גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לידיעת כי"ל: היפנים חתמו על חוזה אשלג במחיר 700 ד' לטון

החוזה נחתם עם תאגיד ייצוא האשלג בקנדה, קנפוטקס, במחיר הנמוך ב-200 דולר לטון מהחוזה אשתקד ■ לימור גרובר, מנהל מחקר Sell-Side בפסגות: "המחיר הגיוני"

היפנים חתמו על חוזה לייבוא אשלג במחיר 700 דולר לטון, כך מדווחת הבוקר (ד') סוכנות הידיעות "רויטרס". החוזה נחתם עם תאגיד ייצוא האשלג בקנדה, קנפוטקס, במחיר הנמוך ב-200 דולר לטון מהחוזה אשתקד. התאגיד מאגד בתוכו את יצרניות הדשנים הקנדיות, ובכללן הענקית פוטאש - בעלת המניות השנייה בגודלה בכימיקלים לישראל (11.4% בשרשור), ויצרנית האשלג הגדולה בעולם.

כידוע, יצרניות האשלג ברחבי העולם (ובכללם, כי"ל הישראלית) ממתינות לסגירת החוזים השנתיים במזרח הרחוק, לרבות חוזי הייבוא עם מדינות כדוגמת סין והודו. החוזה שנחתם עם ממשלת יפן מתייחס למחצית השנייה של 2009.

בעוד שמדובר במחיר הנמוך מרמות המחירים לפיהם נחתמו החוזים אשתקד, על רקע נסיקת מחירי הסחורות (ולפיכך, היכולת המשופרת של החקלאים לרכוש דשנים במחירים גבוהים יותר), אך עדיין מדובר במחירים הגבוהים מרמת התמחור של חוזי אשלג שהייתה נהוגה לאחרונה באירופה, מציינת סוכנות הידיעות.

האשלג מהווה יסוד חשוב בדישון קרקעות המשמשות לגידול יבולים ומחיריו נותרו גבוהים גם כשרמות הביקוש לו צללו מטה, על רקע מדיניות מכוונת של יצרניות האשלג ברחבי העולם, מדיניות מוטת מחיר על-פני כמות. אף על-פי כן, ניכרו סימנים ראשונים של ירידות מחירים בשבועות האחרונים: כך למשל, K+S הגרמנית צוטטה כמי שלדבריה "מחירי האשלג אינם 'בני-קיימא', בהתחשב בתנאי השוק הנוכחיים".

K+S חתכה את מחיר האשלגן הכלורי המגורען , דשן מינרלי מתמצית אשלג ממחצבים, ל-435 אירו לטון (609 דולר) מ-555 אירו (777 דולר) קודם לכן. בסוף השבוע פוטאש פירסמה אזהרת רווח לרבעון השני, כשהורידה את תחזית הרווח למניה ברבעון השני ל-70 סנט למניה לעומת תחזית קודמת לטווח של 1.1 ל-1.5 דולר למניה.

"ל-K+S יש אינטרס להוריד מחירים"

■ לימור גרובר, אלו חדשות טובות?

"אני לא חושבת שזה לא חדשות טובות ולא חדשות רעות", אומרת היום מנהלת מחקר Sell-Side בבית ההשקעות פסגות ל"גלובס". "זה חדשות נייטרליות. היפנים מהווים לקוח קטן יותר - והמדינה זניחה ביחס לביקוש מסין, מהודו ומברזיל. זה לא שוק שקובע מחיר. המחיר הוא די הגיוני, בהתחשב ש-BPC, התאגיד המקביל ברוסיה, הורידו את המחיר לברזיל ולאסיה ל-750-735 דולר, כחודשיים".

■ אנחנו רואים מחירים נמוכים יותר בהם נקבה K+S.

"אשלג קיים גם לשימוש תעשייתי, שהוא תמיד זול יותר מהאשלג לחקלאות, אך זו לא רוב הכמות הנמכרת, למרות שהנתח שלה משמעותי יותר בימים אלו, בגלל שאין מכירות לחקלאים".

השוק היפני, מעריכה גרובר, מהווה אחוזים בודדים ("כ-3%") בלבד משוק שמגלגל, במקרה הטוב, גם 55 מיליון טון בשנה. "יפן הוא שוק זניח שלא ממש קובע מה יקרה". כך למשל, במחצית השנה הראשונה אומנם נחתמו חוזים ב-900 דולר לטון, מהלך שלא הייתה לא השפעה ארוכת-טווח.

גרובר מסבה את תשומת הלב לעובדה של-K+S הגרמנית יש במידה מסוימת אינטרס להראות שהמחירים ירדו, כי "אם הם מורידים את היקפי העבודה, הם יוכלו לקבל פיצוי מהממשלה".

מנהלת המחקר נוקבת בכמה סיבות לדאגה בכל הנוגע לחוזים שייחתמו עם הסינים וההודים: "עכשיו יש עונת גשמי המונסון בהודו, כך שקיים חשש שתהיה ירידה בשטחי הזריעה. בסין כבר ראינו ירידה בביקושים מקרב הלקוחות (חקלאים או יצרני דשנים מורכבים). הם קנו המון ב-2007, ויש להם מספיק מלאים לרמת הביקושים של היום. להודים יש פחות, אבל הם רואים את הסינים, והם חושבים שהם יכולים לשתף פעולה כדי ללחוץ את המחירים מטה". במצד שני, החקלאים בברזיל כבר צריכים להצטייד בדשנים לקראת עונת הזריעה שמתחילה באזור ספטבר.

"כרגע ברור לכולם שהמחיר לא יישאר במחירו משנה שעברה", היא אומרת. אשתקד, נזכיר, נסגרו החוזים על 575 דולר בסין (ללא הובלה) ו-625 דולר בהודו (במונחי CIF - כולל הובלה וביטוח, א"ו). "הם תמיד משלמים פחות ממה שמשלמים בשאר העולם. השאלה עכשיו היא בכמה המחיר ירד; אם נראה ירידה של עד 100 דולר, אני חושבת שזה כרגע נמצא בתוך הציפיות. ירידה יותר משמעותית תהיה פחות טובה מבחינת התגובה של השוק".

■ מה לגבי הדיבורים שאפשר גם להימנע מדישון במשך עונה או שנה אחת?

"אפשר לוותר על דישון במשך שנה - זה נכון לגבי אשלג, קצת לגבי פוספט (זרחה), אך לא לגבי חנקן", סבורה גרובר. "אם אתה מדשן אופטימלית, אתה יכול לדלג על שנה. יצרניות הדשנים תמיד אמרו ששנה לאחר שנה ללא דישון החקלאים כבר ירגישו את זה בתפוקות - אך בזמן האחרון שומעים מחברות חקלאיות שונות, כי ייתכן וניתן לא לדשן יותר משנה. השאלה היא כמה אפשר כדי לא לקבל משבר בהיצע. בסך הכל אנחנו רואים שלמרות שדהיה דישון נמוך בשמך שתי עונות כבר אנחנו עדיין רואים שהתפוקות עדיין בסדר".

עוד כתבות

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

רונן בר, ראש השב''כ / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

המו"מ לעסקת חטופים: משלחת מצרית תגיע לישראל מחר

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן