גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הוליווד מחפשת את "מסודרים" הבא

עקב הביקוש האמריקני לתוצרת ישראלית, יופקו יותר סיטקומים ישראליים ■ ג'רי לוין, במאי ומפיק שאחראי ל"התרסקות", ודארן סטאר, יוצר "סקס והעיר הגדולה", מדברים על המגמות שישתקפו בקרוב על מסך הטלוויזיה

רביעי האחרון, "סדנאות תל-אביב לוס-אנג'לס", סינמטק תל-אביב. היום השני ללימודים האינטנסיביים בכיתת האמן שמעבירה משלחת הוליוודית מכובדת, הכוללת תסריטאים, בימאים, מפיקים ומנהלים בכירים בתעשיית הטלוויזיה האמריקנית, לאנשי קולנוע וטלוויזיה מקומיים. הלימודים יימשכו עד ל-31 ביולי, ועד אז אמורים שני הצדדים להיות מרוצים: הישראלים ילמדו איך מגשימים את החלום ההוליוודי, ואולי חלקם אף יצליחו למכור לחברי המשלחת רעיון לסדרה חדשה.

מי יודע, אולי "סיינפלד" הבא מונח בתיקו של אחד התלמידים הישראלים, מתורגם לאנגלית ובכוננות שליפה. חברי המשלחת, יהודים כולם, ישמחו לקבל סינופסיס מבטיח בתמורה לתרומת כלים ויידע לאחיהם בציון.

פולישוק / צלם עודד קרני

בדרך לחו"ל? פולישוק

זו השנה ה-11 של סדנאות שותפות תל-אביב לוס-אנג'לס, שנערכות ביוזמת הפדרציה היהודית. והשנה, נמנים האורחים עם צמרת תעשיית הטלוויזיה ההוליוודית. ביניהם דארן סטאר, יוצר "סקס והעיר הגדולה", "בוורלי הילס 90210", ו"מלרוז פלייס"; ביל מאסטרס - תסריטאי "סיינפלד" ו"מרפי בראון"; ג'רמי קליינר, מפיק בכיר בחברת ההפקות " Plan B" של בראד פיט, שהפיקה בין היתר את "השתולים", "צ'ארלי בממלכת השוקולד", "ההתנקשות בג'סי ג'יימס ע"י רוברט פורד הפחדן".

עוד הגיעו - גייל ברמן, מפיקת קולנוע וטלוויזיה, בעבר נשיאת "פוקס", שבה הפיקה את "24", "האוס", "איש משפחה", "באפי ציידת העכברים"; ג'רי לוין, שחקן, במאי ומפיק טלוויזיה ותיק ("מונק", "כולם שונאים את כריס", "התרסקות", "שעת הדמדומים"), ונינה טסלר, נשיאת חטיבת הבידור של רשת CBS האמריקנית, האחראית על להיטים כמו "CSI ", "היחידה", "ER ", "לויס וקלארק", "אחיות" ועוד.

חי בהישרדות

אחרי שטסלר סיימה את הרצאתה על הצורך של שוק הטלוויזיה ב"קול חדש" - כלומר, ביוצרים חדשים ומקוריים שיפתחו להיטים בז'אנר הסיטקום והדרמה, ועל כך שכדי להצליח בשוק האמריקני לא די בלהיות יוצר מבריק ששולט ביצירה שלו, אלא נחוץ באורח אקוטי "show runner" - היינו, שותף מסייע ובעל ניסיון, עלה לבמה הבמאי ומפיק הטלוויזיה הוותיק ג'רי לוין, וסתר את דבריה.

לדבריו, ה-"show runner" הוא תפקיד די מיותר, מין נטע זר בהליך ההפקה, כזה שנמצא שם מטעמים פוליטיים - כנציג בעלי הסטודיו שלדבריו "לא מבינים כלום ולא מתעניינים בכלום, מלבד במוצר המסחרי הגמור שיביא להם כסף. בעיניו ה-"show runner" מתאים את הפורמט המקורי לצרכים המסחריים של הרשת והופך אותו למוצר שצריך למכור. "ההבדלים בין הרעיון המקורי לתוצאה הסופית", אומר לוין, "תהומיים". הבדלי הגישות בין היוצר למפיק יוצרים תמהיל מרתק, ובמקרה של טסלר ולוין - זוג נשוי, גם משעשע.

לוין: "אנשי הרשת זורים אימה. הם משליטים פחד, אף אחד לא מעוניין להתעמת איתם, או לא לענות להם. הם פוליטיקאים, והם לא מבינים מאיפה אנחנו יוצרים. אני בכל בוקר יוצא למלחמה. אני לא יודע מה עומד לקרות. אם זה השחקן שיתחרפן, הפקידים של הרשת שצובאים על הסט ומעירים הערות, תפאורה שאינה במקומה. מערכת שלמה נגדך. איך שורדים? משחקים את המשחק. זורמים עם זה. להיות במאי בהוליווד זה 99 אחוז פוליטיקה".

לא מחפשים אמנות

למרות הביקורתיות שהוא משמיע, לוין רחוק מלהישמע ממורמר. אולי בגלל שאין לו סיבה אחת להיות כזה. לוין הוא אחד הבמאים העסוקים בתעשיית הטלוויזיה האמריקנית ב-20 השנים האחרונות. הוא הפיק וביים עשרות פרקים לסדרות, ובין לבין הוא מקפיד להופיע בתפקידי אורח בסדרות שונות ("וויל וגרייס", "שיקגו הופ", "מונק", ורבות אחרות) ובתפקידים קטנים בסרטים.

לוין: "בארה"ב, סדרה שלא משיגה תוצאות רייטינג, יורדת מהמסך אחרי ארבעה פרקים, כפי שקרה עם הרימייק ל'האקס המיתולוגי' של סיגל אבין הישראלית. גם סרט שעולה על המסכים, יש לו שבועיים - שני סופי שבוע להביא קהל. אם לא - הוא יורד".

* לפעמים לוקח לקהל זמן להתחבר לקונספט, לדמויות.

"אנחנו בשואו-ביזנס. לא שואו-שואו. אנחנו רוצים פרסומות. איטס אבאוט דה מאני. אל תשלה את עצמך. אם אתה לא עושה כסף, אתה בחוץ. הרשתות לא יכולות לתת מקום לסדרה בלוח השידורים על בסיס החשיבות התרבותית שלה. אולי בישראל זה אפשרי".

"זה ההבדל בין ישראל לארה"ב. אתם מחפשים אמנות. אנחנו מתעניינים בפרסומות, בכסף. סדרה בת עונה אחת לא מביאה פרסומות. קח את 'חברים', שידורים חוזרים של הסדרה נמכרים לכל העולם במשך שנים. אם עולה להפיק פרק 4 מיליון דולר, הם יודעים שהמכירות ממנו יגמדו את הסכום הזה.

סקס והעיר הגדולה / צלם יחצ

רוצים סיטקום עם הרבה פרקים. "סקס והעיר הגדולה"

"רשתות השידור האמריקניות מעוניינות בסיטקום שמייצר 200 פרקים. זה הכול מתבסס על דמויות מעניינות, ועל איך למתג אותן, כך שהסדרה תרוץ 10 שנים והרשת תוכל למכור אותה בכל העולם. מה שנקרא 'ג'ק פוט'. 'חברים', 'חופשי על הבר', 'סיינפלד', 'פרייז'ר' - הן סדרות שהיו ג'ק פוט. אף אחד לא רוצה לייצר עונה אחת של 13 פרקים, ולהפסיק כי סיפור העלילה הסתיים. כמו שאף רשת לא תרצה לקנות 13 פרקים.

אולם הסינמטק התמלא מפה לפה כשדארן סטאר הקרין את הפיילוט של 'סקס והעיר הגדולה', שאותו צילם, לדבריו, בפחות משבוע ימים. סטאר: "הייתי נרגש להיות זה שמרים את דגל השחרור המיני, שמצהיר שכך מתנהגות נשים בעולם בימינו. אף אחד לא שם לב לזה עד אז. לא רציתי פיילוט טיפוסי. רציתי לתת הרגשה של סרט קולנוע. עם voice-over, כמו בסרט דוקומנטרי".

סטאר, כמו נינה טסלר לפניו, מדגיש את חשיבותו של תסריט במכירת סדרה לרשת שידור, ומדריך את חניכיו כיצד ליצור כזה.

סטאר: "תסריט טוב ושחקן ראשי שמתאים לתפקיד, זה הרבה יותר חשוב ומוצלח מאשר למצוא כוכב. הצלחה של סדרה מבוססת על חיבור בין קהל לדמויות, והטלוויזיה היא זו אשר מייצרת את הכוכבים שלה. אם יהיה חיבור בין הקהל לדמות ראשית, הוא כבר יהפוך לכוכב".

"כסף אינו הפקטור העיקרי. זה נחמד כשיש לך את האפשרות הכספית להשקיע בצילומים יפים, אבל כל זה יבוא אחר כך. תקבל את זה אחרי שתמכור את התסריט המצוין. צריך הרבה מזל ותזמון, אבל תסריט טוב שם אותך על המפה. 90% מהדרך זה תסריט".

"הכי חשוב לזכור, שפרק הפיילוט הוא ה-DNA של הסדרה. הקונספט של הסדרה מובע בו, היחסים בין הדמויות עקביים לכל אורך חיי הסדרה. הפיילוט כולל את כל מה שחשוב בסדרה, את כל האספקטים, וחשוב במשך הזמן לחזור לפרק הפיילוט כדי לגלות מחדש מה היתה הכוונה הראשונית. למעשה, הפיילוט הוא הפרק הטוב בסדרה".

המגמות השולטות בהוליווד

הז'אנר:

הז'אנר החדש שהוליווד מחפשת הוא סיטקום בן חצי שעה, עם דמויות מעניינות שיכולות להפוך לאייקון תרבות. זאת בהשקעה של 1.4 מיליון דולר לפרק. בעקבות הביקוש האמריקני לתוצרת ישראלית, והחתירה לסדרות להיט עם הרבה עונות המשך, יופקו בעתיד הקרוב יותר סיטקומים ישראלים. אל תופתעו אם "פולישוק" תחזור לעונה שנייה בישראל, ולעונה ראשונה בגרסה האמריקנית ב-CBS.

התמורות:

התמורות שחלות בימים אלה בתעשיית הטלוויזיה האמריקנית ושיגיעו קרוב לוודאי למסך הישראלי מקדמות ריבוי ערוצים, הרבה רשתות שידור קטנות וחברות כבלים קטנות עוד יותר, המציעות שפע של תוכניות בידור, לסוגים שונים של קהל. מה שמאפשר כניסה של כוחות חדשים לשוק, כמו תסריטאים ובמאים ישראלים, ויותר פורמטים שיירכשו לעיבוד מחודש.

התופעה:

השנה התהפכו היוצרות: אם בשנים קודמות היוצרים הישראלים ניסו למכור סדרות ולפלס דרך לתעשייה האמריקנית, השנה, האמריקנים הם שמעוניינים לקנות. רצוי סיטקום שאפשר לייצר ממנו 200 פרקים. כמו "מסודרים", שכבר נמכר.

עוד כתבות

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

"בעל 4 להבים מתוצרת ישראל": הרחפן שיכול לתקוף גם באספהאן

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

נשיא ארה''ב ג'ו ביידן / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דיווח: ביידן שוקל לספק לישראל נשק ביותר ממיליארד דולר

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ממשל ביידן שוקל לספק פגזי טנקים, מרגמות וכלי רכב צבאיים ● מדובר באחד ממשלוחי הנשק הגדולים מאז 7 באוקטובר

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט