גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עו"ד רנאטו יאראק: "בעליון לא מקדישים מספיק זמן לאזרח"

כמנהל לשעבר של מחלקת הבגצ"ים בפרקליטות וכמי שמרבה להופיע בעליון, יש ליאראק לא מעט ביקורת על בית המשפט

"נולדתי וגדלתי בירושלים", אומר רנאטו יאראק. "הורי עלו לארץ מאיטליה ב-1939, כשהתחילו לחוקק שם את חוקי הגזע. את אבי לא הכרתי. אימי, לוצ'אנה, הייתה טיפוס מיוחד אריסטוקרטי וידוע בירושלים. היא הייתה עקרת בית שגידלה חמישה ילדים, שלוש בנות ושני בנים, שאני הצעיר שבהם. גדלנו ברווחה ובנוחות. הורי עזבו את איטליה עם רכוש רב שאיפשר לאמי לגדל אותנו בלי לדאוג לפרנסה.

"כילד נחשבתי לתולעת ספרים. הייתי ילד טוב שיודע להיות קצת שובב, אבל לא ממש פרחח. פה ושם קראו לאמי לשיחה בבית הספר. מאז שאני זוכר את עצמי אהבתי מאוד היסטוריה. היו תקופות שחשבתי ללמוד היסטוריה באוניברסיטה ובתקופות אחרות חשבתי ללמוד בלשנות, אבל בדיעבד אני מבין שמגיל מאוד צעיר התעניינתי במשפטים".

משפטים

"בתור ילד, בחופשות בית הספר, הייתי הולך לבתי המשפט במגרש הרוסים. כל בתי המשפט היו מרוכזים שם, עליון מחוזי ושלום, הכול היה קומפקטי, נוח וקטן, ומאוד אהבתי ללכת לשם לשמוע משפטים. אני זוכר את עוה"ד הגדולים של אז, שמואל תמיר ומיכה כספי, מופיעים בתיקים הגדולים. הסתכלתי עליהם בעיניים נוצצות. כשהייתי בתיכון הייתה שביתה ארוכה של מורים, שנמשכה חודשיים, ובאותו זמן בדיוק התנהל משפט אייכמן. אי אפשר היה להיכנס לאולם הדיונים, אבל הקרינו את המשפט על מסך ענק בטלוויזיה סגורה בבית העם, ואני ישבתי שם ימים שלמים. לאט-לאט הבנתי שאני אוהב את זה וחלחל בי הרעיון ללמוד משפטים".

המשך ביוגרפיה מקוצרת

"לאחר שנת התמחות בבית המשפט העליון, אצל השופט משה לנדאו ושנה אצל עו"ד שלמה תוסיה-כהן המנוח, חיפשתי את המשך דרכי. יום אחד פנה אליי צבי טרלו, שהיה אז מנכ"ל משרד המשפטים ומכר של המשפחה, והציע לי לבוא לפרקליטות. התייעצתי עם תוסיה-כהן שאמר לי 'מה שנה אחת יכולה להזיק? זו השתפשפות מצוינת. לך לשנה'. אז הלכתי לשנה ונשארתי 16 שנה. זו הייתה תקופה מאוד חיובית בחיי ואני לא מצטער על יום אחד שהייתי שם.

"התחלתי מתחתית הסולם. הופעתי בבית המשפט העליון בערעורים פליליים על חומרת העונש. הייתי מגיע עם ערימה של שישה-שבעה תיקים על פורץ שקיבל שלוש שנים, גנב שקיבל שנתיים, אחד שהרביץ וכל מיני תיקים שלא איתגרו אותי במיוחד. פה ושם היו גם כמה תיקים אזרחיים, ותיקים בתחום המיסוי, שהיו יותר מעניינים, אבל זה נמשך ככה, בלי עניין מיוחד, בערך 5 שנים. אחרי 5 שנים הציע לי מישאל חשין, שהיה אז ראש מחלקת הבג"צים בפרקליטות, להצטרף למחלקה. ב-1975 התחלתי לעסוק בבג"צים, הפכתי למנהל המחלקה ונשארתי שם עד לפרישתי ב-1986".

הדיון הראשון

"הדיון הראשון שלי היה בבית המשפט העליון, אבל באופן אבסורדי לא הרגשתי בו התרגשות בלתי רגילה. הכרתי את כל השופטים, בסטאז' עברתי שם מחדר לחדר והעברתי טיוטות, אז המקום לא היה לי זר.

"הופעתי בערעור שהגיש נאשם על עונש של חמש שנות מאסר שנגזר עליו. אני בקושי זוכר את התיק, אבל הערה אחת של השופט שמעון אגרנט, שהיה אז נשיא בית המשפט העליון, לא נמחקת לי מהראש. אני נושא אותה מאז במטען שלי. הנאשם טען מה שטען וכשהתבקשתי להשיב אמרתי 'אני חושב שחמש שנים זה לא הרבה'. אגרנט הסתכל עלי במין מבט מחנך כזה ואמר לי 'אי אפשר להגיד שחמש שנים זה לא הרבה. אדוני יכול לטעון שזה לא הרבה מדי, אבל לא שזה לא הרבה'. עברו מאז 38 שנים, אבל אני לא שוכח את המשפט הזה. זה נותן פרופורציות בחיים. יצאתי משם עם לקח לחיים".

הפרישה מהפרקליטות

"אחרי 4 שנים כמנהל מחלקת בג"צים בפרקליטות הרגשתי תחושת מיצוי מסוימת והחלטתי לצאת אל העולם הגדול. הייתה לי תחושה שאני את שלי עשיתי. הרגשתי צורך לנסות משהו אחר. מכיוון שאף פעם לא הייתה לי תחושה שאני מציל את העולם ממושבי בפרקליטות, לא הייתה לי שום טראומה כשעברתי לשוק הפרטי. כפרקליט, לא חשבתי שאני נציג האמת הצרופה עלי אדמות ולכן לא הייתה לי שום בעיה לצאת החוצה. אף פעם לא היה לי התסביך שיש לחלק מאנשי פרקליטות, שאני צריך לתקן את העולם משם, וגם לא האמנתי בגישה הזאת.

"חלק מהאנשים שסביבי נתנו לי תחושה כאילו ערקתי ואחרים בכלל הרגישו כאילו אני עומד להיעלם להם. זה היה מצחיק. אני זוכר שהופעתי בפני הרכב של שופטי עליון שאמרו לי שהם מאוד יצטערו לא לראות אותי מופיע יותר. אמרתי להם 'סליחה, אני לא מת ולא עוזב את הארץ. תרצו או לא - תראו אותי מופיע, אני רק אשב בצד אחר של אותו ספסל'".

בג"ץ

"יש לי ביקורת על בג"ץ ועל בית המשפט העליון בכלל, אבל לאו דווקא הביקורת הפופולארית שקשורה לסמכות שלו לבטל חוקים. יש אנשים שיגידו ששופטי בית המשפט העליון מתייצבים בלשכה, כל בוקר, עם רשימה 'איזה חוקים אנחנו הולכים לבטל היום'. בפועל, מה שביטלו עד היום היה פסיק של פסיק. העיקרון מפחיד אנשים, אבל היישום שלו מאוד-מאוד מצומצם. בית המשפט העליון עוסק יותר מדי בדברים שהם ציבוריים ופחות מדי במתן עזרה לאזרח שבאמת זקוק לו.

"בית המשפט העליון סופר עמוס ואנשים שמגיעים אליו משלמים את המחיר. בבג"ץ, שהוא ערכאה ראשונה ואחרונה, זה הכי בולט. פעם אדם היה מגיש עתירה לבג"ץ, מקבל צו על תנאי תוך 4-5 ימים ותוך שבוע-שבועיים כבר היה מופיע בפני הרכב שנותן לו פסק-דין. היום אדם מגיש עתירה ומתחיל מסע תגובות בכתב וכל מיני סרבולים ארוכים של ההליך. הוא יכול לחכות שנה ויותר, וזה לא חיזיון נדיר, לפני שהוא רואה שופטים בעיניים שלו. ואז הוא בא ורואה מולו שלושה שופטים שאין להם סבלנות, שמקדישים לו 5-10 דקות - ואופס, הוא כבר בפרוזדור, בזה זה נגמר. זו תחושה איומה. הוא שואל את עצמו 'זה מה שמערכת המשפט של ישראל יכלה להקדיש לי? חמש דקות?' הוא מתוסכל ומאבד אמון במערכת. ולפעמים יש גם תחושה שאם היו מתעמקים קצת יותר היו מגיעים לתוצאה אחרת. כשפועלים במהירות עלולות להיות טעויות בפסקי דין.

"מי שבא במגע עם המערכת יוצא עם תחושה שהמערכת לא מסוגלת להתייחס ברצינות הדרושה לקייסים שבפניה. פעם זה היה אחרת. השופטים היו שואלים 'מה עשו לך? מה לקחו לך? בוא נשמע, ואם לא היה צריך לקחת ממך, נחזיר לך'. היום השאלות הציבוריות עברו לקדמת הבמה, ותופסות יותר מדי זמן מהעיסוק של בית המשפט העליון. שישאירו את ה'ביקורת על המדינה' לטיפולם של גופים אחרים. שיקדישו יותר זמן לאדם שנפגע ושאין מישהו שיפתור לו את הבעיה. בית המשפט מקדיש פחות מדי זמן לאזרח שזקוק לו".

אלמלא הייתי עו"ד

"הייתי היסטוריון או בלשן. אם היו לי ידיים טובות, יכול להיות שהייתי אומן. אני מאוד אוהב אומנות, אבל אני מודע לכך שאני ממש לא מוכשר בזה".

עו

עוד כתבות

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד