גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מומחים להגבלים על האישום הצפוי בפרשת שופרסל: "יש זהירות בהטלת ענישה אישית"

מיזוג שופרסל וקלאבמרקט היה תקוע כמו עצם בגרון של רשות ההגבלים העסקיים ■ השבוע היא הודיעה על כוונתה להעמיד לדין בכפוף לשימוע את מנכ"ל שופרסל, אפי רוזנהויז, ואת סגנו, אלי גידור, על הפרת תנאי המיזוג

הכותרת הראשית של "גלובס" שלשום (ב') היתה נחרצת. "רעידת אדמה בשופרסל". הרשות להגבלים עסקיים הודיעה על כוונתה להעמיד לדין את מנכ"ל שופרסל , אפי רוזנהויז, ואת הסמנכ"ל, אלי גידור, בעקבות חקירה שהעלתה חשדות כי השניים יזמו מהלכים להפרת תנאי המיזוג בין שופרסל לקלאבמרקט רשתות, וניסו למעשה ליצור הסדר כובל.

האם באמת מדובר ברעידת אדמה? עו"ד מיכל הלפרין, לשעבר היועצת המשפטית של הרשות להגבלים עסקיים, והיום שותפה במיתר, ליקוורניק, גבע & לשם, ברנדווין ושות', לא מתרשמת מהעובדה שמדובר בדמויות בכירות. "לא חסרים בכירים שהועמדו לדין על הפרה של הגבלים עסקיים: מנהלי חברות הביטוח, מנכ"ל תנובה, מנהלי חברות הגז. מהבחינה הזאת, המדיניות של רשות ההגבלים היא עקבית לחלוטין".

* האם מדובר ברף שנחצה לראשונה, דרגת חומרה?

"אני לא חושבת שיש סולם ברור שקובע שהעבירה במקרה כזה היא חמורה יותר מקרטל. עבירה של קרטל היא בהחלט עניין חמור. החידוש במקרה הזה, בהנחה שאכן העניין יגיע לכתב אישום, הוא העמדה לדין על הפרה של תנאי מיזוג. זה לא נעשה מעולם".

הפרה של תנאי מיזוג היא עבירה פלילית שהעונש עליה יכול להגיע ל-3 שנות מאסר. התקדים של שימוש בסעיף הזה אכן הופך את הפרשה לציון דרך בולט בפעילות האכיפה של הרשות להגבלים. בין היתר משום שמדובר בסעיף בחוקי האנטי-טראסט שגם בעולם כמעט שלא נעשה בו שימוש.

קל מאוד להוכיח

עו"ד צחי יגור, שותף במשרד שביט בר-און גלאון צין נוב יגור, ומחבר הספר "דיני ההגבלים העסקיים", מזכיר כי בחוק יש 4 סוגים של עבירות. קרטל, מיזוג שלא כדין, מונופולין ו"סוג רביעי, שכמעט ואינו קיים, הפרה של תנאי מיזוג על-פי חוק ההגבלים".

מבחינת ההליכים המשפטיים, מסביר יגור, כמעט 90% עוסקים בעבירות קרטל. "זה נכון גם לארה"ב, ששם נהוגה הקפדה יתרה על חופש התחרות. יש מעט מאוד עבירות מונופולין ומיזוגים, ומהסוג האחרון אין בכלל".

למרות הנדירות, אומר בכיר לשעבר ברשות ההגבלים, עבירה של הפרת תנאי מיזוג היא מהסוג שקל מאוד להוכיח. העובדה שהרשות הכריזה על כוונתה להגיש כתבי אישום באשמה הזאת, בכפוף לשימוע, מחזקת את הרושם שהחקירה שנערכה הצליחה לאסוף הוכחות מבוססות נגד שופרסל ושני הבכירים שלה.

גם הלפרין מסכימה עם ההערכה הזאת. "הרבה מאוד פעמים, כשבודקים עבירות של הגבלים עסקיים, הקושי הוא שההתנהגות נתונה לפרשנות. יש מעשים שיכולים להתפרש כלגיטימיים בשוק תחרותי, ובמקרים אחרים כהפרה. במקרה הזה, אם באמת יש הוכחות שהיו כאן התנהגויות שהיו אסורות בתנאי המיזוג, הרי שאין מקום לוויכוח האם ההתנהגות היא לגיטימית".

נטל ההוכחה מסובך פחות משום ש"התנהגות שמנוגדת לתנאים שקבעה הרשות אסורה בכל מקרה", אומרת הלפרין. "בין אם ההתנהגות הזאת פגעה בתחרות ובין אם לא. לכן, הרשות לא צריכה להוכיח פגיעה בתחרות. היא רק צריכה להוכיח הפרה של תנאי המיזוג".

לצמצם את הנזק

מהרגע הראשון, המיזוג של שופרסל עם קלאבמרקט רשתות לא התקבל בהתלהבות ברשות ההגבלים. הלפרין לא מהססת לתאר אותו בשפה ציורית למדי. "המיזוג של שופרסל וקלאבמרקט היה תקוע לרשות כמו עצם בגרון, כי היה ברור שהוא מיזוג שפוגע בתחרות. היא נאלצה לאשר אותו למרות הפגיעה התחרותית והפגיעה בצרכן, בגלל התמוטטות קלאבמרקט".

לעורכי הדין העוסקים בהגבלים עסקיים ברור שבתנאים רגילים המיזוג הזה לא היה מאושר. הלפרין: "בנסיבות כאלה, ניתן להבין מדוע רשות ההגבלים העסקיים רואה בחומרה רבה את ההפרה של התנאים".

התחושה של "רעידת האדמה" נובעת מכך שנדמה שהפעם הרשות החליטה לחשוף שיניים מאיימות. החקירה, שהחלה בעקבות פרסום ב"גלובס", הסתמנה כמהלך שעשוי להגיע עד הצמרת הניהולית של שופרסל. עם זאת, יגור לא מטיל ספק בכך שהחקירה היתה עניינית. "נכון שיש פה ממד מיוחד, כי באמת הרשות לא רצתה לאשר את המיזוג. המיזוג הזה אושר לפי 'דוקטרינת החברה המתמוטטת'. זה מצב של lose-lose. ההצעה של שופרסל היתה הגבוהה ביותר, אבל מבחינה של דיני חברות, הצמצום של שוק הקמעונאיות מ-3 חברות לשתיים פוגע בבירור באינטרס של ההגנה על התחרות. זה מיזוג פתולוגי".

לרסן את הכוח

"למעשה, יש שתי רגליים לחשד לעבירה", אומר יגור. "הראשון הוא הפרה של תנאי המיזוג, ובנוסף, ניתן לראות לכאורה גם הסדר כובל. אני לא בקיא בפרטים של המעשים המיוחסים, אבל אני מניח שאם לאחר השימוע החקירה תוליד כתבי אישום, יהיו לו שתי רגליים".

התנאים של הרשות למיזוג נועדו למתן את כוח השוק של שופרסל כלפי המתחרים. "אם מה שמיוחס לבכירי הרשת נכון", אומר יגור, "אז התנאים הללו הופרו ביותר ממקרה אחד וכלפי מספר ספקים"

* וזה נחשב בעצם הסדר כובל?

"אם אתה בא לספק ואומר לו 'אני לא ארכוש ממך מוצרים כי אתה עושה עסקים עם הרשת המתחרה' - זה כשלעצמו הסדר כובל, בלי קשר למיזוג". יגור מזכיר כי למרות ששופרסל לא הוכרזה כמונופול, או כמונופסון, (כלומר מונופול בתחום הרכש, כאשר כוח גדול מרוכז בידיו של קניין יחיד), למעשה, תנאי המיזוג שהושתו עליה היו מגבלות טיפוסיות שחלות באופן סטטוטורי על מונופולים".

* מה אפשר ללמוד מהפרשה על הגישה של הרשות? אם במקרה הזה המיזוג אושר תוך הסתייגות ברורה, והעניין נגמר בהפרה בוטה לכאורה של התנאים, מה זה אומר על הפעם הבאה שמיזוג כזה יובא לאישור?

הלפרין: "אני מקווה ומניחה שרשות ההגבלים לא תצא מעכשיו מנקודת הנחה שכל מי שמבקש מיזוג מתכנן להפר את התנאים. אבל זה כן מסמן מגמה שהרשות מצפה שלא יתעלמו מהתנאים שהיא מטילה על המיזוגים שהיא מאשרת. חשוב לרשות לאכוף את התנאים האלה וחשוב לה שהם יקוימו".

"התקדים ההתנהגותי רלוונטי רק למקרה המסוים", מסכים גם יגור. "אם הגוף המפר הוא בעל היסטוריה של הפרות, אז ברור שזה ישפיע על ההחלטה, אבל אי-אפשר להקיש מזה על גופים אחרים. כל מקרה צריך להיבחן לגופו".

סילקו מוצרים של ספקים "סוררים" / רקע

ב-2005 רכשה שופרסל את רשת קלאבמרקט הכושלת, לאחר שזו הגיעה לפשיטת-רגל. השופטת ורדה אלשיך העדיפה את הצעת הרכש של שופרסל, שהיתה הגבוהה ביותר. המיזוג אושר על-ידי הממונה על ההגבלים העסקיים לאחר לחץ ציבורי שהפעילו הנושים של הרשת, רובם ספקים קטנים שחששו לקרוס בעצמם, אם לא ישולמו להם לפחות חלק מהכספים שקלאבמרקט היתה חייבת להם.

רשות ההגבלים קבעה תנאים נוקשים ולא מוגבלים בזמן שבהם נדרשה החברה הממוזגת לעמוד. תנאי המיזוג נועדו, בין היתר, למתן את הפגיעה בתחרות ובצרכנים.

על-פי החשד, במסגרת קרב מבצעים בין שופרסל לרשת רבוע כחול , לקראת חנוכה האחרון, החליטו ראשי שופרסל להוריד מהמדפים מוצרים של הספקים שהשתתפו במבצעים של המתחרה.

אחד הסעיפים בתנאי המיזוג בין שופרסל לקלאבמרקט קובע כי שופרסל לא תסרב לרכוש מוצרים מספק או תתנה את הרכישה שלא יסופקו למתחריה.

עו"ד ניב סבר: "יש זהירות בהטלת ענישה אישית"

הממונה על ההגבלים העסקיים, רונית קן, הודיעה שלשום (ב') על כוונתה להגיש כתב אישום נגד שופרסל ובכיריה, בראשם המנכ"ל אפי רוזנהויז, בשל הפרת תנאי המיזוג עם קלאבמרקט ובשל ניסיון להסדר כובל. עו"ד ניב סבר ממשרד עוה"ד פירון מנסה להסביר את השלכות הפרשה.

* מה התסריטים האפשריים של סיום הפרשה?

"יש 3 תסריטים אפשריים: הראשון, שלהערכתי הסיכוי שיתרחש אינו גבוה, הוא שבשל השימוע תשוכנע הממונה שאין מקום להגשת כתבי אישום. אני לא מעריך שהרשות היתה יוצאת בהכרזה פומבית בטרם היתה בוחנת את חומר הראיות בידיה ומגיעה למסקנה שיש הרבה ראיות.

"תסריט אפשרי שני הוא שיוגש כתב אישום ואז יתנהל משפט. תסריט שלישי אפשרי הוא שיהיה צו מוסכם. מדובר בגיבוש הסכמה כתחליף להליך פלילי הכוללת הוראות בדבר התנהגות עתידית ועשויה לכלול תשלום כופר לאוצר המדינה".

* בפרשת עלית-קדבורי גובשה כבר טיוטת כתב אישום אך בסוף הוחלט על צו מוסכם במקום הליך פלילי. מה להערכתך הסיכוי לצו מוסכם במקרה הנוכחי?

"אם הרשות בחרה באופציה של הליך פלילי, נראה שהסיכוי שנראה צו מוסכם קלוש. עם זאת, באמת יתכן שככל שיונחו ראיות הגנה, הדברים ילבשו מסלול שונה".

* מה משמעות העובדה שהממונה בחרה להגיש כתב אישום ולא הסתפקה בקביעה אזרחית כמו במקרה של פרשת העמלות בבנקים ופרשת בזק-HOT?

"צו מוסכם או קביעה אזרחית נמצאים בשימוש לרוב במקום שבו יש ספק מסוים אם חומר הראיות יכול לבסס הרשעה ברמה שמעל ספק סביר. כמו כן, משתמשים בהם כאשר הרשות מאמינה שבצו המוסכם או בקביעה אזרחית יש כדי להביא לשינוי ההתנהגות מעתה ואילך".

* הממונה טוענת כי שופרסל ניסתה לעשות הסדר כובל. מה המשמעות של כך ועל איזה הסדר כובל מדובר?

"הסדר כובל הוא כל הסדר בין בני אדם המנהלים עסקים, שכתוצאה ממנו עלולה להיפגע התחרות בין הצדדים או בין אחד הצדדים למתחרה שלו. החוק קבע חזקות לגבי מהו הסדר כובל וקבע שכל הסדר שעניינו כבילה הנוגעת למחיר שיידרש או לחלוקת השוק לפי אנשים או סוג או כמות הנכסים שיימכרו - הוא הסדר כובל.

"כלומר, אם שופרסל ניסתה להגיע להסדר עם הספקים לפיו לא ימכרו ברשת אחרת במחיר נמוך יותר, או לא ימכרו שם בכלל מוצר מסוים, הרי שזה לכאורה ניסיון לעשות הסדר כובל. הטענה היא ששופרסל לכאורה ניסתה לעשות הסדר כובל ומשלא הצליחה, הורידה את מוצרי הספקים שסירבו ממדפיה".

* נטען כי שופרסל הפרה את תנאי המיזוג עם קלאבמרקט. למה הכוונה בדיוק ועד כמה זה חמור?

"לחברות מסדר גודל מסוים אסור להתמזג ללא אישור הממונה על ההגבלים. אם הסכמת הממונה למיזוג היתה מותנית, משמעות הדבר כי לו התמזגו החברות ופעלו שלא לפי התנאים הרי שזו הפרת תנאי המיזוג. ברמה התיאורטית, תוצאה אפשרית של מיזוג שבוצע תוך הפרה הוא ביטול המיזוג".

* איזה תסריט יחייב את בעלי התפקידים בשופרסל ללכת הביתה?

"התסריט החוקי המחייב הוא שאם יינתן פסק דין מרשיע או צו מוסכם שיכלול התחייבות לאי כהונה של נושא משרה, זה יכול להביא לחיוב הפסקת כהונה.

"צריך לזכור כי ברוב המקרים מדובר באנשים שניהלו עסקים ומנהלים עסקים. הרבה פעמים בהינתן תנאי שוק שונים, פעולות שונות ייחשבו כלגיטימיות ולכן יש זהירות רבה בהטלת ענישה אישית. היו כבר מאסרים של מספר חודשים עד שנה בעבירות על חוק ההגבלים העסקיים, אך זה אופייני יותר לקרטלים ולא להפרת תנאי מיזוג או לניסיון הסדר כובל".

* האם שופרסל צפויה לקנס גבוה לאור פרשת עלית-קדבורי?

"בפרשת עלית-קדבורי הוטל על עלית קנס של 5 מיליון שקל. מאז היתה פרשת הבנקים ושם דיברו על צו מוסכם בסכומים גבוהים בהרבה (290 מיליון שקל). קשה לדבר על גובה הקנס. ראינו כבר סכומים ניכרים בגובה של מיליוני שקלים, אם כי זה היה בעיקר במקרים של קרטלים.

"ככל שיילכו על אופציה של ברירת קנס ניתן לצפות לסכום ניכר. מצד שני, בפועל לא נוצר לשופרסל לכאורה רווח מהמהלך. שופרסל לא גרפה רווח ישיר ולמעשה לא הצליחה לכפות הסדר כובל. במקרה שיוטל קנס, המטרה שלו תהיה יותר הרתעתית".

* למה בעצם מה שעשתה שופרסל כל-כך בעייתי עד כדי הגשת כתב אישום?

"יש להבדיל בין מצב שבו לרשת יש כוח שוק משמעותי, כמו מונופול, לבין מצב שאין לה כוח כזה. שופרסל אינה נחשבת למונופול. אם אינני טועה, מדובר על כשליש מהשוק. עם זאת, הרשת קיבלה על עצמה בהסכמה תנאים שהטילה הממונה לצורך המיזוג עם קלאבמרקט וכך הוטלו עליה מגבלות, שבאופן רגיל לכאורה לא קיימות.

"כך, למשל, היא קיבלה על עצמה חובה שלא לסרב מטעמים לא סבירים לרכוש מוצרים מספק מסוים או לדחוק אותו מהמדפים. לכן, החובה הזו, שלרוב אנו מוצאים אותה כחובה על מונופול, חלה גם על שופרסל מכוח ההסכמה שלה לתנאי המיזוג עם קלאבמרקט.

"אז למה החומרה הרבה? בנימוקים שניתנו לאישור המיזוג בזמנו, אומר הממונה כי מדי שנה הרשות מטפלת בהרבה מיזוגים אך מעטים המיזוגים שהשפעתם על התחרות כה ממשית כמו המיזוג הזה. במקרה הזה, ניתן היתר מהחשש שלפירוק קלאבמרקט תהיה השפעה קשה יותר על התחרות מאשר רכישתה על-ידי שופרסל. אנו מדברים על מיזוג שגם כך היה בעייתי ולכן הרגישות הרבה בעניין. זה יכול להסביר למה במקרה הזה אנו רואים החלטה על כתב אישום, במקום לקיחת כיוון של צו פרסום".

עוד כתבות

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

בנק ישראל מכר 8 מיליארד דולר, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר מזנק לשיא של חמישה חודשים. אלה הסיבות

המתיחות הביטחונית בין ישראל לאיראן לצד התחזקות הדולר בעולם הובילה לתיסוף חד מול השקל ● שער הדולר-שקל נסחר ברמה של כ-3.8 שקלים, שיא של חמישה חודשים

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

משרדי חברת השבבים TSMC, בטייוואן / צילום: ap, Chiang Ying-ying

התחזית האופטימית של ענקית השבבים מטייוואן: ההכנסות יזנקו פי 2

יצרנית השבבים TSMC הציגה דוחות רבעוניים חזקים ועקפה את תחזיות האנליסטים בשורת ההכנסות והרווח ● המומנטום החיובי צפוי להימשך כשעל פי ההערכות החברה צפוי להכפיל את הכנסותיה

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

תקיפה באיראן: ישראל הרשמית שותקת - אין שינוי בהנחיות לעורף

מוקדם יותר: פגיעה ישירה בגליל העליון, לא היו נפגעים • לראשונה אחרי שבועיים: אזעקות הופעלו באשקלון, שיגור אחד נפל בשטח פתוח • ארה"ב הטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל • בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" • גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים • עדכונים בולטים 

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

אילוסטרציה: shutterstock

החשש מחלחל לשווקים: פרמיית הסיכון של ישראל בשיא של 11 שנים, ומרווחי האג"ח ממשיכים להתרחב

מדד ה-CDS הישראלי, המגלם את עלות הסיכון שמדינת ישראל לא תצליח לשלם את חובותיה, עלה ב-18% בשבוע האחרון ● במקביל, המרווחים של איגרות החוב הדולריות של ישראל מול ארה"ב קופצים

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

ייפוי-כוח מתמשך. זה ההליך שיחליף אותו / אילוסטרציה: Shutterstock, REDPIXEL.PL

חקיקה חדשה: תומך החלטות לקשיש או בעל מוגבלות - במקום אפוטרופוס

השבוע נחקק המוסד של "תומך החלטות" ● מה זה אומר, מה ההבדל בין התומך לבין אפוטרופוס, ולמה בעצם צריך מינוי פורמלי מבית המשפט רק כדי לסייע לאדם קשיש או מוגבל?

עומר אלפרן, מנהל השקעות ושותף בחברת רובי קפיטל / צילום: דין אהרוני רולנד

"עד עכשיו יזמי נדל"ן לא יצאו עם פרויקטים שכבר מוכנים, מכאן נראה מבול"

חברת המימון החוץ־בנקאי רובי קפיטל משיקה קרן השקעות שנייה, במטרה לגייס חצי מיליארד שקל לפחות ● עומר אלפרן, מנהל השקעות ראשי ושותף בחברה: "בקרוב הרבה מאוד יזמים בתחום ההתחדשות העירונית יוציאו הרבה מאוד פרויקטים לשוק"

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

טיל בליסטי שנורה מאיראן בשבת ונפל בים המלח / צילום: N12

הממשלה נדרשת להחלטה לא פופולרית - הבלגה היא הדבר הנכון

ארה"ב שבה ומדגישה שהיא לא תהיה שותפה למהלך התקפי ישראלי נגד איראן, הגם שלישראל שמורה הזכות לפעול, ושארה"ב אף שתמשיך לסייע לה בהגנה ● אפשר לפעול. השאלה היא אם זה הדבר הנכון לעשות ● מבקרים יגידו שההמלצה להבליג היא חזרה על הטעויות שהובילו ל-7 באוקטובר, ולא כך ● הנסיבות השתנו מאז לטובה ולרעה ● דעה

יו''ר בית הנבחרים, מייק ג'ונסון / צילום: ap, J. Scott Applewhite

4 מיליארד דולר לכיפת ברזל: חבילת הסיוע האמריקאית בדרך להצבעה

בוושינגטון, סוגיית חבילת הסיוע לישראל, אוקראינה וטייוואן עשויה להתקדם כבר בימים הקרובים ● יו"ר בית הנבחרים מייק ג'ונסון בשיתוף רפובליקנים נוספים הציגו אמש חבילת סיוע הכוללת 26.4 מיליארד דולר לישראל ● דיווח: ארה"ב הסכימה לתמרון ישראלי ברפיח, בתמורה לתגובה לא נרחבת נגד איראן

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים / איורים: גיל ג'יבלי

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים

הממשלה פרסמה את יעדיה השנתיים לשנת 2024, אך הפירוט הארוך כולל אינספור דוגמאות להתחמקות מהצגת יעדים קודמים, שינויי מתודולוגיה חשודים, מניפולציות במספרים או תוכניות לא ריאליות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה