גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חבילת חילוץ לדולר

למרות הקריאות לגיבוש מטבע יתרות חלופי, מדינות G8 לא יאפשרו לדולר להתרסק

ה הערכה היא שנושאי מטבע יידונו בפסגת מנהיגי מדינות G8 בל'אקילה שבאיטליה השבוע. סין קראה לרפורמה של מערכת היתרות העולמית ולכינונו של מטבע יתרות חדש שיתבסס על זכויות משיכה מיוחדות, SDRs.

אמנם סגן שר החוץ הסיני אמר שלשום (א') שסין מצפה שהדולר יישאר מטבע היתרות העיקרי בעולם "למשך שנים רבות", אבל הפעולות מדברות יותר ממילים: סין הודיעה החודש שחברות המשתתפות בתוכנית פיילוט לשימוש ביואן לתשלום עסקאות סחר בינלאומיות יהיו זכאיות להחזרי מס לייצואנים.

זו היתה רק שאלה של זמן, עד שהדולר יעמוד למבחן על מעמדו כמטבע היתרות הדומיננטי. בעשור האחרון לא קיימה ארה"ב את ההתחייבות הבסיסית של מנפיקת מטבע יתרות עולמי: לשמור על ערך הדולר. מאז שרשם שיא ב-2002, הדולר נחלש ללא הפוגה לעומת סל המטבעות בשקלול יחסי הסחר.

התחזקות זמנית

אף שהמשבר הפיננסי נתן לדולר תמיכה, הודות למעמדו כמטבע מקלט, הקונצנזוס הוא שההתחזקות הזו תהיה קצרת ימים. התגובה האגרסיבית של ארה"ב למשבר מעלה חששות גדולים לגבי האינפלציה בארה"ב בטווח הארוך.

נתוני האינפלציה האחרונים לא ממש מרגיעים. מדד המחירים השנתי לצרכן בארה"ב עלה בעשור האחרון ב-2.7% בממוצע, מול 2.1% במרחב האירו ו-1.8% בבריטניה. ייתכן שהפערים נובעים מהבדלי גישה מוסדיים. ב-20 השנים האחרונות אימצו הבנקים המרכזיים ברוב המדינות המפותחות ובמדינות מתפתחות רבות את יעד האינפלציה.

בארה"ב, לעומת זאת, המדיניות המוניטרית נקבעת עדיין על-ידי המנדט הכפול של הפד, שאחראי על יציבות המחירים ועל תעסוקה מלאה. עדיין לא הוכח שהגמישות הגדולה יותר שעומדת לרשות הפד משרתת את האינטרס האמריקני בצורה טובה יותר, אך קל לראות מדוע מדיניות זו אינה מחזקת את האמון בדולר, בייחוד בתקופה שבה חלק מהגורמים הדפלציוניים המבניים נמצאים כנראה בנסיגה.

המאגר מצטמק

בשנים הבאות, כל המדינות יצטרכו להיאבק במאגר חסכונות עולמי מצטמק, מאחר שהבייבי בומרס (ילידי 1946-1964) מגיעים לגיל פרישה. מגמה זו תגביר את השאיפה ליהנות מהזכויות של מי שמנפיק את מטבע היתרות העולמי.

אך ההצטרפות למועדון הזה אינה חינם. מדינות של מטבע יתרות יצטרכו אולי לספק כמויות גדולות של המטבע שלהן, עם הסיכון הנלווה של ניהול גירעונות שוטפים גבוהים מאוד. הן גם יצטרכו לוותר על יתרון תחרותי ניכר לטובת ארה"ב, בכך שהן יניחו למטבעות שלהן להתחזק מול הדולר.

האירו ביסס את עצמו כחלופה אמינה, אך נכונותן של הממשלות במרחב האירו לנהל גירעונות שוטפים גדולים במאזני התשלומים שלהן אינה מובנת מאליה, ויש גבול למרחב הייסוף של האירו המנופח ממילא. מאחר שסין צפויה להפוך ליצואנית הגדולה בעולם בתוך כמה שנים, היואן הסיני מצוי בעמדה חזקה לאתגר את הדולר. אך ייתכן שסין תצטרך לבטל את הפיקוח על היואן כדי שזה יהפוך למטבע יתרות אמיתי. ה-SDR לא צפוי להיות חלופה מעשית לדולר. בתיאוריה, מדינות יכולות לרכוש התחייבויות של קרן המטבע הבינלאומית שקשורות לזכויות המשיכה הללו (שמשקל הדולר בהן הוא 44%) כדי לצמצם את חשיפתן לדולר. סין ורוסיה הביעו עניין ברכישת אג"ח כאלה.

הבעיה היא שהאג"ח הללו יכולות להיסחר רק בין בנקים מרכזיים, ולכן הן אינן יכולות להתחרות בנזילות של אג"ח ממשלתיות. אם המטרה היא להתרחק מהדולר, מנהלי יתרות יכולים להשיג זאת בצורה אפקטיבית יותר באמצעות הגדלה ישירה של האחזקות באירו, בין ובליש"ט.

לספוג את ההלם

זה אמנם יכול לסייע למדינות אחרות לקבל גישה ליואן הסיני, אך סין תצטרך אולי להסכים לחשיפה גדולה יותר שלה לדולר. למרות הבעיות של שיטת היתרות העולמית הנוכחית, אין כעת חלופות ברורות לדולר.

אף על-פי כן, הפזרנות הפיסקלית האמריקנית תגדיל את פרמיית הסיכון של הדולר במרוצת הזמן. במילים אחרות, יכולתה של ארה"ב להשיג מימון חיצוני זול לשני הגירעונות התאומים שלה תהיה מוגבלת.

בטווח הקצר, הכלכלה העולמית נשארת חלשה מכדי לספוג את ההלם של ירידה גדולה וחדה של הדולר. במובן זה, הסיכויים להתערבות מתואמת של הכלכלות המפותחות לתמיכה בדולר הם כעת הגבוהים ביותר בעשור האחרון.

[לאתר המט"ח][לטבלת שערי חליפין]

עוד כתבות

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

שי אהרונוביץ׳, מנהל רשות המסים / צילום: ניב קנטור

מס דירה שלישית חוזר לשולחן: "המערכות כבר מוכנות"

לדברי מנהל רשות המסים, שי אהרונוביץ', המדינה צריכה ליצור אחידות ולהפסיק לשנות את שיעורי מיסוי הנדל"ן בתדירות גבוהה ● עוד הוא הוסיף כי צריך לחשוב על מס דירה שלישית: "מבחינתנו זה צעד נכון שיעלה בתקציב 2025"

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: רונן חורש

האוצר על הצעת משרד הבינוי לעזור לקבלנים: "לא ישימה בעליל"

מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון יהודה מורגנשטרן אמר כי יבוצע פיילוט לסיוע לקבלנים שיאחרו במסירת דירה בשל המלחמה, תחילה בשלוש ערים - בשדרות, בקריית שמונה ובשלומי • מנכ"ל האוצר הייזלר: "לא מכיר את ההצעה"

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

תוכנית בת גלים / הדמיה: דרמן ורבקל אדריכלות

1,300 דירות במקום בסיס חיל הים בחיפה

תוכנית 'בת גלים' להקמת שכונה חדשה אושרה בוועדה המחוזית חיפה ● הרשויות שיכולות לקבל תמיכה מהרשות להתחדשות עירונית ● וגם: מאות יחידות דיור חדשות בגליל המערבי ● חדשות הנדל"ן

גל בר-דעה, מנכ''ל וואן זירו / צילום: איל יצהר

הבנק הדיגיטלי כבר שרף כ-800 מיליון שקל; המנכ"ל: "המשקיעים ימשיכו לתמוך"

לוואן זירו כבר יש כ-100 אלף לקוחות והמנכ"ל גל בר דעה מעריך כי "נהפוך לרווחיים כשנגיע ל-200 אלף לקוחות" ● את 2023 סיים הבנק של אמנון שעשוע עם הפסד של 357 מיליון שקל, אך בר דעה אופטימי:  "ההכנסה מלקוח יותר גבוהה ממה שחשבנו. אם נמשיך כך ונגביר פעילות אנחנו על דרך המלך"

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

עדי, עפרה ועירית שטראוס / צילום: אוסף פרטי

ילדיו של מיכאל שטראוס מוכרים מניות של החברה ב-327 מיליון שקל

שלושת ילדיו של מיכאל שטראוס, עפרה, עדי ועירית, מוכרים כ-4% ממניות שטראוס ● המכירה מגיעה לאחר שביולי אשתקד רכשו השלושה 24% מהקבוצה מילדיה של רעיה שטראוס בן דרור, אחותו של מיכאל

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בעליות; אנבידיה צללה בכ-3%

הנאסד"ק עלה ב-0.5% ● מדד דאקס עלה ב-0.5%, הקאק ירד ב-0.3% ● גולדמן סאקס: לשוק המניות בארה"ב יש אפסייד מוגבל ● נובוקיור וסייברוואן מזנקות בטרום מסחר ● ערב הפסחא, מחירי הקקאו בשיא כל הזמנים, מה זה אומר לגבי יצרניות הממתקים הגדולות ומחירי השוקולד?

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

בורסת לונדון / צילום: Shutterstock

עליות קלות באירופה; מחירי הנפט קופצים ב-1%

החוזים העתידיים בארה"ב נסחרים בירידות קלות ● בריטניה נכנסה למיתון ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025" ● טסלה ממשיכה במומנטום השלילי, לאחר שבמורגן סטנלי הורידו את תחזית המכירות של החברה

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

חנן מור, מנכ''ל קבוצת חנן מור / צילום: איל יצהר

הנושים זעמו, וחנן מור ידולל ל-1% ממניות קבוצת הנדל"ן שהקים

לפי הסדר החוב המתגבש, חנן מור יחזיק כ-1% ממניות החברה ● במקביל, יוקצה לנושי החברה, בעיקר בנקים וגופים מוסדיים, מניות שיהוו כ-96% מהון החברה

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי