גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אור אדום לתובעי הסרק

המחוזי דחה פשרה בתביעה ייצוגית משום שמדובר בתביעת סרק. כבר לא חותמת גומי

זה זמן רב, טוענים עורכי-דין המתמחים בתובענות ייצוגיות, כי תביעות הסרק הרבות בתחום מעמיסות על בית המשפט ומונעות בירור של התביעות הראויות. פסיקה של שופטת בית המשפט המחוזי בתל-אביב, ענת ברון, בתובענה ייצוגית שהוגשה נגד שטראוס-עלית (ראו מסגרת). השופטת ברון, החליטה לדחות את הסדר הפשרה, במהלך שעשוי לסמן את ראשיתה של מגמה חדשה בתחום הייצוגיות, בנימוק שהתביעה היא תביעת סרק.

התייצבותה של השופטת ברון דווקא לצד הנתבעים, לוותה בפסיקה מנומקת בת 20 עמודים, שבהם היא חושפת את רשלנותה של התביעה ואת החשש של בית המשפט מאישור של פשרות דומות. ברון קבעה כי התובע הצהיר "לא אמת", כשטען שנהג לרכוש וופלים בטעם שמנת אגוזים במשקל 400 גרם, משום ששטראוס-עלית מעולם לא ייצרה מוצר כזה. לגבי המוצר השני, פסקה השופטת שהוא שווק במשך תקופה קצרה בהרבה מטענת התביעה, ומשום כך "פער הזמנים מתבטא בהגדלה ניכרת וחסרת יסוד של הנזק הנטען לקבוצה".

למנוע פיחות ושחיקה

השופטת קבעה כי תביעות סרק כגון זו "גורמות לפיחות ולשחיקה במעמד התובענה הייצוגית, והתוצאה היא שהן מרתיעות אחרים מהגשת בקשות לאישור תובענות ייצוגיות שהן ראויות - מהחשש הלא מוצדק שממילא בית המשפט יורה על דחייתן, כפי שהורה על דחייתן של תביעות הסרק".

"מדובר בהחלטה חשובה", אומר עו"ד רפאל ליבא, שותף וראש מחלקת ליטיגציה במשרד שדות ושות', שייצג בהליך את שטראוס-עלית. "למרות שאנחנו מייצגים נתבעים, אני חושב שהפסיקה הזאת היא למעשה לטובת הציבור כולו".

"החוק החדש הביא להקלה בהגשה של תובענות ייצוגיות, אבל מה שהמחוקק לא צפה זה את העובדה שחלק מהתביעות יהיו תביעות סרק. מבחינת החברות, גם אם מדובר בתביעת סרק, הן מוצאות את עצמן מתמודדות עם פרסום שלילי, עלויות של ניהול משפט, של זמן ניהולי של יועצים משפטיים פנימיים ועוד.במצב כזה, יותר זול לנתבעות להגיע להסדר מאשר לנהל משפט".

את מחירם של ההסדרים הללו, טוען ליבא, משלמים שבסופו של דבר הצרכנים, משום שהנזק לתאגידים מגולגל הלאה. "השופטת החליטה לברר את טענות התובע לגופם ואת תנאי ההסדר לגופם. וזו התוצאה".

* אז בעצם השופטת באה להגנת הצרכן?

"ההחלטה של השופטת מציבה רמזור אדום. היא אומרת 'רבותי, התוצאה הסופית של פגיעה בתאגיד היא פגיעה בצרכן'. הפעם בית המשפט בחן גם את הנימוקים של התאגיד, למרות שהובא בפניו הסדר פשרה, והשופטת בחנה את ההסדר במושגים של טובת הציבור".

המחותן לא נמצא באולם

ליבא מדגיש כי החלטתה של השופטת ברון היא תקדימית, אך שמדובר בהמשך לפסיקתה של השופטת דרורה פלפל, שפסקה הוצאות משפט של 70 אלף שקל לתובעת ייצוגית שטענה שסדרה של דאודורנטים של יצרנים שונים גורמת לכתמים על הבגדים. כשהתברר שהתובעת לא רכשה כלל מוצרים של חלק מ-11 הנתבעות, החליטה השופטת על הרתעה דרך הכיס.

"לקח לבתי המשפט זמן להבין שפשרות בתביעות ייצוגיות שונות מפשרות בתביעות אחרות", אומר עו"ד גיורא ארדינסט, שותף-מייסד במשרד ארדינסט-בן נתן ושות'. "המחותן העיקרי בייצוגיות, הציבור, לא נוכח באולם. ולכן בתי המשפט הבינו שיש להם תפקיד משמעותי בבדיקה של הסדרי הפשרה: לוודא שהם משרתים את מי שהם אמורים לשרת ומגינים על מי שהם אמורים להגן, כלומר על הציבור כולו".

* הפשרה הזו לא משרתת את הציבור?

"אני מסתייג מכל פשרה של קופונים (כלומר, שהנתבעת מעניקה קופונים או הנחה על המוצר הקשור לתביעה, ע.ב). תביעה אמיתית, מוצדקת, לא צריכה להסתיים בפשרה כזאת".

לפי ארדינסט, פשרות כאלה משרתות בעצם את התובעים, אבל מפספסות לחלוטין את המטרה של התובענה הייצוגית, שאמורה לשרת את הצרכן הקטן. פשרת קופונים בסך הכל מאפשרת לתאגיד להציע לציבור מבצע שייתכן שהיה מוצע לו בכל מקרה, בגלל התחרות בשוק.

* האם אפשר לצפות מבתי המשפט שנמצאים תחת עומס רב, שיהיו מסוגלים לעשות כמו השופטת ברון ולרדת לעומקו של תיק "כמעט סגור" שמובא לפניהם לאישור הסדר?

"זה נכון שיש עומס, אבל גם עם העומס אנחנו מניחים שבית המשפט יברר את מה שצריך. התובעים לא יכולים להלך אימים על הנתבע ובית המשפט חייב להיות המסננת של ההליכים הבלתי מוצדקים. זה פטרנליזם אמנם, אבל פטרנליזם ראוי".

* אבל אם התאגיד חושב שהתביעה מופרכת, מדוע הוא מסכים להסדר?

"השיקולים של הנתבעים שונים משל בית המשפט. בית המשפט אמור לשקול את השיקול המערכתי הראוי. מערכת המשפט סובלת כשהיא מוצפת בתביעות סרק. הפסיקה הזו משקפת מדיניות שיפוט נכונה, כאשר השופטת הפעילה שיקולים שמעבר לתיק הספציפי".

סוטה מהדרך הקלה

עו"ד ד"ר גיל אוריון, שותף בכיר במשרד פישר, בכר, חן וול אוריון ושות' שמייצג נתבעות רבות בתובענות ייצוגיות, ביניהן טיב טעם, שהסתיימה בפשרה, רואה בפסק הדין של השופטת ברון מעשה "אמיץ וראוי".

"קל לשופט לקחת הסדר פשרה שהגיע לידיו, לאשרו ולסגור עוד תיק. השופטת ברון החליטה לסטות מהדרך הקלה ולבחון את ההסדר. הפסיקה הזאת בעצם יוצאת חוצץ נגד תביעות שמטרתן העיקרית היא להעשיר את בא כוחו של התובע הייצוגי".

* האם זו פסיקה שמסמנת מגמה?

אוריון: "זו מגמה שנשמע עליה יותר ויותר. בתי המשפט הולכים וממלאים תפקיד אקטיבי יותר בבחינה של הסדרי פשרה. משא ומתן לפשרה מתנהל בין תובע לנתבע, כאשר בית המשפט אמור לשמור על האינטרס של הקבוצה המיוצגת ועל האינטרס הציבורי. בעצם בית המשפט בא ואמר, 'תובעים יקרים, אם אתם חושבים שמצאתם כיס עמוק על חשבון הנתבע ובלא לשרת למעשה את הקבוצה הרי שאתם טועים'. אפשר לומר גם כי בין השורות, הפסיקה הזו אומרת שלא הכל שפיט".

למעשה, טוען אוריון, לא כל טענה צרכנית צריך שתגיע לבית המשפט. ואם כבר הגיעה ונמצאה מופרכת, הוא אומר, חשוב שהתובעים יבינו כי בית המשפט לא ייתן לה יד. "הבעיה המרכזית היא שכשמתברר שלתביעה אין קייס, התובעים הייצוגיים אמנם מפסידים את הזמן שהם הקדישו לתביעה, אבל אין דאון-סייד, אין שוט. יש רק גזר ואין מקל. פסק הדין הזה הוא סוג של מקל, במובן זה שאין הוא מאשר הסדר פשרה שאמור להכניס כסף לבא כוח התובע הייצוגי".

עוד כתבות

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

וול סטריט / צילום: Shutterstock

לקראת יום המסחר הטוב מפברואר: נמשכות העליות בוול סטריט

מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי