גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"אנשים ישארו בערים, אם הן רק יתנו להם את התנאים"

מרכזי המסחר הוותיקים של חיפה, באר שבע, כרמיאל וירוחם יחודשו בחודשים הקרובים, לאחר שזכו להשתתף בפיילוט שעורך משרד הפנים ראש מינהל התכנון, שמאי אסיף, המדבר בראיון בלעדי על הצפי להתחדשות הערים ועל קיצור הבירוקרטיה דווקא בעת המיתון

"לא צריך לזנוח את הקניונים בשביל לחזור לרחובות. עובדה שגם היום הרבה רחובות במרכזי הערים משגשגים, והקונים חוזרים אליהם. אנשים קונים מספיק ומבלים מספיק, כך שיש מספיק אנשים ומספיק זמן לבלות גם בקניונים וגם בערים ומקומות יפים וטובים מצליחים גם להתחרות בקניונים. יש הרבה מאוד אנשים שמעדיפים להגיע למרכז העיר ולטייל ברחובות העיר, מאשר להגיע אל הקניון הפרברי הקרוב. יש הרבה כסף ובעתיד יהיה אולי יותר - כאשר נצא מהמשבר, ואני מאמין שהמרכזים ירימו את ראשיהם כמו שמרכזים יפים וטובים בארץ כבר מצליחים להרים את הראש". כך השיב ראש מינהל התכנון במשרד הפנים, אדריכל שמאי אסיף, כששאלנו אותו השבוע, במסגרת ראיון בלעדי ל"גלובס", האם יהיה זה ריאלי לצפות שהקונים יחזרו לרחובות הערים ויזנחו את הקניונים.

6.25 מיליון שקל לעיר

מרכזי הערים חזרו בשנים האחרונות לכותרות בהקשר לניסיונות להחיות בהם את הפונקציה שהם מילאו פעם, ושבעשורים האחרונים נלקחה מהם על-ידי הקניונים. בתחילת השנה אימצה הוולנת"ע (הוועדה לנושאים תכנוניים עקרוניים) של המועצה הארצית לתכנון ולבנייה את חוות הדעת של מינהל התכנון נגד פיתוח מרכזי מסחר מחוץ לערים. זאת, במטרה למנוע פגיעה במרחב העירוני, בעסקים קיימים ובשטחים פתוחים, ולמנוע הגדלת הגודש בכבישים.

ועדת היגוי מיוחדת של משרד הפנים בחרה החודש בהצעות חיפה, באר שבע, כרמיאל וירוחם לחידוש מתחמי המסחר במרכזי הערים. הארבע היו בין 18 ערים מרחבי הארץ שנענו לקול הקורא שפרסם משרד הפנים בנובמבר האחרון, במסגרתו הוא הזמין רשויות מקומיות להגיש הצעות לתוכנית פעולה לחידוש מרכזי הערים. בארבע הרשויות הזוכות ינוהל הפרויקט כפיילוט, והן יזכו לסיוע כולל של 25 מיליון שקל ליישום התוכנית.

"הדרך לחידוש ערים קיימות עוברת במידה רבה במסחר שבהן", מציין אסיף, "המסחר שבתוך הערים הוא למעשה הלב הפועם שלהן, ואחרי שנים שבהן הערים הפסידו שכונות שלמות ומרכזים שלמים, הפסידו את האוכלוסיה לפרברים והפסידו את המסחר לטובת קניונים ומרכזי מסחר חוץ-עירוניים, הערים מתדלדלות והולכות. אחת הדרכים לחידושן היא בעצם להחזיר להן את המסחר הפורח והתוסס, מסחר רחוב. אלה הדברים שיחזירו לערים את החיים ואת האנשים הצעירים שרוצים לחיות בערים, אבל לא תמיד מוצאים את הסיבות הטובות.

"מדובר בתופעה כלל עולמית, וכמובן גם בתופעה ישראלית. אנשים מעוניינים להישאר בערים, אם הן רק יתנו להם את התנאים הטובים ואת התחושה העירונית שמאפשרת קיום חיים תוססים. ישנן אלפי ערים בעולם שיצרו את ארגוני ה-BID (Business Improvement District), אזורי שיפור עירוניים, שכל מטרתם לקחת מתחם עירוני, בדרך כלל מצומצם, של כמה רחובות או רחוב אחד וכיכר, ולהפוך אותם למקום שמשתפר במהירות ונעשה מקום אטרקטיבי למסחר ואטרקטיבי לתושבים שיעשו בו את עסקיהם. זהו הרעיון מאחורי היוזמה שלנו. הרעיון הוא לעודד את הערים ללכת בכיוון הזה, ולבחור להן מוקדי מסחר אותם הן ינסו לפתח בעזרתנו. הרעיון הוא פשוט להאיץ את התהליך הזה".

גלובס: איך יעבדו אזורי השיפור העירוניים לפי שיטת מינהל התכנון?

אסיף: "במשך שנים, כשדיברו בארץ על התחדשות עירונית, דיברו על פרויקטים גדולים: לעשות פינוי-בינוי, להרוס חלקים ולבנות, לחכות עד שיבנו במגרשים הריקים, לבנות שם מגדלים או בניינים יותר גבוהים. אבל השיטה של אותם אזורי שיפור עירוניים או אזורי שיפור עסקיים היא שיטה אחרת.

"המשמעות שלה היא לא לחכות עד שיבנו או עד שיפנו, אלא לקחת קודם כל את המסחר הקיים, לראות מה האינטרס של הסוחרים במקום ושל בעלי הנכסים. לשבת ולדבר איתם, לאגד אותם יחד ובשלב הראשון לשפר את רמת הבטיחות במקום. לשמור במקום כל חנות, בית קפה או משרד בנפרד, ולשמור על כל המתחם יחד. בהמשך המשמעות היא להתארגן ולסייע לעירייה לנקות לעיתים יותר קרובות. אז יוכלו כל הגופים להחליט ביניהם מהם השימושים העדיפים - האם להכניס יותר בתי קפה, פחות חנויות סיטונאיות וכדומה, ולחשוב כיצד להביא לאזור אנשים. כל חנות תתמוך בחנות שקרובה לה. אחר כך מתחילים לדבר על שילוט מסודר ואחיד, ובהמשך על שיווק - כיצד משווקים את המקום הזה. לא כל חנות וחנות משווקת את עצמה, אלא כל המתחם כולו משווק את עצמו כאזור בעל אופי מיוחד, ואז אנשים לא באים לחנות הבודדת. יש סיכוי מצוין לערים בכל העולם להתמודד עם הקניונים ועם הפאואר סנטרים שמתפתחים מסביב לערים ושתלויים כולם ברכב הפרטי".

ליצור שותפות

תוכנית הפעולה איתה זכתה חיפה מתייחסת לחידוש אזור לב הדר הכרמל, תוך דגש על פיתוח מאפייניו הרב-תרבותיים של האזור ושימור המורשת הבנויה. באר שבע זכתה בקול הקורא עם תוכנית הפעולה לחידוש מתחם העיר העתיקה, שפרטיה נחשפו ב"גלובס" לפני כחודשיים. כרמיאל הגישה תוכנית הכוללת תפיסה מגובשת ואינטגרטיבית לחידוש המרכז האזרחי הישן ופיתוחו בשילוב קניון כיכר העיר הסמוך, וירוחם הציעה חידוש ופיתוח המרכז המסחרי ורחוב בורנשטיין, תוך שיתוף פעולה של העירייה, בעלי העסקים, בעלי הנכסים וארגוני חברה אזרחיים שפועלים בעיר.

הודעתם בשבוע שעבר שגם רמת גן ונתניה, שלא זכו, הגישו הצעות ברמה גבוהה. לאילו מתחמים הן התייחסו?

"ההצעה של נתניה התייחסה למרכז העיר המסורתי וההצעה של רמת גן התייחסה לאזור בורסת היהלומים. 18 ערים ורשויות מקומיות ניגשו ועשו עבודה באמת ראויה. אנחנו כרגע עושים מאמץ גדול להגדיל את התקציב כדי לאפשר לעוד ערים, מלבד אלה שזכו, להיכנס למעגל החידוש העירוני כך שנוכל גם שם לסייע ולעודד את הפיתוח של מרכז העיר".

איך מייצרים לרשות המקומית את הכלים שיעזרו לה לנהל את הרחוב, כמו שעזריאלי למשל מנהל את הקניון שלו?

"קודם כל, צריך ליצור שותפות מלאה בין העירייה, הסוחרים ובעלי הנכסים, וזהו אחד הדברים שעמדנו עליהם בקול הקורא ובשיפוט. התרשמנו ברוב המקומות שהייתה נכונות מובהקת להתאגד ולעבוד ביחד. זאת עבודה משותפת של העירייה ושל בעלי הנכסים ובעלי העסקים, שלא רק שיושבים ביחד אלא גם אמורים להשקיע כסף. זו שותפות של הממשלה, הרשות מקומית, בעלי הנכסים ובעלי העסקים. על-ידי השותפות הזאת אפשר יהיה להגיע למצב שבו אפשר יהיה לנהל את המרכז במידה דומה יותר לדרך שבה מנהלים קניון. זה כמובן אף פעם לא יהיה דומה, בגלל ההבדלים שתמיד יהיו".

איך תוכלו להשפיע על שיקום כל מרכזי הערים באמצעות שיקום ארבעה? כיצד תבטיחו ששאר הערים יישמו אף הן את האסטרטגיה?

"ראשית, כל השיפורים האלה לא התחילו עם היוזמה הזו של משרד הפנים. יש הרבה יישובים עירוניים שעשו הרבה מאוד והצליחו גם לשקם את הרחובות שלהם. זה כמובן נכון לגבי ירושלים, שעשתה בעניין הזה עבודה מצוינת והיא שיקמה מספר אזורים עירוניים בצורה יפהפייה, זה נכון לגבי תל אביב, זה נכון גם לגבי חלקים מחיפה וזה נכון גם ליישובים יותר קטנים, אם ניקח את זכרון יעקב למשל.

"דבר נוסף, אין לי ספק שיוזמה מהסוג הזה של שותפות בין העירייה לבין הסוחרים היא דבר חיובי ותואם לכל עיר ועיר. המטרה שלנו הייתה בשלב ראשון להעלות את הנושא לכותרות, להבהיר עד כמה הכיוון הזה הוא באמת נכון, והראיה היא ההיענות של 18 רשויות מקומיות. זו בהחלט הצלחה גדולה, ואני מאמין שכמעט בכל יישוב עירוני אפשר לעשות את המאמץ הזה, אפשר להגיע להישגים גדולים גם בלי התמיכה הממשלתית, שהיא בסופו של דבר אחוז קטן. רוב התקציב מגיע מהעירייה ומהסוחרים, ולכן עיריות יכולות לעשות את זה גם בכוחות עצמן. אנחנו בהחלט מצפים מעיריות לעשות זאת בכוחות עצמן, כי בסופו של דבר הן ירוויחו מארנונה ומפיתוח עירוני, שיאפשר תוספות של זכויות בעתיד. גם מחירי הנכסים מסביב עולים".

תכנון בזמן מיתון

האם, נוכח המיתון, רואים יותר בקשות לאישורים? מינהל התכנון מאפשר להריץ תוכניות, הכנה ליום שאחרי?

"אנחנו נמצאים היום עם מלאים גדולים גם של מגורים וגם של תעסוקה, אבל אנחנו מודעים לכך שהשנים הבאות, שיגיעו אחרי המיתון, ידרשו עוד ועוד תוכניות, ועל כן אנחנו עוסקים באופן מאוד הדוק בקיצור וייעול ההליכים, שיאפשר גם להגדיל את המלאי ובעיקר לעדכן אותו כך שהוא יתאים לצרכים שיצוצו בעוד כמה שנים. את זה אנחנו עושים באמצעות תוכניות מתאר ארציות, מחוזיות ותוכניות מתאר מקומיות שאנחנו ביוזמתנו מקדמים ובתהליכים שמקצרים את זמני האישור בוועדות המחוזיות, ובהמשך גם בוועדות המקומיות וכמובן במועצה הארצית.

"לגבי המועצה הארצית והוועדות המחוזיות, לאחר שגדל הפיגור בשנים האחרונות והצטברו תוכניות, אנו נמצאים היום במצב שבו הצלחנו לחסל את כל הפיגורים. אנחנו היום מטפלים בתוכניות מיד כשהן מגיעות, ולכן אנחנו צופים עוד ועוד קיצורי הליכים בקרוב. כמובן שזה מותנה בכך שהתוכניות שיוגשו יהיו לפי מדיניות התכנון ובסטנדרטים הגבוהים הדרושים לפי נוהל מבא"ת (מבנה אחיד לתוכנית). אחת הסיבות לעיכוב תוכניות היא שהן לא מוגשות לפי סטנדרטים ולפי מדיניות התכנון, ואז זמן התגובה הרבה יותר ארוך". *

michal-m@globes.co.il

עוד כתבות

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?