גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אין דבר כזה "חינם" באינטרנט

מישהו תמיד מפסיד. איזו תקווה יש ליוטיוב, כשהיא מוציאה 700 מיליון דולר בשנה?

כלום-טיוב

"האם זה רעיון כל-כך טוב לתת לאנשים להעלות לאינטרנט שעות של קטעי וידיאו סתמיים? אחד מהקולגות שלנו מעלה באופן קבוע ל-YouTube קטעי וידיאו של חיית המחמד שלו, עכבר. האם הקהילה באמת מועשרת בעקבות השירות הזה? אחסון הסרטים הללו לנצח נושא בחובו עלות אמיתית".

הסוגיות האלה, שנוגעות למהותו של YouTube, אתר שיתוף סרטוני הווידיאו הפופולרי מבית גוגל, חולפות בראשו של כל מי שנחשף לאתר הזה - כלומר, מרבית אוכלוסיית הגולשים. עד כמה נחוץ לנו לראות סרטוני פספוסים של תינוקות שהכלב המשפחתי קפץ עליהם? במה הועשרה החברה מסרטון קצר שצולם במצלמה סלולרית רועדת ובו חתול שנוסע על סקטבורד?

הסרטונים האלה הם לא בהכרח המהות של YouTube, אבל הם חלק לא מבוטל. רוב הקליפים הם של צלמים חובבים, ובפרפרזה על התוכנית סיינפלד, בה נטבע המושג "תוכנית על כלום" - הסרטונים הם ברובם סרטונים על כלום. 15 שעות שמועלות בכל דקה לאתר חייבות להעיד על כך יותר מכל.

שוכחים להגדיל הכנסות

הציטוטים שבפתיחה שייכים לאנליסט ג'פרי לינדזי, מבית ההשקעות ברנסטיין בדו"ח חדש שפורסם, ובו הוא כופר במודל החינמי של YouTube ושל יתר חברות האינטרנט. "אין דבר כזה 'חינם'", הוא אומר, "מישהו תמיד משלם".

המספרים של YouTube מראים שלאותם קליפים שנערמים בחוות השרתים של גוגל, שהן הגדולות בעולם, יש מחיר גבוה - אינסופי אפילו. הכנסותיה של YouTube השנה יהיו להערכתו 200-250 מיליון דולר, העלויות השנתיות שלה יהיו סכום עתק של 400-700 מיליון דולר. ומי סופג את ההפרש? "מחזיקי המניות של גוגל, כמובן", הוא עונה.

YouTube היא רק דוגמה אחת לחברה שמקדשת את הגידול במשתמשים (וכמוה טוויטר ופייסבוק) ופחות מקדשת את הגידול בהכנסות והרווחיות. לכן, המודל העסקי שלה מוטל בספק - או שאיננו קיים כלל לפי לינדזי.

תארו לכם, הוא אומר, שכאשר חברת בל נוסדה היא הייתה מאפשרת לכל אדם להתקשר לכל מקום, בכל שעה, בכל זמן - ובחינם. הרי כל תעשיית הטלפוניה לא הייתה שורדת. מכיוון שהמודל העסקי של בל כלל גביית כסף על שיחות פר-דקה וגם לפי רצועות של זמן, נוצר מודל עסקי שהחזיק עוד מהמאה שעברה, והשתנה עם הזמן.

סמלי הבועה

זה לא שבאינטרנט אין מודלים עסקיים בני-קיימא. אבל מי שלא היה לה מודל עסקי - חברות מפורסמות שהיו לסמלי הבועה כמו ,eToys.com Pets.com, קוזמו ו-MPV - לא שרדו. הן לא למדו מחברות הטלפוניה והמדיה, טוען לינדזי.

אז מה השתבש? חברות האינטרנט הגדולות היום יושבות עם ערימת מזומנים ענקית וללא חוב, וזה לדעתו מתכון לאסון. כל עוד החברות הללו היו צעירות ורעבות, הן היו צריכות מודל עסקי טוב, או שדינן היה מוות. הרי הן הזדקקו לכסף כדי לממן עצמן ולצמוח. היום, יש להן את הכסף. לכן, גוגל מוכנה על מזבח מודל החינם להפסיד מאות מיליוני דולרים בשנה.

בזמן הזה, YouTube לא מצליחה למשוך מספיק מפרסמים. המשתמשים, מצידם, יהיו מוכנים לסבול מפרסומות באמצעם של קטעי הווידיאו או מפרה-רול (פרסומת לפני התחלת הסרט), ובתנאי שמדובר בתוכן מקצועי. כך קורה, למשל, אצל מתחרתה הגדלה של YouTube, חברת Hulu, שאצלה ניתן לצפות בתכנים של תחנות טלוויזיה מפורסמות וגדולות ויש לה שליטה טובה יותר על התוכן.

ההצעה של לינדזי, אם כך, היא לגבות תשלום של 5 סנטים על כל סרטון שמועלה לאתר, ואם המשתמש מדורג גבוה על-ידי יתר הגולשים, להוריד את הסכום - אפילו למחוק אותו לחלוטין. משהו בדומה למודל החדש של eBay. בתמורה, גוגל צריכה ליצור שיתופי פעולה - כמו למשל, לקנות את זכויות השידור האינטרנטיות של הפרמיירליג האנגלית או של חברות סרטים עצמאיות ותחנות שידור טלוויזיה.

לא מחליפים סוס מנצח

הטיעון הקבוע של התומכים במודל החינמי של גוגל הוא ש"אם זה עובד, למה להרוס"? ובאמת, אף חברה גדולה עוד לא עשתה צעד משמעותי קדימה לכיוון הגבייה על תכנים (רופרט מרדוק, הבעלים של ניוז-קורפ, אמר שהוא מתכנן לעשות זאת החל בשנה הבאה בעיתוני האונליין שלו).

YouTube צריכה להחליט אם שוק הפשפשים שלה יוכל לאורך זמן לספוג הוצאות של עד 700 מיליון דולר לשנה, שאמורות לעלות בצורה אקספוננציאלית. נכון שהיום היא יכולה להרשות לעצמה לספוג הוצאות כפולות ומשולשות מבלי להניד עפעף.

אבל לא בטוח שבעוד חמש שנים המודל העסקי הזה של "להפסיד כדי להביא עוד משתמשים" יעבוד. היא הרי לא עוסקת בפילנתרופיה או באלטרואיזם. היא חייבת לבעלי המניות שלה תשואה ושמירה על הקופה. בינתיים היא עושה זאת, אבל לא לעולם חוסן.

עוד כתבות

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?