גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית 

עו"ד נבות תל-צור: "עו"ד וינרוט מקבל תיקים רבים עקב פניות רבנים; גם בתיק הירשזון פנה רב ידוע"

בתקווה להיחלץ מאימת הכלא, נוטים נאשמי צמרת להתחמש בפרקליטי צמרת נוצצים, המשלשלים אל כיסם שכר-טרחה של מאות אלפי דולרים ■ הרשעותיהם המהדהדות של אברהם הירשזון, ישראל פרי ואחרים מעלות את השאלה: האם זה שווה את הכסף?

בשבוע שעבר נרשם שר האוצר לשעבר, אברהם הירשזון, בדפי ההיסטוריה, שלא בטובתו. בית המשפט המחוזי בתל-אביב הטיל עליו את העונש החמור ביותר שנגזר על נבחר ציבור בישראל - 65 חודשי מאסר בפועל, שנת מאסר על-תנאי וקנס בסך 450 אלף שקל - לאחר שהורשע בגניבת בין 1.73 ל-1.9 מיליון שקל מהסתדרות העובדים הלאומית (הע"ל), בעת שעמד בראשה.

את הירשזון ייצג עו"ד יעקב וינרוט, מהסניגורים המובילים והוותיקים בישראל. על-פי הערכות, מאות אלפי דולרים החליפו ידיים בין הלקוח לפרקליטו. סניגור כמו וינרוט, עתיר ניסיון וכישורים, עולה כסף. הרבה כסף. אך התוצאה עבור הירשזון היתה עגומה.

הירשזון קיבל את הבשורה המרה על תקופת מאסרו הצפויה בפנים מושפלות כשהוא עוצם את עיניו. כך גם קיבל את הבשורה המרה על הרשעתו זמן קצר קודם לכן. יותר מדי פעמים במהלך המשפט השפיל הירשזון מבט, כאילו מבקש להתחבא אפילו מפני טיעוניו שלו.

הלקח מתיק הירשזון מהדהד היום במשרדי סניגורים רבים. "לא קל לראות את הקליינט שלך עומד מבויש בבית המשפט. אני בטוח שזה היה מאוד קשה לוינרוט. הירשזון הפך אצלי ללקח. כשקליינטים שלי מתעקשים על ניהול משפט כשהתיק בעיני 'אבוד', אני אומר להם 'לא אסכים שתעמוד במצב של הירשזון בבית משפט. אני לא אסכים שהתובע יעשה ממך עפר ואפר", אומר עורך דין בכיר.

"קו הגנה הזוי"

הירשזון לא לבד. לקוחות לא מעטים ששמו את מיטב כספם על הייצוג המשפטי הטוב ביותר שכסף יכול לקנות, מצאו את עצמם עם הרשעה ועם עונש לא מבוטל בצידה. ישראל פרי פנה אל עו"ד מיכה קירש, לשעבר פרקליט מחוז ירושלים, שייצגו בפרשת הפנסיה הגרמנית, אך התוצאות היו קשות מאוד עבורו (נידון ל-12 שנות מאסר).

לערעור שהגיש לעליון על הרשעתו ועל העונש שנגזר עליו, התגייסו עו"ד וינרוט, פרופ' מרדכי קרמניצר ופרופ' עמרי ידלין, אך מלבד הפחתה של שנתיים בעונש המאסר, הם לא הגיעו להישגים של ממש.

גורמים המכירים את תיק פרי מדברים על מיליוני דולרים ששולמו לוינרוט. וזה עוד לפני הבקשה לדיון נוסף שהגישו עורכי הדין על הכרעת העליון, שאליה התגייסה גם עו"ד שירה דונביץ'.

אסור לשכוח גם את שר המשפטים לשעבר, חיים רמון, שפנה לעו"ד דן שינמן, מסניגורי הצווארון הלבן המובילים והיקרים בארץ, שייצג אותו בתיק "הנשיקה" והורשע. עמרי שרון שיוצג גם הוא על-ידי שינמן בפרשת התרומה האסורה, הורשע ונשלח ל-7 חודשים בכלא (שוחרר אחרי 4 חודשים בקיצור שליש).

מה קורה לסניגורים הבכירים, עתירי המוניטין וארומת הזיכויים? האם מאות אלפי הדולרים שמשלמים להם לקוחותיהם מונחים היום על קרן הצבי? האם הפרקליטים האנונימיים שעומדים מולם כל-כך מוכשרים עד שהם מצליחים למוטט את כל קווי ההגנה שרקחו במוחם הסניגורים המנוסים?

"הרוח היתה דומה בתיקים של רמון והירשזון. בשניהם רואים בדיעבד כי דרך ניהול התיק היתה קלוקלת, לא ראויה ולא נכונה. אצל רמון אפשר היה להגיע לעסקה מראש ולגמור את זה בשקט. לא לנהל משפטים ולחקור את המתלוננת. אצל הירשזון לבוא עם קו הגנה שהוא הזוי לחלוטין ולומר 'אני לקחתי, כי הגיע לי בעתיד לפנסיה', זה אבסורד", אומר אחד הסניגורים הבולטים במשק.

- איפה הבעיה?

"הבעיה היא שהנאשמים עצמם לא יכולים להרשות לעצמם להודות. הם אומרים לעצמם 'עדיף לי שבית המשפט ימצא אותי אשם. אני אגיד השופט לא הבין, דעת הקהל, רודפים אותי, מחפשים'. ברגע שהודית אין לך על מי לזרוק את זה. רמון והירשזון הם אנשים דעתנים, ואני יכול רק להניח שהם כפו את דעתם על עורכי דינם. יש לעורך דין שתי אפשרויות במצב כזה - להתפטר מהייצוג או להמשיך איתו. עורכי דין מתקפלים".

- אתה אומר שעורך דין בכיר כמו וינרוט מתקפל מול דרישות הלקוח?

"הוא לא צריך להתקפל בפני הלקוח, יהיה אשר יהיה. הוא לא צריך להתכופף ולשנות את עמדתו נוכח רצונו של הלקוח. הוא צריך לומר ללקוח אני לא יכול להמשיך לייצג אותך אם אתה מתעקש. עובדתית זה לא תמיד קורה. אני בטוח שוינרוט לא היה חושב להעלות טענת הגנה כפי שהעלה בתיק של הירשזון. אני הייתי מתבייש להעלות אותה. לא רואה את עצמי מעלה את זה על דל שפתי מול שופט. אני לא יודע אם הייתי פורץ בצחוק או בבכי אם הייתי טוען את זה. אבל עובדה שזה קרה".

"במקרה שאין הגנה", חורץ סניגור מוכר אחר, "צריך להודות". לדבריו, "הלקוח יכול להודות, להוריד ראש, להכות על חטא, להתנצל ולבקש מחילה, והוא היה יוצא הרבה יותר טוב. כשאין הגנה אין הגנה, אז באים ומודים. אם הלקוח לא מקבל את עצתך, אתה צריך להשתחרר מהייצוג".

99.9% הרשעה

יש כאלה שחושבים אחרת. "אין הצדקה לנטישת לקוח שנמצא במצב הכי קשה בחייו בגלל שהוא מבקש שתייצג אותו בלי שתיאלץ אותו להודות", אומר סניגור ותיק. "חוץ מזה, תמיד יש סיכוי, אפילו אם קלוש, לסייע ללקוח".

עוד סיבה לא לוותר על התיק, היא התגמול הגבוה. "חלק מעורכי הדין עושים מאזן כלכלי וכספי מול הפגיעה במוניטין או בכבוד שלהם, אם עלולה להיות כזו. יש כאלה שעושים את החשבון הזה, אם זה משתלם להם".

אסור לשכוח גם את הנתון בא: בישראל של סוף 2008 על כל כאלף הליכים פליליים היה זיכוי אחד (על-פי הנתונים של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה). ב-27 השנה האחרונות, ישנה עלייה הדרגתית באחוזי ההרשעות בישראל, עד שלא ניתן לטפס עוד מעלה. בשנת 1980, שיעור ההרשעות היה 92.4%, ב-1990 הוא טיפס ל-95.4%, וכיום הוא זינק ל-99.9%. כשהנתונים הללו מהדהדים ברקע קשה להבין כיצד יכול עורך דין פלילי לומר ללקוח "לא אייצג אותך כיוון שהתיק הוא תיק אבוד".

גם הביקורת על עורכי הדין, בעקבות ההרשעות האחרונות, לא מקבלת תמיכה גורפת. "עורכי דין הם לא קוסמים. גם אם אתה עורך דין ותיק, מנוסה שחוקר את העדים בצורה הרצינית או הנכונה ביותר, אתה עדיין לא מוציא יש מאין. אנחנו לא קבלני זיכויים או קבלני תוצאות וכשהקייס קשה ובעייתי אז לא יעזור שום דבר".

- אז מה הטעם לשלם מאות אלפי שקלים לייצוג אם התוצאה ידועה מראש?

"הוותק והניסיון של עורך הדין באים לידי ביטוי בניהול ההליך בצורה לא מתלהמת ונכונה, בהפחתה בעונשו של הנאשם ובמקומות נוספים שקשים למדידה".

תיקים מורכבים וקשים

סניגור ותיק נוסף, מבהיר: "כל הדיבור על הרשעות הוא לא נכון. מה את הירשזון אפשר היה לזכות? ולגבי העונש, עם עורך דין אחר הוא היה יכול לקבל 7 שנים. לגבי חיים רמון, על אף שהורשע, 90% מההרשעה שלו בוטלו בגזר הדין, כי נקבע שאין קלון. זאת היתה השורה התחתונה. איך זה הושג? הרבה בזכות דן שינמן.

אסור לשכוח שאל עורכי הדין הוותיקים מגיעים התיקים המורכבים והקשים ביותר. "הם יודעים להתמודד עם הכול, מורכב ככל שיהיה. זה יתרון אדיר שיש להם על פני אחרים. יש להם דרך לחקור את העדים ולהביא את החומר לבית המשפט, והם עושים עבודה יסודית יותר מאחרים. מי שמזלזל בתרומה שלהם לתיק לא מבין דבר במשפט פלילי".

השאלה איך משפטן מנוסה כמו וינרוט לקח על עצמו את תיק הירשזון ומעלה טענות הגנה שגררו הרמת גבה כללית מטרידה רבים. לדברי שופט בית המשפט המחוזי בדימוס, שלי טימן, "הטיעון שלו בתיק הזה זו חידה. כנראה שרצה לעשות טובה. לפעמים הלקוח הוא חבר או חבר של חבר. כשהייתי עורך דין, התיקים הכי גרועים היו של משפחה או חבר".

הניחוש של טימן לא יכול היה להיות מדויק יותר. ממשרדו של וינרוט אמנם סירבו להגיב, אך עו"ד נבות תל-צור, סניגור בכיר בעצמו שמכיר מזה שנים את וינרוט באופן אישי וגם עבד במשרדו, מפזר קצת את הערפל: "וינרוט מקבל תיקים רבים עקב פניות של רבנים וגורמים אחרים, ובמקרה זה נעשתה אליו פניה מצד רב ידוע לקבל את התיק. בנוסף וינרוט לא נרתע מלקבל אף תיקים קשים מאוד. האסטרטגיה שלו היא ארוכת טווח, ולעיתים גם עורכי דין מבריקים לא יכולים לנבא אותה. לפיכך אני מצפה שוינרוט יפתיע בערעור בבית המשפט העליון. לא בכדי, דווקא התובע התבטא בראיון שמסר כי ההגנה היתה גאונית ווירטואוזית".

עוד כתבות

מיכל רוזנבוים ורן ונגרקו. מועמדים לתפקיד מנכ''ל איגוד הבנקים / צילום: יח''צ, כדיה לוי

שכר של קרוב ל-3 מיליון שקל: המרוץ לניהול איגוד הבנקים נפתח ויש מועמדים

מנכ"ל האיגוד איתן מדמון, שניסיון להדחתו נחשף לפני מספר חודשים, יפרוש בסוף השנה ● בין המועמדים להחלפתו: עו"ד מיכל רוזנבוים, לשעבר מנהלת רשות החברות ● "בסופו של יום, האיגוד לא הצליח למנוע את המס המיוחד על הבנקים וגם לא הביא שינוי בחוק שכר הבכירים"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בתל אביב; מדד הבנייה ירד, מניות הבנקים טיפסו

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.3%, מדד ת"א 90 נפל בכ-1% ● הדולר התחזק וחצה לזמן קצר את רף ה-3.15 שקלים ● טבע טיפסה אחרי שתוצאותיה הכספיות עקפו את התחזיות בשוק ● נייס נפלה בחדות לאחר שנודע כי החברה מפטרת 500 עובדים - כ-5% מכוח האדם שלה

חיים כצמן, מייסד ג'י סיטי / צילום: אריק סולטן

מניית ג'י סיטי נחתכה במעל 20%: "למימוש נכסים בברזיל אין כיום היתכנות כלכלית"

באוגוסט הודיעה חברת הנדל"ן המניב על תוכנית מכירת נכסים ב-6.1 מיליארד שקל, שכוללת גם מכירת נכסיה בברזיל, אך המהפך הפוליטי שם צפוי להקשות: "הבחירות בברזיל גמרו את השוק באותה מדינה"

טיסה / צילום: Shutterstock

מחלוקת על 30 דולר הובילה לגל תביעות ייצוגיות נגד סוכנויות הנסיעות

בחודש שעבר פסק ביהמ"ש העליון כי על סוכני נסיעות חל איסור לגבות דמי טיפול על שירות לנוסע שטיסתו בוטלה ● מאז הפסיקה, הוגשו שורה של תביעות ייצוגיות נגד סוכנויות נסיעות שונות ● איסתא, שנגדה הוגשה התביעה המקורית, דורשת דיון נוסף: "הפרשנות שגויה"

מטוס מטען אמריקאי נוחת בישראל עם משלוח של ג'יפים ממוגנים לצה״ל, בתחילת המלחמה / צילום: דוברות משרד הביטחון

סטירת לחי: הפסקת הסיוע האמריקאי לא תפגע רק בישראל

רק לאחרונה התנגד בית הנבחרים האמריקאי ברוב מוחץ להצעה להפסיק את הסיוע הצבאי לישראל, שמימן בשנים האחרונות נתח משמעותי מהוצאות הביטחון ● אבל לא רק ישראל תפגע מהקיצוץ עליו הכריז טראמפ: כספי הסיוע לישראל חוזרים לחברות הנשק האמריקאיות בצורת הזמנות ● פרשנות

ביטול הפטור על הכנסות משכירות חוזר לשולחן / צילום: Shutterstock

הצעד שיעלה ביוקר לבעלי הדירות וצ'ופר הניחומים שמגבשים באוצר

למרות שנבלמה בעבר מספר פעמים על ידי גורמים פוליטיים, באוצר מקדמים את הצעת רשות המסים בנוגע למיסוי על הכנסות משכר דירה מהשקל הראשון לצד חובת דיווח על כל דירה מושכרת ● במקביל נבחנת הקלה במס הרכישה למשקיעים וזאת בניסיון לרכך את הפגיעה בענף

דגם של טיל בליסטי איראני בטהרן / צילום: ap, Vahid Salemi

דיווח: ישראל הזהירה את ארה"ב שאיראן מתכוונת להשתמש בנשק כימי

ניסיון חטיפת מטוס פליי-דובאי: הדיווח בקשר לטייסי אל על: "לסגור דלתות, אין פתיחת קוקפיט"; "משהו שאנחנו צריכים לדעת?" ●  בלבול ודאגה במערכת הביטחון בעקבות אמירת טראמפ. בישראל מנסים להבין אם מדובר בהפסקה מיידית של העברת כספי הסיוע, או בהצהרה שמתייחסת לשינוי הדרגתי במודל שיתוף הפעולה הביטחוני בין המדינות ● עדכונים שוטפים

אילוסטרציה: Shutterstock

בחירה להישאר בתוך העסק של המשפחה מתחילה באפשרות לצאת

בעסק משפחתי בקשה למכור מניות נשמעת כמו בגידה ● המודל של הכלכלן אלברט הירשמן מסביר למה דווקא דלת פתוחה היא מה שנותן משקל לקול של מי שנשאר ● ומה אומר השקט במשפחה בה לא מדברים על האפשרות לצאת ● עסק משפחתי, טור חדש

טעינת רכבים חשמליים / צילום: Shutterstock

לטובת עמדות טעינה: תחנות דלק יוכלו להתרחב ב־100 מ"ר

התוכנית מאפשרת הקמת אזורי המתנה מקורים לנהגים בתחנות הדלק ומקלה על הליכי הרישוי באמצעות פטור מהגשת מסמך הידרולוגי־סביבתי ● המהלך נועד לעודד השקעה בתשתיות טעינה מהירה ולהסיר חסמים בירוקרטיים

מהגרים שנכנסו לבריטניה דרך צרפת / צילום: Reuters, Gareth Fuller

אחרי מרד בלייבור: ממשלת בריטניה לא תחמיר את התנאים למהגרים

ממשלת בריטניה ריככה את רפורמת ההגירה לאחר מרד במפלגת הלייבור, ורוב מהגרי העבודה יוכלו להמשיך לקבל תושבות קבע בתום חמש שנים בלבד

רשות המסים / צילום: איל יצהר

חשד: רו”ח ויועצת מס לא דיווחו על הכנסות במיליונים של בעל שליטה בחברה ציבורית

על פי החשד, רואה חשבון ויועצת מס סייעו לבעל שליטה בחברה ציבורית לדווח על הכנסות מדיבידנדים בסך 16.5 מיליון שקל בשיעור מס מופחת, ולא דיווחו על משיכות כספים נוספות בסך 14.6 מיליון שקל מחברה פרטית שבשליטתו ● המס שנגרע מקופת המדינה בעקבות הדיווח בשיעור המופחת מוערך ביותר מ-800 אלף שקל ● השניים שוחררו בתנאים מגבילים, ושמותיהם נאסרו לפרסום

יו''ר ועדת הבחירות, השופט נעם סולברג לצד היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב מיארה וראש השב''כ דוד זיני

היועמשית בהודעה חריפה נגד ראש השב"כ: "לא ניתן לחקור אזרחים ללא ראיות"

ראש השב"כ דוד זיני ביקש לחקור באזהרה חבר כנסת בכיר מאחת המפלגות הערביות ואת אחמד טיבי, סאמי אבו שחאדה ומנסור עבאס, כך דווח ב-i24NEWS ● על פי הפרסום, יש הסכמה שחבר הכנסת ייחקר באזהרה, אולם היועמ"שית מסרבת לחקירת שלושת ראשי המפלגות בלא ראיות ● "כל מי שצריך להיחקר - ייחקר, אך לא ייחקרו אנשים ללא בסיס ראייתי"

מנכ''ל משרד הבריאות, משה בר סימן טוב / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

מנכ”ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב פורש מתפקידו

בר סימן טוב הודיע לשר הבריאות חיים כץ כי יסיים את תפקידו בשבועות הקרובים, לאחר כתשע שנים במצטבר בשתי קדנציות ● במהלך כהונתו הוביל את מערכת הבריאות בתקופת מגפת הקורונה ובמלחמת חרבות ברזל ● עם פרישתו צפוי להצטרף כעמית מחקר לאוניברסיטת קולומביה בניו יורק

חנות דייסון בביג גלילות / צילום: דייסון

דייסון השיקה חנות מותג ראשונה בישראל, האם היא תתן פייט למתחרים?

לפני פחות משנה קיבלה קבוצת פוקס את הזיכיון למותג שואבי האבק דייסון, ובשבוע שעבר הושקה חנות הדגל בביג גלילות ● בשיחה עם גלובס אומר גיא טרנר, בכיר בחברה הגלובלית: "אנחנו לא מפחדים מתחרות. חברות אחרות משתנות בעקבות הטכנולוגיות שלנו"

אביב שפירא / צילום: באדיבות XTEND

מעל מיליארד דולר נמחקו בחודשיים: מה הוביל לפיטורים בחברת הרחפנים

אקסטנד תפטר לפי ההערכות כ־10% מעובדיה במסגרת ארגון מחדש של פעילותה, כחודשיים לאחר שהחלה להיסחר בוול סטריט • ברקע: צניחה של כ־80% במניה, מחיקת יותר ממיליארד דולר משווי החברה והכנסות שנמוכות משמעותית מהתחזיות

צילומים: Shutterstock, AP-Alex Brandon

טראמפ הודיע על הפסקת הסיוע לישראל: למה השווקים לא נבהלים?

נשיא ארה"ב הודיע כי הסיוע הביטחוני לישראל, בהיקף של כ־4 מיליארד דולר בשנה, ייפסק בתום 2026 ● למרות המשמעות התקציבית, בשוק המקומי נרשמו עליות לאחר ההודעה ● רונן מנחם, הכלכלן הראשי של מזרחי טפחות, מסביר מדוע המשקיעים עשויים להתייחס למהלך במתינות - ואיך ההתפתחויות מול איראן קשורות לתמונה

התחנה המרכזית בתל אביב / צילום: Shutterstock

הסנונית הראשונה בדרך להריסת התחנה המרכזית בתל אביב

רגע לפני שעבודות הרכבת הקלה מגיעות לאזור, עיריית תל אביב ומשרד התחבורה הגיעו להסכמות על הריסת הגשר המוביל לתחנה המרכזית בתחילת 2027 ● המהלך יחייב שינויים בהסדרי התנועה וצפוי להוסיף כאוס ● מיטל להבי, סגנית ראש העירייה: "צעד נחוץ לשינוי פני התחנה"

בורסת דרום קוריאה, סיאול / צילום: Shutterstock, Ki young

ההפסד של טראמפ מפיל את הבורסות. מדד הפחד מזנק

גלובס מגיש עדכון ראשון לגבי מצב השווקים מסביב לעולם ● והבוקר: המסחר באסיה מתנהל בירידות חדות בהובלת הניקיי ● החוזים על הנאסד"ק נופלים ומדד הפחד מזנק מעל ל-20 נקודות נוכח הערכות כי הדמוקרטים בדרך למהפך בקונגרס ● החשש המרכזי: רגולציה מחמירה והקפאת חוות שרתים שתפגע בענקיות ה-AI ● וגם: בגולדמן זאקס מזהירים: אי-הוודאות תמשיך להזין תנודתיות בשווקים

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

התאוששות במניות ה-AI הובילה את העליות בנאסד"ק ביום הבחירות בארה"ב

נאסד"ק עלה ב-0.8%, דאו ג'ונס ירד ב-0.3% ● גולדמן סאקס: מדד S&P 500 במרחק 3% משיאו, אבל 60% מהמניות בו כבר בשוק דובי ● שופיפיי נפלה: פספסה את תחזית ההכנסות לראשונה זה ארבע שנים ● מחירי הנפט ירדו ● מטא מתכננת לגייס עד 25 מיליארד דולר בהנפקת אג"ח למימון השקעות ה-AI ● תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב עלו לקראת תוצאות בחירות האמצע

דירה למכירה / צילום: תמר מצפי

הטבת המס שכדאי לבעלי דירות להכיר

האטה במכירות וירידות מחירים שלחו קרוב לחצי ממשקיעי הדירות לטווח קצר למכור בהפסד ריאלי ● דיווח נכון מאפשר לקזז את ההפסד מול רווחים בשוק ההון ולחסוך עשרות אלפי שקלים