גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית 

עו"ד נבות תל-צור: "עו"ד וינרוט מקבל תיקים רבים עקב פניות רבנים; גם בתיק הירשזון פנה רב ידוע"

בתקווה להיחלץ מאימת הכלא, נוטים נאשמי צמרת להתחמש בפרקליטי צמרת נוצצים, המשלשלים אל כיסם שכר-טרחה של מאות אלפי דולרים ■ הרשעותיהם המהדהדות של אברהם הירשזון, ישראל פרי ואחרים מעלות את השאלה: האם זה שווה את הכסף?

בשבוע שעבר נרשם שר האוצר לשעבר, אברהם הירשזון, בדפי ההיסטוריה, שלא בטובתו. בית המשפט המחוזי בתל-אביב הטיל עליו את העונש החמור ביותר שנגזר על נבחר ציבור בישראל - 65 חודשי מאסר בפועל, שנת מאסר על-תנאי וקנס בסך 450 אלף שקל - לאחר שהורשע בגניבת בין 1.73 ל-1.9 מיליון שקל מהסתדרות העובדים הלאומית (הע"ל), בעת שעמד בראשה.

את הירשזון ייצג עו"ד יעקב וינרוט, מהסניגורים המובילים והוותיקים בישראל. על-פי הערכות, מאות אלפי דולרים החליפו ידיים בין הלקוח לפרקליטו. סניגור כמו וינרוט, עתיר ניסיון וכישורים, עולה כסף. הרבה כסף. אך התוצאה עבור הירשזון היתה עגומה.

הירשזון קיבל את הבשורה המרה על תקופת מאסרו הצפויה בפנים מושפלות כשהוא עוצם את עיניו. כך גם קיבל את הבשורה המרה על הרשעתו זמן קצר קודם לכן. יותר מדי פעמים במהלך המשפט השפיל הירשזון מבט, כאילו מבקש להתחבא אפילו מפני טיעוניו שלו.

הלקח מתיק הירשזון מהדהד היום במשרדי סניגורים רבים. "לא קל לראות את הקליינט שלך עומד מבויש בבית המשפט. אני בטוח שזה היה מאוד קשה לוינרוט. הירשזון הפך אצלי ללקח. כשקליינטים שלי מתעקשים על ניהול משפט כשהתיק בעיני 'אבוד', אני אומר להם 'לא אסכים שתעמוד במצב של הירשזון בבית משפט. אני לא אסכים שהתובע יעשה ממך עפר ואפר", אומר עורך דין בכיר.

"קו הגנה הזוי"

הירשזון לא לבד. לקוחות לא מעטים ששמו את מיטב כספם על הייצוג המשפטי הטוב ביותר שכסף יכול לקנות, מצאו את עצמם עם הרשעה ועם עונש לא מבוטל בצידה. ישראל פרי פנה אל עו"ד מיכה קירש, לשעבר פרקליט מחוז ירושלים, שייצגו בפרשת הפנסיה הגרמנית, אך התוצאות היו קשות מאוד עבורו (נידון ל-12 שנות מאסר).

לערעור שהגיש לעליון על הרשעתו ועל העונש שנגזר עליו, התגייסו עו"ד וינרוט, פרופ' מרדכי קרמניצר ופרופ' עמרי ידלין, אך מלבד הפחתה של שנתיים בעונש המאסר, הם לא הגיעו להישגים של ממש.

גורמים המכירים את תיק פרי מדברים על מיליוני דולרים ששולמו לוינרוט. וזה עוד לפני הבקשה לדיון נוסף שהגישו עורכי הדין על הכרעת העליון, שאליה התגייסה גם עו"ד שירה דונביץ'.

אסור לשכוח גם את שר המשפטים לשעבר, חיים רמון, שפנה לעו"ד דן שינמן, מסניגורי הצווארון הלבן המובילים והיקרים בארץ, שייצג אותו בתיק "הנשיקה" והורשע. עמרי שרון שיוצג גם הוא על-ידי שינמן בפרשת התרומה האסורה, הורשע ונשלח ל-7 חודשים בכלא (שוחרר אחרי 4 חודשים בקיצור שליש).

מה קורה לסניגורים הבכירים, עתירי המוניטין וארומת הזיכויים? האם מאות אלפי הדולרים שמשלמים להם לקוחותיהם מונחים היום על קרן הצבי? האם הפרקליטים האנונימיים שעומדים מולם כל-כך מוכשרים עד שהם מצליחים למוטט את כל קווי ההגנה שרקחו במוחם הסניגורים המנוסים?

"הרוח היתה דומה בתיקים של רמון והירשזון. בשניהם רואים בדיעבד כי דרך ניהול התיק היתה קלוקלת, לא ראויה ולא נכונה. אצל רמון אפשר היה להגיע לעסקה מראש ולגמור את זה בשקט. לא לנהל משפטים ולחקור את המתלוננת. אצל הירשזון לבוא עם קו הגנה שהוא הזוי לחלוטין ולומר 'אני לקחתי, כי הגיע לי בעתיד לפנסיה', זה אבסורד", אומר אחד הסניגורים הבולטים במשק.

- איפה הבעיה?

"הבעיה היא שהנאשמים עצמם לא יכולים להרשות לעצמם להודות. הם אומרים לעצמם 'עדיף לי שבית המשפט ימצא אותי אשם. אני אגיד השופט לא הבין, דעת הקהל, רודפים אותי, מחפשים'. ברגע שהודית אין לך על מי לזרוק את זה. רמון והירשזון הם אנשים דעתנים, ואני יכול רק להניח שהם כפו את דעתם על עורכי דינם. יש לעורך דין שתי אפשרויות במצב כזה - להתפטר מהייצוג או להמשיך איתו. עורכי דין מתקפלים".

- אתה אומר שעורך דין בכיר כמו וינרוט מתקפל מול דרישות הלקוח?

"הוא לא צריך להתקפל בפני הלקוח, יהיה אשר יהיה. הוא לא צריך להתכופף ולשנות את עמדתו נוכח רצונו של הלקוח. הוא צריך לומר ללקוח אני לא יכול להמשיך לייצג אותך אם אתה מתעקש. עובדתית זה לא תמיד קורה. אני בטוח שוינרוט לא היה חושב להעלות טענת הגנה כפי שהעלה בתיק של הירשזון. אני הייתי מתבייש להעלות אותה. לא רואה את עצמי מעלה את זה על דל שפתי מול שופט. אני לא יודע אם הייתי פורץ בצחוק או בבכי אם הייתי טוען את זה. אבל עובדה שזה קרה".

"במקרה שאין הגנה", חורץ סניגור מוכר אחר, "צריך להודות". לדבריו, "הלקוח יכול להודות, להוריד ראש, להכות על חטא, להתנצל ולבקש מחילה, והוא היה יוצא הרבה יותר טוב. כשאין הגנה אין הגנה, אז באים ומודים. אם הלקוח לא מקבל את עצתך, אתה צריך להשתחרר מהייצוג".

99.9% הרשעה

יש כאלה שחושבים אחרת. "אין הצדקה לנטישת לקוח שנמצא במצב הכי קשה בחייו בגלל שהוא מבקש שתייצג אותו בלי שתיאלץ אותו להודות", אומר סניגור ותיק. "חוץ מזה, תמיד יש סיכוי, אפילו אם קלוש, לסייע ללקוח".

עוד סיבה לא לוותר על התיק, היא התגמול הגבוה. "חלק מעורכי הדין עושים מאזן כלכלי וכספי מול הפגיעה במוניטין או בכבוד שלהם, אם עלולה להיות כזו. יש כאלה שעושים את החשבון הזה, אם זה משתלם להם".

אסור לשכוח גם את הנתון בא: בישראל של סוף 2008 על כל כאלף הליכים פליליים היה זיכוי אחד (על-פי הנתונים של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה). ב-27 השנה האחרונות, ישנה עלייה הדרגתית באחוזי ההרשעות בישראל, עד שלא ניתן לטפס עוד מעלה. בשנת 1980, שיעור ההרשעות היה 92.4%, ב-1990 הוא טיפס ל-95.4%, וכיום הוא זינק ל-99.9%. כשהנתונים הללו מהדהדים ברקע קשה להבין כיצד יכול עורך דין פלילי לומר ללקוח "לא אייצג אותך כיוון שהתיק הוא תיק אבוד".

גם הביקורת על עורכי הדין, בעקבות ההרשעות האחרונות, לא מקבלת תמיכה גורפת. "עורכי דין הם לא קוסמים. גם אם אתה עורך דין ותיק, מנוסה שחוקר את העדים בצורה הרצינית או הנכונה ביותר, אתה עדיין לא מוציא יש מאין. אנחנו לא קבלני זיכויים או קבלני תוצאות וכשהקייס קשה ובעייתי אז לא יעזור שום דבר".

- אז מה הטעם לשלם מאות אלפי שקלים לייצוג אם התוצאה ידועה מראש?

"הוותק והניסיון של עורך הדין באים לידי ביטוי בניהול ההליך בצורה לא מתלהמת ונכונה, בהפחתה בעונשו של הנאשם ובמקומות נוספים שקשים למדידה".

תיקים מורכבים וקשים

סניגור ותיק נוסף, מבהיר: "כל הדיבור על הרשעות הוא לא נכון. מה את הירשזון אפשר היה לזכות? ולגבי העונש, עם עורך דין אחר הוא היה יכול לקבל 7 שנים. לגבי חיים רמון, על אף שהורשע, 90% מההרשעה שלו בוטלו בגזר הדין, כי נקבע שאין קלון. זאת היתה השורה התחתונה. איך זה הושג? הרבה בזכות דן שינמן.

אסור לשכוח שאל עורכי הדין הוותיקים מגיעים התיקים המורכבים והקשים ביותר. "הם יודעים להתמודד עם הכול, מורכב ככל שיהיה. זה יתרון אדיר שיש להם על פני אחרים. יש להם דרך לחקור את העדים ולהביא את החומר לבית המשפט, והם עושים עבודה יסודית יותר מאחרים. מי שמזלזל בתרומה שלהם לתיק לא מבין דבר במשפט פלילי".

השאלה איך משפטן מנוסה כמו וינרוט לקח על עצמו את תיק הירשזון ומעלה טענות הגנה שגררו הרמת גבה כללית מטרידה רבים. לדברי שופט בית המשפט המחוזי בדימוס, שלי טימן, "הטיעון שלו בתיק הזה זו חידה. כנראה שרצה לעשות טובה. לפעמים הלקוח הוא חבר או חבר של חבר. כשהייתי עורך דין, התיקים הכי גרועים היו של משפחה או חבר".

הניחוש של טימן לא יכול היה להיות מדויק יותר. ממשרדו של וינרוט אמנם סירבו להגיב, אך עו"ד נבות תל-צור, סניגור בכיר בעצמו שמכיר מזה שנים את וינרוט באופן אישי וגם עבד במשרדו, מפזר קצת את הערפל: "וינרוט מקבל תיקים רבים עקב פניות של רבנים וגורמים אחרים, ובמקרה זה נעשתה אליו פניה מצד רב ידוע לקבל את התיק. בנוסף וינרוט לא נרתע מלקבל אף תיקים קשים מאוד. האסטרטגיה שלו היא ארוכת טווח, ולעיתים גם עורכי דין מבריקים לא יכולים לנבא אותה. לפיכך אני מצפה שוינרוט יפתיע בערעור בבית המשפט העליון. לא בכדי, דווקא התובע התבטא בראיון שמסר כי ההגנה היתה גאונית ווירטואוזית".

עוד כתבות

אורי לוין, מנכ''ל קבוצת תדהר / צילום: עופר חג'יוב

לאחר "הנפקת השנה" והבונוס הנדיב לעובדים, תדהר מפטרת עשרות מהם

חברת הנדל"ן שהשלימה ביוני הנפקה ראשונית בת"א, יוצאת לתוכנית התייעלות שנועדה לחסוך 30 מיליון שקל בשנה ● המנכ"ל אורי לוין: "החלטה לא פשוטה שכוללת פרידה מאנשים טובים; תתמוך ביכולתנו לממש את האסטרטגיה" ● מאז ההנפקה - מניית תדהר מדשדשת

רפאל מציגה בסלון האווירי של מרקש / צילום: דוברות רפאל

תקציב הביטחון השני בגודלו באפריקה: המדינה שמסתערת על נשק ישראלי

המו"מ שמנהלת מרוקו לרכישת מערכת "קלע דוד" מרפאל מצטרף לשורה של שת"פים בין המדינות ● מאז הסכמי אברהם, ישראל מספקת יותר נשק למרוקו מאשר צרפת עם כרבע מהעסקאות ● בכיר באלביט: "במרוקו רוצים להעמיק את השותפות"

רחפנים של אונדס / צילום: מצגת החברה

אחרי בליץ רכישות: אונדס מקימה חברת AI בשיתוף פלנטיר

החברה החדשה, Regna AI, תהיה בבעלות מלאה של אונדס, תפתח מודלי בינה מלאכותית למשימות ביטחוניות ומבצעיות על בסיס התשתית הטכנולוגית של פלנטיר ותעסיק גם עובדים בישראל ● המהלך מגיע לאחר מסע רכישות נרחב של אונדס בישראל, שבמסגרתו רכשה שורה של חברות ביטחוניות וטכנולוגיות ומעסיקה כאן כבר כאלף עובדים

איש העסקים והפילנתרופ סטיב לוין / צילום: Lavin

המיליארדר שחושף תרומה של 30 מיליון דולר לאוניברסיטה העברית כדי לקדם לימודי רפואה

באוניברסיטה העברית ישיקו בשנת הלימודים הקרובה פיילוט למערכת חדשה להכשרת רופאים, שמטרתה להכפיל את מספר הסטודנטים ● סטיב לוין, איש עסקים ופילנתרופ יהודי־אמריקאי, שתרם לתוכנית: "אנחנו לא רוצים שהכסף ילך לשמות על מגדלים, אנחנו אוהבים תוכניות שבאמת מקדמות את הרפואה"

יפעת אורון, מנכ''לית בלקסטון ישראל, בכנס משקיעות גלובס / צילום: שלומי יוסף

יפעת אורון, מנכ"לית בלקסטון ישראל: "אנחנו לא בבועת AI"

"אם מסתכלים על הדאטה סנטרים בעולם, שיעור השטחים הפנויים בהם הוא פחות מ־1% - ויש צורך בהשקעות הון אדירות", כך אמרה יפעת אורון, שותפה בכירה בבלקסטון ומנהלת הפעילות של החברה בישראל, בכנס משקיעות הדור הבא של גלובס ● "אנחנו לא רק משקיעים, אלא עובדים קשה מאוד ומנסים לייצר סינרגיה בין כל החברות שאנחנו משקיעים בהן"

בידוק ביטחוני בדובאי / צילום: Reuters, Amr Alfiky

התנאי הישראלי להחזרת פליי דובאי: הצבת עמדות בידוק ומאבטחים על אדמת דובאי

גורמים במשרד התחבורה מעריכים בפני גלובס כי החזרה של פליי דובאי לארץ תידחה עד שיוסדרו דרישות הסף הביטחוניות שיאפשרו גם את חזרת חברות התעופה הישראליות לדובאי ● על הפרק: הצבת עמדות שיקוף ומאבטחים ישראלים בנמלי התעופה באמירויות ● בשלב זה בדובאי מתנגדים למהלך, ואף נוצר נתק בין המדינות בנושא

מיקרוסופט / צילום: Shutterstock

מיקרוסופט מקצצת עשרות משרות פיתוח בישראל, חלק מהעובדים יפוטרו

ענקית הטכנולוגיה מבצעת שינוי ארגוני גלובלי, הכולל גם את קבוצת קופיילוט סטודיו בישראל ● לפי גורמים, מרבית עובדי הקבוצה צפויים לעבור לתפקידים אחרים בחברה, אך מספר עובדים צפויים לסיים את העסקתם

מייסדי דקארט / צילום: עמית אלקיים

הדרישה החריגה שהפילה את עסקת ה-6 מיליארד דולר של דקארט הישראלית

לגלובס נודע כי לאחר חשיפת המו"מ עם ענקית ה-AI דרשה אנתרופיק להעביר את כל מאה עובדי דקארט לארה"ב ולסגור את פעילותה בישראל - מה שהוביל לפיצוץ המגעים ● כעת, הסטארט-אפ של יוצאי 8200 בדרך לאקזיט ענק של 7 מיליארד דולר עם ענקית הענן אמזון

תמר יסעור, יו''ר ישראכרט, בכנס משקיעות גלובס / צילום: כדיה לוי

יו"ר ישראכרט על המעבר של מועדון הנוסע המתמיד: "יש אל על אחת. הבנו שאסור לנו למצמץ"

בשיחה עם הילה ויסברג בכנס משקיעות הדור הבא של גלובס, התייחסה יו"ר ישרכארט תמר יסעור לשנים הסוערות שעברו על חברת כרטיסי האשראי, לרכישתה בידי קבוצת דלק ולמאבק על מועדון הנוסע המתמיד של אל על ● "כשנפתחת הזדמנות כזו בשוק, מצופה מאיתנו להילחם עליה עד הסוף"

צוותים רפואיים מפנים פצוע לקבלת טיפול לאחר הפיצוץ בצפון, היום / צילום: ap

האסון בטיול השנתי: הוועדה הממונה על פינוי מוקשים התכנסה פעמיים בלבד בקדנציה האחרונה

נער בן 14 נהרג ו-24 בני אדם נפצעו בפיצוץ נפל במהלך טיול שנתי ברכס רמים ● לפי תחקיר ראשוני של צה"ל, מדובר ככל הנראה בנפל של פצצת מצרר של חיזבאללה שנותרה בשטח מאז המלחמה ואחד התלמידים הכניס לתיקו ● ועדת המשנה לפינוי מוקשים ונפלים, בראשות ח"כ ניסים ואטורי, התכנסה פעמיים בלבד בכנסת הנוכחית, למרות התרעות קודמות של מבקר המדינה על ליקויים בפינוי נפלים

צילום: מד''א

אסון ברכס רמים: נער בן 14 נהרג ו-24 נפצעו מפיצוץ נפל במהלך טיול בצפון

במהלך טיול שנתי של הישיבה התיכונית אורט מעלות ממעלות תרשיחא באזור גבול הצפון נפגעו תלמידים ואנשי צוות ● מנכ"ל מד"א אלי בין: "אנחנו מזהים פציעות קשות אצל מספר אנשים, כולל ילדים" ● איראן באיום חדש: "ערוכים להכניס לשימוש יכולות חדשות" ● לוחם צה"ל נפצע אתמול קל כתוצאה מתאונה מבצעית בדרום לבנון

מטוס ארקיע / צילום: ארקיע

ארקיע מכרה כרטיסים ליעד הפופולרי. כעת מתברר שאין לה אישור לטוס אליו

ארקיע הודיעה על השקת טיסות ישירות לטוקיו ומכרה כרטיסים, אך לא קיבלה את כל האישורים הנדרשים להפעלתן ● הרשויות ביפן אינן מאשרות את הפעלת הטיסות באמצעות מטוס וצוות בחכירה רטובה ● החברה מבטלת ארבע טיסות שתוכננו לאוקטובר ולינואר

בניין משרד האוצר / צילום: רפי קוץ

לטובת מערכת הביטחון: משרד האוצר עומד לבצע קיצוץ רוחבי במשרדי הממשלה

לאחר דרישת האופוזיציה שהגדלת תקציב הביטחון תבוא על חשבון הכספים הקואליציונים, כעת נראה שמתגבש פתרון אחר ● גורמים במערכת הביטחון אמרו כי מדובר בספין נוסף של האוצר

מארק בניוף, מנכ''ל סיילספורס / צילום: ap, Markus Schreiber

רכישה עשירית בישראל: סיילספורס רוכשת את חברת הבינה המלאכותית Loops

ענקית התוכנה האמריקאית הודיעה על רכישת החברה הישראלית, שגייסה מאז הקמתה כ-14 מיליון דולר • סכום העסקה לא פורסם, אך לפי הערכות הוא עומד על עשרות מיליוני דולרים

רות אליאס, הפניקס פיננסים, בכנס משקיעות גלובס / צילום: שלומי יוסף

רות אליאס, הפניקס: "חברה מוצלחת מאפשרת שיח גם על הסיכונים"

רות אליאס, משנה למנכ"ל וסגנית היועץ המשפטי של הפניקס פיננסים, תיארה בכנס משקיעות הדור הבא של גלובס את תחנות הקריירה שהובילו אותה לשילוב בין משפט, עסקים והשקעות ● היא הדגישה את חשיבותם של חישוב מסלול מחדש, חשיבה יצירתית ובניית מערכות יחסים, לצד התאמת אסטרטגיית ההשקעות לשינויים בשוק ומגוון אופני חשיבה ● "בארגון שיש בו ייצוג הולם של נשים וגברים, הרווח הוא לגמרי של הארגון"

שר החוץ האיראני לשעבר מוחמד ג'וואד זריף / צילום: ap, Vahid Salemi

הבכיר האיראני שאזר אומץ לתקוף את משמרות המהפכה

כותרות העיתונים בעולם: מרוקו לא מסתפקת בתוצרת הביטחונית הרבה שרכשה מישראל ומתכוונת לחזק את הטנקים שלה בצריחים מתוצרת אלביט, איראן גועשת בעקבות דברי שר החוץ לשעבר שקרא להעדיף דיפלומטיה על פני תוקפנות, ובמקביל היא מאשימה את ארה"ב בהברחות נפט • גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל 

איריס שור, יזמת סדרתית, בכנס משקיעות גלובס / צילום: שלומי יוסף

היזמת שמכרה את החברה שלה ללינקדאין: "כולם אמרו לי שאין סיכוי שאצליח"

איריס שור, יזמת סדרתית שהקימה שלושה סטארט־אפים, ששניים מהם נמכרו, סיפרה בכנס משקיעות הדור הבא של גלובס, על ההחלטה למכור את החברה שלה דווקא בשיא גאות ההייטק ● "אפשר להגיע ליעדים מאוד גבוהים בהרבה מאוד דרכים שונות ולא מקובלות", סיפרה

אלונה בר און מו''ל גלובס, כנס משקיעות הדור הבא / צילום: שלומי יוסף

אלונה בר און, מו"ל גלובס: "חלקן של נשים בשליטה בהון הפיננסי נמצא בקפיצה"

"חלק מהנשים פה הן יחידות בתעשייה שלהן. הן נלחמות בתוך תעשיות גבריות, וצריכות לקבל המון ביטחון בקבלת החלטות", אמרה אלונה בראון בכנס משקיעות הדור הבא של גלובס ● "אנחנו לא מספיק בהרבה מקומות, אבל כן רואים שינוי"

מימין: מייקל וודפורד ורוברט הול. הזוכים בנובל בכלכלה / צילום: Ill. Niklas Elmehed © Nobel Prize Outreach

הזוכים בנובל בכלכלה: חוקרים אמריקאים שבחנו גורמים לאי יציבות כלכלית

רוברט הול מאוניברסיטת סטנפורד ומייקל וודפורד מאוניברסיטת קולומביה זכו בנובל בעקבות מחקריהם בתחום היסודות המיקרו-כלכליים של יציבות מקרו-כלכלית

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה בתל אביב: ת"א 35 ללא שינוי, הבנייה והנדל"ן הובילו את העליות; בזן איבדה כמעט חצי מיליארד שקל

יום מסחר תנודתי בתל אביב הסתיים במגמה מעורבת: ת"א 90 הוסיף 0.2%, בעוד ת"א 35 דרך במקום ● מדד הבנייה התבלט בירוק; סקטור התקשורת רשם ירידות ● בזן צללה ואיבדה כ-469 מיליון שקל משוויה ברקע הדיווח על דליפת בנזן; תדהר הודיעה על ארגון מחדש ופיטורים ● טבע ריכזה עניין לאחר קבלת אישור ה-FDA לתרופה לסכיזופרניה ● אלקו תזרים 95 מיליון שקל לאלקטרה נדל"ן - המניה זינקה