גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השיעבוד הצף שוקע

הגיעה העת שנושא השיעבודים, כינוס נכסים והליכי פירוק יזכו להסדרה בחקיקה חדשה

הסינים נהגו לברך: "מי יתן ותזכו לחיות בזמנים מעניינים". ואכן, דווקא בימים אלה של משבר כלכלי עולמי חסר תקדים, זעזוע וטלטלה בשווקי ההון, הבנקאות והפיננסים - חוותה מערכת הבנקאות בישראל טלטלה משפטית עזה. בפסק דין שניתן בחודש ספטמבר שעבר, קבע בית המשפט העליון (מפי השופטות דבורה ברלינר אליה הצטרפו השופטות אילה פרוקצ'יה ואסתר חיות) הלכה חדשה ומהפכנית, שכתוצאה ממנה עשויים להשתנות סדרי עולם בכל הקשור לנטילת אשראי המובטח בשיעבוד על-ידי חברות בישראל.

על-פי ההלכה שנפסקה, לא יהיה תוקף לפסקת הגבלה בשיעבוד צף אם לא נרשמה בפועל ברשם החברות (לא די בהגשת המסמכים לרשם החברות) ועל כן שיעבוד ספציפי מאוחר יותר שיירשם ברשם החברות יגבר על השיעבוד הצף. האחריות לרישום השיעבוד צף, נכונותו ודיוקו היא על בעל השיעבוד. בימים אלה נסתם הגולל על ניסיונו של בנק הפועלים (אשר בעניינו ניתן פסק הדין), לקיים דיון נוסף בהלכה הטרייה ולהביא לשינויה.

הכלל הרחב בנוגע לתקפות שיעבודים שנוצרו על-ידי חברות בישראל הוא זה שקבוע בסעיף 178(א) לפקודת החברות, שלפיו שיעבוד שיצרה חברה יהיה תקף כלפי צדדים שלישיים מיום יצירתו, בתנאי שהחברה הגישה את השיעבוד לרישום ברשם החברות תוך 21 יום מיום יצירתו. תוקפו של השיעבוד הוא בהתאם למסמכים שיצרו אותו ואין כל נפקות לטעויות, השמטות או אי דיוקים שנפלו ברישום של רשם החברות. על-פי הלכות קודמות שנקבעו על-ידי בית המשפט העליון, על מי שמבקש לרשום שיעבוד שני מוטלת האחריות המלאה לבדוק את מסמכי השיעבודים בתיק החברה אצל רשם החברות ולא להסתפק רק בתדפיס של רשם החברות ("הפלט").

בהתאם, על-פי פרקטיקה נוהגת ומוכרת לכל חברה בישראל, כאשר חברה נזקקת לאשראי מבנק או מממן אחר, אחד ההסדרים הנפוצים והמקובלים על הבנקים הוא להבטיח את פרעון האשראי על-ידי שיעבוד כללי שוטף על נכסיה (שיעבוד צף). הבנקים דואגים להגביל את החברה הלווה שלא תיצור שיעבודים נוספים ללא קבלת הסכמתם מראש וזאת על-פי האפשרות הקיימת לפי סעיף 169(ב) לפקודת החברות (פסקת הגבלה). מסמכי השיעבוד לטובת הבנק מוגשים לרישום ברשם החברות ומרגע זה ואילך, בהתאם לפרקטיקה שהיתה מקובלת, יכול היה הבנק להעניק את האשראי לחברה ולסמוך, כי השיעבוד הצף נתון לו באופן בלעדי והחברה לא תוכל ליצור שיעבודים נוספים בלא ידיעתו ואישורו מראש.

השלכות על הבנקים

המצב הקיים עורר אי נחת בבתי המשפט כבר לפני למעלה מעשור. כך השופטת המחוזית ורדה אלשיך בפרשת בלס (המ' (ת"א) 1765/98 בלס נ. צ'פניק) ובית המשפט העליון בפרשת מיראז' (השופט יצחק אנגלרד ע"א 6400/99) סברו כי יהיה זה נכון להפוך את הרישום במרשם החברות לקונסטיטוטיבי ובכך לאפשר לציבור להסתמך על המרשם של רשם החברות ולהשתמש בו כ"מפת השיעבודים" של החברה. השופט אנגלרד סבר, כי על-פי "מבחן עלות-תועלת", הנושה שלטובתו נרשם השיעבוד, יכול במאמץ מזערי, לוודא את רישומו של השיעבוד, נכונותו ושלמותו ונכון להטיל עליו את כל האחריות לאי רישום או אי דיוק ברישום. אלא שהשופטים אנגלרד ואלשיך סברו כי תיקון המצב צריך להעשות בחקיקה ראשית ולא "בחקיקה שיפוטית". השופטת אלשיך פירשה, כי "חקיקה שיפוטית" נועדה לפרש את החוק ולהשלימו ולא לבוא תחתיו. השופטת אלשיך הדגישה במיוחד את הקושי שבשינוי המצב המשפטי באמצעות חקיקה שיפוטית שאין בידה לקבוע "הוראות מעבר" ותחולתה היא לפיכך רטרואקטיבית - דבר שיפגע ביציבות משפטית ויפגע בנושים.

עתה התהפכה ההלכה. בית המשפט העליון פסק, כי כשמדובר בשיעבוד צף, לא די להגיש את המסמכים לרשם החברות והתנה את תוקפה של ההגבלה על עשיית שיעבודים נוספים ברישומה התקין והמלא ברשם החברות. בהתאם, אם ההגבלה על עשיית שיעבודים נוספים לא נרשמה בפועל ברשם החברות, שיעבוד קבוע שייעשה מאוחר יותר על-ידי צד ג' יגבר על השיעבוד הצף של הבנק ולמעשה ירוקן אותו מתוכן. בית המשפט ביסס את החלטתו על ההוראות הספציפיות בסעיף 169(ב) לפקודת החברות המחייבות רישום בפועל של ההגבלה מכוח שיעבוד צף. השופטת ברלינר אף העירה כי יהא זה מן הראוי להכיר בתוקף קונסטיטוטיבי של מרשם החברות באופן גורף ולא רק למקרה של שיעבוד צף.

הבנקים חששו בצדק רב, כי למעשה, מעבר לתוצאות ולהשלכות המשמעותיות של פסק הדין על אופן פעולתם העתידי, הרי שפסק הדין קובע תוצאות רטרואקטיביות קשות וכי לאור ההלכה שנפסקה, הם עלולים לגלות שהשיעבוד הצף שנועד להבטיח את האשראי שהעניקו לחברות במשך שנים ירוקן מתוכן ויידחה מפני שיעבודים נוגדים שנעשו בשלבים מאוחרים יותר ללא ידיעתם והסכמתם.

לכן, פנה בנק הפועלים לנשיאת בית המשפט העליון, דורית ביניש, בבקשה להורות על קיום דיון נוסף משום קשיותה של ההלכה וחדשנותה. הבנק הציג בפני הנשיאה ביניש שלל טענות ונימוקים, משפטיים, כלכליים ומעשיים אשר מחייבים לגישתו קיום דיון נוסף בהלכה החדשה. עמדת בנק הפועלים חוזקה בעמדה שהגיש לבית המשפט איגוד הבנקים כ"ידיד בית המשפט" וכן בעמדה שהציג היועץ המשפטי לממשלה, אשר באורח חריג התייצב בדיון ותמך בקיום דיון נוסף לאור השלכות הרוחב של פסק הדין. בימים אלה ניתנה החלטת הנשיאה ביניש אשר דחתה את הבקשה לקיום דיון נוסף (ד"נ 9048/08 תשתית ציוד ובינוי בע"מ נ. עו"ד גרינוולד ואח') ובכך נסתם הגולל על האפשרות לשנות שוב את ההלכה שזה מקרוב באה.

ההלכה שקבע בית המשפט העליון יוצרת קשיים מעשיים רבים אשר הנשיאה ביניש מודעת להם: פסק הדין קובע הסדר מיוחד ושונה לגבי פסקת הגבלה בשיעבוד צף, לעומת שיעבודים אחרים, באופן המעמיד את השיעבוד הצף בעמדת נחיתות מובהקת בהשוואה לשיעבודים אחרים אשר תוקפם אינו מותנה ברישום בפועל; לאור פסק הדין נוצר מצב, שמרשם החברות הוא בחלקו דקלרטיבי ובחלקו קונסטיטוטיבי וזאת בלא שניתן להסביר או לנמק את החלוקה בנימוקים משכנעים; רשם החברות אינו ערוך כלל לשמש רשם משכונות עדכני, מלא ומדויק כנדרש וכמתחייב מההלכה החדשה; כתוצאה ישירה מההלכה שנפסקה, עלולים הבנקים שלא להסכים להעניק אשראי כלשהו לחברה עד אשר השיעבוד הצף לטובתם יירשם על-ידי רשם החברות במרשם וייבדק על-ידם בשבע עיניים ולא להסתפק עוד בהגשת המסמכים בלבד. הרישום בפועל עלול להתבצע ימים, שבועות או חודשים ארוכים לאחר הגשת המסמכים. ומה תעשה החברה בינתיים? למרות נימוקים אלה, כאמור, נדחתה הבקשה לקיום דיון נוסף.

ואולם, הבנקים הצליחו בכל זאת לחלץ קרן אור אחת מהחלטתה של הנשיאה ביניש: בהתייחסה לטענה על הפגיעה החמורה בזכויות הקניין של הבנקים כתוצאה מתחולתו הרטרואקטיבית של פסק הדין, קבעה הנשיאה, כי פסק הדין לא הכריע במפורש בשאלת תחולתה בזמן של ההלכה שנקבעה בו, וניתן להניח כי נוכח השיקולים השונים בעניין זה (אשר נטענו אף על-ידי היועץ המשפטי לממשלה) "יהיה מקום לבחון סוגיה זו לכשתתעורר". קשה למדי לאמוד בשלב זה את היקף הסדק שפערה הנשיאה בעניין תחולתו הרטרואקטיבית של פסק הדין על שיעבודים צפים קיימים. אין ספק שהבנקים ינסו לעשות שימוש נרחב באמירה זו שנכללה בהחלטת הנשיאה ולמזער את נזקו הרטרואקטיבי של פסק הדין מבחינתם.

אחריותו של רשם החברות

בתיק הספציפי הזה רשם החברות לא היה צד לדיון. ואולם, אין ספק, כי שאלת אחריותו של רשם החברות צפויה להפוך לשאלה מרכזית ותכופה יותר לאור הפיכתו של המרשם למהותי וקונסטיטוטיבי. השופטת ברלינר דנה באפשרות להטיל אחריות זו באופן מפורש. השופטות פרוקצ'יה וחיות ביכרו להשאיר שאלה זו בצריך עיון. ייתכן שהעובדה שרשם החברות לא היה צד לדיון סייעה לו לדחות את הטלתה המפורשת של האחריות עליו כבר בתיק זה. ימים יגידו.

הפתרונים למחוקק

שורש הבעיה אינו בהלכה החדשה שקבע בית המשפט העליון. פסק דינה של השופטת ברלינר מיישם באופן מדוייק את הוראות החוק וההסדר המיוחד והשונה המצוי בסעיף 169(ב) לפקודת החברות. הבעיה היא שפסק הדין הוא טלאי נכון אחד בפסיפס מוזר ומשונה של הסדרים בדיני שיעבודים. בישראל של סוף 2009, סוגיות מהותיות, פרקטיות ומרכזיות בדיני חברות קבועות ומוסדרות עדיין בחקיקה מנדטורית נושנה ששורשיה בתחילת המאה הקודמת. אכן יש בידינו ראיה מצוינת נוספת לכך, שהצדק הוא עם השופטת אלשיך: הגיעה השעה שנושא השיעבודים, כינוס נכסים והליכי פירוק יזכו להסדרה בחקיקה חדשה - מודרנית, הרמונית ומתוקנת. *

המחבר, שותף במשרד מ. זליגמן ושות', מתמחה בדיני חברות ובליטיגציה מסחרית

עוד כתבות

מטוסים בנתב''ג / צילום: תמונה פרטית

מחירי הטיסות יקרים היום? חכו שתראו מה מצפה לכם בעוד עשור

נתב"ג צפוי להגיע לקצה גבול הקיבולת שלו בשנת 2035, והפתרון הנדרש הוא הקמת שדה תעופה חדש ● בעוד שהמומחים מסכימים שהמיקום המתאים ביותר הוא ברמת דוד, סגן השר אלמוג כהן מנסה לקדם במקום שדה בנבטים ● כעת גם נתניהו נכנס לתמונה, ודחה את הדיון בשדה הצפוני ● אם המשחקים הפוליטיים לא יפסקו, התוצאה תהיה שאף אחד משדות התעופה לא יוקם, והציבור ישלם את המחיר

אילון מאסק / צילום: Shutterstock

ניסיון לחזור למירוץ ה-AI: גיוס הענק של של אילון מאסק

בנק ההשקעות מורגן סטנלי הודיע כי סטארט-אפ הבינה המלאכותית xAI, שלפי מאסק, שוויו מוערך בכ-80 מיליארד דולר, גייס 10 מיליארד דולר בחוב ובמניות ● גיוס ההון יאפשר לחברה לקדם את מודל ה-AI של החברה, Grok, ולהשיג יתרון מול המתחרות שלה, OpenAI ו-Anthropic

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

בזמן המלחמה מול איראן: הבורסה אישרה את המעבר למסחר בימי שישי

לפני כשבועיים החליט דירקטוריון הבורסה על שינוי התקנון - באופן שהמסחר בה יתקיים החל מהשנה הבאה בימים שני עד שישי, במקום ראשון עד חמישי כיום ● IBI: "זהו מהלך חשוב הן בהיבט של חיבור שוק ההון הישראלי והבורסה לני״ע לעולם והן מבחינת בפעילות חבר הבורסה מול הלקוחות" ● איגוד בתי ההשקעות: "מדובר במהלך מורכב הכרוך בשורה של סוגיות רגולטוריות ותפעוליות שטרם הוסדרו"

יעקב לוקסנבורג / צילום: סיון פרג'

המהלך הכפול שהניב ליעקב לוקסנבורג תוספת שווי של 400 מיליון שקל

בשבוע שעבר ניצל יעקב לוקסנבורג את מחירי השיא בבורסה בת"א כדי למכור מניות בחברת הבנייה דניה סיבוס, ובמקביל הגדיל את החזקותיו בלפידות קפיטל השולטת בה ● התוצאה: שווי החזקותיו בלפידות זינק ל-3.2 מיליארד שקל

איור: גיל ג'יבלי

"המדינה שלנו זקוקה לאלטרנטיבה": הסכסוך בין טראמפ למאסק עולה שלב

איל ההון תקף ברשת החברתית X את חוק התקציב הענק והשנוי במחלוקת של הנשיא, ושוב איים בהקמת מפלגה מתחרה ● התגובה של טראמפ לא איחרה לבוא: "מאסק קיבל יותר סובסידיות מכל אדם אחר בהיסטוריה" ● החוק צפוי להגדיל את הגירעון האמריקאי ב־3.8 טריליון דולר

תקיפות צה''ל ברחבי איראן / צילום: Reuters, SOCIAL MEDIA

סיפקו מפת מודיעין עשירה: הלווינים הכינו את מכת הפתיחה באיראן

המראות של האיראנים מצלמים מל"טים בשמי טהרן שיקפו במהלך המערכה סיטואציה שבה צה"ל, במידה כזו או אחרת, הפך את איראן לרצועת עזה ● כעת משרד הביטחון חושף את הנתונים שהובילו לשליטה של צה"ל בשמי איראן

הון שחור / צילום: דוברות המשטרה

ועדת השרים אישרה את החוק נגד ארגוני פשיעה במכרזים ציבוריים

התוכנית החדשה תעניק לחשב הכללי במשרד האוצר סמכות לפסול ספקים ממכרזים ציבוריים על בסיס מידע משטרתי ● המנגנון החדש יחול על תחומים שבהם זוהתה מעורבות משמעותית של גורמי פשיעה, ותוקם ועדה מקצועית בראשות בכיר מאגף החשכ"ל שתגבש המלצות לפסילת ספקים ספציפיים

עוזי לוי, מנהל מחקר חו״ל בבנק מזרחי טפחות / צילום: באדיבות מזרחי טפחות

"פוטנציאל לתשואות פנומנליות": מנהל המחקר בבנק שמסמן 3 סקטורים לוהטים

עוזי לוי, מנהל מחקר חו"ל במזרחי טפחות, לא נלחץ מהשיאים בשוק המניות: "זה לא 'הייפ' על ריק — אנחנו נמצאים בראשיתה של מהפכה טכנולוגית" ● למשקיע אגרסיבי הוא ממליץ לשים את הז'יטונים על מניות AI, ענן ומחשוב קוונטי, לצד הסקטור החבוט של אנרגיות מתחדשות

מנכ''ל בלקרוק, לארי פינק / צילום: בלקרוק

ענקית ההשקעות שממליצה: תשכחו מהטווח הארוך. הכללים בשווקים השתנו

בבלקרוק סבורים שקשה היום יותר מבעבר, לחזות את העתיד הכלכלי, בשל השינויים המבניים שמובילה ארה"ב ושינוי זה "מחייב גישה חדשה כלפי סיכון" ● במקום שבע המופלאות, ענקית ההשקעות ממליצה על יצרניות החומרה ועל מגזר שירותי התשתיות

מנכ''ל הבורסה לני''ע, איתי בן זאב / צילום: ניקי וסטהפל

שתי בעלות המניות הגדולות בבורסה לני"ע מוכרות מניות ב-700 מיליון שקל

קרן מאניקיי האוסטרלית וקרן נובו נורדיסק, שתי בעלות המניות הגדולות של הבורסה לניירות ערך, מוכרות חלק גדול מהחזקותיהן בסכום מצטבר של 700 מיליון שקל

מטוסים בנתב''ג / צילום: Shutterstock, Dmitry Pistrov

חברות התעופה מבקשות פטור רטרואקטיבי על הטיסות שבוטלו, איך זה ישפיע עליכם?

חברות התעופה פנו בבקשה דחופה להעניק להם פטור רטרואקטיבי מחובת מתן הטבות לנוסעים שטיסותיהם בוטלו או שונו בעקבות מבצע "עם כלביא" ● במקביל, אלפי ישראלים כבר תובעים את חברות התעופה על הפרת זכויותיהם במהלך תקופת המבצע ● נראה כי בחברות התעופה מנסים לדחוף לשינויים רגולטוריים כדי להימנע מתביעות הענק ● ומה קבעו בתי המשפט במשברי תעופה עולמיים?

סניף של רשת דולר ג'נרל, שיאנית העליות ב־S&P 500 / צילום: Reuters, Cassidy Waigand

לא חברת שבבים: זו שיאנית העליות המפתיעה של וול סטריט

בשיא שרשם שוק המניות האמריקאי בשבוע שעבר, בלטו מניות של עסקים "אפורים" בהובלת רשת הקמעונאות המוזלת דולר ג'נרל, שעלתה בכ-50% ● מניות שבע המופלאות ושאר מגזר הטכנולוגיה אמנם בהתאוששות, אבל לא משחזרות את השיאים של 2024 ● זה הזמן לחפש ערך

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap

טראמפ: אני אהיה תקיף ביותר מול נתניהו על עזה

טיל שוגר מתימן לישראל ויורט ● גורם המעורה במו"מ: "אפשרות לפריצת דרך בזמן הקרוב" ● איראן: מתקני הגרעין שלנו ניזוקו בצורה קשה, אין לפי שעה תאריך לחידוש שיחות הגרעין ● שרי החוץ של מדינות ה-G7: יש לפעול לחידוש המו"מ עם איראן על הסכם הגרעין ● נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, הסיר את הסנקציות מהמשטר בסוריה ● דיווחים ערביים: כוחות צה"ל פועלים באזור שכם ● 50 חטופים - 634 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

מנכ''ל פריון, טל יעקובסון / צילום: אוהד דיין

גם הפניקס דורשת מפריון לבטל את גלולת הרעל: "רואים בחומרה את התנהלות הדירקטוריון"

הפניקס מצטרפת לדרישה של ווליו בייס לבטל את גלולת הרעל ● השתיים מבקשות לכנס אסיפת בעלי מניות ובה להצביע על ביטולה ודרישה לאישורה ברוב רגיל ● בפניקס אומרים שהתוכנית אומצה תוך התעלמות מהנזקים שייגרמו לבעלי המניות

ישראל שיתקה את המימון השיעי / צילום: AP

הצד הפחות מוכר של המלחמה: ישראל נתנה מכה אנושה גם לתשתית הפיננסית של איראן

אחרי ששיתקה כלכלית את הציר השיעי, ישראל חנקה גם את מנגנון הכספים של איראן עם חיסול אנשי מפתח בהעברת כספים לציר השיעי ● אבל המערכה טרם הסתיימה: חברות קש סיניות מבריחות נפט וסחורות תחת מסווה, ונעזרות בבנקים אירופיים

אלכסנדר ואנג, מייסד scale AI / צילום: ap, Jeff Chiu

ילד פלא, גאון מתמטי בלי תואר ומיליארדר: המינוי שהביא לצוקרברג שיא חדש

אלכסנדר ואנג בן ה־28, מייסד חברת הדאטה Scale AI ותופעה בעמק הסיליקון הוא המינוי שמטא מקווה שיביא לה את הניצחון במירוץ ה־AI ● מהדירה שחלק עם סם אלטמן ועד למעמד של אחד האנשים המקושרים בתעשייה: הכירו את האיש שצוקרברג מהמר עליו במיליארדים

יריד דירות נדלניישן של יד2 / צילום: רוני הרמן

רוכשי הדירות היו אמורים לשלם פחות על המשכנתא, למה זה לא קורה?

התמתנות קצב האינפלציה, הירידה בתשואות האג"ח והצפי להורדת ריבית - מאותתים על הקלה גם בריבית המשכנתאות ● אבל בבנקים לא ממהרים להפחית לפני שייראו מגמה חיובית לאורך זמן

נזק כתוצאה מהמטח מאיראן / צילום: כב''ה

פתרון לבירוקרטיה ולמאבקי הדיירים? הממשלה שוקלת לקנות את הדירות ההרוסות

על פי הערכות, קיימות כיום כ-3,000 משפחות שביתן נהרס כליל בעקבות המלחמה, וכי ייקח שנים עד שישוקמו או שבתים אחרים יוקמו במקומם ● משרד האוצר, משרד הבינוי והשיכון, רשות המסים והתאחדות הקבלנים, הודיעו על מסלול שיסייע לתושבים בהתנהלות מול הרשויות, במסגרתו כל התהליך ינוהל על ידי המדינה, לרבות מימון, פיקוח וביצוע

שרת התחבורה מירי רגב / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות

רגב הורתה להחרים את הדיונים על הקמת שדה תעופה בעמק יזרעאל

שרת התחבורה הורתה שלא לקדם את הקמתו של השדה הצפוני עד להצגת חלופות לשדה הדרומי לראש הממשלה ● בכך מצטרפת רגב לקריאתו של ח"כ אלמוג כהן שלא לקדם בינתיים את השדה

נשיא העליון, השופט יצחק עמית, בדיון בבג''ץ על מינוי ראש השב''כ / צילום: צילום מסך מהשידור החי

מינוי זיני: הממשלה והיועמ"שית פועלים להגיע להסכמות

לאחר הדיון היום בבג"ץ בנוגע לעתירות למנוע את מינויו של האלוף זיני לראש השב"כ הודיעו הצדדים כי הם פועלים להגיע להסכמות  ● במהלך הדיון ח"כ גוטליב צעקה לעבר הנשיא עמית: "תתבייש לך" - והוצאה מהאולם ● בעקבות הפרעות נוספות, הוחלט להמשיך את הדיון ללא קהל; עמית על המהומה באולם: "ניסיון להכשיל הליך משפטי"