גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אהרן ברק מגלה איך מתבשלים פסקי דין בעליון: "המדיניות היא של ניסיון לשכנוע הדדי"

נשיא ביהמ"ש העליון לשעבר: "אצלנו אין סדר קבוע, מדברים לפי סדר הישיבה. מתווכחים ומנסים לשכנע במגבלות הזמן. כשנגמר הזמן, אם לא גמרנו עוד לדון - קובעים עוד ישיבה כדי שכל אחד יוכל לנסות לשכנע את חברו"

"אחרי שגומרים לשמוע את הצדדים, מיד הולכים להתייעצות. לפעמים עושים זאת למחרת. ואז כל אחד מביע את עמדתו. באמריקה יש סדר בהבעת הדעה, מהאחרון בוותק לוותיק ביותר. אצלנו אין סדר קבוע, מדברים לפי סדר הישיבה. מביעים עמדה ומתווכחים אחד עם השני, מנסים לשכנע, במגבלות הזמן. כשנגמר הזמן, אז אם לא גמרנו עוד לדון, קובעים עוד ישיבה כדי שכל אחד יוכל להביע את עמדתו, לנסות לשכנע את חברו. כשהמהלך הזה נגמר, ראש ההרכב סופר ראשים. ואז מבררים, במקרה של חוסר הסכמה, מיהו נציג הרוב. ראש ההרכב מטיל על נציג הרוב לכתוב טיוטה ראשונה, והוויכוח נמשך".

כך, פחות או יותר, נכתבים פסקי דין בבית המשפט העליון. את התיאור הזה מספק נשיא בית המשפט העליון בדימוס, אהרן ברק. התיאור הזה נשמע כל-כך פשוט ומובן מאליו, שמפתיע שעד היום איש משופטי העליון בעבר ובהווה לא הסכים לחשוף אותו. ובכל זאת, ברק נענה לבקשתם של פרופ' אריאל בנדור ופרופ' זאב סגל, ובספרם החדש - "עושה הכובעים, דין ודברים עם אהרן ברק" - שיצא לאור בימים אלה בהוצאת "כנרת, זמורה-ביתן", הסכים לחשוף טפח מהנעשה בקומת השופטים בהיכל השיש.

ברק מאשר שבין השופטים מתנהל מקח וממכר, באופן ששופט אחד מציע לאחר למחוק קטע מסוים מטיוטת פסק הדין שכתב, והאחר בתמורה ייתן לו את הסכמתו. "אם ברור לך שעמדתו של שופט נחרצת, אז אתה נכנס אליו לשכנעו פעם אחת, ואולי אפילו פעם שנייה, אך בזה נגמר העניין. אתה רואה שאתה לזרא לו, אתה מכביד עליו. יש שופטים שלא נוח להתווכח איתם, שלא אוהבים שמנסים לשכנע אותם. אבל אין מדיניות של אי שכנוע. המדיניות היא של ניסיון לשכנוע הדדי. בכל פסק דין של רוב ומיעוט יש ניסיונות לשכנע בטרם גיבוש החלטה".

האם לגיטימי שבית המשפט העליון יתחשב בפסיקתו בשיקול של אמון הציבור בו, בעקבות פסק דין בעניין שנוי במחלוקת, נשאל ברק, ותשובתו - "לא. אמון הציבור הוא תוצאה של פסק הדין, הוא לא קובע את תוכנו. ובכל זאת, יש מקרים שבהם טוב שבית המשפט יגיע להסכמה רחבה, אם ניתן להגיע אליה. יש החלטות שכאשר רוב גדול מתייצב מאחוריהן, הן יתקבלו טוב יותר מבחינה ציבורית. למשל, כשבית המשפט מבטל חוק של הכנסת. במקרה כזה יש לעשות כל ניסיון להגיע לקונסנזוס. זה לא רעיון מוצלח לבטל חוק ברוב של חמישה נגד ארבעה".

פסק הדין החשוב ביותר שניתן בעליון, לדעת ברק, הוא באופן טבעי פסק הדין בעניין בנק המזרחי, שהכריז על סמכות העליון לפסול חקיקה של הכנסת הסותרת חוקי יסוד. ברק מספר שהיה מודע לכך שפסק הדין ניתן בעיתוי בעייתי - חמישה ימים לאחר רצח ראש הממשלה יצחק רבין - באופן שמנע דיון ציבורי ראוי, אך טוען שהדבר נעשה משום שהלכה והתקרבה לקיצה תקופת שלושת החודשים שבהם יכול היה הנשיא שקדם לו, מאיר שמגר, לפרסם פסקי דין אחרי פרישתו. "עבדנו יום ולילה על פסק הדין", הוא אומר, "חשבנו שזה לא ראוי ששמגר יפרוש בלי לכתוב את פסק הדין בעניין כה עקרוני. העיתוי בכלל לא שייך לרצח רבין".

מיהו קהל היעד לפסקי הדין של העליון, נשאל ברק. "קהל היעד הוא גם הקהילה הבינלאומית. יש כמה קהלים. יש הצדדים, יש עורכי הדין, יש השלטון, יש הקהיליה המשפטית בישראלית ויש גם הקהיליה הבינלאומית". ברק טוען כי איננו זוכר מקרים שבהם היו הרמות קול וצעקות בין שופטים בעת התייעצות על מתן פסק דין. "השופטים מדברים ביניהם בנימוס רב", הוא אומר, "לפחות בדרך כלל".

