גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

העונש החמור ביותר לנבחר ציבור בישראל: הירשזון נשלח לכלא ל-5 שנים ו-5 חודשים

גלובס tv בנוסף נגזרו על שר האוצר לשעבר שנת מאסר על-תנאי וקנס של 450 אלף שקל, לאחר שהורשע בגניבה של 1.9 מיליון שקל מהסתדרות העובדים הלאומית ■ ביהמ"ש: "איש ציבור המנצל לרעה את מעמדו צפוי להוקעה ועונש מהותי" ■ ריצוי המאסר נדחה ל-26 ביולי

בית המשפט המחוזי בתל-אביב גזר היום (ד') 65 חודשי מאסר בפועל על שר האוצר לשעבר, אברהם הירשזון, שהורשע בגניבת סכום שנע בין 1.73 ל-1.9 מיליון שקל מהסתדרות העובדים הלאומית (הע"ל), בעת שעמד בראשה. כן נגזרו עליו שנה מאסר על-תנאי וקנס בסך 450 אלף שקל.

מדובר בעונש החמור ביותר שנגזר על נבחר ציבור בישראל. ריצוי המאסר נדחה ל-26 ביולי.

"המסר החייב לצאת מבית המשפט בנסיבות עבריינות של אנשי ציבור צריך שיהיה חד ובהיר, ויודיע לכולי עלמא כי גם איש ציבור רם-דרג, המנצל לרעה את מעמדו ואת האמון שניתן בו, צפוי לגינוי והוקעה לצד עונש מהותי, שאיננו שונה מעונשו של עבריין מן השורה", פסקה השופטת ברכה אופיר-תום.

הירשזון (69) קיבל את הבשורה בפנים חפויות. הוא ופרקליטו, עו"ד ד"ר יעקב וינרוט, סירבו להגיב לגזר הדין, אך הם צפויים לערער לעליון - הן על ההרשעה והן על חומרת העונש.

הירשזון הגיע לבית המשפט מלווה בשלושת ילדיו - עופר, אלרואי וברק. בתחילת הקראת גזר הדין, כשסקרה השופטת את עדויות האופי ואת פועלו הציבורי, ראשו של הירשזון היה מורם ומבטו הופנה לשופטת. אולם כשעברה לסקור את העבירות ומתחה עליו ביקורת, הוא השפיל את מבטו הושפל ועצם את עיניו, כרוצה לא להאמין.

הירשזון הורשע לפני כשבועיים בגניבה בידי מנהל, הלבנת הון, מירמה הפרת אמונים ורישום כוזב במסמכי תאגיד. העבירה החמורה ביותר בה הורשע היתה הלבנת הון, שהעונש המירבי בגינה הוא 10 שנים. הפרקליטות ביקשה לגזור עליו את העונש החמור ביותר בפרשה - 7 שנות מאסר, יותר מ-56 החודשים שנגזרו על עובדיה כהן, נאשם אחר בפרשה, במסגרת הסדר טיעון.

פתיחת שער לשחיתות

השופטת השוותה את עניינו של הירשזון לזה של כהן. "העובדה שעובדיה הודה במיוחס לו כבר בחקירותיו במשטרה ומיד עם פתיחת משפטו, כמו העובדה שחשף בפני חוקריו את כל סיפור השחיתות בשני התאגידים, לצד העובדה הנוספת שבפועל היה כפוף להירשזון בכל עשיותיו בשני התאגידים - מציבים את מעשיו ברף חומרה נמוך מזה של מעשי הירשזון", ציינה.

לכן ברור, לדבריה, כי "בכירותו של הירשזון כיו"ר ההסתדרות וכאיש ציבור פוליטי מרכזי, לצד התנהלותו מול כספי שני התאגידים, ולצד פתיחת השער על-ידו לשחיתות של הבכירים האחרים, מובילים למסקנה כי אין מנוס מהכבדת עונשו מעבר לעונשו של עובדיה, וזאת כמסר לציבור כי האחריות הרובצת על כתפיו של הבכיר ובעל השליטה חמורה היא פי כמה".

השופטת הוסיפה כי "היה אולי מקום לאמץ את העונש המוצע על-ידי התביעה כלשונו, תוך מיצוי הדין עד תום", אך החליטה להקל עם הירשזון, נוכח ההיסטוריה האישית שלו שהיתה רצופה בעשייה התנדבותית כבדת-משקל למען ניצולי השואה ואחרים; התנהלותו כאיש משפחה, שנתן גב וסעד לילדיו לאחר פטירת רעייתו; גילו המתקדם ומצב בריאותו הקשה; ומעל לכל - "העובדה שהחזיר להע"ל את החלק הארי של כספי הגניבה".

מימון החיים הטובים

אופיר-תום למדה מעדויות האופי כי הירשזון היה "איש ציבור רב פעלים, שניהל כנראה חיים נורמטיביים שלמים עד שלב מאוחר בחייו, ועשה עד אז, ככל הנראה, רק טוב". הוא הצטייר גם כאיש משפחה דואג ומסור וכמי שהקים "מפעלות חיים שהותירו חותם של כבוד בציבור".

אבל, הוסיפה, "היום עומד האיש רב הפעלים הזה לדין על גניבות עתק מקופותיהם הדלות והמידלדלות של שני הגופים הציבוריים שבראשם ניצב במשך שנים - הע"ל ועמותת ניל"י - ארגונים שיעדיהם סעד ורווחה לעמיתיהם, בהם לא מעט אנשים קשי-יום".

היא תהתה "כיצד התגלגלה אותה דמות של אדם טוב ומיטיב לדמותו של מי שליסטם את קופת הציבור ביחד עם הכפופים לו לצורך מימון 'החיים הטובים', שהפכו להיות עבורו ועבורם דרך חיים? האם היה זה שיכרון הכוח ששינה את מבטו על העולם - או שמא היתה זו תאוות-בצע חסרת גבולות, שהשתלבה באווירת ההפקרות שהשתלטה על הארגון?"

כן תהתה "כלום 'חשב והאמין' הירשזון באמת ובתמים כי הוא נוהג ביושר, כאשר קיבל לביתו מעטפות עם מזומנים, שאיש בתאגיד לא ידע עליהן, לבד מחבריו שישבו על הקופה? גם במישור ההיגיון אין להעלות על הדעת כי הנאשם לא הבין את פעולתו העבריינית".

דופי מוסרי

השופטת הזכירה כי לא מדובר "באדם שבא מרקע של מצוקה כלכלית או מתנאים סוציו-אקונומיים ירודים. מדוע נזקק האיש לכל המניפולציות הכספיות? מדוע עשה מעשיו במחשך, ומדוע עמל על טשטוש העקבות ועל טיוח הנטילות של הכספים, שאותם אמור היה לקבל לדבריו מכוח דין?"

השופטת ציינה כי אין מחלוקת על הסבל שנגרם להירשזון מחשיפתו לתקשורת, אך לדבריה זו המציאות ואין להימלט ממנה עוד, במיוחד כשמדובר באיש מרכזי בחברה שהציבור מגלה בו עניין.

כן ציינה כי על הפרק עומד לא רק ההיבט האישי של מבצע מעשי השחיתות, אלא גם ההיבט המערכתי, שביטויו בהטבעת חותם של דופי מוסרי על החברה כולה, כתוצאה ממעשיו של איש הציבור שאבדה דרכו.

צוות התובעים בתיק כלל את עוה"ד אלי שורץ-שואף, ארז ריכטנברג, לילך שלום ורוני מודריק. צוות הסניגורים כלל את עוה"ד ד"ר יעקב וינרוט, ישראל וולנרמן ואלירם בקל. (ת.פ. 40138/08).

מסר חד וברור

מנכ"ל הע"ל, יאיר שלם, אמר בתגובה לגזר הדין כי הציבור לא יכול להישאר אדיש. "בית המשפט העביר היום מסר חד וברור לכל העובדים בשירות הציבורי: הקופה הציבורית אינה הקניין הפרטי של איש, וכך יש לנהוג. יש לפעול תוך גילוי אחריות אישית ופעולה בשקיפות מלאה".

לדבריו, הפגיעה הכלכלית הקשה שגרם הירשזון "חייבה חתימה על תוכנית הבראה שכללה פיטורי 14 עובדים, צומצמו ונסגרו מחלקות בה, והופחת שכר של כלל העובדים, בנוסף לגזירות כלכליות שהוטלו על שכרם. עמותת ניל"י נאלצה לסגור מאז 1995 כ-15 מעונות, כך שהיקף פעילותה צומצם במחצית".

המדינה: יש מידע שהירשזון עשוי להימלט

שר האוצר לשעבר, אברהם הירשזון, יתייצב ב-26 ביולי לתחילת ריצוי עונש המאסר. זאת, לאחר שהשופטת ברכה אופיר-תום דחתה את בקשתו לעכב את ביצוע המאסר כדי שיוכל לערער לעליון, והסכימה לאפשר לו רק תקופת התארגנות לכלא.

בא-כוחו, עו"ד יעקב וינרוט, צפוי לבקש גם מהעליון להמשיך בעיכוב הביצוע, אך הסבירות שבקשתו תיענה אינה גבוהה.

התובע, עו"ד אלי שורץ-שואף, הפתיע את הנוכחים ואת השופטת ברכה אופיר-תום כשביקש לחייב את הירשזון להפקיד ערבות עצמית וערבות צד ג' של בנו עופר, וכן לעקל חלק מדירתו של הירשזון עד לסכום של 150 אלף שקל. "אנחנו חוששים שהוא יימלט מהארץ", אמר. "אנו תמיד חוששים מכך ביחס לנאשמים שקיבלו עונש בסדר גודל כזה".

השופטת הקשתה: "אבל לא אנשים ברמה כזו. יש לך דוגמה למישהו כזה שנמלט?" התובע לא ויתר ואמר: "יש לנו מידע שנוכל לומר לבית המשפט בלשכה".

עו"ד וינרוט רתח בתגובה: "אם עוד יכולתי להסכים לערבות צד ג', אז אני לא מוכן אפילו לשמוע על זה. להגיד עכשיו שיש משהו על בריחה מהארץ כי יש פה עיתונאים, זה לא מקובל. יש גבול למה שאפשר".

אופיר-תום נענתה לבסוף לבקשת התביעה. "למרות תגובתו הנסערת של הסניגור, נראה לי שמצב הדברים מחייב הגברה מסוימת של תנאי השחרור בערבות", ציינה.

היא הורתה להירשזון להפקיד עד מחר ערבות צד ג' בסך 300 אלף שקל, וערבות בנקאית (או במזומן) בסך 100 אלף שקל, וזאת בנוסף לערבויות שכבר הפקיד בעבר. כן הוציאה נגדו צו עיכוב יציאה מהארץ והורתה לו להפקיד את דרכונו.

עו"ד שורץ-שואף אמר ל"גלובס": "החשש מהימלטות אינו דווקא במקרה הקונקרטי. לפי הפסיקה, כאשר נאשמים נידונים למאסר ממושך - קיים חשש אינהרנטי שיברחו מהארץ. היו כבר דברים מעולם".

שלא לייחוס אמרו בפרקליטות כי קיימות אינדיקציות ומידע סודי העשוי להעיד על אפשרות שהירשזון יימלט מהארץ.

עוד כתבות

פרידריך מרץ, קנצלר גרמניה / צילום: Reuters, Nicolas Economou

אובדן של 120 אלף משרות בשנה: התעשייה הגרמנית במשבר עמוק

לפי דוח של EY, התעשייה הגרמנית השילה 124 אלף משרות בשנה שעברה, בקצב מהיר פי שניים מזה שנרשם בשנה שלפניה ● מחירי האנרגיה בגרמניה זינקו פי שלושה לפחות עבור לקוחות עסקיים, בשל הפסקת הזרמת הגז הרוסי בצינור "נורד–סטרים", והעתיד אינו ידוע, למרות ניסיונות של הממשלה להבטיח סובסידיות בתחום

הרטלי רוג'רס, יו''ר המילטון ליין / צילום: זיו קורן

יו״ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם

הרטלי רוג'רס, יו"ר משותף ובעל מניות בחברת ההשקעות האמריקאית המילטון ליין, הספיק לבקר בישראל כמה פעמים מאז 7 באוקטובר, והוא מאמין גדול בשוק המקומי: "ישראל מדהימה. למרות קוטנה היא מסוגלת להתחרות ברמה הגלובלית" ● ומה ההמלצות שלו למשקיעים?

אשקלון. ''אנשים רוצים איכות חיים טובה'' / צילום: Shutterstock

הבטיחו לישראלים שהנטו שלהם יגדל אם יעברו לפריפריה, אז למה הם לא באים

בנק ישראל פרסם לאחרונה מחקר שהראה כי הטבות המס שניתנו לפריפריה עלו למדינה מאות אלפי שקלים לכל תושב, ולא שינו דרמטית את מאזן ההגירה ● החוקרת עדי פינקלשטיין: "ההטבות האלה לא מספיקות כדי למשוך אנשים ליישובים החלשים באמת"

ערי סטימצקי / צילום: אביב חופי

אקזיט לערי סטימצקי: מגרש בפתח תקווה נמכר ב-130 מיליון שקל

חברת יובלים מימשה אופציה לרכישת מגרש בפתח תקווה; חברת קוואלקום שכרה שטחים בפארק העוגן בנתניה; שלושה הסכמי ליווי גדולים נחתמו לפרויקטי פינוי-בינוי בירושלים ובמרכז; ומכרז הענק לשכונה חדשה במערב ראשון לציון צפוי להידחות שוב ● חדשות השבוע בנדל"ן 

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

תוך שימוש במידע פנים: זה מנכ"ל בית ההשקעות שנחקר בחשד שרכש מניות של ארית

צביקה לביא, בעל השליטה והמנכ"ל של בית ההשקעות לביא את לביא, נחקר ע"י רשות ני"ע בחשד כי רכש מניות של ארית תעשיות, תוך שימוש במידע פנים ● מנכ"ל ארית, חיים שטמפלר, נחקר אף הוא בפרשה ● עורכי הדין המייצגים את לביא: "הוא משוכנע כי יתברר שהוא לא עבר כל עבירה״

קופת חולים כללית / צילום: Shutterstock

ועדת הבדיקה של משרד הבריאות לקופ"ח כללית מתקרבת לפרסום מסקנותיה

ועדת הבדיקה שמינה משרד הבריאות לבחינת הממשל התאגידי בקופת חולים כללית תפרסם את מסקנותיה בשבועות הקרובים ● עדיין לא ידוע לאיזה כיוון הולכת הוועדה, אך משרד הבריאות דרש בעבר הגבלה משמעותי של תפקיד יו"ר הקופה יוחנן לוקר

נתב''ג / צילום: Shutterstock

לקראת סגירת השמיים? הוכרז סכסוך עבודה בענף התעופה

הסכסוך יחול על למעלה מ-11 אלף עובדים בחברות התעופה אל על, ארקיע, ישראייר ואייר חיפה וכן על רשות שדות התעופה ● הרקע לסכסוך הוא הכוונה להקים בסיס פעילות של וויזאייר בישראל ללא היוועצות עם נציגות הכובדים בענף התעופה

רעננה / צילום: Shutterstock, defotoberg

פסק הדין שמחייב את הרשויות המקומיות בתשלום מס חדש

עיריית רעננה תחויב במס רכישה בגובה 34 אלף שקל על שטחים ציבוריים שקיבלה במסגרת תוכנית יזמית, לאחר שוועדת ערר דחתה את טענתה להפקעה ● ההכרעה עשויה להשפיע על מחלוקות דומות המתנהלות מול רשויות נוספות בפרויקטים ברחבי הארץ, וברשות המסים מעריכים כי הסוגיה תתגלגל לבסוף לפתחו של העליון

רחפנים של חברת אקסטנד / צילום: אקסטנד

חברת הרחפנים שמגיעה לוול סטריט וממחישה עד כמה התחום לוהט

כניסתה הצפויה של אקסטנד הישראלית לנאסד"ק לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר אינה אירוע נקודתי ● תחום הרחפנים עובר מתמחור של טרנד חם לתמחור של תשתית אסטרטגית גלובלית

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על המוח שלכם? תשקיעו בשרירי הרגליים

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

חיים כצמן, מייסד ומנכ''ל ג'י סיטי / צילום: אריק סולטן

בשוק מנסים להבין: למה מניית ג'י סיטי יורדת?

מניית חברת הנדל"ן המניב של חיים כצמן משלימה נפילה של 20% מתחילת החודש ● בשוק חוששים מפני אזהרת רווח שתגיע, אך מנגד יש מי שחושבים שכצמן רוצה לנצל את נפילת המניה כדי לקנות מניות נוספות בחברה ● בחברה לא נותרו אדישים והגיבו: "אין ברשות החברה כל מידע מהותי ביחס למצב החברה שטרם דווח לציבור"

דונלד טראמפ, בנימין נתניהו, עלי חמינאי / עיבוד: ap, Mark Schiefelbein

הערכות: טראמפ קרוב לתת פקודה ליציאה למלחמה במזרח התיכון

דריכות גבוהה בישראל לקראת אפשרות לתקיפה אמריקאית באיראן על רקע תקיעות השיחות בז'נווה ● אסון בצנחנים: עפרי זוהה בטעות כאיום - ונפגע מאש חברו. הכוח פעל בח'אן יונס לחשיפת רשת מנהרות שבה הוחזקו גם חטופים ● באיראן הודיעו: נקיים מחר תרגיל ימי עם רוסיה בים עומאן ובצפון האוקיינוס ההודי ● הערכה בישראל: בעוד כשבוע תושלם צבירת הכוח הצבאי של ארה"ב במזרח התיכון ● עדכונים שוטפים

מניות ה-IT בתל אביב חוו צניחה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

עם ירידות של כ-30% מתחילת השנה: המניות שחוטפות חזק, והסיבות

בזמן שהשוק בת"א ממשיך להציג ביצועים חסרי תקדים גם בפתח שנת 2026, סקטור אחד נותר מחוץ לחגיגה - ה-IT ● הסיבה: טלטלה גלובלית שמפילה את מניות התוכנה, על רקע השקת כלי AI חדישים שמאיימים על ההגמוניה של חברות ותיקות ובעלות מוניטין ● האם הן הגיעו לתחתית, ומה לגבי העובדים?

"האזור מת כלכלית": הקשיים אצל השכנה של ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: ארה"ב רוצה לצמצם את כמות הנפט שאיראן מוכרת לסין, מתיחות בגבול לבנון, ואיך נראות חגיגות הרמדאן בעזה • כותרות העיתונים בעולם

בורסת פרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

מגמה שלילית באירופה; רנו יורדת אחרי פרסום הדוחות

הדאקס והפוטסי יורדים בכ-0.5% ● לאחר חופשת ראש השנה הירחי, הקוספי זינק בכ-3.1%; גם הניקיי הוסיף לערכו כ-0.7% ● החוזים העתידיים על וול סטריט רושמים עליות קלות ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאד לא צפוי ● הדולר מתחזק ונסחר סביב 3.12 שקלים ● הביטקוין ממשיך לאבד גובה, הזהב חזר לרף 5,000 דולר ● עדכונים שוטפים

שי באב''ד, נשיא ומנכ''ל קבוצת שטראוס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל שטראוס: "מרב ההשקעות שנעשה בעשור הקרוב יהיו בישראל"

"השקעה בפריפריה היא העתיד התזונתי והביטחוני של מדינת ישראל", אמר מנכ"ל שטראוס שי באב"ד בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● על רפורמת החלב אמר: "ראוי ונכון היה שהממשלה תעשה רפורמה להפחתת יוקר המחיה, מבלי להוריד את הרגליים שעליהן כולנו עומדים" ● והאם הוא מתכנן לחזור למגזר הציבורי?

אלי כהן, מנכ''ל אוניברסיטת קריית שמונה והגליל בהקמה, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל אוניברסיטת תל חי: "הכפלנו את המספר הבוגרים שנשארים בצפון, אבל היעדר התעסוקה מקשה"

"הגורם המרכזי שמקשה על הבוגרים שלנו להישאר הוא התעסוקה", כך אמר מנכ"ל האקדמית תל חי, אלי כהן, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוא ציין כי "יש אוניברסיטאות בחיפה, אבל חיפה זה לא באמת הצפון מבחינתנו, זה לא המטרופולין שלנו"

שוקי ניר, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: באדיבות סולאראדג'

"עוברים להתקפה": סולאראדג' ממשיכה להציג שיפור בתוצאות

לאחר שמניית חברת הטכנולוגיה לתחום האנרגיה הסולארית זינקה ב-120% בשנה האחרונה, היא מציגה עלייה של 71% בהכנסות הרבעון וצמצום ההפסד ● המנכ"ל: "נתמקד בצמיחה רווחית"

צוללת של טיסנקרופ / צילום: Associated Press, TARA TODRAS-WHITEHILL

לראשונה: רכיבים לצוללות של גרמניה ייוצרו בישראל

אלביט וחברת טיסנקרופ מערכות ימיות הגרמנית חנכו קו ייצור חדש בישראל לייצור רכיבי מבנה תת־ימיים לצוללות ● כחלק משיתוף־הפעולה אלביט תקים מתקן ייצור חדש לרכיבי GRP תת־ימיים ● בתוך כך הודיעה אלביט על מספר חוזים נוספים בהיקף של מאות מיליוני דולרים

יעקב אטרקצ'י, מנכ''ל ובעלים אאורה, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

אטרקצ׳י במתקפה: הנגיד פחדן, הדולר יחליף קידומת ומחירי הדירות בת"א ייפלו

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס הציג מנכ"ל ובעלי אאורה, יעקב אטרקצ'י, אופטימיות לגבי הבנייה בפריפריה וטען כי הביקושים מחוץ לגוש דן נותרו חזקים • לדבריו, "95% מהציבור לא יכול לקנות דירה בת"א", ולכן העתיד נמצא בצפון ובדרום • לצד זאת הוא מתח ביקורת חריפה על נגיד בנק ישראל: "במצב של צמיחה ואינפלציה מרוסנת – הוא עושה מעט מדי ומאוחר מדי"