גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית 

עו"ד נבות תל-צור: "עו"ד וינרוט מקבל תיקים רבים עקב פניות רבנים; גם בתיק הירשזון פנה רב ידוע"

בתקווה להיחלץ מאימת הכלא, נוטים נאשמי צמרת להתחמש בפרקליטי צמרת נוצצים, המשלשלים אל כיסם שכר-טרחה של מאות אלפי דולרים ■ הרשעותיהם המהדהדות של אברהם הירשזון, ישראל פרי ואחרים מעלות את השאלה: האם זה שווה את הכסף?

בשבוע שעבר נרשם שר האוצר לשעבר, אברהם הירשזון, בדפי ההיסטוריה, שלא בטובתו. בית המשפט המחוזי בתל-אביב הטיל עליו את העונש החמור ביותר שנגזר על נבחר ציבור בישראל - 65 חודשי מאסר בפועל, שנת מאסר על-תנאי וקנס בסך 450 אלף שקל - לאחר שהורשע בגניבת בין 1.73 ל-1.9 מיליון שקל מהסתדרות העובדים הלאומית (הע"ל), בעת שעמד בראשה.

את הירשזון ייצג עו"ד יעקב וינרוט, מהסניגורים המובילים והוותיקים בישראל. על-פי הערכות, מאות אלפי דולרים החליפו ידיים בין הלקוח לפרקליטו. סניגור כמו וינרוט, עתיר ניסיון וכישורים, עולה כסף. הרבה כסף. אך התוצאה עבור הירשזון היתה עגומה.

הירשזון קיבל את הבשורה המרה על תקופת מאסרו הצפויה בפנים מושפלות כשהוא עוצם את עיניו. כך גם קיבל את הבשורה המרה על הרשעתו זמן קצר קודם לכן. יותר מדי פעמים במהלך המשפט השפיל הירשזון מבט, כאילו מבקש להתחבא אפילו מפני טיעוניו שלו.

הלקח מתיק הירשזון מהדהד היום במשרדי סניגורים רבים. "לא קל לראות את הקליינט שלך עומד מבויש בבית המשפט. אני בטוח שזה היה מאוד קשה לוינרוט. הירשזון הפך אצלי ללקח. כשקליינטים שלי מתעקשים על ניהול משפט כשהתיק בעיני 'אבוד', אני אומר להם 'לא אסכים שתעמוד במצב של הירשזון בבית משפט. אני לא אסכים שהתובע יעשה ממך עפר ואפר", אומר עורך דין בכיר.

"קו הגנה הזוי"

הירשזון לא לבד. לקוחות לא מעטים ששמו את מיטב כספם על הייצוג המשפטי הטוב ביותר שכסף יכול לקנות, מצאו את עצמם עם הרשעה ועם עונש לא מבוטל בצידה. ישראל פרי פנה אל עו"ד מיכה קירש, לשעבר פרקליט מחוז ירושלים, שייצגו בפרשת הפנסיה הגרמנית, אך התוצאות היו קשות מאוד עבורו (נידון ל-12 שנות מאסר).

לערעור שהגיש לעליון על הרשעתו ועל העונש שנגזר עליו, התגייסו עו"ד וינרוט, פרופ' מרדכי קרמניצר ופרופ' עמרי ידלין, אך מלבד הפחתה של שנתיים בעונש המאסר, הם לא הגיעו להישגים של ממש.

גורמים המכירים את תיק פרי מדברים על מיליוני דולרים ששולמו לוינרוט. וזה עוד לפני הבקשה לדיון נוסף שהגישו עורכי הדין על הכרעת העליון, שאליה התגייסה גם עו"ד שירה דונביץ'.

אסור לשכוח גם את שר המשפטים לשעבר, חיים רמון, שפנה לעו"ד דן שינמן, מסניגורי הצווארון הלבן המובילים והיקרים בארץ, שייצג אותו בתיק "הנשיקה" והורשע. עמרי שרון שיוצג גם הוא על-ידי שינמן בפרשת התרומה האסורה, הורשע ונשלח ל-7 חודשים בכלא (שוחרר אחרי 4 חודשים בקיצור שליש).

מה קורה לסניגורים הבכירים, עתירי המוניטין וארומת הזיכויים? האם מאות אלפי הדולרים שמשלמים להם לקוחותיהם מונחים היום על קרן הצבי? האם הפרקליטים האנונימיים שעומדים מולם כל-כך מוכשרים עד שהם מצליחים למוטט את כל קווי ההגנה שרקחו במוחם הסניגורים המנוסים?

"הרוח היתה דומה בתיקים של רמון והירשזון. בשניהם רואים בדיעבד כי דרך ניהול התיק היתה קלוקלת, לא ראויה ולא נכונה. אצל רמון אפשר היה להגיע לעסקה מראש ולגמור את זה בשקט. לא לנהל משפטים ולחקור את המתלוננת. אצל הירשזון לבוא עם קו הגנה שהוא הזוי לחלוטין ולומר 'אני לקחתי, כי הגיע לי בעתיד לפנסיה', זה אבסורד", אומר אחד הסניגורים הבולטים במשק.

- איפה הבעיה?

"הבעיה היא שהנאשמים עצמם לא יכולים להרשות לעצמם להודות. הם אומרים לעצמם 'עדיף לי שבית המשפט ימצא אותי אשם. אני אגיד השופט לא הבין, דעת הקהל, רודפים אותי, מחפשים'. ברגע שהודית אין לך על מי לזרוק את זה. רמון והירשזון הם אנשים דעתנים, ואני יכול רק להניח שהם כפו את דעתם על עורכי דינם. יש לעורך דין שתי אפשרויות במצב כזה - להתפטר מהייצוג או להמשיך איתו. עורכי דין מתקפלים".

- אתה אומר שעורך דין בכיר כמו וינרוט מתקפל מול דרישות הלקוח?

"הוא לא צריך להתקפל בפני הלקוח, יהיה אשר יהיה. הוא לא צריך להתכופף ולשנות את עמדתו נוכח רצונו של הלקוח. הוא צריך לומר ללקוח אני לא יכול להמשיך לייצג אותך אם אתה מתעקש. עובדתית זה לא תמיד קורה. אני בטוח שוינרוט לא היה חושב להעלות טענת הגנה כפי שהעלה בתיק של הירשזון. אני הייתי מתבייש להעלות אותה. לא רואה את עצמי מעלה את זה על דל שפתי מול שופט. אני לא יודע אם הייתי פורץ בצחוק או בבכי אם הייתי טוען את זה. אבל עובדה שזה קרה".

"במקרה שאין הגנה", חורץ סניגור מוכר אחר, "צריך להודות". לדבריו, "הלקוח יכול להודות, להוריד ראש, להכות על חטא, להתנצל ולבקש מחילה, והוא היה יוצא הרבה יותר טוב. כשאין הגנה אין הגנה, אז באים ומודים. אם הלקוח לא מקבל את עצתך, אתה צריך להשתחרר מהייצוג".

99.9% הרשעה

יש כאלה שחושבים אחרת. "אין הצדקה לנטישת לקוח שנמצא במצב הכי קשה בחייו בגלל שהוא מבקש שתייצג אותו בלי שתיאלץ אותו להודות", אומר סניגור ותיק. "חוץ מזה, תמיד יש סיכוי, אפילו אם קלוש, לסייע ללקוח".

עוד סיבה לא לוותר על התיק, היא התגמול הגבוה. "חלק מעורכי הדין עושים מאזן כלכלי וכספי מול הפגיעה במוניטין או בכבוד שלהם, אם עלולה להיות כזו. יש כאלה שעושים את החשבון הזה, אם זה משתלם להם".

אסור לשכוח גם את הנתון בא: בישראל של סוף 2008 על כל כאלף הליכים פליליים היה זיכוי אחד (על-פי הנתונים של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה). ב-27 השנה האחרונות, ישנה עלייה הדרגתית באחוזי ההרשעות בישראל, עד שלא ניתן לטפס עוד מעלה. בשנת 1980, שיעור ההרשעות היה 92.4%, ב-1990 הוא טיפס ל-95.4%, וכיום הוא זינק ל-99.9%. כשהנתונים הללו מהדהדים ברקע קשה להבין כיצד יכול עורך דין פלילי לומר ללקוח "לא אייצג אותך כיוון שהתיק הוא תיק אבוד".

גם הביקורת על עורכי הדין, בעקבות ההרשעות האחרונות, לא מקבלת תמיכה גורפת. "עורכי דין הם לא קוסמים. גם אם אתה עורך דין ותיק, מנוסה שחוקר את העדים בצורה הרצינית או הנכונה ביותר, אתה עדיין לא מוציא יש מאין. אנחנו לא קבלני זיכויים או קבלני תוצאות וכשהקייס קשה ובעייתי אז לא יעזור שום דבר".

- אז מה הטעם לשלם מאות אלפי שקלים לייצוג אם התוצאה ידועה מראש?

"הוותק והניסיון של עורך הדין באים לידי ביטוי בניהול ההליך בצורה לא מתלהמת ונכונה, בהפחתה בעונשו של הנאשם ובמקומות נוספים שקשים למדידה".

תיקים מורכבים וקשים

סניגור ותיק נוסף, מבהיר: "כל הדיבור על הרשעות הוא לא נכון. מה את הירשזון אפשר היה לזכות? ולגבי העונש, עם עורך דין אחר הוא היה יכול לקבל 7 שנים. לגבי חיים רמון, על אף שהורשע, 90% מההרשעה שלו בוטלו בגזר הדין, כי נקבע שאין קלון. זאת היתה השורה התחתונה. איך זה הושג? הרבה בזכות דן שינמן.

אסור לשכוח שאל עורכי הדין הוותיקים מגיעים התיקים המורכבים והקשים ביותר. "הם יודעים להתמודד עם הכול, מורכב ככל שיהיה. זה יתרון אדיר שיש להם על פני אחרים. יש להם דרך לחקור את העדים ולהביא את החומר לבית המשפט, והם עושים עבודה יסודית יותר מאחרים. מי שמזלזל בתרומה שלהם לתיק לא מבין דבר במשפט פלילי".

השאלה איך משפטן מנוסה כמו וינרוט לקח על עצמו את תיק הירשזון ומעלה טענות הגנה שגררו הרמת גבה כללית מטרידה רבים. לדברי שופט בית המשפט המחוזי בדימוס, שלי טימן, "הטיעון שלו בתיק הזה זו חידה. כנראה שרצה לעשות טובה. לפעמים הלקוח הוא חבר או חבר של חבר. כשהייתי עורך דין, התיקים הכי גרועים היו של משפחה או חבר".

הניחוש של טימן לא יכול היה להיות מדויק יותר. ממשרדו של וינרוט אמנם סירבו להגיב, אך עו"ד נבות תל-צור, סניגור בכיר בעצמו שמכיר מזה שנים את וינרוט באופן אישי וגם עבד במשרדו, מפזר קצת את הערפל: "וינרוט מקבל תיקים רבים עקב פניות של רבנים וגורמים אחרים, ובמקרה זה נעשתה אליו פניה מצד רב ידוע לקבל את התיק. בנוסף וינרוט לא נרתע מלקבל אף תיקים קשים מאוד. האסטרטגיה שלו היא ארוכת טווח, ולעיתים גם עורכי דין מבריקים לא יכולים לנבא אותה. לפיכך אני מצפה שוינרוט יפתיע בערעור בבית המשפט העליון. לא בכדי, דווקא התובע התבטא בראיון שמסר כי ההגנה היתה גאונית ווירטואוזית".

עוד כתבות

בנין משרד הבריאות ירושלים / צילום: בר - אל

"סכנה חמורה למטופלים": משרד הבריאות סוגר בית חולים פרטי בת"א

משרד הבריאות גילה בביקורת פתע במרכז הרפואי "מדיקה" ברמת החייל מקרים שבהם בוצעו פעולות רפואיות בניגוד לסמכויות המקצועיות ולהוראות המחייבות • רופאת המחוז הוציאה צו שבמסגרתו הורתה על הפסקת הפעילות עד להודעה חדשה

מגדל ורטיקל. צפוי להיות הגבוה בישראל / הדמיה: משרד ברעלי לויצקי כסיף דה לה פונטיין אדריכלים

מתחם הבורסה ברמת גן צומח מהר. מי ימלא אותו?

בתל אביב יושלמו בקרוב מאות אלפי מ"ר של משרדים, ובינתיים השכנה רמת גן מאשרת בעצמה עוד ועוד מגדלים לתעסוקה במתחם הבורסה ● האם יהיה ביקוש לכל השטחים הללו, ואיך יעבוד עירוב השימושים?

אפליקציית מיטב טרייד

ניסיון הפריצה למיטב טרייד: מה הלקוחות צריכים לדעת?

ניסיון הפריצה לאלפי חשבונות במיטב טרייד העלה חששות לא מעטים בקרב לקוחות ומשקיעים ● מה בדיוק קרה שם, מהי האחריות המוטלת על החברה בצל תיקון 13 לחוק הגנת הפרטיות, ומאילו סיכוני הונאה והתחזות על הלקוחות להיזהר כעת? ● גלובס עושה סדר

דיוויד רובינשטיין / צילום: ap, Julia Nikhinson

בן 77, מיליארדר ועדיין עובד: "לא רוצה לרדת מהבמה"

דיוויד רובינשטיין, מייסד ענקית ההשקעות קרלייל ובעל קבוצת הבייסבול בולטימור אוריולס, אומר שהוא ורבים מחבריו בני דור הבייבי־בום עובדים כיום קשה כמו לפני עשור או שניים: "אנחנו לא רוצים לרדת מהבמה" • וגם: העצה שלו לצעירים בעידן ה-AI

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

נעילה אדומה בוול סטריט בהובלת הנאסד"ק; תשואות האג"ח בשיא של 19 שנה

וול סטריט ננעלה בירידות שערים, במרכז העניינים בולטות מניות מטא ואנבידיה; מדד הפחד (VIX) זינק ● האג"ח ל-10 שנים טיפס לרמת שיא של 19 שנה ● לאחר יום מסחר תנודתי, הברנט ננעל בעלייה קלה סביב 105.28 דולר לחבית ● הביטקוין השלים רצף ירידות של 5 ימים, הארוך מזה 4 חודשים ● פדרל ריזרב הבהיר כי טכנולוגיית הבינה המלאכותית לא צפויה לבלום את לחצי האינפלציה בטווח הקרוב

צוות OpenWeb

חד-הקרן מתל אביב שכמעט והנפיק - מבקש הקפאת הליכים

אופן ווב, שהגיעה בשיאה לשווי של 1.5 מיליארד דולר והכינה את הקרקע להנפקה, מבקשת הקפאת הליכים בשל חוב של 20 מיליון דולר לקרן ליקווידיטי • החברה טוענת כי הקרן הקפיאה את חשבונותיה וסיכלה את ניסיונותיה להשיג מימון ולהימכר, וכי בכך היא הובילה אותה לחדלות פירעון ● במייל לעובדים, המנכ"ל האשים את הקרן: "פעולותיה היו מכוונות ולתפיסתנו דורסניות"

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: מעיין טואף / לע״מ

"שקר מוחלט": נתניהו תובע שורת כלי תקשורת ועיתונאים בכירים

לפי דיווח ב"הארץ", נתניהו יוצא בהליך משפטי בעקבות הפרסום שלפיו נשיא איחוד האמירויות הזהיר אותו כשבוע וחצי לפני 7 באוקטובר כי בחמאס מתכננים מהלך משמעותי נגד ישראל ● נתניהו מכחיש כי השיחה התקיימה וטוען כי אין לה תיעוד ביומניו ● התביעה מגיעה יממה לאחר שראש השב"כ לשעבר רונן בר הגיש תביעת דיבה נגד נתניהו

דריו אמודיי, מנכ''ל אנתרופיק / צילום: Reuters, Denis Balibouse

לקראת הנפקת אנתרופיק: ההכנסות זינקו פי 12, ההפסד הנקי הגיע ל־42 מיליארד דולר, ועדיין החברה מזהירה מסכנה לאנושות

לפי תשקיף ההנפקה שהגיע לידי רויטרס, מפתחת קלוד רשמה ב-2025 הכנסות של 4.6 מיליארד דולר והפסד נקי של כ-42 מיליארד דולר ● עם זאת, כ-34 מיליארד דולר מההפסד נובעים משינוי חשבונאי בשווי התחייבויות הקשורות לגיוסי הון קודמים, ולא מכסף שהחברה הוציאה בפועל ● ההפסד התפעולי הסתכם בכ-8 מיליארד דולר, והחברה נערכת להנפקה לפי שווי שעשוי לחצות את רף 2 טריליון הדולר

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock, Komenton

אייר אינדיה בדרך לתביעה ייצוגית על ביטול הטיסות לישראל לאחר מתקפת הכטב"מים מאיראן

ביהמ"ש אישר לנהל תביעה ייצוגית נגד חברת התעופה אייר אינדיה, לאחר שקבע כי יש אפשרות סבירה שלא עמדה בחובותיה לפי חוק שירותי תעופה ● הסיבה: החברה לא סיפקה לנוסעים שירותי סיוע ולא הציעה כרטיסי טיסה חלופיים לאחר שהפסיקה את הטיסות לישראל וממנה באפריל 2024 • מנגד אייר אינדיה טוענת: לא ניתן לחייב חברות לספק טיסות חלופיות בכל תנאי ובכל מחיר

הפגנות מחאה נגד ישראל בהולנד / צילום: Reuters, Anadolu

עד 6 שנות מאסר: מה עומד מאחורי המהפך ביחס של הולנד לישראל

אכיפה מחמירה בשדה התעופה, עונשי מאסר לחורגים וסיכון רחב לכלכלה הישראלית ● הולנד, שנחשבה בעבר לתומכת ישראל ויעד אטרקטיבי לתיירים, הפכה לחלוצה באיסור מוחלט על מוצרי התנחלויות ● כך המלחמה בעזה שינתה את הפוליטיקה ההולנדית

חיים אתגר / צילום: טל גבעוני

חיים אתגר מלמד איך לא להפוך לקורבן הבא: "כמות ההונאות היא פסיכית"

שנים אחרי שהפך את המרדף אחר מתחזים לתוכנית בפריים־טיים, חיים אתגר מוציא ספר חדש שנועד למנוע מכם ליפול בהונאה ● בראיון לגלובס הוא מספר למה "עקיצות" הן מזמן לא לקשישים בלבד, על אתגרי ה־AI ומדוע המשטרה לא מצליחה להתמודד: "השמיכה שלה קצרה"

ראש השב''כ לשעבר רונן בר וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: חיים צח, מעיין טואף / לע''מ

רונן בר משיב לנתניהו: אלה שקרים, אגיש נגדו תביעת דיבה

ראש השב"כ לשעבר הודיע כי ינחה את עורכי דינו לתבוע את ראש הממשלה בעקבות ההאשמות שהטיח בו בנוגע לליל ה-7 באוקטובר • בר דורש לחשוף את המסמכים ולוח הפגישות של נתניהו עם גורמי ביטחון וגורמים זרים, ומתכוון לזמן לעדות גם את אנשי לשכתו • "הזהרתי אותו מאסון ממשמש ובא, הוא התעלם מההתרעות"

טל אמסלם, לבנת סילברמן ואביבה סילברמן-שתפ אוריאל סילברמן זל ורשת הפטיסרי דודו אוטמזגין / צילום: עומרי אבוחצירא

לציון שלוש שנים ל־7 באוקטובר: המחווה לזכר אוריאל סילברמן ז”ל

לקראת יום השנה השלישי ל־7 באוקטובר, רשת הפטיסרי דודו אוטמזגין משיקה חבילת עוגיות שוקולד צ’יפס המבוססת על מתכון שפיתח רס”ל (מיל.) אוריאל אביעד סילברמן ז”ל, שנפל בקרב ברצועת עזה ● וגם: מתחם קולנוע חדש יוקם בקניון רננים בהשקעה של כ־12 מיליון שקל ● אירועים ומינויים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

התשואה ל-30 שנה חזרה שני עשורים לאחור. למה זה מסוכן?

התשואה על אג"ח ממשלת ארה"ב ל־30 שנה מטפסת וחוזרת 24 שנים לאחור ● גם האג"ח ל־10 שנים נמצאת בשיא של שני עשורים ● מה המשמעות ואיך יושפע שוק המניות? ● גלובס עושה סדר

ירון זליכה, רשימת המילואימניקים והכלכלית. הפודקאסט של עו''ד אלון עמר, 17.09.26 / צילום: שלומי יוסף

האם ירון זליכה היה היחיד שהצליח להוריד את מחירי הדירות?

פרופ' ירון זליכה טוען כי רק בתקופתו מחירי הדירות ירדו • בדקנו את הנושא מכמה זוויות - וכולן מובילות לאותה מסקנה • המשרוקית של גלובס

אושר טובול, מנכ''ל מיטב טרייד / צילום: מיטב טרייד

ניסיון פריצה לאלפי חשבונות במיטב טרייד

במהלך סוף השבוע נעשה ניסיון לפרוץ ל-3,000 חשבונות של חברת המסחר בניירות ערך, באמצעות שליחת מסרונים הכוללים קוד אימות חד-פעמי ● במיטב טרייד הדגישו כי לא התאפשרה גישה לכספי הלקוחות ולחשבונותיהם, אך פרטים אישיים של מספר לקוחות בודדים דלפו

הפגנת חרדים, ארכיון / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

רחובות שלמים בירושלים נחסמו: תהלוכת ענק של חרדים נגד צה"ל

התהלוכה נערכת "לכבוד" עריקים חרדים ששוחררו מהכלא הצבאי ● היא יצאה משכונת גאולה בהשתתפות אלפים ● בסיום המחאה: המארגנים יחלקו כסף למשתתפים

שלמה קריימר, מייסד ומנכ''ל קאטו נטוורקס / צילום: Eclipse Media and Leonid Yakobov

מאות מימושים: עובדי חברת הסייבר קייטו ייפגשו עם 100 מיליון דולר

חברת הסייבר הישראלית השלימה את עסקת הסקנדרי השניה שלה השנה, כאשר העסקה הקודמת היתה בהיקף של כ־120 מיליון דולר ● בגיוס האחרון הוערכה קייטו ב־4.8 מיליארד דולר וכיום עומדות הכנסותיה השנתיות החוזרות על יותר מ־415 מיליון דולר

ספוטיפיי / צילום: Shutterstock

מאות אלפי משתמשים מדווחים על תקלה עולמית בספוטיפיי

יותר מ־200 אלף דיווחים על תקלות בספוטיפיי התקבלו ביותר מ־170 מדינות, בהם כמה מאות בישראל ● משתמשים מדווחים על קשיים בהפעלת האפליקציה, בהשמעת מוזיקה ובחיפוש שירים ● בחברה מסרו כי הם מודעים לבעיות ובודקים אותן

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: לע''מ

סמוטריץ' יעמיק את סבסוד הדלק כדי לרסן את המחיר לקראת הבחירות

משרד האנרגיה הודיע הבוקר כי מחיר הדלק יעלה בחצות ל־8.27 שקלים לליטר – שיא של כל הזמנים ● בעקבות זאת, שר האוצר בצלאל סמוטריץ' הודיע כי יעמיק את הסבסוד, שכבר עלה לקופת המדינה 268 מיליון שקל, במטרה למנוע את עליית המחיר לקראת הבחירות הקרבות