גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מדוע נכשל קניון ארנה

כל הטעויות של מוטי זיסר שהובילו למכור עסק בהפסד - לידיעת הקורא ג'קי בן-זקן

קניון ארנה הפומפוזי ובעל הקונספט החדשני שהקים בקול תרועה רמה מוטי זיסר לפני שש שנים, ובהשקעה האסטרונומית - 153 מליון דולר, לא הגשים את התקוות הרבות שתלו בו. באחרונה, הכריז, ג'קי בן זקן, הבעלים הנוכחיים של ארנה, על מיתוג מחדש לקניון תחת הכותרת Fashion Arena.

עם פתיחת ארנה, החלו להיפתח גם הפערים בין כוונות היזמים ("אטרקציה בקנה מידה בינלאומי" וצפי ל-25 אלף מבקרים ביום) לבין המציאות והאופן שבו תפס הציבור הישראלי את הקניון.

ארבעה חודשים לאחר הפתיחה המבטיחה מספר המבקרים צנח מ-23 אלף ביום ל-14 אלף בלבד, כך סיפרה ל-YNET, מיכל בשור, מנהלת השיווק של הקניון דאז. חלק מהחנויות עמדו ריקות, ויזמי הקניון אשר תלו תקוות באטרקציות שיהוו מנועי צמיחה לקניון, התבדו.

גם חששות המתחרים התבדו: קניון שבעת הכוכבים בהרצליה, אשר בעליו סבר שקניון ארנה ינגוס מנתח השוק שלו, סיים את 2004 ב-20% גידול במכירות.

אמנם אין נתונים מדויקים על מחזור המכירות בארנה באותה התקופה, אבל העובדה שמכירות קניון 7 הכוכבים המתחרה עלו ב-20%, יכולה אולי לפחות לרמוז על כך שארנה לא הצליחה להוות מקור משיכה שיעיב על הצלחת הקניון הוותיק יותר באזור.

אם היו חסרות הוכחות לכישלון הקניון, הגיעו ניסיונותיו של זיסר למכור אותו במשך זמן ממושך, ללא הצלחה. רק לפני כשנה וחצי (רגע לפני שהמשבר הכלכלי הגדול פרץ במלוא עוצמתו), הצליח זיסר סוף סוף לסגור עסקה עם ג'קי בן זקן ואברהם נניקשווילי, וקיבל רק 130 מיליון דולר - הפסד נומינלי בסך 17 מיליון דולר, לעומת ההשקעה.

מיצוב שגוי

הקניון אמנם סבל מתאורה אפלולית ומבנה מבוכי שיצר אווירה קלסטרופובית (אבל זאת אפשר לומר גם על המצליח בקניוני המדינה, דיזינגוף סנטר), והעיצוב האירופאי-תיאטרלי יצר אווירת יוקרה קרה ומנוכרת, ועם זאת אני מזהה את הסיבה לכישלון הצורב בטעות מיצוב חמורה.

חצי שנה לאחר שהוקם הקניון פרסמתי ב"גלובס" טור, תחת הכותרת "לא קונים את זה", שהעלה תהיות על מיצובו, שכבר אז נראה לי לא ממוקד,י של הקניון.

מצד אחד, המיקום בהרצלייה-פיתוח, העיצוב המושקע והחנויות היוקרתיות, היו אמורים לפנות לטעמם (ולכיסם) של אנשי המעמד הגבוה. אך מצד שני, העובדה שמדובר באחד מהקניונים הגדולים ביותר במזרח-התיכון, אילצה אותו לפנות גם להמונים.

ההמון שהגיע לקניון הבריח את קהל-היעד המבוסס והסולידי, ואילו החנויות היוקרתיות והעיצוב הפומפוזי הרתיעו את ההמונים שלא קנו, בשל המחירים הגבוהים.

הקונספט השיווקי של ארנה חטא בחטא "גם וגם" - היו בו גם אטרקציות לילדים וגם חנויות יוקרתיות למעמד הגבוה, גם חנויות פחות יוקרתיות למעמד הבינוני וגם אירועים לצעירים, גם מרינה וגם בתי קולנוע לכ-ו-ל-ם. תוצאת הגיבוב והפנייה לפלחי שוק מגוונים הייתה משבר זהות ומיצוב מבולבל בתודעה של הציבור כלפי ארנה.

קו אופנתי מובהק

הכיוון החדש של ג'קי בן זקן להפוך את הקניון למרכז אופנה, הוא צעד נכון בדרך להידוק המיצוב של הקניון ולהגדרה החיונית למרכז קניות מסוגו: מה הוא מציע ולמי הוא פונה. זאת כמובן רק בתנאי שהמיתוג מחדש ישנה דברים מן הייסוד ולא יסתכם בהכרזות מתוקשרות.

כדי להיות נאמן לדימוי שלו כקניון שעוסק באופנה, לא פחות מ-70% מהחנויות צריכות למכור בגדים, אביזרים, תכשיטים, נעליים ותיקים. על מעצבי האופנה המובילים בישראל ובעולם, להקים בו סניפים. על הנהלה לארגן בכל פתיחת עונה תצוגות מעצבים נחשבים מהארץ ומחו"ל ובהתאם למיצוב החברתי, לפתוח בארנה את עונת מבצעי "סוף עונה", או להציג בחנויותיה קולקציות ראשונות של מותגים, בליווי יח"צני רועש.

אפשר גם לפנות מקום לסניף של מכללה לאופנה שבוגריה יציגו את עבודות הגמר שלהם בתערוכות שנתיות שיוסיפו נופך אמנותי וחדשני למרכז המסחרי. רעיון אחר: לתת ביטוי ארכיטקטוני לכיוון החדש, בעיצוב אזורי ההליכה בקניון, כמסלולי תצוגה.

הכותב הוא יועץ אסטרטגי שיווקי ובעליה של חברת הייעוץ השיווקי "גבריאל פתרונות עסקיים www.gacmarketing.com

עוד כתבות

מלונות ים המלח / צילום: Shutterstock

ובמקום האחרון, שוב, ישראל: כך הידרדרנו במדד מותגי המדינות

ישראל התברגה במקום ה-50 והאחרון במדד מותגי המדינות NBI של מומחה המיתוג סיימון אנהולט, המתפרסם בעשרים השנים האחרונות; מי מנסה לשפר את המצב? ● קרן "בשביל האמנות" לתמיכה ולקידום האמנות בפריפריה ערכה אירוע לקראת 2026, וסופר אלונית משיקים את התבלין של ראמזי ● אירועים ומינויים

תחנת גלי צה''ל ביפו / צילום: Shutterstock, Roman Yanushevsky

עשרות מגישי גלי צה"ל וגלגלצ קיבלו הודעה שהעסקתם תוקפא בשבוע הבא; דיון בבג"ץ בימים הקרובים

כ־50 מגישי גלי צה"ל וגלגלצ המועסקים כיועצים קיבלו הודעה כי העסקתם תוקפא כבר מהשבוע הבא ● העובדים טוענים לפגיעה דרמטית בלוח השידורים ולסגירה בפועל של התחנה לפני ההכרעה המשפטית, ופנו לבג"ץ בבקשה דחופה לצו ביניים ● משרד הביטחון: "המשרד לא הוציא הנחיה כלשהי על סיום העסקה בגלי צה"ל"

שבבים

"יקפוץ ב-30% בשנת 2026": השוק החם שמסמנים בבנק אוף אמריקה

לפי בנק אוף אמריקה, בום הבינה מלאכותית נמצא באמצע דרך ארוכה ותנודתית שתימשך כעשור ● החברות שיובילו את השוק הן אלה בעלות יתרון תחרותי חזק ועמיד שניתן למדידה בדרך פשוטה - שולי הרווח ● וגם, האם אנבידיה יקרה מדי?

ג'ונתן רוס, מייסד ומנכ''ל גרוק / צילום: ap, Jeff Chiu

הטאלנט ששווה 20 מיליארד דולר: האיש שסימן את עצמו כאלטרנטיבה מצטרף לאנבידיה

הוא הזהיר מהתלות בה, ביקר את הארכיטקטורה שלה ובנה חלופה טכנולוגית מצליחה משלו - ועכשיו מייסד גרוק ג'ונתן רוס עובר לצד של ג'נסן הואנג ● כך אנבידיה שמה יד על הטאלנט ועל הטכנולוגיה של סטארט־אפ השבבים במהלך עוקף רגולציה, שיחזק את מעמדה בשוק האינפרנס

דונלד טראמפ על רקע גרינלנד. הודיע על מינוי אחראי לסיפוח האי / צילומים: רויטרס, שאטרסטוק

"הם מנגבים איתנו את הרגליים": המדינה הסקנדינבית שכועסת על ארה"ב

החזית של ארה"ב מול דנמרק: הממשל האמריקאי מינה שליח מיוחד לסיפוח גרינלנד והשעה פרויקטים של ענקית האנרגיה אורסטד ● במקביל, הוטלו איומי מכסים על יצרנית התרופות נובו נורדיסק ● בקופנהגן הגיבו בזעם וזימנו את השגריר לשיחת נזיפה: "ארה"ב הפכה לאיום אפשרי"

המשרוקית מסבירה. דירוג האקונומיסט / צילום: Shutterstock

כלכלת ישראל במקום השלישי בעולם? חכו שתראו מי בטופ 5

ישראל הוצבה במקום השלישי והמכובד של דירוג ה"אקונומיסט". ההישג הזה נחגג כאן ע"י רבים, אבל עד כמה באמת נכון להתבשם ממנו? ● המשרוקית של גלובס

רחוב בן גוריון, כפר סבא / צילום: איל יצהר

לראשונה בישראל: העיר שאיבדה את מעמדה כ"עיר גדולה"

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לראשונה זה מספר שנים, מספר התושבים בכפר סבא ירד מתחת לרף 100 אלף איש ויותר - והיא אינה מוגדרת יותר כ"עיר גדולה" ● הקיטון בכמות משתקף בין היתר במיעוט הבנייה בעיר

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

טסלה מול BYD: הסיפור ההפוך של יצרניות הרכב החשמלי הגדולות בעולם

מניית טסלה קפצה ב־6 החודשים האחרונים במעל 40% ושברה את שיא כל הזמנים ● לעומתה, BYD מציגה מגמה הפוכה עם ירידה דו־ספרתית באותה התקופה ● מה עומד מאחורי הפערים, ואיך מושפע מכך תיק ההשקעות שלכם?

טדי וארדי, שותף בקרן אינסייט פרטנרס / צילום: אינסייט פרטנרס

המשקיע שמאחורי האקזיט הענק חושף את נוסחת ההצלחה, ויש לו גם אזהרה לתעשיית הסייבר

טדי וארדי מאינסייט מתייחס לאקזיט הענק של ארמיס הישראלית ומספר על הפוטנציאל שזיהה בחברה ● בראיון לגלובס הוא מנתח את מלכודת הסייבר המקומי, ומזהיר: הפער בין סטארט־אפ לחברה גלובלית עובר דרך הדמיון והיכולת לבנות הנהלה בארה"ב

סניף יוחננוף / צילום: יח''צ

עקפה את רמי לוי: רשת יוחננוף כבר נסחרת בשווי של כ־5 מיליארד שקל

למרות שהיא מוכרת פחות מרמי לוי, שיעורי הרווח של יוחננוף גבוהים יותר: "אחד היתרונות הגדולים שלהם זה הנדל"ן, הם מתייחסים לקרקעות שבבעלותם כמו שהם מתייחסים למלגזה"

קמפיין מכבי שיצר מקאן ת''א / צילום: צילום מסך מיוטיוב

קופ"ח מכבי יוצאת למכרז פרסום, בענף סבורים שהוא "שערורייה"

היקף תקציב הפרסום של קופ"ח מכבי, העומד ככל הידוע על כ-25 מיליון שקל, יוצא למכרז חדש ● המכרז הוא לחמש שנים, עם אופציה להארכה כפולה של שלוש שנים בכל פעם - כלומר 11 שנים ברצף ● מכבי בתגובה: "המכרז מנוהל באופן מקצועי תחת פיקוח של ועדת המכרזים"

אילוסטרציה: Shutterstock

פסק דין: האם ניתן לחייב את הסבים ואת הדודים לשמור על קשר עם הילדה?

סיפור יוצא דופן הגיע לפתחו של בית המשפט לענייני משפחה, כאשר אם לילדה בת 11 הגישה תביעה לאכוף על משפחת האב לקיים קשרים אישיים עם בתה, מאחר שהם מסרבים לעשות כן ● מה נפסק?

מתחם הבורסה ברמת גן / צילום: תמר מצפי

העלאות הארנונה ב־2026: לאילו רשויות אושרה העלאה, והיכן נדחו הבקשות

תעריף הארנונה יעלה ב־2026 בכ־1.6% - אך לרשויות רבות אושרה העלאה גבוהה הרבה יותר, לעומת אחרות שבקשותיהן נדחו ● במתחם הדולפינריום בת"א התעריף יעלה ביותר מ־100%, ומנגד, באזור הבורסה ברמת גן לא אושר שינוי ● גלובס בדק את המצב בכמה ערים גדולות

מימין: גלעד יעבץ, מייסדי פאגאיה: אביטל פרדו, יהב יולזרי וגל קרובינר, ראסל אלוואנגר / צילום: ענבל מרמרי, טל שחר, רועי פרי

רוב המניות הישראליות בוול סטריט סוגרות שנה שלילית, אבל היו כמה שזהרו

לצד מספר מניות שהניבו תשואה תלת-ספרתית, בהן גם אלביט וג'יי פרוג, רוב המניות הישראליות בוול סטריט לא הצליחו להכות את תשואת המדדים, ויותר ממחציתן אף הסבו הפסדים למשקיעים ● בין המניות שאיבדו בשנה האחרונה 90% ויותר מערכן נמנות אאוטבריין, רי וגאוזי

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: ap, Ng Han Guan

העסקה הגדולה בתולדות אנבידיה: תשלם 20 מיליארד דולר לסטארט־אפ AI

אנבידיה וגרוק חתמו על הסכם רישוי טכנולוגי בהיקף ענק, שכחלק ממנו המייסד של גרוק ג'ונתן רוס ובכירים נוספים יעברו לשורות אנבידיה ● גרוק, שנוסדה ב־2016 כדי להתחרות בענקית השבבים, גייסה רק לפני מספר חודשים לפי שווי של כ־7 מיליארד דולר "בלבד"

משדר המתקפה האיראנית בערוץ 12 בחודש יוני / צילום: צילום מסך יוטיוב

המערכה האיראנית, גמר הגביע וערן זהבי: המשדרים הנצפים של השנה

שעות הצפייה בטלוויזה בישראל 2025 חזרו לרמות דומות לאלה שלפני המלחמה; תחילת המלחמה עם איראן הוכתרה כאירוע הטלוויזיוני הנצפה ביותר השנה ● בכנס בת"א הזהירו רגולטורים ונציגי תעשייה מהיעדר תכנון לאומי לחוות שרתים לבינה מלאכותית ● ולמרות האתגרים בענף התיירות, רשת מלונות חדשה מושקת בישראל ● אירועים ומינויים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: שלומי יוסף

סמוטריץ' באיום חדש על הבנקים: אם תבטלו הטבות לצרכנים, המס יוכפל

שר האוצר הודיע השבוע כי יטיל על הבנקים מס רווחי יתר של 15% ● כעת הוא מאיים: אם הטבות לצרכנים יבוטלו בעקבות המס החדש, אכפיל את המס ל-30% ● המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי יוצא נגד המהלך: "הטלת מס על הבנקים כפי שמוצע תפעל נגד התחרות"

תחנת הכוח הפרטית דוראד, זרוע פעילות האנרגיה של קבוצת לוזון / צילום: יגאל גורן

המרוץ ל"יהלום" של אלומיי: כולם רוצים לרכוש נתח מתחנת הכוח דוראד

האם רכישת השליטה בחברת האנרגיה אלומיי ע"י נופר מסתבכת? ריבוי הגופים שלוטשים עיניים לנכס המרכזי של החברה יוצרים איומים על השלמת העסקה - מהליך משפטי ועד פירעון מיידי של האג"ח שהנפיקה ● ועל מה דובר בפגישה שהייתה השבוע בין עופר ינאי לעמוס לוזון

שווה יותר מכסף: כך ישראל מתגמלת את ארה"ב על השימוש בנשק אמריקאי

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: מאמר על התרומה של ישראל להגנה של ארה"ב, מה קרה ליחסים בין מרוקו וישראל מאז הנורמליזציה, וחגיגות חג המולד בעזה ובבית לחם • כותרות העיתונים בעולם

זום גלובלי / צילום: AP

הודו עושה היסטוריה, והתחנה הגרעינית שחוזרת לפעול ביפן

הודו עשתה היסטוריה ושיגרה לחלל את לוויין התקשורת המסחרי הכבד בעולם ● תחנת הכוח הגרעינית הגדולה ביפן שבה לפעול אחרי יותר מעשור ● ובהונדורס המועמד של טראמפ זכה בבחירות - ועורר טענות לזיוף • זום גלובלי, מדור חדש