גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית 

עו"ד נבות תל-צור: "עו"ד וינרוט מקבל תיקים רבים עקב פניות רבנים; גם בתיק הירשזון פנה רב ידוע"

בתקווה להיחלץ מאימת הכלא, נוטים נאשמי צמרת להתחמש בפרקליטי צמרת נוצצים, המשלשלים אל כיסם שכר-טרחה של מאות אלפי דולרים ■ הרשעותיהם המהדהדות של אברהם הירשזון, ישראל פרי ואחרים מעלות את השאלה: האם זה שווה את הכסף?

בשבוע שעבר נרשם שר האוצר לשעבר, אברהם הירשזון, בדפי ההיסטוריה, שלא בטובתו. בית המשפט המחוזי בתל-אביב הטיל עליו את העונש החמור ביותר שנגזר על נבחר ציבור בישראל - 65 חודשי מאסר בפועל, שנת מאסר על-תנאי וקנס בסך 450 אלף שקל - לאחר שהורשע בגניבת בין 1.73 ל-1.9 מיליון שקל מהסתדרות העובדים הלאומית (הע"ל), בעת שעמד בראשה.

את הירשזון ייצג עו"ד יעקב וינרוט, מהסניגורים המובילים והוותיקים בישראל. על-פי הערכות, מאות אלפי דולרים החליפו ידיים בין הלקוח לפרקליטו. סניגור כמו וינרוט, עתיר ניסיון וכישורים, עולה כסף. הרבה כסף. אך התוצאה עבור הירשזון היתה עגומה.

הירשזון קיבל את הבשורה המרה על תקופת מאסרו הצפויה בפנים מושפלות כשהוא עוצם את עיניו. כך גם קיבל את הבשורה המרה על הרשעתו זמן קצר קודם לכן. יותר מדי פעמים במהלך המשפט השפיל הירשזון מבט, כאילו מבקש להתחבא אפילו מפני טיעוניו שלו.

הלקח מתיק הירשזון מהדהד היום במשרדי סניגורים רבים. "לא קל לראות את הקליינט שלך עומד מבויש בבית המשפט. אני בטוח שזה היה מאוד קשה לוינרוט. הירשזון הפך אצלי ללקח. כשקליינטים שלי מתעקשים על ניהול משפט כשהתיק בעיני 'אבוד', אני אומר להם 'לא אסכים שתעמוד במצב של הירשזון בבית משפט. אני לא אסכים שהתובע יעשה ממך עפר ואפר", אומר עורך דין בכיר.

"קו הגנה הזוי"

הירשזון לא לבד. לקוחות לא מעטים ששמו את מיטב כספם על הייצוג המשפטי הטוב ביותר שכסף יכול לקנות, מצאו את עצמם עם הרשעה ועם עונש לא מבוטל בצידה. ישראל פרי פנה אל עו"ד מיכה קירש, לשעבר פרקליט מחוז ירושלים, שייצגו בפרשת הפנסיה הגרמנית, אך התוצאות היו קשות מאוד עבורו (נידון ל-12 שנות מאסר).

לערעור שהגיש לעליון על הרשעתו ועל העונש שנגזר עליו, התגייסו עו"ד וינרוט, פרופ' מרדכי קרמניצר ופרופ' עמרי ידלין, אך מלבד הפחתה של שנתיים בעונש המאסר, הם לא הגיעו להישגים של ממש.

גורמים המכירים את תיק פרי מדברים על מיליוני דולרים ששולמו לוינרוט. וזה עוד לפני הבקשה לדיון נוסף שהגישו עורכי הדין על הכרעת העליון, שאליה התגייסה גם עו"ד שירה דונביץ'.

אסור לשכוח גם את שר המשפטים לשעבר, חיים רמון, שפנה לעו"ד דן שינמן, מסניגורי הצווארון הלבן המובילים והיקרים בארץ, שייצג אותו בתיק "הנשיקה" והורשע. עמרי שרון שיוצג גם הוא על-ידי שינמן בפרשת התרומה האסורה, הורשע ונשלח ל-7 חודשים בכלא (שוחרר אחרי 4 חודשים בקיצור שליש).

מה קורה לסניגורים הבכירים, עתירי המוניטין וארומת הזיכויים? האם מאות אלפי הדולרים שמשלמים להם לקוחותיהם מונחים היום על קרן הצבי? האם הפרקליטים האנונימיים שעומדים מולם כל-כך מוכשרים עד שהם מצליחים למוטט את כל קווי ההגנה שרקחו במוחם הסניגורים המנוסים?

"הרוח היתה דומה בתיקים של רמון והירשזון. בשניהם רואים בדיעבד כי דרך ניהול התיק היתה קלוקלת, לא ראויה ולא נכונה. אצל רמון אפשר היה להגיע לעסקה מראש ולגמור את זה בשקט. לא לנהל משפטים ולחקור את המתלוננת. אצל הירשזון לבוא עם קו הגנה שהוא הזוי לחלוטין ולומר 'אני לקחתי, כי הגיע לי בעתיד לפנסיה', זה אבסורד", אומר אחד הסניגורים הבולטים במשק.

- איפה הבעיה?

"הבעיה היא שהנאשמים עצמם לא יכולים להרשות לעצמם להודות. הם אומרים לעצמם 'עדיף לי שבית המשפט ימצא אותי אשם. אני אגיד השופט לא הבין, דעת הקהל, רודפים אותי, מחפשים'. ברגע שהודית אין לך על מי לזרוק את זה. רמון והירשזון הם אנשים דעתנים, ואני יכול רק להניח שהם כפו את דעתם על עורכי דינם. יש לעורך דין שתי אפשרויות במצב כזה - להתפטר מהייצוג או להמשיך איתו. עורכי דין מתקפלים".

- אתה אומר שעורך דין בכיר כמו וינרוט מתקפל מול דרישות הלקוח?

"הוא לא צריך להתקפל בפני הלקוח, יהיה אשר יהיה. הוא לא צריך להתכופף ולשנות את עמדתו נוכח רצונו של הלקוח. הוא צריך לומר ללקוח אני לא יכול להמשיך לייצג אותך אם אתה מתעקש. עובדתית זה לא תמיד קורה. אני בטוח שוינרוט לא היה חושב להעלות טענת הגנה כפי שהעלה בתיק של הירשזון. אני הייתי מתבייש להעלות אותה. לא רואה את עצמי מעלה את זה על דל שפתי מול שופט. אני לא יודע אם הייתי פורץ בצחוק או בבכי אם הייתי טוען את זה. אבל עובדה שזה קרה".

"במקרה שאין הגנה", חורץ סניגור מוכר אחר, "צריך להודות". לדבריו, "הלקוח יכול להודות, להוריד ראש, להכות על חטא, להתנצל ולבקש מחילה, והוא היה יוצא הרבה יותר טוב. כשאין הגנה אין הגנה, אז באים ומודים. אם הלקוח לא מקבל את עצתך, אתה צריך להשתחרר מהייצוג".

99.9% הרשעה

יש כאלה שחושבים אחרת. "אין הצדקה לנטישת לקוח שנמצא במצב הכי קשה בחייו בגלל שהוא מבקש שתייצג אותו בלי שתיאלץ אותו להודות", אומר סניגור ותיק. "חוץ מזה, תמיד יש סיכוי, אפילו אם קלוש, לסייע ללקוח".

עוד סיבה לא לוותר על התיק, היא התגמול הגבוה. "חלק מעורכי הדין עושים מאזן כלכלי וכספי מול הפגיעה במוניטין או בכבוד שלהם, אם עלולה להיות כזו. יש כאלה שעושים את החשבון הזה, אם זה משתלם להם".

אסור לשכוח גם את הנתון בא: בישראל של סוף 2008 על כל כאלף הליכים פליליים היה זיכוי אחד (על-פי הנתונים של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה). ב-27 השנה האחרונות, ישנה עלייה הדרגתית באחוזי ההרשעות בישראל, עד שלא ניתן לטפס עוד מעלה. בשנת 1980, שיעור ההרשעות היה 92.4%, ב-1990 הוא טיפס ל-95.4%, וכיום הוא זינק ל-99.9%. כשהנתונים הללו מהדהדים ברקע קשה להבין כיצד יכול עורך דין פלילי לומר ללקוח "לא אייצג אותך כיוון שהתיק הוא תיק אבוד".

גם הביקורת על עורכי הדין, בעקבות ההרשעות האחרונות, לא מקבלת תמיכה גורפת. "עורכי דין הם לא קוסמים. גם אם אתה עורך דין ותיק, מנוסה שחוקר את העדים בצורה הרצינית או הנכונה ביותר, אתה עדיין לא מוציא יש מאין. אנחנו לא קבלני זיכויים או קבלני תוצאות וכשהקייס קשה ובעייתי אז לא יעזור שום דבר".

- אז מה הטעם לשלם מאות אלפי שקלים לייצוג אם התוצאה ידועה מראש?

"הוותק והניסיון של עורך הדין באים לידי ביטוי בניהול ההליך בצורה לא מתלהמת ונכונה, בהפחתה בעונשו של הנאשם ובמקומות נוספים שקשים למדידה".

תיקים מורכבים וקשים

סניגור ותיק נוסף, מבהיר: "כל הדיבור על הרשעות הוא לא נכון. מה את הירשזון אפשר היה לזכות? ולגבי העונש, עם עורך דין אחר הוא היה יכול לקבל 7 שנים. לגבי חיים רמון, על אף שהורשע, 90% מההרשעה שלו בוטלו בגזר הדין, כי נקבע שאין קלון. זאת היתה השורה התחתונה. איך זה הושג? הרבה בזכות דן שינמן.

אסור לשכוח שאל עורכי הדין הוותיקים מגיעים התיקים המורכבים והקשים ביותר. "הם יודעים להתמודד עם הכול, מורכב ככל שיהיה. זה יתרון אדיר שיש להם על פני אחרים. יש להם דרך לחקור את העדים ולהביא את החומר לבית המשפט, והם עושים עבודה יסודית יותר מאחרים. מי שמזלזל בתרומה שלהם לתיק לא מבין דבר במשפט פלילי".

השאלה איך משפטן מנוסה כמו וינרוט לקח על עצמו את תיק הירשזון ומעלה טענות הגנה שגררו הרמת גבה כללית מטרידה רבים. לדברי שופט בית המשפט המחוזי בדימוס, שלי טימן, "הטיעון שלו בתיק הזה זו חידה. כנראה שרצה לעשות טובה. לפעמים הלקוח הוא חבר או חבר של חבר. כשהייתי עורך דין, התיקים הכי גרועים היו של משפחה או חבר".

הניחוש של טימן לא יכול היה להיות מדויק יותר. ממשרדו של וינרוט אמנם סירבו להגיב, אך עו"ד נבות תל-צור, סניגור בכיר בעצמו שמכיר מזה שנים את וינרוט באופן אישי וגם עבד במשרדו, מפזר קצת את הערפל: "וינרוט מקבל תיקים רבים עקב פניות של רבנים וגורמים אחרים, ובמקרה זה נעשתה אליו פניה מצד רב ידוע לקבל את התיק. בנוסף וינרוט לא נרתע מלקבל אף תיקים קשים מאוד. האסטרטגיה שלו היא ארוכת טווח, ולעיתים גם עורכי דין מבריקים לא יכולים לנבא אותה. לפיכך אני מצפה שוינרוט יפתיע בערעור בבית המשפט העליון. לא בכדי, דווקא התובע התבטא בראיון שמסר כי ההגנה היתה גאונית ווירטואוזית".

עוד כתבות

בנימין נתניהו וגדי איזנקוט / צילום: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, תמר מצפי

כ-70% מהקולות נספרו: 54 לגוש נתניהו, 47 לגוש איזנקוט

לאחר ספירת כ-70% מהקולות, הליכוד יורד ל-27 מנדטים, ישר נותרת עם 20 והרשימה המשותפת מתחזקת ל-13 ● סיכום הבחירות בצה"ל: 79.9% מכלל המשרתים מימשו את זכותם להצביע ● יו"ר הדמוקרטים יאיר גולן קרא להקמת ממשלת שינוי בשיתוף המפלגות הערביות: "נתניהו הפסיד • עדכונים שוטפים

צעיר מצביע בקלפי בתל אביב / צילום: ap, David Goldman

בקרוב עוברים לספירת המעטפות הכפולות. מי מרוויח מהן?

כ־600 אלף מעטפות כפולות עשויות להשפיע על חלוקת המנדטים • בדיקת דפוסי ההצבעה ב־2022 מגלה אילו מפלגות מגיעות לשלב הסופי עם סיבה לאופטימיות - ומי עלולות דווקא להיחלש • המשרוקית של גלובס

שיטפונות בדרום הארץ (ארכיון) / צילום: אוריה תדמור

בשל מזג האוויר, כלל הדרכים המובילות לאילת וממנה חסומות

במשטרה הודיעו כי בעקבות הצפות בכביש הערבה (90), נחסמו לתנועת כלי רכב צומת הערבה, הכניסה והיציאה הצפונית לעיר אילת, ובמקביל, נסגר לתנועה גם כביש 12

מצביעה בקלפי באום אל פחם / צילום: ap, Mahmoud Illean

כמחצית מתוצאות האמת כבר נספרו: האם אפשר כבר לדעת מי ניצח בבחירות?

הנתונים החלקיים מראים מאבק צמוד בין הגושים, אך הספירה בשלב זה אינה מדגם מייצג ● מדוע עדיף להסתמך כרגע על מדגמי הטלוויזיה המעודכנים, ומתי תוצאות האמת יהפכו לאמינות?

גיא מינרבי, מנכ''ל קלאסיק ואחד ממייסדי החברה / צילום: אייל טואג

"השוק שלנו הוא הבטחה ענקית אבל לא לבעלי לב חלש": המנכ"ל שמכר חברה ב-2.2 מיליארד דולר מדבר

ניר מינרבי, מנכ"ל ואחד ממייסדי חברת המחשוב הקוונטי קלאסיק, הודה כי החברה שקלה לצאת להנפקה בניו יורק או לעשות מיזוג ספאק - עד שהחלו הדיונים עם אינטל, שהסתיימו בעסקת רכישה בהיקף של 2.2 מיליארד דולר שנחתמה אתמול ● מינרבי ציין כי כלל העובדים בחברה יעברו כעת לאינטל, והכריז: "העסקה הזו היסטורית"

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

הבורסה אישרה: אופציות ליו"ר ולמנכ"ל והלוואת שימור של מיליונים

האסיפה הכללית של הבורסה אישרה הענקת אופציות ליו"ר יוג'ין קנדל ולמנכ"ל איתי בן זאב ● בנוסף, אושרה לבן זאב הלוואת שימור של 3.5 מיליון שקל, שנועדה לעודד את הישארותו בתפקיד, אך תנאי ההחזר שלה לא פורטו בדיווח

ירון זליכה ויועז הנדל / צילום: נעם מושקוביץ-דוברות הכנסת, יועז הנדל

המבחן הכלכלי החדש של וינטר, הנדל וזליכה

הרשימות החדשות שהתמודדו בבחירות ולא עברו את אחוז החסימה, בהן של עופר וינטר, יועז הנדל וירון זליכה, נדרשו לגייס ערבויות במיליוני שקלים כדי לממן את המרוץ ● אלא שבניגוד למפלגות הוותיקות, מפלגות שקיבלו פחות מ־1% מהקולות - יידרשו להתמודד עם כאב ראש פיננסי לא קטן

שידורי המדגם בחדשות 12, אמש

מנו גבע או שלמה פילבר: במי בחרו הצופים?

אחרי ליל שידורים עתיר השקעה, שכלל אולפני ענק, פריסות שטח ושימוש בבינה מלאכותית, נתוני הרייטינג מגלים מי מהערוצים הצליח למשוך את הצופים ומי נותר מאחור ● חדשות 12 הובילה את טבלת הרייטינג בפער ניכר, ערוץ 14 במקום השני

ינקי קוינט / צילום: כדיה לוי

מצטרף ליצחק תשובה: התפקיד החדש של ינקי קוינט

קוינט, לשעבר מנהל רשות החברות ויו"ר רשות מקרקעי ישראל, עומד להפוך ליו"ר חברת הגז ניו-מד אנרג'י, המחזיקה בין השאר ב-45% ממאגר "לוויתן", כמו גם במאגר "אפרודיטה" בקפריסין

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

נעילה חיובית בוול סטריט; הנאסד"ק זינק, מניות השבבים המשיכו לטפס

ה-S&P 500 התקדם בכ-0.6% ● מניות ה-AI המשיכו במומנטום החיובי שלהן לאחר התשקיף של אנת'רופיק ● מחירי הנפט איבדו גובה ● נעילה מעורבת באירופה ● מנכ"ל ברודקום התערב אישית כדי להשלים עסקת חוב של 63 מיליארד דולר לאנתרופיק ● וגם - הבום שמזכיר את בועת הנדל"ן: הניו יורק טיימס מזהיר מפני משבר פיננסי

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לפי תוצאות המדגמים: גם סמוטריץ' סבל מ"קללת שר האוצר"

ממוצע המדגמים מעניק לציונות הדתית חמישה מנדטים בלבד - ירידה לעומת 2022 ● בכך, מצטרף בצלאל סמוטריץ' ליאיר לפיד, משה כחלון ואביגדור ליברמן, שמפלגותיהם איבדו מכוחן לאחר שעמדו בראש משרד האוצר ● המשרוקית של גלובס 

השקל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

בעקבות מדגמי הבחירות: השקל מצמצם את התחזקותו מול הדולר

השקל מתחזק מול הדולר ב-1% בעקבות פרסום מדגמי הבחירות, שמראים כי לאף גוש אין רוב של 61 מנדטים ● מוקדם יותר היום, השקל זינק בשיעור חד של כ-2% ושבר לזמן קצר את רף ה-3.02 שקלים

אפקט הבחירות בבורסה / אילוסטרציה: שלומי יוסף

ההיסטוריה מלמדת: איך מגיבה הבורסה בבוקר שאחרי הבחירות?

מחקר חדש של הבורסה לניירות ערך בחן את התנהגות מדדי ת"א-35 ות"א-125 בעשר מערכות הבחירות האחרונות ● הממצאים חושפים דפוס מפתיע: אופטימיות ראשונית, ירידות בשבוע הראשון, ועליות בממוצע של 1.7% בתום חודש ● וגם: למה התנודתיות מזנקת בעד 45%, ומה ההמלצה למשקיעים לטווח ארוך?

מצביע בבחירות / צילום: ap, David Goldman

חכו עם המסקנות: מתי יהיו תוצאות סופיות?

הקלפיות נסגרו, אבל המרוץ עוד לא הוכרע: מאות אלפי המעטפות שעשויות לשנות את תמונת המנדטים ● המשרוקית של גלובס

ניר מינרבי, אמיר נוה ויהודה נוה. מייסדי חברת קלאסיק / צילום: אייל טואג

בהשקעה של 1.5 מיליארד שקל: התוכנית הלאומית לקידום המחשוב הקוונטי נחשפת

לאחר רכישת הענק של חברת המחשוב הקוונטי הישראלית קלאסיק על ידי אינטל, ברשות החדשנות מאיצים את התוכנית הממשלתית הלאומית בתחום בהיקף של 1.5 מיליארד שקל ● המהלך כולל השקעות ענק דרך מטה ה־AI הלאומי והכרזה קרובה על מכרז המחשוב הקוונטי

האחים אלכסנדר / צילום: ap, Amy Sussman/Invision

30 שנות מאסר לאחים אלכסנדר שהורשעו בסחר למטרות מין

אורן וטל אלכסנדר, ממתווכי נדל"ן היוקרה הבולטים בארה"ב, ואחיהם אלון נשלחו לכלא לאחר שהורשעו בעבירות מין נגד נשים ונערות ● התביעה ביקשה מאסר עולם, הסנגורים ביקשו להסתפק ב-15 שנה ● השופטת דחתה את ניסיונם של האחים להציג את המעשים כפרק של הוללות בצעירותם: "ההתנהגות שלהם הייתה מפלצתית"

התחזקות הדולר / אילוסטרציה: Shutterstock

תפנית חדה במט"ח לאור תוצאות הבחירות: הדולר מתחזק

הדולר קופץ ביותר מ-1% במסחר הרציף, מוחק את כל מהלך הירידות של אתמול וחוזר להיסחר סביב 3.08 שקלים

מארק צוקרברג, מנכ''ל מטא וג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Nvidia

אנבידיה תשקיע 3 מיליארד דולר במטא. מה מתכננות שתי הענקיות?

ענקית השבבים אנבידיה הודיעה על השקעה במטא, שמקדמת גיוס הון של 97.5 מיליארד דולר למימון תשתיות בינה מלאכותית ● שיתוף-הפעולה בין החברות יתמקד בשיפור ביצועי מודלי Muse על גבי תשתיות אנבידיה ובפיתוח סוכני AI אישיים למיליארדי משתמשים

יצחק הרצוג / צילום: חיים גולדברג/פלאש90

איזנקוט או נתניהו? ההכרעה עוברת להרצוג. כך הוא יחליט

הקרב על הממליצים כבר בעיצומו, אבל מאחורי המספרים מסתתרים כללים מפתיעים - ותקדימים שעשויים להכריע על מי יטיל הרצוג את הרכבת הממשלה • המשרוקית של גלובס

כוחות צה''ל בלבנון / צילום: דובר צה''ל

כלכלה בהמתנה: הסיכון בפלונטר תקציבי בכנסת החדשה

המדגמים מצביעים על ירידה בכוחה של הקואליציה, ובמערכת הפוליטית כבר נבחנים תרחישים שונים להרכבת הממשלה הבאה • בינתיים, ממשלת המעבר תידרש להכריע אם לקדם תקציב ביטחון חדש, בעוד שורה של רפורמות והחלטות כלכליות ממתינות להקמת ממשלה יציבה