גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הנוסחה הסודית להאצלת סמכויות

רכיב ראשון והכרחי הוא הבחנה במצבים שמתאימים לכך, אחריו יש עוד 5 מהלכים

רבים מתקשים להאציל סמכויות, הסיבות לכך מגוונות: הנחה שהם יודעים לעשות את הדברים טוב מכולם, תחושת הכרח להיות מעורבים בכל שלבי הביצוע לפרטיו, רצון לקבל פידבקים בעצמם, וגם בשל חוסר זמן להכשיר עובדים.

כשלא מאצילים סמכויות, זה פוגע בהצלחה משום שהדבר מעמיס ומקשה על עמידה בלוחות זמנים, ומשום שזה זורה בקרב הכפיפים הרגשה שלא סומכים עליהם ולא מאפשרים להם להתפתח, וכתוצאה מכך הם "מקטינים ראש" ונמנעים מליזום.

השבוע שרטטתי מתווה פעולה להאצלת סמכויות במיטבה:

  1. 1) זיהוי מצבים שבהם אפשר להאציל סמכויות

    כדי לזהות את המשימות המחייבות האצלת סמכות, צריך להתחשב בשני גורמים: מידת חשיבות, והזמן הנתון לביצוע.

    ההשלכות של כישלון אפשרי (שמתעצמות ככל שהמשימה חשובה יותר), הן שיכריעו אם להשאיר את ביצוע המשימה באחריותו הבלעדית, או שאפשר להרפות ולתת לאדם אחר לעשות את הדברים, בבקרה מרחוק ובלי שליטה ישירה על התהליך במלואו.

    למועד היעד להשלמת המשימה, יש משמעות כי ממנו ייגזר הזמן שיש להדריך, להשיב על שאלות, לעקוב אחר ההתקדמות, ולתקן אם צריך.

    דבר נוסף: אם מניחים שהמשימה תחזור בעתיד, וככל שהסיכוי לכך גדול יותר, גובר הטעם ללמדה אחרים.

    על ההחלטה אם להעביר את המשימה הלאה ישפיע גם קיומו של עובד שיש לו הידע הדרוש לכך, והאם המשימה תשפר את יכולותיו, את מיומנויותיו, תקדם אותו אישית ומקצועית.

  2. 2) בחירת העובד המתאים

    העברת משימות לעובד לא מתאים תגרום לכישלונו, ותשליך על המוטיבציה שלו בעבודתו ועל המוטיבציה של המנהל להאציל סמכויות בהמשך.

    לכן, יש לברר מה הניסיון, הידע והכישורים הנדרשים לביצוע המשימה, ועם ידע זה לצאת לאיתור העובד המתאים, זה שיש לו את אלה. בנוסף, כדאי להתחשב בסגנונו האישי מידת עצמאותו, העדפותיו ומטרותיו לטווח הרחוק. לבסוף, יש לוודא שיש לו זמן לקחת על עצמו משימות נוספות.

    לדוגמה: הפקת נוכחות ארגונית באירוע שיווקי מחוץ לארגון מצריכה חשיבה יצירתית, היכרות טובה עם החזון הארגוני והשיווקי, יכולת לעמוד בריבוי משימות, אסרטיביות ויכולת להתנהל מול מספר ספקים במקביל, יכולת עמידה בלוח זמנים.

    אדם יצרני ונמרץ באופיו, שיש לו היכולות הללו, ושמחבב פעילויות חברתיות מהסוג הזה, מתאים להיות אחראי על הפרויקט יותר מעובד שמתנהל באיטיות יחסית ושזקוק לריכוז מקסימלי במשימה אחת בלא הפרעות ממשימות נוספות במקביל.

  3. 3) הכשרה לביצוע

    לאחר בחירת העובד, יש להגדיר בפניו את לוח הזמנים לשלבי המשימה, ואת מועד סיומה. בנוסף, על המנהל לקבוע לעצמו ולעובד את גבולות הסמכות והאחריות, ואת רמת מעורבותו בתהליך העבודה.

    לדוגמה, אפשר לקבוע ולהבהיר מראש האם העובד מתבקש לשאול בכל שלב מה לעשות, או להמתין להוראות טרם הביצוע, והאם הוא אמור להיוועץ במנהל לפני כל החלטה. כמו כן כדאי להגדיר מתי הוא עליו לדווח על התוצאות לאחר כל שלב, או רק בסוף התהליך והאם הוא רשאי ליזום בעצמו רעיונות ודרכי פעולה, ולשתף את המנהל רק בדיעבד.

