גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בזק תובעת את "הארץ": מוכרת את מניותיה בוואלה בלי הסכמתנו

טוענת כי מכירת מניות "הארץ" בוואלה חייבת אישור של החברה הבת, בזק בינלאומי ■ התביעה חושפת את המתעניינים בוואלה: שמרוק, קרן סקיי, טייגר הולדינגס - בעלת השליטה באתר יד2 - וסייבל השקעות

בזק בינלאומי, המחזיקה 34.2% ממניות וואלה , טוענת כי המשא-ומתן שמנהלת קבוצת "הארץ", בראשות עמוס שוקן, למכירת חלקה (32.6%) בוואלה, מנוגד להסכם ביניהן האוסר על "הארץ" למכור את חלקה בלא אישור מראש ובכתב של בזק בינלאומי מקבוצת בזק . לטענתה, "הארץ" מפרה את ההסכם בחוסר תום-לב.

נכון לעכשיו ישנן 4 קבוצות המתעניינות ברכישת מניות "הארץ" בוואלה: קרן ההשקעות שמרוק שבשליטת משפחת דיסני, קרן ההשקעות סקיי בניהולם של צבי יוכמן וניר דגן, סייבל השקעות שבבעלות שחר סיידון (שהובילה את רכישת "מקושרים" על-ידי וואלה) וטייגר הולדינגס (שרכשה את השליטה ב"יד 2").

סייבל משכה בינתיים הצעה

עוד נודע כי סייבל משכה בינתיים את הצעתה. המנכ"ל והבעלים, שחר סיידון, אישר את הדבר ואמר כי "סייבל אכן הגישה הצעה בה דרשנו לקבל נון-שופ ולהיפגש עם נציגי בזק כתנאי להמשך התהליך. לאור העובדה כי 'הארץ' הביעו קושי לעמוד בדרישותינו, משכנו את הצעתנו בעניין".

בזק בינלאומי מבקשת מבית המשפט צו מניעה האוסר על "הארץ" לנהל משא-ומתן או לקבל הצעות למכירת המניות. באמצעות עוה"ד אייל בליזובסקי ממשרד לוי, מי-דן ושות' היא טוענת כי נודע לה כי "הארץ" אומרת למתעניינים כי בזק בינלאומי מעוניינת לרכוש את חלקה בוואלה - אך מנועה לעשות זאת כעת בשל מגבלות רגולטוריות.

לטענת בזק בינלאומי, "הארץ" אף אומרת להם כי מי שירכוש כעת את מניותיה וימתין בסבלנות עד שיוסרו החסמים הרגולטוריים - יוכל למכור את המניות לבזק בינלאומי במחיר גבוה, ובכך ירוויח על חשבונה של בזק בינלאומי.

כן טוענת בזק בינלאומי כי נודע לה כי "הארץ" כנראה דרשה מהרוכשים הפוטנציאליים לחתום מולה ולא מול וואלה על הסכם סודיות, משום שבמסגרת המשא-ומתן עתיד לעבור לידיהם מידע שעשוי להכיל סודות מסחריים של וואלה, שנמסר ל"הארץ" על-ידי הדירקטורים מטעמה בוואלה, ושוואלה לא היתה מוכנה לחשוף בפני מי מהרוכשים הפוטנציאליים.

לבזק זכות וטו על המכירה?

הסכם הניהול של וואלה נחתם על-ידי בזק בינלאומי ו"הארץ" בשנת 2000, ונקבע בו כי אף צד אינו יכול "להסב או להעביר את זכויותיו או התחייבויותיו לפי הסכם זה (לצד שלישי), ללא אישור בכתב של הצד האחר" - אלא אם מדובר במכירת מניות דרך הבורסה.

בסעיף הבא נאמר כי מבלי לגרוע מזכות הסירוב הראשון ומזכות ההצטרפות המפורטות בהסכם, לא ימכור או יעביר צד יותר מ-22% מניות במקשה אחת - אלא אם הקונה קיבל על עצמו את מלוא התחייבויותיו.

בזק בינלאומי מפרשת את ההסכם כמעניק לה זכות וטו על מכירה, כלומר איסור להעביר מניות ללא אישור, אולם "הארץ" טוענת כי במכירה של יותר מ-22% מניות חל הסעיף השני בלבד, שהוא חריג לראשון, ולפיו אין צורך בהסכמת הצד שכנגד למכירה.

בזק בינלאומי טוענת כי פרשנות זו אבסורדית, שכן לא סביר שהצדדים יסכימו שמי שמבקש למכור חלק מזערי ממניותיו יידרש לקבל אישור מהצד השני - ומי שמוכר את כל או מרבית מניותיו לא יידרש. אולם, בחלוף שבוע שינתה "הארץ" את טענותיה לפתע, ולפיהן סעיפים אלה לא חלים על מכירת מניות אלא רק בהעברת הזכויות בהסכם.

בית המשפט הורה ל"הארץ" ול-4 הקבוצות המתעניינות להגיב לבקשה לצו מניעה זמני בתוך 20 יום. (ת.א. 1637/09)

מקבוצת "הארץ" נמסר:

"הגשת התביעה היא ניסיון סרק, נעדר תום לב, של בזק בינלאומי, לטרפד או לעכב, ככל האפשר, את מכירת המניות על ידי קבוצת הארץ, תוך שימוש לרעה בהליכי בית המשפט".

"טענת בזק בינלאומי, כאילו מכירת מניות הארץ בוואלה, מחייבת, כביכול, את אישורה, מופרכת, על פניה, ואינה עולה בקנה אחד עם מנגנון זכות הסירוב הראשונה בהסכם בין בעלי המניות, ואף מייתרת אותו. בנוסף, הטענה עומדת בסתירה קוטבית ללשון ההסכם בין בעלי המניות ולתכליתו".

"גם בתשקיף וואלה הובהר, כי מכירת מניות המעניקה זכויות לשליטה משותפת בחברה עם בזק בינלאומי, מותנית בכך שהרוכש יקבל על עצמו את התחייבויות המוכר בהתאם להסכם השליטה המשותפת - ותו לא. לטענה של בזק בינלאומי לפיה מכירת מניות ואף כל משא ומתן למכירת מניות, טעונה את הסכמתה, מראש ובכתב, אין שום זכר בתשקיף. חזקה על וואלה, הדירקטורים שלה ובעלי השליטה, שלא היו משמיטים פרט כה מהותי מן התשקיף".

"בניגוד לטענת בזק בינלאומי, הארץ פעלה על פי הוראות ההסכם בתום לב, בהגינות ובשקיפות מלאה, ופרסמה את דבר בחינת אפשרות מכירת מניותיה, כבר בחודש פברואר, בדיווח של וואלה לבורסה לניירות ערך בתל-אביב".

"דירקטוריון וואלה אף דן באפשרות מכירת המניות של ביום 6 במאי 2009, ומר שלמה רודב המכהן הן כיו"ר בזק, הן כיו"ר חברת הבת בזק בינלאומי והן כיו"ר וואלה, הציג את בקשת הארץ כי ההנהלה תיפגש עם הקונים הפוטנציאליים ותספק להם נתונים".

"בעקבות דברים אלו של מר רודב, הנחה דירקטוריון וואלה את מנכ"ל החברה, מר אילן ישועה, להיפגש עם קונים פוטנציאליים שאין להם ניגוד עניינים עם החברה".

"מר אילן ישועה אכן נפגש עם מציעים כאמור, הכל על פי החלטת הדירקטוריון, במהלך השבועות האחרונים, בידיעתו המלאה של מר רודב".

"בפנייתה לבית המשפט בבקשה לצו מניעה זמני, הסתירה בזק בינלאומי את ידיעתו של יו"ר הדירקטוריון של שלושת החברות הנ"ל (בזק, בזק בינלאומי ו-וואלה) על קיום התהליך, את ההחלטה שנתקבלה בדירקטוריון וואלה, ואת ביצועה על ידי מנכ"ל וואלה, מר אילן ישועה, הלכה למעשה".

"חרף ידיעת העובדות האמורות על ידי מר שלמה רודב, לא היססה בזק בינלאומי, בפנייתה לבית המשפט, לטעון, באופן כוזב, כי "הארץ לא טרחה ליידע את בזק בינלאומי על ניהול המו"מ עם הגורמים השונים".

"הארץ מחזיקה את בזק בינלאומי, נושאי המשרה בה, לרבות יו"ר הדירקטוריון, כאחראים לכל נזק שכבר נגרם לה ועלול להגרם לה בעתיד, עקב צעדיהם, ובכוונתה למצות עמם את הדין על כך".

"תגובת "הארץ" לבית המשפט תינתן בימים הקרובים".

וואלה

* תחום פעילות: פיתוח והפעלת שירותי אינטרנט

* שווי חברה: 63 מיליון דולר

* תשואה מתחילת השנה: 80.2%

* מנכ"ל: אילן ישועה

בזק

* יו"ר: שלמה רודב

* מספר עובדים: 282

* בעלי המניות: בזק בינלאומי (34.2%); הוצאת "הארץ" (32.6%); קבוצת הראל השקעות, כולל קופות גמל (11.0%); הציבור (22.2%)

* הכנסות ב-2008: 111.9 מיליון שקל

* רווח נקי ב-2008: 17.4 מיליון שקל

* הכנסות ב-1-3/2009 : 30.1 מיליון שקל

* רווח נקי ב-1-3/2009 : 5.6 מיליון שקל

הדרך של "הארץ" לחובות

סוף 2005

הקבוצה נקלעת ליחסי מינוף גבוהים וגרעון בהון של עשרות מיליוני שקל שנוצר על רקע הפסדים כבדים וחוב פיננסי של כמעט 400 מיליון שקל, ברובו להפועלים וללאומי

אוגוסט 2006

הקבוצה זוכה להזרקת מזומנים דרך הקצאת 25% מההון למשקיע הגרמני, קבוצת דומונט-שאוברג מקלן, תמורת 25 מיליון אירו (כ-140 מיליון שקל). ככל הנראה, הכנסת המשקיע הגרמני נועדה לסייע לקבוצה לכסות חלק מחובותיה הבנקאיים. לאחר כניסת דומונט נותרה הקבוצה, לפי הערכות, עם חוב פיננסי שנע בין 250-300 מיליון שקל

אפריל 2009

בנק הפועלים דורש מהקבוצה להקטין את מצבת חובותיה אליו מכ-80 מיליון שקל לכ-60 מיליון שקל

יוני 2009

הקבוצה מעמידה למכירה את אחזקותיה בוואלה, בין היתר, על רקע דרישת הבנקים המלווים להוריד את רמת המינוף הפיננסי

עוד כתבות

כלי טיס חשמלי של AIR / צילום: באדיבות חברת AIR

הסוף לשיירות? הסטארט-אפ הישראלי שמטיס 250 ק"ג אספקה ללוחמים

אירונאוטיקס חתמה על הסכם שיתוף‏־פעולה עם התאגיד הביטחוני ההונגרי ● הסטארט־אפ הישראלי שמוביל בפיתוח כלי טיס חשמליים מתקדמים ● החברה שמאפשרת להטמיע בטנקים מערכות שיגור של כטב"מים מתאבדים ● ופיקוד החלל האמריקאי מחזק את מערך ההגנה בנמל התעופה ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

תומר ראב''ד, יו''ר קבוצת בזק / צילום: אוראל כהן

האקזיט הענק של פורר וסרצ׳לייט: ביקום מחלקת 2.8 מיליארד שקל לבעלי המניות

כחודש לאחר שהשלימה את מכירת מניותיה בבזק, בי קומיוניקיישן הולכת לפירוק ותחלק את המזומן שבקופתה לבעלי המניות ● קרן סרצ'לייט תקבל 1.86 מיליארד שקל, ודוד פורר יקבל 350 מיליון שקל

חאן יונס שברצועת עזה / צילום: ap, Jehad Alshrafi

שינוי הכיוון של האו"ם: "אין רעב בעזה"

בניגוד לדוח הקודם באוגוסט, הדוח הנוכחי של IPC קובע כי לא זוהה רעב באף אזור ברצועה ● מבצע "מאחורי הגב": המעורבות האיראנית – והמידע שסיפק הפעיל בחקירה אחרי שהובא לישראל לפני שנה ● שגריר ארה"ב מייק האקבי: "אני חושב שיש מעורבות של ישויות זרות שמתדלקות את הקולות נגד ישראל גם בימין האמריקני" ●  צילם את נמל חיפה ובתי הזיקוק: שב"כ עצר אזרח בחשד לריגול עבור איראן ● עדכונים שוטפים

מאגר לוויתן. בעיגול: עבד אל־פתאח א־סיסי, נשיא מצרים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

מי ירוויח ומה זה יעשה למחירי החשמל בישראל: כל מה שכדאי לדעת על עסקת הגז הענקית עם מצרים

עסקת הגז הגדולה בתולדות ישראל צפויה לצאת דרך, לאחר שמשרד האנרגיה אישר את היתר היצוא הסופי למאגר לוויתן ● מי ירוויח מהעסקה, מה זה יעשה למחירי החשמל, ואיך זה ישפיע על מצרים? ● גלובס עושה סדר

רומן אברמוביץ' / צילום: ap, Martin Meissner

ממשלת בריטניה לוחצת על רומן אברמוביץ' להעביר 2.5 מיליארד ליש"ט לטובת אוקראינה

עם פתיחת המלחמה באוקראינה, ממשלת בריטניה הטילה סנקציות על אברמוביץ', בעליו של מועדון הכדורגל צ'לסי, הנחשב למקורב לנשיא רוסיה ולדימיר פוטין ● הוחלט לאפשר לו למכור את הקבוצה, בתנאי שכספי המכירה לא ילכו לכיסו אלא למטרות צדקה ● אלא שמאז הכספים מוקפאים ● ראש ממשלת בריטניה: "המסר שלי לאברמוביץ' הוא זה: השעון מתקתק"

טארטלט לימון שומשום / צילום: הילה אבידן

אפייה משובחת וביסטרו חכם: "זיגו" מכניס דם חדש לזכרון יעקב

מי שהתגעגע ליד של גיא רוזמרין ישמח לבקר בבית האוכל שמציע בבוקר מאפים, בצהריים אוכל מקומי חם וערב אחד בשבוע – מתפרע

הקמפוס של אנבידיה שצפוי לקום בקריית טבעון (בעיגול: ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה) / צילום: באדיבות אנבידיה

הארנונה שתגיע לקריית טבעון והמועצה שתקבל פרס ניחומים: 5 הערות על הקמפוס החדש של אנבידיה

מהארנונה, דרך המפסידה הגדולה ועד הקיבוץ הקטן שמרוויח בעקיפין: פרטים חדשים על העסקה של אנבידיה בקריית טבעון שמתקדמת בצעדי ענק

וול סטריט / צילום: Shutterstock

מגמה חיובית בחוזים בוול סטריט; נייקי נופלת ב-11%, אורקל מזנקת

יציבות בבורסות אירופה ● אורקל הצטרפה לקבוצת משקיעים שאמורה להוביל את פעילות TikTok בארה״ב ● נייק: שיפור בארה"ב, ירידה חדה במכירות בסין ● בוול סטריט נערכים ליום פקיעת האופציות הגדול בהיסטוריה ● הבנק המרכזי של יפן החליט להעלות את הריבית במדינה ל-0.75%, הרמה הגבוהה ביותר מאז 1995

עד כמה האנטישמיות מזנקת באוסטרליה? / צילום: ap, Mark Baker

הנתונים חושפים: עד כמה האנטישמיות מזנקת באוסטרליה?

הפיגוע הקטלני בסידני היכה את העולם בהלם, אבל האם הכתובת הייתה על הקיר? ● התמונה העולה מהנתונים היא חד משמעית: האנטישמיות באוסטרליה מזנקת, ומגיעה לרמות שהמדינה לא ידעה כמותן ● וגם: איך מושפעות מזה הקהילות היהודיות?

אביגדור קפלן / צילום: יונתן בלום

בגיל 86, עם רזומה עשיר בביטוח ובריאות, אביגדור קפלן מודאג: "יש יותר מדי טבחים בעוגת הסיעוד"

האיש שניהל את גופי הבריאות והביטוח מהגדולים במשק, החליט לחזור להיות סטודנט כדי להתמודד עם פצצה מתקתקת של החברה הישראלית: משבר הביטוח הסיעודי ● בראיון מיוחד הוא מנתח את הזינוק בעלויות המערכת ומציע רפורמה שתאחד את כלל תקציבי הטיפול תחת קורת גג אחת ● וגם: איך להישאר חיוני בגיל השלישי וכמה חשובה המלחמה בבדידות

KGM טורס הייבריד / צילום: יח''צ

עם מנוע מסין והחל מ-180 אלף שקל: הקוריאנית החדשה שתתחרה ביונדאי וטויוטה

היצרנית הקוריאנית חדורת המוטיבציה נכנסת לפלח ההיברידי באמצעות "קיצור דרך": KGM טורס הייבריד כולל מערכת הנעה מוכחת מתוצרת BYD ● העיצוב קשוח, צריכת הדלק נמוכה יחסית ורמת האבזור מכובדת ביחס למחיר, אבל השכנים מקוריאה מציבים תחרות קשה

גם זה קרה פה / צילום: Shutterstock

שכירים? גם בשנה הבאה קרן ההשתלמות שלכם תהיה שווה פחות

ההטבה הכי גדולה של השכירים מתכווצת ● ומכסת הגיוס היא רק המלצה ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

משרדי סלקום / צילום: עוזי פורת

שירותי האינטרנט של לקוחות סלקום חזרו לפעילות: "מתחקרים את האירוע"

לקוחות חברת סלקום דיווחו על תקלות בשימוש באינטרנט ● בסלקום מעדכנים: "השירות חזר לפעילות. אנחנו מתחקרים את האירוע ומתנצלים על אי-הנוחות"

זום גלובלי / צילום: AP

קרב אגרופים בפרלמנט הבולגרי ו"סדר חדש" בבוליביה

מנהל נאס"א הנבחר ובעל בריתו של אילון מאסק גורם לחשש בארה"ב ● בעקבות ירידה בילודה, בסין מטילים מס חדש על האוכלוסייה ● ובצד השני של העולם - ממשלת בוליביה מפסיקה לסבסד את הדלק אחרי 20 שנה ● זום גלובלי, מדור חדש 

עגבניות / צילום: עינת לברון

בדיקה שגרתית בנמל אשדוד גילתה: הפיקוח על העגבניות מאזרבייג'ן מזויף

משלוחי עגבניות שהוצגו כמגיעים מאזרבייג'ן לוו בתעודות מזויפות, ולעיתים אף הפנו לאתר אינטרנט מתחזה ● משרד החקלאות והיחידה המרכזית לאכיפה וחקירות בודקים ניסיון שיטתי לעקוף את מנגנוני הפיקוח על יבוא תוצרת חקלאית

בלי להיות כמעט באוויר: מי הגיעו לצמרת דירוג הזכורות והאהובות, ואיך זה קרה

הפרסומת הזכורה ביותר השבוע שייכת לדיסקונט והאהובה ביותר לביטוח 9, כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● סטטיק ושלישיית מה קשור מובילים את פרטנר למקום השני באהדה, וההשקעה הגדולה ביותר לפי נתוני יפעת שייכת ל–freesbe

גיא נתן / צילום: תומר שלום

בגיל 27 הוא מנהל קרן גידור ויש לו 100 אלף עוקבים: "אנחנו נוביל את התעשייה. הבמה כבר לא שמורה רק למוסדיים"

חמוש בטריקו ושרשרת עם שור מזהב, הפך גיא נתן לגורו של משקיעי ריטייל, עם למעלה מ־100 אלף עוקבים באינסטגרם, פודקאסט מצליח וקרן גידור ● בראיון לגלובס הוא מספר איך פציעה בצבא שינתה לו את המסלול, מה מנהלי השקעות מסורתיים מפספסים: "כבר אין מנטליות של קח את הכסף וזהו", וממה הוא חושש: "אנשים יאבדו הרבה מאוד כסף וילמדו את השיעור הכי קשה של החיים"

שכונת הדר יוסף / צילום: ויקיפדיה

השכונה הוותיקה בצפון ת"א משתנה: מגדלים עם הרבה פחות חניה

התחדשות עירונית רחבת־היקף מתקדמת בתל אביב וברמת גן עם מאות דירות חדשות, בהן דיור בהישג יד להשכרה וללא חניה בחלק מהמתחמים ● קטה גרופ נכנסת לשוק ההון עם גיוס אג"ח ראשון ● ורובי קפיטל והפניקס סגרו עסקת מימון בהיקף של יותר מחצי מיליארד שקל לפרויקט מגורים בירושלים ● חדשות השבוע בנדל"ן 

כך טיפס מיקי פדרמן לצמרת  עשירי ישראל / צילום: AI

כך טיפס מיקי פדרמן לצמרת עשירי ישראל

בעשור האחרון קפץ שוויו של איש העסקים מיקי פדרמן מ-6 מיליארד שקל ל-35 מיליארד ● המלונאי שנכנס בעסקת מיזוג לתעשייה הביטחונית, כמעט במקרה, רכב על מרוץ החימוש הגלובלי - והתברג לצמרת הישראלים העשירים בעולם ● מיהו הטייקון המסתורי שמתעקש להישאר מתחת לרדאר?

הדמיה של הקמפוס / הדמיה: באדיבות אנבידיה

העיירה המנומנמת שתהפוך לאנבידיה-סיטי: עשרת אלפים עובדים בדרך לעיר הווילות של הצפון

ג'נסן הואנג, האיש שעומד מאחורי מהפכת ה־AI, הודיע רשמית כי קריית טבעון תהפוך לבית החדש של 10,000 עובדי אנבידיה ● הקמפוס החדש שיוקם בשטחה של המועצה המנומנמת, עשוי לשנות את הרכב היישוב הקטן בעל 20 אלף איש ● "יהיו כאלה שיעזבו", חוששים התושבים, "אבל מן הצד השני בעלי דירות ירוויחו מעלייה חדה במחירי הנדל"ן"