גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"אנשים ישארו בערים, אם הן רק יתנו להם את התנאים"

מרכזי המסחר הוותיקים של חיפה, באר שבע, כרמיאל וירוחם יחודשו בחודשים הקרובים, לאחר שזכו להשתתף בפיילוט שעורך משרד הפנים ראש מינהל התכנון, שמאי אסיף, המדבר בראיון בלעדי על הצפי להתחדשות הערים ועל קיצור הבירוקרטיה דווקא בעת המיתון

"לא צריך לזנוח את הקניונים בשביל לחזור לרחובות. עובדה שגם היום הרבה רחובות במרכזי הערים משגשגים, והקונים חוזרים אליהם. אנשים קונים מספיק ומבלים מספיק, כך שיש מספיק אנשים ומספיק זמן לבלות גם בקניונים וגם בערים ומקומות יפים וטובים מצליחים גם להתחרות בקניונים. יש הרבה מאוד אנשים שמעדיפים להגיע למרכז העיר ולטייל ברחובות העיר, מאשר להגיע אל הקניון הפרברי הקרוב. יש הרבה כסף ובעתיד יהיה אולי יותר - כאשר נצא מהמשבר, ואני מאמין שהמרכזים ירימו את ראשיהם כמו שמרכזים יפים וטובים בארץ כבר מצליחים להרים את הראש". כך השיב ראש מינהל התכנון במשרד הפנים, אדריכל שמאי אסיף, כששאלנו אותו השבוע, במסגרת ראיון בלעדי ל"גלובס", האם יהיה זה ריאלי לצפות שהקונים יחזרו לרחובות הערים ויזנחו את הקניונים.

6.25 מיליון שקל לעיר

מרכזי הערים חזרו בשנים האחרונות לכותרות בהקשר לניסיונות להחיות בהם את הפונקציה שהם מילאו פעם, ושבעשורים האחרונים נלקחה מהם על-ידי הקניונים. בתחילת השנה אימצה הוולנת"ע (הוועדה לנושאים תכנוניים עקרוניים) של המועצה הארצית לתכנון ולבנייה את חוות הדעת של מינהל התכנון נגד פיתוח מרכזי מסחר מחוץ לערים. זאת, במטרה למנוע פגיעה במרחב העירוני, בעסקים קיימים ובשטחים פתוחים, ולמנוע הגדלת הגודש בכבישים.

ועדת היגוי מיוחדת של משרד הפנים בחרה החודש בהצעות חיפה, באר שבע, כרמיאל וירוחם לחידוש מתחמי המסחר במרכזי הערים. הארבע היו בין 18 ערים מרחבי הארץ שנענו לקול הקורא שפרסם משרד הפנים בנובמבר האחרון, במסגרתו הוא הזמין רשויות מקומיות להגיש הצעות לתוכנית פעולה לחידוש מרכזי הערים. בארבע הרשויות הזוכות ינוהל הפרויקט כפיילוט, והן יזכו לסיוע כולל של 25 מיליון שקל ליישום התוכנית.

"הדרך לחידוש ערים קיימות עוברת במידה רבה במסחר שבהן", מציין אסיף, "המסחר שבתוך הערים הוא למעשה הלב הפועם שלהן, ואחרי שנים שבהן הערים הפסידו שכונות שלמות ומרכזים שלמים, הפסידו את האוכלוסיה לפרברים והפסידו את המסחר לטובת קניונים ומרכזי מסחר חוץ-עירוניים, הערים מתדלדלות והולכות. אחת הדרכים לחידושן היא בעצם להחזיר להן את המסחר הפורח והתוסס, מסחר רחוב. אלה הדברים שיחזירו לערים את החיים ואת האנשים הצעירים שרוצים לחיות בערים, אבל לא תמיד מוצאים את הסיבות הטובות.

"מדובר בתופעה כלל עולמית, וכמובן גם בתופעה ישראלית. אנשים מעוניינים להישאר בערים, אם הן רק יתנו להם את התנאים הטובים ואת התחושה העירונית שמאפשרת קיום חיים תוססים. ישנן אלפי ערים בעולם שיצרו את ארגוני ה-BID (Business Improvement District), אזורי שיפור עירוניים, שכל מטרתם לקחת מתחם עירוני, בדרך כלל מצומצם, של כמה רחובות או רחוב אחד וכיכר, ולהפוך אותם למקום שמשתפר במהירות ונעשה מקום אטרקטיבי למסחר ואטרקטיבי לתושבים שיעשו בו את עסקיהם. זהו הרעיון מאחורי היוזמה שלנו. הרעיון הוא לעודד את הערים ללכת בכיוון הזה, ולבחור להן מוקדי מסחר אותם הן ינסו לפתח בעזרתנו. הרעיון הוא פשוט להאיץ את התהליך הזה".

גלובס: איך יעבדו אזורי השיפור העירוניים לפי שיטת מינהל התכנון?

אסיף: "במשך שנים, כשדיברו בארץ על התחדשות עירונית, דיברו על פרויקטים גדולים: לעשות פינוי-בינוי, להרוס חלקים ולבנות, לחכות עד שיבנו במגרשים הריקים, לבנות שם מגדלים או בניינים יותר גבוהים. אבל השיטה של אותם אזורי שיפור עירוניים או אזורי שיפור עסקיים היא שיטה אחרת.

"המשמעות שלה היא לא לחכות עד שיבנו או עד שיפנו, אלא לקחת קודם כל את המסחר הקיים, לראות מה האינטרס של הסוחרים במקום ושל בעלי הנכסים. לשבת ולדבר איתם, לאגד אותם יחד ובשלב הראשון לשפר את רמת הבטיחות במקום. לשמור במקום כל חנות, בית קפה או משרד בנפרד, ולשמור על כל המתחם יחד. בהמשך המשמעות היא להתארגן ולסייע לעירייה לנקות לעיתים יותר קרובות. אז יוכלו כל הגופים להחליט ביניהם מהם השימושים העדיפים - האם להכניס יותר בתי קפה, פחות חנויות סיטונאיות וכדומה, ולחשוב כיצד להביא לאזור אנשים. כל חנות תתמוך בחנות שקרובה לה. אחר כך מתחילים לדבר על שילוט מסודר ואחיד, ובהמשך על שיווק - כיצד משווקים את המקום הזה. לא כל חנות וחנות משווקת את עצמה, אלא כל המתחם כולו משווק את עצמו כאזור בעל אופי מיוחד, ואז אנשים לא באים לחנות הבודדת. יש סיכוי מצוין לערים בכל העולם להתמודד עם הקניונים ועם הפאואר סנטרים שמתפתחים מסביב לערים ושתלויים כולם ברכב הפרטי".

ליצור שותפות

תוכנית הפעולה איתה זכתה חיפה מתייחסת לחידוש אזור לב הדר הכרמל, תוך דגש על פיתוח מאפייניו הרב-תרבותיים של האזור ושימור המורשת הבנויה. באר שבע זכתה בקול הקורא עם תוכנית הפעולה לחידוש מתחם העיר העתיקה, שפרטיה נחשפו ב"גלובס" לפני כחודשיים. כרמיאל הגישה תוכנית הכוללת תפיסה מגובשת ואינטגרטיבית לחידוש המרכז האזרחי הישן ופיתוחו בשילוב קניון כיכר העיר הסמוך, וירוחם הציעה חידוש ופיתוח המרכז המסחרי ורחוב בורנשטיין, תוך שיתוף פעולה של העירייה, בעלי העסקים, בעלי הנכסים וארגוני חברה אזרחיים שפועלים בעיר.

הודעתם בשבוע שעבר שגם רמת גן ונתניה, שלא זכו, הגישו הצעות ברמה גבוהה. לאילו מתחמים הן התייחסו?

"ההצעה של נתניה התייחסה למרכז העיר המסורתי וההצעה של רמת גן התייחסה לאזור בורסת היהלומים. 18 ערים ורשויות מקומיות ניגשו ועשו עבודה באמת ראויה. אנחנו כרגע עושים מאמץ גדול להגדיל את התקציב כדי לאפשר לעוד ערים, מלבד אלה שזכו, להיכנס למעגל החידוש העירוני כך שנוכל גם שם לסייע ולעודד את הפיתוח של מרכז העיר".

איך מייצרים לרשות המקומית את הכלים שיעזרו לה לנהל את הרחוב, כמו שעזריאלי למשל מנהל את הקניון שלו?

"קודם כל, צריך ליצור שותפות מלאה בין העירייה, הסוחרים ובעלי הנכסים, וזהו אחד הדברים שעמדנו עליהם בקול הקורא ובשיפוט. התרשמנו ברוב המקומות שהייתה נכונות מובהקת להתאגד ולעבוד ביחד. זאת עבודה משותפת של העירייה ושל בעלי הנכסים ובעלי העסקים, שלא רק שיושבים ביחד אלא גם אמורים להשקיע כסף. זו שותפות של הממשלה, הרשות מקומית, בעלי הנכסים ובעלי העסקים. על-ידי השותפות הזאת אפשר יהיה להגיע למצב שבו אפשר יהיה לנהל את המרכז במידה דומה יותר לדרך שבה מנהלים קניון. זה כמובן אף פעם לא יהיה דומה, בגלל ההבדלים שתמיד יהיו".

איך תוכלו להשפיע על שיקום כל מרכזי הערים באמצעות שיקום ארבעה? כיצד תבטיחו ששאר הערים יישמו אף הן את האסטרטגיה?

"ראשית, כל השיפורים האלה לא התחילו עם היוזמה הזו של משרד הפנים. יש הרבה יישובים עירוניים שעשו הרבה מאוד והצליחו גם לשקם את הרחובות שלהם. זה כמובן נכון לגבי ירושלים, שעשתה בעניין הזה עבודה מצוינת והיא שיקמה מספר אזורים עירוניים בצורה יפהפייה, זה נכון לגבי תל אביב, זה נכון גם לגבי חלקים מחיפה וזה נכון גם ליישובים יותר קטנים, אם ניקח את זכרון יעקב למשל.

"דבר נוסף, אין לי ספק שיוזמה מהסוג הזה של שותפות בין העירייה לבין הסוחרים היא דבר חיובי ותואם לכל עיר ועיר. המטרה שלנו הייתה בשלב ראשון להעלות את הנושא לכותרות, להבהיר עד כמה הכיוון הזה הוא באמת נכון, והראיה היא ההיענות של 18 רשויות מקומיות. זו בהחלט הצלחה גדולה, ואני מאמין שכמעט בכל יישוב עירוני אפשר לעשות את המאמץ הזה, אפשר להגיע להישגים גדולים גם בלי התמיכה הממשלתית, שהיא בסופו של דבר אחוז קטן. רוב התקציב מגיע מהעירייה ומהסוחרים, ולכן עיריות יכולות לעשות את זה גם בכוחות עצמן. אנחנו בהחלט מצפים מעיריות לעשות זאת בכוחות עצמן, כי בסופו של דבר הן ירוויחו מארנונה ומפיתוח עירוני, שיאפשר תוספות של זכויות בעתיד. גם מחירי הנכסים מסביב עולים".

תכנון בזמן מיתון

האם, נוכח המיתון, רואים יותר בקשות לאישורים? מינהל התכנון מאפשר להריץ תוכניות, הכנה ליום שאחרי?

"אנחנו נמצאים היום עם מלאים גדולים גם של מגורים וגם של תעסוקה, אבל אנחנו מודעים לכך שהשנים הבאות, שיגיעו אחרי המיתון, ידרשו עוד ועוד תוכניות, ועל כן אנחנו עוסקים באופן מאוד הדוק בקיצור וייעול ההליכים, שיאפשר גם להגדיל את המלאי ובעיקר לעדכן אותו כך שהוא יתאים לצרכים שיצוצו בעוד כמה שנים. את זה אנחנו עושים באמצעות תוכניות מתאר ארציות, מחוזיות ותוכניות מתאר מקומיות שאנחנו ביוזמתנו מקדמים ובתהליכים שמקצרים את זמני האישור בוועדות המחוזיות, ובהמשך גם בוועדות המקומיות וכמובן במועצה הארצית.

"לגבי המועצה הארצית והוועדות המחוזיות, לאחר שגדל הפיגור בשנים האחרונות והצטברו תוכניות, אנו נמצאים היום במצב שבו הצלחנו לחסל את כל הפיגורים. אנחנו היום מטפלים בתוכניות מיד כשהן מגיעות, ולכן אנחנו צופים עוד ועוד קיצורי הליכים בקרוב. כמובן שזה מותנה בכך שהתוכניות שיוגשו יהיו לפי מדיניות התכנון ובסטנדרטים הגבוהים הדרושים לפי נוהל מבא"ת (מבנה אחיד לתוכנית). אחת הסיבות לעיכוב תוכניות היא שהן לא מוגשות לפי סטנדרטים ולפי מדיניות התכנון, ואז זמן התגובה הרבה יותר ארוך". *

michal-m@globes.co.il

עוד כתבות

רוב סיטורן / צילום: Reuters, REUTERS

מנהל קרן גידור טוען: אלה שני השווקים שיצמחו יותר מוול סטריט

מנהל אחת מקרנות הגידור המוכרות בוול סטריט טען שהשוק האמריקאי נסחר בפרמיה מוגזמת, חשף שהוא מהמר נגדו וגם - מי שני השווקים שיצמחו להערכתו?

עפרי אליהו-רימוני, ממייסדי ארגון ''הביתה חוזרים לגליל'', בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

עפרי-רימוני: "אי-אפשר להגיד שאין פה ממשלה. הם התחילו בצעדים קטנים, וצריך להגדיל"

לירן לנגליב, מנכ"ל Conexa, ועפרי אליהו-רימוני, מייסדת ארגון "הביתה חוזרים לגליל", דיברו בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס על דור העתיד של הגליל, וסיפרו מדוע העתיקו לאחרונה את מקום מגוריהם לצפון ● אליהו-רימוני: "אם המדינה תשים לעצמה יעד להפוך את עמק החולה לעמק הסיליקון, זה יקרה"

אייזק דבח, מנכ''ל דלתא ובעל השליטה / צילום: רמי שלוש

אייזיק דבח: "הדבר היחיד שמכעיס אותי זה שהבורסה כאן מזנקת ומניית דלתא לא"

יום לאחר צניחה של 16% במניית החברה הבת, בעלי דלתא גליל מתקשה להבין את תגובת השוק: "אנשים קנו קצת פחות פיג'מות, אבל זו חברה נהדרת" ● למרות עלייה במכירות, הרווח הנקי של דלתא נשחק, בשל הפרשה לרפורמת המכסים של טראמפ: "מעבירים הרבה ייצור למצרים"

הקונסול הכללי בניו יורק, אופיר אקוניס בנימיני וגואטה, כאן ב', 11.02.26 / צילום: דוברות הכנסת

האם לאיראן יש טילים שמאיימים על ארה"ב?

הטווח המקסימלי של הטילים שבידי איראן רחוק מלהגיע לארה"ב, והוא יכול להגיע רק עד מזרח ודרום אירופה ● המשרוקית של גלובס

שוקי ניר, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: באדיבות סולאראדג'

"עוברים להתקפה": סולאראדג' ממשיכה להציג שיפור בתוצאות

לאחר שמניית חברת הטכנולוגיה לתחום האנרגיה הסולארית זינקה ב-120% בשנה האחרונה, היא מציגה עלייה של 71% בהכנסות הרבעון וצמצום ההפסד ● המנכ"ל: "נתמקד בצמיחה רווחית"

יערה זיו גביש, מיכל פינק, שריף ניגם ומירב בן שימול, בפאנל משותף / צילום: כדיה לוי

מתוך 87 סטארט-אפים לפוד טק באצבע הגליל נותרו רק 3 פעילים

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס נראה כי מצב העסקים בצפון משתפר, אבל בשטח עדיין לא ניכרת התאוששות ● אלפי עסקים נסגרו, התיירות קרסה, וברשויות מזהירים שהסיוע "בפרוסות" ללא גורם מתכלל לא יחזיר אנשים ועבודה לאזור

ניסים פרץ, מנכ''ל נתיבי ישראל, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל נתיבי ישראל: "תהיה רכבת לקריית שמונה, נקודה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר ניסים פרץ, מנכ"ל נתיבי ישראל, כי "סיימנו את התכנון של הרכבת לקריית שמונה, אנחנו נמצאים בשלב קידוחי הקרקע, ובשנה הבאה נצא למכרזים הגדולים" ● בנוסף התייחס פרץ ליוזמת סמוטריץ' להעניק מעין ארנק דיגיטלי לתושבי קו העימות: "שהממשלה תפסיק לחלק תופינים. אני לא צריך 2,500 שקל, זה מעליב"

רחפנים של חברת אקסטנד / צילום: אקסטנד

חברת הרחפנים שמגיעה לוול סטריט וממחישה עד כמה התחום לוהט

כניסתה הצפויה של אקסטנד הישראלית לנאסד"ק לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר אינה אירוע נקודתי ● תחום הרחפנים עובר מתמחור של טרנד חם לתמחור של תשתית אסטרטגית גלובלית

משה דוידוביץ', ראש מועצה אזורית מטה אשר / צילום: שלומי יוסף

משה דוידוביץ: "צריך להפסיק לדבר על שיקום ולדבר על צמיחה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, דיברו ראש עיריית קריית שמונה אביחי שטרן וראש מועצה אזורית מטה אשר משה דוידוביץ’ על הצורך להפסיק להסתפק בשיקום בלבד ולפעול למימוש הצמיחה בצפון ● השניים הצביעו על הצורך בתמריצים למפעלים, השקעה בתשתיות והקמת עוגני צמיחה כמו מקומות תעסוקה, אוניברסיטאות ובתי חולים

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

עליות בוול סטריט; הישראלית שמזנקת, וזו שנופלת ב-35%

אנבידיה תספק למטא מיליוני יחידות עיבוד גרפי ● מניית גלובל אי מזנקת בעקבות הדוחות, סולאראדג' נופלת ● סקר של בנק אוף אמריקה: מספר שיא של משקיעים סבור כי ההשקעות ב-AI מופרזות ● האזהרה של אילון מאסק וטים קוק: זה המשבר הבא, וזה הולך ומתקרב ● לאחר הירידות בתחילת השבוע, הזהב והכסף בעלייה

מטוס Ryanair / צילום: ryanair

החל מ-120 דולר: החברות שהסתערו על הקו הרווחי של החברה שנטשה את ישראל

בקיץ הקרוב היצע הטיסות לאיטליה יגדל בזכות תחרות גוברת של חברות התעופה על היעדים ● החברות זיהו את הפוטנציאל, בין היתר בזכות היעדרה של ריינאייר, והחלו בהשתלטות על הקווים ליעדים שהפעילה בעבר ● וגם: חברת הלואו קוסט שתגביר את התחרות בטיסות לגרמניה

נתב''ג / צילום: Shutterstock

לקראת סגירת השמיים? הוכרז סכסוך עבודה בענף התעופה

הסכסוך יחול על למעלה מ-11 אלף עובדים בחברות התעופה אל על, ארקיע, ישראייר ואייר חיפה וכן על רשות שדות התעופה ● הרקע לסכסוך הוא הכוונה להקים בסיס פעילות של וויזאייר בישראל ללא היוועצות עם נציגות הכובדים בענף התעופה

מיכה קאופמן, מנכ''ל ומייסד פייבר ואור עופר, מייסד ומנכ''ל סימילרווב / צילום: יואב הורנונג, איל יצהר

שתי הישראליות שנופלות בוול סטריט אחרי פרסום הדוחות

סימילרווב אכזבה את השוק עם התחזיות שפרסמה בדוחותיה, והמניה נופלת בחדות במסחר המוקדם ● פייבר סיפקה תוצאות מעורבות, וגם המניה שלה מגיבה בירידות ● מנכ"ל פייבר: "אנו נמצאים בעיצומו של שינוי משמעותי באופן שבו ארגונים מאמצים AI"

שי באב''ד, נשיא ומנכ''ל קבוצת שטראוס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל שטראוס: "מרב ההשקעות שנעשה בעשור הקרוב יהיו בישראל"

"השקעה בפריפריה היא העתיד התזונתי והביטחוני של מדינת ישראל", אמר מנכ"ל שטראוס שי באב"ד בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● על רפורמת החלב אמר: "ראוי ונכון היה שהממשלה תעשה רפורמה להפחתת יוקר המחיה, מבלי להוריד את הרגליים שעליהן כולנו עומדים" ● והאם הוא מתכנן לחזור למגזר הציבורי?

אלונה בר און, מו''ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און, מו"ל גלובס: "עיתונות כלכלית מביאה נתונים ולא דעות פוליטיות"

"אנחנו מנסים לעשות עיתונות אחרת", כך אמרה הבוקר אלונה בר און, מו"ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוסיפה בר און, כי "המטרה שלנו היא לספק לאזרחים מידע מהימן ומדויק לו הם זקוקים לצורך תפקודם בחברה החופשית"

דוד צרויה, מנכ''ל פלוס500 / צילום: נתנאל טוביאס

שלושת בכירי Plus500 הישראלית מכרו מניות בכ־280 מיליון שקל

לאחר שפלטפורמת המסחר הגיעה לשווי של יותר מ־12.5 מיליארד שקל בלונדון, מכרו המנכ"ל ושני סמנכ"לים חלק מהחזקותיהם ונותרו להחזיק מניות במעל חצי מיליארד שקל ● לאחרונה הודיעה פלוס500 על כניסתה לשוק החיזוי בו פועלת פולימרקט

דני מירן, תושב יסוד המעלה ואביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

דני מירן: "מה שהמדינה נותנת לשורדי השבי לא מספיק"

"לא רק לשבים יש בעיות כלכליות, גם למשפחות החטופים, ולא רק במעגל הראשון אלא גם במעגל השני והשלישי" - כך סיפר דני מירן, אביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוא ציין כי מי שחזר לקריית שמונה זו אוכלוסייה שצריכה חיזוק, עידוד ותמיכה

קופסאות מזון התינוקות נוטרילון של טבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

צעד אחד צעד: כך פוספס רעלן הצרוליד בנוטרילון

ועדת הכנסת חשפה את השתלשלות האירועים - ממועד זיהוי הרעלן בעולם ועד הריקול בישראל ● המסקנה: משרד הבריאות פעל מהר, אך מדינת ישראל לא הייתה בעדיפות על שולחן הרגולטורים האירופאים, ומערכת המעקב מצריכה חיזוק

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות קלות; נמשכו הירידות במניות התוכנה

נאסד"ק עלה ב-0.1% ● צים זינקה לאחר שנחתמה באופן רשמי עסקת הרכישה מול ענקית הספנות הפג לויד ● איטורו זינקה בעקבות הדוחות הכספיים ● פאלו אלטו הודיעה על כוונתה לרכוש את חברת הסייבר הישראלית קוי (Koi) ● וורנר ברדרס מחדשת את המו"מ עם פרמאונט ●  אורמת חתמה על הסכם רכישת חשמל עם NV Energy, שיתמוך בפעילות של אלאפבית ● פאלו אלטו תדווח אחרי הנעילה

יו''ר המועצה הלאומית לכלכלה, אבי שמחון / צילום: שלומי יוסף

ויכוח בין האוצר ליועץ הכלכלי של רה"מ: האם תוקם חוות שרתים בפריפריה?

פרופ' אבי שמחון דוחף להגדרת חוות שרתים כ"תשתית לאומית" - ולאפשר הקמת תחנות כוח צמודות במסלול עוקף רשויות מקומיות ● באוצר מתנגדים מחשש לעומס על רשת החשמל ועלויות כבדות ● הביקורת: "ההטבות מוגבלות לצפון הקרוב ולדרום המרכז, הגליל והנגב - בחוץ"