גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"החלטנו למזער סיכונים ולא לרדוף אחרי הקרנות"

הימנעות הקרנות מלהשקיע בסטארט-אפים חדשים, מביאה יזמים רבים לנסות להסתדר בעצמם בפאנל שכינס "גלובס" בנושא, הם מסבירים איך עשו זאת וגם מבקרים את גישתם של פעילי ההון סיכון / בתיה פלדמן

בשנה האחרונה, הקשיים לגייס הון הפכו לעובדה קיימת. משבר האשראי זלג אל עולם ההון סיכון, קרנות בתחום מתקשות לגייס קרנות חדשות ולרוב הן נוטות גם לגייס קרנות קטנות יותר.

גם כשבקופת הקרנות יש הון פנוי, הוא מיועד בעיקר לחברות הפורטפוליו. תופעת הלוואי היא קושי גובר מצד היזמים לגייס כסף לחברות צעירות. בפניהם עומדות שתי אפשרויות - לוותר על החלום לעת עתה, או להחליט לעשות את זה לבד. BootStrap - זהו הכינוי לכך בתעשייה.

במובן מסוים, היזמים הישראלים הם מפונקים. בגלל שההון סיכון המקומי מפותח, בשנים הטובות היה די קל להשיג כסף לרעיון חדש. עכשיו כבר פחות קל.

התרופפות בשרשרת המזון

כדי לבחון את את הטרנד המתגבר, של הקמת סטארט-אפ עצמאי, כינסנו לדיון מספר יזמים בעלי ניסיון כזה ושני נציגים למערכת האקולוגית: ד"ר איל קישון, שותף בקרן ג'נסיס שדורג באחרונה כשותף הטוב ביותר בדירוג "גלובס", ועו"ד ליאור אבירם, שותף בכיר וראש תחום ההיי-טק במשרד עורכי הדין שבלת ושות'.

אבירם מבחין שלאחרונה יותר יזמים מחליטים להביא את המימון לבד. כלומר, להקים חברה ללא מימון חיצוני או לכל היותר בעזרת משפחה וחברים.

לדבריו, "בשנים האחרונות יזמים טובים גייסו כסף מהקרנות ולא נדרשו לחשוב איך לממן את המיזם בעצמם. המשבר הביא איתו התרופפות בכל שרשרת המזון".

"כל שקל נספר"

*איך מקבלים החלטה לממן חברה באופן עצמאי?

רוני אטון, שהקים מספר חברות ללא כסף מהקרנות: "עד 1995 פיתחתי תוכנות. אז החלטתי להקים חברה באופן עצמאי. ייסדתי את א.ח. יישומים, שפיתחה מוצר המנהל רשתות של חנויות. ביולי 2008 מכרנו אותה לווריפון (בכ-50 מיליון שקל - ב.פ) ואנחנו ממשיכים לנהל אותה.

"החברה, שבעת המכירה העסיקה 110 עובדים, מעולם לא קיבלה מימון חיצוני, מקרן, מאנג'ל או מגוף השקעות. במהלך העבודה התחלתי להשתעמם, אז הקמתי גם את Credit Guard ובזק זהב השקיעה בה. זו הייתה טעות שעיכבה את התפתחות החברה. אחרי שלוש שנים, היא נמכרה ל-XOR ב-600 אלף דולר".

גם הניסיון של יזם אחר להתקיים לבד, ולדי וקסלר, לא נראה רע. לפני שנתיים הוא הקים את חברת DFC, שמנהלת בסיסי נתונים ונותנת מענה לביקושי שיא. לדבריו, "רוב ההון שנדרש עד היום, 1.5 מיליון דולר, הגיע במימון עצמי ובתמיכה של המדען הראשי.

"ניסיתי לגייס מהקרנות, אבל זה כנראה היה מוקדם מדי. בניהול החברה שלנו כל שקל נספר ומתוכנן. כיום יש לנו לקוחות כמו אל-על, סימנטק והפורטל תפוז".

גם דני משה למד להסתדר לבד, והוא עושה את זה כבר די הרבה זמן. ב-1994 הוא הקים את חברת Green Vision, שפיתחה חיישנים לזיהוי מרכיבי זיהום.

לדבריו, "אחרי שלוש שנות פיתוח, החברה נכנסה לפעילות עסקית, ובשנה האחרונה חיפשנו משקיעים חיצוניים, כי כבר היה קשה ללא כספים נוספים. החברה מניבה הכנסות, אבל עכשיו הבנו שכדי לרוץ קדימה, צריך עוד הון".

*ניסיתם לגייס בעבר?

"ניסינו, אבל ב-1998 אף אחד לא התעניין באקולוגיה. עוד לא המציאו אז את המילה 'קלינטק'".

כמו אטון, גם אלון ללצ'וק חווה את שני סוגי המימון - עצמאי ודרך קרנות. ב-1994 הוא הקים את חברת System Mouse שלא התרוממה.

בשנת 2000 הוא היה שותף להקמת חברת Personeta, שגייסה במהלך שנות קיומה כ-30 מיליון דולר מהקרנות ומגופים חיצוניים אחרים.

אחריתה לא הייתה טובה. היא לא הצליחה לגייס כספים, גם לא דרך מכירה. לבסוף, לאחר בקשה להסדר נושים, היא נמכרה לפני חצי שנה ל-Smart Call האמריקנית ב-700 אלף דולר.

בפעם הבאה ללצ'וק כבר רצה ללכת לבד. "ב-2008 הקמתי את Exafer והפעם השקעתי מאמץ ממוקד בהבאת כמה שיותר לקוחות, כמה שיותר מהר ובכמה שפחות עבודה.

החברה פונה לשוק הווידיאו והאינטרנט, ומציעה מענה לספקי האינטרנט. הפוקוס הוא להגיע להכנסות. יש לנו לקוח ראשון ואני מקווה שבחודש הבא יהיה לקוח נוסף".

מעבדה אצל ההורים

שרון שדה, לשעבר מנהל חטיבה בחברת Samsung Electronics שנסגרה, הוא מקרה נוסף של מי שהקים לאחרונה חברה באופן עצמאי - את iPhysicist.

לחברה יש שתי זרועות - מתן ייעוץ ופיתוח רעיונות בתחומי הפיזיקה והאלקטרו-אופטיקה.

לדבריו, "כבר יש לנו לקוחות והכנסות. המטרה היא שההון שמגיע ממתן הייעוץ, ישמש למימון פיתוח רעיונות שיגיעו בעיקר מהאוניברסיטה. עד היום הגשנו כבר פטנט אחד, ויש עוד 3 פטנטים על הפרק. התחומים העיקריים שלנו הם מכשור רפואי וסלולר".

*איך מסתדרים בלי כסף חיצוני?

שדה: "עובדים מהבית. השותף שלי עובד בחמישית משרה, קניתי את המעבדה מסמסונג ועכשיו אני מחפש בית עם מרתף כדי שנוכל לשים שם את המעבדה, שבינתיים מאופסנת אצל ההורים.

"את כתיבת הפטנטים אנחנו עושים לבד וזה מאוד מוזיל עלויות. אנחנו בקשר הדוק עם האקדמיה ואפילו הענקנו מלגת מחקר צנועה מחוקר באוניברסיטת תל אביב. האפשרות הייתה לשבת בבית ולחפש מי יהיה מוכן להשקיע במיזם. החלטתי לא לרדוף אחרי הכסף ולמזער את הסיכון".

"הכימיה קובעת"

*העיקרון הזה הוא כורח של מי שאינו מצליח לגייס?

אטון: "בקרנות ההון סיכון יודעים איך להשקיע בעסקים מסוימים ולא באחרים. בדיעבד, לא היינו זקוקים להון חיצוני כדי לפתח את העסק בישראל. א.ח יישומים הוקמה ונמכרה אפילו ללא מימון בנקאי. אבל ריטליקס, המתחרה, עשתה עבודה נהדרת והאגו שלי דחף אותי לעשות כמותם. הם היו מודל לחיקוי.

"החברה שלנו צמחה מידי שנה בקצב של כ-30%. אמנם, הרגשתי שאני מפגר לעומת חברים, למשל אלו שהיו במג'יק, אבל החברה גדלה והייתה רווחית".

קישון: "לפעמים זו הכימיה בין האנשים שקובעת. השקעתי בריטליקס אחרי שפגשתי את היזמים בבית קטן. גם הם יצאו לגייס בשלבים יחסית מאוחרים. הם הצליחו לשכנע אותי וזו הייתה השקעה מוצלחת, שיצרה עבורנו החזר יפה עוד לפני שהחברה יצאה להנפקה בנאסד"ק".

אטון: "אתם משקיעים רק בפוטנציאל לעשות מכפלות גבוהות על כל השקעה. בתחום התוכנה המצב אחר. אבל בחברה שלי הקרנות יכלו להשיג גם את זה. אם הן היו משקיעות בה, הן היו יכולות לרשום מכפילים של פי-30 על הכסף".

*אז צריך את ההון סיכון, או שאפשר בלעדיו?

קישון: "קשה עכשיו לגייס כסף. המשבר משפיע על כל השרשרת. כולם מנסים לעשות יותר בפחות. הפערים בין החברות לקרנות הצטמצמו. אולי יתחילו להשקיע פחות ולצפות לפחות".

מחליפים את החלום

אטון: "מה שחסר זה חברות השקעות. אין בשוק הישראלי משקיעים כאלה. זה אכזב אותי שאפילו לא היה מי שידע לבחון את הפוטנציאל של ההשקעה.

"מי שהבין את העסק, קנה אותו. הקרנות משקיעות בחלומות, ואני מחפש משקיעים שרוצים אנשים כמוני שהחברה שלהם עושה כסף כל יום".

וקסלר: "היזמים עברו תהליך של התפכחות בשנתיים האחרונות עם הקושי בהשגת מימון. בעשור האחרון יזמים גדלו על המודל של ההצלחות הגדולות.

"לאחרונה, היזמים מתחילים לחלום על הקמת עסק וכבר לא על מה שישנה את העולם וימומן בכספי אחרים. אנחנו רוצים להקים עסק אמיתי שיפתור בעיה אמיתית. לא כולם צריכים להיות הגוגל הבאה".

*אבל גם אתה צריך לקנות במכולת. זה קל יותר כשמשקיעים בך 5 מיליון דולר, לא?

וקסלר: "זה נכון, אבל לוקחים בחשבון שבתקופה הראשונה חיים בצמצום. עברתי לטוסטוס ולאכול פלאפל, כדי שהחברה תגיע לאבני דרך. עוד מעט נחזור להרוויח".

שדה: "כך גם נייס הוקמה. בהתחלה היא סיפקה שירותים וייעוץ. נכון שעבור הקרנות אנחנו לא ממוקדים, אבל זו הדרך היחידה לעשות את זה - לייצר הכנסות שיממנו את הצמחת הרעיון החדשני.

"בנוסף, יש חופש מסוים במודל הזה - חופש מיסוי, זו לא קלישאה. קל יותר לעשות את זה אם פונים לשוק המקומי וקשה הרבה יותר לעשות את זה אם פונים ללקוחות בחו"ל".

אטון: "בעיקר אם מכוונים לאקזיט קטן יותר". *

עוד כתבות

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה החברה ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

ימי הזוהר מאחוריה? הקרן של משקיע העל דועכת

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא מתרסקת ב-10% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי