גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ריח של דשנים

כך הצליח שוק הדשנים לנבא את ירידות מחיריו הרבה לפני שמישהו אמר "סאבפריים"

אורי ליכט הוא מנהל מחלקת מחקר באי.בי.אי. בית השקעות

ב-28 בינואר 1986 כ- 73 שניות בלבד לאחר שהמריאה מעבורת החלל צ'לנג'ר ממתקן השיגור בקייפ קנאוורל ובגובה 16 קילומטר, התפוצצה במפתיע מעבורת החלל. בשידור ישיר ולעיני מיליוני צופים ברחבי העולם העבירו מצלמות הטלוויזיה את תמונות כדור האש העצום ואת תמונות המעבורת, צוללת, יחד עם תוכנית החלל אמריקאית כולה, מפורקת אל תוך האוקיינוס האטלנטי.

באותה עת לא עצר שוק המניות להתאבל לא על מותה של תוכנית החלל האמריקנית לא על שבעה האסטרונאוטים שנהרגו ובטח לא על האסטרונאוטית היהודייה הראשונה, ג'ודית רזניק שהייתה על אותה הטיסה.

תוך דקות החל ציבור המשקיעים להיפטר ממניות ארבע החברות העיקריות שנטלו חלק בבניית החללית: "רוקוול אינטרנשיונל", שבנתה את המעבורת ואת המנועים העיקריים, "לוקהיד", שניהלה את הבקרה הקרקעית, "מרטין מרייטה", שייצרה את מיכל הדלק החיצוני של המעבורת, וחברת "מורטון תיאוקול", שבנתה את מנועי ההאצה לדלק המוצק.

כ-25 דקות בלבד לאחר ההתפוצצות צנחו מניותיהן של שלוש החברות הראשונות בשיעורים חדים 3-6% בממוצע. אך הסיפור הגדול קרה דווקא בחברה הרביעית, חברת "מורטון מרייטה", אשר בשל ריבוי מוכרים, הופסק המסחר במנייתה כמעט מייד ובסופו של יום ירדה ביותר מ-12%.

בעוד שלוועדת החקירה נדרשו כשישה חודשים לפרסם את מסקנותיה למחדל אשר כללו אלפי עמודים, בדיקות מעבדה והערכות מומחים, נזקק שוק המניות לדקות אחדות בלבד בכדי לבדוק, לשפוט, להצביע ולהכריע מי האשם העיקרי בהתפוצצות המעבורת, ולגזור את דינו.

ריח של ירידות שערים

המעבורת היא דוגמה מצוינת לתופעה המכונה "חוכמת ההמונים" אשר מתארת את יכולת השוק, במקרים רבים, לחזות מגמות זמן רב מראש. המשבר הכלכלי האחרון, כמו גם משברים קודמים, סיפקו הזדמנויות לבדוק את יכולת החיזוי המופלאה של השוק כולו.

באוקטובר 2007 הגיע שוק המניות לשיא ומדד S&P 500 הגיע לרמתו הגבוהה בכל הזמנים -1561 נקודות מאז החל השוק לצנוח. כלומר באוקטובר 2007 בשיא הגאות וחודשים לפני שאפשר היה למצוא אינדיקטורים מאקרו כלכליים מוצקים שיצביעו על אחד מהמשברים הכלכליים הקשים של כל הזמנים, שוק ההון "צפה" שאנחנו על סף תהום והחל להיפטר ממניותיו.

תופעה דומה ראינו גם במניות חברות הדשנים, מאז שהגיעו לשיאם ביוני 2008 החלו מניות חברות הדשנים לצנוח. גם הפעם צניחת מחירי הדשנים נראתה על פניה תמוהה, החוזים היו הגבוהים שנחתמו מעולם, המלאי היו נמוך בכל החברות וההערכות היו שצריכת המזון בעולם תוסיף לצמוח בעידודו של הקטר הסיני.

זה לא פחות ממדהים לדעתי, שכמעט שנה לפני, ובניגוד להערכות המומחים, הצליח שוק המניות לחזות את חוזי האשלג שהיו עתידים להיחתם רק שנה מאוחר יותר, ולהצביע על כך שהם יחתמו בירידת מחירים דרמטית.

שואת הנמלים בג'ונגל

אך כמו כל דבר בכלכלה, כנגד תופעת "חוכמת ההמונים" המדהימה, יש תופעה מדאיגה לא פחות הלא היא "אפקט העדר".

בראשית המאה ה-20, ביערות גיאנה, נתקל חוקר בריטי בתופעת טבע נדירה: מיליוני נמלים סבבו במעגל עצום בהיקף של יותר מ 400 מטר. הנמלים צעדו במשך ימים וביצעו עשרות הקפות עד שרובן הגדול נפח את נשמתו. הנמלים האומללות מתו משום שצייתו לכלל אשר טבוע בקרבן ולפיו ברגע שהן מאבדות את והקן - עליהן לעקוב אחר הנמלה שלפניהן. כלל זה הפך לאסון בסדר גודל נמלי, מכיוון שהיקפו הגדול של המעגל שצעדו בו, לא אפשר לנמלים לזהות כי הן אמנם צועדות במעגל ולא יגיעו לשום קן לעולם.

גם בכלכלה אפקט העדר מהווה את אחד הסיכונים העיקריים העומדים בפני המשקיע, ואפקט זה אכן הוביל בשנת 2000 להתנפחות בועת ההיי טק ובמשבר האחרון להפסדים אדירים למשקיעים ספקולנטים בנפט ולחובבי הנדל"ן במזרח אירופה שקפצו על עגלת הגאות מאוחר, כנראה מאוחר מדי.

השילוב המנצח

ההזדמנות האמיתית מצויה בשילוב המרתק בין "חוכמת ההמונים" ל"אפקט העדר". ההיסטוריה מלמדת כי פעמים רבות אכן ידע שוק המניות להצביע נכונה על הכיוונים והמגמות אך עוצמת הפגיעה (בשל אפקט העדר) במרבית המקרים הייתה מוגזמת. כך היה להערכתנו כשמניות הבנקים נסחרו בפחות מחצי מהונם העצמי וכך היה גם כשמחיר הנפט צנח בחדות לרמות של 34 דולר. ייתכן שזהו גם המצב בענף הדשנים. מבט על מניות חברות הדשנים מלמד כי השוק אכן חזה את ירידת מחירי אשלג אך מחירי המניות גוזרים מחירי אשלג של כ 350-400 דולר לטון בעוד מחירי הרצפה של החוזים שנחתמים כעת עומדים על כ- 460 דולר לטון.

וכמו תמיד בסופו של דבר רק הזמן ילמד האם הפעם, בענף הדשנים - השילוב המרתק הזה בין "חוכמת ההמונים" ו"אפקט העדר" - יוצר הזדמנות השקעה אטרקטיבית והאם מדובר בניצחון ההמונים או בשעטה של העדר.


הרעיונות והדוגמאות נלקחו מתוך סיפרו המרתק של ג'יימס סורביצקי "חוכמת ההמונים".

עוד כתבות

מייסדי Guidde, דן סחר ויואב ענב / צילום: Moses Pini Siluk

המניה יורדת? מאנדיי משקיעה בחברה ישראלית שמאמנת סוכני AI על פעולות אנושיות

חברת התוכנה הישראלית מאנדיי הצטרפה כמשקיעה במסגרת סיבוב בן 50 מיליון דולר שמגייס הסטארט-אפ הישראלי Guidde בהובלת קרן הצמיחה האמריקאית PSG ● מדובר במהלך מסקרן עבור מאנדיי, שספגה ירידה של קרוב למחצית ממחיר המניה שלה מאז תחילת השנה בשל החשש מאפקט הבינה המלאכותית

בית המשפט העליון / צילום: ראובן קסטרו, וואלה! NEWS

נגד הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה: העליון קיבל את עמדת דניה סיבוס

עתירת דניה סיבוס נגד הלמ"ס, לפיה הרכב מדדי התשומה לא עודכנו 13 שנה, תידון בפני הרכב שופטים בבית המשפט העליון ● חברת קייטו נטוורקס מגדילה את שטח המשרדים שלה בלב ת"א ב-6,400 מ"ר ובעלות מוערכת של 13 מיליון שקל בשנה ● איסתא זכתה ב-20 דונם בבני דרום תמורת כ-134 מיליון שקל ● הסכם מימון בהיקף חצי מיליארד שקל נחתם בין הפניקס לקבוצת גוהרי ● וזה המנהל החדש של הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית ● חדשות השבוע בנדל"ן

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: מירי שמעונוביץ

סמוטריץ' חתם על צו חדש: פטור ממע"מ עד 130 דולר ביבוא אישי

שר האוצר חתם על הצו לאחר שהכנסת פסלה אמש את הצו הקודם שהוציא, שכלל פטור ממע"מ לחבילות בסכום של עד 150 דולר ● הכניסה לתוקף של הצו החדש: מהלילה בחצות ● סמוטריץ': "לא אתן לקומץ קומוניסטים בליכוד ולאופוזיציה חסרת אחריות לנצח" ● איגוד לשכות המסחר: "מחר בבוקר נגיש לבג"ץ בקשה לצו מניעה"

כותרות העיתונים בעולם

ארדואן מחריף את המלחמה נגד ישראל. האם ארה"ב תתערב?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: מחקר חדש טוען שארה"ב צריכה להסתמך יותר על ישראל, מכון מחקר אמריקאי קורא לארה"ב לעצור את הצעדים האנטי ישראליים של טורקיה, והתגברות האנטישמיות באיטליה • כותרות העיתונים בעולם

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

במאבק מול הנגיד, סמוטריץ' הבטיח הורדות מסים. מה קרה בפועל?

סמוטריץ' לא מרוצה מההתנהלות של בנק ישראל, אבל מה עם החלק שלו במשוואה? ● האם הורדות המסים שהוא הבטיח אכן קרו? ● המשרוקית של גלובס

מטוס אל על / צילום: עידו וכטל

אל על בתגובה לייצוגית: לא יכולנו לנצל את כוחנו בגלל כוחות השוק

חברת התעופה אל על הגישה את תגובתה לבקשה לאישור תובענה ייצוגית נגדה בטענה לגביית מחירים מונופולסטיים בתקופת המלחמה ● לטענתה, היא לא הייתה יכולה לנצל את כוחה המונופוליסטי הנטען, כאשר בכל רגע חברות זרות יכלו לחדש את טיסותיהן לישראל

השפעת הבינה המלאכותית על שוק התוכנה / צילום: Shutterstock

ירידות חדות גם בת"א: הדוח האפוקליפטי על ה–AI שזרע בהלה בשווקים

המסמך הוויראלי של Citrini Research מתאר תרחיש עתידי תיאורטי שבו האצת ה–AI מטלטלת את שוק התוכנה, פוגעת בצריכה ומחלחלת למערכת האשראי ● התגובה השלילית לדוח בוול סטריט הגיעה גם לבורסה ת"א, שם מניות הביטוח - שהובילו את הירידות - איבדו כ–7%

צוללת BlueWhale בניסוי שהתקיים בקיץ בגרמניה / צילום: commons.wikimedia.org

היוצרות התהפכו: התעשייה האווירית מסרה צוללת לחיל הים הגרמני

הצוללת הבלתי-מאוישת Bluewhale, של התעשייה האווירית משמשת בעיקר לצרכי איסוף מודיעין באמצעים אלקטרוניים ובחשאיות ● העסקה מוערכת בשווי של עשרות מיליוני אירו ועשויה לפתוח פתח להצטיידות נוספת בעתיד

מכשיר הגלקסטי החדש / צילום: סמסונג

סמסונג משיקה את מכשירי הדגל החדשים שלה. כמה יעלו בישראל?

יצרנית הסמארטפונים הקוריאנית השיקה סדרת מכשירים חדשה, Galaxy S26, שכוללת יכולות בינה מלאכותית ● בין החידושים: "תצוגת פרטיות", פיצ'ר שיאפשר לסרוק מסמכים, וגם כזה שיוכל לחפש עבורכם תמונות בגלריה ● כמה זה יעלה ואיפה תוכלו למצוא הנחות?

צוללת בלתי מאוישת BlueWhale בגרמניה / צילום: התעשייה האווירית

"עשרות מיליונים": מאחורי העסקה של התעשייה האווירית בגרמניה

הצוללת הבלתי מאוישת BlueWhale של התעשייה האווירית משמשת בעיקר לאיסוף מודיעין באמצעים אלקטרוניים ● בועז לוי, מנכ"ל תע"א: "עוד הרבה מדינות מתעניינות ברכש של צוללות"

שכונת פארק הים שתוקם בשטח ''מטווח 24'' במערב ראשון לציון / הדמיה: עיריית ראשון לציון

"שדה דב" של ראשון לציון: מהו "מטווח 24", וכמה יעלה לגור שם?

השבוע נסגרו שבעת המכרזים הראשונים על הקרקעות במתחם "מטווח 24" במערב ראשון לציון, בו צפויות להיבנות כ-1,100 יחידות דיור ● אילו חברות זכו במכרזים, מתי היזמים יכולים לעלות על הקרקע, ומה אומרים מחירי הקרקע במתחם על מחירי הדירות שייבנו? ● גלובס עושה סדר

זהבית כהן, מנכ''לית אייפקס / צילום: יונתן בלום

"זבל ואידיוט": התביעה שמסעירה את שוק ההון והשאלות הפתוחות

תביעה שהגיש ארז נחום נגד קרן אייפקס והעומדת בראשה, זהבית כהן, מתארת יחס פוגעני לעובדים ופגיעה בשקיפות ובניהול חברת הפורטפוליו הציבורית, מקס סטוק ● מומחי משפט מצביעים על השאלות העקרוניות שאיתן תתמודד התביעה

אילוסטרציה: shutterstock

החודש הכי חזק של מיטב אי פעם ושיא של 3 שנים בתעשיית הגמל

מנהל הגמל הגדול בישראל גייס בינואר 2.4 מיליארד שקל - הגיוס החודשי השלישי בגודלו אי פעם בתעשייה ● לעומתו ממשיכים אלטשולר שחם וילין לפידות לשלם את מחיר החולשה בתשואות ומאבדים מיליארדים למתחרים ● מנכ"ל מיטב גמל: "יש לנו יתרון תחרותי משמעותי"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לא רק הפטור ממע"מ: הסדקים בקואליציה מאיימים על הבטחות האוצר

ההפסד בהצבעה על המע"מ מסמן את הקושי הצפוי לסמוטריץ' בקידום צעדיו הכלכליים ● עתיד רפורמות החלב ומס הרכוש תלוי ביכולתו לגייס רוב בוועדות, בעוד ההתנגדות בקואליציה גוברת

פרופ' שי שלו־שוורץ ואמנון שעשוע / צילום: יח''צ, איל יצהר

חברת האלגוטריידינג הסודית של אמנון שעשוע נחשפת

עדכון ברשם החברות חשף לאחרונה כי אמנון שעשוע ושי שלו־שוורץ ממובילאיי מחזיקים בנתח גדול ממניות איירון אלגו, העוסקת במסחר בתדירות גבוהה בהשראת פטנטים של תחבורה אוטונומית

מטוס של אל על / צילום: עידו וכטל

התלונה לשב"כ וביטול טיסות הביזנס: הסכסוך שמאחורי קנס הענק של אל על

לגלובס נודע כי מאחורי הקנס בסך 110 מיליון שקל שקיבלה אל על מרשות התחרות בגין חסימת האנגרים, התנהל קרב שכלל האשמות של ארקיע למשרד רה"מ על אפליה באבטחת טיסות וביטול טיסות בביזנס לבכירים בשתי החברות ● מקורות בענף: אל על פעלה לסכל את התחרות, וחלק מההאשמות לא נכללו בהחלטת הרשות ● אל על: "דוחים מכל וכל את הטענה"

השופט דוד מינץ / צילום: שלומי יוסף

בג"ץ נגד המוסכים: "מרוויחים על חשבון המבוטחים"

בג"ץ דחה את עתירת המוסכים לחייב את חברות הביטוח לשלם על חלקי החילוף לפי מחירון של חברות יבוא חלקי החילוף לרכב (חלפים) - שגבוה במאות אחוזים ולפעמים יותר מ"מחיר השוק" ● השופטים תקפו את משרד התחבורה: "כשל שוק. מצב מעוות"

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

המסחר בת"א ננעל במגמה מעורבת; ירידות במניות הבנקים והנדל"ן

מדד ת"א 35 ירד ב-0.1%, מדד ת"א 90 ירד ב-0.7% ● מניות האופנה נחלשו, אחרי ששר האוצר הודיע על העלאת תקרת הפטור ממע"מ לחבילות עד 130 דולר ​​● וגם: אנבידיה תפרסם הלילה את תוצאותיה הכספיות - אלו ציפיות האנליסטים

אורן הולצמן, מנכ''ל ומבעלי אודיטי טק / צילום: יח''צ

הישראלית שצוללת בכ-50% במסחר בוול סטריט

חברת הטכנולוגיה לעולם היופי אודיטי טק צוללת במסחר בוול סטריט לשפל לאחר שסיפקה תחזית חלשה ● בחברה מייחסים את התחזית לאתגר בו היא נתקלה מול שותף הפרסום שלה, שהוביל לגידול בעלויות, ומעריכים כי הסוגיה תיפתר ● אורן הולצמן, מנכ"ל החברה: "זיהינו רק לאחרונה את שורש הבעיה, לוקח זמן להתאושש"

בלון של היצרנית האוקראינית Aerobavovna / צילום: Reuters, Justin Yau

זולים וכמעט בלתי ניתנים ליירוט: הבלונים חוזרים לשדה הקרב

הבלונים, שמרחפים מעל זירות הלחימה כבר מימי המהפכה הצרפתית, שבים כעת לשטח כשהם מצוידים בבינה מלאכותית, חיישנים ויכולות אוטונומיות ● מאוקראינה ועד ארה"ב, הם משמשים לסיור, תקיפה ותקשורת - ומציבים חלופה זולה שמאתגרת גם מערכות הגנה מתקדמות