גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

התמ"ת: 15 אלף משרות פנויות ליום בישראל ברבעון השני

מעסיקים פחות פסימיים ביחס לרבעונים הבאים ■ "מוקדם לקבוע אם מדובר בסימנים ראשונים לתחילתו של שינוי חיובי בשוק העבודה, או שמדובר בשינויים זמניים"

נמשכת ההאטה בביקוש לעובדים, אך במקביל נרשמת התמתנות בקצב ההרעה בשוק העבודה. ברבעון השני עמד מספר המשרות הפנויות על 15.6 אלף בממוצע ליום, ירידה של 25% לעומת הרבעון הקודם והרמה הנמוכה ביותר שנרשמה בכל השנים בהם נערך סקר מעסיקים - מאז 1997. כך עולה מניתוח שנערך במינהל מחקר וכלכלה במשרד התמ"ת המתבסס על ממצאי סקר מעסיקים לרבעון השני במגזר העסקי.

כמו כן, חלה ירידה בשיעור הפסימיות של המעסיקים ביחס לשינויים בפעילות הכלכלית ובכוח אדם בחודשים הקרובים, אם כי הציפיות מצביעות עדיין על ירידה בהיקף הפעילות ובכמות כ"א בחודשים הקרובים.

כאמור, מספר המשרות הפנויות, ללא ענפי הבנייה והחקלאות, עמד בממוצע יומי על כ- 15.6 אלף, ירידה של 25.1% לעומת הרבעון הקודם וירידה של 70.1% לעומת הרבעון המקביל אשתקד. הירידה איפיינה במיוחד את ענפי התחבורה ותקשורת, שירותי אירוח ואוכל ומסחר. מספר המשרות שאוישו במהלך חודשי הרבעון ירד ב-18.3% בהשוואה לרבעון הקודם לו, בעוד שמספר העובדים שנפלטו ירד ב-27.6%.

כתוצאה מכך, המשיך מאזן התעסוקה - איושי משרות פחות פליטת עובדים - להיות שלילי, אולם השתפר לעומת הרבעון הקודם ועמד על מאזן שלילי - יותר פליטות עובדים מאיושי משרות - של 10.5 אלף משרות. זוהי עלייה לעומת המאזן ברבעון הקודם, אולם ירידה חדה בהשוואה למאזן חיובי של 8.5 אלף ברבעון המקביל אשתקד. מהתמ"ת נמסר כי "זהו הרבעון השלישי ברציפות בו מאזן התעסוקה שלילי, והוא מצביע על כך כי נראה המשך עלייה בשיעור האבטלה ברבעונים הקרובים, אם כי בקצב נמוך יותר מזה שראינו ברבעון הראשון, אז עלה שיעור האבטלה בלמעלה מנקודת אחוז".

משך הזמן הממוצע בו משרה היתה פנויה עמד ברבעון השני על 2.8 שבועות בדומה ל-2.9 שבועות ברבעון הקודם, אולם נמוך יותר בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד, אשר היה 4.4 שבועות. ממצא זה, בשילוב הירידה במספר המשרות הפנויות, מעיד על הרמה הנמוכה של ביקוש לעובדים והקלות במציאת עובדים ואיוש מהיר של משרות פנויות.

ירידה בבטחון התעסוקתי

אחד הפרמטרים הבוחנים את תחושת הביטחון התעסוקתי של העובדים הינו נכונותם לוותר על משרות ביוזמתם לשם החלפתן באחרות, ככל הנראה טובות יותר. שיעור פליטת העובדים הנעשית מיוזמת העובדים, מתוך סה"כ פליטות העובדים, ירד מרמה של 45.7% ברבעון הראשון לרמה של 42.7% ברבעון השני. ממצא זה מעיד על ירידה בביטחון של העובדים ביכולתם להחליף משרות ביוזמתם.

כ-60% מהירידה בפליטות העובדים ברבעון השני מוסברים בירידה חדה במספר העובדים המוכנים לעזוב משרות ביוזמתם, ככל הנראה מתוך החשש של עובדים שלא יוכלו למצוא משרות אחרות טובות יותר. שאר ה-40% מוסבר בירידה בהיקף הפיטורים, מרמה של 83 אלף ברבעון הקודם ל-70 אלף ברבעון הנוכחי, ובהתמתנות בשיעור הגידול של הפיטורים לעומת התקופה טרום המשבר.

במבט קדימה, התמ"ת מסר כי ניתוח נתוני הרבעון השני מלמד כי הציפיות לגידול בפעילות ולגידול במצבת כח אדם ברבעון הבא המשיכו להיות שליליות, כך שגבר מספרם של המעסיקים הפסימיים על האופטימיים, אם כי השתפרו לעומת הרבעון הקודם. במאזן ציפיות כח-אדם - אחוז הצופים עלייה במצבת כח-האדם ברבעון הבא פחות אחוז הצופים ירידה - נרשמה עלייה לעומת הרבעון הקודם והוא עמד על (2.9-) נקודות אחוז לעומת (4.4-) נקודות אחוז ברבעון הקודם, אולם ירידה לעומת הרבעון המקביל אשתקד, עת עמד על מאזן חיובי של 3.8 נקודות אחוז.

במקביל, נרשם שיפור גם במאזן הציפיות לגידול בפעילות העסקית והוא עמד על (13.4-) נקודות אחוז לעומת (25.6-) נקודות אחוז ברבעון הקודם, אולם הוא עדין נמוך משמעותית לעומת הרבעון המקביל אשתקד, אז עמד על מאזן חיובי של 2נקודות אחוז.

מהתמ"ת מציינים כי הציפיות נתפסות כמשתנה מקדים לשינויים במשק ועל כן הן מעידות על מידת בטחונם של המעסיקים במצב המשק ועל מידת רצונם להמשיך ולגייס עובדים ברבעונים הבאים. ציפיות שליליות מאותות על רמה נמוכה של ביקושים לעובדים, מאזן תעסוקה שלילי ורמה נמוכה של פעילות גם ברבעונים הבאים.

בני פפרמן, מנהל מינהל מחקר וכלכלה במשרד התמ"ת: "מוקדם לקבוע האם מדובר בסימנים ראשונים לתחילתו של שינוי חיובי בשוק העבודה, או שמא מדובר בשינויים חיוביים זמניים שיחזרו להיות שליליים ברבעונים הבאים, כפי שמסתמן לא אחת במצבי האטה. למרות הסימנים החיובים בחלק מהמשתנים, ובהם גם במאזן התעסוקה, עדיין מדובר בהמשך ההרעה בשוק העבודה, אם כי בקצב מתון יותר מאשר ברבעון הקודם. מכאן ניתן לצפות להמשך העלייה בממדי האבטלה, אולם בקצב נמוך יותר לעומת הזינוק של מעל לנקודת אחוז ברבעון הראשון של השנה. הירידה, הן באיושי המשרות והן בפליטות העובדים, מעידה על הקיפאון בו נתון שוק העבודה ועל גמישות נמוכה של השוק - גם המעסיקים וגם העובדים נמנעים מלקבל החלטות בשל המצב הכלכלי וחסר הוודאות המאפיין אותו".

עוד כתבות

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

גם מחיר כלכלי ואישי: הדילמה של טראמפ בדרך למלחמה רחבה

ישראל מאיימת על חיזבאללה: אם תצטרפו למערכה מול איראן, תחטפו מכה אנושה ● יועצו של יו"ר הפרלמנט האיראני: "מוכנים לעימות היסטורי" ● דיווח בלבנון: תושבים עוזבים את אזור ביירות מחשש להתערבות חיזבאללה במערכה ● ראש ממשלת פולין: על אזרחינו באיראן לעזוב במיידי - ייתכן שבעוד כמה שעות הם לא יוכלו לצאת ● בשיא המתיחות: המפגינים באיראן מרימים ראש ● עדכונים שוטפים

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

מיזוג ענק בשוק הנדל"ן: ישראל קנדה מתמזגת עם אקרו לחברה בשווי 10 מיליארד שקל

יזמית הנדל"ן ישראל קנדה רוכשת את פעילות אקרו לפי שווי של 3.1 מיליארד שקל ● במסגרת המהלך, תמוזג פעילותה של אקרו שנמצאת כיום בשליטת איש העסקים צחי ארבוב לתוך ישראל קנדה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בת"א; הדולר מתחזק מול השקל

מדד ת"א 90 יורד בכ-1.7%, ת"א 35 מאבד מערכו כ-0.5% ● נייס מזנקת בכ-12% לאחר שעקפה את התחזיות ● בהראל סבורים כי בנק ישראל לא יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאוד לא צפוי ● הדולר ממשיך להתחזק אל מול השקל וערכו עומד סביב 3.14 שקלים ● עדכונים שוטפים

הרטלי רוג'רס, יו''ר המילטון ליין / צילום: זיו קורן

יו״ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם

הרטלי רוג'רס, יו"ר משותף ובעל מניות בחברת ההשקעות האמריקאית המילטון ליין, הספיק לבקר בישראל כמה פעמים מאז 7 באוקטובר, והוא מאמין גדול בשוק המקומי: "ישראל מדהימה. למרות קוטנה היא מסוגלת להתחרות ברמה הגלובלית" ● ומה ההמלצות שלו למשקיעים?

מניות ה-IT בתל אביב חוו צניחה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

עם ירידות של כ-30% מתחילת השנה: המניות שחוטפות חזק, והסיבות

בזמן שהשוק בת"א ממשיך להציג ביצועים חסרי תקדים גם בפתח שנת 2026, סקטור אחד נותר מחוץ לחגיגה - ה-IT ● הסיבה: טלטלה גלובלית שמפילה את מניות התוכנה, על רקע השקת כלי AI חדישים שמאיימים על ההגמוניה של חברות ותיקות ובעלות מוניטין ● האם הן הגיעו לתחתית, ומה לגבי העובדים?

זיו קורן (מימין) וניב חורש, מבעלי ראובני פרידן / צילום: אייל נבו

קבוצת ראובני פרידן ממזגת לתוכה את סוכנות Great Digital

ב-15 השנים האחרונות פעלה גרייט דיגיטל כסוכנות עצמאית, וכעת היא תמוז לזרוע הדיגיטל של ראובני פרידן - ארלו ● היקף התקציבים של גרייט דיגיטל עומד על כ-20 מיליון שקל, ובין לקוחותיה נמנים WeWork, יוניליוור וקבוצת ניאופארם

אייזיק דבח, מנכ''ל דלתא ובעל השליטה / צילום: רמי שלוש

אייזיק דבח: "הדבר היחיד שמכעיס אותי זה שהבורסה כאן מזנקת, ומניית דלתא לא"

יום לאחר צניחה של 16% במניית החברה־הבת, בעלי דלתא גליל מתקשה להבין את תגובת השוק: "אנשים קנו קצת פחות פיג'מות, אבל זו חברה נהדרת" ● למרות עלייה במכירות, הרווח הנקי של דלתא נשחק, בשל הפרשה לרפורמת המכסים של טראמפ: "מעבירים הרבה ייצור למצרים"

אוניית צים LNG / צילום: Mr YC Chou

זכרונות מעסקת טאואר: הסיבה שמניית צים זינקה לפחות מהשווי במכירה

השווי של צים זינק אל פחות משווי העסקה בגלל החשש שזו לא תצא לפועל ● השגת האישורים הנדרשים לעסקה צפויה להימשך עוד חודשים ארוכים, והחששות כבר צפים על פני השטח

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

תוך שימוש במידע פנים: זה מנכ"ל בית ההשקעות שנחקר בחשד שרכש מניות של ארית

צביקה לביא, בעל השליטה והמנכ"ל של בית ההשקעות לביא את לביא, נחקר ע"י רשות ני"ע בחשד כי רכש מניות של ארית תעשיות תוך שימוש במידע פנים ● מנכ"ל ארית, חיים שטמפלר, נחקר אף הוא בפרשה ● עורכי הדין המייצגים את לביא: "הוא משוכנע כי יתברר שהוא לא עבר כל עבירה"

שוקי ניר, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: באדיבות סולאראדג'

"עוברים להתקפה": סולאראדג' ממשיכה להציג שיפור בתוצאות

לאחר שמניית חברת הטכנולוגיה לתחום האנרגיה הסולארית זינקה ב-120% בשנה האחרונה, היא מציגה עלייה של 71% בהכנסות הרבעון וצמצום ההפסד ● המנכ"ל: "נתמקד בצמיחה רווחית"

מנכ''לית אנלייט, עדי לויתן / צילום: טל שחר

אנלייט מנצלת את הזינוק במניה: מגייסת כ-1.3 מיליארד שקל

חברת האנרגיות המתחדשות הגדולה בבורסה בת"א גייסה כ-1.3 מיליארד שקל מהמשקיעים המוסדיים במכירות מניות ● בעקבות כך, מחיר המניה יורד היום בכ-3.5% ● ע"פ החברה, הכסף ישמש ל"תמיכה בתכנית הצמיחה האסטרטגית שלה על פני הגיאוגרפיות השונות, תוך חיזוק של המאזן שלה"

הבעיה של טראמפ: איך מנצחים אויב שמודד ניצחון בהישרדות?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איראן מוכנה להקריב הרבה בשביל שהשלטון ישרוד וזו בעיה לארה"ב, חמאס מתחזק בעזה, והתוכנית הביטחונית של טראמפ לעזה נחשפת • כותרות העיתונים בעולם

דירות להשקעה בכפר סבא שמיועדות להשכרה לסטודנטים לטווח ארוך של קבוצת ברדוגו / צילום: 3DVISION

הדירה נמכרת קומפלט עם הריהוט, אבל האם יהיו שוכרים?

קבוצת ברדוגו בונה מעונות סטודנטים בכפר סבא, ומציעה דירה מרוהטת בהנחה, ופטור מהצמדה למדד תשומות הבנייה. מה הסיכונים ולמי זה מתאים ● מאחורי המבצעים

רחפנים של חברת אקסטנד / צילום: אקסטנד

חברת הרחפנים שמגיעה לוול סטריט וממחישה עד כמה התחום לוהט

כניסתה הצפויה של אקסטנד הישראלית לנאסד"ק לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר אינה אירוע נקודתי ● תחום הרחפנים עובר מתמחור של טרנד חם לתמחור של תשתית אסטרטגית גלובלית

מימין: פרופ' אסף חמדני, יו''ר הוועדה לרפורמה בדוחות; ספי זינגר, יו''ר רשות ני''ע; רו''ח שלומי שוב ופרופ' אמיר ברנע / צילום: אלון גלבוע

למה בשוק ההון חוששים מהרפורמה שאמורה להקל על דיווחי החברות?

בדיון בהשתתפות בכירי רשות ני"ע טענו מומחים כי המלצות ועדת חמדני עמומות, פוגעות ביחסים שבין מנהלים לדירקטורים ומאפשרות לדחות דיווחים על עסקאות ● יו"ר הרשות זינגר: "בגלל ה-AI, ייתכן שבעוד שנתיים-שלוש יהיה צורך בשינויים נוספים"

כנס שמים את הצפון במרכז בסיור כלכלי / צילום: כדיה לוי

סיור גלובס בעקבות המנהרות בגבול הצפון: איך חיזבאללה חפרו אותן?

סיור ביטחוני, שנערך בסמוך לגדר המערכת באזור מטולה, במסגרת כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, הציג למשתתפים את הסיפור שמאחורי מערך המנהרות החודרות לישראל שהקים חיזבאללה

מתקפת סייבר / אילוסטרציה: Shutterstock

ישראל היא המדינה המותקפת ביותר בסייבר, לפני אוקראינה וארה"ב

דוח בינלאומי חושף: בשנת 2025 יותר מ־12% מכלל מתקפות הסייבר הפוליטיות בעולם כוונו לישראל, ומומחים מזהירים שזה רק יתגבר

ארדואן בביקור במצרים החודש, לצד א־סיסי / צילום: Reuters, Anadolu

טורקיה ומצרים משלבות כוחות נגד ההכרה בסומלילנד

החשש המצרי מהשלכות סכר הרנסנס והשאיפה האתיופית למוצא לים הובילו למפנה ביחסי קהיר ואנקרה ● מצרים וטורקיה מהדקות את שיתוף הפעולה הצבאי בסומליה, באמצעות הצבת אלפי חיילים, נגמ"שים ומטוסי קרב, במטרה לבלום את התחזקות אדיס אבבה ואת ההכרה בסומלילנד

ביל גייטס, וורן באפט, ביל אקמן, קתי ווד / צילום: ap, Brendan McDermid, Richard Brian,  Andres Kudack, Nati Harnik,

משקיעי העל חושפים את ההשקעות שלהם, לפחות על מניה אחת הם חלוקים

וורן באפט ודיויד טפר מכרו את אמזון, וביל אקמן כהרגלו חושב אחרת ● מגמות סותרות נרשמו גם במניות אלפאבית, אך על מטא נרשמה הסכמה גורפת ● קת'י ווד לא מפסיקה להאמין בקריפטו ● ומי שוב רוכש מניות של עיתון?

ריצ'רד פרנסיס, מנכ''ל טבע / צילום: אלעד מלכה

אחרי זינוק של 80% במניית טבע: המנכ"ל פרנסיס מוכר מניות בכ-50 מיליון שקל

נשיא ומנכ"ל טבע ריצ'רד פרנסיס צפוי למכור מניות שקיבל כחלק מתוכנית התגמול שלו, תוך שהוא נהנה מהזינוק במחיר המניה בשנה החולפת ● לאחרונה קיבל מניות נוספות בשווי של 50 מיליון דולר ● בכך, חגיגת המימושים בבורסה נמשכת: 20 מיליארד שקל זרמו לכיסי בעלי עניין בת"א בשנת השיא