גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סופית: ג'קי מצא ובכירים ברשות המסים יואשמו בקבלת שוחד

כל המעורבים יואשמו בקבלת או מתן שוחד וכן במירמה והפרת אמונים ■ שולה זקן, שהיתה מנהלת לשכת רה"מ דאז אהוד אולמרט, תואשם במירמה והפרת אמונים "בלבד" ■ התיק נגד איתן רוב צפוי להיסגר מחוסר ראיות

הפרקליטות תגיש בימים הקרובים כתבי אישום נגד שמונה מהמעורבים בפרשת השחיתות ברשות המסים, ובראשם מנהל הרשות לשעבר, רו"ח ג'קי מצא - כך הודיעה היום (ב') מנהלת המחלקה הכלכלית בפרקליטות, עו"ד אביה אלף, לסניגוריהם של החשודים, לאחר שהוחלט לדחות את הטענות שהעלו בשימועים.

כל המעורבים, למעט שולה זקן, יואשמו בעבירות של קבלת או מתן שוחד וכן בעבירות מירמה והפרת אמונים. זקן, שהיתה מנהלת לשכת ראש הממשלה ושר האוצר דאז, אהוד אולמרט, תואשם במירמה והפרת אמונים "בלבד".

מדובר בכתב אישום תקדימי, מבחינה זו שהשוחד שניתן לכאורה לא היה כסף או טובת הנאה חומרית כנהוג, אלא עצם מינויים של חלק מהנאשמים לתפקיד.

מלבד מצא וזקן, יואשמו גידי בר-זכאי, סמנכ"ל לעניינים מקצועיים ברשות המסים, ושמואל בוברוב, הסמנכ"ל למינהל ומשאבי אנוש, בקבלת שוחד ובמירמה והפרת אמונים; יגאל סער, נציג רשות המסים בארה"ב, יואשם בלקיחת שוחד ובסיוע במתן שוחד לעובדים נוספים ברשות; יוסי שטיינמץ, מנהל תחום ייבוא אישי ורכב במכס, יואשם בלקיחת שוחד ובמספר עבירות של הפרת אמונים.

איתן רוב, שהיה מנהל רשות המסים לפני ג'קי מצא ונחקר אף הוא, אינו חלק מכתב האישום הצפוי ואף לא הוזמן לשימוע, כך שהתיק נגדו צפוי להיסגר מחוסר ראיות.

רו"ח קובי בן-גור, לשעבר יו"ר פלאפון וממקימי חברת הלוויין yes, ויורם קארשי, אחיה של שולה זקן, חבר הליכוד ומועצת עיריית ירושלים ובעל עסק למוצרי יודאיקה, יואשמו במתן שוחד לג'קי מצא ולעובדים נוספים ברשות. מטיוטות האישום עלתה תמונה לפיה מצא שימש כמריונטה של העסקנים קארשי ובן-גור, ביטל את שיקול-דעתו מפניהם והפך לעושה דברם.

הפרקליטות טוענת כי בידיה ראיות לכך שבן-גור וקארשי שיחדו עובדים ברשות, בעיקר בדרך של הפעלת השפעתם העצומה לקידום העובדים. הם הבטיחו לעובדים בכירים וזוטרים כי יסייעו בקידומם - ובתמורה רתמו העובדים את השפעתם לקידום עובדים נוספים, לפי דרישתם של בן-גור וקארשי, וכך סייעו להם לצבור כוח והשפעה נוספים ברשות.

עושה דברם

חלק מהעובדים אף פעלו כדי לסייע ולקדם את ענייניהם האישיים של בן-גור, קארשי ומקורביהם ברשויות המס. לטענת הפרקליטות, לג'קי מצא היה חלק מהותי ביצירת מצב זה. מחומר הראיות עולה לכאורה כי השפעתם העצומה של קארשי ובן-גור נבעה, בין היתר, ממחוייבותו של מצא כלפיהם בשל הבטחתם לפעול לבחירתו למנהל הרשות, ובשל היותו של קארשי אחיה של שולה זקן, מנהלת לשכתו של אולמרט בתפקידיו השונים.

לטענת המדינה, בסוף 2005 הפגיש בן-גור את מצא עם קארשי כדי לקדם את מינויו למנהל הרשות, באמצעות זקן. מאחר שמצא היה משוכנע כי לבן-גור וקארשי היתה תרומה מהותית למינויו, הוא פעל לקידום ענייניהם בניגוד לאינטרס הציבורי עליו היה מופקד: הוא מינה וקידם עובדים ברשות בהתאם לדרישותיהם של בן-גור וקארשי; הוא שיתף אותם בקבלת החלטות באשר למינוי ולקידום עובדים ברשות; כשלא מילא את דרישותיהם, הוא פעל להפיס את דעתם בהסברים - בשכנוע ואף בהתנצלויות ובהבטחות לפיצוי.

מצא התערב, לבקשתם של בן-גור וקארשי, באופן פסול בתהליכי מינוי ובהליכי מכרזים. בין היתר הוא העביר מסרים למועמדים שסיכנו את בחירת המועמדים של קארשי ובן-גור, שעליהם להסיר את מועמדותם. הוא גם איפשר לשני העסקנים להודיע לעובדים על קידומם או אי-קידומם הצפוי לפני שקיבלו הודעה רשמית על כך, וזאת כדי שיוכלו להפגין בפני העובדים את השפעתם ברשות או את מעורבותם במינוי.

מצא אף איפשר לבן-גור לראיין עובדת ברשות שהיתה מועמדת לקידום. בן-גור יצר בפניה בראיון מצג שהוא האחראי לקידומה לתפקיד, ובכך ניסה ליצור מחוייבות שלה כלפיו. העובדת אכן התמנתה לתפקיד שהיתה בו השפעה על החלטות בענייני שומת המס של בן-גור עצמו. מחומר הראיות גם עולה לכאורה כי שני הסמנכ"לים (בוברוב ובר-זכאי), סער ושטיינמץ, לקחו שוחד מקארשי או בן-גור, ובתמורה הפעילו את השפעתם ברשות לטובת האינטרסים של שני העסקנים.

האזנות סתר

החשדות הראשונים בפרשה התגלו בזכות האזנות סתר, ובחומר החקירה נכללות שיחות רבות שהוקלטו בשלב הסמוי של החקירה. החומר הרב שנאסף בחקירה כולל גם כ-600 הודעות שנגבו מחשודים ומנחקרים אחרים; נתפסו מאות תיקים העוסקים בקידום עובדים ברשות, תיקים אישיים, תיקי מכרזים ועוד.

כזכור, בינואר 2007 הורו היועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, ופרקליט המדינה דאז, ערן שנדר, לפתוח בחקירה פלילית גלויה, בתום חקירה סמויה שכללה האזנות סתר. לפני שנתיים בדיוק המליצה יאח"ה להעמיד לדין את החשודים המרכזיים בעבירות של שוחד והפרת אמונים.

חומר החקירה הרב נבחן על-ידי צוות מהמחלקה הכלכלית בפרקליטות, שכלל את המנהלת אביה אלף ואת עוה"ד מיכל רוזן-עוזר, יוחאי בן-שמואל, יוסי אלון, עמרי קופלר ודן אלדד.

בפברואר השנה תמו השימועים שנערכו ל-8 החשודים.

סניגורי מצא: עמדה מוזרה

סניגוריו של ג'קי מצא, עוה"ד פרופ' דוד ליבאי, נבות תל-צור ודפנה ליבאי, מסרו בתגובה: "צר לנו כי הפרקליטות ממשיכה לדבוק בעמדה המשפטית המוזרה, לפיה מינויו החוקי והראוי של רו"ח ג'קי מצא למנהל רשות המסים על-ידי הממשלה מהווה קבלת שוחד בידו.

"טענה זו הופכת למוזרה עוד יותר לאור העובדה כי כלל לא נטען כי גורם חיצוני כלשהו סייע לו במינויו. הטענה לפיה אמונתו לכאורה של רו"ח מצא כי גורם כלשהו סייע לו במינויו מהווה קבלת שוחד - הינה טענה משפטית תמוהה, מה גם שמצא לא האמין כי מינויו נגרם בשל מעורבות של גורמים חיצוניים כלשהם".

לטענתם, "כל המינויים שבוצעו ברשות המסים בתקופת כהונתו של מצא היו מינויים ענייניים ומקצועיים, ומונו האנשים הראויים ביותר, וזאת מבלי שעורב כל שיקול זר. ביקשנו שהמשנה לפרקליט המדינה יבחן לפני הגשת כתב האישום את התיזה המשפטית לפיה המינוי היה קבלת שוחד, ואנו תקווה כי המשנה לפרקליט המדינה אכן יבחן סוגיה זו וישתכנע כי אין מקום לאישום. אנו מאמינים כי אם ניאלץ להגיע לבית המשפט - הוא יזכה את ג'קי מצא".

עוד כתבות

איבד כמעט 10% בתוך שנה: מה ארה"ב רוצה מהדולר, ועד מתי זה עשוי להימשך

בעוד שהשוק רואה בצלילת הדולר התרסקות, דונלד טראמפ רואה בה הזדמנות ● למה הממשל האמריקאי מהמר על מטבע חלש, איך המלחמה באוקראינה דחפה את העולם לזהב, ולמה הליכה על החבל הדק שבין יצוא לאינפלציה היא הפיצ'ר החדש של הכלכלה העולמית

זיו קורן (מימין) וניב חורש, מבעלי ראובני פרידן / צילום: אייל נבו

קבוצת ראובני פרידן ממזגת לתוכה את סוכנות Great Digital

ב-15 השנים האחרונות פעלה גרייט כסוכנות עצמאית, וכעת היא תמוז לזרוע הדיגיטל של ראובני פרידן - ארלו ● היקף התקציבים של גרייט עומד על כ-20 מיליון שקל, ובין לקוחותיה נמנים ווי וורק, יוניליוור וקבוצת ניאופארם

כנס שמים את הצפון במרכז בסיור כלכלי / צילום: כדיה לוי

סיור גלובס בעקבות המנהרות בגבול הצפון: איך חיזבאללה חפרו אותן?

סיור ביטחוני, שנערך בסמוך לגדר המערכת באזור מטולה, במסגרת כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, הציג למשתתפים את הסיפור שמאחורי מערך המנהרות החודרות לישראל שהקים חיזבאללה

ניקאש ארורה, מנכ''ל פאלו אלטו נטוורקס שנכנסת לבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה חשפה: המועד שבו ענקית הטכנולוגיה תתחיל להיסחר בישראל

פאלו אלטו תחל להיסחר בבורסה כבר ביום שני הקרוב, ה-23 בפברואר ● החברה נסחרת בנאסד"ק בשווי של 123 מיליארד דולר

בורסת פרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

מגמה שלילית באירופה; החוזים העתידיים על וול סטריט יורדים

הדאקס והפוטסי יורדים בכ-0.8% ● לאחר חופשת ראש השנה הירחי, הקוספי זינק בכ-3.1%; גם הניקיי הוסיף לערכו כ-0.7% ● החוזים העתידיים על וול סטריט רושמים ירידות קלות ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאד לא צפוי ● הדולר מתחזק ונסחר סביב 3.14 שקלים ● הביטקוין ממשיך לאבד גובה, הזהב חזר לרף 5,000 דולר ● עדכונים שוטפים

ביל גייטס, וורן באפט, ביל אקמן, קתי ווד / צילום: ap, Brendan McDermid, Richard Brian,  Andres Kudack, Nati Harnik,

משקיעי העל חושפים את ההשקעות שלהם, לפחות על מניה אחת הם חלוקים

וורן באפט ודיויד טפר מכרו את אמזון, וביל אקמן כהרגלו חושב אחרת ● מגמות סותרות נרשמו גם במניות אלפאבית, אך על מטא נרשמה הסכמה גורפת ● קת'י ווד לא מפסיקה להאמין בקריפטו ● ומי שוב רוכש מניות של עיתון?

בית בקיבוץ. לא נחתם הסכם ממון / צילום: איל יצהר

הבעל סירב להיות חבר קיבוץ ודרש מחצית מהדירה. מה קבע בית הדין?

לצורך רכישת הבית נלקחה משכנתא שנרשמה על שם שני בני הזוג, והבעל השתתף בתשלומי המשכנתא למשך תקופה מוגבלת של כשנה ● הבחירה שלא להצטרף לקיבוץ עלתה ביוקר והבעל נותר בלי זכויות בבית

דירות להשקעה בכפר סבא שמיועדות להשכרה לסטודנטים לטווח ארוך של קבוצת ברדוגו / צילום: 3DVISION

הדירה נמכרת קומפלט עם הריהוט, אבל האם יהיו שוכרים?

קבוצת ברדוגו בונה מעונות סטודנטים בכפר סבא, ומציעה דירה מרוהטת בהנחה, ופטור מהצמדה למדד תשומות הבנייה. מה הסיכונים ולמי זה מתאים ● מאחורי המבצעים

מתקפת סייבר / אילוסטרציה: Shutterstock

ישראל היא המדינה המותקפת ביותר בסייבר, לפני אוקראינה וארה"ב

דוח בינלאומי חושף: בשנת 2025 יותר מ־12% מכלל מתקפות הסייבר הפוליטיות בעולם כוונו לישראל, ומומחים מזהירים שזה רק יתגבר

ערי סטימצקי / צילום: אביב חופי

אקזיט לערי סטימצקי: מגרש בפתח תקווה נמכר ב-130 מיליון שקל

חברת יובלים מימשה אופציה לרכישת מגרש בפתח תקווה; חברת קוואלקום שכרה שטחים בפארק העוגן בנתניה; שלושה הסכמי ליווי גדולים נחתמו לפרויקטי פינוי-בינוי בירושלים ובמרכז; ומכרז הענק לשכונה חדשה במערב ראשון לציון צפוי להידחות שוב ● חדשות השבוע בנדל"ן 

מנכ''לית אנלייט, עדי לויתן / צילום: טל שחר

אנלייט מנצלת את הזינוק במניה: מגייסת כ-1.3 מיליארד שקל

חברת האנרגיות המתחדשות הגדולה בבורסה בת"א גייסה כ-1.3 מיליארד שקל מהמשקיעים המוסדיים במכירות מניות ● בעקבות כך, מחיר המניה יורד היום בכ-3.5% ● ע"פ החברה, הכסף ישמש ל"תמיכה בתכנית הצמיחה האסטרטגית שלה על פני הגיאוגרפיות השונות, תוך חיזוק של המאזן שלה"

ריצ'רד פרנסיס, מנכ''ל טבע / צילום: אלעד מלכה

אחרי זינוק של 80% במניית טבע: המנכ"ל פרנסיס מוכר מניות בכ-50 מיליון שקל

נשיא ומנכ"ל טבע ריצ'רד פרנסיס צפוי למכור מניות שקיבל כחלק מתוכנית התגמול שלו, תוך שהוא נהנה מהזינוק במחיר המניה בשנה החולפת ● לאחרונה קיבל מניות נוספות בשווי של 50 מיליון דולר ● בכך, חגיגת המימושים בבורסה נמשכת: 20 מיליארד שקל זרמו לכיסי בעלי עניין בת"א בשנת השיא

אוניית צים LNG / צילום: Mr YC Chou

זכרונות מעסקת טאואר: הסיבה שמניית צים זינקה לפחות מהשווי במכירה

השווי של צים זינק אל פחות משווי העסקה בגלל החשש שזו לא תצא לפועל ● השגת האישורים הנדרשים לעסקה צפויה להימשך עוד חודשים ארוכים, והחששות כבר צפים על פני השטח

קופת חולים כללית / צילום: Shutterstock

ועדת הבדיקה של משרד הבריאות לקופ"ח כללית מתקרבת לפרסום מסקנותיה

ועדת הבדיקה שמינה משרד הבריאות לבחינת הממשל התאגידי בקופת חולים כללית תפרסם את מסקנותיה בשבועות הקרובים ● עדיין לא ידוע לאיזה כיוון הולכת הוועדה, אך משרד הבריאות דרש בעבר הגבלה משמעותי של תפקיד יו"ר הקופה יוחנן לוקר

אייזיק דבח, מנכ''ל דלתא ובעל השליטה / צילום: רמי שלוש

אייזיק דבח: "הדבר היחיד שמכעיס אותי זה שהבורסה כאן מזנקת, ומניית דלתא לא"

יום לאחר צניחה של 16% במניית החברה־הבת, בעלי דלתא גליל מתקשה להבין את תגובת השוק: "אנשים קנו קצת פחות פיג'מות, אבל זו חברה נהדרת" ● למרות עלייה במכירות, הרווח הנקי של דלתא נשחק, בשל הפרשה לרפורמת המכסים של טראמפ: "מעבירים הרבה ייצור למצרים"

נתב''ג / צילום: Shutterstock

לקראת סגירת השמיים? הוכרז סכסוך עבודה בענף התעופה

הסכסוך יחול על למעלה מ-11 אלף עובדים בחברות התעופה אל על, ארקיע, ישראייר ואייר חיפה וכן על רשות שדות התעופה ● הרקע לסכסוך הוא הכוונה להקים בסיס פעילות של וויזאייר בישראל ללא היוועצות עם נציגות הכובדים בענף התעופה

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על המוח שלכם? תשקיעו בשרירי הרגליים

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

פרידריך מרץ, קנצלר גרמניה / צילום: Reuters, Nicolas Economou

אובדן של 120 אלף משרות בשנה: התעשייה הגרמנית במשבר עמוק

לפי דוח של EY, התעשייה הגרמנית השילה 124 אלף משרות בשנה שעברה, בקצב מהיר פי שניים מזה שנרשם בשנה שלפניה ● מחירי האנרגיה בגרמניה זינקו פי שלושה לפחות עבור לקוחות עסקיים, בשל הפסקת הזרמת הגז הרוסי בצינור "נורד–סטרים", והעתיד אינו ידוע, למרות ניסיונות של הממשלה להבטיח סובסידיות בתחום

סקוט ראסל, מנכ''ל נייס / צילום: SAP

נייס עקפה את התחזיות ומזנקת בת"א ובמסחר המוקדם בוול סטריט

חברת התוכנה שהייתה עד לא מזמן מהגדולות בבורסה, צופה צמיחה של 14%-15% בתחום הענן, מעט טוב יותר מאשר בשנה שהסתיימה ● החברה יוצאת בתוכנית רכישה עצמית של מניות בהיקף של 600 מיליון דולר

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בת"א; הדולר מתחזק וחצה את רף 3.14 שקלים

מדד ת"א 90 יורד בכ-1.7%, ת"א 35 מאבד מערכו כ-0.5% ● נייס מזנקת בכ-12% לאחר שעקפה את התחזיות ● בהראל סבורים כי בנק ישראל לא יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאוד לא צפוי ● הדולר ממשיך להתחזק אל מול השקל וערכו עומד סביב 3.14 שקלים ● עדכונים שוטפים