גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"העיסוק בכדורגל זו התרפיה שלי"

בין כל הבעלים בכדורגל הישראלי שמאסו בו ורוצים לברוח, יש אחד שמדבר בקול אחר. "כל היום אני קונה, מוכר ומייצר יהלומים. העיסוק בכדורגל טוב לנפש שלי", מסביר שמואל שניצר, מי שמנהל את אחת מחברות ייצוא היהלומים הגדולות בישראל אבל להרבה אנשים הוא מוכר דווקא כיו"ר בית"ר/שמשון ת"א

"אנשים באים אליי ואומרים לי, שש שנים היית נשיא בורסת יהלומים, ארבע שנים היית נשיא הפדרציות הבינלאומיות של בורסת היהלומים, למה אתה צריך את כל זה? בשביל מה אתה צריך את העוגמת נפש הזאת?". כך נשמע השבוע שמואל שניצר, שיחד עם גיסו ושותפו אשר גרטלר מנהל את חברת שניצר ושות', אחת מיצואניות היהלומים המובילות בישראל. העניין הוא שלא עסקי היהלומים מטרידים כל-כך את שניצר בימים אלו, אלא דווקא קבוצת כדורגל. בית"ר/שמשון ת"א.

שניצר משמש בשנתיים האחרונות כיו"ר של הקבוצה. כאוהד שרוף של בית"ר ת"א, הוא החליט לעשות מעשה ולנסות להחזיר לבמה המרכזית של הכדורגל את מה שנותר מהאימפריה המתפוררת. אבל מה יש לביזנסמן מסדר הגודל שלו לחפש בביצה העכורה של הכדורגל הישראלי? "זה טוב לנפש שלי. זו ההנאה שלי בחיים", הוא מסביר לי בפגישה במשרדים המפוארים שלו בבורסה ברמת-גן, מקום שהוא אנטיתזה מוחלטת למגרש האימונים של בית"ר/שמשון בספורטק בתל-אביב. "כל היום אני קונה, מוכר ומייצר יהלומים, והקבוצה הזאת זו התרפיה שלי. אז כן, היא עולה לי כסף, אבל אני לא מכיר הרבה הנאות בחיים שלא צריך לשלם עבורן".

תזכורת קלה: לפני שנה וכמה חודשים פורסם במדור זה ראיון עם שמואל שניצר. אז הוא דיבר על "הגעה לליגת העל תוך חמש שנים", "התבססות במרכז הטבלה", "3,000 צופים ביציע" ו"התנהלות ללא גירעון תקציבי". אני מודה שמאותה פגישה יצאתי סקפטי. איך אפשר להרים את שתי האגודות האלו, שמשון ובית"ר, שבשנת 2000 הפכו לאחת, מפי התהומות של הליגות הנמוכות? מי יעז לפנטז על כמויות כאלו של אוהדים, כשגם שניצר עצמו יודע שהקהל של שמשון רדום כבר עשרים שנה, והקהל של בית"ר בקושי קיים ("אתה בטח מכיר את הבדיחה על אסיפת אוהדים בתא טלפון". אני דווקא הכרתי רק את ההיא על נסיעות למשחקי חוץ במונית).

ליגת העל? "תוך שנתיים"

אלא שמאז השתנו כמה דברים בכדורגל הישראלי. הגדלת הליגות, למשל, שאפשרה לבית"ר/שמשון לעלות בעונה הנוכחית מהמקום ה-6 בליגה הארצית היישר ללאומית. פתאום חלק מהחלומות של שניצר נמצאים במרחק של שנה אחת בלבד. "אני מעריך שתקציב של 8 מיליון שקלים בעונה הקרובה יספיק כדי לעלות לליגת העל", הוא אומר, אבל ממהר להרגיע את ההתלהבות: "אני לא רוצה לקפוץ מעל הפופיק. כרגע המטרה שלי היא לעלות תוך שנתיים לליגת העל. אני רוצה לבנות קודם כל תשתית למועדון הזה, למשל מגרש. כרגע אין לנו מגרש ואנחנו נאלצים לשחק בשכונת התקווה. אני מקווה שהמיזם של עיריית ת"א לבנות מגרש משותף לנו, לבני יהודה ולכפר שלם (באיזור רמת החייל - ש"ב) ייצא לפועל. התקציב שלנו בעונה הקרובה יישאר כנראה כפי שהיה השנה, בסביבות ה-4 מיליון שקלים. לא צריך יותר מזה כדי להישאר בלאומית שתהיה בעונה הבאה חלשה מאוד בגלל הגדלת הליגות".

בנושא הכאוב הזה של הגדלת הליגות, שניצר חזק במחנה המתנגדים, למרות שזה כמובן בניגוד גמור לאינטרסים של בית"ר/שמשון. "הבעיה הכי גדולה של הליגה הלאומית וליגת העל בעונה הבאה תהיה האינפלציה של הקבוצות שתוריד את הרמה. גם אם יקבלו החלטה מתקנת בהתאחדות ששנה הבאה יהיו פחות קבוצות בליגות, אני אקבל את זה באהבה וברצון, כי זה יעשה טוב לכדורגל".

ואם נחזור לרגע להווה, שניצר לא אומר נואש על העונה הקרובה, וכלל לא בטוח שהוא יסתפק רק בהישרדות בלאומית. "הייתי מעוניין להשקיע מכיסי סכום שמשקף פחות ממחצית מהתקציב, ושכל היתר יגיע מהכנסות טבעיות - טוטו, עירייה, ובעיקר ספונסרים ומשקיעים שבית"ר/ושמשון חשובות להם. אם אני אראה שיש היענות מצד הגורמים האלו, אשקיע יותר מכיסי ויש אפשרות שהתקציב יגיע לאזורים שמהם אפשר לעלות ליגה".

השאלה היא מאיפה מגיעה כל האובססיה הזאת להגיע לליגת העל. בטח כשהיא מגיעה מאיש עסקים כמו שניצר, שיודע שמדובר במקום שאי אפשר להרוויח בו אגורה שחוקה. מקום שכולם מקצצים בו היום את ההשקעה. מקום שאנשי עסקים נוהגים להתחרט שהם בכלל נכנסו אליו. "אני יודע שזה לא עסק רווחי, אבל אני לא חושב שאפשר לקרוא למה שאני משקיע ואשקיע בעתיד 'הפסד'. זו פעולה פילנטרופית למען החברה. מי שאומר שאדם שבא לבית"ר/שמשון עושה את זה בשביל לקבל טובות הנאה, לא יודע על מה הוא מדבר. זה לא קיים כאן. אין שום אינטרס אישי שאפשר לקדם דרך הקבוצה הזאת. זה יכול לבוא רק מאהבת הדבר ומתחושת שליחות".

שמשון ומנצ'סטר יונייטד

לפני שהוא מסתער על ליגת העל בכל הכוח, שניצר מסתכל מהצד מה צפוי לו בעתיד, ומקבל בהבנה את הקיצוצים החריפים שעושים בעלי הבית של קבוצות הליגה היום. "זה דבר מבורך. הוא נובע מהשתוללות שכר שהיתה בכדורגל שלנו בשנים האחרונות. העניין הזה הקרין גם על הליגות הנמוכות. אני אתן לך דוגמה מהקבוצה שלי: בשנה שעברה בארצית היו לי שחקנים שהרוויחו משכורות ברמה של ליגת העל. העלות של השחקן הכי בכיר שלנו הסתכמה ב-300 אלף שקל בעונה. זה חסר פרופורציות.

"באופן אישי", הוא ממשיך, "אני חושב שאני צריך להציב לעצמי קו אדום של כמה אני מוכן להשקיע בלי שזה ישפיע עלי ברמה הכלכלית, כדי לא להגיע למצבים שקרו לכל מיני אנשים בכדורגל הישראלי, שחלקם סיימו באופן טראגי. השתוללות לא תהיה אצלי, הקבוצה תקבל מה שהיא צריכה, אבל חלק מהחוכמה הוא לא רק לתת מעצמך אלא גם לדעת לגייס כסף. זה לא וואן מאן שואו".

* איזה מודל ניהולי עדיף בעינייך, זה של דני קליין בהפועל ירושלים שמתמקד בגיוס כספים, או זה של שניידר, יאמר, גאידמק - בעלי בית ששמים את רוב הכסף מכיסם?

"שילוב. לא יכול להיות שיו"ר לא ישקיע מהכיס שלו שקל אחד. צריך להביא כסף מהבית למען יראו וייראו. איך אני אגיד לאנשים להשקיע כסף אם אני בעצמי לא שם? אבל מצד שני לא צריך להשתגע, כי בסופו של דבר זה הרסני למועדון. תראה מה קרה לבית"ר בגלל ארקדי".

* השיטה הזאת תביא אותך לבלומפילד וקרית אליעזר בקרוב?

"תסתכל על הקבוצות שישחקו בעונה הבאה בליגה הלאומית. איזה מועדון דמוי מנצ'סטר יונייטד קיים שם? אין בליגה הלאומית קבוצה שתהיה מעל כולם. אני לא רואה הבדלי רמות בינינו אפילו לבין היורדת מליגת העל הכח עמידר רמת גן, שאמורה להיות פייבוריטית בעונה הבאה. הכל פתוח".

* בית"ר/שמשון בליגת העל. הרבה אנשים יגידו לך שאתה הזוי.

"הרבה אומרים לי שאני משוגע. זו לא תהיה משימה קלה. אני אדם ריאלי, אני איש עסקים, אני חושב במונחים של אחד ועוד אחד שווה שתיים, אני לא איש חלומות. אבל זה לא אומר שאין לי מבט אופטימי לעתיד. יכול להיות שזה ווישפול ט'ינקינג, יכול מאוד להיות שלא".

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

אחרי קריירה בת עשורים בתעשיית השבבים מוריס צ'אנג יכול היה לפרוש ● אבל אז הוא בחר להקים את חברת TSMC – והפך לאדם שתרם יותר מכול לפיתוח הטכנולוגיה החיונית בעולם ● ההצלחה שזכה לה לא הייתה למרות גילו, אלא בזכות גילו ● האם הוא חריג? מחקר מגלה: הסיכוי שמייסדים בני 50 יצליחו גבוה פי שניים מזה של בני 30

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי