גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"לפי ניסיון העבר, לא בלתי מבוסס שבנק ישראל יתפרע בנושא המשכורות"

כך אומר פרופ' מאיר חת, לשעבר המפקח על הבנקים ויועץ לנגיד ■ עם זאת, מומחים לדיני בנקאות ולדיני חברות סבורים כי כדי לשמור על עצמאותו של בנק ישראל יש להעביר את הפיקוח על השכר בו לגוף אובייקטיבי ובלתי תלוי

לאחר שספג בשבוע שעבר ביקורת קשה על עמדתו בעניין הפיקוח על השכר בבנק ישראל, התפנה נגיד בנק ישראל, פרופ' סטנלי פישר, להסביר את הצעתו לתיקון חוק בנק ישראל לציבור הרחב. במסיבת עיתונאים מיוחדת שערך אמר: "לא הייתה לנו כוונה להציג את חוק בנק ישראל לציבור לפני שהגענו להסכם עם האוצר והממשלה ביחס לטיוטה הסופית של החוק, אך ההתפתחויות של השבוע האחרון מובילות אותנו להבהיר לציבור חד משמעית ובצורה מדויקת - מהי עמדת בנק ישראל כולל בענייני שכר".

משך שעה ארוכה הסביר פישר את המנגנון שבנו בבנק ישראל בנוגע לפיקוח על השכר. הוא היה ענייני ומקצועי, למעט שניים-שלושה משפטים בנוגע להתנהלותו של האוצר במאבק הזה ולעובדה שהנושא נגרר שלא לטובת העניין לזירה התקשורתית. את דבריו הוא פתח בהבהרה, כי בנק ישראל לא מאמין שהוא צריך לקבוע את השכר בבנק וכי לא רצוי שלהנהלת בנק ישראל תהיה המילה האחרונה בעניין. "אין ספק שלממשלה צריכה להיות המילה האחרונה לגבי שכר בכל גוף מתוקצב", אמר וניטרל חלק משמעותי מהביקורת נגד הצעת הבנק.

מומחים בתחום מסבירים היום, כי אין "צד צודק" או "שחור ולבן" במחלוקת הזו, אך מסכימים כי הצעת בנק ישראל הגיונית, מאוזנת ואינה חורגת ממתחם הסבירות. הגם שהם מבינים את החששות שמעלים במשרד האוצר מפני שינוי במתכונת הפיקוח הנהוגה הם נוטים לטובת הפתרון שמציע פישר במחלוקת.

מסביר פרופ' אוריאל פרוקצ'יה, מומחה לדיני חברות: "אין תשובה ברורה וחד משמעית לשאלה האם הפיקוח על השכר בבנק ישראל צריך להיות בידי האוצר מסיבה פשוטה, שמצד אחד, כרגיל, כאשר מדובר בגוף ממשלתי, אז הפיקוח הוא באמת אוצרי, והאוצר חושש מהשפעות רוחביות שעלולות להיות להיעתרות לשינוי הנדרש. החשש הוא שאם גוף ציבורי אחד יפרוץ את המסגרת שמקובלת במשק הציבורי לפיקוח על השכר, זה יגרור תביעות דומות מצד גופים אחרים ויהיה לאוצר קשה לעמוד בפרץ. מצד שני, צריך גם להבין שמאוד חשוב לשמור על עצמאות של בנק ישראל".

"אדוניו באוצר יורו לו"

פרוקצ'יה מבהיר כי יש להבחין בין בנק ישראל לגופים ממשלתיים אחרים בעניין זה. "בנק ישראל אינו דומה למשרד החקלאות או לכל גוף ממשלתי טהור אחר. הוא קובע מדיניות מוניטרית שחייבת להישען על נימוקים מקצועיים ענייניים, שאני מרשה לעצמי לומר שהם יותר מקצועיים וענייניים ממה שאנחנו רואים במשרד האוצר, מכיוון שבמשרד האוצר יש הרבה פוליטיזציה שבבנק ישראל אין.

"לכן, ברגע שמכופפים את בנק ישראל לחסדיו של משרד האוצר בכל מה שנוגע לשכר בבנק ישראל, יוצרים איזשהו leverage לאוצר להשפיע על שיקול דעתו המקצועית של בנק ישראל. בנק ישראל תמיד יידע שאם הוא לא יעשה את מה שאדוניו באוצר יורו לו, זה עלול להתנקם בו ברמה האישית, ברמה של השכר. לכן, יש טעם בתפיסה שבנק ישראל צריך להיות עצמאי מן האוצר גם בעניין הזה. יש כאן ויכוח לגיטימי בין שתי ההשקפות, אך ליבי נוטה יותר לבנק ישראל בעניין הזה, מכיוון שאני מכיר את הפוליטיזציה באוצר. אני יודע עד כמה האוצר לא בסדר בהרבה מאוד דברים כשלעומתו בנק ישראל, בדרך כלל, נוהג בצורה ממלכתית".

ד"ר רות פלאטו-שנער, ראש המרכז לדיני בנקאות במכללה האקדמית נתניה, מסכימה כי אין להשוות בין עובדי משרד החקלאות, רופאים, מרצים או עובדים אחרים בשירות הציבורי לבין עובדי בנק ישראל, שאחראים על המדיניות הכלכלית יחד עם האוצר. מכיוון שכך, אומרת פלאטו-שנער, האוצר לא צריך לחשוש מפרץ בקשות דומות בנוגע לפיקוח על השכר בגופים ממשלתיים אחרים. "למשרד האוצר יהיה קל לעצור את הפרץ, כי בכל זאת מעמדו של בנק ישראל שונה לגמרי ממעמדם של מגזרים אחרים בשוק הציבורי", היא מסבירה.

20 תירוצים להיעדר הסכמה

פרופ' מאיר חת, לשעבר המפקח על הבנקים ויועץ לנגיד בנק ישראל, מסביר כי בסופו של דבר המחלוקת בין האוצר לבנק ישראל היא מחלוקת בין אנשים, מחלוקת סביב אמון ולא סביב עקרונות. "הבעיה המרכזית היא חוסר האמון של שני הצדדים האחד בשני. בנק ישראל חושש שהאוצר ישתמש בסמכות שלו לפקח על השכר כדי ללחוץ על הבנק בנושאים שלא קשורים לשכר, והאוצר חושב שבנק ישראל יתפרע כמו שהתפרע בעבר בנושא המשכורות, דבר שהוא לא לחלוטין בלתי מבוסס על-פי ניסיון העבר.

"אני חושב שכשיש אמון אפשר למצוא פתרון סביר שיבטיח שבנק ישראל לא יהיה זה שישפוט אלא גוף שיהיה על דעת האוצר. אבל אם אין אמון בין הצדדים אז הם ימצאו 20 תירוצים למה הם לא מסכימים האחד להצעה של השני. יש משמעות לעצמאות של הבנק המרכזי מהאוצר, רק בגלל שהאוצר עשוי להיחשד בזה שהוא משתמש בפיקוח על השכר כאמצעי להשיג מטרות אחרות. הכול תלוי בבני אדם בסופו של דבר".

פלאטו-שנער מוסיפה, כי קיימת מתיחות ברורה בין הגופים האלה מטבע עבודתם המשותפת - "לא אחת ראינו סיטואציות של מתיחות בעניינים מוניטר*יים בין שני הגופים" - ולכן, חייבים להימנע מתלות של הבנק המרכזי באוצר. "האלטרנטיבה הנכונה היא לא לתת לבנק ישראל אוטונומיה מוחלטת אך בכל זאת להוציא את הפיקוח מידי האוצר ולהעבירו לגוף לכאורה אובייקטיבי, ועדה משותפת, שיהיה בה נציג של האוצר ונציג של בנק ישראל וגורמים מקצועיים, נציגי ציבור או אנשי אקדמיה, שיכריעו במחלוקות בין הגופים. זה נראה לי המודל הנכון".

גם פישר חשב שהאלטרנטיבה הזו היא הראויה, בשינויים כאלה ואחרים. ההצעה של בנק ישראל לפיקוח הינה מועצה מינהלית בה ישתתפו אנשי מקצוע ש"לא ירצו להיות בובות של בנק ישראל", כהגדרתו של פישר. אחרי הסכמתם יועבר דיווח לשר האוצר ולממונה על השכר, ובמידה שקביעותיהם לא יהיו מקובלות על האוצר יש לו אפשרות להתנגד להן.

במידה שתעלה התנגדות מצד האוצר, תועבר המחלוקת לשלב ב' של הטיפול בה: תוקם ועדה חדשה, מקצועית, בה יישבו 3 מומחים נייטרליים. אם האוצר יקבל את חוות דעתם - הסיפור ייגמר. אם לא - ראש הממשלה יכריע. "זו מערכת פיקוח מצוינת, מקצועית ובלתי תלויה. אך המילה האחרונה לא תהיה אצל האוצר. מדוע? כי ישנם 2 גופים במדינה שמטפלים במדיניות כלכלית: האוצר, גוף שאני מאוד מכבד ועושה בדרך כלל עבודה מקצועית ואני תמכתי בו ואני מניח שאני אמשיך לתמוך בו; ובנק ישראל", אמר פישר אתמול.

"אני מסכימה שצריך מנגנון שהוא בלתי תלוי באוצר, אבל מצד שני צריך לבדוק שהוועדה החיצונית והוועדה המכריעה במחלוקות לא ייטו לייצוג האינטרסים של בנק ישראל. צריך להבטיח איזה מימד אובייקטיבי של הגוף הזה", אומרת פלאטו-שנער. "במקרים של סכסוכים וחריגות שכר ייבחן הגוף המפקח בצורה משמעותית. צריך להקפיד, יהיה הגוף אשר יהיה, על שקיפות מלאה ומינהל תקין ואני בכלל לא בטוחה שדווקא פיקוח של הממונה על השכר זו הדרך היחידה להשגת המטרות הללו. בכל מקרה, הצעתו של הנגיד שראש הממשלה יהיה המכריע הסופי במחלוקת ראויה בעיניי".

בסופו של דבר, מבהירים המומחים, הנקודה האמיתית שהאוצר ובנק ישראל צריכים לעסוק בה היא מנגנון הפיקוח החדש, ולא שאלת הלגיטימיות של דרישת האוצר לעצמאות. פרוקצ'יה: "הכול תלוי בשאלה מיהו הגוף אשר יקבע את השכר בבנק ישראל במקום האוצר. ככל שאנחנו יכולים לסמוך שהגוף הזה יהיה יותר אובייקטיבי, הגון ואחראי, אז לא צריך לחשוש מפריצות במסגרת השכר, מכיוון שגם אנשים ישרים שאינם נמצאים באוצר לא יתנו לשכר להיפרץ בצורה לא נאותה".

עוד כתבות

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: עמוס בן גרשום לע''מ

נתניהו: "נפתחו הרבה הזדמנויות - לחלץ את החטופים ולהכריע את חמאס ואפשרויות אזוריות רחבות"

סמל ישראל נתן רוזנפלד, נהרג בפיצוץ בתוך מבנה בג'באליה, האירוע מתוחקר ● שב"כ סיכל תשתית חמאס בחברון, מהגדולות שנחשפו בשנים האחרונות ● צה"ל יגיע בימים הקרובים לשליטה ב-75% משטחי הרצועה, הרמטכ"ל יציג היום לקבינט: אנו מגיעים ליעדים שהגדרתם לנו ● 632 ימים למלחמה 50 חטופים בעזה • עדכונים שוטפים

בנימין נתניהו ודונלד טראמפ / צילום: ap, Mark Schiefelbein

ראש הממשלה נתניהו והנשיא טראמפ ייפגשו בבית הלבן ביום שני הבא

דיווח: הנשיא טראמפ יחתום על הוראה שתקל את הסנקציות הכלכליות על סוריה ● דני אלגרט, אחיו של החטוף איציק אלגרט ז"ל, חושף: חמאס חקר את איציק בשבי בחשד שהוא טייס ● דובר צה"ל בהודעת פינוי לתושבי שכונות במרחב העיר עזה וג'באליה ● מקורות דיפלומטיים לעיתון "אל-אח'באר" הלבנוני: קהיר מאמינה כי סימני "פריצת דרך" במו"מ להפסקת האש בעזה "נראים באופק" ● 50 חטופים - 633 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים

קרנות עם תשואה נאה אבל גם עם קץ' / צילום: Unsplash, kenny eliason

הקרנות האלה משלמות סכומים נאים למשקיעים לצד תשואות אגדיות. איפה הקץ'?

קרנות סל המבטיחות הכנסה שבועית או חודשית גבוהה באמצעות מסחר בחוזי אופציות על מניה בודדת, משכו אליהן 6.4 מיליארד דולר של השקעות השנה ● הכנסה קבועה בדרך-כלל מקושרת עם ביטחון, אך זה לא המקרה כאן, בעיקר לנוכח התנודתיות הגבוהה של נכסי הבסיס

השקל מתחזק, אבל מחירי המזון לא יורדים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

השקל מתחזק ומחירי הסחורות בירידה, אז למה ההוזלות לא מגיעות לצרכנים?

הדולר נחלש, מחירי הסחורות בירידה - אבל המחירים בסופר לא צפויים לזוז בקרוב ● בכירים בתעשייה מסבירים כי היבואנים והיצרנים לא ממהרים להוזיל בשל התנודתיות הרבה של השקל, התחייבויות עבר וקשיים לוגיסטיים ● ירידות מחירים, אם יגיעו, לא צפויות לפני 2026

ועדת הכספים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

בעקבות חשיפת גלובס: דרישה לדיון בוועדת הכספים בנושא מצוקת השוכרים והמשכירים

חברי הכנסת נאור שירי וולדימיר בליאק מבקשים דיון דחוף בנושא הסדרת הפיצויים לשוכרים ולמשכירים עקב הטילים מאיראן ● בבקשה נכתב כי "בעלי הדירות נמצאים במצב בעייתי, הם נותרים עם נכס שאינו ראוי למגורים ושאינו מניב הכנסה"

שלמה קרמר / צילום: Eclipse Media and Leonid Yakobov

חברת הסייבר של שלמה קרמר מגייסת 360 מיליון דולר והופכת לאחת הגדולות בישראל

סבב הגיוס הנוכחי של קייטו נטוורקס בוצע לפי שווי חברה של כ-4.8 מיליארד דולר, זאת לעומת 3 מיליארד דולר לפני פחות משנתיים ● בכך היא הופכת לאחת מחברות הסייבר הישראליות בעלות השווי הגבוה ביותר ● שיעור הצמיחה הגבוה של החברה מקרב אותה ליציאה להנפקה, אם כי טרם נודע האם היא מתקרבת לרווחיות

נשיא אזרבייג'ן אילהם אלייב (מימין) עם נשיא איראן מסעוד פזשכיאן / צילום: ap

המל"ט שחשף ידידה ותיקה של ישראל להאשמות איראניות

על רקע קשריה ההדוקים עם ישראל, מוצאת את עצמה אזרבייג'ן מטרה לחשדות של טהרן בשיתופי-פעולה ביטחוניים עם ישראל בזמן המלחמה, לרבות תנועות של מל"טים על גבול איראן ● באקו מכחישה, אבל המשטר האיראני דורש הסברים - והמתיחות האזורית מתגברת

מכונות הדפוס של לנדא דיגיטל פרינטינג / צילום: באדיבות לנדא דיגיטל פרינטינג

הצרות בחברת הדפוס של בני לנדא מגיעות לחברת הנדל"ן המניב

חברת ויתניה דיווחה היום כי חברת לנדא דיגיטל פרינטינג שוכרת משרדים בשלב א' בפרויקט שהיא מקימה בנס ציונה ואמור להתאכלס בשנה הבאה ● דמי השכירות שאמורים היו להיות משולמים מוערכים בכ-48 מיליון שקל בשנה

ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: יוסי כהן

החמרה בפיקוח על הנפקות בבורסה: מפיצים יידרשו להירשם ולדווח לרשות ני"ע

בעקבות העלייה בפעילות המפיצים בשוק ההון, רשות ניירות ערך תחייב גופים שפעלו עד כה בענף ללא פיקוח להירשם במרשם החתמים – גם אם אינם מציעים חיתום ● מרבית המפיצים כבר רשומים, אך ברשות פועלים להגביר את הפיקוח על גורמים נוספים הגוזרים קופון מהנפקות

חנות של רשת סבון / צילום: יח''צ-דן לב

קבוצת גולף נמצאת במגעים מתקדמים לרכישת מרבית הפעילות של רשת סבון

גולף דיווחה כי היא מעוניינת לרכוש את פעילות ההפצה, הפעלת החנויות ואתר האינטרנט של סבון ● במקביל, סבון עדכנה כי היא נמצאת בשלב מתקדם של מו"מ למכירת מפעל הייצור שלה הממוקם בקריית גת ● אם המפעל לא יימכר, הוא מתוכנן להיסגר בעוד שנה

אסדת קידוח לוויתן / צילום: אלבטרוס

תחזית הכנסות קרן העושר עודכנו כלפי מעלה: 57-74 מיליארד דולר

בעקבות עדכון כלפי מעלה של כמויות הגז במאגר "לוויתן" והכניסה של המאגר הקטן "קטלן" שנמצא לאחרונה ע"י אנרג'יאן, רשות המסים הודיעה על עדכון כלפי מעלה של צפי ההכנסות מתמלוגים על רווחי גז ונפט

זהבית כהן יוסף / צילום: רמי זרנגר

מצטרפת למימושים: קרן אייפקס מוכרת מניות מקס סטוק ב-120 מיליון שקל

לאחר שמניית מקס סטוק זינקה ב-34% בחודש האחרון, מצטרפת בעלת המניות הגדולה בה, אייפקס, למגמת המימושים בבורסה ● החברה מכרה 5.5% מניות מקס סטוק ב-15.4 שקל למניה - הנחה של 5% על מחיר השוק

שלמה אליהו, בעל השליטה במגדל / צילום: תמר מצפי

לחץ המכירות על מניית מגדל השתחרר, ואליהו כבר מורווח מעל 3 מיליארד שקל

מימוש אופציות על־ידי גופים מוסדיים הכביד עד לאחרונה על מניית מגדל ● בעל השליטה, שלמה אליהו, יכול כעת לחייך, אך השקעה במדד הביטוח הייתה מניבה לו תשואה של פי כמה וכמה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בת"א לאחר יום מסחר תנודתי; מדד הביומד ירד בכ-2%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.4% ● החשב הכללי: "השפעת המלחמה על הגירעון מתונה" ● פרמיית הסיכון של ישראל ממשיכה לרדת ● בעקבות פרישת המנכ"לים בנופר אנרג'י, בקשה לתביעה ייצוגית נגד החברה ● במיטב מצביעים על חולשה של הכלכלה בארה"ב ● למרות שהיא בשיאה, בוול סטריט אופטימיים לגבי אנבידיה: "תגיע לשווי שוק של 6 טריליון דולר"

אודי בן שימול, מנכ''ל סודקסו ישראל, בחנות נוחות בחברת מגדל. פותחים גם סופרמרקטים / צילום: יח''צ

חמישה סניפים כבר נפתחו בתע"א: הסופרים מגיעים למקומות העבודה

סודקסו ישראל החלה להפעיל סופרמרקטים וחנויות נוחות במקומות עבודה גדולים - כולל חמישה סניפים בתעשייה אווירית, בשטח שמגיע עד ל-250 מ"ר לחנות ● המנכ"ל: "הביקוש מהשטח גובר"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; רובינהוד קפצה ב-13%, פלנטיר בכ-4%

נאסד"ק עלה ב-0.5% ● אירופה ננעלה בירידות קלות ● פעילות הייצור בסין התכווצה בחודש יוני זה החודש השלישי ברציפות ● קנדה מבטלת את המס על שירותים דיגיטליים "מתוך ציפייה" להסכם סחר כולל עם ארה"ב ● סין מזהירה את ארה"ב כי לא תסבול הסכמי סחר עם מדינות אחרות אשר מנוגדים לאינטרסים שלה ● בוול סטריט, שבוע המסחר יהיה מקוצר ויסתיים ביום חמישי ב-20:00 שעון ישראל

הוספת מיגון ליצירת ''חדר מוגן''. הביקוש עלה מאוד בשבועות האחרונים / צילום: אורטק

איך למגן חדר קיים במקרה שאי אפשר להוסיף ממ"ד

בעקבות מתקפת הטילים מאיראן ושיעורם הנמוך של דירות ובניינים ממוגנים, ישראלים רבים נמצאים בחיפוש אחר מרחב מוגן תקני ● חברות שונות מציעות פתרונות מיגון מעבר לממ"דים ולמקלטים, אולם פיקוד העורף אישר רק חלק מהשיטות ● גלובס עושה סדר

דגם Aion V של המותג GAC / צילום: GAC

מי יעמוד בראש מותג הרכב הסיני שנכנס מחדש לישראל

מותג הרכב הסיני GAC יושק מחדש בספטמבר הקרוב בישראל, כאשר בשלב הראשון, יושקו בארץ ארבעה דגמים חשמליים ● קבוצת אגד חתמה על הסכם להקמת מרכז לוגיסטי חדש באזור התעשייה תימורים ● וגם: חברת ההתחדשות העירונית שמשפצת ומרהטת בהתנדבות מקלטים בבניינים ישנים ● אירועים ומינויים

ג'רמי בלנק, מבעלי יעז / צילום: תמר מצפי

ג'רמי בלנק פועל להביא את חברת ההתחדשות העירונית יעז להנפקה

יעז התחדשות עירונית, שבבעלות משפחת יקואל רייפמן וקרן קומיוניטי של בלנק, שואפת לגייס 65 מיליון שקל בהנפקה בתל אביב ● החברה, שבונה עשרות פרויקטים בת"א, סיימה את השנה החולפת עם מכירות של מעל 200 מיליון שקל ● השווי המתוכנן אינו מהווה הצפת ערך משמעותית

"כיפת סייבר": הפרויקט של ישראל עם בעלת הברית הקרובה באירופה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: קרן הפנסיה הנורבגית הודיעה כי לא תשקיע עוד בחברות טינסקרופ ואושקוש, פרטים חדשים על חיסול מדעני הגרעין האיראנים, וגרמניה מקימה עם ישראל "כיפת סייבר" ● כותרות העיתונים בעולם