  4. 4) יצירת מוטיבציה ומסירות

    העברת משימה לעובד עלולה להוביל להתנגדויות ולהצטייר כ"הנחתה", ולכן חשוב לגרום לו להרגיש שהוא עושה דבר בעל משמעות רבה לארגון. אפשר, למשל, במיוחד בתקופת משבר, להצביע על הקשר ההדוק בין ההצלחה במשימה להצלחה הפיננסית של החברה.

    חשוב לתגמל, בהתאם להצלחה - בהכרת תודה מילולית בפניו ובפני חבריו, בתגמול חומרי, או בפרישת אפשרויות עתידיות לקידום (כשמדובר בהצלחה במספר פרויקטים חשובים), וכך להגביר את המוטיבציה לקבלת משימות נוספות בעתיד.
  5. 5) מעקב, תמיכה וביקורת

    האצלת סמכויות היא לא מתכון לשקט מוחלט בנפש המנהל. יש לזהות בעיות תוך כדי התהליך ולא בסופו, כדי לפעול בזמן. לכן, חשוב לעקוב אחר ביצוע המשימה לפקח על ביצועה כראוי, להעביר משובים, להנחות, ולהגביר מוטיבציה בקרב העובד. לשם כך חשוב לעודד תקשורת עם העובד בתקופת ביצוע המשימה.

    יחד עם זאת, על המעקב להתרכז בתוצאות כל שלב, ולא בדרכי הפעולה תוך כדי ביצוע (בהנחה שהתוצאות המבוקשות הובהרו מראש). הלא כשהמנהל מרפה ומעביר אחריות לאחר, הוא מוותר על דרכו הבלעדית, ועליו לסמוך על העובד ולאפשר לו לבחור את שיטותיו.

  6. 6. הימנעות מקבלת האחריות בחזרה

    לעתים מתעוררת בעיה בעת ביצוע משימה, ואז העובד פונה למנהלו בבקשו פיתרון. כך הוא מעביר את האחריות בחזרה למנהל, ומוותר על עצמאותו.

    הדבר עשוי לנבוע, למשל, מחשש לקחת אחריות מלאה על מעשיו, מחוסר ביטחון, מחוסר ניסיון, או מיכולות בלתי מספיקות. אולם, כל אלה ניתנים לשינוי, ולשני הגורמים המנהל ועובדו אינטרס משותף בצמיחתם.

    מאחר שפיתרון הבעיה על ידי המנהל מצריך זמן עשייה דומה לזמן שהיה נדרש לביצוע המשימה בעצמו, הדבר אינו בא בחשבון.

    אם הוחלט להאציל סמכות יש סיבה טובה לכך שלא הוא מבצעה. לכן, במקום לפתור בעיות, יש להקשיב ולהציע אפשרויות לפתרונן, ואת בחירת העצות וביצוע הפיתרונות להשאיר לעובד.

כדי להירשם לניוזלטר השבועי של יעל מהודר ועדכונים בזמן אמת בתחומי קריירה, יש ללחוץ כאן

יעל מהודר היא יועצת ארגונית בעלת תואר ראשון בעבודה סוציאלית ותואר שני בסוציולוגיה ארגונית. לקשר עמה יש לכתוב לדוא"ל Yaelmehoudar@gmail.com.

במשך השבוע אפשר להמשיך לטקבק בפורום התגובות של יעל דרך "הנקראות ביותר" ו"המדוברות ביותר" בטורים המופיעים בעמוד הבית.

הדברים הכתובים במאמריה מבוססים על הניסיון והידע המקצועי הרב שצברה בתהליכי ייעוץ ארגוני ופיתוח מנהלים בחברות ובארגונים שונים בתחומי ההייטק והתעשייה, ובעבור אנשים פרטיים. הדברים מיועדים להעשרת הידע בלבד, אינם מהווים תחליף לייעוץ מקצועי אישי המתאים למידותיו של כל אדם ואדם, ואין להסתמך עליהם ככאלה.

עוד כתבות

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל"ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

בורסת תל אביב. הנבואה ניתנה לשוטים, לתינוקות ולאינטרסנטיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

ירידות קלות בבורסה המקומית; מניות הבנייה צוללות בכ-2%

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות באירופה; מגמה דומה בחוזים בארה"ב

הדאקס עולה ב-0.5%, בלונדון לא מתקיים היום מסחר ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה