גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האקזיט העביר אותנו על דעתנו

הלקח של "לייפ קיפר" הוא שלא צריך להאמין לכול מה שמציגים לנו ב"מסודרים"

בתהליכי השקעה יש סדר. משקיעים מעבירים את החברה תהליך דיו דיליג'נס ארוך, שכולל בדיקה פיננסית, בדיקת חוקיות, בדיקת החברה עצמה ובדיקה מקיפה של הטכנולוגיות שהחברה מתיימרת לפתח ולהפוך למוצר. אל תאמינו ל"מסודרים", עסקאות כאלו לוקחות יותר מיומיים ושיחת טלפון באנגלית.

גם בתהליך רכישה יש סדר. החברה הרוכשת מתקשרת לטרף החדש, לפעמים מאגף המיזוגים והרכישות ולפעמים מאגף הפיתוח העסקי. אם התחלת העסקה מגיעה מאגף המיזוגים והרכישות, יש סיכוי גבוה לאקזיט מהיר.

אם התחלת העסקה מגיעה מאגף הפיתוח העסקי, יכול להיות שהתפקיד שלהם שם הוא לבשל את החברה כדי להעביר אותה, אחרי תהליך דיו דיליג'נס מתיש, למחלקת המיזוגים והרכישות. אחרי הכל, גם הוספת חברה הוא סוג של תהליך פיתוח עסקי.

לא רוכשים, מעתיקים

יש אינסוף מלכודות בדרך: החברות הגדולות שאנחנו מכירים מרכישות הענק במדורים הכלכליים הם לעיתים גם האויב הכי גדול של הסטארט-אפ. לא פעם סיפר לי יזם שהזמינו אותו לפגישה במשרדים בסיליקון וואלי ולא ברור לו אם הולכים לקנות אותו או להעתיק ממנו.

האגדה מספרת שבכל פגישה כזו יושבים אנשי פיתוח שהתפקיד שלהם להעריך את כמות העבודה הנדרשת כדי להעתיק ביעילות את הטכנולוגיה שהחברה פיתחה ומבקשת למכור. רק אם מגיעים למסקנה שההעתקה יקרה, מסובכת או בלתי אפשרית, למשל כי הטכנולוגיה כבר מוגנת בזכויות יוצרים, מעבירים את החברה למחלקת הרכישות.

אם מעריכים שאפשר להעתיק את הטכנולוגיה, ביעילות ומבלי להסתבך משפטית, מוקלטות שיחות הדיו דיליג'נס הטכנולוגי עם החברה ונשלחות לאגף הפיתוח המהיר בהודו.

ובכן, החברה הרוכשת מתעניינת ברכישה בכנות, ובאמת חפצה בטכנולוגיה, אבל היא רוצה להשיג אותה כמה שיותר בזול. בניגוד לחלומות של מרבית הסטארטאפיסטים, מסתבר שגם חברה של מיליארדים לא מעוניינת לזרוק כספים, כשהיא יכולה להימנע מכך.

קדושת האקזיט

משהו בתרבות הישראלית קידש את האקזיט. זה אולי קשור בצורה כלשהי לעובדה שאנחנו אומה שטסה לחו"ל בכול הזדמנות. מה שבחוץ נראה לנו תמיד קסום ושווה יותר. אקזיט הוא בעצם הוכחה רשומה בדולרים שחברה בינלאומית חושבת שאתה נורא חכם. החותמת הישראלית האולטימטיבית שאתה מוצלח.

הסדרה "מסודרים" יצקה את התבנית הרשמית של החלום הישראלי בן זמננו. בארה"ב כולם רוצים להיות ב"פמלייה" ולהסתובב בהוליווד ככוכבים זוהרים בתעשיית הסרטים. בארץ, אנחנו חולמים לעשות אקזיט עם החברים מהצבא ולשלוח את ההורים לטיול מסביב לעולם.

אחת התופעות המשעשעות שאני נתקלת בהן באחרונה בסטארטאפים שאני מכירה הוא חלוקת כינויים על בסיס גיבורי ה"מסודרים": בכול סטארט קיים גיא המנכ"ל, תומר שמאוהב בעצמו, ברלרד מעופף וחנון עצבני אחד. לרוב נוכח בסביבה מתכנת שקוראים לו דימה, והוא בדרך כלל גם אחראי על השרתים.

הבעיה מתחילה כשאנשים כל כך רוצים להיות כבר גיא או תומר, עד שהם מתחילים להמציא לעצמם חברות, סטארטאפים ואקזיטים של מיליארדים. פעם היית צריך ללמוד רפואה או עריכת דין כדי להיות מוצלח. היום אתה צריך להשיג אקזיט, ורצוי כזה בסדר גודל שיצדיק כותרת ראשית בעיתון. לפחות כלכלי.

בישראל אין סטראט אפ אלמוני

שוק הון הסיכון והסטארטאפים בארץ, הוא תחום סגור יחסית. אנשים מהתעשיה מכירים שמות ופרצופים, ואם במקרה אתה לא מכיר את שתופס עכשיו את כותרות העיתונים, רוב הסיכויים שהקולגה שלך אכל איתו אתמול ארוחת צהריים ויספר לך מה חדש בסטארטאפ שלו.

שמתחילות להתעופף שמועות על שם שאף אחד לא מכיר או עסקה שאף אחד לא שמע עליה, זה מוזר. זה לא בהכרח שקר, אבל זה מוזר. בעיה גדולה יותר היא אנשים שזוכרים בעל פה פטנטים של חברות שראו במרוצת השנים. כשמספרים לך על עסקת ענק בתחום הביוטכנולוגיה שנשמע כאילו היא מפרה פטנט מוכר מאושר בארה"ב, זה אפילו עוד יותר מוזר.

פרסום ראשון על עסקה בינלאומית תמיד יהיה בחו"ל

יחסי ציבור ושחרור ידיעה לעיתונות בתחום המיזוגים והרכישות הם תורה בפני עצמה. זה נכון כשמעורבת ברכישה חברה ציבורית שמחובתה לדווח על העסקה באופן מאד מסויים בכול העולם, אבל גם לסטארט אפ, פרטי וקטן מדובר במשימה לא פשוטהו.

העיתונות הישראלית לא מעניינת לרב את הסטארטאפים שמעוניינים לפנות לקהל העולמי. כשסוגרים עסקת השקעה או מיזוגים ורכישות, חשוב לסגור את שחרור הידיעה לעיתונות עם גורם התקשורת העולמי הרלוונטי לתחום.

מי שרוצה לקבל ידיעה בעיתונים החשובים ביותר בארה"ב חייב להבטיח לעיתון סקופ, הוא מתחייב לעיתון להיות הראשון שיכתוב על העסקה ומזכה בתמורה לכך את החברה המדוברת בחשיפה בינלאומית שאין לה תחליף.

דקה אחרי הפרסום בחו"ל יכתוב על זה גם החבר של היזם מהצבא שכותב לעיתון הישראלי, אבל כדי לא להחמיץ חשיפה בינלאומית לחברה, הגורם הנבחר בתקשורת הזרה יהיה תמיד ראשון. אלו דרכי הפרסום של עסקאות המיזוגים והרכישות מאז ומתמיד.

כשעיתונאי ישראלי מקבל "סקופ" על עסקה בינלאומית שעתידה לקדם חברה ישראלית ולא מוצא לכך כל אזכור בעיתונות העולמית, מן הראוי שיחשוב פעמיים.

אם זה לא קרה הפעם, כדאי ללמוד את הלקח לפעם הבאה.

ד"ר אורית מוסינזון היא סגן נשיא בבית ההשקעות דקלו-בן יהודה, שותפה בקרן יועצים בינלאומית ומרצה באקדמיה בתחום שיווק והון סיכון

עוד כתבות

מנכ''ל בלקרוק, לארי פינק / צילום: בלקרוק

ענקית ההשקעות שממליצה: תשכחו מהטווח הארוך. הכללים בשווקים השתנו

בבלקרוק סבורים שקשה היום יותר מבעבר, לחזות את העתיד הכלכלי, בשל השינויים המבניים שמובילה ארה"ב ושינוי זה "מחייב גישה חדשה כלפי סיכון" ● במקום שבע המופלאות, ענקית ההשקעות ממליצה על יצרניות החומרה ועל מגזר שירותי התשתיות

טקס זיכרון ל-45 ההרוגים באסון מירון / צילום: ap, Oded Balilty

פשרה: משפחות נספים באסון מירון יפוצו בכ-2 מיליון שקל

המדינה הגיעה להסכם ולפיו תשלם בשלב הראשון את הסכומים למשפחות הנספים מתחת לגיל 24 – בנוסף לכ-500 אלף שקל ששולמו למשפחות כמקדמה ● יימשכו המגעים לגבי פיצוי למשפחות נוספות

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר / צילום: ap, Tsafrir Abayov

בעקבות רפורמת הנשק של בן גביר: כמות התלונות על המשרד לביטחון לאומי גדלו פי 6

רפורמת הנשק של השר בן גביר הביאה לגל של 370 אלף בקשת לרישיון נשק מתחילת המלחמה, שהביאה לעומס בירוקרטי יוצא דופן ● 1,436 תלונות על המשרד לביטחון לאומי הוגשו בשנה החולפת, לעומת 226 תלונות בלבד בשנה שעברה ● רבות מהתלונות הן של חיילים בחזית שלא הצליחו להוציא רישיון נשק אזרחי

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

סיום המערכה האיראנית הקפיץ את המחזור בענף התיירות ב-270%

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי הישראלים חזרו להזמין חופשות, וענף האופנה רשם גידול של כ-140%

מבנה נטוש בחיפה / צילום: תמר מצפי

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים. לעירייה יש יוזמה להשמיש אותם

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים, הגורעים מהכנסות הארנונה כ־33 מיליון שקל בשנה ● כעת בעירייה נוקטים במספר צעדים להילחם בתופעה, בין היתר בעירייה יסייעו בקידום תוכניות או היתרי בנייה, כמו גם קידום חקיקה על פיה יחויבו בעלי הנכסים לשלם עליהם ארנונה לאחר 3 שנים

בניין מערכת וואלה בתל אביב / צילום: ראובן קסטרו, וואלה! NEWS

גל העזיבות בוואלה נמשך: סגן העורך דוד רוזנטל עוזב אחרי חודשיים בתפקיד

התפקיד הבא של רוזנטל: עורך אתר "ישראל היום" ● בוואלה הודיעו כי ליאת להב תחליף את רוזנטל ותמונה לסגנית העורך הראשי ● לאחרונה עזבו את וואלה גם סגן העורך צחי קומה, המנכ"ל עידן אלרום והפרשן המדיני ברק רביד

תשואות קרנות הפנסיה והגמל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

זו הייתה מחצית פנומנלית לחוסכים לפנסיה, חוץ ממסלול אחד

למרות המכסים, המלחמות, הנפט והיחלשות הדולר - הקפיצה של הבורסה המקומית סידרה לחוסכים תשואות נאות מאוד ● גם הקאמבק של וול סטריט מהשפל של תחילת אפריל סייעה ● היחלשות הדולר פגעה בכולם אך בפרט במסלולים מחקי מדד ה-S&P 500

אילוסטרציה: Shutterstock

פסק הדין החדש שכל זוג נשוי צריך להכיר. וההשלכות

בית המשפט העליון קבע השבוע באופן תקדימי כי ניתן לחלק בין בני זוג המתגרשים גם נכס שהיה שייך לאחד מהם לפני הנישואים ● כל מה שכדאי לדעת על הסכסוך שמאחורי ההלכה החדשה, ההשלכות וגם - למה מעכשיו "חייבים לעשות הסכם ממון"

מטוסים בנתב''ג / צילום: תמונה פרטית

מחירי הטיסות יקרים היום? חכו שתראו מה מצפה לכם בעוד עשור

נתב"ג צפוי להגיע לקצה גבול הקיבולת שלו בשנת 2035, והפתרון הנדרש הוא הקמת שדה תעופה חדש ● בעוד שהמומחים מסכימים שהמיקום המתאים ביותר הוא ברמת דוד, סגן השר אלמוג כהן מנסה לקדם במקום שדה בנבטים ● כעת גם נתניהו נכנס לתמונה, ודחה את הדיון בשדה הצפוני ● אם המשחקים הפוליטיים לא יפסקו, התוצאה תהיה שאף אחד משדות התעופה לא יוקם, והציבור ישלם את המחיר

אילון מאסק / צילום: Shutterstock

ניסיון לחזור למירוץ ה-AI: גיוס הענק של של אילון מאסק

בנק ההשקעות מורגן סטנלי הודיע כי סטארט-אפ הבינה המלאכותית xAI, שלפי מאסק, שוויו מוערך בכ-80 מיליארד דולר, גייס 10 מיליארד דולר בחוב ובמניות ● גיוס ההון יאפשר לחברה לקדם את מודל ה-AI של החברה, Grok, ולהשיג יתרון מול המתחרות שלה, OpenAI ו-Anthropic

דיון בוועדת החוקה / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

ועדת החוקה אישרה: השינוי הדרמטי בדיני החוזים מתקרב

הצעת החוק כוללת הסדר שהוביל היו"ר רוטמן, ולפיו הצדדים לחוזה יקבעו בעצמם כיצד יש לפרשו ● ההצעה נועדה לבטל את פסק הדין המזוהה עם נשיא העליון לשעבר ברק, ואשר העניקה סמכות רחבה לבתי המשפט לפרש חוזים ● יועמ"ש ועדת חוקה: "חשש שחוסר הודאות רק יגדל"

מטוסים בנתב''ג / צילום: Shutterstock, Dmitry Pistrov

חברות התעופה מבקשות פטור רטרואקטיבי על הטיסות שבוטלו, איך זה ישפיע עליכם?

חברות התעופה פנו בבקשה דחופה להעניק להם פטור רטרואקטיבי מחובת מתן הטבות לנוסעים שטיסותיהם בוטלו או שונו בעקבות מבצע "עם כלביא" ● במקביל, אלפי ישראלים כבר תובעים את חברות התעופה על הפרת זכויותיהם במהלך תקופת המבצע ● נראה כי בחברות התעופה מנסים לדחוף לשינויים רגולטוריים כדי להימנע מתביעות הענק ● ומה קבעו בתי המשפט במשברי תעופה עולמיים?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

המניה הלוהטת שחזרה לככב בוול סטריט, והמניות שאכזבו בת"א

האופטימיות ביחס להסכמי הסחר והמערכה הקצרה עם איראן צבעו את המסכים בבורסה בתל אביב ובוול סטריט בירוק במהלך החודש החולף ● סקטור השבבים ובעיקר מניית אנבידיה הובילו את העליות, מי אכזבו והאם הראלי יימשך?

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

הוא חתום על אחד האקזיטים המדהימים בתולדות ישראל אבל 4 חברות שלו כבר נקלעו לקשיים. למה זה קורה?

בני לנדא נחשב לאחד מהיזמים הבולטים בישראל, בין היתר, בזכות האקזיט המדהים של אינדיגו ואלף פטנטים שרשם ● אך לפחות ארבע חברות המקושרות אליו נקלעו לקשיים - בשל פיתוחים יקרים, קצב חדירה איטי לשוק, תלות במשקיעים אירופים והשלכות המלחמה ● האם מדובר בצירוף מקרים מצער, או בכשל מובנה במודל?

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר ושרת האוצר רייצ'ל ריבס / צילום: ap, POOL

הטבת מס בת 200 שנה בוטלה והמיליונרים נוטשים את בריטניה

כ־16 אלף מיליונרים זרים עזבו את בריטניה מאז תחילת השנה, בעקבות ביטול הטבת המס בת 200 שנה שפטרה אותם מתשלום על הכנסות מחוץ למדינה ● כעת שרת האוצר רייצ'ל ריבס שוקלת לצמצם את הרפורמה - שהייתה הבטחת בחירות מרכזית של מפלגת הלייבור

מנכ''ל הבורסה לני''ע, איתי בן זאב / צילום: ניקי וסטהפל

שתי בעלות המניות הגדולות בבורסה לני"ע מוכרות מניות ב-700 מיליון שקל

קרן מאניקיי האוסטרלית וקרן נובו נורדיסק, שתי בעלות המניות הגדולות של הבורסה לניירות ערך, מוכרות חלק גדול מהחזקותיהן בסכום מצטבר של 700 מיליון שקל

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

הרשימה הרבעונית של ענקית ההשקעות: אלה המניות המבטיחות

הבנק האמריקאי מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה שצפויות לרכז עניין ברבעון השלישי של 2025 ● במקביל מפרסם הבנק שתי מניות שצפויות לרדת

נשיא העליון, השופט יצחק עמית, בדיון בבג''ץ על מינוי ראש השב''כ / צילום: צילום מסך מהשידור החי

מינוי זיני: הממשלה והיועמ"שית פועלים להגיע להסכמות

לאחר הדיון היום בבג"ץ בנוגע לעתירות למנוע את מינויו של האלוף זיני לראש השב"כ הודיעו הצדדים כי הם פועלים להגיע להסכמות  ● במהלך הדיון ח"כ גוטליב צעקה לעבר הנשיא עמית: "תתבייש לך" - והוצאה מהאולם ● בעקבות הפרעות נוספות, הוחלט להמשיך את הדיון ללא קהל; עמית על המהומה באולם: "ניסיון להכשיל הליך משפטי"

אלכסנדר ואנג, מייסד scale AI / צילום: ap, Jeff Chiu

ילד פלא, גאון מתמטי בלי תואר ומיליארדר: המינוי שהביא לצוקרברג שיא חדש

אלכסנדר ואנג בן ה־28, מייסד חברת הדאטה Scale AI ותופעה בעמק הסיליקון הוא המינוי שמטא מקווה שיביא לה את הניצחון במירוץ ה־AI ● מהדירה שחלק עם סם אלטמן ועד למעמד של אחד האנשים המקושרים בתעשייה: הכירו את האיש שצוקרברג מהמר עליו במיליארדים

אלעד טנא / צילום: איה אפרים

ידיעות אחרונות במגעים עם העורך הראשי של מקור ראשון לתפקיד בכיר בקבוצה

אחרי שעורך העל של הקבוצה, אבי משולם, הודיע על סיום תפקידו, בקבוצת התקשורת מנהלים מגעים עם אלעד טנא - העורך הראשי של מקור ראשון מקבוצת ישראל היום ● לטנא יש רקורד בתקשורת הישראלית ואף בידיעות אחרונות עצמה