חלק ניכר מפסקי הדין מסתיימים בכך שרוב השופטים בהרכב מסתפקים בשתי מילים - "אני מסכים", בעוד שרק אחד מהם כותב הנמקה מפורטת. "יש כל מיני 'אני מסכים'", אומר ברק, "יש 'אני מסכים' שמשמעו - פסק הדין יוצא מן הכלל, אני מסכים ואין לי מה להוסיף. זוהי קיצוניות אחת. רוב פסקי הדין שבהם כתבתי 'אני מסכים' הם כאלה. לעומת זאת, יש מקרים שבהם אני מסכים 'ביד שמאל'. חתימה כזאת אומרת, אתה מסכים לתוצאה, אבל יש לך מה לומר בנושא, שלא אמרת".

לצד זאת, ברק גם מודה שקביעת הרכב השופטים בתיק מסוים - סמכות הנתונה בידו של נשיא העליון - משפיעה על התוצאה הצפויה בתיק. "זה נובע מכך שלשופטים יש עמדות עקרוניות שונות בנושאים מגוונים. כדי למנוע מצב שבו נשיא בית המשפט העליון יבשל הרכבים על-פי ההשקפות שלו, מינוי הרכבים מיוחדים מתבסס על הוותק".

חופש הביטוי על הסף

ד"ר יולי נודלמן באמת חשב שהוא נאבק בשם הזכות לחופש הביטוי בישראל. שזה לא עניין פרטי שלו, אלא שעתידה של העיתונות מונח על כתפיו. לפני כעשר שנים פירסם נודלמן את הספר "שרנסקי בלי מסכה", שעסק כל כולו בביקורת חריפה ופוגענית כלפי השר לשעבר נתן שרנסקי ומפלגתו, "ישראל בעלייה". לאחר צאתו לאור של הספר הגיש שרנסקי תביעת לשון הרע נגד נודלמן, וניצח. בית המשפט חייב את נודלמן בתשלום פיצויים גבוהים במיוחד, בסך כולל של 1.3 מיליון שקל, ואסר על המשך הפצת הספר.

הפיצוי הגבוה נומק על-ידי בית המשפט, בין היתר, במעמדו הציבורי של שרנסקי, ובכך שהנזק כתוצאה מלשון הרע בעניינו של איש ציבור "מועצם בשיעור ניכר". בערעור שהגיש נודלמן לבית המשפט העליון החליטו השופטות אילה פרוקצ'יה, מרים נאור ועדנה ארבל לקבל באופן חלקי את הערעור ולהפחית את שיעור הפיצוי לחצי מיליון שקל. נודלמן ביקש להגיש בקשה לדיון נוסף, אולם איחר את המועד, ובקשתו להאריך את המועד נדחתה.

בצר לו, הגיש נודלמן עתירה לבג"ץ, ונדמה שאין גורם במערכת המשפטית ששכח לכלול בעתירתו: העתירה הוגשה נגד שלוש שופטות בית המשפט העליון, נגד שופט בית המשפט המחוזי צבי סגל שנתן את פסק הדין המקורי, וגם נגד שר המשפטים יעקב נאמן, היועץ המשפטי לממשלה מני מזוז וראש הממשלה בנימין נתניהו. בעתירתו מבקש נודלמן מבג"ץ לבחון האם פסקי הדין שניתנו בעניינו תואמים את חוקי המדינה, ומיתר המשיבים הוא דרש להביא ל"דיון ציבורי פומבי" ולתת צו מניעה להקפאת כל ההליכים נגדו, כולל הליכי הוצאה לפועל.

בין היתר מתאר נודלמן בעתירתו כיצד בדיון בערעור בעליון, שהתקיים ב-2004, הודו שלוש השופטות באולם כי לא קראו את הספר שכתב, והסתפקו בתקציר שהובא במסגרת פסק דינו של בית המשפט המחוזי. "כך דנים בערעור?" הוא תהה, "כיצד ניתן לשפוט את ספרו של העותר מבלי לקרוא את מקור הוצאת הדיבה, כביכול?" בנוסף, השופטת נאור הסכימה להוציא צו עיכוב להליכי ההוצאה לפועל, אם נודלמן יפקיד בבית המשפט ערבות בסך 300 אלף שקל. "היתה זו הוכחה עד כמה השופטים במדינת ישראל רחוקים מהעם, ורחוקים מלהבין את החיים של האזרחים הפשוטים", כתב בעתירה.

בשבוע שעבר דחה הרכב בג"ץ בראשות השופט אדמונד לוי את העתירה על הסף, מבלי לבקש את תגובת המשיבים. "בג"ץ איננו יושב כערכאת ערעור על החלטות בתי המשפט בעניינים אזרחיים ופליליים", כתב השופט יורם דנציגר, "הדבר מתחייב מהחובה לשמור על סדרי דין תקינים". אשר לבקשה להורות על קיום "דיון ציבורי" כותב דנציגר: "בכל הכבוד, הגשת עתירה לבית משפט זה איננה הדרך הנכונה לעשות כן". לפי גרסת נודלמן, שבוודאי תמצא את ביטויה בהליכים משפטיים נוספים, חופש הביטוי עדיין בסכנה.

עוד כתבות

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו