גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עושים צחוק מטוויטר

הוא שימש החודש את משמרות המהפכה באיראן לא פחות מאשר את מתנגדי השלטון

השבוע בלונדון הבנתי שהעולם, כפי שהכרתי אותו, השתנה לחלוטין. אומה זו, שכל אזרחיה שותים תה באותה השעה, שההימנון שלה מבקש רק לשמור על המלכה ועל דרך החיים המיתולוגית באי, נכנעה גם היא לטוויטר.

רשת BBC המוערכת כאחת מרשתות החדשות החזקות בעולם. בסוף השבוע שעבר, האטרקציה בדיווחי BBC לא היתה דיווחים מהשטח או טיקרים עדכניים בתחתית המסך. לאורך כל חדשות הסופ"ש כיכבו, במרכז מסך הטלוויזיה, שני ריבועים מודגשים, שבתוכם הופיעו דיווחי טוויטר על שני הנושאים המרכזיים בסופשבוע: איראן, ולהבדיל - מייקל ג'קסון.

הדהים אותי שאחת מהרשתות המכובדות בעולם מעבירה את דיווחי האבל על מייקל ג'קסון אך ורק מחשבונות טוויטר של אנשים כמו מדונה, ג'סטין טימברלייק, פריס הילטון, אליזבת טיילור ועוד. נראה שאפילו באומה שמנסה כל כך שלא להשתנות, הצליח טוויטר לשנות גם את דרך הדיווח החדשותי.

BBC עוקפת את החסימות

באיראן, כמובן, המצב קצת יותר קשה מאשר באחוזתו של מייקל ג'קסון. המשתמשים האיראנים עסוקים בניסיונות להקדים את הממשל בצעד או שניים על מנת להוציא מידע עדכני לרחבי העולם. הרחובות בטאהרן הפכו לשדה קרב, אבל, הקרב האמיתי היום רחוק מהרחובות. הקרב אמיתי הוא על השליטה במידע.

מדיווחים רצים באינטרנט נראה כי הממשל ניסה למנוע דיווח מהשטח. הסימן הראשון להפרעות בהעברת מידע התקבל כבר בימים שלפני הבחירות, אז הופרעו העברות SMS ברשתות הסלולריות באיראן. אחרי שפורסמו תוצאות הבחירות, החלו השיבושים גם בשיחות הקוליות בסלולר. מיד לאחר מכן החלו שיבושים בשידורי לווין.

אחד השידורים הראשונים ששובשו היה שידור ערוץ הטלוויזיה הפרסית של BBC . BBC דיווח שהשידורים הורדו ע"י שידור סיגנל מהקרקע ש"תקע" את שידור התמונה מהלוויין. הסיגנל מהקרקע נשלח הן לשידור מהלוויין (uplink) והן לבתי הצופים המקבלים שידורי לוויין (downlink). רשת BBC מצאה לוויין אחר, והמשיכה לשדר לקהל צופיה באיראן.

גוגל, פייסבוק וטוויטר מתגייסות

בטוויטר הבינו את חשיבות הקשר הישיר עם המשתמשים האיראנים ודחו את העבודות על האתר שלהם עד הודעה חדשה. בגוגל מיהרו והוציאו אפשרות לתרגום פרסית דרך אתר התרגום שלה ופייסבוק הודיעה שהיא לפני השקה של גירסה פרסית לאתר.

השלטונות באיראן הגיבו להזרמת המידע החוצה בכך שחסמו לגולשים גישה לרשתות חברתיות והאטו את מהירות הגלישה ברשת. הם רק לא לקחו בחשבון את הגיקים הצעירים שמשתמשים בשרתי פרוקסי ותוכנות אנטי פילטר, על מנת להעביר את המידע בצורה חופשית.

אלו שהצליחו, הפכו את הרשתות החברתיות שבהם הם חברים לפלטפורמה ליצירת התקפת דוס (DDOS Attack) על אתרי ממשלה. אלפי משתמשים מכל העולם התנדבו להפוך את ההתקפה למלחמה על חופש הביטוי והפכו את התנועה מהמחשב שלהם לנשק אלקטרוני לכל דבר.

למרבה הצער, העבירו חברות מערביות בשנים האחרונות לממשל האיראני את היכולת לעקוב ולשנות מידע העובר דרכה. ב-2008 העבירה קבוצת נוקיה פיליפס לרשויות באיראן טכנולוגיות לתקשורת סלולרית. וחלק מהחוזה ביניהם כלל הקמת מרכז ניטור ובו אפשרות לעקוב אחר כל שיחות הסלולר ותנועת האינטרנט בכל איראן.

במקום להילחם בטוויטר, השלטון באיראן משתמש בו

כשהגעתי לארץ חיכה לי מייל מחבר שאומר: חייבים להזהיר את הנוער באיראן. השלטונות משתמשים בטוויטר כדי להביא אותם למארבים של משמרות המהפכה. על כל משתמש אחד שמדווח מהשטח יש כמה מדווחים שעושים שימוש ציני באותו הכלי. חייבים להגיע אליהם ולעצור את זה.

אם הוא צודק הרי שהגענו לסוף העצוב של חופש הדיבור. המיילים שלנו, החברים שלנו, הטוויטר שלנו. "האח הגדול" יכול להגיע לכולם ולהפיץ כל מידע שירצה לכולם. בין אם זה קורה עכשיו ובין אם לא, לי אין ספק שיום אחד שלטונות לא דמוקרטיים ישתמשו במידע שלנו לצרכיהם.

ד"ר אורית מוסינזון היא סגן נשיא בבית ההשקעות דקלו-בן יהודה, שותפה בקרן יועצים בינלאומית ומרצה באקדמיה בתחום שיווק והון סיכון

עוד כתבות

סניף של מסעדת ''נונו מימי'' / צילום: ליאור ממון

בדרך להנפקה? שתי קבוצות מסעדות מושכות את המוסדיים, למרות הסיכונים בענף

למרות הסיכונים המיוחסים לעסקי המסעדנות, השקעות שביצעו מוסדיים ובעלי הון ברשתות "נונו מימי" ו"קיסו" מעידות על עניין גובר בתחום ● גורם בשוק: "הכול זה ניהול, וכשיש הנהלה איכותית, הביזנס דופק כמו שצריך, והתוצאות יפות" ● וגם: איזה רווח נדרש כדי להנפיק?

רחוב בן גוריון, כפר סבא / צילום: איל יצהר

לראשונה בישראל: העיר שאיבדה את מעמדה כ"עיר גדולה"

לראשונה זה מספר שנים, מספר התושבים בכפר סבא ירד מתחת לרף 100 אלף איש ויותר - והיא אינה מוגדרת יותר כ"עיר גדולה" ● הקיטון בכמות משתקף בין היתר במיעוט הבנייה בעיר

קניון הזהב בראשון לציון / הדמיה: ולדי קובליוב

אחרי רכישת השליטה בידי מליסרון: קניון הזהב עובר שיפוץ ב-180 מיליון שקל

במקביל להקמת קומה חדשה, גם האגף הוותיק של קניון הזהב עובר חידוש, ובנוסף מתבצע שיפוץ מקיף של כלל חזיתות הקניון ● בהודעת הקניון צוין כי המהלך נועד לשמר ולחזק את מעמדו ולהתאים אותו למציאות הקמעונאית המשתנה

עופר ינאי, בעלי נופר אנרג'י / צילום: נועם גלאי

חוסר היציבות בנופר נמשך: סמנכ"ל הכספים עוזב אחרי חודשיים וחצי

שרשרת העזיבות והשינויים בצמרת חברת האנרגיה המתחדשת של עופר ינאי נמשכת ● את מקומו של ניר פלג המתפטר יחליף אברהם גולדה, ששימש עד לאחרונה כסמנכ"ל הכספים של שיכון ובינוי

לא מרוצים: התגובות בטורקיה למפגש של ישראל, יוון וקפריסין

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: איך מסקרים בעולם את הכוונה לסגור את גל"צ, טורקיה לא מרוצה משיתוף הפעולה של ישראל, יוון וקפריסין, ההאקרים האיראנים שהביכו את ישראל, והקבוצה היהודית שמצאה אדם ששלח עשרות מכתבים אנטישמיים ● כותרות העיתונים בעולם

שמואל אלפסי, מנכ''ל אמנת / צילום: יח''צ

המניה שקפצה 50% בחודש והרווח של יורשי המייסד

מנייתה של אמנת, חברת ניהול הפרויקטים וה־IT, נסקה בכמעט 50% בחודש האחרון ● אשתקד, לפני הקפיצה הגדולה, רכש המייסד אברהם (לולו) אסף ז"ל מניות משותפו תמורת 22 מיליון שקל

מימין: אבי אורטל, אר פי אופטיקל; ריצ'י הנטר, מחלבות גד; חיים דנון, UMI; ארז דהבני, בלדי / איור: גיל ג'יבלי

מאטליז בשוק הכרמל לשווי של מיליארדים: ההנפקות הגדולות של 2025

התשואות הגבוהות שהניבו הנפקות ראשוניות בבורסה השנה, יצרו הון לבעלי מניות מרכזיים באותן חברות ● ארז דהבני חולש על מניות בלדי ב־1.3 מיליארד שקל, ואילו קרן מנור אוורגרין מחזיקה מניות אר פי אופטיקל ב־465 מיליון שקל ● וכמה הרוויח מייסד מחלבות גד, עזרא כהן

משרדי משרד הבריאות בירושלים / צילום: איל יצהר

קיצוץ בביטוח המשלים של קופות החולים: אילו טיפולים ייצאו?

במשרד הבריאות הורו לקופות החולים להוציא מהשב"ן החזרים לנשים בלידה, כמו דולה, ייעוץ שינה לתינוק, וכן עזרה לילדים עם קשיים התפתחותיים שנעזרים ברכיבה, שחייה או ספורט טיפולי ● בין ההתנגדויות: "הטיפולים המשלימים עוזרים יותר מהתרופות"

תל אביב. מצב המוכרים הוא הגרוע בארץ / צילום: Shutterstock

המוכרים מעדכנים את מחירי הדירות כלפי מטה: באיזו עיר כבר הורידו ב-8%?

נתונים שקיבל גלובס מאתר יד2 מלמדים על המצב הקשה של מי שמנסים למכור דירות יד שנייה: בתל אביב הם יכולים למצוא את עצמם ארבע שנים בשוק, בטבריה מצבם דווקא טוב

יו''ר ועדת החוקה ח''כ שמחה רוטמן הבוקר הזה, כאן ב', 30.11.25 / צילום: יונתן בלום

רוטמן מאשים את לפיד שבגללו המחירים עלו בחדות. מה הוא שכח לציין?

טכנית, רוטמן צודק: תחת ממשלת בנט־לפיד נרשמה עליית המחירים השנתית הגבוהה בעשור האחרון ● אבל באותה שנה קרה משהו ששם את הכול בהקשר שונה לגמרי ● המשרוקית של גלובס

מפעל מכונות הדפוס Heidelberger Druckmaschinen מחפש כניסה לתחום הביטחוני / צילום: Reuters, Uwe Anspach/dpa

מרוץ החימוש משנה את הכללים בכלכלה הגדולה באירופה

ברלין התחייבה להוציא סכום של יותר מחצי טריליון דולר על תחום הביטחון בעשור הקרוב ● עבור יצרני תעשייה גרמנים, המתמודדים עם קיפאון בכלכלה ועם ירידה ביצוא לארה"ב ולסין, זו הזדמנות קורצת להמציא את עצמם מחדש כספקים בתחומים הצבאיים

בועז מירוני, מנהל מחלקת המחקר באנליסט / צילום: מרי רון

הבכיר שמזהיר: הסיבות להתרחק מהסקטור הלוהט שטס ב-370%

בועז מירוני, מנהל מחלקת המחקר באנליסט, מאמין בבורסה בת"א, גם אחרי תשואה של 100% בשנתיים ● הוא מעריך שמבין שני הסקטורים המצטיינים של השנה יש הזדמנות רק בבנקים ● ממליץ על מניות אנרגיה: "לא יודע אם ג'מיני ינצח את ChatGPT, אבל שניהם יצטרכו חשמל" ● ולמה כדאי להתרחק ממדד הביטוח?

מירי מיכאלי, מגישת המהדורה המרכזית ב-i24news / צילום: צילום מסך מערוץ i24news

מענק של עד 20 אלף שקל: תוכנית הפרישה מרצון של i24NEWS נחשפת

בהנהלת i24NEWS מציעים תוכנית פרישה מרצון לעובדים ● עובדים בעלי ותק של בין ארבעה חודשים לשנה יקבלו 10,000 שקל אם יחליטו לפרוש; עובדים בעלי ותק של מעל לשנתיים יקבלו 20 אלף שקל ● בוועד העובדים ציינו כי "למרות שמדובר בפעולה מאוד לא טבעית בעבורנו, אנו מציעים לכם לשקול בחיוב אופציה להיעתר להצעת ההנהלה"

מספר עובדי ההייטק בישראל במגמת ירידה / צילום: Shutterstock

הנתון החריג שמראה: מספר העובדים בהייטק הישראלי במגמת ירידה

נתונים חדשים מציגים עלייה בשכר הממוצע בענף הייטק הישראלי ● אלא שמאחורי המספרים מסתתר סיפור מורכב יותר: החל מהתכווצות במצבת כוח האדם, דרך קיפאון בקידומים ועד עלייה במשרות הפנויות ● האם המגמה צפויה להמשיך לתוך 2026?

ביל אקמן ואילון מאסק / צילום: Richard Brian, Evan Vucci

ביל אקמן מציע לאילון מאסק להנפיק יחד את SpaceX בדרך לא שגרתית

מייסד קרן הגידור פרשינג סקוור מציע לאיש העשיר בעולם לצרף את חברת החלל שלו לבורסה במודל ייחודי - SPARC ● המודל, לפי אקמן, כולל מיזוג לחברה ציבורית ללא עלויות חתמים או תיווך, ועם תגמול למשקיעי טסלה ● וגם: המיליארדר היהודי שהגיב לאקמן: "תעמוד בתור"

החזרי מס / צילום: Shutterstock

כך תבדקו אם מגיע לכם החזר מס לפני שיהיה מאוחר מדי

הזכאות לקבלת החזרי מס בעבור שנת 2019 תפקע בינואר הקרוב ● נכון להיום רק מעטים פונים לרשות המסים, בין השאר מחשש לגילוי חובות קודמים ● מתי הגשת הבקשה רלוונטית, וכיצד ניתן להגיש אותה? ● גלובס עושה סדר

השקל מתחזק מול הדולר / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

הדולר מתחת ל-3.2 שקלים ובשפל של קרוב ל-4 שנים. אלו הסיבות

השקל ממשיך את מגמת ההתחזקות שלו מול הדולר שנחלש כבר יומיים רצופים בעולם ● הסיבות: העליות בוול סטריט, מכירת גז למצרים ועסקות נשק גדולות ● מיטב: "מעבר לירידות בשוקי המניות בעולם הנו האיום העיקרי על התחזקות השקל" ● ומה צפוי בעוד חצי שנה?

אוניית תובלה של צים / צילום: Craig Cooper

צים שוב דחתה הצעת רכישה של גליקמן: "מעריכה את החברה בחסר משמעותי"

בד בבד מדווחת חברת התובלה הימית כי קיבלה "הצעות תחרותיות ממספר גורמים אסטרטגיים לרכישת כל מניות החברה, הנבחנות תוך התמקדות בהשאת ערך משמעותי לבעלי המניות" ● יו"ר הוועד של צים: "לא ניתן להעביר את החברה לידיים זרות"

"שונא היהודים הנתעב ביותר של 2025": הזוכה בתואר אנטישמי השנה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: המדינה הערבית שהפכה לשותפה של ישראל בתעשייה הצבאית, איראן מגיבה לאיומים של ישראל בתקיפה נוספת, בניו יורק טיימס מסקרים את המלחמה על קרקעות פלסטיניים באיו"ש, וטאקר קרלסון "זכה" בפרס אנטישמי השנה ● כותרות העיתונים בעולם

ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: יוסי כהן

המהלך של רשות ני"ע שירחיב את האכיפה למנהלים בחברות פרטיות

ועדת האכיפה המינהלית הטילה עיצומים של כמיליון שקל על חברה פרטית לקנאביס רפואי בשל טעויות בדוחות ● בהחלטתה קבעה הוועדה כי לראשונה סמנכ"ל הכספים ורואה החשבון המבקר נושאים באחריות לכשל ● ההחלטה עשויה להשפיע על לפחות 10% מהחברות בבורסה