גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הפושע הוא רונלד רייגן

קלינטון ידע על הביצה הכלכלית המבעבעת מתחת ל"שגשוג", אובמה כבר נכנס לתוכה

בתחילת שנות ה-80, נשיא ארה"ב דאז, רונלד רייגן, ניצל את המשבר הפיננסי החמור בין השנים 1980 ל-1982 כדי ליישם פילוסופיה כלכלית לא רק ליציאה מהמשבר, אלא גם להבטחת צמיחה כלכלית ארוכת טווח. נראה כי לנשיא הנוכחי, ברק אובמה, מטרה דומה, אלא שהדרך שונה בתכלית.

הפילוסופיה של רייגן, שקיבלה את השם "רייגנומיקס", הניחה כי הכלכלה צומחת מלמעלה למטה. מיסים נמוכים לעשירים מעודדים עבודה קשה והשקעות גדולות יותר, וכך טוב יותר לכולם. גם רייגן עצמו לא חשב שההסתמכות על "היד הנעלמה" של אדם סמית' תבטיח את זליגת העושר לכולם, אך גם הצלחה חלקית סיפקה אותו.

מדיניותו של רייגן הביאה, אמנם, לשוק השורי הארוך ביותר בהיסטוריה האמריקנית, אך היו לה גם השלכות שליליות: ב-1980, לפני עלייתו של רייגן לשלטון, בעלי השכר הגבוה ביותר, כ-1% מהאוכלוסיה, הרוויחו כ-9% מההכנסה הלאומית. ב-2007, לפני תחילתו של המשבר הנוכחי, האחוזון העליון הרוויח כ-22% מההכנסה הלאומית.

המורשת של רונלד רייגן היא ממשלה קטנה ומיסים נמוכים. ההבטחה למיסים נמוכים הציתה את דמיונו של הציבור האמריקני הרבה יותר מהקריאה להקלת הרגולציה.

"זליגה מעלה של העושר"

לעומת זאת, על פי מדיניותו של אובמה, צריכה הכלכלה לצמוח מלמטה למעלה. על כן, שלא כמו רייגן, אובמה מציע להעלות את המיסים לעשירים ביותר (2% מהאוכלוסייה) כבר בתחילת 2011. הגידול בהכנסות ממיסים יאפשר, לדוגמה, להגדיל את מספר המלגות הניתנות לצעירים בעלי הכנסה נמוכה המעוניינים ללמוד באוניברסיטה. אובמה מציע גם להגדיל את ההשקעה בתשתיות ובמחקר. תמריצים אלו נועדו להגדיל את פריון העבודה של האמריקנים.

על פי תפיסתו של אובמה המשאב היציב היחיד שנטוע עמוק בכלכלת ארה"ב הוא האזרחים שלה - הכישורים, היוזמה, היצירתיות, היכולת שלהם לעבוד יחד לשם השגת מטרה, והמערכת התקשורתית והתחבורתית הקושרת ביניהם.

ביל קלינטון הבין זאת, אך הוא עלה לשלטון בתקופת שגשוג כלכלי, כאשר החשש העיקרי היה מפני הוצאות ממשלתיות מוגזמות שעלולות היו להביא להאצת קצב האינפלציה. אובמה נכנס לשלטון במהלך המשבר החמור ביותר שידעה ארה"ב מאז השפל הגדול, וחבילת התמריצים שלו מייצגת את ההתחייבות המשמעותית ביותר להשקעות ציבוריות מזה 30 שנה.

המפתח "לאובמנומיקס" הוא השקעה ציבורית, מדיניות פיסקלית המבוססת על הרעיונות של ג'ון מיינרד קיינס. רייגן לא ראה בהשקעה ציבורית השקעה בעתיד, אלא אם כן מדובר בהוצאות צבאיות. על כן, מאז 1980, ההוצאות הפדרליות על חינוך, כישורי עבודה, תשתיות, מחקר בסיסי ופיתוח (למעט נשק) התכווצו כולן ביחס לתמ"ג.

ה"אובמנומיקס" רואה בהשקעה הציבורית חלק בלתי נפרד מפריון העבודה של האמריקנים. ההון כבר לא נשאר בתוך תחומיה של מדינה מסוימת - הוא מגיע למקום בו הוא יקבל את התשואה הגבוהה ביותר. חלק מההון נשאר נזיל ביותר וחוצה גבולות ברגע שהוא מבחין בהתערבות שמפריעה לו, כפי שניתן להיווכח במשבר הנוכחי. אבל הון רב מושקע גם ישירות במפעלים חדשים, בתשתיות, במחקר וחשוב מכל - בשוק העבודה.

הון מסוג זה מושקע במדינות שיכולות להעניק רווחים נאים, או הודות לעבודה זולה, מיסים נמוכים ורגולציה מוגבלת, או בשוק בו יש פריון עבודה גבוה הנתמך במערכות חינוך, בריאות ותשתיות חזקות.

באופן הזה, כל מדינה מחליטה מהו הגורם המעניק לה יתרון יחסי; עלויות ייצור זולות או תפוקה גבוהה ואיכותית. אין ספק שעל ארה"ב לשים דגש על הגורם האחרון.

בסקר שעשתה CBS ב-1986, 41% מהנשאלים חשבו שפיקוח הממשל הפדרלי על עסקים נוקשה מדי, רק 22% חשבו שרגלוציה אינה מספיקה. בסקר שנערך ב-2009, התהפכה המגמה לחלוטין, כפי שניתן לראות בגרף הבא, באדיבות CBS.

אובנומיקס 1


חשוב לזכור שגם רגולציה, אם היא מיושמת היטב, היא סוג של השקעה ציבורית, משום שהיא מאפשרת לצרכנים ולמשקיעים לבטוח במה שהם מקבלים ולהגן עליהם מפני תנודתיות והפתעות של השוק. על פי תפיסתו של רייגן, שווקים שאין עליהם פיקוח יתפקדו תמיד טוב יותר משווקים שיש עליהם פיקוח. במובנים רבים הנחה זו נכונה, אך כשמשהו משתבש, כולם נפגעים. מנהיגים פוליטים הטילו את ההגבלות והרגולציות השונות כבר בשנות ה-30, ממש לאחר שהתנסו במשבר פיננסי חסר תקדים, וכשניסו למנוע משבר נוסף.

אך בשנות ה-80' השפל הגדול נשכח מזיכרונם של הפוליטיקאים. חייבים לשחרר את השוק לחופשי, גרס רייגן, וכך נשכחו גם הרגולציות וההגבלות על המגזר הפיננסי. אובמה, לעומת זאת, רואה בפיקוח פיננסי תנאי מקדים והכרחי לצמיחה בת קיימא.

פול קרוגמן, זוכה פרס נובל לכלכלה, צודק באומרו שבימים אלה ניתן להצביע על אשמים רבים בגרימת המשבר הנוכחי, אך הפושעים האמיתיים הם רייגן ויועציו - שלא הפנימו את הלקחים של המשבר הפיננסי של שנות ה-30', ואילצו את ארה"ב לעבור משבר נוסף.

רייגן גרס כי "הממשלה אינה פיתרון, היא הבעיה". הממשלה אכן יכולה להוות בעיה, אך על פי אובמה, קיימות בעיות גדולות יותר שניתן לפתור אותן רק בהתערבות ממשלתית. על ידי בניית הכלכלה מלמטה למעלה, הגדלת ההשקעות הציבוריות והרחבת הרגולציות, ה"אובמנומיקס" מסמנת את נקודת המפנה בפילוסופיה הכלכלית של ארה"ב שאפיינה אותה מאז 1981.

עוד כתבות

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטאר-גייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018, אחרי ששימש, בין היתר, כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעליה של חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 ● זאת, לכאורה, לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שרת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

האלוף (מיל') תמיר הימן / צילום: המכון למחקרי ביטחון לאומי, אוניברסיטת ת''א

בשיתוף ארה"ב וסעודיה: הפרויקט השאפתני של ראש אמ"ן לשעבר

האלוף (במיל') תמיר היימן מקדם קרן מחקר למחשוב קוונטי ל"נטרול השאיפות הסיניות" בתחום ● התקציב לפעילות בגובה 200 מיליון דולר יאפשר לחברות ישראליות, שנחשבות מובילות בתחום, לקחת חלק בפרויקטים חדשניים ● היוזמה לקרן היא על רקע היעדרות ישראל מהסכמי הבינה המלאכותית שנחתמו בין ארה"ב לאמירויות ולסעודיה

רמפייג / צילום: אלביט מערכות

הידידה הקרובה של ישראל רוצה לקנות מאיתנו טילים חדשים

כהפקת לקחים מהמלחמה עם פקיסטן, ההודים מפנימים כי הם צריכים טילי אוויר־קרקע מדוייקים לטווחים רחוקים ● אייר לורה, שפיתחו במפעל מל"מ של התע"א ייעודי לפגיעה באתרי טילים, בסיסים צבאיים ומערכות הגנה אווירית, מבלי לסכן את הטייסים והמטוסים

משרד הפרסום העתידי, כפי שנוצר באמצעות ChatGPT / צילום: ChatGPT

סוף עידן משרדי הפרסום? כך ייראה הענף בעוד חמש שנים

אמיר גיא, יו"ר איגוד חברות הפרסום לשעבר, קורא למשרדים להתעורר: אנחנו פועלים בעולם שמתערער, עם שיבוש מוחלט של המודל הכלכלי, תהליך העבודה והיחסים עם המותגים ● מי שישרוד הוא זה שימזג קריאייטיב, דאטה ונרטיב למוצר אחד, ויהפוך לשותף טכנולוגי של הלקוח

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה ואיזה יעדים דווקא התווספו?

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

ארז קמיניץ, לשעבר המשנה ליועמ''ש / צילום: אייל טואג

עו"ד ארז קמיניץ: "המדינה חייבת לעשות מסלול ירוק להיתרים"

על רקע הפגיעות בעורף, קמיניץ מציע מודל של שולחן עגול, בלי רפורמות חדשות, שנוטות להתעכב ואינן מתאימות למצב חירום ● "שיתוף פעולה בין מינהל התכנון, רשות המסים, רמ"י, משרד הפנים, משרד המשפטים וגופים נוספים הוא הכרחי. אין טעם להניע תהליכים ללא גיבוי ממשלתי רחב", אמר קמיניץ

פי דידי. זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות / צילום: ap, Willy Sanjuan/Invision

משפט פי דידי: הראפר הורשע בשידול לזנות, אבל זוכה משאר האישומים נגדו

חבר המושבעים במשפט פי דידי המואשם בשורה של עבירות מין וסחר בבני אדם הגיע להחלטה בבית המשפט הפדרלי בניו יורק ● הראפר זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות - שעשויים להוביל ל-10 שנות מאסר כל אחד

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

אייר אינדיה מוותרת על הקיץ בישראל

החברה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלו היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

אילוסטרציה: Shutterstock

רשות המסים מגדירה מחדש: מי נחשב תושב ישראל לצורכי מס?

תזכיר חוק חדש מבקש לעגן את הקריטריונים שעל פיהם יקבע אם יחיד הוא תושב ישראל או תושב חוץ בעיקר בהתבסס על מספר ימי שהותו בישראל, ללא צורך בבחינת מכלול קשריו המשפחתיים, הכלכליים והחברתיים

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

דירה שנפגעה מטיל איראני ברמת גן / צילום: ap, Oded Balilty

"אין כבר איפה לשכור דירה ברמת גן": החורים במתווה הפיצויים לנפגעי הטילים חושפים סכסוכים ובעיות

המלחמה שמטה את הקרקע תחת רגליהם של בעלי דירות ושוכרים רבים, ובשטח מצטברים מקרים שמתווה הסיוע לא נותן להם מענה ● חוזים מתבטלים ומשכירים נאלצים לשלם משכנתא על נכסים שלא ראויים למגורים ● מפונים מתקשים למצוא דיור חלופי באזורים שנהרסו, עקב הביקוש הגבוה ● האם אנחנו בדרך לגל תביעות? ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

קת'י ווד / צילום: Reuters

קראו לה משמידת הערך הגדולה מכולם, עכשיו היא כובשת את צמרת התשואות

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים סובל מהתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

סמל יניב מיכלוביץ ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סמל יניב מיכלוביץ, בן 19 מרחובות, לוחם שריון בחטיבה 7 נפל בקרב בצפון רצועת עזה

שורת תקריות ברצועה: 2 לוחמים נפצעו קשה באירועים שונים ● ב-AP מדווחים כי ארגון הטרור "לא השיב בחיוב", אך טרם מסר תגובה רשמית ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● הרמטכ"ל זמיר: החמאס ארגון מת, עכשיו צריך לשחרר חטופים ● פעילות חריגה בדרום סוריה: צה"ל עצר חוליית מחבלים איראנית ● 50 חטופים - 635 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין כנגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון שכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם, שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

לחיזבאללה יש דרישות מישראל בתמורה להתפרקות מנשקו

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הפרשן שמסביר איך פוטין הרוויח מהמלחמה באיראן; "בגידה"- בכירים באיראן כועסים על רוסיה; איראן מסרבת לשתף פעולה עם האו"ם בנושא הגרעין;  וגם: הדרישות של חיזבאללה כדי שיתפרק מנשקו • כותרות העיתונים בעולם

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מניות הבנקים קפצו, האם בנק ישראל יאשר להגדיל את הדיבידנד?

בשוק ההון מעריכים כי הפיקוח על הבנקים עשוי לאשר את בקשת הבנקים להגדיל את שיעור חלוקת הדיבידנד לעד 50% מהרווח הנקי