גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה צריך להפחיד את האמריקנים

הסערה הנוכחית במשבר הפיננסי הנורא הולכת ושוככת - קבלו את הטורנדו הבא

הסערה הנוכחית במשבר הפיננסי החמור ביותר מאז שנות ה-30 מתחילה אומנם להתפוגג, אך סערה נוספת כבר עולה באופק ומאיימת לטלטל את הכלכלה העולמית מחדש. הבוקר פרסם "הוול סטריט ג'ורנל" סקר לפיו הציבור האמריקני מודאג מההוצאות העתק של ממשל אובמה ומהתערבותו במגזר הפרטי.

ממשלות המדינות המפותחות לוות סכומי עתק, בעוד המיתון הנוכחי מקטין את ההכנסות ממיסים, ומדינות רבות מוציאות הון על תוכניות חילוץ ותמריצים שונות, נטל החוב הלאומי של המדינות המפותחות הולך וגדל.

ממחקר של קרן המטבע הבינלאומית (IMF) שפורסם ב-9 ליוני, עולה כי החוב הממשלתי של עשר המדינות העשירות ביותר בקבוצת ה-G20 יגיע ל-106% מהתמ"ג בשנה הבאה, מ-78% ב-2007. זהו גידול של 9 טריליון דולר בתוך שלוש שנים. בתחזית ארוכת טווח, הכלכלנים של ה-IMF מעריכים כי החוב הממשלתי של עשר המדינות המובילות יגיע ל-114% מהתמ"ג ב-2014.

על פי תחזית קודרת יותר, הצופה בעיות בנזילות שיביאו להעלאות ריבית, יחס החוב לתמ"ג עלול להאמיר ל-150% ב-2014, כפי שניתן לראות בגרף הנ"ל שהוכן על ידי ה-IMF.

חוב ציבורי g20

מאז מלחמת העולם השנייה, לא היה מצב שבו כל כך הרבה ממשלות הלוו סכומי עתק בו בזמן ובמהירות כה גדולה. ואולם, שלא כמו בעיתות מלחמה, הגידול הנוכחי בחובות הממשלתיים עלול להימשך זמן רב. גם לאחר שהמשבר יסתיים, מדינות מעטות יצליחו לנהל תקציב מצומצם דיו, ואחראי כדי למנוע גידול נוסף בנטל החוב שלהן.

נראה כי בטווח הקצר, הגדלת ההלוואות היא הדרך המתאימה ביותר להתמודד עם המשבר. ללא חילוצם של הבנקים המשבר הפיננסי היה חריף יותר ובלי חבילות התמריצים המיתון העולמי היה ארוך יותר ועמוק יותר. ואולם בטווח הארוך המדיניות הפיסקאלית הנוכחית פשוט אינה יכולה להחזיק מעמד. הביקוש הגדל של מדינות למימון יבריח בשלב כלשהו משקיעים ויפגע בצמיחה הכלכלית. גרוע מכך, הגידול האדיר בהיקף החובות עלול לעודד מדינות חלשות להכריז על שמיטת חובות עצמית או להקטין את העלות האמיתית של חובותיהם באמצעות אינפלציה גבוהה.

עד כה, הבריחה מסיכונים שדרשה התערבות ממשלתית, הורידה גם את מחירן של ההלוואות למינימום. משקיעים ברחו לחוף המבטחים של אג"ח ממשלתיות, וזה אפשר לקרנות ריבוניות להלוות כסף בזול. על אף שהתשואות על אג"ח ארוכות טווח עלו השנה, הממשלות של מרבית הכלכלות המובילות משלמות פחות מאשר בתחילתו של המשבר בשנת 2007. כפי שניתן לראות בגרף הנ"ל שהוכן על ידי Thomson Data stream.

אגח עולמי

נכון אמנם שהעליות הנוכחיות נובעות יותר מאמון המשקיעים בהתאוששות הכלכלית ופחות מדאגה פיסקאלית, אך גירעונות הענק והמדיניות המוניטארית של הבנקים המרכזיים עלולים להגביר את החששות באשר ליכולתן של הממשלות לשלם את חובותיהן.

מוצדקות או לא, החששות כשלעצמן עלולות לגרום לנזקים לא מעטים. העובדה ששרי האוצר של רוסיה ושל יפן צריכים להצהיר על אמונם המלא בדולר - דבר שהיה מובן מאליו עד לא מכבר, אומר דרשני.

ההתאוששות הכלכלית "לא תחזיק מים" אם יעלו הבנקים המרכזיים את הריביות מהר מדי או גבוה מדי. מה גם שההשפעה של המדיניות המוניטארית הנוכחית תלך ותפחת. כך לדוגמה, הדפסה נוספת של כסף על ידי בנקים מרכזיים כדי לרכוש אג"ח ממשלתיות עלולה להעלות את התשואות על אג"ח ארוכות טווח במקום להוריד אותן.

הידוק פתאומי של המדיניות הפיסקאלית המרחיבה תהיה טעות מצידם של קברניטי הכלכלה. גם אם תיעצר ההידרדרות הכלכלית (ויש כאלה הסבורים שהיא כבר נבלמה) תמשיך הכלכלה הריאלית להיות חלשה. במקום לקצץ בהוצאות עכשיו, על הממשלות של המדינות המפותחות, ובראשן ארה"ב, להבטיח כי הן יצמצמו את הגירעונות כאשר הכלכלה הריאלית תראה סימנים אמיתיים של התחזקות והתייצבות.

עוד כתבות

משה דוידוביץ', ראש מועצה אזורית מטה אשר / צילום: שלומי יוסף

משה דוידוביץ: "צריך להפסיק לדבר על שיקום ולדבר על צמיחה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, דיברו ראש עיריית קריית שמונה אביחי שטרן וראש מועצה אזורית מטה אשר משה דוידוביץ’ על הצורך להפסיק להסתפק בשיקום בלבד ולפעול למימוש הצמיחה בצפון ● השניים הצביעו על הצורך בתמריצים למפעלים, השקעה בתשתיות והקמת עוגני צמיחה כמו מקומות תעסוקה, אוניברסיטאות ובתי חולים

תנובה / צילום: שלומי יוסף

המחוזי: תנובה עשתה דין לעצמה והחזיקה בשטח שאינו בבעלותה

ביהמ"ש קבע כי תנובה אינה בעלת זכויות בשטח בבאר שבע שהחזיקה במשך עשרות שנים ● בנוסף נמתחה ביקורת על התנהלות החברה: איך תאגיד עתיר-משאבים, המלווה ביועצים משפטיים צמודים, שוכח לחתום על הסכם לקבלת מקרקעין?

"האזור מת כלכלית": הקשיים אצל השכנה של ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: ארה"ב רוצה לצמצם את כמות הנפט שאיראן מוכרת לסין, מתיחות בגבול לבנון, ואיך נראות חגיגות הרמדאן בעזה • כותרות העיתונים בעולם

נתב''ג / צילום: Shutterstock

לקראת סגירת השמיים? הוכרז סכסוך עבודה בענף התעופה

הסכסוך יחול על למעלה מ-11 אלף עובדים בחברות התעופה אל על, ארקיע, ישראייר ואייר חיפה וכן על רשות שדות התעופה ● הרקע לסכסוך הוא הכוונה להקים בסיס פעילות של וויזאייר בישראל ללא היוועצות עם נציגות הכובדים בענף התעופה

רחפנים של חברת אקסטנד / צילום: אקסטנד

חברת הרחפנים שמגיעה לוול סטריט וממחישה עד כמה התחום לוהט

כניסתה הצפויה של אקסטנד הישראלית לנאסד"ק לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר אינה אירוע נקודתי ● תחום הרחפנים עובר מתמחור של טרנד חם לתמחור של תשתית אסטרטגית גלובלית

כנס שמים את הצפון במרכז

שמים את הצפון במרכז: איך אפשר לשקם את הכלכלה?

הכנס, שמתקיים זו השנה השלישית בשיתוף בנק לאומי ושטראוס, עוסק בנושא כלכלת הצפון: תעשייה, עסקים מקומיים, בנייה ותשתיות ● בכירים ברגולציה ובשוק לצד נציגי הקהילות המקומיות דנים בפתרונות האפשריים

דני מירן, תושב יסוד המעלה ואביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

דני מירן: "מה שהמדינה נותנת לשורדי השבי לא מספיק"

"לא רק לשבים יש בעיות כלכליות, גם למשפחות החטופים, ולא רק במעגל הראשון אלא גם במעגל השני והשלישי" - כך סיפר דני מירן, אביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוא ציין כי מי שחזר לקריית שמונה זו אוכלוסייה שצריכה חיזוק, עידוד ותמיכה

ביל גייטס, וורן באפט, ביל אקמן, קתי ווד / צילום: ap, Brendan McDermid, Richard Brian,  Andres Kudack, Nati Harnik,

משקיעי העל חושפים את ההשקעות שלהם, לפחות על מניה אחת הם חלוקים

וורן באפט ודיויד טפר מכרו את אמזון, וביל אקמן כהרגלו חושב אחרת ● מגמות סותרות נרשמו גם במניות אלפאבית, אך על מטא נרשמה הסכמה גורפת ● קת'י ווד לא מפסיקה להאמין בקריפטו ● ומי שוב רוכש מניות של עיתון?

שי באב''ד, נשיא ומנכ''ל קבוצת שטראוס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל שטראוס: "מרב ההשקעות שנעשה בעשור הקרוב יהיו בישראל"

"השקעה בפריפריה היא העתיד התזונתי והביטחוני של מדינת ישראל", אמר מנכ"ל שטראוס שי באב"ד בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● על רפורמת החלב אמר: "ראוי ונכון היה שהממשלה תעשה רפורמה להפחתת יוקר המחיה, מבלי להוריד את הרגליים שעליהן כולנו עומדים" ● והאם הוא מתכנן לחזור למגזר הציבורי?

שוקי ניר, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: באדיבות סולאראדג'

"עוברים להתקפה": סולאראדג' ממשיכה להציג שיפור בתוצאות

לאחר שמניית חברת הטכנולוגיה לתחום האנרגיה הסולארית זינקה ב-120% בשנה האחרונה, היא מציגה עלייה של 71% בהכנסות הרבעון וצמצום ההפסד ● המנכ"ל: "נתמקד בצמיחה רווחית"

רוב סיטורן / צילום: Reuters, REUTERS

מנהל קרן גידור טוען: אלה שני השווקים שיצמחו יותר מוול סטריט

מנהל אחת מקרנות הגידור המוכרות בוול סטריט טען שהשוק האמריקאי נסחר בפרמיה מוגזמת, חשף שהוא מהמר נגדו וגם - מי שני השווקים שיצמחו להערכתו?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה חיובית בת"א; מניות הטכנולוגיה והביטחוניות בלטו לטובה

מדדי ת"א 35 עלה ב-0.8% ● חוקרי רשות ני"ע ביצעו חיפוש במשרדי ארית עקב חשד לעבירות מידע פנים; מניית החברה ירדה ● ג'י סיטי יורדת בכ-10% ● הראל: בהחלטות הבאות, הריביות בישראל, בארה"ב ובסין יישארו ללא שינוי ● סקר של בנק אוף אמריקה: מספר שיא של משקיעים סבור כי ההשקעות ב-AI מופרזות ● האזהרה של אילון מאסק וטים קוק: זה המשבר הבא, וזה הולך ומתקרב

פרידריך מרץ, קנצלר גרמניה / צילום: Reuters, Nicolas Economou

אובדן של 120 אלף משרות בשנה: התעשייה הגרמנית במשבר עמוק

לפי דוח של EY, התעשייה הגרמנית השילה 124 אלף משרות בשנה שעברה, בקצב מהיר פי שניים מזה שנרשם בשנה שלפניה ● מחירי האנרגיה בגרמניה זינקו פי שלושה לפחות עבור לקוחות עסקיים, בשל הפסקת הזרמת הגז הרוסי בצינור "נורד–סטרים", והעתיד אינו ידוע, למרות ניסיונות של הממשלה להבטיח סובסידיות בתחום

בשר בסופרמרקט / צילום: תמר מצפי

האסדרה בשוק הבשר שתוריד את המחירים ב-15%

במשך שנים הרגולציה במדינת ישראל אסרה על מכירת בשר טחון שהגיע טחון מהמפעל ברשתות השיווק ובקצביות ● בקרוב - בעקבות עבודת מטה משותפת בין משרד החקלאות, רשות האסדרה ומשרד הבריאות - זה הולך להשתנות

ליאת שוב, ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי: "הצפון יכול להפוך למוקד צמיחה מרכזי"

ליאת שוב הדגישה בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס כי "כדי להפוך את הצפון למנוע צמיחה אמיתי של המשק, נדרשת עבודה משותפת של כלל הגורמים – הממשלה, המגזר העסקי, המגזר הפיננסי והרשויות המקומיות"

אלונה בר און, מו''ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און, מו"ל גלובס: "עיתונות כלכלית מביאה נתונים ולא דעות פוליטיות"

"אנחנו מנסים לעשות עיתונות אחרת", כך אמרה הבוקר אלונה בר און, מו"ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוסיפה בר און, כי "המטרה שלנו היא לספק לאזרחים מידע מהימן ומדויק לו הם זקוקים לצורך תפקודם בחברה החופשית"

אשקלון. ''אנשים רוצים איכות חיים טובה'' / צילום: Shutterstock

הבטיחו לישראלים שהנטו שלהם יגדל אם יעברו לפריפריה, אז למה הם לא באים

בנק ישראל פרסם לאחרונה מחקר שהראה כי הטבות המס שניתנו לפריפריה עלו למדינה מאות אלפי שקלים לכל תושב, ולא שינו דרמטית את מאזן ההגירה ● החוקרת עדי פינקלשטיין: "ההטבות האלה לא מספיקות כדי למשוך אנשים ליישובים החלשים באמת"

הקונסול הכללי בניו יורק, אופיר אקוניס בנימיני וגואטה, כאן ב', 11.02.26 / צילום: דוברות הכנסת

האם לאיראן יש טילים שמאיימים על ארה"ב?

הטווח המקסימלי של הטילים שבידי איראן רחוק מלהגיע לארה"ב, והוא יכול להגיע רק עד מזרח ודרום אירופה ● המשרוקית של גלובס

אייזק דבח, מנכ''ל דלתא ובעל השליטה / צילום: רמי שלוש

אייזיק דבח: "הדבר היחיד שמכעיס אותי זה שהבורסה כאן מזנקת ומניית דלתא לא"

יום לאחר צניחה של 16% במניית החברה הבת, בעלי דלתא גליל מתקשה להבין את תגובת השוק: "אנשים קנו קצת פחות פיג'מות, אבל זו חברה נהדרת" ● למרות עלייה במכירות, הרווח הנקי של דלתא נשחק, בשל הפרשה לרפורמת המכסים של טראמפ: "מעבירים הרבה ייצור למצרים"

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

מי קיבל מידע פנים על מניית הפלא של ת"א? החשד שבודקת רשות ני"ע

זינוק חסר תקדים הפך את מניית ארית לכוכבת של הבורסה ● כעת חושדת הרשות בעבירות מידע פנים, על פי הערכות בשוק, ע"י בכיר בבית השקעות ● ארית: "בטוחים שהעניין יסתיים בלא כלום"