גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מבטן ומלידה

אם זו לא הייתה שרי אריסון, אולי לא היה טעם לקרוא את הספר הזה: "לידה" - שילוב של אוטוביוגרפיה וניו-אייג', עושה שימוש בקלישאות והתורה הרוחנית שמוצגת בו לא לגמרי מגובשת ■ עם זאת, הספר שווה עיון משום שעומדת מאחוריו אישה שנויה במחלוקת שהחליטה ללכת עם האמת שלה עד הסוף

אחרי מסע הפרסום ויחסי-הציבור, נשאר הספר לדבר בעד עצמו. "לידה" מאת שרי אריסון הוא ספר שאין טעם לשפוט בכלים ספרותיים. זהו טקסט מסוג אחר, מעין שילוב של אוטוביוגרפיה עם ספר רוחני ברוח ספרי העידן החדש. הוא לא אוטוביוגרפיה במובנה הקלאסי (הוא לא מספיק ארוך ומקיף בשביל להיות כזה, והוא גם יצא בפורמט של ספר פנאי - קטן ובכריכה קשה), אבל יש בו כתיבה בגוף ראשון, שמנסה לספר סיפור מסע אישי.

יש להעריך את אומץ הלב של אריסון. יש בה, לצד האנטגוניזם שהיא מסוגלת לעורר, גם איזו יושרה פנימית. היא לא משקרת. היא מנסה לנסח את האמת שלה וללכת איתה עד הסוף. מה המוטיבציה של אדם במעמדה לכתוב ספר אישי כזה? "אני בנאדם טוב", היא כותבת בספר, "למה אני צריכה להיות במצב שבו חושבים עליי דברים רעים?"

שרי אריסון רוצה להיות מובנת. אריסון, האישה העשירה בישראל ואחת הנשים שהכי מושכות אש תקשורתית וציבורית, מנסה להסביר את עצמה בספר הזה. היא רוצה שיבינו אותה, שיאמינו לה, שיאהבו אותה. מאז ילדותה, היא כותבת, חשה לא מובנת. זרה בעולם. בודדה. מיוסרת. היא ניסתה לרצות את כולם, ותמיד חשה כקורבן.

אפשר לקרוא את הספר הזה בכל מיני עיניים. די בקלות אפשר לקרוא אותו בעיניים ציניות, ואז עמודים רבים בספר נראים מקוממים. אבל זו חוכמה קטנה מאוד. אפשר פשוט לקרוא את הטקסט הזה בעיניים תמימות, ולראות בו מסע אישי של אישה שחווה קשיים בחייה - למרות הכסף, למרות ההצלחה, למרות הכל. מסע של אדם סובל שמחפש סיבה לחייו ומחפש להפסיק את הסבל.

אלא שקשה לנתק את הספר הזה מהמחברת שלו ומהמעמד שהיא תופסת בחברה שבתוכה היא פועלת, ולכן הקריאה מתמקמת לה איפשהו באמצע, בין פיכחון לתמימות.

חוזת האסונות

"לידה, כשהרוח והחומר נפגשים" (הוצאת כנרת-זמורה-ביתן) מחולק לארבעה חלקים: לידה, הרוח, החומר, והמפגש ביניהם. כבר בפתיחה כותבת אריסון על הסיכון שבחשיפה. היא מוכנה להסתכן כדי להציל ולו נפש אחת בישראל. היא רוצה לקרב בני אדם אל המהות הפנימית שלהם, אל הנשמה, אל הניצוץ האלוהי. העולם הישן קורס, היא כותבת, ובמקומו נולד כעת עולם חדש שבו הרוח והחומר נפגשים.

אריסון מספרת בגילוי לב שהיא מקבלת מסרים "מלמעלה", והיא הולכת בעקבותיהם. "רוב חיי קיבלתי תיקשורים", היא כותבת, "ראיתי תמונות, קיבלתי דימויים ומסרים מילוליים, לפעמים אפילו בשפה עתיקה, שהגיעו אלי מלמעלה".

היא כותבת שהיא מסוגלת לחזות מראש אירועים ואסונות, כמו מותו הקרב של אביה, נפילת טילים על ישראל במלחמת המפרץ, אסונות טבע כמו הצונאמי או התנגשות מטוסים, ואפילו את המשבר הכלכלי הנוכחי. אריסון לא חוששת לכתוב את הדברים הללו, ביודעה שהמילייה העסקי שבו היא חיה ומתנהלת עשוי לקרוא את הדברים, וללעוג לה. הרי ממתי החלטות עסקיות גורליות מתקבלות בתיקשור?

ממה מורכב החזון הרוחני של אריסון? מתורות רבות ומגוונות: קבלה, מדיטציות ממסורות שונות, הילינג, שיאצו, דיקור, קורס בנסים, הפורום, צ'י קונג, רייקי, קבוצת הברהמא קומאריס, ו"אהבה רבה", שאותה היא מגדירה כ"שיטת טיפות מודעותית אנרגטית".

השפה של אריסון היא ניו-אייג'ית מובהקת, סגורה בתוך עצמה. היא לא פורצת את מעגל השפה הזאת, ונדמה שהיא מראש פונה לאנשים שכבר דוברים אותה. היא לא מסבירה מושגים שבהם היא משתמשת, למשל אלוהים, מסרים, מהות. איך בדיוק מנקים את הקליפות ומגיעים למהות?

אבא עשיר, אבא עשיר

לפני 6 שנים פירסם ההיסטוריון והסופר ד"ר גדי טאוב מאמר בגנות העידן החדש, בעקבות השקת פרויקט "מהות החיים" של אריסון. טאוב התייחס לרעיונות העידן החדש כתוצר מובהק של הקפיטליזם האמריקני, שמעמיד את האינדיבידואל במרכז ומטפח אגואיזם במקום סולידריות.

כשקוראים את הספר של אריסון קשה שלא להיזכר במאמר הזה, בהטפה ל"חיבור פנימי" שעלולה לבוא על חשבון דאגה לקולקטיב. ואין ספק שאריסון היא תוצר של הקפיטליזם האמריקני, ברוח "כל אחד יכול, צריך רק לנסות", אבא עשיר אבא עני וכו'. אבל אריסון לא נעצרת רק בעבודה הרוחנית הפנימית, ונראה שייעודה הכן הוא השפעה ושינוי של העולם החיצוני.

היא כותבת ברצינות תהומית על תחושת השליחות שיש לה, "היום אני מאמינה שאכן יש לי שליחות בעולם הזה, שליחות להנהיג ולהוביל. לא מתוך יהירות ולא מתוך שאיפה פוליטית, אלא מתוך ההבנה שיש לי כלים לחולל שינוי בעולם". אלה מילים גדולות, והיא לא חוששת להשתמש בהן. איך להתייחס למשפטים מסוג זה? הקריאה הצינית תעורר חשד שאולי האישה שכתבה את הספר סובלת מחשיבות עצמית יתרה. הקריאה התמימה תראה אדם שבאמת חש כי הוא ניחן ביכולות יוצאות דופן לחולל שינוי בעולם.

אריסון מספרת על טיול באפריקה שהפך אותה לצמחונית, על חזיונות שהיא חוזה כבר מילדות, היא כותבת בכנות על פחדים וחרדות שמלווים אותה כל חייה, על חרדת האימהות, על הפחד מטיסות. היא מתארת את המסע שלה בעולם העסקים, מעבודתה כסוכנת נסיעות בחברה של אביה "קרניבל קרוז", דרך ניהול הקרן הפילנתרופית של המשפחה ועד בנק הפועלים. היא כותבת על הצורך שלה להוכיח את עצמה, מספרת על השנים שבהן התמסרה לגידול ילדיה, על אביה שסירב בתחילה להוריש לה את עסקיו.

אריסון מספרת על ההאשמות, הרכילויות והפרסומים בעיתונות באשר לבעלה לשעבר עופר גלזר והידרדרות הקשר הזוגי ("לא יכולנו ללכת ברחוב בגלל מבטי האנשים הצורבים"), המעבר למיאמי בעקבות חוקי המיסוי החדשים בישראל, והאשמתה בגין חטיפת בנה הקטן. היא כותבת כיצד חשבה למכור את כל עסקיה בישראל, לרבות בנק הפועלים - היא מתייחסת לפרשת פיטורי 900 העובדים וטוענת שלא היה לה חלק בהחלטה הזאת, אבל לבסוף החליטה בכל זאת לחזור ולהילחם.

עומדת במבחן היושרה

בשנים האחרונות אפשר לראות לא מעט אנשי עסקים שנוהים אחר הרוח. הם מתייעצים ברבנים ובגורואים, נוסעים להודו ולטיבט, כמה מהם חסידי שיטת "הסוד", ואחרים הם חסידי הדמיון המודרך - מנוחי דנקנר ועד אילן בן-דב. יכול להיות שחלק מהם חשים אשמה על כל העושר וההזדמנויות שנקרו בדרכם, אבל גם יכול להיות שהם פשוט מחפשים סיבה טובה לשאלה למה דווקא הם, ומה יוכלו לעשות עם זה.

אריסון לא משתמשת בכלים סוציולוגיים כדי לתאר את השינויים שעוברת החברה המערבית. ה"אני מאמין" שלה תמים, התורה הרוחנית שלה לא מגובשת. אבל דבר אחד מהדהד בספר: היושרה שלה. אריסון באמת מאמינה בדברים שהיא כותבת. היא רוצה לעשות שינוי לטובה בעולם הזה, היא לא לוקחת את חייה כדבר מובן מאליו, והיא באמת מרגישה שיש לה מה להציע, הרבה מעבר לכסף.

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בוול סטריט; מחירי הנפט צללו בכ-3%

הנאסד"ק ירד ב-1.2% ● מדד הקאק עלה ב-0.6% ● ירידה במדד המחירים לצרכן בבריטניה, אך מעל הצפי ● יצרנית השבבים ההולנדית ASML יורדת ב-5% ●  ג'יי.פי. מורגן: "היסטורית, רכישת זהב לא מצדיקה את הסיכון" • מיקרוסופט תשקיע 1.5 מיליארד דולר בחברת ה-AI מאיחוד האמירויות • יו"ר הפד מודה: "אין התקדמות במאבק באינפלציה"

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

עלות היירוט של ישראל של כמחצית מהמטח האיראני בסוף השבוע נאמדת ב-2.1 מיליארד שקל / צילום: Reuters, IMAGO/Bashar Taleb\ apaimages

הטקטיקה של רוסיה נגד אוקראינה ובעיית המיירטים שיכולה להגיע גם לישראל

המתקפה של איראן על ישראל מצביעה על הביקוש הגובר למיירטים ואת ההמתנה הארוכה עד להשגתם ● "אין ספק שהעומס על מלאי התחמושת עומד להיות בעיה, עבור כולם", אומר טום קראקו, מנהל צוות חשיבה אמריקאי בפרויקט הגנה מפני טילים במרכז למחקרים אסטרטגיים ובינלאומיים

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים / איורים: גיל ג'יבלי

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים

הממשלה פרסמה את יעדיה השנתיים לשנת 2024, אך הפירוט הארוך כולל אינספור דוגמאות להתחמקות מהצגת יעדים קודמים, שינויי מתודולוגיה חשודים, מניפולציות במספרים או תוכניות לא ריאליות

טיל בליסטי שנורה מאיראן בשבת ונפל בים המלח / צילום: N12

הממשלה נדרשת להחלטה לא פופולרית - הבלגה היא הדבר הנכון

ארה"ב שבה ומדגישה שהיא לא תהיה שותפה למהלך התקפי ישראלי נגד איראן, הגם שלישראל שמורה הזכות לפעול, ושארה"ב אף שתמשיך לסייע לה בהגנה ● אפשר לפעול. השאלה היא אם זה הדבר הנכון לעשות ● מבקרים יגידו שההמלצה להבליג היא חזרה על הטעויות שהובילו ל-7 באוקטובר, ולא כך ● הנסיבות השתנו מאז לטובה ולרעה ● דעה

בנק ישראל מכר 8 מיליארד דולר, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר מזנק לשיא של חמישה חודשים. אלה הסיבות

המתיחות הביטחונית בין ישראל לאיראן לצד התחזקות הדולר בעולם הובילה לתיסוף חד מול השקל ● שער הדולר-שקל נסחר ברמה של כ-3.8 שקלים, שיא של חמישה חודשים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

שלומית וייס / צילום: שלמה שהם

"חייבים להיות מהירים וגמישים יותר": העזיבה של הבכירה הישראלית והשינוי הארגוני באינטל

לפי מכתב שנשלח לעובדי החברה אמש נראה כי באינטל החליטו לאחד פעילויות בתחום הפיתוח ולהעביר את המשקל לפיתוח בתחום השרתים ובינה מלאכותית ● צעד זה הוביל בסופו של דבר להחלטתה של הישראלית הבכירה בחברה, שלומית וייס, לפרוש ממנה ● "עלינו להגביר את המהירות והגמישות בביצועים שלנו", נכתב במכתב

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

רשת הברחות מתוחכמת: איך המערב ינצח את הכטב"מים האיראניים?

בעקבות המתקפה על ישראל, בארה"ב מתכננים עיצומים חדשים על תוכנית כלי הטיס הבלתי מאוישים של איראן ● באירופה מצטרפים למהלך על מנת להיאבק בהתחמשות של מוסקבה דרך טהרן ולמנוע הסלמה במזרח התיכון ● לצעדים אלו תהיה משמעות, לפי מומחים, אך לא גדולה. הסיבה: סין ורוסיה

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר