אלו שמביאים את ההצעות לכנסת ולוועדות ומי שמחליט בסופו של דבר הם נבחרי הציבור".

ב-1988, כשהחל את חייו הפרלמנטריים, מספר גפני, היה חייל ממושמע. "אני באתי מהכולל, אין לי השכלה אקדמאית. אמרו לי שיש חוות דעת מקצועית - שתקתי והקשבתי. אמרו לי שיש חוות דעת משפטית - שתקתי והקשבתי. אמרו לי שיש חוות דעת צבאית - בוודאי ששתקתי והקשבתי. אבל עם השנים למדתי שמאחורי כל חוות דעת עומדת השקפת עולם של מי שכתב אותה, וצריך להפעיל את השכל הישר ולהבין את הדברים, ולא לעבור לדום ולקבל כל דבר. אנשי אגף התקציבים מאוד מיומנים אבל אני צריך לבחון הכל ולקבל חוות דעת נוספות", הוא אומר למורת רוחם של אנשי האגף.

עם זאת גפני אינו מתכוון ליצור משבר קואליציוני ערב אישור התקציב. הוא אינו מעוניין בהפלת הממשלה. ההיפך. "אני מתכוון שהקואליציה תכהן ארבע שנים, אני מתנגד להקדמת הבחירות. המציאות הזו שבה מתחלפים כל שנתיים מהווה נזק כבד. אעשה הכל כדי שהקואליציה תחזיק עד סוף הקדנציה - אלא אם המשיח יבוא קודם", הוא מוסיף בחיוך. "עם זאת, מי שחשב שאעבור לדום, טועה. אני יודע להיות אופוזיציה ולתקוף. ואם אצטרך - אדע איך מצד אחד להיות ממלכתי ומצד שני לוחם. פוליטיקה היא אמנות האפשר. אם ארצה לשבור את הכלים לא תהיה לי כל בעיה".

אין לו קווים אדומים בכל הנוגע לתקציב, הוא אומר, ולדבריו גם לא הציב בפני האוצר דרישות תקציביות כדי להעביר את התקציב בכנסת. "אני רק רוצה שהתקציב יהיה עם הכי פחות פגיעה בשירותים החיוניים - חינוך, בריאות רווחה". אבל על דברים משמעותיים הוא מתכוון להיאבק. כך למשל הצליח להוציא מטיוטת חוק ההסדרים שהוגשה לממשלה את הסעיף העוסק בביטול אזורי רישום באופן הדרגתי במסגרת הרפורמות בחינוך. "הרמתי טלפון למי שצריך ואמרתי - אם זה ייכנס לחוק ההסדרים, יהדות התורה תצביע נגד התקציב כבר בקריאה הראשונה בכנסת. אלו עיזים שאסור שייכנסו לעדר". באוצר הסכימו להוציא את הסעיף, לא לפני שדרשו תמורה. "הוצאנו את הסעיף, אבל תהיה חייב לנו", אמרו לו. "אמרתי להם שהם חייבים לי כי הם בכלל הכניסו את הסעיף הזה מלכתחילה", מספר גפני.

איש של פשרות

גם בתחום איכות הסביבה הפך חבר הכנסת החרדי לאחד המחוקקים הדומיננטיים. בכנסת ה-16 למשל, הצליח גפני להעביר כ-10 חוקים בקריאה שלישית. מכיוון שגם מהעשייה הירוקה אין בכוונתו להיפרד ממש ועל אף שבדרך כלל ועדת הפנים והגנת הסביבה דנה בנושאים ירוקים, צפויים בקרוב חברי ועדת הכספים לגלות שבסדר היום שלהם מופיעים גם נושאים סביבתיים. בין הנושאים שיעלו לדיון ומתגבשים כרגע בשיתוף אנשי אדם טבע ודין, סוגיית האשראי הבנקאי הניתן לפרויקטים ירוקים. בנוסף הנחה גפני את מנהל הוועדה, תמיר כהן, להזמין בכל הנושאים שעומדים על סדר יומה של הוועדה את הארגונים הירוקים.

גפני הוא ללא ספק איש של פשרות. בתוך פחות מחודש בתפקיד הספיק להשיב את עובדי מפעל חיפה כימיקלים לעבודה סדירה לאחר שהצליח להוביל את הצדדים לפשרה ולבוררות מיידית; התערב בסכסוך העבודה הממושך בין המרצים באוניברסיטה הפתוחה, לבין הנהלת המוסד, ואם רק היו מאפשרים לו - היה משמש מפשר בפרשת בנק הפועלים ודני דנקנר. לאחר ששוחח עם נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, עם המפקח על הבנקים, רוני חזקיהו, ועם יו"ר הדירקטוריון, דני דנקנר, "הייתי מגיע בסופו של דבר לאותה התוצאה בדיוק", הוא אומר.

מי יהיו השותפים?

גפני הציע את עזרתו בהשגת פשרה בין הצדדים אולם בנק ישראל העדיף לנקוט מדיניות אחרת. "חשבתי שהכנסת צריכה להיות מעורבת כי הוועדה מטפלת במערכת הבנקאית, אבל אחרי שיחה עם שני הצדדים הבנתי שהם רוצים לסגור את זה בדרג המקצועי", מסביר גפני ומוסיף כי "הסיפור של בנק הפועלים הוא קשה, בעיקר על רקע המשבר הכלכלי בעולם. הפרשה הטילה צל כבד כי הנסתר בסיפור היה רב על הנגלה. נוצרה תחושה כאילו יש משבר בבנק. צריך להודות שהמערכת הכלכלית בישראל לא נפגעה. צריך לברך על חוסנה של המערכת הבנקאית במדינה כמו שלנו".

מי יהיו שותפיו של גפני לדרך בוועדת הכספים עוד לא ברור. בכנסת הקודמת חברו חברי הכנסת חיים אורון (מרצ) ראובן ריבלין (ליכוד), שלי יחימוביץ' (עבודה) וליצמן (יהדות התורה) לקואליציה חוצת מפלגות ושלטו ללא עוררין בהחלטות הוועדה. גפני עוד לא הספיק להתחבר להרכב זה או אחר. "אני מדבר עם כולם ומחובר לכולם, אבל לא שולל שום הרכב", הוא אומר, "אנחנו עוד לפני הסערה, היא תגיע ב-16 ביוני (תחילת דיוני התקציב בכנסת, ל.ו) ואז נראה לאן פני הדברים, איפה חילוקי הדעות האמיתיים ואיפה שיתופי הפעולה". *

עוד כתבות

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר