גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רשות המסים והפרקליטות - יד ימין אינה יודעת מיד שמאל

בית המשפט מותח ביקורת חמורה על חוסר התיאום בין רשות המסים לבין הפרקליטות - ואולי גם על היעדר תום-הלב שלהן בהתנהלותן מול האזרח

נראה שיש לחזור ולהדגיש: רשות המסים ופרקליטות המדינה (ורשויות נוספות) אמורות לשרת את הציבור. הן נועדו רק על-מנת להגן על אינטרס הציבור ועל-מנת לוודא שהסדר לא יופר, ושפרט מתוך הציבור לא יסב לציבור נזק באמצעות הפרת "כללי המשחק".

יש להצטער על כך, שלעתים קרובות מדי שוכחים זאת שליחי הציבור. לעתים קרובות מדי "הגולם קם על יוצרו". שוב ושוב אנו נתקלים במקרים, שבהם אנשי רשות המסים, נציגי הפרקליטות ואלה העובדים בשירות הציבור, עושים בסמכויותיהם שימוש בלתי ראוי, כאילו הכללים נועדו לטובת ה"משחק" שלהם-עצמם, ולא לטובת הציבור.

בפסק דין, שיצא לאחרונה תחת ידיו של שופט בית-משפט השלום בתל-אביב, דן מור, באה לידי ביטוי תופעה מצערת זו. לצד זיכויו, מכל אשמה, של רו"ח רונן ספוז'ניקוב, מור מותח שם ביקורת חריפה על התנהלותן של פרקליטות המדינה ושל רשות המסים, על מפקחיה וחוקריה.

רו"ח ספוז'ניקוב טיפל בענייניהם הכספיים והחשבונאיים של יעקב לזרוביץ ושל חברות בשליטתו, אף ייצג אותם אל מול רשויות המס. מטעמים כאלה ואחרים, החליט לזרוביץ לצמצם את עסקיו, ולפיכך הוא חדל מפעילותן של חלק מן החברות. יתרת הרווח של אחת החברות - כ-2.4 מיליון שקלים - הועברה בשלבים ללזרוביץ ולא שוקפה בדו"חות האישיים, שהוגשו בשמו לרשות המסים.

התעלמו מהחלטת השופט

בכתב האישום, שהוגש נגד לזרוביץ ונגד ספוז'ניקוב, נטען כי העברת הסכום האמור באה בגדר דיבידנד שכר, דמי ניהול או הכנסה אחרת. עוד נטען בו, כי מאחר שההעברה בוצעה לאחר שהתקבלה בחברה החלטה בדבר פירוקה מרצון, היה על לזרוביץ לשלם מס רווח הון בפירוק ("דיבידנד בפירוק"), בשיעור 10%.

מאוחר יותר הגיעו המדינה ולזרוביץ להסדר טיעון, שבמסגרתו הופחתו האישומים, שיוחסו ללזרוביץ, והוא נטל על עצמו להעיד, מטעם המדינה, במשפטו של ספוז'ניקוב. משכך קרה, ציווה השופט מור על הפרקליטות לתקן אף את כתב האישום, שהיה תלוי ועומד נגד ספוז'ניקוב. לדידו, לא היה מקום לכך, שרואה החשבון - המסייע - יואשם בעבירות חמורות מאלה, שבהן הואשם הנאשם העיקרי.

"על אף החלטתי המפורשת, לא זו בלבד שלא הוגש כתב אישום מתוקן לפי הנחייתי, אלא שב"כ המאשימה אף הגדילה לעשות ובסיכומיה ניסתה להתעלם מהחלטתי... אין בסיכומיה כל עתירה להרשעת הנאשם בעבירה שבגינה נוהל המשפט כנגדו...", גילה מור בתחילת פסק דינו. "התנהלות זו אינה ראויה", הוסיף.

דיברו בשני קולות

היתה זו רק תחילתה של ביקורת נוקבת. מיד לאחר מכן ביקר מור את זאת, שבכתב האישום נקטה הפרקליטות טיעון חלופי, בנוגע לסיווגם של סכומי הכסף, שהועברו מן החברה ללזרוביץ: "יעקב לזרוביץ' קיבל את הסכום הנ"ל כדיבידנד שכר, דמי ניהול או הכנסה אחרת על-פי סעיף 2 לפקודה", נטען בכתב האישום. "בנסיבות פרשתנו, לא היה כל מקום לאישום חילופי ונושא סיווגה וטיבה של ההכנסה המושמטת, לכאורה, הינו מעיקרי המחלוקת שבין בעלי הדין. ניהול משפט פלילי הוגן מחייב את התביעה, במקרים כבפרשתנו בה חשיבות לשאלת הגדרת סיווג ההכנסה, לקבוע את עמדתה בסוגיה, עובר לניהול המשפט", כך מור.

וזה עוד לא הכול. במהלך המשפט התגלתה תופעה מעניינת. המפקחת מטעם פקיד השומה, אשר עסקה במישור האזרחי של שומותיו של לזרוביץ, ראתה את יתרת הרווח, שהועברה מן החברה אליו, כדיבידנד החב במס בשיעור 25%. מילים אחרות: היא לא ראתה לנגד עיניה חברה, המצויה בפירוק מרצון. המצב המיסויי האמור היה מקובל על דעתה. ומנגד, לשיטתה של הפרקליטות, היה מדובר דווקא ברווח הון בפירוק, שבגינו היה מקום לשלם מס בשיעור 10%. אם באלה לא די, הרי התברר, כי בהסכם שומה, שנכרת בין לזרוביץ לבין פקיד השומה, כבר לאחר שלזרוביץ וספוז'ניקוב נחקרו בתיק הפלילי, חויב לזרוביץ בגין קבלת הכנסה מדיבידנד, בשיעור מס מעורב הן של 25% והן של 10%.

"פקיד השומה מחד ונציגת הפרקליטות מאידך, אינם רואים עין בעין מהו החיוב המיסויי הנכון!", השתומם-נזעק מור. "מצב זה, בו הרשות מדברת בשני קולות שונים ומציגה לנישום ולמייצגיו מצג אחד וזאת בדיונים מול פקיד השומה האזרחי, ומצג הפוך במישור הפלילי - בו הוגש כתב אישום על בסיס אותם דו"חות, והפעם נטען כי הם כוזבים וכי הוגשו מתוך כוונה להעלים הכנסה באשר החברה כבר פורקה, אינו ראוי ומעיד לא רק על חוסר תיאום בין שתי זרועותיה של אותה רשות, אלא שהוא עשוי להקים לחובת המאשימה טענת מניעות והשתק".

התעלמו מעדות של יו"ר ועדת המסים בלשכה

"עיקרון ההשתק נובע מחובת תום-הלב וחל אף על רשויות המדינה", הזכיר מור וחרץ: "אם טוענת המדינה כי שולמו רווחי הון ושיעור המס הוא 25%, דהיינו - חברת... לא פורקה, המאשימה אינה רשאית לטעון במקום אחר כי החברה פורקה ולמרות זאת, בהזדמנות שלישית, לא להסכים לתשלום מס של 10% בלבד". מור לא הסתפק באלה, וקבע כי ייתכן ובמקרים אחרים, בעתיד, יהיה מקום להתייחס למצב דברים, שלפיו רשות המסים והפרקליטות מדברות "בשפות שונות", כאל פגיעה בעיקרון ניהול משפט הוגן, המקימה לנאשמים את "ההגנה מן הצדק".

לגופם של דברים, למעט טעות שולית, שאירעה בתום-לב, לא ראה מור כל פסול בהתנהלותו של ספוז'ניקוב (שיוצג בידי עוה"ד כהן, אדרת וממן) בכל הנוגע לטיפול בענייניהם של לזרוביץ והחברות שבשליטתו. בדרכו לזכותו מכל אשמה, הוא דחה את טענת פקיד השומה, שלפיה מהעדר חתימתו של ספוז'ניקוב על טפסי הדו"חות עצמם, ניתן ללמוד על כוונת ההסתרה שלו. מור הסתמך על עדותו של רו"ח עופר מנירב, יושב-ראש ועדת המסים בלשכת רואי החשבון, שלפיה במקום לחתום על טפסי הדו"חות עצמם, נוהגים מרבית משרדי רואי החשבון לצרף אליהם מכתב לוואי, עם לוגו של המשרד. "אינני רואה כל סיבה שלא לקבל את עדותו של נציג לשכת רואי החשבון בעניין הנוהג האמור, כך שדין טענת בא-כוח המאשימה בעניין זה להידחות. הרי לאור מכתב הלוואי והכנת המאזן, לא נותר כל ספק לגבי קבלת אחריותו של רואי החשבון על הכנת המסמכים וייצוג הנישום מול רשויות המס", פסק מור.

הפעילו לחץ על הרו"ח

את האחריות ל"תסבוכת" שנוצרה הניח מור לפתחה של המפקחת מטעם פקיד השומה דווקא. עליה היה להפעיל את סמכויותיה ולדרש דו"ח מפורט, דבר שלא עשתה. "את מחדלי המפקחת אין לזקוף לחובת הנאשם", קבע.

עניין מדאיג נוסף שעלה מפסק הדין נוגע להתנהלות חוקרי רשות המסים. עולה ממנו, כי אלה עשו שימוש בלתי ראוי בכך, שספוז'ניקוב הנו אדם, המתקשה לעמוד במצבי לחץ ו"מתפרק". לצד זאת, שהם לא העלו על הכתב את כל הדברים, שנאמרו על-ידו במהלך חקירתו (ושתמכו בגירסתו), הם גם הפעילו עליו לחץ כבד, לרבות באמצעות צעקות עזות, עד שהביאו אותו לומר דברים, שתמכו בגירסת פקיד השומה. "בפנינו ראיה חותכת... כי האמור בהודעה... אינו משקף את מלוא דברי הנאשם בפני חוקריו", קבע מור והוסיף: "להתרשמותי, הנאשם קרוב יותר לסף התפרקות, הרבה יותר מהעד הממוצע העולה על דוכן העדים, גם כשמדובר בנאשמים... הודעת הנאשם... חסרת משקל רב לחובתו. ברור ונהיר כי לא כל דבריו נרשמו, ובית המשפט מניח לזכותו כי קל היה לחוקריו לשכנעו, כדבריו בעדותו, שהחברה אכן פורקה. אותם משפטים שנרשמו מפיו, נבעו משכנועו על-ידי חוקריו שכך הוא המצב החוקי".

לקראת זיכויו המוחלט של ספוז'ניקוב, סיכם מור: "ניסיונה של המאשימה ללכוד דווקא את רואי החשבון במסגרת סעיף 220 לפקודה אינו במקומו. הוא מרחיק לכת ופוגע, בעקיפין, במאשימה עצמה, ובמיוחד לאור הדיבור בלשון כפולה, כל פעם באופן שונה על-פי צרכי הגביה או צרכי ההליך הפלילי, לפי נוחיותם. הניסיון להטיל אחריות פלילית על רואי החשבון, תוך נכונות להכיר באחריות מופחתת כנגד הנישום, זה אשר נהנה מתכנון המס, בנסיבות פרשה זו, לא היה מבוסס דיו ולא היה ראוי". (ת"פ 2213/08).

עוד כתבות

ריצ'רד פרנסיס, נשיא ומנכ''ל טבע / צילום: אלעד מלכה

טבע עקפה את התחזיות וצמצמה את ההפסד הנקי; המניה קופצת במסחר בת"א

הכנסות טבע עקפו את התחזיות המוקדמות, וההפסד הנקי הצטמצם בהשוואה לרבעון המקביל ● לצד זאת החברה אשררה את התחזית השנתית שמסרה ברבעון הקודם ● הודיעה במקביל על תוצאות חיוביות בניסוי שלב 3 בתרופה מקורית לטיפול בסכיזופרניה

מגדל יורוקום ברמת גן / הדמיה: חברת קנדה ישראל, מילוסלבסקי אדריכלים

מ-6 קומות ל-60: התוכנית של מגדל יורוקום ברמת גן עולה שלב

רמת גן המליצה להפקיד את התוכנית לבניית מגדל יורוקום של קנדה ישראל, שיכלול 60 קומות בעירוב שימושים למגורים, לתעסוקה ולמסחר ● רמת גן מאשרת תוכנית עירונית חלופית לתמ"א 38, הכוללת את כלל שטחה של העיר ● וחברת יבוא האלכוהול שתקים מגדל בן 30 קומות בנתניה ● חדשות השבוע בנדל"ן

בנימין נתניהו, דונלד טראמפ ואסמאעיל הנייה / צילומים: צילומים: רויטרס, AP, Evan Vucci ,Mahmoud Hefnawy, מארק ישראל סלם (ג'רוזלם פוסט), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

תרחיש האימים: דונלד טראמפ מזמין את אסמאעיל הנייה לקמפ דייוויד

זה מה שנשיא ארה"ב לשעבר, וכנראה גם לעתיד, כמעט עשה בספטמבר 2019 עם הטליבאן של אפגניסטן, ההזמנה בוטלה ברגע האחרון ממש ● טראמפ אינו האמריקאי היחיד המחפש "עסקה" ● האמונה בפרגמטיות של אנשים לא–פרגמטיים היא חלק רב–שנים של הדיפלומטיה האמריקאית

שי אהרונוביץ', מנהל רשות המסים / צילום: איל יצהר

מנהל רשות המסים תומך בהחזרת מס הרכוש על קרקעות פנויות

בכנס שקיים מכון אלרוב לחקר הנדל"ן אמר אהרונוביץ': "אני בעד החזרת מס רכוש בצורה חכמה", והוסיף כי "חלק מעליית מחירי הדיור בשנים האחרונות נבע גם מהעובדה שמי שמחזיק בקרקע שאפשר לבנות עליה, אין לו שום תשלום 'קנס' על קרקע כזו"

חיילי צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

קיבוץ ניר יצחק הודיע על מותו של החטוף ליאור רודאיף

נתניהו: "הצעת חמאס רחוקה מאוד מהדרישות ההכרחיות של ישראל" • גורמים רשמיים בארה"ב: בהצעה שחמאס הסכים לה יש שינויי ניסוח מינוריים בלבד ביחס להצעה של ישראל • המשלחת הישראלית הגיעה לקהיר • דיווח: "הפלישה לרפיח תואמה עם ארה"ב. המטרה - מתן תמונת ניצחון שניתן יהיה לשווק לבן גביר וסמוטריץ'" • עדכונים שוטפים

חצי שעה של השראה. ערן גפן בשיחה עם ינון קוסטיקה / צילום: עומר הכהן, מנחם רייס

מייסד Wiz שגייסה אתמול מיליארד דולר מגלה את הסוד

וויז  עשתה אתמול היסטוריה כשהשלימה את גיוס ההון הגדול ביותר שביצעה חברה ישראלית מעולם - גיוס של מיליארד דולר לפי שווי של 12 מיליארד דולר, לכן אנחנו מקפיצים מחדש את הכתבה, שמתארת את דרכה להצלחה ● ינון קוסטיקה, שותף-מייסד ב-Wiz, בשיחה עם ערן גפן על הדרך שלו ושל שותפיו, שהתחילה על האוטובוס בדרך לבקו"ם, הרגע שבו הבינו איך הם הופכים את השוק והטריק שמאפשר להם לעבוד בצוות ● חצי שעה שלה השראה

מייסדי נו ניים סקיורוטי שי לוי ועוז גולן / צילום: יח''צ יוסי זליגר

אחרי שקיבלה תג מחיר של מיליארד דולר: נו ניים הישראלית נרכשת רק ב-450 מיליון דולר

חברת התקשורת האמריקאית אקמאי הודיעה על סגירת העסקה לרכישת חברת הסייבר ● בדצמבר 2021, גייסה החברה 135 מיליון דולר, לפי שווי של מיליארד דולר אחרי הכסף, והרכישה מהווה ירידה של 55% בערכה של החברה הישראלית

התחדשות עירונית. חובה לדווח על ניגוד עניינים / צילום: באדיבות י ח דמרי

להתחייב למועד כבר בהתחלה: כל מה שצריך לדעת על תקנות השקיפות בהתחדשות עירונית

פרויקטים תקועים, סכסוכים בין בעלי דירות ליזם ואיחורים משמעותיים גורמים לרבים להימנע מפרויקטים של התחדשות עירונית ● תקנות חדשות שעברו לאחרונה בכנסת מנסות לצמצם את אי הוודאות בפרויקטים

הטירה הצרפתית שזמינה על המדף / צילום: whisperauctions.com

אחד הנכסים היקרים אי פעם: כמה עולה טירה שהייתה פעם בבעלות משפחת רוטשילד?

הטירה, שבעבר הייתה שייכת למשפחת הבנקאים היהודית ובהמשך גם למלך מרוקו, מועמדת למכירה פומבית בסכום שמתחיל ב-454 מיליון דולר ● בטירה הצרפתית, מהמאה ה-12 החולשת על פני 2,500 מ"ר, יש 17 חדרי שינה, דיור נפרד לאנשי צוות, שלוש מעליות ואורוות היכולות להכיל עד 50 סוסים

נמל חיפה, בספטמבר 2023 / צילום: Shutterstock

ענקיות הקרוזים העולמיות התאהבו בישראל, ואז הגיעה המלחמה

שנת 2024 הייתה אמורה להמשיך את השגשוג בענף הקרוזים, אולם מאז פרצה המלחמה עזבו החברות הבינלאומיות את ישראל ● מנו ספנות, היחידה שתפליג הקיץ, מבטיחה שלא תעלה מחירים ● מומחים: "גם אם התיירות תחזור לשגרה, ייקח לענף שנה לפחות להתאושש"

יבוא כלי רכב לנמל אילת / צילום: Shutterstock

יבואנית טויוטה בישראל: צפויים חוסרים בדגמי הרכב הפופולריים

יוניון מוטורס מודיעה על "השפעה מיידית" בשיווק קורולה ו־CH-R, ומוסרת שתעביר את המלאי הקיים לחברות הליסינג כמתוכנן, אך "לא תוכל להיענות לכל הביקוש"

העלות הכלכלית של מתקפות סייבר בישראל / אילוסטרציה: Shutterstock

העלות הכלכלית של מתקפות סייבר בישראל: 12 מיליארד שקל בשנה

הטיפול בנזקי מתקפת סייבר ועלויות ההפסד הכספי הישיר מהמתקפה בישראל עומדות על כ-12 מיליארד שקל בשנה - כך לפי דוח של מערך הסייבר הלאומי ● עוד נכתב בדוח כי צעדים בסיסיים להגנת סייבר בארגון יכולים להפחית משמעותית את ההסתברות למתקפות

ארי הרו / צילום: ניצן שפיר

6 חודשי עבודות שירות לארי הרו, לשעבר ראש הסגל בלשכת רה"מ

גזר הדין ניתן בעקבות הסדר טיעון שחתמה הפרקליטות עם הרו כחלק מהסכם עד המדינה עמו בפרשות 1000 ו-2000 ● במסגרת ההסדר הרו הודה והורשע בעבירה של מרמה והפרת אמונים בפרשת 3H גלובל ● כן נגזרו עליו קנס של 700 אלף שקל וחצי שנת מאסר על-תנאי

מה צפוי לשקל? / אילוסטרציה: Shutterstock

הדולר יגיע ל-3.5 שקלים? מה קורה בשוק המט"ח

לראשונה מאז תחילת אפריל, השקל מתחזק בחדות מול המטבעות הזרים ויורד מתחת לרף ה-3.7 שקלים לדולר ● מדובר בשינוי מגמה חד לעומת התקופה האחרונה בהמשך להתפתחויות הבטיחוניות ● מה עומד מאחורי שינוי המגמה?

המשקיע סטנלי דרוקנמילר / צילום: Reuters, Brendan McDermid

המיליארדר שנפטר מהמניה הלוהטת של השווקים מסביר למה

המשקיע המיליארדר סטנלט דרוקנמילר לא ידע עד לפני שנתיים איך מאייתים את השם אנבידיה ● "רכשתי אותה, וחודש אחר כך, הושק ה-ChatGPT, ואפילו זקן כמוני הצליח להבין מה זה, אז הגדלתי את הפוזיציה שלי בהרבה" ● דרוקנמילר סבור שמפץ הבינה המלאכותית עלול להסתיים בקרוב

אסתר חיות, לשעבר נשיאת בית המשפט העליון / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

התפקיד החדש של נשיאת העליון לשעבר אסתר חיות

מפעל הפיס הכריז על מינויה של נשיאת בית המשפט העליון בדימוס, השופטת אסתר חיות, ליו"ר ועדת פרס ספיר לספרות ● חיות תחליף בוועדה את העיתונאי אורן נהרי

בכירי XTEND / צילום: כדיה לוי

הרחפנים הוכיחו את עצמם במלחמה: עכשיו החברה מגייסת 150 מיליון שקל

יצרנית רחפני התקיפה והמודיעין הישראלית אקסטנד מגייסת מיליונים בסבב גיוס שלישי (סבב B), זאת לאחר שהרחפנים שפיתחה הוכיחו את יכולתם במסגרת לוחמה בשטח עירוני סבוך בקרב יחידות צה"ל במלחמת "חרבות ברזל" ● בין המשקיעים החדשים - כלל-טק, קרן השקעות הטכנולוגיה של לן בלווטניק

מערכת ההגנה האווירית כיפת ברזל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

בגלל המלחמה בעזה: בדנמרק מתנגדים לרכש של מערכות הגנה מישראל

מפלגות בקואליציה הדנית התנגדו לרכישת מערכות הגנה אווירית ישראליות, מטעמים מוסריים ● לפי שרים בממשלה הנוסח שהוסכם לבסוף מעורפל ו"יקשה מאוד" על רכש צבאי מישראל

מפגינים פרו-פלסטינים באוניברסיטת ''סיינס פו'' בצרפת מסמנים מתוך בניין של המוסד עליו השתלטו / צילום: ap, Jeffrey Schaeffer

העימותים עם מתנגדי ישראל בקמפוסים התפשטו לאירופה

בצרפת, בבריטניה, בברלין, בקופנהגן, באמסטרדם ועוד - מפגינים אנטי-ישראלים ופרו-פלסטינים מתעמתים עם המשטרה, עורכים תהלוכות ומקימים מאהלים מבוצרים ● מנכ"לית ICE, ארגון הקהילות הישראליות באירופה: "האוניברסיטאות לא יכולות להמשיך ולשבת על הגדר, ומדינת ישראל חייבת לפעול כבר היום ובאופן ממושך בקמפוסים"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

חברת הדירוג S&P תפרסם בסוף השבוע את עדכון לדירוג האשראי של ישראל: מה צפוי בו?

אחרי שהורידה בהפתעה את הדירוג של ישראל בחודש אפריל, צפויה S&P לפרסם סקירה נוספת ביום שישי ● באוצר מתוחים, אבל מעריכים שלא חלה הרעה במצב הביטחוני שמצדיקה הפחתה נוספת ● החשב הכללי מעדיף לפי שעה להתמקד בגיוס חוב מהמוסדיים הישראלים