גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ד"ר ג'ונאס רידרשטראלה, גורו ניהולי בעל שם עולמי: "רוצים לשרוד? תעודדו שגיאות"

רידרשטראלה מאמין כי בעולם המודרני ארגונים יכולים ליהנות מיתרון תחרותי אמיתי, רק אם ישכילו לייצר אומץ, אופטימיות, ביטחון וגמישות מחשבתית. איך עושים זאת? "נותנים מספיק דרגות חופש לכפיפים להתנהל ולנהל את עצמם"

הירשמו לניוזלטר השבועי לפיתוח קריירה וניהול וקבלו עצות חינם להצלחה בראיונות עבודה

לא בכל יום פוגשים אינטלקטואל סקרן כמו ד"ר ג'ונאס רידרשטראלה. למרות היותו גורו ניהולי בעל שם, קל להבחין כבר בדקות הראשונות לשיחתנו שמדובר באיש הגות, אדם ששואל יותר מאשר אומר, מטיל ספק ושומר נפשו מקיבעונות מחשבתיים.

אולי מן הסיבה הזו, רידרשטראלה, בשונה מחוקרים באקדמיה שנוהגים ליטול רעיון ניהולי אחד או שיטה אחת שאותה הם חוקרים ורטיקלית, מתמקד בניתוח הוריזונטלי של אירועי ניהול מהשטח ומשם מחלץ את תובנותיו. בשעה שגורואים אחרים ינסו בתום לב מקצועי להחיל את הרעיון האחד שבו התמקדו במשך שנים כמפתח להסברת תופעות וכמכשיר לתיקון בעיות בארגון, הגישה של רידרשטראלה הרבה יותר פתוחה, אקלקטית ומקפלת בתוכה סוג של יושרה מקצועית. האיש בעיקר מתבונן ושואל.

עם זאת, יש כמה עצות בדוקות שהוא מנחיל בפסקנות ללקוחותיו המנהלים. הנה אחת: "היזהרו מלהזניח את ייצור ההון הפסיכולוגי לטובת ההון השכלי בארגון".

"מיומנות אינטלקטואלית", מסביר רידרשטראלה, "הפכה להיות סוג של קומודיטי, מוצר שנגיש כמעט לכולם. הדרך לבדל את הארגון בשוק של תחרות עזה וליהנות מיתרון תחרותי אמיתי, עוברת דרך ייצור הון פסיכולוגי בארגון כמו תקווה, אומץ, אופטימיות, ביטחון, גמישות מחשבתית וסובלנות לעמימות ואי-ודאות - מרכיבים אישיותיים שאינם טריוויאליים. בוודאי שלא כל מנהל בכיר ניחן בהם".

כשמעירים לרידרשטראלה שהוא מדבר בשפה אימונית - הוא עוצר, ולאחר מחשבה קלה עונה בפשטות: "יכול להיות שיש צדק בדברים. הרי רוב המנהלים בארגונים הגדולים הם באמת אנשים חכמים. התשובות נמצאות אצלם ובתוך הארגון. אני בעיקר רואה את התפקיד המקצועי שלי כגורם שמצית שאלות, אותו אדם שיפעיל אצל המנכ"ל את הטריגר שיוביל אותו לתשובות הייחודיות, שכאמור נמצאות אצלו. בהקשר הזה העשייה המקצועית שלי לא שונה הרבה מזו של מאמן".

ואליום יותר מוויאגרה

*בימים שבהם ארגונים מקצצים שומנים, יש בכלל מקום ליועצים?

"על-פי-רוב, כשמנכ"ל שוכר יועץ או מלווה הוא עושה זאת בשל אחת משתי סיבות: הראשונה, המנכ"ל מחפש איש מקצוע שיסייע לו לפתח יתרון תחרותי ולהיות שונה ומבודל משאר השחקנים בשוק (ולו כיוון שלאותו איש מקצוע יש גישה למידע או מידע שלמנהל חסר). הסיבה השנייה, היא חרדה. בעולם שלנו, המאופיין ברמות גבוהות של חוסר ודאות, יש בנטילת יועץ כדי להוריד את חוסר הביטחון, בעיקר של המנהל. אם המנהל רוכש, למשל, יועץ ממקנזי, הרי שזה מייצר עבורו תנאים של נוחות. אחרי הכול, מעט מאוד מנהלים שכשלו פוטרו בגלל שהלכו בעיניים עצומות אחר יועץ של חברת ייעוץ גדולה וממותגת. במילים אחרות, יועץ עשוי להתגלות כוואליום (כמרגיע) יותר מאשר כוויאגרה (כדור שמעודד ביצועים). המנהלים המצוינים, למותר לציין, לא רוכשים יועץ מן הסיבה השנייה".

*באיזו עצה קלאסית אתה מצייד מנכ"לים חסרי ביטחון שנקרים בדרכך?

"אני מזכיר להם ש-25 שנה לאחור העולם העסקי לא היה במצב טוב יותר, ושלמרות המשבר הכלכלי העמוק שאנו חווים כברת הדרך שעברנו היא בלתי תיאמן: השוק גדל מאוד, רמת החופש האישי גברה והגלובליות התעצמה. שווקים עצומים שהיו חסומים בפנינו כמו סין ורוסיה נפתחו ויצרו הזדמנויות חסרות תקדים. גם הזמינות של הידע והמידע היא מאורע דרמטי עם השלכות עסקיות מרחיקות לכת. כשמונים את כל הנקודות החיוביות הללו בפני מנהלים, הם פתאום מבינים שבמקום להיבהל מן התמורות העצומות הללו בעולם ניתן להרוויח מהן בגדול, אם רק יגדירו לעצמם מחדש את המושג 'ניהול', במקום להישען על פרדיגמות ישנות שאינן בהכרח רלוונטיות לימים אלה".

*למה הכוונה?

"הדוגמה שאני אוהב להביא בהקשר הזה הוא אריק שמידט (מנכ"ל גוגל, ע' כ'). שאלו אותו פעם כמה כפיפים מדווחים לו ישירות, והוא השיב שיש לו 50 עד 60 כאלה. זה כמובן מספר עצום בהשוואה למנהל טיפוסי אחר בארגון גדול, שם לכל היותר קיימים 10 כפיפים שמדווחים למנכ"ל. כששאלו אותו לפשר התופעה בגוגל הוא השיב: 'כשיש לך כל-כך הרבה אנשים שמדווחים לך, אתה לא יכול באמת לנהל אותם". במילים אחרות, כמנהל-על הוא הבין ש'ניהול' במובן השמרני, המסורתי והנוקשה של המילה (תכנון, פיקוד ובקרה) לא מתאימים לעולם החדש ולגוגל. בתשובה שלו יש כדי לומר שהוא לא רואה עצמו כבעל מונופול בלעדי על הידע, ומדגים כאן מנהיגות יוצאת דופן: לתת מספיק דרגות חופש לכפיפים שלך להתנהל ולנהל את עצמם, תוך מתן ביטוי לייחודיות של כל אחד ואחד. שמידט השכיל להפנים את התובנה שאנשים אחרים, לא שטנצים לדמותו ולקו מחשבתו של המנכ"ל, הם-הם אלה שיוצרים ארגון עסקי מבודל, כיוון שהם יעוררו דיונים חכמים, ישאלו שאלות אחרות, ולו מתוקף דרגת השונות הגבוהה של הצוות. התחרות בעולם העסקי החדש מבוססת למעשה על יכולתו של המנכ"ל לעודד שונות, אפילו 'חריגות' של אנשים, תוך רתימת נקודות החוזק שלהם. זאת, לעו מת החלופה המסורתית בעולם הניהול הישן, לפיה יש ליטול כל עובד 'אאוטסיידר' כביכול וליישר אותו על-פי מרשם אחיד ושבלוני תואם אופיו ואופני התנהגותו של המנכ"ל".

היעדר אומץ - הרסני

*אם כן, איך אתה מסביר את התופעה שחרף תבונתם של המנכ"לים וההכרה שלהם בשונות עובדים כערך עסקי, הם חוזרים ובוחרים בכפיפים שדומים להם?

"זה כמובן קשור לשיקולים של כוח ושליטה. הרבה מאוד מנהלים שנמצאים היום בטופ הגיעו לשם כיוון שהם הצטיינו בתכונה אישיותית או בדפוס התנהגות שהיו יפים להצלחה העסקית בעולם של העבר. כשמגיעים אליהם היום עובדים או מועמדים עם ראש קצת אחר, למשל, מועמדים שמחזיקים בשיטות עבודה שמותאמות יותר לעולם החדש, הרי שהמנכ"לים הללו חשים אוטומטית מבוהלים. מועמד כזה הרי מאיים על בסיס הכוח ההיסטורי של המנכ"ל, אבל בפועל זוהי שגיאה ניהולית בולטת, מוקש שכדאי להיות מודע אליו ולהימנע ממנו כדי לצלוח את האתגרים של העולם העסקי החדש".

*גם עובדים חשים היום מאוימים וחסרי ביטחון. באיזו עצה אתה מצייד אותם?

"גם אצל עובדים הייתי משנה את הפרספקטיבה ואת תפישתם, בעיקר לגבי תלותם במעסיק הנוכחי ומשקל היתר שהם מיחסים לו. אם נלך דור אחד אחורנית, לדור של הורינו וסבינו, הרי שהם עבדו עבור מעסיק שהיה קיים 100-200 שנה לפניהם והמשיך להתקיים שנים ארוכות אחר לכתם מן העולם. היום המצב התהפך: הרבה מאוד עובדים יאריכו ימים מעבר לתוחלת החיים של החברה שמעסיקה אותם היום. המסקנה מכך היא פשוטה: אתה לא יכול לסמוך על המעסיק הנוכחי שלך ולתלות בו את יהבך, ולכן מוטב לך כעובד להשקיע בערכך בשוק ולפתח גם כישורים מקצועיים. גם מיומנויות פסיכולוגיות שיידרשו בעתיד כמו הגיית רעיונות, מקוריות, יצירתיות, העזה, לקיחת סיכונים ואומץ".

*איך קשורה תכונה כמו "אומץ" לתחרות העסקית של העולם החדש?

"יש בתכונות כגון אלו היבט גנטי, אבל גם היבט תרבותי. יחסית לשוודיה השמרנית באופן יחסי, בארה"ב, למשל, אנשים נכונים לקחת הרבה יותר סיכונים, ולו כדי להגשים את החלום האמריקני של 'התחלה בידיים ריקות כדי להגיע להצלחה חומרית'. או אז אתה הופך שם בעיני הציבור והחברה לגיבור מקומי, למנצח, לאדם שדחק את החזית. כלל האצבע שם הוא You are what you do (בשעה שאצלנו בשוודיה, מקום הרבה יותר מיושן, הלך הרוח השולט הוא You are what you are).

"זה גם עניין שמתפתח בתנאים של תרבות ארגונית מסוימת, כאשר להנהלה יש סובלנות לטעויות וכאשר היא לא מגדירה כישלון כהיפוך של הצלחה. אם מנהל מעניש עובדים על כישלונותיהם הם לא ינסו, ולכן אני תמיד אומר למנהלים: 'במקום לעודד בינוניות אולי עדיף שתעודדו שגיאות נפלאות'. אני גם אומר להם: 'אם אתה מוציא מכלל חשבון את הסיכון להפתעה שלילית, אני מבטיח לך שלא תקבל גם הפתעות חיוביות. בתנאים כאלה לא יוצא בארגון שלך משהו מהמם שיפיל את העולם מהכיסא. בעולם של היום, ההשלכה של היעדר אומץ היא הרסנית לארגון. מנהל שיתפשר על הסקנד בסט ולא ילך מראש על ה-Greatness, יפתח בארגון שלו הלך רוח הישרדותי, מה שאומר שבהדרגה החברה שלו תדעך ותמות".

לא נותנים לבועה למות

*הפרוגנוזה לגבי המשבר הכלכלי הנוכחי מבלבלת מאוד. כל כלכלן בכיר מכריז על צפי אחר. כמה זמן ייקח להערכתך לקברניטי העולם להחזיר את אמון הציבור למערכת?

"העתיד לא חקוק בסלע, אבל ברור לגמרי שתגיע נקודת הזמן שבה אנשים יחזרו להאמין במערכות ובמנגנונים. מה שמטריד אותי היום הוא פחות המשבר עצמו אלא צורת הטיפול בו: החמרה הולכת וגוברת של הרגולציה מחד, והזרמת כספים ממשלתיים במקביל, כאשר השיטות הללו בעיני הן כמו 'מלחמה באש על-ידי דלק'. אני ממש מוטרד מכך שממשלות כמו בריטניה וארה"ב, תרבויות שנגועות בצרכנות יתר, מבזבזות היום את הכסף של הילדים שלהם ובמקום לתת לבועה למות הם רק מנפחים אותה".

*מהן צריכות לעשות?

"לשנות את הרגלי החיים של תושביהן, והייתי מתחיל, לפני הכול, במערכת החינוך. הייתי מנסה להגדיר מחדש את החלום האמריקני הקלאסי ולהתאים אותו כך שיהיה יותר מעוגן ומקורקע. אם קברניטי הכלכלה בעולם המערבי יחברו את אזרחיהם למציאות ויהפכו אותם יותר ריאליים, הרי שהם יובילו את כולנו לחלום הזה כגלמים ויוציאו אותנו ממנו כפרפרים". *

ב-4.6.2009 ייערך כנס מקאן השנתי, שיתמקד בעולם השיווק החדש בעידן הדיגיטל. בכנס ייקחו חלק סת' גודין וגו'נאס רידרשטראלה

עוד כתבות

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים