גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית 

5 שנים בלי נציג ציבור

בהיעדר נציג ציבור מקצועי בוועדה המחוזית דרום, מתעוררת השאלה מהי משמעות המצב על תוקפן של החלטות הוועדה, העוסקת בנושאים כבדים כמו עיר הבה"דים או יישובי הבדואים

גילוי נאות ברוח הזמן: הח"מ ערך את ספרו של אדריכל ישראל גודוביץ' "40X40" בהוצאת עם עובד, על המגדלים של ת"א, ומחשיב אותו כידיד.

יש בסיפור הזה שני עניינים: אחד, העניין הציבורי של אופן קבלת החלטות קריטיות על דרום הארץ, מקרית גת ועד אילת, יותר מ-60% משטח המדינה; השני - העניין האישי של אדריכל ישראל גודוביץ' והאופן שבו ממנים שליח ציבור בגופי התכנון.

הוועדה המחוזית דרום פועלת כבר שלוש שנים באופן העומד בסתירה לחוק התכנון והבנייה ובניגוד לפסיקת בג"ץ. על-פי החוק והפסיקה, חייב להיות בוועדה נציג ציבור מקצועי, הנבחר ע"י ארגוני האדריכלים והמהנדסים. אותו דין חל גם על ועדות התכנון ברמה הארצית, על ועדות הערר ועל ועדות מקומיות האזוריות.

חשיבות המינוי הציבורי-מקצועי גבוהה במיוחד בוועדות המחוזיות. חברי הוועדות המחוזיות הם ברובם המכריע ראשי היישובים באזור, או נציגי משרדי הממשלה. ראשי היישובים מצביעים פעמים רבות מתוך אינטרס, ונציגי הממשלה מצביעים לעתים קרובות מדי על יסוד הנחיה שקיבלו מהממונים עליהם במשרדי הממשלה (הנחיה כזו פסולה, ונציגי משרדי הממשלה אמורים להצביע על-פי שיקול דעת ובאופן מקצועי - אבל זהו עניין שצריך לטפל בו בנפרד במסגרת שיפור עבודת הוועדות המחוזיות).

נושאים כבדים

הוועדה המחוזית דרום יושבת יום בשבוע, והיא דנה בעניינים שהם מהכבדים ביותר שאפשר להעלות על הדעת, כמו למשל:

עיר הבה"דים - פרויקט העברת בסיסי צה"ל לדרום. בוועדה המחוזית דרום התקבלו החלטות בלי שנשמעה עמדת נציג ציבור מקצועי בלתי תלוי; ים המלח - הבעיות רק מחריפות והעתיד מסובך עוד יותר, כי מלבד ירדן, השותפה מהצד שלה בניצול הים, הישות הפלשתינית המפורזת תרצה זכויות משלה; רכבת לאילת; הקצאת שטחי ענק למיזמים. כמו למשל, פרשת הקצאת שטח למיזם התיירותי אקווריה, שאושרה בוועדה המחוזית דרום בלחץ משרד ראש הממשלה אהוד אולמרט, ומבקר המדינה פסל אותה תוך ביקורת חריפה על עבודת הוועדה; רמת חובב - אתר הפסולת מהווה מטרד והוא מתנהל במידה רבה באופן אקס-טריטוריאלי; שדות התעופה באילת, דימונה, שדה תימן, עובדה ונבטים; ערכי טבע נדירים, כמו מכתשי הנגב; הבדואים - פצצת הזמן הקרויה "היישובים הבדואים", המוכרים והבלתי מוכרים, מתקתקת על שולחן הוועדה המחוזית דרום; התיישבות בודדים בנגב.

הבעיה בוועדה המחוזית דרום היא, שכבר שלוש שנים לא מתפקד בה נציג הציבור המקצועי. זהו ביזיון למערכת התכנון במשרד הפנים, וזה עומד לחובתם של שר הפנים הקודם מאיר שטרית ומנכ"לו אריה בר.

לפני למעלה משנה הכינה עמותת האדריכלים רשימת 11 מועמדים כנציגי ציבור מקצועיים בוועדות התכנון השונות. בראש העמותה עומדת דינה רצ'בסקי, מי שעמדה בראש מינהל התכנון במשרד הפנים שנים רבות.

11 המועמדים הגישו את המסמכים, הציגו את ההמלצות, מלאו את הטפסים העוסקים בקשריהם המקצועיים, ובסופו של דבר אושרה הרשימה ונשלחה לחתימת שר הפנים הקודם, מאיר שטרית. חתימת שר הפנים על המינויים היא עניין פרוצדוראלי.

שטרית חתם על כל המינויים שעליהם המליצה רצ'בסקי, למעט אחד: המלצה למנות את גודוביץ' לנציג הציבור המקצועי בוועדה המחוזית דרום. הממליצים של גודוביץ' היו נשיא המדינה שמעון פרס, וראשי העיריות רון חולדאי מת"א וצבי בר מר"ג.

הפן האישי: בעתירה לבג"ץ שהגיש גודוביץ' הוא דרש הסבר להימנעות השר מלחתום על מינויו. בתגובה קיבל פרקליטו עו"ד אריאל פופר מכתב של יועץ שר הפנים, עו"ד שלי מלכה. היועץ הסביר, שהשר הקודם שטרית קיבל ההחלטה על יסוד המלצה שלילית של המנכ"ל הקודם, אריה בר. "על בסיס היכרות אישית" של בר עם גודוביץ', כך נאמר, הודיע בר לשטרית שיש לגודוביץ' בעיה של יחסי אנוש וסביבת עבודה. פרקליטו של גודוביץ' הודיע, שאין ללקוחו היכרות עם בר, כך שבסיס ההחלטה של השר רכילותי ואינו תקין. העובדה שגודוביץ' אומר דעותיו במילים חריפות ובאופן תקיף ידועה. מי שהמליץ עליו היה צריך לקחת את זה בחשבון.

אולי בשנת 2011

הפן הציבורי: ההתעסקות עם התאמתו של גודוביץ' גוזלת זמן יקר, שבו בוועדה המחוזית אין נציג ציבור מקצועי.

אם גודוביץ' איננו מתאים, צריך היה בתחילת הדרך לבחור מישהו אחר. זהו אינטרס נפרד מזכותו של גודוביץ' לקבל הסבר לפסילתו. לא ייתכן שבוועדה המחוזית דרום לא יתפקד נציג ציבור מקצועי מזה שלוש שנים.

נשיאת בית המשפט העליון, דורית בייניש, יצאה בקמפיין לשיפור תדמית ביהמ"ש העליון, תוך הדגשת הטיפול הנאות באינטרסים הציבוריים החיוניים. אותו בימ"ש עליון הודיע לאחרונה, שהדיון בפרשת נציג הציבור בוועדה המחוזית דרום יתנהל החל מתאריך 3.5.2010.

המשמעות היא, שעד אז לא יהיה נציג ציבור בוועדה המחוזית דרום. סביר שאחרי הדיון בעליון נחכה זמן לא קצר להחלטה של הרכב השופטים, וזה אירוע שיגלוש במקרה הטוב רק ל-2011.

כלומר, יש סכנה שבמשך 5 שנים לפחות לא יתפקד בוועדה המחוזית דרום נציג ציבור מקצועי. מהי המשמעות של מצב זה, שאינו מתקבל על הדעת, על תוקף החלטות ועדה מחוזית דרום, בעיקר כשמדובר לא פעם בהחלטות על חודו של קול? *

lichtman@globes.co.il

עוד כתבות

מלון אריאה באילת / צילום: Shutterstock

מלונות אסטרל תבעה לקבל החזר דמי שכירות בזמן שיפוץ - וחויבה ב־400 אלף שקל הוצאות

ההסכם בין אסטרל ובין החברות המשכירות לה את מלון אריאה באילת לא כלל ביטול מפורש של הפטור מדמי השכירות בתקופת השיפוצים, אולם ביהמ"ש העניק משקל מכריע למושג "התחייבות מוחלטת" ופסק כי ההיגיון העסקי וכוונת הצדדים גוברים על הנאמר בחוזה

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: לע''מ

הורדה או עמדת המתנה? מה צפוי בהחלטת הריבית של בנק ישראל

הוועדה המוניטרית עומדת היום בפני הכרעה מורכבת: הורדת ריבית שלישית ברציפות או עצירה לצורך מעקב ● הנתונים המקומיים התומכים בהפחתה נתקלים ברוח גבית ניצית בעולם ובסיכונים פיסקליים ● האנליסטים חלוקים - ובשווקים נערכים לתגובה חדה בכל תרחיש

כבאים אוקראינים עובדים בזירת פגיעה של רחפן נפץ רוסי / צילום: Reuters, Valentyn Ogirenko

רחפני נפץ, איומים והצתות: באירופה חוששים שרוסיה מגבירה את הלהבות

סדרת ניסיונות תקיפה בגרמניה בעזרת רחפני נפץ מניחות במרכז הבמה את החששות של אירופה מזליגת המלחמה בין רוסיה ואוקראינה לשטח שלהן ● הממשלה הגרמנית צפויה להכריז על שורת צעדים חריפים בתגובה, בעוד ארה"ב מנסה להנמיך את הלהבות

תמונה מתוך סרטון התעמולה של ארדן / צילום: צילום מסך מאתר ''זה ב־AI''

אין תקציב לקמפיין הבחירות? יש בינה מלאכותית

הליכוד וישר מובילות השבוע בשימוש בבינה מלאכותית בתעמולת הבחירות, אך גם מפלגות קטנות מגלות את הפוטנציאל של הכלים החדשים ● במקביל, שני סרטונים שנחשדו בשימוש ב־AI כבר הגיעו לפתחה של ועדת הבחירות המרכזית - והוסרו ● ה-AI שמאחורי הבחירות, מדור חדש

אוהד אלקבץ, סגן הממונה על השכר במשרד האוצר / צילום: איל יצהר

בכיר באוצר טוען: בממוצע אין מחסור במורים, ו"צריך לבטל את הלימודים בשישי"

אוהד אלקבץ, הממונה על עובדי ההוראה באגף השכר באוצר, הוא מי שיוביל את המו"מ על הסכם השכר מול ארגוני המורים ● בראיון לגלובס הוא מסביר מדוע ביטול הלימודים בשישי הכרחי כדי להוריד עומס מהמורים, מזהיר מפני סחרור שכר במשק ומסתייג מהעברת ההעסקה לרשויות המקומיות ● וכמה הוא משלם על גני ילדים?

יו''ר הפד קווין וורש ונגיד בנק ישראל אמיר ירון / צילום: AP-Rod Lamkey, Jr., טלי בוגדנובסקי

לנגיד יש מחר החלטה קשה במיוחד. אלה הסיבות

בנק ישראל עומד בפני החלטת ריבית לא פשוטה: אינפלציה נמוכה ושקל חזק תומכים בהורדה נוספת, אך המסר הניצי מוושינגטון וההקשחה באירופה משנים את המשוואה ● כשהבנקים המרכזיים בעולם מאותתים על הידוק, הורדת ריבית מקומית עלולה להפוך לסיכון

הראל ויזל וניר הורוביץ / צילום: דימה טליאנסקי

המהפך של טרמינל איקס: במקום למכור מותגים של אחרים, קונים אותם

טרמינל איקס הפכה לאחד ממנועי הצמיחה של קבוצת פוקס, עם קפיצה של כ־20% במכירות הרבעון ל־161 מיליון שקל ● הנתונים מוכיחים כי האסטרטגיה לרכישת מותגים עצמאיים, שאחראים לכמעט רבע מהכנסות החברה, הוכיחה את עצמה ● מה היעדים הבאים שהמנכ"ל מסמן?

ג'ון טרנוס, מנכ''ל אפל החדש / צילום: צילום מסך אתר אפל

אחרי 15 שנה אפל מחליפה מנכ"ל. זה המבחן הראשון שלו

זהו יומו האחרון של טים קוק כמנכ"ל אפל, וממחר הוא יפנה את הכיסא לג'ון טרנוס, המשמש כיום כסגן נשיא בכיר להנדסת חומרה ● ב-9 בספטמבר יתקיים אירוע השקה במטה אפל בקליפורניה, שיהיה האירוע הראשון שבו טרנוס יעמוד בקדמת הבמה ● עם אילו אתגרים הוא צפוי להתמודד?

קינן ממן, מנכ''ל קשת טעמים / צילום: יח''צ

קשת טעמים בוחנת הנפקה לפי שווי של כמיליארד שקל

רשת השיווק קשת טעמים החלה בבדיקות ראשוניות לקראת אפשרות של הנפקה בבורסה ● החברה רואה בהנפקה שלב אפשרי בהמשך התרחבות הקבוצה, ולא מהלך שנועד לפתור צורך תזרימי מיידי

בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג / צילום: Shutterstock

לאחר צווי המעצר נגד נתניהו ופוטין: בית הדין בהאג נאבק על קיומו

כותרות העיתונים בעולם: ארה"ב טוענת שבנק מצרי סייע לאיראן לעקוף סנקציות באמצעות עסקאות של כ־1.8 מיליארד דולר דרך סניפיו באמירויות; ביה"ד הפלילי הבינ"ל מתמודד עם לחץ מצד ארה"ב ומדינות נוספות בעקבות צווי המעצר נגד נתניהו ופוטין; וארה"ב חידשה את אזהרת המסע לישראל ברמה 3 ● גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל 

איציק עוז, יו''ר הפניקס סוכנויות / צילום: עומר עוז

סוכן הביטוח שהפך למיליארדר נכנס להנפקה של בית ההשקעות

איציק עוז, יו"ר הפניקס סוכנויות, צפוי לרכוש 7% מהמניות של פסטרנק שהם, שמחפשים בעצמם להיכנס לתחום הסוכנויות ● ההנפקה מתוכננת להמשך החודש לפי שווי של 280 מיליון שקל

קובי הבר, מנכ''ל ביטוח ישיר מקבוצת איי.די.איי / צילום: כפיר סיון

מנכ"ל ביטוח ישיר יסיים את תפקידו בחברה לאחר שמונה שנים

מנכ"ל ביטוח ישיר קובי הבר הודיע לדירקטוריון החברה על כוונתו לסיים את תפקידו בחודשים הקרובים ● ביטוח ישיר היא החברה הגדולה בישראל בתחום רכב רכוש

מוצרי סוגת בסופרמרקט / צילום: טלי בוגדנובסקי

עסקת סוגת כמשל: "דאטה זו בוננזה שיכולה לדחוף מתחרים החוצה"

בשנים האחרונות נכנסה סוגיה נוספת לתמונה כשבאים לבחון עסקת מיזוג: מי מחזיק במידע על הלקוחות ● דוגמה בולטת היא המיזוג בין סוגת לספקית המידע סטורנקסט, שנפלה בגלל החשש שהגישה למידע תפגע בתחרות ● טובי האריס, ראש מחלקת השווקים ברשות התחרות, מסבירה בראיון לגלובס מדוע דאטה הפך למרכיב קריטי כשבאים לאשר עסקת מיזוג: "זה הנפט והזהב של הכלכלה החדשה"

תערוכה של אנדוריל. בעיגול: עמיקם נורקין / צילום: shutterstock, דובר צה''ל

מסתמן: עמיקם נורקין, מפקד חיל האוויר לשעבר, ינהל את פעילות אנדוריל בישראל

האלוף במיל' עמיקם נורקין נבחר להוביל את הפעילות המקומית של ענקית הדיפנס־טק, וצפוי להעמיק את העבודה מול מערכת הביטחון והתעשיות הישראליות ● במקביל, לגלובס נודע שהחברה מנהלת סבב גיוס ענק: היקפו הגיע נכון להיום לכ־10 מיליארד דולר, והוא טרם נסגר

עמית לנג וצביקה אקרשטיין / צילום: מקורות, איל יצהר

"זיהינו חריקות בתוך הבית": באקרשטיין מצאו את האחראי לתוצאות החלשות

דוחות מאכזבים שלחו את מניית יצרנית הבטון לתשתיות לירידה דו-ספרתית ביומיים, ואת המנכ"ל עמית לנג לביתו ● צביקה אקרשטיין, מבעלי החברה, יחליפו: "החברה זקוקה כעת לניהול ממוקד"

מה שבאמת מסכן את הרווח שלכם ממניות / צילום: Associated Press, Seth Wenig

מה שוק שורי בן 125 שנה יכול ללמד אותנו על קדחת המסחר של ימינו

אפליקציות מסחר החליפו את בתי ההימורים על מניות, אבל בוול סטריט יש הקבלות מצמררות לשנת 1901

נזקי השיטפונות בנפאל

שישה ימים אחרי אסון השיטפונות בנפאל: ישראלית נוספת מוגדרת נעדרת

ישראלי נוסף עדיין נעדר באזור הגבול עם טיבט, לאחר שהקשר עם קבוצת המטיילים שבה שהה נותק בעקבות השיטפון

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik

וורן באפט חוגג היום 96 ועדיין מגיע כל יום למשרד. כך הוא מושך בחוטים

מגיע למשרד כל יום, עדיין בוחר חברות השקעה, אבל מאמין גדול במחליפו - גרג אייבל ● וורן באפט חוגג יום הולדת 96, ובחנו כיצד נראתה השנה של ברקשייר האת'ווי לאחר עזיבתו את תפקיד המנכ"ל ● איזה מניות רכשו, אילו מכרו, ומי ההשקעות הגדולות?

ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: יוסי כהן

3 סקנדלים מאוחר מדי: רשות ני"ע פותחת בסבב בדיקות של דירקטורים מכהנים

כשלים פיננסיים התגלו לאחרונה בשורה של חברות חדשות בבורסה - מתחת לאפם של שומרי הסף ● כעת, רשות ניירות ערך פותחת בביקורת נרחבת המתמקדת בעבודת הדירקטוריון ובפרט באופן הסיווג של דירקטורים "בעלי מומחיות חשבונאית ופיננסית" ● גורם בשוק: "כאשר ממנים דירקטור שחסר לו הידע המקצועי, הוא לא יודע 'להרים את השטיח'"

שותפי קרן ווליו LBH - מימין: שמעון בן חמו, עופר לינצ׳בסקי ויאיר אפרתי / צילום: טניה שיין

הראל ויזל וגד פרופר שותפים: המרוויחים המפתיעים ממיזוג הנדל"ן של דן

אחרי שמכרה את פעילות התחבורה של דן ברווח של למעלה ממיליארד שקל, קרן ווליו־LBH בדרך להצפת ערך נוספת באמצעות מיזוג פעילות הנדל"ן של דן עם דוניץ ● לא רק הקרן תיהנה מהעסקה שתניב לה פי 5 על הכסף, אלא גם שורת בעלי הון כמו הראל ויזל, דוד פתאל וגד פרופר