גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנכ"ל HP לקראת ביקור ראשון בישראל: "בלי ניהול, חזון הוא רק עוד הזיה"

מארק הרד, האיש שהרים את החברה לאחר שהתרסקה בעקבות המיזוג עם קומפאק, נחשב פריק של מספרים, מאמין בניהול יעיל וברכישות

לפני כחודש הופיע מארק הרד, מנכ"ל HP, בכנס שערכה מדינת קליפורניה בנושא הטכנולוגיה. "זו הייתה עבודה קשה עבורנו", התייחס הרד בנאום שנשא בכנס לגבי השינוי שערכה HP במערך מערכות המידע שלה, "אני חושב שהרבה אנשים התרכזו בשנוי שערכנו במערך ה-IT, אבל למעשה זה היה שינוי ב-HP".

יש סמליות רבה בשינוי שהרד מתאר, שהתבצע לאורך ארבע השנים בהן הוא מנהל את החברה. הרד, שיגיע מחר לביקור ראשון בין מספר ימים בישראל, קיבל ב-2005 חברה מרוסקת, פיזית ומנטלית. אלו אומנם היו שתי חברות ענק לשעבר - HP וקומפאק - אך תוצאות המיזוג ביניהן בשנת 2002 היו הרסניות.

הרד נאלץ לעשות שינוי בכל פרמטר אפשרי - תפעולי, ארגוני, אסטרטגי ופיננסי - וכיום הוא נושא את הדגל של מי שהצליח להעמיד מחדש את החברה על הרגליים.

"המפתח לייצוב HP היה להתרכז ביסודות העסקיים", הודה בראיונות שנתן לאחר כשנתיים בתפקיד, "אתה חייב שיהיה לך מודל שמאפשר שני דברים: שהלקוחות יעשו עסקים בקלות עם החברה ושהעובדים יוכלו להוציא את האסטרטגיה לפועל". הרד, שהגיע ל-HP אחרי קריירה ארוכה ב-NCR הוא סוג המנהל שתמיד התאים ל-HP, איש של חומרה ושל עקרונות עסקיים בסיסיים, שמתרחק מחשיפה ומאמין בניהול ובמספרים אמיתיים.

בזה הוא תמונת הראי של המנהלת שהחליף, קרלי פיורינה, שהייתה קשורה יותר להילה של עמק הסיליקון ולחזון הדיגיטלי של סוף שנות ה-90 מאשר "לברזלים" מהם הוקמה HP. הרד הוא מאמין גדול בניהול ובתפעול. "בלי ניהול", אמר הרד, בהתבטאות פילוסופית משהו באחד הראיונות הראשונים שנעשו על HP בניהולו ב"פורבס", "חזון הוא רק עוד מילה להזיה".

פרשת הריגול הארגוני

הניהול של הרד, שהוא כנראה המנהל היחיד בין ענקיות המחשוב שמחזיק בהשכלה עסקית ולא טכנולוגית, בא לידי ביטוי בעיקר ברדיפה תמידית אחר יעילות תפעולית. ההתייעלות עלתה לחברה בפיטורים של 15 אלף עובדים, מעט אחרי שנכנס לתפקיד וחיסל שכבה שלמה של ביורוקרטיה ארגונית שהתמסדה בתקופת פיורינה. במשך כהונתו עלתה הרווחיות התפעולית מ-4% מההכנסות ב-2005 לכ-9% ב-2008.

חוסר היציבות ב-HP שאחרי תקופת פיורינה בא גם לידי ביטוי בפרשה לא נעימה נוספת. באמצע 2006 התפוצצה ב--HP העולמית פרשת ריגול ארגוני אחרי עובדים, דירקטורים ועיתונאים, כדי לגלות את הדליפות מישיבות דירקטוריון החברה. הרד עצמו נחקר לגבי מכירת מניות HP שביצע ביום בו נחשפה הפרשה. למרות הסקנדל והחשש כי הרד ייאלץ להתפטר, מניות החברה כמעט ולא נפגעו.

בעקבות הסיפור התפטרו מספר חברי דירקטוריון. הרד התמנה ליו"ר החברה והקים את הדירקטוריון מחדש. "אני מבטיח לכם שאף אחד אינו גאה במה שקרה בשנה האחרונה", אמר הרד בכנס משקיעים שנערך מיד לאחר שהסתיימה הפרשה בתחילת 2007, "אנחנו צריכים לשנות את הדירקטוריון באותו האופן שבו שינינו את החברה".

30 רכישות גדולות

המספרים סביב HP בשנים האחרונות תומכים בביצועים של החברה תחת הנהלת הרד והמשקיעים בוודאי שמרוצים, לפחות עד לתחילת המשבר הנוכחי. רווחי החברה בסוף 2008 (השנה הפיסקאלית שמסתיימת באוקטובר) הסתכמו בכ-8.3 מיליארד דולר (GAAP), כמעט פי 4 לעומת הרווחים בסוף 2005, על הכנסות של כ-118 מיליון דולר, גידול של כ-35%. הרווח למניה טיפס פי 2.5 ומניית החברה זינקה עד לאותה תקופה יותר מפי 2 לעומת תחילת 2005, לשווי חברה של כ-130 מיליון דולר.

את הגידול הצליחה החברה להשיג בעיקר באמצעות רכישות - 30 כאלה היו מאז נכנס הרד לחברה - ורובן בתחומי התוכנה, השירותים וההדפסה. הרכישות הגדולות, כגון מרקורי ו-EDS, שינו את הדגש של החברה לתוכנה ולשירותים לעומת החומרה. לחברה יש כ-13 מיליארד דולר בקופה. "למרות שתמיד ישנם דברים שאנחנו יכולים לעשות יותר טוב, חדשנות וכדומה, אני לא חושב שחשנו מעולם טוב יותר לגבי פורטפוליו המוצרים והשירותים שלנו", אמר הרד.

HP הצליחה לחזור ב-2007 למקום הראשון במכירות מחשבים אישיים, הרבה בזכות תמחור אגרסיבי. לעומת זאת, בצד המחקר והפיתוח, יש ביקורת על סגנון הניהול של הרד, שהרגיל את החברה להסתכל יותר על טבלאות המספרים ופחות לחשוב עם ראש פתוח. מה שמעלה חשש לגבי הצלחת החברה לחצות את התקופה המאתגרת הנוכחית.

הרד, לא ממהר להיות מושפע: "כאשר הייתי בטרה-דאטה, קראו לי 'הבחור של הצמיחה'", אמר לאחרונה בראיון ל"ניו-יורק טיימס", "אח"כ כאשר הפכתי למנכ"ל NCR קראו לי 'חותך המחירים', וכשהגעתי ל-HP הפכתי ל'איש התפעול'. אם להיות כן, אני לא מוטרד מהתוויות שמודבקות לי. אני פשוט יודע שיש לנו המון דברים שצריך לעשות".

באופן ספציפי יותר התייחס הרד לאחרונה גם לביקורת על הוצאות המו"פ, ולא חסך בציניות: "אנשים פה אוהבים להגיד לי כמה HP מוציאה על מו"פ, כי המו"פ הוא קדוש. ביל יולט (מייסד החברה), מתקשר מגן העדן ואומר 'תוציאו יותר על המו"פ', ואני אומר, 'אני שמח שביל מתקשר, אבל יש לי כמה שאלות לפני שאני מקבל את השיחה'".

ירידה בביקושים

כעת עומדת HP למבחן האמיתי. ברבעון השני (פיסקאלי) נפגעו הכנסות החברה בשיעור של 3% בעיקר ממכירות החומרה. הרד, בדומה לעמיתיו בשוק המחשוב, נזהר בשאלה האם הביקושים הגיעו לתחתית. "יש כמה סימנים חיוביים, אבל זה עדיין לא מספיק", אמר בשיחת הוועידה לאחר הדו"חות.

בישראל מעסיקה HP כ-5,000 עובדים, והיא חברת ההיי-טק השנייה בגודלה אחרי אינטל. רוב הפעילות של החברה בישראל היא בתעשיית הדפוס ומבוססת על 3 רכישות: אינדיגו, סאיטקס ונור-מקרופרינטרס. בתחום התוכנה רכשה HP את מרקורי ומחזיקה מרכז פיתוח ביהוד. מלבד זאת, יש לחברה מרכז מכירות ותמיכה ברעננה. *

10

עוד כתבות

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

"מעטים עמדו לצידי": איך נראים החיים של סטודנט ישראלי בארה"ב

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

אלי עזור / צילום: ניב אהרונסון-וואלהnews, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

זכיות הלוטו של אלי עזור: אקזיט טכנולוגי ענק בוול סטריט והשקעת גז בבורסה בת"א

בשבוע שבו ניצח עזור במאבק שניהל על זהות הדירקטורים בחברת תמר פטרוליום - השקעה שבה הוא מורווח מאות מיליוני שקלים - הושלמה מכירתה של חברת טכנולוגיות הלוטו נאוגיימס, בעסקה שהזרימה לכיסיו 178 מיליון דולר ● נאוגיימס תימחק מנאסד"ק שבה הונפקה ב־2020

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה אדומה בתל אביב; מדד הבנקים ירד בכ-1.5%

ת"א 35 ירד ב-1% ות"א 90 השיל מערכו 0.2% ● בעקבות וול סטריט, מניות הקנאביס זינקו ● חגי שלום, בעל השליטה בטיב טעם, מוכר חלק ממניותיו, המניה זינקה בכ-7% ● גב ים: ירידה של כ-20% ברווח הנקי ● הפד צפוי להשאיר את הריבית ללא שינוי, מיטב: "הפד יעביר מסר ניצי שיגרום לעליית התשואות, וכך, ירסן את התנאים הפיננסיים" ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

אוניברסיטת UCLA / צילום: Associated Press, Jae C. Hong

עימותים אלימים בין פרו-פלסטינים ותומכי ישראל באוניברסיטת UCLA

באוניברסיטת UCLA שבקליפורניה הוחרפו העימותים בין המפגינים וכוחות הביטחון הגיעו על מנת להפריד בין הניצים ● באוניברסיטת קולומביה הגיעו אמש השוטרים מצוידים ברימוני הלם ופשטו על הבניין בו התבצרו המפגינים הפרו-פלסטינים

כך מתכננים באיראן "לחגוג" את מתקפת הטילים על ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן הכריזו שיום התקיפה על ישראל וה-7 באוקטובר יהיו ימי חג, בית הדין הבינלאומי דחה בקשה לעצור סיוע גרמני לישראל ומה יקרה אם אוניברסיטאות אמריקאיות יפסיקו להשקיע בחברות עם קשר ישראלי ● כותרות העיתונים בעולם 

אילוסטרציה: shutterstock

הירידות בשווקים באפריל חתכו את התשואות בגמל ובפנסיה. איזה מסלול מנייתי נפגע פחות?

על פי תחזית מיטב, בחודש אפריל נרשמו תשואות שליליות של 1.6% במסלולים הכלליים ו-3.2% במנייתיים • התחזקות הדולר מול השקל הביאה את מסלולי ה-S&P 500 לרדת ב-2.5% בלבד, כשהם עדיין מציגים תשואה של יותר מ-9% מתחילת השנה

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

"חוק מסוכן שאין לאשרו": ארגוני סביבה ומחקר נגד חוק חבל התקומה

שורה של ארגונים הגישו הסתייגויות לחוק, וכולם מתנגדים לוועדת התכנון האזורית שאמורה לקום עבור החבל: "מגרש משחקים לממשלה" ● חדשות הנדל"ן

יוסי אברהמי / צילום: איל יצהר

שוק ההנפקות חוזר? הקבלן יוסי אברהמי רוצה להנפיק ולגייס 200 מיליון שקל

אברהמי מבקש להנפיק את חברת הבנייה למגורים שהקים לפי שווי של מיליארד שקל לפני הכסף ● לחברה צבר של אלפי דירות לבנייה עתידית והון עצמי של כ-600 מיליון שקל ● במידה ותצליח, זו תהיה הנפקת הנדל"ן השלישית השנה

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

בניין סופר מיקרו בקליפורניה / צילום: Shutterstock

שתי מניות שבבים פרסמו אתמול דוחות. איך הגיבו המשקיעים?

יצרנית השרתים סופר מיקרו לא עמדה בתחזיות האנליסטים ופרסמה הכנסות נמוכות מהצפוי ● גם חברת השבבים AMD פרסמה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון וספגה הורדה דרמטית במחיר המניה

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה