גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"תקשורים" דווקא טובים לעסקים

אמונה בכוחות עליונים תועיל לעסקים - שאלו אנתרופולוגים החוקרים את האדם הקדמון

שרון חנס הוא בעל תואר פרופסור וסגן הדיקן של הפקולטה למשפטים באוניברסיטת תל-אביב ומומחה לדיני תאגידים ודיני ניירות ערך

אמנם לא שמעתי את הראיון המדובר של שרי אריסון על הכוחות העומדים מאחוריה, אבל נדהמתי מגל הלעג שעבר באמצעי התקשורת בעקבות ראיון זה. מכל עבר צצו כותרות מזלזלות וקריקטורות שנונות המעלות על המוקד את אשת העסקים שהעזה לומר שהיא מאמינה שהצלחתה ופעולותיה העסקיות אינן מודרכות רק על-פי השכל הישר אלא שהיא פועלת גם בהכוונתם של כוחות עליונים ומסרים שהיא מקבלת.

האם כותבי מאמרי הביקורת מודעים לכך שחלקים רבים בעם ובאנושות מאמינים בכוחות עליונים כאלה ואחרים, בגלגולי נשמות, בקוראי קלפים וקפה ובסימנים מלמעלה. הביקורת שלהם מתמקדת אפוא בשניים:

האחת, אמונות שכאלה פושות אולי בקרב אנשים מן היישוב, אך הן אינן הולמות אנשי עסקים קרים ומחושבים אשר רק שיקולים רציונליים מדריכים את המכובדים שבהם. שנית, אמונות כאלה, משום שהן מדריכות את לוקח ההחלטות באופן בלתי-רציונלי, מזיקות לעסקים ולכן פוגעות בכל שותפיה הרבים של אריסון (ובהם לקוחות הבנק ומשקיעים מהציבור).

ביקורת זו מוגזמת ולוקה בחסר על שני היבטיה. ראשית, דווקא אנשי עסקים, בדגש על המצליחים שבהם, נוטים לעיתים קרובות לאמץ לעצמם אמונות ממין זה במאפיינים כאלה ואחרים. שנית, אמונות אלה, בניגוד למשתמע מהביקורת, יכולות לעיתים להועיל לעסקים, בעיקר כשהן באות לצד חושים עסקיים מחודדים.

מצליחנים נוטים לאמץ אמונות

לפני שאסביר בקצרה את הטיעון הכפול אציין רק שספק אם דבריה של אריסון היו מעוררים מהומה, לו אמרה שהחלטותיה נובעות מאינטואיציה בלתי ניתנת להסבר או מתחושות בטן.

כשם שאינטואיציה או תחושת בטן מודרכות על-ידי ניסיון החיים של האדם וכישוריו, גם אמונה בכוח חיצון ניזונה מהם באופן תת-מודע, ומכאן שאין מקום למהומה (אף שכל דבר הוא עניין של מינון וכפי שציינתי לא נחשפתי לראיון במישרין). עם זאת, ראוי ליחד מספר מילים דווקא לאותן אמונות מן הז'אנר שהציגה אריסון.

נתחיל אפוא מהנקודה הראשונה, המסבירה מדוע מצליחנים נוטים לעיתים לאמץ לעצמם אמונות כאלה. מנכ"לים של חברות ענק, או אנשי עסקים המגיעים לסטטוס של טייקונים, חווים חוויות שונות מהאדם הממוצע.

לעיתים קרובות הם מצליחים להקדים אנשים רבים שהתחרו איתם על התפקיד הנכסף, או שהם חווים רצף הצלחות מסחרר שקשה להסבירן על רקע של כישרון בלבד. אין להתפלא אפוא אם אנשים במעמד זה חושבים לעיתים קרובות כי כוחות נסתרים עומדים מאחוריהם (או לפחות שהם בני "מזל" רב או "גורל" ייחודי).

בין אם יש מאחורי האמונות הללו ממש (איני מתיימר להבין בתורת הנסתר) או לא, הרי שאימוצן על-ידי מצליחנים אינו מפתיע כלל. סיבה נוספת לכך שאמונות מעין אלה רווחות בקרב אנשי עסקים בכירים היא תולדה של סלקציה. יש מקצועות שנשענים במידה רבה על מזל. מאחר שמזל ואי-ודאות אינם מהווים מתכון לבריאות טובה ולאריכות ימים, הרי שאדם שאינו מאמין שהגורל מיטיב עימו ייטה לעיתים קרובות להתרחק מהם.

לעומת זאת, אנשים המאמינים ש"יש" להם מזל, או שיש להם אמונה בגורל, או בכוח עליון שעומד מאחוריהם, ייטו לבחור במקצועות כאלה.

בקצה הספקטרום עומדים המהמרים למיניהם אשר התמונה המאפיינת אותם היא נשיקה שהם נותנים לקובייה בטרם ישלחו אותה לדרכה. לצדם נמצאים ספורטאים רבים (מילדות אני זוכר את מראדונה מודד את צעדיו לפני עלייתו למגרש כדי לוודא שיעלה על הדשא ברגל ימין), ומאמני ספורט דוגמת פיני גרשון.

לא כתחליף לאינסטינקטים עסקיים מחודדים

אמונות טפלות או אמונות בכוח עליון מאפשרות להתגבר על המתח והתמודדות עם גורם המזל חורץ הגורלות. וכך, בהמשך השורה, ניתן למצוא גם אנשי עסקים חריפים, אשר גורם המזל ומוטיב ההימור הם מרכזיים גם בעיסוקם, ואין להתפלא שסלקציה טבעית מביאה את בעלי האמונה (במשמעות הרחבה של המונח) למלא את השורה.

בניגוד לדברי הביקורת, יש להבין גם שהחדרת אמונות מעין אלה אל תוך עולם ההכרעות העסקיות הרציונלי כביכול, יכולה לעיתים להועיל לתוצאות העסקיות. זאת, כל עוד אין האמונות מחליפות אינסטינקטים עסקיים מחודדים וחישובים כלכליים. הנקודה הראשונה והבסיסית ביותר היא, שאמונה שהחלטה עסקית מודרכת על-ידי כוח עליון היא אמונה המחדירה באיש העסקים ביטחון עצמי רב בפועלו. ביטחון זה מאפשר פתרון בעיות ועמידה במצבי לחץ ומשבר.

הדבר מזכיר לי פרק מסדרת טלוויזיה ישנה, שבה הגיבור מפליא לשחק בטניס-שולחן נגד יריבים טובים יותר, משום שהוא מאמין בקמע מיוחד שהוא קיבל מדמות מסתורית. בהמשך הפרק, הגיבור מאבד את הקמע וכישרון המשחק הנדיר חוזר אליו רק במשחק הגמר, כאשר המאמן מוצא את הקמע ברגע האחרון. סוף הפרק הוא, שהמאמן חושף בפני הגיבור שלא היה זה הקמע שאבד, אלא קמע חלופי מפלסטיק שאותו רכש בחנות.

לצד דברים אלה יש לזכור שביטחון עצמי מופרז עלול לדרדר לאבדון, בעיקר כשאין הוא נתמך בחושים ובחישובים עסקיים טובים. אולם כפי שכבר ציינתי, דווקא ההצלחה הבאה על רקע של כישרון וגישה לעסקים מביאה אנשים רבים לפתח את האמונה מלכתחילה.

להחלטות הנתמכות בכוחות או בסימנים מכוח עליון יש לעיתים יתרון נוסף, אף אם התוצאה היא החלטה שרירותית כביכול. תורת המשחקים, שהיא ענף תיאורטי הבוחן החלטות של שחקנים במצבים אסטרטגיים, יכולה לשפוך על כך אור. בתחילת דרכה של תורת המשחקים נותחו משחקים הקרויים משחקי סכום אפס (zero sum games).

במשחקים אלה, כדוגמת משחק הילדים אבן-נייר-ומספרים, רווחו של שחקן אחד הוא הפסדו של השחקן השני. במשחקים הנזכרים (ובמקביליהם בעולם המציאות והעסקים) מסתבר שאין אסטרטגיה טהורה המובילה לניצחון על היריב. לו ידע היריב את דרך פעולתך, תהא אשר תהא, הוא יוכל לנצח אותך. התוצאה היא, שהדרך הטובה ביותר להחזיק מעמד בהתמודדויות אלה היא רנדומיזיה מוחלטת, משום שהיא אינה מאפשרת ליריב לפענח את קוד המשחק ולהתגבר עליו.

איש באמונתו יחיה

בפולקלור של תורת המשחקים מספרים בהקשר זה את הסיפור האנתרופולוגי הבא. התחקות אחר אורחות חייו של האדם הקדמון חושפת בדרך-כלל פעילות שבטית מתוחכמת ורציונלית להפליא. עם זאת, מסתבר כי להחלטה המכרעת ביותר בחייו של השבט - באיזה אזור לנהל את מסע הציד השנתי של השבט באביב - הגיע השבט באורח תמוה. זקני השבט היו מתאספים מסביב למדורה, והמכשף השבטי היה נושף על המדורה וקובע את אזור הציד לפי מקום נפילת אפר המדורה.

בעיניי תורת המשחקים ייתכן שפעולה זו אינה תמוהה, משום שהיא מבטיחה רנדומיזיה בההחלטה. ייתכן שבמשך שנים רבות אימץ השבט אסטרטגיות שונות לבחירת מקום הציד, אך הטרף בחושיו המחודדים למד להדיר רגליו מהמקום שאליו בחרו הציידים להגיע, משום שהוא הצליח להתחקות אחר תבנית הפעולה של הציידים ולצפות את החלטותיהם. רק רנדומיזיה מוחלטת של השבט, כחלק מהליך אבולוציוני, הצילה אותם מגורל זה.

הנמשל הוא, שגם בעולם העסקים צריך לעיתים לבחור בתבניות פעולה עסקיות שלא ניתן לפענח אותן ולהנדס אותן לאחור בקלות. אחת הדרכים לעשות כן (ושוב, אם לא מדובר בתחליף לשיקול דעת עסקי) הוא להסתמך על מכשף השבט.

ומעבר לכול, תמיד האמנתי ב"איש באמונתו יחיה".

עוד כתבות

ליז טראס מתפטרת מראשות ממשלת בריטניה / צילום: Associated Press, Alberto Pezzali

ראש ממשלת בריטניה לשעבר: "הניסוי של עצמאות הבנקים המרכזיים נכשל"

45 יום בלבד כיהנה ליז טראס כראש ממשלת בריטניה, אך היא מתעקשת שלא מדובר בכישלון ● בראיון מיוחד לגלובס היא מתארת כיצד התנגדות הממסד הכלכלי ותגובת השווקים לתקציב שהובילה הביאו להדחתה ● היא תוקפת את הבנק המרכזי, מתייצבת מאחורי ישראל והמבצע באיראן, ויש לה גם אזהרה: "אם לא נשמור על ערכי המערב, נגיע לנקודת אל־חזור"

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

התחדשות עירונית בת''א. התחום תופס יותר משליש מהתחלות הבנייה / צילום: דיויד לוין

בשוק ללא חסמי כניסה, חלומות הרווח של היזמים כנראה מוגזמים

13 חברות נדל"ן הצטרפו לבורסת תל אביב במחצית הראשונה של השנה, חלקן אפילו לא מסרו פרויקט עדיין ● במקום שהריבית הגבוהה תנקה את השוק, רק צצים עוד ועוד יזמים - וההוצאות שלהם דווקא גדלות

תיקון והתנצלות

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

נעילה אדומה באירופה; טראמפ: מדינות יתחילו לשלם מכסים ב-1 באוגוסט

טראמפ הודיע כי 10 עד 12 מדינות יקבלו הודעה היום בנוגע לשיעור המכס שיוטל עליהן, וכי מכסים בטווח שנע בין 10% ל-70% ייכנסו לתוקף בתחילת אוגוסט ● דאקס מאבד 0.7%, קאק נסוג ב-0.9% והפוטסי נחלש ב-0.2% ● הביטקוין ירד ביממה האחרונה ב-0.6%, וכעת ערכו של מטבע אחד עומד על כ-108,870 דולר ● היום יום העצמאות בארה"ב - לא יערך מסחר בוול סטריט

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

הטברנה שמגישה אוכל איטלקי קלאסי, פשוט ושמח

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

כרזת הסרט ''בחזרה לעתיד'' בעברית. אופטימיזציה של ההווה / צילום: גולן גלובוס - קנון ישראל / יוניברסל

40 שנה ל"בחזרה לעתיד": שובר הקופות שלימד אותנו מה עושים עם טיימליין ואיך לספר מחדש את חיינו

הסרט האייקוני היה הרבה יותר מבידור - הוא עיצב את ההיגיון הפנימי של תרבות הפופ ● בסרט מרטי מק'פליי חוזר בזמן עם הדלוריאן כדי ליצור גרסה משופרת של החיים שלו. היום צריך בשביל זה רק להעלות פוסט

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים