גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"גלובס" חושף: הסעיפים הנסתרים ברפורמה במינהל

הרשות החדשה תוסמך להפקיע קרקעות של יזם, שצבר לטעמה עודף קרקעות באזור מסוים ■ המשמעות: הקמת רשות להגבלים גם בענייני קרקעות

השבוע נולד רגולטור חדש רב עוצמה וסמכויות: מינהל רשות מקרקעי ישראל. זה יקרה אם וכאשר הכנסת תאשר את חוק "רשות מקרקעי ישראל", האמורה להחליף את מינהל מקרקעי ישראל ההיסטורי והארכאי.

הרך הנולד, העושה דרכו בצליעה, הוא תוצאת שיתוף פעולה בין ירון ביבי, מנהל המינהל הנוכחי ובנימין נתניהו. במקום ממ"י, נקבל בקרוב מאוד את רמ"י, כולל התחכמויות באם מדובר במשחק רמי או שמא בפוקר באדמות מדינה.

למעשה, כבר הושגה הסכמה על הסעיף העיקרי ברפורמה: הוויכוח האידיאולוגי על זכותו של בעל הבית במגזר העירוני לקניין מלא על הנכס, הסתיים לטובת זכות הקניין ונגד טיעונים ופחדים ישנים, כאילו השייחים הסעודיים יסתערו על ישראל ויקנו את כל הדירות, במטרה לשמוט את הקרקע והבלטות מתחת לרעיון הציוני.

חוכרים באדמות מינהל במגזר העירוני, שהיוונו את מלוא זכויותיהם בדירה, יקבלו בעלות מלאה על הנכס. המינהל יסולק ממעמד "הבעלים" בנסח הטאבו. מדובר ב-504 אלף דירות בבנייני מגורים ו-266 אלף בתים צמודי קרקע. רוב החוכרים הללו כבר שילמו את מלוא ערך נכסיהם, במסגרת מבצעי ההיוון של ממ"י בשנות ה-90'.

מרוב עיסוק בנושא זכות קניין במקום זכות חכירה, נותרו למעשה סעיפי חוק, שעד היום לא קיבלו חשיפה והתייחסות הולמת. הנה כמה מהם:

שיווק קרקעות

1. הרשות החדשה תוכל למכור קרקע עירונית למגורים ולצרכים מסחריים בהיקף כולל של 800 אלף דונם. זאת לעומת הזכות כיום למכירת 200 אלף דונם. יש לציין כי בפועל, מאז קום המדינה, נמכרו 60 אלף דונם.

החשש הגדול היה שיזם אחד גדול ירכוש שטחי קרקע נרחבים. באופן עקרוני החשש שחברת הכנסת שלי יחימוביץ' הציפה בדיונים על הרפורמה מוצדק.

יש בכך הנחה סמויה כאילו יזמים יוכלו לרכוש במכרזים חטיבות קרקע גדולות, גם כאלו הסמוכות זו לזו, ויוכלו לאסוף את הקרקע ו"לדגור" עליה. זאת בניגוד, לכאורה, למה שקורה היום כאשר חוזי הפיתוח של המינהל מחייבים את היזם להתחיל בבניה בפועל כדי שהעסקה תושלם.

אך האמת היא שקשה להניח שיזם ירכוש קרקעות באשראי וישלם ריבית מימון או אפילו ימשכן הון עצמי כדי לרכוש מתחמים ולדגור עליהם למשך דורות. טכנית, זה אפשרי. טכנית, זה גם היה אפשרי בכללי המינהל הקיימים היום. זה לא קורה כי זה לא כלכלי.

אופי רשות המקרקעין

2. כיום מועצת מקרקעי ישראל מחזיקה בתדמית ציבורית כביכול, וזאת למרות שחלק נכבד מחבריה מביעים חוסר מושג ועניין בנושאים הנדונים בישיבות או ואולי בעיקר אינטרסנטים גלויים וסמויים.

הרכב המועצה כיום הוא בין 18 ל-26 חברים, כאשר מבין נציגי הממשלה, (המהווים חצי מהרכב המועצה לצד המחצית השנייה שהם נציגי קק"ל) נשמר מקום לנציג הנגב והגליל; 2 נציגי מיעוטים (לפי פסיקת בג"צ); 2 נציגי ציבור; ונציג ארגוני הסביבה. כלומר, 6 נציגים שעיקר דאגתם האינטרס הציבורי המובהק.

והנה, לעומת זאת, מסתבר שהרכב מועצת רשות המקרקעין החדשה יהיה בעל אופי לגמרי אחר. היו"ר הוא השר הממונה על המינהל שיחזיק בזכות הצבעה כפולה; לצידו יישבו עובד משרד ראש הממשלה; סגן הממונה על אגף תקציבים; נציג משרד הפנים; נציג משרד החקלאות; משרד השיכון; משרד המשפטים; המשרד להגנה על הסביבה ו-6 נציגי קק"ל. ארגוני הסביבה ייוצגו על ידי משקיף, ללא זכות הצבעה. מכאן שלמעשה נציגי הגליל והנגב, נציגי מיעוטים ואנשי ארגוני הסביבה מסולקים החוצה מכל הכרעות המקרקעין העתידיות.

לפחות בנקודה זו של הרכב מועצת רמ"י יש זלזול בוטה בציבור. כמו כן קיים חשש רציני, שמועצת רמ"י החדשה תהיה מהר מאוד לשלוחה של הממשלה ובה תשלוט עמדת אגף התקציבים באוצר. זה עלול לרכז את מירב תשומת הלב לתמורה כספית מקסימלית עבור קרקע, בלא שיילקח בחשבון ייצוג לנושאים או ייעודי קרקע חברתיים או ירוקים.

התומכים בחוק טוענים שעדיף ש"מקצוענים" ינהלו את המשאב היקר ביותר של המדינה, וכדי לכסות את הקטע הציבורי הם מבטיחים שאלה יפעלו בשקיפות מלאה וכל מי שיש לו השגה יוכל להביע אותה באתר האינטרנט. מובן שמדובר בטענה מאולצת, ואין משמעות מעשית לאתרי אינטרנט או בלוגים שייפתחו. סעיף זה בחוק טעון תיקון מיידי לטובת יכולת שיקול הדעת והמהות הציבורית של מועצת רמ"י החדשה.

משמעת עיוורת

3. לפי החוק החדש, נציגי משרדי הממשלה יהיו מחויבים להצביע בסגנון של "משמעת עיוורת" כלומר רק בהתאם להנחיות המשרד. זהו סעיף בעייתי ביותר. קודם כל משום שנציגי ממשלה בגופים מקבילים, למשל בגופי התכנון, מחויבים על פי הנחיית היועץ המשפטי לממשלה, להצביע על פי צו מצפונם ושיקולם המקצועי, ובשום פנים לא בהתאם להוראה מלמעלה. ושנית, המשמעות בחוק הזה היא שנציגי הממשלה הם רובוטים בכסות מקצועית, הבאים לשרת שיקול דעת ואינטרס אישי או מפלגתי של השר הפוליטי המכהן באותה עת. גם סעיף זה צריך להשתנות, בהקדם.

כוח בלתי מוגבל

4. והגענו אל הולדת הרגולטור החדש, בעל עוצמות גדולות וכוחות רגולטיביים נרחבים. החוק החדש קובע ש"מנהל הרשות כפוף במישרין לשר ונתונות לו סמכויות השר ונציב שירות המדינה". כלומר, לא רק שראש רשות המקרקעין מקבל סמכויות ביצוע ממלכתיות, כאילו הוא השר, הוא גם עושה ברשות כבתוך שלו מבחינת עובדים, שכר ותנאים וניהול, כאילו הוא נציב שירות מדינה. מה יהיו תוצאות הכוח הבלתי מוגבל הזה? נחיה ונראה.

יותר מזה, החששות הגוברים והולכים בכנסת ובציבור מפני ריכוז קרקעות מונופוליסטי פרטי הולידו הצהרה בחוק על מחויבות לשמירה על התחרותיות. הנה הסעיף בחוק "קידום תקנות לעניין הגברת התחרות ומניעת ריכוזיות באחזקת מקרקעין", שבו נאמר כך: "השר, בהתייעצות עם שר האוצר ובאישור ועדת הכלכלה של הכנסת, יקבע הוראות להגבלת הקצאת מקרקעין, אם כתוצאה ממנה החזיק אדם במקרקעין המיועדים למגורים או לתעסוקה בשיעור העולה על השיעור שנקבע, ורשאי הוא לקבוע מקרים, שבהם יחוייב אדם להעביר את זכויותיו במקרקעין אם אחזקותיו עלו על השיעור שנקבע בדרך האמורה".

בכך מעניק החוק למנהל הרשות סמכות, שאין כמוה לאף אחד מהרגולטורים: להפקיע נכס, קניין, קרקע מיזם המחזיק כמות קרקע מעל למקסימום. מדובר בסמכות שניתנת למנהל רמ"י לסלק מבעלות קרקעות שנרכשו במכרז. בכך, הופך מנהל רמ"י לחזק בהרבה מהרגולטורים האחרים, הוא מקבל זכות להפקיע נכס אישי פרטי. מכיוון שמדובר בסמכות המתנגשת עם זכות הקניין, יש להתכונן לגל של בג"צים באם מנהל רמ"י יעיז להפעיל את הסמכות ולאכוף אותה. ואם לא יאכוף אותה, תחזור בעיית החשש מפני ריכוז קרקעות מונופוליסטי.

שאלת האכיפה

5. זה מחזיר אותנו לעיקר העיקרים: אכיפה. רגולטור שאינו אוכף הוא בדיחה. בתחום הקרקע החקלאית, שם למינהל יש מעמד ותיק של רגולטור, נכשל ממ"י כישלון חרוץ בכל הנוגע לאכיפה מול החקלאים. הארץ מוצפת בגני אירועים על קרקעות של לולים, מחסנים על קרקעות של גידול פרחים, תעשייה קטנה והשכרות קרקע בניגוד לחוק. מדובר בעשרות אלפי הפרות חוק בוטות וגלויות לעין השמש שאינן מטופלות. האם רמ"י ינהל אכיפה טובה יותר במגזר העירוני מול קבלנים?

עוד כתבות

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

רונן בר, ראש השב''כ / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

המו"מ לעסקת חטופים: משלחת מצרית תגיע לישראל מחר

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה