גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית 

עו"ד נבות תל-צור: "עו"ד וינרוט מקבל תיקים רבים עקב פניות רבנים; גם בתיק הירשזון פנה רב ידוע"

בתקווה להיחלץ מאימת הכלא, נוטים נאשמי צמרת להתחמש בפרקליטי צמרת נוצצים, המשלשלים אל כיסם שכר-טרחה של מאות אלפי דולרים ■ הרשעותיהם המהדהדות של אברהם הירשזון, ישראל פרי ואחרים מעלות את השאלה: האם זה שווה את הכסף?

בשבוע שעבר נרשם שר האוצר לשעבר, אברהם הירשזון, בדפי ההיסטוריה, שלא בטובתו. בית המשפט המחוזי בתל-אביב הטיל עליו את העונש החמור ביותר שנגזר על נבחר ציבור בישראל - 65 חודשי מאסר בפועל, שנת מאסר על-תנאי וקנס בסך 450 אלף שקל - לאחר שהורשע בגניבת בין 1.73 ל-1.9 מיליון שקל מהסתדרות העובדים הלאומית (הע"ל), בעת שעמד בראשה.

את הירשזון ייצג עו"ד יעקב וינרוט, מהסניגורים המובילים והוותיקים בישראל. על-פי הערכות, מאות אלפי דולרים החליפו ידיים בין הלקוח לפרקליטו. סניגור כמו וינרוט, עתיר ניסיון וכישורים, עולה כסף. הרבה כסף. אך התוצאה עבור הירשזון היתה עגומה.

הירשזון קיבל את הבשורה המרה על תקופת מאסרו הצפויה בפנים מושפלות כשהוא עוצם את עיניו. כך גם קיבל את הבשורה המרה על הרשעתו זמן קצר קודם לכן. יותר מדי פעמים במהלך המשפט השפיל הירשזון מבט, כאילו מבקש להתחבא אפילו מפני טיעוניו שלו.

הלקח מתיק הירשזון מהדהד היום במשרדי סניגורים רבים. "לא קל לראות את הקליינט שלך עומד מבויש בבית המשפט. אני בטוח שזה היה מאוד קשה לוינרוט. הירשזון הפך אצלי ללקח. כשקליינטים שלי מתעקשים על ניהול משפט כשהתיק בעיני 'אבוד', אני אומר להם 'לא אסכים שתעמוד במצב של הירשזון בבית משפט. אני לא אסכים שהתובע יעשה ממך עפר ואפר", אומר עורך דין בכיר.

"קו הגנה הזוי"

הירשזון לא לבד. לקוחות לא מעטים ששמו את מיטב כספם על הייצוג המשפטי הטוב ביותר שכסף יכול לקנות, מצאו את עצמם עם הרשעה ועם עונש לא מבוטל בצידה. ישראל פרי פנה אל עו"ד מיכה קירש, לשעבר פרקליט מחוז ירושלים, שייצגו בפרשת הפנסיה הגרמנית, אך התוצאות היו קשות מאוד עבורו (נידון ל-12 שנות מאסר).

לערעור שהגיש לעליון על הרשעתו ועל העונש שנגזר עליו, התגייסו עו"ד וינרוט, פרופ' מרדכי קרמניצר ופרופ' עמרי ידלין, אך מלבד הפחתה של שנתיים בעונש המאסר, הם לא הגיעו להישגים של ממש.

גורמים המכירים את תיק פרי מדברים על מיליוני דולרים ששולמו לוינרוט. וזה עוד לפני הבקשה לדיון נוסף שהגישו עורכי הדין על הכרעת העליון, שאליה התגייסה גם עו"ד שירה דונביץ'.

אסור לשכוח גם את שר המשפטים לשעבר, חיים רמון, שפנה לעו"ד דן שינמן, מסניגורי הצווארון הלבן המובילים והיקרים בארץ, שייצג אותו בתיק "הנשיקה" והורשע. עמרי שרון שיוצג גם הוא על-ידי שינמן בפרשת התרומה האסורה, הורשע ונשלח ל-7 חודשים בכלא (שוחרר אחרי 4 חודשים בקיצור שליש).

מה קורה לסניגורים הבכירים, עתירי המוניטין וארומת הזיכויים? האם מאות אלפי הדולרים שמשלמים להם לקוחותיהם מונחים היום על קרן הצבי? האם הפרקליטים האנונימיים שעומדים מולם כל-כך מוכשרים עד שהם מצליחים למוטט את כל קווי ההגנה שרקחו במוחם הסניגורים המנוסים?

"הרוח היתה דומה בתיקים של רמון והירשזון. בשניהם רואים בדיעבד כי דרך ניהול התיק היתה קלוקלת, לא ראויה ולא נכונה. אצל רמון אפשר היה להגיע לעסקה מראש ולגמור את זה בשקט. לא לנהל משפטים ולחקור את המתלוננת. אצל הירשזון לבוא עם קו הגנה שהוא הזוי לחלוטין ולומר 'אני לקחתי, כי הגיע לי בעתיד לפנסיה', זה אבסורד", אומר אחד הסניגורים הבולטים במשק.

- איפה הבעיה?

"הבעיה היא שהנאשמים עצמם לא יכולים להרשות לעצמם להודות. הם אומרים לעצמם 'עדיף לי שבית המשפט ימצא אותי אשם. אני אגיד השופט לא הבין, דעת הקהל, רודפים אותי, מחפשים'. ברגע שהודית אין לך על מי לזרוק את זה. רמון והירשזון הם אנשים דעתנים, ואני יכול רק להניח שהם כפו את דעתם על עורכי דינם. יש לעורך דין שתי אפשרויות במצב כזה - להתפטר מהייצוג או להמשיך איתו. עורכי דין מתקפלים".

- אתה אומר שעורך דין בכיר כמו וינרוט מתקפל מול דרישות הלקוח?

"הוא לא צריך להתקפל בפני הלקוח, יהיה אשר יהיה. הוא לא צריך להתכופף ולשנות את עמדתו נוכח רצונו של הלקוח. הוא צריך לומר ללקוח אני לא יכול להמשיך לייצג אותך אם אתה מתעקש. עובדתית זה לא תמיד קורה. אני בטוח שוינרוט לא היה חושב להעלות טענת הגנה כפי שהעלה בתיק של הירשזון. אני הייתי מתבייש להעלות אותה. לא רואה את עצמי מעלה את זה על דל שפתי מול שופט. אני לא יודע אם הייתי פורץ בצחוק או בבכי אם הייתי טוען את זה. אבל עובדה שזה קרה".

"במקרה שאין הגנה", חורץ סניגור מוכר אחר, "צריך להודות". לדבריו, "הלקוח יכול להודות, להוריד ראש, להכות על חטא, להתנצל ולבקש מחילה, והוא היה יוצא הרבה יותר טוב. כשאין הגנה אין הגנה, אז באים ומודים. אם הלקוח לא מקבל את עצתך, אתה צריך להשתחרר מהייצוג".

99.9% הרשעה

יש כאלה שחושבים אחרת. "אין הצדקה לנטישת לקוח שנמצא במצב הכי קשה בחייו בגלל שהוא מבקש שתייצג אותו בלי שתיאלץ אותו להודות", אומר סניגור ותיק. "חוץ מזה, תמיד יש סיכוי, אפילו אם קלוש, לסייע ללקוח".

עוד סיבה לא לוותר על התיק, היא התגמול הגבוה. "חלק מעורכי הדין עושים מאזן כלכלי וכספי מול הפגיעה במוניטין או בכבוד שלהם, אם עלולה להיות כזו. יש כאלה שעושים את החשבון הזה, אם זה משתלם להם".

