גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אנחנו דור מזויף

התרגלת למסכה, ואתה כבר לא יודע מי אתה באמת. הפער בין ה"אני" הפנימי לבין הפסאדה שאתה מציג כלפי חוץ, יגבה ממך, בסופו של דבר, מחיר פיזי ונפשי

"בואו תגלו את עצמכם, תתחברו לעצמכם", קוראות הסדנאות שמציפות את השוק בשנים האחרונות. כל אותו הזמן קולות אחרים ממשיכים לפמפם מסרים שלפיהם הצלחה כלכלית ומקצועית היא הדבר שצריך לשאוף אליו. אלא שהחיבור הזה בין האותנטיות להצלחה אינו פשוט. פעמים רבות הוא אף גובה מחיר כבד של התשה, תסכול ואפילו דיכאון.

האם ניתן להפגין רגישות בפגישת עסקים, ועדיין לשדר רצינות וסמכותיות? כמה זמן תימשך העסקתם של עובדים שאומרים לבוס בדיוק את דעתם האמיתית? האם הפסאדה שאנו עוטים על עצמנו מהרגע שאנו יוצאים מהבית בכלל נמנעת, ובאיזה מינון מומלץ להשתמש בה?

"זה הקונפליקט של הדור שלנו", מסבירה הפסיכולוגית הקלינית-תעסוקתית, ד"ר אורניה ינאי. "זה המעבר מהתפיסה הפולנית שאומרת 'תעשה מה שצריך לעשות כדי להיות אדם מוצלח', לתפיסה של מה נכון לך כאינדיבידואל לעשות, תפיסה הגורסת עידוד אותנטיות. לחפש את המקום שבו אתה במיטבך".

ואם אתה מצליח למרות שאתה לא אותנטי?

"גם אם קורה לך משהו הכי טוב שהוא לא נכון - אתה נופל. ייתכן שאל גור נכשל בבחירות מול ג'ורג' בוש כי הוא לא ממש רצה את זה, או המועמד לנשיאות שנתפס עם המאהבת - אלה אנשים שבצורה לא מודעת לא רצו את התפקיד. מצנע זכה בראשות מפלגת העבודה, ושם נכשל. המעבר לירוחם הוא נכון ואותנטי עבורו. רוב האנשים שמרוויחים במפעל הפיס מפסידים את כל כספם. חלק מהם חולים ומתים - כי זה לא הסיפור האמיתי שלהם. הם לא עשו את הכסף בעצמם. זה לא באותנטיות".

1מיהו מזויף?

"אדם מזויף הוא אדם שאיננו מתנהג בהתאם למי שהוא ומה שהוא", אומרת ינאי. "נניח, מישהי עממית שמתיימרת להיות 'קלאס'. יש אנשים שרגילים למסכה, והם כבר לא יודעים מי הם באמת. כמי שמלווה אנשים במסעות שלהם, אני רואה כאלה שהמסכה כבר נדבקה להם לעור. הם איבדו את עצמם בתוך הזיוף. הם מתנהגים באורח סטריאוטיפי, מכניים בהתנהגויות שלהם. את לא מצליחה להוציא מהם תגובה אמיתית. את שואלת מה שלומכם, והתשובה תמיד תהיה 'טוב'. הם תמיד עונים את התשובות המצופות, שמציגות מצג שווא. הם לא קמים בבוקר ושואלים 'מה אני מרגיש', אלא 'מה אני צריך לעשות'".

האם זיוף הוא פתולוגי? האם אדם מזויף הוא חולה מבחינה נפשית?

"תלוי בעוצמות. כשאת עוברת לגליל - את צריכה את זה פחות. תל אביב היא עיר שהזיוף הוא חלק מהמשחק שלה. כי העיר דורשת כסף, מערכת יחסי ציבור, התמודדות של שדה קרב. מצד שני, יש אנשים שבתוך האורבניות הם אותנטיים.

"יש גם מקומות פורמליים שמחייבים זיוף. את מחייכת כי אם לא תעשי את זה - יחשבו שמשהו לא בסדר איתך. לעומת זאת, יש מקומות שבהם זה שקמת עם מצב רוח רע זה ממש בסדר. זו הקלה שאת יכולה להתחבר למקום הזה, ואין שיפוטיות כלפי מצב רוח טוב או רע".

איפה אין שיפוטיות?

"כשהייתי בהודו הבנתי שהכול פתוח, והתחלתי להתבלבל, נכנסתי לפאניקה, כי חייתי חלק גדול מהדברים כפי שצריך וכפי שנכון. זו הייתה נקודת המפנה שלי - הבנתי שהרצון, החיבור לעצמך, הוא שריר, שאם אתה לא מאמן אותו, הוא מתנוון, לא מתפתח".

אז מה יש באפקט הודו?

"החופש לבחור. יש איזה חופש בתרבות הפשוטה והראשונית הזו, יש פנאי לבחון דרכי התנהגות".

התרבות של היום פחות סובלנית לזיוף?

"כן. בארץ אנשים הרבה יותר משוחררים. באירופה אנשים עצורים וחנוטים, ובאמריקה מזויפים. באמריקה יש בתקשורת הרבה זיוף מתוך בסדריות, שבהרבה מקרים לא עומד מאחוריה שום דבר. הזר פתאום מוצא עצמו מול שוקת שבורה כשהוא מנסה לפרוע את השטר. הישראלים, בגדול, הרבה יותר אותנטיים".

2המחיר הפיזי והרגשי

"הפער בין מי שאתה באמת לבין מי שאתה מציג כלפי חוץ יכול לגבות גם מחיר פיזי - הוא יכול לגרום למחלות", אומרת הפסיכולוגית ד"ר אלישבע מילוא. "המערכת ההורמונלית שלנו מושפעת ממצבים של מתח ודחק, וכתוצאה מכך משפיעה על המערכת החיסונית. במקרים קשים זה בהחלט יכול לייצר מחלות קשות. יש הרבה מקרים שבהם אנשים מפתחים סרטן כתוצאה ממתח. ישנם מקרים של מחלות בדרכי המעיים, שזו מערכת שמאוד מושפעת ממתח.

"המערכות שלנו בגוף אינן מבודדות, הן מדברות אחת עם השנייה במעגלים ובהיזונים חוזרים, וכל זה בא לידי ביטוי מהתהליך הראשוני, שהוא החיפוש של האדם אחר אהבה ושייכות.

"אם אתה לא מביא בכלל תכנים אותנטיים שלך, אתה תזרום שונה בכל סביבה, ואתה תרגיש את החסר הזה. משהו מוזר יקרה לך: אתה לא תדע מי אתה. אם יש קבוצה של אנשים שהולכים בדרך מסוימת, ואתה מוצא את עצמך בקבוצה הזאת ומתמסר לדרך שלה לחלוטין, אתה בעצם משלם את מחיר האותנטיות שלך".

ד"ר רונית קרק, ראש המגמה החברתית ארגונית במחלקה לפסיכולוגיה באוניברסיטת בר אילן, מזכירה תופעות פיזיולוגיות ונפשיות נוספות: "לחץ, תשישות רגשית, החלשה של המערכת החיסונית, מחלות לב, אולקוס, תחושה של חוסר אושר וחוסר סיפוק. אנשים שנמצאים בזיוף תמידי מאבדים את ה'אני' שלהם, נמצאים בדיסוננס, תשמעי אותם שואלים 'מה נהיה ממני'. כמובן, הכול תלוי ברמת הזיוף, ברמת הפער שבין הערכים האמיתיים לאלו המוצגים, וכמובן במינונים. האם מציגים שעתיים או 12 שעות ביום. אי אפשר לשרוד זיוף על בסיס קבוע".

"לחוסר אותנטיות יש גם מחיר של דיכאון, לפעמים כרוני", מוסיף הפסיכולוג ד"ר עלי כ"ץ, מחבר הספר "אינטליגנציה אבהית". "גם בדידות היא חלק מהמחיר - לאנשים לא אותנטיים קשה לבנות חברות אמיתית עם בת הזוג או עם הילדים, כי לזה נדרשת אינטימיות, וכשאתה לא אותנטי, אתה מתקשה לפתח אותה.

"באים אליי לטיפול גברים מצליחנים, שכביכול יש להם הכול, ובכל זאת הם לא מאושרים בחיים. בעזרת האינטליגנציה הם מסבירים לעצמם שאצלם הכול בסדר, כי יש להם את הג'יפ ואת כל הכתרים. אבל בכל זאת הכול מתפרק: בת הזוג לא מאושרת כי הם לא יודעים לאהוב, וגם עם הילדים הקשר רעוע".

"בעבר מי שלא לבש את המסכה שילם בחייו", מזכירה ינאי, "אבל היום זה הפוך: מי שלא אותנטי משלם בבריאותו הנפשית, באיכות חייו, לפעמים במשרתו. זה הכי בולט בהיי טק ובעולם העסקים. אנשים שמגיעים אליי אומרים לי: 'יש לי משרה, דרגה, כסף, אני סיפור הצלחה. יש לי הכול ואני לא מאושר, לא בא לי לקום בבוקר'".

עד כמה התופעה רווחת?

"פעם זה היה אצל 10% מהפונים, היום זה אצל 90%. יש אנשים שפתאום טועים, תפסו אותם במשהו רע. זה 'אקטינג אאוט' של אדם שלא מצליח לבטא את עצמו, והלא מודע מחבל לו בהצלחה, שהיא בעצם לא ייעוד שלו, לא האותנטיות שלו".

מה את עושה במצב כזה, איך עובד הטיפול?

"אני בודקת למה היסודות מחוברים לפני שאני מורידה את הקיר, כדי שהבנאדם לא יתפרק. ואז לאט לאט מתחילים לבדוק מה המבנה הקודם שירת".

3למה בורחים מאותנטיות?

"אנשים אומרים לי, 'אני לא יודע מה הייעוד שלי, מה האותנטיות שלי'", מספרת ינאי, "אבל אני מגלה שהם יודעים, הם רק פוחדים להודות בכך, כי זה יחייב אותם לפעול. זה לא כל כך פשוט לזרוק קריירה של 30 שנה".

כדי להבין את הבריחה מאותנטיות שולחת אותנו מילוא בחזרה לילדות: "האדם הוא חיה חברתית, של עדר, והצורך שלו בשייכות, בקבלת אהבה ובהכרה, הוא צורך משמעותי ביותר של הישרדות. פעמים רבות הצורך של ילדים לקבל אהבה כל כך גדול, עד שהם מוותרים על פיתוח העצמי האמיתי שלהם ומפתחים עצמי כוזב - האישיות שלהם נקבעת לפי הצורך של ההורים, ולפי מה שההורים חושבים שנכון - כדי לקבל אהבה והכרה".

למעשה, כמעט לכל אחד מאיתנו יש אמונות בסיסיות עמוקות לגבי עצמו, שכובלות אותו לעתים בכלא המחשבות - נוסח 'אם אנשים יכירו אותי באמת הם לא יאהבו אותי, ולכן אני עושה דברים מתוך רצון לרצות, ולא מתוך האני האמיתי'.

"כולנו לובשים מסכות בצורה זו או אחרת", קובע הפסיכיאטר ד"ר נדב נבו. "אנחנו חייבים ללבוש מסכות, כי אנחנו מתאימים את עצמנו לנורמות חברתיות, וכך מתמודדים עם הסביבות השונות שבהן אנחנו מתקיימים. אנחנו חייבים לשווק את עצמנו בראיון עבודה, בדיוק כמו בדייט ראשון. גם אנשים שכן פועלים לפי מה שהם מרגישים עדיין עוטים מסכות, אבל כהתאמה למסגרת ולא מתוך ויתור. הם מכניסים לכל מה שהם עושים משהו ממה שהם באמת".

4גם לאותנטיות יש מחיר

גם לחיים בקיצוניות השנייה, של אותנטיות מוחלטת, יש מחיר. "אם אתה לגמרי שלם עם הדרך שבה אתה חי, אתה נמצא ביותר הרמוניה עם עצמך, אבל לפעמים המחיר הוא להתנתק ממשפחה ומחברים", מסבירה מילוא. "אם הקבוצה הולכת בדרך מסוימת ואתה בוחר ללכת בדרך אחרת, עצמאית, אתה למעשה צריך להתנתק".

ואז אנשים עלולים להירתע ממך. מה בעצם מוביל לרתיעה הזו?

"אנשים חושדים במישהו זר. זה משהו ראשוני והישרדותי. אם אני רואה מישהו שדומה לי אני יודע לקרוא אותו, אני מבין את השפה שלו ויכול לפרש את הסיגנלים ההתנהגותיים שלו. אנשים שמדברים בשפה אחרת ויש להם סיגנלים שונים, יכולים להוות איום עליי. אני לא מבין אותם.

"בנוסף, כשמישהו מורד במוסכמות המקובלות, זה אומר שיש לו הרבה כוח. הוא בעצם אומר לי 'אתה חי חיים מזויפים, לי היה את הכוח לוותר על הקונפורמיזם, לפרוץ דרך אחרת'. זה מישהו שיש לו יתרון עליך, כי פחות אכפת לו מה יגידו, ואז אתה מבין שאתה פחות חשוב לו. אין לך כוח או השפעה עליו.

"בהשתייכות לקבוצה ולחברה מסוימת, האדם רוצה להיות כמה שיותר דומיננטי. וזה גם עונה על השאלה למה נון-קונפורמיזם הוא מפחיד. כל אחד רוצה להיות זכר אלפא, ולא להיות אחרון בשרשרת הניקור. ברגע שאתה יותר בשליטה ויותר דומיננטי, אתה יכול להיות יותר אותנטי. כשאתה תלוי, אתה צריך לשחק כדי לרצות את אלה שמעליך - ואז אתה משלם מחיר כבד בבריאות שלך".

5הפשרה: לזייף במידה

לפעמים אין ברירה, אלא לזייף קצת. "זה נכון שאם הייתי רק אמיתי, לא הייתי מתקדם בחיים", מודה כ"ץ. "לכולנו יש 'אני מזויף' ברמה זו או אחרת, ועד מינון מסוים מדובר ב'אני מזויף' בריא, שרכשנו בתהליך הסוציאליזציה, ואנחנו עוטים על עצמנו בסיטואציות שונות כדי לתפקד בחברה ולהתקדם בה".

"בין התוצאות החיוביות של זיוף נמנית הגנה מקונפליקטים וממאבקי כוח - בהכשרה לעבודה הרבה פעמים מלמדים את האנשים איך לשים פאסדה", מזכירה קרק. "לפעמים מי שמגיע עם האני האותנטי לא משיג שום דבר בארגון. זה סוג של הסוואה, התאמה לסביבה. כמו שזיקית משנה את הצבעים, כי היא לא רוצה להיטרף - וזה יכול לעבוד מול אנשים מסוימים בזמן מסוים. הכול שאלה של כמה צריך לזייף ולאורך כמה זמן".

עוד כתבות

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נאסד"ק ננעל בירידות יום שישי ברציפות; מניית אנבידיה צנחה ב-10%

ה-S&P 500 רשם את השבוע השישי ברציפות של ירידות - ברצף ההפסדים הארוך ביותר שלו מזה למעלה משנה, הנאסד"ק סגר יום שישי ברציפות של ירידות לראשונה מאז אוקטובר 2022 ● הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט התמתן ● בורסות אירופה ננעלו במגמה מעורבת

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

רגע לפני שנפרדים מהחמץ: מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

עגלת קפה הקבינה בכפר הס / צילום: שני בריל

ארבע הצעות לטיולי יום שרק המקומיים מכירים - ומשהו טעים ליד: מדור מיוחד לפסח

תצפית מרהיבה אל המדבר בשקיעה, פארק שמרגיש כמו ההיי ליין בניו יורק, האחות הקטנה של מקדש הבשרים משוק הכרמל וקרם לימון ומסקרפונה לקינוח ● יצאנו לארבעה מקומות שונים בארץ כדי לשמוע מהתושבים מהי פינת החמד שרק הם מכירים ומה יש לאכול שם, שגם כשר לפסח

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית