גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית 

הוליווד מחפשת את "מסודרים" הבא

עקב הביקוש האמריקני לתוצרת ישראלית, יופקו יותר סיטקומים ישראליים ■ ג'רי לוין, במאי ומפיק שאחראי ל"התרסקות", ודארן סטאר, יוצר "סקס והעיר הגדולה", מדברים על המגמות שישתקפו בקרוב על מסך הטלוויזיה

רביעי האחרון, "סדנאות תל-אביב לוס-אנג'לס", סינמטק תל-אביב. היום השני ללימודים האינטנסיביים בכיתת האמן שמעבירה משלחת הוליוודית מכובדת, הכוללת תסריטאים, בימאים, מפיקים ומנהלים בכירים בתעשיית הטלוויזיה האמריקנית, לאנשי קולנוע וטלוויזיה מקומיים. הלימודים יימשכו עד ל-31 ביולי, ועד אז אמורים שני הצדדים להיות מרוצים: הישראלים ילמדו איך מגשימים את החלום ההוליוודי, ואולי חלקם אף יצליחו למכור לחברי המשלחת רעיון לסדרה חדשה.

מי יודע, אולי "סיינפלד" הבא מונח בתיקו של אחד התלמידים הישראלים, מתורגם לאנגלית ובכוננות שליפה. חברי המשלחת, יהודים כולם, ישמחו לקבל סינופסיס מבטיח בתמורה לתרומת כלים ויידע לאחיהם בציון.

פולישוק / צלם עודד קרני

בדרך לחו"ל? פולישוק

זו השנה ה-11 של סדנאות שותפות תל-אביב לוס-אנג'לס, שנערכות ביוזמת הפדרציה היהודית. והשנה, נמנים האורחים עם צמרת תעשיית הטלוויזיה ההוליוודית. ביניהם דארן סטאר, יוצר "סקס והעיר הגדולה", "בוורלי הילס 90210", ו"מלרוז פלייס"; ביל מאסטרס - תסריטאי "סיינפלד" ו"מרפי בראון"; ג'רמי קליינר, מפיק בכיר בחברת ההפקות " Plan B" של בראד פיט, שהפיקה בין היתר את "השתולים", "צ'ארלי בממלכת השוקולד", "ההתנקשות בג'סי ג'יימס ע"י רוברט פורד הפחדן".

עוד הגיעו - גייל ברמן, מפיקת קולנוע וטלוויזיה, בעבר נשיאת "פוקס", שבה הפיקה את "24", "האוס", "איש משפחה", "באפי ציידת העכברים"; ג'רי לוין, שחקן, במאי ומפיק טלוויזיה ותיק ("מונק", "כולם שונאים את כריס", "התרסקות", "שעת הדמדומים"), ונינה טסלר, נשיאת חטיבת הבידור של רשת CBS האמריקנית, האחראית על להיטים כמו "CSI ", "היחידה", "ER ", "לויס וקלארק", "אחיות" ועוד.

חי בהישרדות

אחרי שטסלר סיימה את הרצאתה על הצורך של שוק הטלוויזיה ב"קול חדש" - כלומר, ביוצרים חדשים ומקוריים שיפתחו להיטים בז'אנר הסיטקום והדרמה, ועל כך שכדי להצליח בשוק האמריקני לא די בלהיות יוצר מבריק ששולט ביצירה שלו, אלא נחוץ באורח אקוטי "show runner" - היינו, שותף מסייע ובעל ניסיון, עלה לבמה הבמאי ומפיק הטלוויזיה הוותיק ג'רי לוין, וסתר את דבריה.

לדבריו, ה-"show runner" הוא תפקיד די מיותר, מין נטע זר בהליך ההפקה, כזה שנמצא שם מטעמים פוליטיים - כנציג בעלי הסטודיו שלדבריו "לא מבינים כלום ולא מתעניינים בכלום, מלבד במוצר המסחרי הגמור שיביא להם כסף. בעיניו ה-"show runner" מתאים את הפורמט המקורי לצרכים המסחריים של הרשת והופך אותו למוצר שצריך למכור. "ההבדלים בין הרעיון המקורי לתוצאה הסופית", אומר לוין, "תהומיים". הבדלי הגישות בין היוצר למפיק יוצרים תמהיל מרתק, ובמקרה של טסלר ולוין - זוג נשוי, גם משעשע.

לוין: "אנשי הרשת זורים אימה. הם משליטים פחד, אף אחד לא מעוניין להתעמת איתם, או לא לענות להם. הם פוליטיקאים, והם לא מבינים מאיפה אנחנו יוצרים. אני בכל בוקר יוצא למלחמה. אני לא יודע מה עומד לקרות. אם זה השחקן שיתחרפן, הפקידים של הרשת שצובאים על הסט ומעירים הערות, תפאורה שאינה במקומה. מערכת שלמה נגדך. איך שורדים? משחקים את המשחק. זורמים עם זה. להיות במאי בהוליווד זה 99 אחוז פוליטיקה".

לא מחפשים אמנות

למרות הביקורתיות שהוא משמיע, לוין רחוק מלהישמע ממורמר. אולי בגלל שאין לו סיבה אחת להיות כזה. לוין הוא אחד הבמאים העסוקים בתעשיית הטלוויזיה האמריקנית ב-20 השנים האחרונות. הוא הפיק וביים עשרות פרקים לסדרות, ובין לבין הוא מקפיד להופיע בתפקידי אורח בסדרות שונות ("וויל וגרייס", "שיקגו הופ", "מונק", ורבות אחרות) ובתפקידים קטנים בסרטים.

לוין: "בארה"ב, סדרה שלא משיגה תוצאות רייטינג, יורדת מהמסך אחרי ארבעה פרקים, כפי שקרה עם הרימייק ל'האקס המיתולוגי' של סיגל אבין הישראלית. גם סרט שעולה על המסכים, יש לו שבועיים - שני סופי שבוע להביא קהל. אם לא - הוא יורד".

* לפעמים לוקח לקהל זמן להתחבר לקונספט, לדמויות.

"אנחנו בשואו-ביזנס. לא שואו-שואו. אנחנו רוצים פרסומות. איטס אבאוט דה מאני. אל תשלה את עצמך. אם אתה לא עושה כסף, אתה בחוץ. הרשתות לא יכולות לתת מקום לסדרה בלוח השידורים על בסיס החשיבות התרבותית שלה. אולי בישראל זה אפשרי".

"זה ההבדל בין ישראל לארה"ב. אתם מחפשים אמנות. אנחנו מתעניינים בפרסומות, בכסף. סדרה בת עונה אחת לא מביאה פרסומות. קח את 'חברים', שידורים חוזרים של הסדרה נמכרים לכל העולם במשך שנים. אם עולה להפיק פרק 4 מיליון דולר, הם יודעים שהמכירות ממנו יגמדו את הסכום הזה.

סקס והעיר הגדולה / צלם יחצ

רוצים סיטקום עם הרבה פרקים. "סקס והעיר הגדולה"

"רשתות השידור האמריקניות מעוניינות בסיטקום שמייצר 200 פרקים. זה הכול מתבסס על דמויות מעניינות, ועל איך למתג אותן, כך שהסדרה תרוץ 10 שנים והרשת תוכל למכור אותה בכל העולם. מה שנקרא 'ג'ק פוט'. 'חברים', 'חופשי על הבר', 'סיינפלד', 'פרייז'ר' - הן סדרות שהיו ג'ק פוט. אף אחד לא רוצה לייצר עונה אחת של 13 פרקים, ולהפסיק כי סיפור העלילה הסתיים. כמו שאף רשת לא תרצה לקנות 13 פרקים.

אולם הסינמטק התמלא מפה לפה כשדארן סטאר הקרין את הפיילוט של 'סקס והעיר הגדולה', שאותו צילם, לדבריו, בפחות משבוע ימים. סטאר: "הייתי נרגש להיות זה שמרים את דגל השחרור המיני, שמצהיר שכך מתנהגות נשים בעולם בימינו. אף אחד לא שם לב לזה עד אז. לא רציתי פיילוט טיפוסי. רציתי לתת הרגשה של סרט קולנוע. עם voice-over, כמו בסרט דוקומנטרי".

סטאר, כמו נינה טסלר לפניו, מדגיש את חשיבותו של תסריט במכירת סדרה לרשת שידור, ומדריך את חניכיו כיצד ליצור כזה.

סטאר: "תסריט טוב ושחקן ראשי שמתאים לתפקיד, זה הרבה יותר חשוב ומוצלח מאשר למצוא כוכב. הצלחה של סדרה מבוססת על חיבור בין קהל לדמויות, והטלוויזיה היא זו אשר מייצרת את הכוכבים שלה. אם יהיה חיבור בין הקהל לדמות ראשית, הוא כבר יהפוך לכוכב".

"כסף אינו הפקטור העיקרי. זה נחמד כשיש לך את האפשרות הכספית להשקיע בצילומים יפים, אבל כל זה יבוא אחר כך. תקבל את זה אחרי שתמכור את התסריט המצוין. צריך הרבה מזל ותזמון, אבל תסריט טוב שם אותך על המפה. 90% מהדרך זה תסריט".

"הכי חשוב לזכור, שפרק הפיילוט הוא ה-DNA של הסדרה. הקונספט של הסדרה מובע בו, היחסים בין הדמויות עקביים לכל אורך חיי הסדרה. הפיילוט כולל את כל מה שחשוב בסדרה, את כל האספקטים, וחשוב במשך הזמן לחזור לפרק הפיילוט כדי לגלות מחדש מה היתה הכוונה הראשונית. למעשה, הפיילוט הוא הפרק הטוב בסדרה".

המגמות השולטות בהוליווד

הז'אנר:

הז'אנר החדש שהוליווד מחפשת הוא סיטקום בן חצי שעה, עם דמויות מעניינות שיכולות להפוך לאייקון תרבות. זאת בהשקעה של 1.4 מיליון דולר לפרק. בעקבות הביקוש האמריקני לתוצרת ישראלית, והחתירה לסדרות להיט עם הרבה עונות המשך, יופקו בעתיד הקרוב יותר סיטקומים ישראלים. אל תופתעו אם "פולישוק" תחזור לעונה שנייה בישראל, ולעונה ראשונה בגרסה האמריקנית ב-CBS.

התמורות:

התמורות שחלות בימים אלה בתעשיית הטלוויזיה האמריקנית ושיגיעו קרוב לוודאי למסך הישראלי מקדמות ריבוי ערוצים, הרבה רשתות שידור קטנות וחברות כבלים קטנות עוד יותר, המציעות שפע של תוכניות בידור, לסוגים שונים של קהל. מה שמאפשר כניסה של כוחות חדשים לשוק, כמו תסריטאים ובמאים ישראלים, ויותר פורמטים שיירכשו לעיבוד מחודש.

התופעה:

השנה התהפכו היוצרות: אם בשנים קודמות היוצרים הישראלים ניסו למכור סדרות ולפלס דרך לתעשייה האמריקנית, השנה, האמריקנים הם שמעוניינים לקנות. רצוי סיטקום שאפשר לייצר ממנו 200 פרקים. כמו "מסודרים", שכבר נמכר.

עוד כתבות

שקד מורג וגיא פלג באולפן 103fm / צילום: צילום מסך מחשבון ה-X של רדיו 103fm

השיעור שקיבל גיא פלג, המחיר ששילמה שקד מורג

אסף שמואלי, "המשבריסט", מנתח את השיימינג שעבר גיא פלג אחרי שהאיץ בטכנאית רדיו עם מוגבלות להשתתף בשידור ● המשבר טופל בשידור המשותף, אבל במחיר אאוטינג לטכנאית

עדה יונת / צילום: Reuters, Baz Ratner

השאירה אחריה מחקר שנותן תקווה לעתיד: פרידה מפרופ' עדה יונת

זוכת פרס נובל לכימיה, שהייתה לאישה הראשונה שמקבלת את הפרס זה 45 שנה, הלכה לעולמה בגיל 87 ● פרידה מהמדענית שהחלה בגיל צעיר לבצע ניסויים בבית וגילתה את הסודות הבסיסיים של החיים והבנת תפקיד הריבוזום

יואב גולן, מנכ''ל ובעל השליטה בקבוצת חמת / צילום: רמי זרנגר

סגירת הפעילות בטורקיה גבתה מחמת הפסד של 28 מיליון שקל

הכנסות חמת נותרו יציבות ברבעון השני, אך הפסקת הפעילות המפסידה בטורקיה הובילה להפסד של 11.2 מיליון שקל ● החברה מעריכה כי תמכור את נכסיה במדינה בכ־56.5 מיליון שקל

לוחמי צה''ל / צילום: דובר צה''ל

עד 2,500 שקל: ההפתעה שחיכתה בחשבון הבנק של משרתי המילואים

מענק "כלכלת הבית" החל להיות מופקד בחשבונותיהם של עשרות ומאות אלפי משרתי מילואים, כאשר הזכאים יכולים לקבל עד 2,500 שקל נטו בהתאם להיקף השירות ולסיווג היחידה ● התשלום מועבר אוטומטית ע"י צה"ל בשתי פעימות במהלך השנה, ללא צורך בהגשת בקשה מצד המשרתים

התפלת מים / צילום: איל יצהר

חמישה מתקני התפלה הושבתו. האם צפוי מחסור במים בישראל?

עכירות חריגה במי הים הובילה להשבתה יזומה של רוב מתקני ההתפלה הגדולים בישראל, וגם ניסיון להחזירם לפעילות לא החזיק מעמד ● מה גרם לתופעה, האם המים בברזים בטוחים לשימוש, מי עלול להיפגע ראשון ומתי המצב צפוי להסתיים? ● גלובס עושה סדר

פרידריך מרץ, קנצלר גרמניה / צילום: ap, Ebrahim Noroozi

הצעדים החדשים של גרמניה בתגובה לתקיפות רוסיות

ברלין מאשימה את מוסקבה בניסיון לפגוע במטוסים אוקראיניים ומחריפה את הצעדים נגדה, אך נמנעת בשלב זה מצעדים שעלולים להביא להסלמה ישירה ● שר הפנים: "אנחנו לא במלחמה, אבל סופגים התקפות היברידיות מדי יום" ● בצד הרוסי מכחישים את האחריות לתקריות

רשות המסים / צילום: איל יצהר

אחרי 15 שנה ברשות המסים: העו"ד שעובר לכסא הנאשם

הפרקליטות הגישה כתב אישום נגד עו"ד ורו"ח שמעון כהן, לשעבר בכיר ברשות המסים, ונגד איש העסקים דודי אפל, בגין עבירות מס, זיוף ועבירות על חוק חדלות פירעון וחוק איסור הלבנת הון ● עוד נאשמים בפרשה עו"ד אורלי טל, אף היא עובדת רשות המסים לשעבר שעבדה במשרדו של עו"ד כהן; צבי שפץ; חיים סלטר; ושלוש חברות שבשליטת כהן

מטה בנק ישראל בירושלים / צילום: בר לביא

הסיבות שדחפו את בנק ישראל להפחתת ריבית בפעם השלישית ברציפות

הבנק המרכזי החליט על הורדת הריבית מרמה של 3.5% ל-3.25%, בין היתר, לנוכח התמתנות האינפלציה אל מתחת לטווח יעד יציבות המחירים ● לפי הצהרת הוועדה המוניטרית, ההחלטה נועדה להמריץ את המשק שעדיין נמצא מתחת לקו המגמה במגוון תחומים ● ההחלטה מגיעה למרות המתיחות הגאופוליטית הגוברת, וכאשר בארה"ב ובמדינות נוספות ברחבי העולם דווקא נרשמות ציפיות גוברות להעלאות ריבית

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: לע''מ

הורדה או עמדת המתנה? מה צפוי בהחלטת הריבית של בנק ישראל

הוועדה המוניטרית עומדת היום בפני הכרעה מורכבת: הורדת ריבית שלישית ברציפות או עצירה לצורך מעקב ● הנתונים המקומיים התומכים בהפחתת ריבית נתקלים ברוח גבית ניצית בעולם ובסיכונים פיסקליים ● האנליסטים חלוקים, ובשווקים נערכים לתגובה חדה בכל תרחיש

רשת חללי העבודה ROOMS מבית פתאל רעננה / צילום: יח''צ

ללא מזומנים: הפניקס משקיעה במשרדים של פתאל לפי שווי של 1.4 מיליארד שקל

רשת המלונות תאחד את פעילויות המשרדים שלה, פתאל וורקספייס (ROOMS) וסוויצ'אפ, לחברה אחת בה תשקיע הפניקס, בתמורה להעברת חלקה בבית הוורד בגבעתיים ● עבור פתאל העסקה מציפה ערך של כ-400 מיליון שקל

מה צפוי בשווקים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

זה החודש הכי גרוע בוול סטריט, אבל בתל אביב התמונה אחרת לגמרי

חודש ספטמבר ידוע לשמצה בוול סטריט בתור חודש של ירידות ● מחקר מסביר כי יש קשר בין פתיחת שנת הלימודים לתנודתיות הזו ● ובינתיים בתל אביב נראה שלא שמעו על "אפקט ספטמבר", ובכמעט מחצית מהמקרים הוא אף הניב תשואה גבוהה מהממוצע

מייק קוהאן, בעלי קוהאן פרופרטיס / איור: גיל ג'יבלי

"אירועים דומים לא יחזרו", טען הבעלים, ומיד חזר למשוך מיליונים מקופת החברה

אחרי שמייק קוהאן טען בפני מחזיקי האג"ח כי משיכות הכספים מקופת חברת הנדל"ן שבבעלותו לכיסו הפרטי נעשו בתום-לב, התברר השבוע כי הוא המשיך לעשות זאת גם לאחר מכן וצבר חוב של 4 מיליון דולר ● בעקבות אי-הסדרים הוא עזב את תפקיד המנכ"ל, אך יכהן כנשיא

יהודה ושומרון / צילום: Shutterstock, dominika zara

בכירים ביטחוניים לשעבר מזהירים: זה האיום שמדאיג יותר מאיראן

כותרות העיתונים בעולם: דיווח שמליציה סודאנית הגיעה לביקורים חסויים בישראל, בכירים במערכת הביטחון מזהירים מהאלימות של המתנחלים ביהודה ושומרון, וג'יי די ואנס מנסה להתקרב מחדש ליהדות ארה"ב ● גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל 

מטוס של יונייטד איירליינס / צילום: Shutterstock, Felix Tchvertkin

החזרה של יונייטד ודלתא לנתב"ג בסכנה? האזהרה החריגה של ארה"ב

יונייטד ודלתא צפויות לחזור לישראל בשבוע הבא, רגע לפני החגים, אך אזהרת השגרירות האמריקאית מפני הסלמה באזור וביטולי טיסות מעוררת סימני שאלה ● שתי החברות מציעות יחד 3 טיסות יומיות, וביטולן עלול להשאיר כ־1,000 נוסעים ביום ללא חלופה ● אם יעזבו שוב, ייתכן שלא ישובו לישראל עד 2027

אביב שפירא / צילום: באדיבות XTEND

חברת הרובוטיקה מישראל שמגיעה לוול סטריט לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר

חברת הרחפנים הישראלית אקסטנד תחל להיסחר ביום שישי בניו יורק תחת הסימול XTND, לאחר מיזוג עם חברה אמריקאית ● החברה, שהחלה כמיזם גיימינג והוסבה למענה ביטחוני, גייסה 152 מיליון דולר - בין המשקיעים גם אריק טראמפ ● המנכ"ל אביב שפירא: "ציון דרך משמעותי במסע שהתחיל בישראל"

אוטובוסים חשמליים של TST / צילום: TST

לא רק בישראל: חברת האוטובוסים דן כובשת את פורטוגל

חברת TST שבהחזקת קבוצת דן ב-51%, המפעילה את התחבורה הציבורית במטרופולין ליסבון מאז שנת 2022, דורגה ראשונה בסקר שביעות רצון נוסעים ● במקביל, בימים אלו משלימה החברה מעבר להחלפת כלל צי האוטובוסיים לחשמליים

שי בנישו, מנהל השקעות הנוסטרו, מגדל ביטוח ופיננסים / צילום: יוסי צבקר

מנהל ההשקעות שבטוח: זה מה שיקרה לבורסה אחרי הבחירות

שי בנישו, מנהל השקעות הנוסטרו של מגדל, אופטימי לגבי השוק המקומי ● הוא ממליץ לנצל את ההזדמנויות באג"ח האמריקאיות ומסמן את מניות הפיננסים, אבל גם ממליץ להתרחק מנדל"ן מניב - "עד שלא נבין את ההשפעה של ה־AI"

חיסכון פנסיוני / צילום: Shutterstock

המגמה התהפכה: מה עשה החיסכון שלכם באוגוסט?

אחרי חודשיים חלשים: העליות בשווקי המניות והאג"ח בארץ ובעולם החזירו את הירוק לחסכונות באוגוסט ● המסלול הכללי עלה ב-1.1%, והמסלול המנייתי זינק ב-2%, למרות התחזקות השקל שקיזזה חלק מהתשואות ● מתחילת השנה: המסלול המנייתי רושם זינוק ממוצע של 11%

תערוכה של אנדוריל. בעיגול: עמיקם נורקין / צילום: shutterstock, דובר צה''ל

מסתמן: עמיקם נורקין, מפקד חיל האוויר לשעבר, ינהל את פעילות אנדוריל בישראל

האלוף במיל' עמיקם נורקין נבחר להוביל את הפעילות המקומית של ענקית הדיפנס־טק, וצפוי להעמיק את העבודה מול מערכת הביטחון והתעשיות הישראליות ● במקביל, לגלובס נודע שהחברה מנהלת סבב גיוס ענק: היקפו הגיע נכון להיום לכ־10 מיליארד דולר, והוא טרם נסגר

יאנגטיאן שו / צילום: ap, Xu Yangtian

האיש המסתורי מאחורי ענקית האופנה הסינית

מי שהחל את דרכו במכירת שמלות כלה ברשת והתרחק מאור הזרקורים, הפך למיליארדר שמוביל את אחת מחברות האופנה המשפיעות בעולם, אך גם מעורר ביקורת על תנאי העבודה בשרשרת הייצור שלה