גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית 

עו"ד נבות תל-צור: "עו"ד וינרוט מקבל תיקים רבים עקב פניות רבנים; גם בתיק הירשזון פנה רב ידוע"

בתקווה להיחלץ מאימת הכלא, נוטים נאשמי צמרת להתחמש בפרקליטי צמרת נוצצים, המשלשלים אל כיסם שכר-טרחה של מאות אלפי דולרים ■ הרשעותיהם המהדהדות של אברהם הירשזון, ישראל פרי ואחרים מעלות את השאלה: האם זה שווה את הכסף?

בשבוע שעבר נרשם שר האוצר לשעבר, אברהם הירשזון, בדפי ההיסטוריה, שלא בטובתו. בית המשפט המחוזי בתל-אביב הטיל עליו את העונש החמור ביותר שנגזר על נבחר ציבור בישראל - 65 חודשי מאסר בפועל, שנת מאסר על-תנאי וקנס בסך 450 אלף שקל - לאחר שהורשע בגניבת בין 1.73 ל-1.9 מיליון שקל מהסתדרות העובדים הלאומית (הע"ל), בעת שעמד בראשה.

את הירשזון ייצג עו"ד יעקב וינרוט, מהסניגורים המובילים והוותיקים בישראל. על-פי הערכות, מאות אלפי דולרים החליפו ידיים בין הלקוח לפרקליטו. סניגור כמו וינרוט, עתיר ניסיון וכישורים, עולה כסף. הרבה כסף. אך התוצאה עבור הירשזון היתה עגומה.

הירשזון קיבל את הבשורה המרה על תקופת מאסרו הצפויה בפנים מושפלות כשהוא עוצם את עיניו. כך גם קיבל את הבשורה המרה על הרשעתו זמן קצר קודם לכן. יותר מדי פעמים במהלך המשפט השפיל הירשזון מבט, כאילו מבקש להתחבא אפילו מפני טיעוניו שלו.

הלקח מתיק הירשזון מהדהד היום במשרדי סניגורים רבים. "לא קל לראות את הקליינט שלך עומד מבויש בבית המשפט. אני בטוח שזה היה מאוד קשה לוינרוט. הירשזון הפך אצלי ללקח. כשקליינטים שלי מתעקשים על ניהול משפט כשהתיק בעיני 'אבוד', אני אומר להם 'לא אסכים שתעמוד במצב של הירשזון בבית משפט. אני לא אסכים שהתובע יעשה ממך עפר ואפר", אומר עורך דין בכיר.

"קו הגנה הזוי"

הירשזון לא לבד. לקוחות לא מעטים ששמו את מיטב כספם על הייצוג המשפטי הטוב ביותר שכסף יכול לקנות, מצאו את עצמם עם הרשעה ועם עונש לא מבוטל בצידה. ישראל פרי פנה אל עו"ד מיכה קירש, לשעבר פרקליט מחוז ירושלים, שייצגו בפרשת הפנסיה הגרמנית, אך התוצאות היו קשות מאוד עבורו (נידון ל-12 שנות מאסר).

לערעור שהגיש לעליון על הרשעתו ועל העונש שנגזר עליו, התגייסו עו"ד וינרוט, פרופ' מרדכי קרמניצר ופרופ' עמרי ידלין, אך מלבד הפחתה של שנתיים בעונש המאסר, הם לא הגיעו להישגים של ממש.

גורמים המכירים את תיק פרי מדברים על מיליוני דולרים ששולמו לוינרוט. וזה עוד לפני הבקשה לדיון נוסף שהגישו עורכי הדין על הכרעת העליון, שאליה התגייסה גם עו"ד שירה דונביץ'.

אסור לשכוח גם את שר המשפטים לשעבר, חיים רמון, שפנה לעו"ד דן שינמן, מסניגורי הצווארון הלבן המובילים והיקרים בארץ, שייצג אותו בתיק "הנשיקה" והורשע. עמרי שרון שיוצג גם הוא על-ידי שינמן בפרשת התרומה האסורה, הורשע ונשלח ל-7 חודשים בכלא (שוחרר אחרי 4 חודשים בקיצור שליש).

מה קורה לסניגורים הבכירים, עתירי המוניטין וארומת הזיכויים? האם מאות אלפי הדולרים שמשלמים להם לקוחותיהם מונחים היום על קרן הצבי? האם הפרקליטים האנונימיים שעומדים מולם כל-כך מוכשרים עד שהם מצליחים למוטט את כל קווי ההגנה שרקחו במוחם הסניגורים המנוסים?

"הרוח היתה דומה בתיקים של רמון והירשזון. בשניהם רואים בדיעבד כי דרך ניהול התיק היתה קלוקלת, לא ראויה ולא נכונה. אצל רמון אפשר היה להגיע לעסקה מראש ולגמור את זה בשקט. לא לנהל משפטים ולחקור את המתלוננת. אצל הירשזון לבוא עם קו הגנה שהוא הזוי לחלוטין ולומר 'אני לקחתי, כי הגיע לי בעתיד לפנסיה', זה אבסורד", אומר אחד הסניגורים הבולטים במשק.

- איפה הבעיה?

"הבעיה היא שהנאשמים עצמם לא יכולים להרשות לעצמם להודות. הם אומרים לעצמם 'עדיף לי שבית המשפט ימצא אותי אשם. אני אגיד השופט לא הבין, דעת הקהל, רודפים אותי, מחפשים'. ברגע שהודית אין לך על מי לזרוק את זה. רמון והירשזון הם אנשים דעתנים, ואני יכול רק להניח שהם כפו את דעתם על עורכי דינם. יש לעורך דין שתי אפשרויות במצב כזה - להתפטר מהייצוג או להמשיך איתו. עורכי דין מתקפלים".

- אתה אומר שעורך דין בכיר כמו וינרוט מתקפל מול דרישות הלקוח?

"הוא לא צריך להתקפל בפני הלקוח, יהיה אשר יהיה. הוא לא צריך להתכופף ולשנות את עמדתו נוכח רצונו של הלקוח. הוא צריך לומר ללקוח אני לא יכול להמשיך לייצג אותך אם אתה מתעקש. עובדתית זה לא תמיד קורה. אני בטוח שוינרוט לא היה חושב להעלות טענת הגנה כפי שהעלה בתיק של הירשזון. אני הייתי מתבייש להעלות אותה. לא רואה את עצמי מעלה את זה על דל שפתי מול שופט. אני לא יודע אם הייתי פורץ בצחוק או בבכי אם הייתי טוען את זה. אבל עובדה שזה קרה".

"במקרה שאין הגנה", חורץ סניגור מוכר אחר, "צריך להודות". לדבריו, "הלקוח יכול להודות, להוריד ראש, להכות על חטא, להתנצל ולבקש מחילה, והוא היה יוצא הרבה יותר טוב. כשאין הגנה אין הגנה, אז באים ומודים. אם הלקוח לא מקבל את עצתך, אתה צריך להשתחרר מהייצוג".

99.9% הרשעה

יש כאלה שחושבים אחרת. "אין הצדקה לנטישת לקוח שנמצא במצב הכי קשה בחייו בגלל שהוא מבקש שתייצג אותו בלי שתיאלץ אותו להודות", אומר סניגור ותיק. "חוץ מזה, תמיד יש סיכוי, אפילו אם קלוש, לסייע ללקוח".

עוד סיבה לא לוותר על התיק, היא התגמול הגבוה. "חלק מעורכי הדין עושים מאזן כלכלי וכספי מול הפגיעה במוניטין או בכבוד שלהם, אם עלולה להיות כזו. יש כאלה שעושים את החשבון הזה, אם זה משתלם להם".

אסור לשכוח גם את הנתון בא: בישראל של סוף 2008 על כל כאלף הליכים פליליים היה זיכוי אחד (על-פי הנתונים של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה). ב-27 השנה האחרונות, ישנה עלייה הדרגתית באחוזי ההרשעות בישראל, עד שלא ניתן לטפס עוד מעלה. בשנת 1980, שיעור ההרשעות היה 92.4%, ב-1990 הוא טיפס ל-95.4%, וכיום הוא זינק ל-99.9%. כשהנתונים הללו מהדהדים ברקע קשה להבין כיצד יכול עורך דין פלילי לומר ללקוח "לא אייצג אותך כיוון שהתיק הוא תיק אבוד".

גם הביקורת על עורכי הדין, בעקבות ההרשעות האחרונות, לא מקבלת תמיכה גורפת. "עורכי דין הם לא קוסמים. גם אם אתה עורך דין ותיק, מנוסה שחוקר את העדים בצורה הרצינית או הנכונה ביותר, אתה עדיין לא מוציא יש מאין. אנחנו לא קבלני זיכויים או קבלני תוצאות וכשהקייס קשה ובעייתי אז לא יעזור שום דבר".

- אז מה הטעם לשלם מאות אלפי שקלים לייצוג אם התוצאה ידועה מראש?

"הוותק והניסיון של עורך הדין באים לידי ביטוי בניהול ההליך בצורה לא מתלהמת ונכונה, בהפחתה בעונשו של הנאשם ובמקומות נוספים שקשים למדידה".

תיקים מורכבים וקשים

סניגור ותיק נוסף, מבהיר: "כל הדיבור על הרשעות הוא לא נכון. מה את הירשזון אפשר היה לזכות? ולגבי העונש, עם עורך דין אחר הוא היה יכול לקבל 7 שנים. לגבי חיים רמון, על אף שהורשע, 90% מההרשעה שלו בוטלו בגזר הדין, כי נקבע שאין קלון. זאת היתה השורה התחתונה. איך זה הושג? הרבה בזכות דן שינמן.

אסור לשכוח שאל עורכי הדין הוותיקים מגיעים התיקים המורכבים והקשים ביותר. "הם יודעים להתמודד עם הכול, מורכב ככל שיהיה. זה יתרון אדיר שיש להם על פני אחרים. יש להם דרך לחקור את העדים ולהביא את החומר לבית המשפט, והם עושים עבודה יסודית יותר מאחרים. מי שמזלזל בתרומה שלהם לתיק לא מבין דבר במשפט פלילי".

השאלה איך משפטן מנוסה כמו וינרוט לקח על עצמו את תיק הירשזון ומעלה טענות הגנה שגררו הרמת גבה כללית מטרידה רבים. לדברי שופט בית המשפט המחוזי בדימוס, שלי טימן, "הטיעון שלו בתיק הזה זו חידה. כנראה שרצה לעשות טובה. לפעמים הלקוח הוא חבר או חבר של חבר. כשהייתי עורך דין, התיקים הכי גרועים היו של משפחה או חבר".

הניחוש של טימן לא יכול היה להיות מדויק יותר. ממשרדו של וינרוט אמנם סירבו להגיב, אך עו"ד נבות תל-צור, סניגור בכיר בעצמו שמכיר מזה שנים את וינרוט באופן אישי וגם עבד במשרדו, מפזר קצת את הערפל: "וינרוט מקבל תיקים רבים עקב פניות של רבנים וגורמים אחרים, ובמקרה זה נעשתה אליו פניה מצד רב ידוע לקבל את התיק. בנוסף וינרוט לא נרתע מלקבל אף תיקים קשים מאוד. האסטרטגיה שלו היא ארוכת טווח, ולעיתים גם עורכי דין מבריקים לא יכולים לנבא אותה. לפיכך אני מצפה שוינרוט יפתיע בערעור בבית המשפט העליון. לא בכדי, דווקא התובע התבטא בראיון שמסר כי ההגנה היתה גאונית ווירטואוזית".

עוד כתבות

שרגא ברוש / צילום: תמר מצפי

הנשיא הרצוג העניק חנינה לשרגא ברוש: שוחרר אחרי חודש וחצי במאסר

בעקבות חנינה שקיבל מהנשיא יצחק הרצוג, שוחרר שרגא ברוש מהכלא לאחר חודש וחצי של מאסר בלבד ● ברוש הורשע בעבירות של קבלת דבר במרמה וזיוף מסמך, נידון לשנת מאסר בפועל

משרדי MyHeritage

מיי הריטג' מפטרת עשרות עובדים בישראל

לגלובס נודע כי חברת הטכנולוגיה הישראלית, המתמחה בחקר שורשים משפחתיים ובדיקות DNA, החלה במהלך שבמסגרתו יפוטרו עשרות עובדים בישראל, וכ-15% מכוח העובדה של החברה ● החברה מעסיקה כיום כ-500 עובדים בישראל, בארה"ב ובאירופה

הבורסה בטוקיו, יפן / צילום: Shutterstock

הטכנולוגיה בלמה את הנפילות בוול סטריט, ברקע קריסת הפסקת האש ופרוטוקול הפד

המסחר באסיה מתנהל במגמה מעורבת, כאשר מניית קיאוקסיה בלטה בעליות חדות ● פרוטוקול הפד חושף פיצול בצמרת סביב תוואי הריבית והשפעות ה-AI ● המסחר בוול סטריט ננעל במגמה מעורבת: מדד הנאסד"ק עלה ב-0.3% בהובלת זינוק של 4.8% במניית ברודקום, בעוד הדאו ג'ונס השיל 1.1% ● מניית ספייס אקס ירדה אל מתחת למחיר ההנפקה ● החוזים העתידיים בניו יורק נסחרים בעליות קלות, לצד עלייה בפרמיית הסיכון ובמחירי הנפט בעקבות התקיפה האמריקאית באיראן

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

הבורסה בתל אביב ננעלה במגמה מעורבת; מדד הבנקים טיפס בניגוד ליתר השוק

מדד ת"א 35 ננעל בעלייה מזערית, ת"א 90 השיל מערכו כ-1% ● המסחר התנהל על רקע ההסלמה במזרח התיכון, הבורסות בניו יורק ובאירופה נחלשו ● מחירי הנפט טיפסו במעל 4% ● נאייקס דיווחה על אירוע סייבר בחשבון ענן של אחת מחברות הבת; מסרה כי האירוע נבלם ● אאורה איבדה גובה לאחר שדיווחה על נתוני מכירות דירות ● המניה נופלת, החלום באוויר: בתי ההשקעות מהמרים על אפסייד גדול בספייס אקס

יעקב אטרקצ'י, מנכ''ל ובעלי קבוצת הנדל''ן אאורה / צילום: ראובן קפלינסקי

אאורה חושפת כמה דירות מכרה במחצית הראשונה

אאורה מכרה 291 דירות במחצית הראשונה של השנה, רחוק מהקצב הנדרש לעמידה ביעד השנתי של 1,200 דירות • יחד עם זאת, אטרקצ'י מסביר כי באופן מסורתי החברה מוכרת יותר במחצית השנייה וטוען כי מדובר בהישג ביחס לחודשי מלחמה ● בנוסף, הנתונים מצביעים על תלות במכירות בפרויקטים במסגרת תוכניות סבסוד ממשלתיות כמו "מחיר למשתכן" ו"דירה בהנחה"

מבצע הנפט החשאי של ארה''ב בהורמוז / צילום: Reuters, Mohammed Aty

ארה"ב תקפה באיראן וסגרה לה את הברז. האם המלחמה מתחדשת?

בתגובה לירי איראני על מכליות נפט, ארה"ב תקפה הלילה עשרות מטרות באיראן והודיעה על החזרת הסנקציות על מכירת נפט ● איך תושפע איראן, מה זה אומר על מצבה של ישראל, והאם המלחמה תחזור? ● גלובס עושה סדר

דונלד טראמפ ורג'פ טאיפ ארדואן במפגש באנקרה / צילום: Reuters, Umit Bektas

היממה הדרמטית הזכירה לעולם: המלחמה במזרח התיכון לא קרובה לסיום

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ הגיע לפסגת נאט"ו באנקרה ופתח ביממה שהחזירה את המלחמה באיראן למרכז הבמה ● במפרץ, האמירות של טראמפ הופכות למעשים: רצף הפצצות סגרו פעם נוספת את מצר הורמוז, והקפיצו את מחירי הנפט ● לאן הולכים מכאן?

אסף רפפורט / צילום: עומר הכהן

עמוד אינסטגרם בשווי 80 מיליון שקל: אסף רפפורט השלים את רכישת ישראל בידור

העסקה הבאה של אסף רפפורט בתחום המדיה: קרן מריט, שמובילה גם את עסקת רשת 13, רוכשת 60% מחברת-האם של ישראל בידור, Z Platform, לפי שווי של 80 מיליון שקל ● מייסדי ישראל בידור, האחים דוד ושלמה סער, ימשיכו לנהל באופן עצמאי את הקבוצה, הכוללת מספר ערוצי אינסטגרם וטיקטוק מסחריים מהמובילים בישראל

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ ומוג'תבא חמינאי, המנהיג העליון של איראן / צילום: AP

טראמפ באיום נוסף על איראן, ובמסר לישראל: "חושב שתיסוג מלבנון"

נשיא ארה"ב טען: "מגיע להם, הם ביקשו הפסקה להלוויה והתחילו לירות טילים" • הוא הוסיף: "חושב שישראל תיסוג מלבנון" • איראן מאיימת לסגור את מצר הורמוז בעקבות ההתפתחויות הביטחוניות ● טראמפ: "האיראנים הם סרטן שיש לגדוע" ● באיראן הציעו "פרס" על ראשו של טראמפ: "להרוג אותו בכל מקום שיימצא" ● בישראל עודכנו: בוטל ביקורו של שר ההגנה האמריקאי פיט הגסת' ● עדכונים שוטפים

חמישה דברים שכדאי לדעת / צילום: shutterstock / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

יולי הוא חודש ידוע לשמצה בשווקים עוד לפני איומי המלחמה: חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת יום המסחר

המסחר בת"א ייפתח הבוקר ברקע ההסלמה הביטחונית בין ארה"ב לאיראן ● ת"א ננעלה אתמול במגמה מעורבת: הבנקים זינקו כ"חוף מבטחים" ● תשואות האג"ח בארה"ב מזנקות בעקבות הזינוק בנפט והצהרות המלחמה ● השקל מפגין חוסן מול הדולר והנפט קופץ ברקע ההסלמה בין ארה"ב ואיראן ● פרוטוקול הפד חושף: בין פיצול לחשש אינפלציוני - מלכודת ה-AI של קווין וורש ● וגם: ההשפעה של חודש יולי על השווקים, ולמה המשקיעים בורחים למניות הסולידיות? ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר 

מטה סמסונג בקוריאה הדרומית / צילום: Shutterstock, SUNG YOON JO

בתוך יממה אחת, שני אירועים מהמזרח הנחיתו מכה על מניות השבבים

דוחות ענקית הטכנולוגיה סמסונג לא עמדו בציפיות הגבוהות, ובמקביל דווח כי דיפסיק הסינית מפתחת שבב עצמאי כדי להפחית את התלות באנבידיה ● שני האירועים הציתו גל מימושים בסקטור, שהפך רגיש במיוחד ברמות השיא שלו, וגלי ההדף הורגשו היטב גם בבורסה בתל אביב

מערכת שליטה ברחפן של פירוס אירונאוטיקס / צילום: Oleg Volk

קצין המילואים שלחם בעזה, והקים מיזם לשליטה ברחפנים צבאיים מהנשק

אלעד עמר חזר מארה"ב לשדה הקרב, והבין שתפעול רחפנים מסכן את חיי הלוחמים ● הפתרון: חברת פירוס, שפיתחה מערכת שליטה ברחפן בלי להוריד את האצבע מההדק, וכבר פועלת בצה"ל

אתר בנייה (אילוסטרציה) צילום: Shutterstock

פינוי מחזיקים ושחרור תוכנית שנתקעה 15 שנה: 2 החלטות משמעותיות בענף הנדל"ן

בית המשפט המחוזי בבאר שבע אישר את פינוי מתחם בקעת קנאים ואימץ את עמדת רמ"י ● ועדת הערר המחוזית מרכז קבעה כי אין לעכב תוכניות נקודתיות בשל תכנון כוללני שטרם הבשיל ● ההחלטות צפויות להשפיע על עשרות הליכי פינוי ותוכניות בנייה נוספות

מדד Russell 2000 היכה את מדדי המניות המובילים / צילום: Shutterstock

"מאיפה תגיע האלפא?": מדד המניות הקטנות שעלה ב-20% מתחילת השנה

מדד Russell 2000 שכולל את המניות הקטנות בוול סטריט היכה את מדדי המניות המובילים בסיכום המחצית הראשונה של 2026 ● אנליסטים מסבירים זאת במרוץ ה–AI: "סיפור הרווחים של החברות הקטנות חזק, וזו רק ההתחלה", אך גם מתריעים מהסיכון של העלאת ריבית לעסקיהן

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מתווה הפיצוי לחברות התעופה נחשף: אל על עשויה למצוא את עצמה בחוץ

טיוטת הצעה שהגיעה לידי גלובס מגלה כי מענק הטיסות ריקות יותנה באיסור חלוקת דיבידנדים לשנה ובהזרמת הון מצד הבעלים ● החברות הציבוריות ייאלצו לבחור בין קבלת הסיוע לבין תגמול המשקיעים - בעוד התקציב שיוקצה רחוק מלכסות את הפסדי המלחמה

מצר הורמוז / צילום: Reuters, Stringer

ארה"ב חידשה את התקיפות באזור הורמוז, טראמפ: "זו נקמה"

צבא ארה"ב: תקפנו כ-90 מטרות צבאיות באיראן ● אחרי הדיווחים על פיצוצים בבנדר עבאס ובעיר הנמל סיריק, בסנטקום הודיעו על שתקפו באזור ● בכיר אמריקאי אישר כי התקיפות הלילה רחבות יותר בהיקפן מאשר אתמול ● טראמפ: "זו נקמה על הפצצת ספינות אתמול ע"י איראן. אם זה יקרה שוב, המצב יחמיר בהרבה" ● שעות לאחר התקיפה: אזעקות הופעלו בבחרין ובכווית ● עדכונים שוטפים

אבי לוי, יו''ר דלק ישראל; ויקטור וקרט, מנכ''ל לאומי פרטנרס; פטריק דרהי, בעלי הוט מובייל / צילום: Studio Alterego, יח''צ, סטודיו דינו

מה עומד מאחורי מהלך ההשקעה הכפול של לאומי פרטנרס בעסקת הוט מובייל

במסגרת העסקה לרכישת חברת הסלולר, צפוי לאומי להעמיד הלוואה של 700 מיליון שקל שתשמש להחזר חוב למוכר, פטריק דרהי ● בד־בבד ירכוש הבנק באמצעות זרוע ההשקעות שלו, לאומי פרטנרס, 20% מהוט מובייל ושיעור דומה במניות דלק ישראל, שמובילה את עסקת הרכישה

מיכל עבאדי-בויאנג'ו, החשבת הכללית במשרד האוצר / צילום: חיים צח - לע''מ

ההכנסות ממסים קפצו, והגירעון ירד בחודש יוני ל-3.3% מהתוצר

הגירעון החודשי עמד על כ-8.6 מיליארדי שקל ● ההכנסות ממסים עמדו על 45.2 מיליארד שקל בחודש שעבר ● הוצאות הממשלה היו נמוכות יחסית, אך במחצית השנייה של השנה קצב ההוצאות צפוי לגדול משמעותית

דונלד טראמפ בשיחות בפסגת נאט''ו / צילום: ap, Filip Singer

טראמפ תוקף מדינה מפתיעה: "שותפה נוראית, אנשים רעים, אל תדברו איתם"

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ מחריף את הטון בפסגת נאט"ו באנקרה, תוקף את ספרד וקורא לנתק את כל הסחר איתה, שב על דרישתו לקבל את גרינלנד ומשבח את טורקיה על רקע המלחמה באיראן ● נשיא טורקיה ארדואן שיבח בדבריו את טראמפ ואת הרצון שלו "להשכין שלום"

יהודה בן אסאייג, יו''ר הקבוצה; ארי קלמן, מנכ''ל קבוצת מנורה; מיכאל קלמן, מנכ''ל חברת הביטוח / צילום:  יעל צור, נטי לוי

בכירי החברה שמנהלת 420 מיליארד שקל חשודים. המשקיעים דואגים יותר מהרגולטור

בצל הפרשייה הפלילית שבה נחקרים בין השאר בכירי הקבוצה שמנהלת 420 מיליארד שקל, בענף הביטוח והחיסכון כבר מכינים את הקרקע לפתות את לקוחותיה ● גורם בענף: "כל המתחרים יראו ללקוחות את הפרסומים" ● למה רשויות שוק ההון וניירות ערך לא בולטות באירוע?