גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קוסמטיקה אורגנית: מה עומד מאחורי הבטחות היצרנים ואילו מוצרים קיימים בשוק?

בתחום הקוסמטיקה האורגנית אין פיקוח, וגם אין הוכחה כי השימוש במוצרים אלה בטוח יותר, יעיל יותר או מומלץ יותר ■ אם בכל זאת בחרתם לעבור לטיפוח אורגני, כדאי לקרוא את האותיות הקטנות שעל האריזה

המגמה האורגנית לא פסחה על שוק מוצרי הטיפוח והמודעות הגוברת גורמת לשוק הקוסמטיקה האורגנית לגדול בקצב מסחרר. אם בעבר ניתן היה למצוא מוצר טיפוח אורגני רק בחנויות טבע, על מדף צידי ונידח, כיום גם בסניפי הפארמים השונים ניתן למצוא קוסמטיקה אורגנית. אולם מאחר שלא קיים עדיין תו תקן אחיד למוצרים אלה, זהו תחום פרוץ למדי.

מהי קוסמטיקה "אורגנית"?

בעולם לא קיימת תקינה אחידה למוצרי קוסמטיקה אורגניים. הארגון הבולט ביותר המעניק תו תקן אורגני הוא "אקוסרט" (ECOCERT) הצרפתי. הקריטריונים שלו קובעים שעל המוצר להכיל 95% של מרכיבים ממקורות צמחיים ולפחות 10% של מרכיבים אורגניים. בנוסף, חל איסור על שימוש במרכיבים סינטטיים והאריזות עצמן צריכות להיות מחומרים שניתן למחזר.

לטענת משרד הבריאות, בארץ לא קיים כיום סטנדרט למוצרי קוסמטיקה אורגניים. הכיתוב "אורגני" מאושר על-ידי משרד הבריאות בעת מתן רישיון בתנאי שהיבואן או היצרן המקומי מציג תעודה כי נבדק על-ידי ארגון "אקוסרט", ולאחר שביצע בדיקת הרכבים, ריכוזים, חומרי גלם ותהליכי ייצור.

חגי רבן, מנהל חברת אגריאור העוסקת בפיקוח ואישור של מוצרים אורגניים המיוצרים בארץ ומאושרים על-ידי חברת "אקוסרט", מוסר כי ישנה טיוטה לתקן שהוכנה על-ידי הארגון לחקלאות אורגנית, אך הוא עדיין לא פעיל. לדבריו, "התחום לא מוסדר בסטנדרטים ברורים, וישנם יצרנים המייצרים מוצרים אורגניים מצוינים אך הם עדיין לא נושאים תו תקן".

אחת מהחברות המוכרות והידועות ביותר בעולם בשוק המוצרים האורגניים היא "ד"ר האושקה" הגרמנית, הפועלת כבר 40 שנה. לדברי גרי קולברג, נטורופת ומנהל המותג "ד"ר האושקה" בישראל, בשנה האחרונה קם גוף-על אירופאי חדש המעניק תו תקן למוצרי קוסמטיקה טבעיים ואורגניים בשם NA-TRUE המקובל על-ידי מספר חברות אורגניות, והוא בעל תקנים מחמירים יותר מאשר ארגון "אקוסרט", "אני מקווה שתו התקן של ארגון NA-TRUE יהפוך לסטנדרט מקובל גם בארץ".

עוד הוא מוסיף, כי בעת רכישת מוצר אורגני חשוב לבדוק את רשימת המרכיבים ולוודא שהם אכן אורגניים וטבעיים. "לא כל מוצר קוסמטי המתהדר בכיתוב "טבעי" הוא מוצר אורגני. ישנן יצרניות המכריזות על מוצריהן "כטבעיים" או ככאלה המכילים "מרכיבים טבעיים", אך כאשר בודקים היטב את רשימת המרכיבים, לרוב נמצא אחוז גבוה של מרכיבים שאינם מותרים לשימוש בקוסמטיקה האורגנית." קולברג מציע למדקדקים להשתמש במילון המונחים הבינלאומי "Inci" לחומרי הגלם של הקוסמטיקה, אותו ניתן למצוא ברשת האינטרנט.

הישראלים נכנסים לשוק

גם חברות הקוסמטיקה הישראליות גילו את השוק המתפתח ואת הביקוש הגובר לתכשירי טיפוח אורגניים. בין החברות האלה ניתן למצוא את "דר' רון כדיר", "סבון של פעם", "ספרינג", ו"ג'יג'י", אשר השיקו קו מוצרי טיפוח אורגני, הנושא את תו התקן של ארגון "אקוסרט".

ישנם גם מספר יצרנים מקומיים של תכשירים קוסמטיים המוגדרים כאורגניים למרות שאינם נושאים תו תקן כלשהו. חלקם נמצאים בתהליך לקראת קבלת תו תקן אורגני מאחד הארגונים הוולונטריים וחלקם אינם מעוניינים בקבלת תו תקן מגופים פרטיים.

אבנר טלמון, הבעלים של "בית הבד של הגולן", מייצר תכשירי טיפוח אורגניים המבוססים על שמן זית אורגני אותו הוא מייצר. לדבריו, "על מנת להסדיר את המצב הקיים כיום, משרד הבריאות צריך ליצור תו תקן למוצרים אורגניים, בהתאם לתווי התקן הוולונטריים המקובלים כיום בעולם, ולאחר מכן לעקוב ולבדוק את המוצרים המצהירים על עצמם כאורגניים, באופן אקראי וסטטיסטי, מבלי שהיצרנים ידעו על כך. אם יימצא כי אין תאימות בין מה שכתוב על האריזה למה שיש במוצר בפועל, אז צריך להעמיד את היצרן לדין באמצעים מחמירים. רק כך ניתן יהיה לשמור ולפקח על השוק האורגני".

ביחס למחירים טוען קלברג, כי מחירי המוצרים האורגניים אינם גבוהים במיוחד. "אם משווים אותם למוצרי קוסמטיקה פשוטים הם אומנם מעט יותר יקרים, אך בהשוואה למחירים של חברות הקוסמטיקה היוקרתיות הם בהחלט אינם גבוהים במיוחד ולעיתים אף זולים מהם".

חשוב לזכור, כי חומרי הגלם של התכשירים האורגניים חייבים להיות ממקור אורגני כך שלעיתים הדבר מייקר מעט את המוצר, אך לא במידה ניכרת לעומת מוצרים רגילים.

פריחה בבתי-הטבע ובפארמים

לצד החברות הגדולות המשיקות סדרות טיפוח אורגניות, ניתן למצוא גם חברות קטנות יותר המייצרות קוסמטיקה אורגנית הנמכרת בעיקר בבתי-טבע. קטן או גדול - כולם מצביעים על עלייה במכירות בתחום.

איתן ששון, סמנכ"ל השיווק של רשת ניו-פארם, מוסר כי "אין ספק שהמגמה האקו-אורגנית העולמית, הן במזון והן במוצרים הקוסמטיים, תגיע לישראל עד סוף 2010". לדבריו, "שמוצרי חברת וולדה האורגנית הם הנמכרים ביותר ברשת וסדרת מוצרי התינוקות מככבת במכירות ונמצאת בגידולים מרשימים של יותר מ-50%".

אילן שקד, מנהל שיווק וסחר בית מרקחת וטבע ברשת סופר-פארם, מוסר כי "יותר ויותר צרכנים מעדיפים לצרוך מוצרים טבעיים שאינם סינטטיים ו/או מיוצרים מכימיקלים בתהליכי ייצור ידידותיים לסביבה. בישראל השוק נמצא אמנם בשלבי התחלה, אך אני מעריך שהוא יתבסס ויצמח משמעותית, עם היציאה מהמיתון".

מרשת חנויות הטבע "ניצת הדובדבן" נמסר, כי במהלך השנה האחרונה נעשה שינוי במחלקת הקוסמטיקה האורגנית והוכנסו מספר יצרניות חדשות העונות על קריטריונים יותר מחמירים.

גיא פרוביזור, מנכ"ל "עדן טבע מרקט", מציין אף הוא שהמודעות לשימוש במוצרי קוסמטיקה אורגנית נמצאת בעלייה מתמדת. לטענתו, "במהלך המחצית הראשונה של שנת 2009 היה גידול של כ-30% בהיקף המכירות של מוצרי קוסמטיקה אורגנית ברשת, לעומת המחצית המקבילה בשנת 2008". המוצרים האורגניים הנמכרים ביותר ברשת הם: קרם לחות ורדים של "דר' האושקה", סדרת מוצרי התינוקות של "וולדה" וקרם גוף של "אורגניקס קוסמטיקס".

מה ההבדל בין אורגני לרגיל?

לדברי ד"ר אינס ורנר, מומחית לרפואת עור ואסתטיקה, "לא קיים הבדל משמעותי בין קוסמטיקה רגילה לאורגנית". לדבריה, "מוצרי הגלם המהווים את הבסיס בכל התכשירים הם דומים, וכמו בקוסמטיקה הרגילה גם בקוסמטיקה האורגנית חייבים להשתמש בחומרים משמרים על מנת לשמור על אורך חיי המדף של התכשירים. תכשיר שאין בו חומר משמר יתקלקל (יהיה מזוהם על-ידי חיידקים או עובש) תוך זמן קצר".

בנוסף לכך מדגישה ד"ר ורנר כי לא הוכח בשום מחקר מדעי כי המרכיבים של מוצרי הקוסמטיקה ה"רגילה" באמת מזיקים לגוף ולעור, ותופעות של אלרגיה יכולות להיגרם גם ממוצרים אורגניים. "חברות הקוסמטיקה הגדולות והמוכרות עורכות מבחנים ופיקוח קפדניים ביותר למוצרים חדשים היוצאים לשוק, והם נבחנים על מספר רב של נסייניות על מנת לבדוק את בטיחותם ויעילותם. כל אותם מוצרי קוסמטיקה רגילים מאושרים כמובן על-ידי משרדי הבריאות, כך שהם בטוחים לשימוש".

דר' רון כדיר מסכים עם הטענה שהקוסמטיקה הרגילה לא אמורה להזיק, אך מוסיף כי "למרות שאין עדיין שום מחקר מדעי מוכח, ברור לו שהחשיפה לכמות מועטה של חומרים סינטטיים וחומרים משמרים יכולה רק להועיל מבחינה בריאותית, ולכן עדיף להשתמש במוצרים המכילים כמה שפחות חומרים סינטטיים, כימיים ומשמרים".

ענת סגל, קוסמטיקאית ונטורופתית בעלת חברת "סגל אורגניקס", טוענת כי "המרכיבים בקוסמטיקה הרגילה ביניהם, חומרי השימור, תוצרי הלוואי של הנפט והצבעים המלאכותיים מזיקים גם לעור וגם לסביבה. לעומתם השמנים האתריים ותמציות הצמחים המשמשים כבסיס למוצרי הטיפוח האורגניים, הרבה יותר בטוחים לשימוש. הם מועילים ומיטיבים עם העור גם בטווח הקצר וגם בטווח הארוך ובנוסף אינם פוגעים בסביבה. השמנים האתריים מאזנים בצורה נכונה את העור ומשמשים כחומר משמר".

הרשימה השחורה

מרכיבים האסורים לשימוש במוצרים אורגניים:

* סודיום לורייל סולפט (SLS): חומר מקציף כימי הנפוץ בשימוש במשחות שיניים, בתכשירי שמפו, קצף גילוח וקצף אמבט. מסיר שומן ולכלוך, אך עלול לגרום לגירוי בעיניים ובעור.

* מלחי אלומיניום: מופיעים בדאודורנטים, אוטמים את הנקבוביות בעור, ועלולים לגרום לרגישויות בעור ולאדמומיות.

* תוצרי לוואי של תעשיית הנפט: שמן מינרלי, וזלין, פטרולאום, פטרולטום, פרפין ושמן פרפין - אוטמים את העור, עלולים לגרום לאלרגיות ולנזקים לא ידועים בטווח הרחוק.

* פארבנים: חומרים משמרים, עלולים לגרום לאלרגיות ולתופעות לוואי.

* צבעי מאכל סינטטיים: עלולים לגרום לאלרגיות ולתופעות לוואי.

* תמציות ריח סינטטיות: עלולות לגרום לאלרגיות ולהחליש את המערכת החיסונית.

* חומר מהונדס גנטית: למשל חומר צמחי שהזרעים שלו הושבחו בהנדסה גנטית.

* ננו טכנולוגיה: חלקיקים זעירים העלולים לחדור לעומק העור.

בעיה של ריח?

הריח הלא נעים שלווה בעבר מוצרי קוסמטיקה אורגנית שופר באמצעות פיתוחים חדשים.

חיים זר, סמנכ"ל ג'יג'י מעבדות קוסמטיקה, טוען כי אם בעבר היה קשה לייצר מוצרים אורגניים במרקמים נוחים לשימוש ובריחות נעימים, בשנתיים האחרונות, יצרניות חומרי הגלם גילו את הפוטנציאל של השוק האורגני והחלו לייצר מבחר גדול יותר של חומרי גלם הנושאים את תו התקן של חברת אקוסרט.

"ככל שמבחר חומרי הגלם האורגניים גדל, כך ניתן לייצר מבחר תכשירים בעלי מרקם נוח לשימוש וריח נעים, ולהרחיב את מגוון המוצרים".

רונן זוהר, מנכ"ל "סבון של פעם", מוסיף, "בתכשירים האורגניים קשה להשיג את אותו הריח והמרקם כמו במוצרים הרגילים, אך לאחר הרבה פיתוחים, הצלחנו להגיע לתוצאה משביעת רצון. המוצרים הנמצאים כיום בשוק הם בעלי ריח נעים ומרקם נוח לשימוש, והביקוש לקו המוצרים האורגניים, הולך וגדל".

11

עוד כתבות

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

גורם ישראלי בכיר לניו יורק טיימס: "היינו קרובים לעסקה, חמאס הקשיח עמדות - בגלל נתניהו"

ישראל החלה הבוקר בפינוי אוכלוסייה אזרחית מאזור רפיח ●  3 לוחמים נפלו במטח שנורה אתמול מאזור רפיח לכרם שלום ● צה"ל והשב"כ תקפו מרכז פיקוד של חמאס במתחם אונר"א במרכז הרצועה ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • כל העדכונים

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

בורסת שנחאי, סין. / צילום: Shutterstock

עליות באסיה; ביפן ובקוריאה אין היום מסחר

שנגחאי עולה ב-1% ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: אין הצדקה אמיתית לגל הנרחב של העלאות המחירים

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס ז'בזינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יום המסחר צפוי להיפתח בירידות שערים ● הדולר מזנק מול השקל בעקבות ההתחממות בדרום ● מיטב: הצריכה הפרטית עלתה והקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% ● באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בחסר עמוק" ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה 

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע