גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רשות ההגבלים החליטה להעמיד לדין את מנכ"ל שופרסל אפי רוזנהויז; ההעמדה לדין עלולה להוביל להתפטרות מיידית

רוזנהויז וסמנכ"ל הסחר אלי גידור יועמדו לדין בפרשת הורדת המוצרים מהמדפים בכפוף לשימוע ■ חקירת הפרשה החלה לפני חצי שנה עקב חשיפת "גלובס", לפיה שופרסל הורידה מהמדפים מוצרים שנמכרו במבצע ברבוע כחול

רשות ההגבלים העסקיים מאשרת את הפרסום ב"גלובס" בשבוע שעבר: הרשות הודיעה היום (ב') כי החליטה להעמיד לדין את שופרסל ומנכ"לה, אפי רוזנהויז, וכן את סמנכ"ל הסחר והשיווק, אלי גידור, בפרשת הורדת המוצרים מהמדפים, זאת בכפוף לשימוע שייערך להם אם ירצו. החלטתה הסופית של הרשות תתקבל לאחר השימוע.

יצויין כי ההעמדה לדין של רוזנהויז עלולה להוביל להתפטרותו המיידית.

על-פי החלטת רשות ההגבלים העסקיים, בראשות רונית קן, כתב האישום הינו בחשד כי שופרסל ומנהליה הבכירים לא קיימו את תנאי המיזוג שהושתו עליהם במסגרת מיזוג שופרסל-קלאבמרקט וכן ניסו לעשות הסדר כובל, זאת במטרה להפחית התחרות בין שופרסל לרבוע כחול .

לחץ על הספקים

החקירה בפרשה החלה לפני כחצי שנה בעקבות חשיפת "גלובס", לפיה שופרסל הורידה מהמדפים מוצרים שהיו במבצע לרגל חנוכה ברשת המתחרה רבוע כחול. המוצרים נמכרו במחירים נמוכים מהמחירים שהוצעו לאותם מוצרים או למוצרים דומים במסגרת המבצע בשופרסל.

מהחקירה, שנוהלה בידי מחלקת החקירות ברשות ההגבלים העסקיים, בראשותו של חיים ארביב, עלה כי בעקבות פרסום המבצע של רבוע כחול, החליטו רוזנהויז וגידור ליצור קשר עם הספקים שמוצריהם נמכרו במקביל בשני המבצעים, כדי להביא לכך שאותם ספקים יפעלו להפסקת המבצע ברבוע כחול.

מהחקירה עולה כי משלא הצליחו בכך, והספקים לא פעלו כדי להפסיק את מכירת מוצריהם במסגרת המבצע ברבוע כחול - החליטו רוזנהויז וגידור כי שופרסל תפסיק לרכוש מוצרים מסוימים של אותם ספקים. ע- פי החלטתם של רוזנהויז וגידור הופסקה בין היתר רכישת מים מינרלייים נביעות, קפה "רד מאג" ומשקאות "אייס".

מהחקירה עולה לכאורה כי שופרסל ומנהליה הבכירים לא קיימו את תנאי המיזוג שהושתו עליהם במסגרת מיזוג שופרסל-קלאבמרקט וניסו לעשות הסדר כובל, זאת במטרה להפחית את התחרות מול רבוע כחול.

שני מישורים

במסגרת מיזוג שופרסל-קלאבמרקט רכשה שופרסל את קלאבמרקט הכושלת בשנת 2005. המיזוג אושר בזמנו על-ידי הממונה על ההגבלים העסקיים בתנאים מגבילים, זאת מאחר שמדובר במיזוג שתיים מבין 3 רשתות השיווק הגדולות בישראל, מה שמקים חששות ברורים ומהותיים לפגיעה בתחרות, הן במישור של תחרות ברכישת מוצרים מספקים והן במישור של תחרות במכירת מוצרים לצרכן.

תנאי המיזוג נועדו בין היתר למתן את הפגיעה בתחרות ובצרכנים ולאפשר לתחרות להתאושש מקריסת קלאבמרקט ורכישתה על-ידי שופרסל.

הסעיף הרלוונטי בתנאי המיזוג בין שופרסל לקלאבמרקט, שעל-פי החשד הופר, קובע כי שופרסל לא תסרב לרכישת מוצרי הספק או תתנה אותם בדרישות כי לא יספקם למתחרה של שופרסל.

ההערכות הן כי שופרסל ורוזנהויז ייוצגו בידי עו"ד צבי אגמון, מומחה להגבלים עסקיים, שייצג את הרשת במספר נושאים בתחום. בין היתר ייצג אגמון את שופרסל במיזוג עם קלאבמרקט, ובהמשך, בניסיון שלא צלח למיזוג עם רשת ניו-פארם.

דובר קבוצת אי.די.בי , בעלת שופרסל, מסר כי "אנו סמוכים ובטוחים כי בבירור של רשות ההגבלים יתברר במהירות כי החברה ומנהליה - אפי רוזנהויז ואלי גידור - פעלו ללא כל דופי".

תחרות שלא בהכרח משרתת את הצרכן / פרשנות - לילך סיגן ואילנית חיות

אם הכול מותר בשם התחרות? כנראה שגבולות התחרות יכולים להישכח או להיטשטש עם הזמן, במיוחד כשאתה מזיע בתוך המירוץ וכל מה שמעניין אותך הוא להגיע ראשון, ויהי מה. לא צריך להתבלבל לרגע - לא רק בענף המזון אלא בהרבה ענפים, המתחרים כל כך עסוקים בלנצח, שהם לא רואים את הצרכן לנגד עיניהם. ממש לא. מה שחוקרת הרשות, הוא ניסיון של שופרסל לסכל את התחרות מול רשתות מתחרות. או במילים יומיומיות - מי שישתף איתן פעולה, לא יעבוד איתנו. הצרכן, מן הסתם, לא ממש מרוויח מכך.

זו לא הפעם הראשונה שבשוק המזון נדמה שנחצים גבולות. מאבקי הכוח הקשים בין ספקי המזון לרשתות השיווק הם עניין יומיומי. התחרות רק גוברת, מלחמות המחיר רק מחריפות, בעלי המניות רק נעשים תובעניים יותר וגם שכרון הכוח, ככל הנראה, עושה את שלו. הרי את ענקיות המזון בארץ, בין אם רשתות השיווק ובין אם היצרניות המובילות, מנהלים אנשים חזקים, שעם הזמן רק מגלים שכוחם רב משחשבו. לפעמים, זה יכול לשבש את הלך המחשבה ההגיוני ולטשטש את הקווים.

לאחר ש"גלובס" חשף את פרשת החקירה, דווקא הספקים שלכאורה הופעלו עליהם לחצים, הם אלה שנתקפו חרדה. למה? כי הם הבינו שאחרי שתתחיל חקירה, יהיה להם מאוד קשה לחזור למדפים. ההיגיון שלהם אמר ששופרסל תדבוק בגרסה שלה, שהיא לא הורידה אותם מהמדף כי שיתפו פעולה עם המתחרה, אלא "כחלק מאסטרטגיית ניהול המדף של הרשת". הספקים האמינו שהיחידים שיכולים להפסיד מכך זה הם. היעדרות ממדפי רשת שמהווה 37% משוק המזון יכולה להיות מכת מוות לספק.

מה בעצם חדש במקרה אותו בחנה הרשות? לא הרבה. הרשתות לא תמיד פועלות לפי הכללים ועל כך ששופרסל היא הרשת הגדולה ביותר והכוחנית ביותר דובר כבר הרבה בעבר. כשנפתחה החקירה נגד שופרסל, גם הספקים שמסרו עדות בפרשה היו ספקניים לגבי האפשרות שזה יסתיים בכתב אישום. הממונה על ההגבלים, רונית קן, הם חשבו, יודעת שיום יבוא והיא תעבור מהסקטור הציבורי לעסקי, אז למה לה לפתוח חזית מול נוחי דנקנר? אבל קן כבר הוכיחה בעבר שבעלי ההון לא בהכרח עומדים בראש מעייניה.

אין פלא שמנהלים בכירים מגיעים לעתים למצב של שכרון כוח. אבל הכוח, יש לו גם מחיר. האם מנכ"ל וסמנכ"ל שופרסל ישלמו על הפרשה בכסא שלהם? זה יקרה רק אם יהיו אישום והרשעה. כרגע, זה לא המצב. כזכור, בפרשיית עלית-שטראוס, שניסתה לדחוק את רגלי המתחרה החדשה קדבורי מהשוק, זה הסתיים בצו מוסכם והמנכ"ל דאז גיורא בר-דעה המשיך לכהן בתפקידו.

למרות זאת, הגיוני להניח שפרשייה כזו היא לא דבר שעוברים עליו לסדר היום וממשיכים הלאה כאילו דבר לא קרה. לתקשורת יש כוח משלה, המדינה קטנה, כל מי שרלבנטי יודע מזה, והגיוני שתקרית כזו תגרום לשינוי התנהלות. האומנם? לא בטוח. מסתבר שחלק מהאירועים שרשות ההגבלים חקרה במקרה של שופרסל, התרחשו לאחר שהבכירים נחקרו תחת אזהרה.

עוד כתבות

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם