גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שי דרומי: "ב'ארץ נהדרת' ראו עקרת-בית יורה מהחלון לכל הכיוונים - ולא קרה כלום; אנחנו הצד המותקף"

(עדכון) - דרומי, שהרג לפני שנה וחצי גנב בדואי שפרץ לביתו, זוכה מהריגה ■ ח"כ אחמד טיבי: "אם לגנב היו קוראים משה, דרומי לא היה מזוכה; מי אמר שהתחליף לכישלון המחפיר של המשטרה הוא סיום חיי אדם בשטח?"

"מיד אחרי המקרה כבר היתה כתבה ב'ארץ נהדרת' שבה ראו עקרת בית יורה מהחלון שלה במטבח לכל הכיוונים. עברה שנה וחצי וכלום לא קרה. הציבור אינו צמא דם או רע, אנחנו בסה"כ רוצים לשמור על חיינו ועל פרנסתנו. אנחנו המותקפים" - כך אמר היום (ד') החוואי שי דרומי בראיון לגלי צה"ל, שזוכה היום מחמת הספק מאשמת הריגה ע"י ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע.

לפני כשנה וחצי ירה דרומי בפורץ בדואי שנכנס לחוותו שבנגב והרגו. דרומי זוכה גם מעבירה של גרימת חבלה בכוונה מחמירה. הוא הורשע בעבירה של החזקת נשק ללא היתר בלבד.

"הרגע שאני הכי זוכר הוא הדממה שהשתררה אחרי ההיתקלות, והקריאות בשמי מתוך החשכה, שבהן מישהו מבקש את עזרתי ואומר לי שהרגתי אותו", נזכר דרומי. "ניגשתי מיד לעזרתו. באותו רגע התעסקתי קודם כל במיידיות של הניסיון להגיש לו עזרה, ומעצם ההבחנה בכך שנפגע לקחתי בחשבון את האפשרות שאנשים נוספים נפגעו, כי היתה חשכה והדברים לא היו ברורים. יצאתי ושאלתי בערבית בקול רם אם עוד מישהו נפגע. רק יותר מאוחר התחוור לי שהרגתי בן אדם".

אחמד טיבי: "אם לגנב היו קוראים 'משה', דרומי לא היה מזוכה מחמת הספק

ח"כ אחמד טיבי, שהצטרף לראיון, מחה בתוקף על הכרעת הדין ואמר: "זאת החלטה מקוממת, שמצטרפת להחלטות אי שוויוניות אחרות של מערכת המשפט. היא מהווה אות קין על מערכת המשפט. אין שוויון בפני החוק".

"שלא יהיה לכם ספק", אמר טיבי. "אם לגנב היו קוראים 'משה', אז בית המשפט לא היה מזכה את דרומי מחמת הספק. הוא היה מואשם ברצח והולך לכלא להרבה שנים. מדובר בהסלמה נוספת של התרת דמם גם של פורצים וגנבים, וגם של הערבים. גם פורצים הם בני אדם שאסור לגזול את חייהם, אלא אם יש גזר דין מוות".

"תפקידה של המשטרה הוא לטפל בפורצים. מי אמר שהתחליף לכישלון המחפיר של המשטרה הוא סיום חיי אדם בשטח?" תהה טיבי.

השופטת ברקאי: "דרומי גילה צער וחמלה כלפי הנפגעים"

כאמור, בית המשפט המחוזי בבאר-שבע זיכה היום, ברוב דעות ומחמת הספק, את דרומי מאשמת הריגת פורץ ומאשמת גרימת חבלה בכוונה מחמירה בפורץ נוסף שפצע, והרשיעו רק בעבירות של החזקת נשק ללא היתר. שופטי הרוב קבעו שלמרות התוצאה הקשה של האירוע, דרומי "אינו איש מדון, הנסיבות נכפו עליו בעל כורחו ונשקפה לו סכנת חיים של ממש".

בינואר 2007, באשון לילה, פרצו לחוותו של דרומי בנגב 4 רעולי פנים כדי לגנוב בקר, כשאחד מהם נושא מספריים מברזל. דרומי צעק לעברם והם פנו אליו. הוא ירה כדור שפגע בקרקע וכשהפורצים החלו לברוח ירה צרור קצר של 5 כדורים שפגע בהם.

על-רקע מכת הגניבות החקלאיות בדרום, העמדתו לדין עוררה סערה ציבורית והביאה לחקיקת "חוק דרומי" לפני שנה, שהוסיף הגנה נוספת לחוק העונשין. לפי התיקון, "לא יישא אדם באחריות פלילית למעשה שהיה דרוש באופן מיידי כדי להדוף מי שמתפרץ או נכנס לבית המגורים, בית העסק או המשק החקלאי... או מי שמנסה להתפרץ". ההגנה לא תחול, בין היתר, אם "המעשה היה לא סביר בעליל, בנסיבות העניין, לשם הדיפת הפורץ".

בעוד ה"הגנה עצמית" הקלאסית נשללה כשהמותקף פעל באורח "בלתי סביר", כעת הורד הרף וההגנה תישלל רק אם פעל באורח "בלתי סביר בעליל". בנוסף, אין צורך שתהא "סכנה מוחשית" לרכוש. דרומי, שיוצג ע"י עוה"ד בני נהרי וליאור אשכנזי, טען להתקיימות ההגנה החדשה.

השופטת רחל ברקאי ציינה, שדרומי "גילה צער וחמלה כלפי הנפגעים, הן במילים והן במעשים. אם ביקש לפגוע בהם במפגיע, היה יוצא ממקום מחבואו תוך כדי ביצוע ירי מכוון אליהם, ללא כל אבחנה. אך לא כך עשה. רק כאשר התוודע לפורצים וחש בסכנה הממשית והמוחשית לחייו, נקט בפעולת הירי שנעשתה בהרף אחד ומהיר שלא עלה על שנייה וחצי".

כן פסקה שאם לפי החוק הישן על המותקף היה לסגת בנסיבות בהן יכול היה לעשות זאת, הרי שהתיקון לחוק "לא רק שנתן לאדם את הלגיטימציה שלא לסגת מביתו-מבצרו עת מותקף הוא ע"י פורץ, אלא המחוקק מוסיף ומתיר לאדם לעשות מעשה אקטיבי והוא להדוף פורץ, על-אף שלא הותקף על ידו ומבלי שהיתה סכנה לחייו".

הנשיא יהושע פלפל (שפרש היום לגמלאות) ציין שכדי להבין את הלך רוחו, מחשבתו, תחושותיו והמעמסה הנפשית הקשה בה היה נתון בעת הירי, יש להתחשב בכל האירועים מהשנים האחרונות שקדמו לירי (הגניבות באזור, ההתנכלויות האישיות שסבל, חוסר האונים מול הרשויות), וכן את כל השיקולים והמחשבות בזמן הירי: החושך, הכלב שהורעל, תחושת הפחד וסכנת החיים, חוסר האפשרות להזעיק עזרה והעובדה שהפולשים התקדמו לעברו. "דרומי תפס בחושיו את הסיטואציה שהתרחשה מולו כניסיון להרוג אותו ולכן היה רשאי לירות במנוח ובפצוע גם על מנת לפגוע בו".

השופט אריאל ואגו סבר, בדעת מיעוט, שהרקע לירי ומצוקתו של דרומי "יכולים להוות שיקול חשוב לעת גזירת עונשו, אך אין בהם להשליך על קביעת אחריותו הפלילית". לדעתו התנהגותו של דרומי אינה יכולה "להיחשב, על-פי שום אמת מידה, כפעולה סבירה, לשם הדיפת המתפרץ", משום שהפורצים היו במגמת בריחה בשעת הירי. הוא ציין שחברה והחוק אינם מגנים רק על חייהם וגופם של אנשים נורמטיביים. "ההגנה נפרסת גם על החוטאים, ואף על אלה הממררים את חיי זולתם". (ת.פ. 1010/07)

עוד כתבות

שדות סולאריים של דוראל בארה''ב / צילום: באדיבות דוראל

מניות האנרגיה הלוהטות של ת"א קפצו פי 3 בזכות הימור על השוק האמריקאי

חברות האנרגיה אנלייט, או.פי.סי ודוראל הוסיפו בשנה האחרונה מאות אחוזים לשוויין, על רקע פעילותן המתרחבת בארה"ב ● השלוש הפכו לחביבות המשקיעים בזכות רוח גבית לה הן זוכות מהביקוש האדיר לחשמל בארה"ב, בעיקר עבור חוות שרתים למהפכת ה–AI

אילוסטרציה: איל יצהר

כתב תביעה נגד ויז'ן אנד ביונד: "פעלו תחת דפוס פעולה שיטתי של הטעיה מתמשכת והסתרת מידע מהותי"

החברה המשקיעה בנדל"ן בארה"ב, נתבעה על ידי 126 משקיעים על סכום של כ-29 מיליון שקל ● בכתב התביעה עולה טענה "לדפוס פעולה שיטתי של הטעיה מתמשכת, רשלנות והסתרת מידע מהותי" ● עוה"ד המייצג את החברה מסר כי:"טרם התקבל כתב התביעה וכאשר הוא יתקבל נוכל להתייחס, ככל שנדרש"

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

תרחיש האימים שמדאיג את ארה"ב - תקיפה על אדמת אירופה

גובר החשש בארה"ב כי איראן נערכת להפעיל את ארגוני הטרור השונים באזור לביצוע פעולות טרור נגד יעדים באירופה ● דיווח בניו יורק טיימס: טראמפ עשויו להורות על תקיפה ראשונית באיראן כדי להוכיח למשטר שהוא חייב לוותר על היכולת לפתח נשק גרעיני ● נושאת המטוסים ג'רלד פורד תגיע בקרוב סמוך לחופי ישראל ● עדכונים שוטפים

נתנאל גבעתי / צילום: סימן טוב סרוסי

המגורים אצל ההורים, השיפוץ שהסתבך וההשקעה ב-13 דירות

נתנאל גבעתי רק בן 37 ומאחוריו כבר שורה ארוכה של עסקאות, בהן 13 בארצות הברית ● בראיון לגלובס הוא מספר על טעויות שעשה בדרך ואיך קנה שלוש דירות באינדיאנה בלי לבקר שם

פרטיות באינטרנט / אילוסטרציה: Shutterstock

ייצוגית נגד מימון ישיר בגין הפרת פרטיות: "הכול מהכול חשוף לטיקטוק"

לפי הבקשה לתביעה הייצוגית, קוד פיקסל שחברת מימון ישיר הטמיעה באתר שלה אוסף מידע של גולשים ומעבירו לטיקטוק - וזאת ללא ידיעתם וללא הסכמתם להעברת המידע ● ההערכה היא שזו הסנונית הראשונה בגל התביעות שצפוי לאחר כניסתו לתוקף של תיקון 13 לחוק הגנת הפרטיות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

יציבות בבורסה; הבנקים עולים ב-1%, מניית משק אנרגיה מזנקת ב-5%

מדד ת"א 35 עולה ב-0.1% ● ירידות בחוזים בניו יורק, הביטקוין קורס, הדולר יורד ● בתזמון מאתגר: פאלו אלטו החלה להיסחר הבוקר בת"א ● האם בנק ישראל יוריד היום את הריבית? הכלכלנים חלוקים ● האיום החדש של אנבידיה על אינטל ● מהן מניות HALO ולמה הן הפכו לטרנד בוול סטריט ● פה ושם - במיטב ובבנק אוף אמריקה אומרים: המניות בבורסת ת"א ובוול סטריט יקרות מידי

שלטי מבצעי קבלן / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

האם מחירי הדירות בתל אביב באמת עולים? הגרף שכדאי להכיר

האם מחירי הנדל"ן בת"א באמת עולים או שזו תוצאה של "בליץ" הטבות סוף שנה? ● לאחר שנים שמחירי דירות יד ראשונה ויד שנייה נעו במתאם גבוה, כעת הם מתנתקים והפערים שנפתחים מגיעים לרמה היסטורית ● הכלכלן הראשי בהפניקס מסביר: כך מבצעי המימון האגרסיביים של הקבלנים מנפחים את המחירים - על הנייר

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

״השקיע במניה כשהייתה שווה שקל וחצי״: מאחורי החקירה שמסעירה את שוק ההון

מנכ"ל בית ההשקעות לביא את לביא, שנחקר ע"י רשות ני"ע, הוא בנו של אחד מראשוני שוק ההון בישראל, שחילץ את לקוחותיו במשבר ויסות הבנקים ● אנשי שוק שמכירים את צביקה לביא מתקשים להאמין לחשדות: "זה לא בחור צעיר שבא לעשות מכה של כמה מאות אלפי שקלים"

בנימינה גבעת עדה / צילום: דוברות המועצה

מועצת בנימינה־גבעת עדה מזהירה: "תוכנית המתאר תייצר גירעון מצטבר של עשרות מיליונים"

התוכנית מגיעה לסבב שמיעת ההתנגדויות השני - עם יותר מ־1,400 התנגדויות שהוגשו לה, ובראשן זו של המועצה: "התוכנית מכפילה את יעד האוכלוסייה, בלי מנגנון כלכלי תומך" ראש המועצה: "לא מתנגדים לצמיחה, אלא לצמיחה לא מאוזנת"

חיה קינד / צילום: שירן קמר

מנכ"לית החברה שרכשה 40 דירות בבניין שנפגע מטיל: "הזדמנות שלא תחזור"

מנכ"לית קרן הריט אבו פמילי, חיה קינד, רואה במגמת הורדת הריבית סימן חיובי לסקטור השכירות לטווח ארוך, שנפגע קשות בשנים האחרונות, וקוראת למדינה לעשות יותר: "לא נעשו פעולות גדולות מספיק" ● בראיון לגלובס היא מספרת כי היא מזהה שהדור הצעיר כבר לא רואה בבעלות על דירה צעד מחייב

ירקות אורגניים של חברת אגרסקו / צילום: יח''צ

15 שנה אחרי קריסת אגרסקו: נדחתה תביעת הענק נגד רואי החשבון

ביהמ"ש דחה את התביעה בגובה 150 מיליון שקל שהגישו המפרקים של החברה ליצוא חקלאי שקרסה ב-2011 נגד פירמת EY ● השופט אלטוביה: "מקור ההפסדים בהתנהלותה העסקית של אגרסקו, לא באופן הרישום החשבונאי של פריט זה או אחר" ● עורך הדין המייצג את מפרקי אגרקסקו: "כשנקבע במפורש כי הדוחות הכספיים לא היו תקינים במשך שנים, הקשר הסיבתי נראה מובן מאליו"

בנייה / אילוסטרציה: Shutterstock

מדד תשומות הבנייה למגורים עלה ב–0.6% בינואר, השכר ממשיך להיות המרכיב הדומיננטי

מדד תשומות הבנייה המשיך לעלות גם בחודש הראשון של 2026, אם כי בשיעור מזערי ● ללא העלייה בשכר העבודה, ירד המדד ב־0.2%

פרויקט ''תלפיות החדשה'' בירושלים / צילום: יח''צ

תושב חוץ רכש 7 דירות בירושלים. כמה הוא שילם?

הדירות נקנו בפרויקט "תלפיות החדשה" וכולן בנות 4 חדרים ● המחיר הממוצע של דירה בעסקה הגיע ל־3.86 מיליון והמחיר למ"ר הגיע לכ־38.5 אלף שקל ● הפרויקט מוקם על סמך תוכנית מ־2014, שכוללת פארק פנימי גדול, שדרה מסחרית ושטחים משותפים

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

דמרי קונה מקבוצת ריאליטי שטח בעסקת ענק: המספרים ומי השותף

מדובר בקרקע בתל אביב שבה זכתה ריאליטי רק לפני כשלושה חודשים במכרז רמ"י וכעת מוכרת אותה ב-450 מיליון שקל - כ־100 מיליון שקל יותר • על הקרקע נמצאות עדיין כ־100 משפחות המתנגדות לפינוי המתוכנן

ירידה עמוקה במכירות של רוב המותגים היפניים / צילום: יח''צ

הם שלטו בכבישי ישראל יותר מ־40 שנה. היום רק מותג רכב יפני אחד נותר בצמרת

בתוך שנים ספורות הפכו רוב מותגי הרכב היפניים ממובילי שוק לזן שנמצא על סף הכחדה, לנוכח הפלישה הסינית ● נתוני ינואר ממחישים זאת היטב, עם ירידה דו–ספרתית עמוקה במכירות של רוב המותגים היפניים, למעט טויוטה ● האם עוד מכשול הוסר מדרכם של הסינים?

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

עם שווי של פי 3 מטבע: המניה שתעשה היום היסטוריה בבורסה בת"א

המשקיעים ימשיכו לעקוב אחר המתיחות הגוברת בין ארה"ב לאיראן ● השווקים מתמחרים הורדת ריבית של בנק ישראל בהסתברות של כ-50%, גם הכלכלנים חלוקים ● פאלו אלטו תצטרף היום לבורסה בת"א ● וגם: אלכס זבז'ינסקי ממיטב מעריך - "שוק המניות בישראל התייקר מדי לפי כל פרמטר" ● כל מה שכדאי לדעת לקראת פתיחת שבוע המסחר

מתחם ביג גלילות, בשבוע שעבר / צילום: גלית חתן

שנה לביג גלילות: המספרים נחשפים

מתחם הענק בגלילות של רשת המרכזים המסחריים ביג עורר עניין עוד לפני הפתיחה, אבל אחרי ההייפ של החודשים הראשונים, הפדיון היומי ירד כצפוי בעשרות אחוזים ● רשימת ההמתנה עדיין קיימת, אך בשוק מספרים גם על תנאים מקלים לשוכרים ● על כמה עומד הפידיון היומי ומה קרה למתחרים?

יקי דוניץ / צילום: ויקיפדיה

"פגיעה במפעל חיים ובמוניטין": יקי דוניץ תובע 100 מיליון שקל מקרן JTLV

חודש וחצי אחרי שחיסלה את החזקתה ביזמית הנדל"ן דוניץ, קרן ההשקעות נתבעת בידי היו"ר לשעבר, שטוען כי עמדה לו זכות סירוב ראשונה, וכי המכירה הסבה לו נזק כבד ● JTLV :"הקרן תדרוש לפצותה בגין הנזקים שייגרמו לה כתוצאה מתביעת סרק זו"

מוצרי חלב / צילום: איל יצהר

המשק עמוק בקרב על החלב, אבל המוצר הזה ממילא בירידה

שינוי בטעם, עלייה ברמת החיים ומחסור כרוני שוחקים את מעמדו של קרטון החלב המסורתי ● מנגד, הגבינות המיובאות מציגות ביקושי שיא, אף שהן יקרות במאות אחוזים מהעולם - מה שיוצר לחץ להגדלת המכסות הפטורות ממכס במטרה לבלום את התייקרותן

כותרות העיתונים בעולם

תרחיש האימה של טראמפ: התגובה האיראנית שעוצרת מלחמה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: תקיפה באיראן לא תהיה קלה לביצוע כמו המבצע האמריקאי בונצאולה, השאלות הפתוחות שנשארו לטראמפ, ואיך עשויה להיראות המלחמה מול איראן? • כותרות העיתונים בעולם