אסור לשכוח גם את הנתון בא: בישראל של סוף 2008 על כל כאלף הליכים פליליים היה זיכוי אחד (על-פי הנתונים של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה). ב-27 השנה האחרונות, ישנה עלייה הדרגתית באחוזי ההרשעות בישראל, עד שלא ניתן לטפס עוד מעלה. בשנת 1980, שיעור ההרשעות היה 92.4%, ב-1990 הוא טיפס ל-95.4%, וכיום הוא זינק ל-99.9%. כשהנתונים הללו מהדהדים ברקע קשה להבין כיצד יכול עורך דין פלילי לומר ללקוח "לא אייצג אותך כיוון שהתיק הוא תיק אבוד".

גם הביקורת על עורכי הדין, בעקבות ההרשעות האחרונות, לא מקבלת תמיכה גורפת. "עורכי דין הם לא קוסמים. גם אם אתה עורך דין ותיק, מנוסה שחוקר את העדים בצורה הרצינית או הנכונה ביותר, אתה עדיין לא מוציא יש מאין. אנחנו לא קבלני זיכויים או קבלני תוצאות וכשהקייס קשה ובעייתי אז לא יעזור שום דבר".

- אז מה הטעם לשלם מאות אלפי שקלים לייצוג אם התוצאה ידועה מראש?

"הוותק והניסיון של עורך הדין באים לידי ביטוי בניהול ההליך בצורה לא מתלהמת ונכונה, בהפחתה בעונשו של הנאשם ובמקומות נוספים שקשים למדידה".

תיקים מורכבים וקשים

סניגור ותיק נוסף, מבהיר: "כל הדיבור על הרשעות הוא לא נכון. מה את הירשזון אפשר היה לזכות? ולגבי העונש, עם עורך דין אחר הוא היה יכול לקבל 7 שנים. לגבי חיים רמון, על אף שהורשע, 90% מההרשעה שלו בוטלו בגזר הדין, כי נקבע שאין קלון. זאת היתה השורה התחתונה. איך זה הושג? הרבה בזכות דן שינמן.

אסור לשכוח שאל עורכי הדין הוותיקים מגיעים התיקים המורכבים והקשים ביותר. "הם יודעים להתמודד עם הכול, מורכב ככל שיהיה. זה יתרון אדיר שיש להם על פני אחרים. יש להם דרך לחקור את העדים ולהביא את החומר לבית המשפט, והם עושים עבודה יסודית יותר מאחרים. מי שמזלזל בתרומה שלהם לתיק לא מבין דבר במשפט פלילי".

השאלה איך משפטן מנוסה כמו וינרוט לקח על עצמו את תיק הירשזון ומעלה טענות הגנה שגררו הרמת גבה כללית מטרידה רבים. לדברי שופט בית המשפט המחוזי בדימוס, שלי טימן, "הטיעון שלו בתיק הזה זו חידה. כנראה שרצה לעשות טובה. לפעמים הלקוח הוא חבר או חבר של חבר. כשהייתי עורך דין, התיקים הכי גרועים היו של משפחה או חבר".

הניחוש של טימן לא יכול היה להיות מדויק יותר. ממשרדו של וינרוט אמנם סירבו להגיב, אך עו"ד נבות תל-צור, סניגור בכיר בעצמו שמכיר מזה שנים את וינרוט באופן אישי וגם עבד במשרדו, מפזר קצת את הערפל: "וינרוט מקבל תיקים רבים עקב פניות של רבנים וגורמים אחרים, ובמקרה זה נעשתה אליו פניה מצד רב ידוע לקבל את התיק. בנוסף וינרוט לא נרתע מלקבל אף תיקים קשים מאוד. האסטרטגיה שלו היא ארוכת טווח, ולעיתים גם עורכי דין מבריקים לא יכולים לנבא אותה. לפיכך אני מצפה שוינרוט יפתיע בערעור בבית המשפט העליון. לא בכדי, דווקא התובע התבטא בראיון שמסר כי ההגנה היתה גאונית ווירטואוזית".

עוד כתבות

חוות השרתים סארברפארם במושב בני ציון (ארכיון גלובס) / צילום: ט. ג. הפקות

אחרי הברקס של רשות החשמל: נחשפים התנאים החדשים להקמת חוות שרתים

לגלובס נודע כי ברשות החשמל מקדמים תנאי סף חדשים ומחמירים להקמת חוות שרתים ● על הפרק: דרישת ערבות של כ־2 מיליון שקל לכל מגוואט וקבלת רישיון מיוחד ממטה הבינה המלאכותית ● המהלך נועד להסדיר את ההחלטה לא לאפשר חיבור של חוות שרתים חדשות לרשת החשמל, בעקבות מבול בקשות

Smit Machchhar / צילום: צילום מסך יוטיוב

גיבור היום: זה הטייס שנדקר ונאבק כדי להציל את טיסת פליי דובאי

זהותו של הקברניט שנדקר ונאבק בטייס המשנה העומאני שניסה להשתלט על המטוס במהלך טיסת פליי דובאי נחשפה: סמיט מאצ'צ'אר, אזרח הודו, הוא טייס ותיק עם כ־15 שנות ניסיון ויותר מ־9,750 שעות טיסה ● במהלך המאבק נפצע ולאחר הנחיתה בסעודיה פונה לקבלת טיפול רפואי

חברות ביטוח / צילום: יח''צ, איל יצהר, שרון פאר

מגדל והפניקס מובילות את ההשקעות הפרטיות בישראל, אבל הקצב הואט

סך ההשקעות הפרטיות של הגופים המוסדיים ברבעון הראשון עמד על 91 מיליארד דולר, קיטון שנבע מעיכוב במימושים ● ניתוח של ווליו השקעות מתקדמות מצא כי המוסדיים הקטינו במחצית את הקצב ההשקעות בנכסים פרטיים ● בצמרת: מגדל עם השקעות של 23 מיליארד דולר

תא טייס / צילום: Shutterstock

"אירוע פלילי": מה העונש הצפוי לטייסים של פליי דובאי?

מטוס של פליי דובאי שהיה בדרכו לתל אביב שידר אות מצוקה ועורר חשד לחטיפה, אלא שאז התברר כי האות שודר בשל קטטה בין הטייסים ● מומחה תעופה: "יש סיכוי טוב שהם יפוטרו ויאבדו את רישיון הטיסה שלהם"

מערכת פגיון של חברת סמארט שוטר SMASH_3000 / צילום: סמארט שוטר

החוזה הגדול בתולדות סמארט שוטר: מערכות יירוט רחפנים בעד כ-150 מיליון דולר

חברת בקרת האש הישראלית סמארט שוטר, שהצטרפה במרץ השנה לבורסה, נבחרה כספק יחיד של רחפנים לכוח משימה מיוחד במערכת הביטחון האמריקאית ● המניה זינקה לשווי של יותר ממיליארד שקל

אור ליביס, סמנכ''ל בכיר לכלכלה, תקציבים ואסטרטגיה במשרד התחבורה / צילום: כדיה לוי

בעקבות התסכול מחוסר הקידום של בסיס וויזאייר: סמנכ"ל בכיר במשרד התחבורה עוזב

אור ליביס, סמנכ"ל בכיר לכלכלה, תקציבים ואסטרטגיה במשרד התחבורה, עוזב את המשרד ● לגלובס נודע כי הסיבה לעזיבתו היא התסכול שלו מחוסר היכולת לקדם מהלכים במשרד, ובפרט הנסיגה מהקמת הבסיס של וויזאייר בארץ ● בשלב זה לא מונה לו מחליף, ולא נעשתה חפיפה מסודרת

מטוס של פליי דובאי / צילום: Shutterstock, Dmitriy Feldman svarshik

איזה פיצוי יקבלו הטסים בפליי דובאי, והאם ניתן לבטל כרטיסי טיסה לשבוע הבא?

נוסעים שטיסתם בוטלה או התעכבה ביותר מ-8 שעות עשויים להיות זכאים להחזר, טיסה חלופית, סיוע ופיצוי כספי ● הפיצוי עשוי שלא להינתן אם הביטול נגרם מנסיבות חריגות כמו אירוע ביטחוני, בהתאם לנסיבות המקרה ● והאם אפשר לבטל כרטיסים לשבוע הבא ● גלובס עושה סדר

הפגנות פרו־פלסטיניות בלונדון / צילום: Reuters, Krisztian Elek/ZUMA

בריטניה מאיימת לקחת את החרם על סחורות ישראליות צעד משמעותי קדימה

הממלכה המאוחדת הודיעה על שינוי כללי המשחק מול ישראל ומאיימת בסנקציות על סחר עם ההתנחלויות ● בניגוד למדינות אחרות, הבריטים הולכים צעד אחד קדימה ושמים על הכוונת גם את השירותים, כולל את תחום הפיננסים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: איל יצהר

רשות המסים מציגה: כך יעשה לאיש שמנסה להנגיש נתונים לציבור

אתר "גרסאות לעם" של עו"ד גיא זומר הוקם לפני ימים אחדים, במטרה לרכז במקום אחד את כל מאגרי הנתונים הממשלתיים, בעיקר נתוני נדל"ן ועסקאות נדל"ן ● בין המאגרים המרכזיים שמהם "שאב" נתונים נמצא אתר "מידע נדל"ן" של רשות המסים, שכעת נחסם לשימוש בשבילו ● אתר הנדל"ן הממשלתי עודנו פתוח, אך הנתונים בו חלקיים

מטוס של אייר אירופה / צילום: Shutterstock

העובדים דורשים לא להגיע לישראל, בחברת התעופה מתעלמים

עפ"י דיווחים, חברת התעופה אייר אירופה מתעלמת מבקשות חוזרות ונשנות לאפשר לצוותי האוויר לבחור אם להפעיל את הקו מדריד-ת"א ● בעוד שהעובדים דורשים שהטיסות לישראל יהיו על בסיס התנדבותי, כדי למנוע "רמות גבוהות של לחץ וחרדה" - החברה ממשיכה לאכוף את חובה הטיסה לארץ

אילוסטרציה: Shutterstock

"תוכנית עבריינית מתוחכמת": 22 חודשי מאסר לנאשם בפרשת חשבוניות פיקטיביות

בית המשפט המחוזי בירושלים גזר 22 חודשי מאסר בפועל על מצליח זקן, אחד מנאשמי "פרשת המנופאים", שהורשע בעבירות מס והלבנת הון בהיקף של 42 מיליון שקל לפחות ● במסגרת התוכנית נעשה שימוש בחשבוניות פיקטיביות בהיקף של כ־38 מיליון שקל

מטבעות דיגיטליים

האם משקיעי הקריפטו יכולים להוציא את בגדי האביב?

עוצמת "החורף הקריפטוגרפי" נחלשה בהשוואה למחזורי העבר ● התפתחויות מאקרו בארה"ב, התקדמות רגולטורית וכניסת הון מוסדי לשוק תומכות בהתאוששות ● מסתמן מעבר הדרגתי של הטכנולוגיה מתופעה ספקולטיבית לתשתית פיננסית מרכזית ● טור אורח

אלפרד אקירוב / צילום: בן יוסטר

אקירוב רוצה לשלם 788 מיליון שקל כדי למחוק את אלרוב ולנסות להשתלט על כלל ביטוח

אקירוב, המכהן כיו"ר אלרוב נדל"ן, מעוניין לרכוש את חלקו של הציבור בפרמיה של 20% ביחס למחיר השוק ● המניה מזנקת בחדות במסחר בתל אביב

המפגש בין רה''מ נתניהו לנוסעי טיסת פליי דובאי הערב / צילום: קובי גדעון, לע''מ

הנוסעים של פליי דובאי נחתו בישראל; נתניהו שוחח עם בן זאיד בעניין אבטחת המטוסים

על רקע התחזקות החשד למניע לאומני, הנוסעים הישראלים הגיעו לארץ • רה"מ נתניהו קיבל את פניהם ושמע את עדותו של ישראלי שנטרל את טייס המשנה • בנתב"ג נערכו בכוחות מתוגברים לחזרתם ● בירושלים ממתינים לתוצאות חקירת טייס המשנה העומאני, שניסה לפי החשד לרסק את המטוס ● ראש המוסד מנהל את החקירה • עדכונים שוטפים 

איור: גיל ג'יבלי

18 מנדטים על הכוונת: המיזמים ששואפים לשנע מאות אלפי ישראלים מחו"ל לקלפי. עד כמה זה ריאלי?

שורת יוזמות אזרחיות התגייסו לסייע לישראלים תושבי חו"ל להגיע ארצה ולממש את זכות ההצבעה בבחירות ● עם זאת, מי שחלם על "טיסה חינם" נותר מאוכזב ● בעוד שמארגני היוזמות מציגים פעילות א־פוליטית, המהלך מעורר מחלוקת קשה ● מי עומד מאחורי המיזמים, ומה הם מציעים?

צביקה מנס,  מנכ''ל ברק לאומי חתמים

המנכ"ל שהשתלט על הטיסה: "תקפו אותנו, אנחנו שומרים על הטייס"

מנכ"ל חברת החיתום של לאומי, צביקה מנס, היה על טיסת פליי דובאי שנחתה בסעודיה ועזר לנטרל את טייס המשנה ● "אנחנו שומרים פה על הטייס שיהיה חי", אמר בסרטון

מטוס של פליי דובאי / צילום: Shutterstock

עשר טיסות ביום מדובאי לתל אביב: חברת התעופה שבמרכז הדרמה

פליי דובאי, העומדת במרכז התקרית המתגלגלת מעל חצי האי ערב, הפכה בשנים האחרונות לאחת מחברות התעופה המרכזיות בישראל ● בשלוש השנים האחרונות מאז תחילת המלחמה, פליי דובאי המשיכה להפעיל טיסות סדירות לארץ

נתב''ג / צילום: Shutterstock

הבכיר שמסביר: מה קורה בנתב"ג כשמטוס משדר אות מצוקה

תא"ל (במיל') רן כוכב, לשעבר מפקד מערך ההגנה האווירית בחיל האוויר, מסביר מה קורה בנתב"ג במקרה של קוד מצוקה ● "מנסים ליצור קשר עם המטוס גם בקשר רדיו, ובמקביל מזניקים מטוסי קרב כדי לנסות להבין מה קורה בתוך הקוקפיט ובתא הנוסעים"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בתל אביב; אל על זינקה ב-8% אחרי הדרמה בטיסת פליי דובאי

מדד ת"א 35 ירד בכ-0.4% ● סמארט שוטר זינקה בחדות בעקבות חוזה מול משרד המלחמה האמריקאי ● מניית אלרוב קפצה לאחר שאלפרד אקירוב הגיש הצעה לרכוש את החלק של בעלי המניות ולמחוק אותה מהמסחר ● מניות אל על וישראייר רשמו עליות חדות על רקע הדרמה בטיסה של פליי דובאי

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

נעילה מעורבת בוול סטריט; התשואות שוב זינקו

נאסד"ק עלה ב-0.2% ● אינפלציית ה-PCE בארה"ב עומדת על 3.4%, פחות מהצפי ● הפג לויד לא מוותרת - בכוונתה להגיש הצעה מתוקנת לרכישת צים ● המנכ״ל ינון קרייז עוזב את מאטק ● ההסתברות להעלאת ריבית נוספת באוקטובר נחתכה ל-50% ● מיקרון תפרסם את תוצאות הרבעון הפיסקלי הרביעי אחרי הנעילה