גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הנטבוקים צוללים למטה

סקירת תמונת המצב בשוק המחשבים הניידים מגלה מלחמת מחירים חסרת רחמים

בחודשים האחרונים נראה היה שחזית המחשבים הניידים מתייצבת ונרגעת. אחרי רצף סוער של חידושים טכנולוגיים והשקה של מעבדים בשנה שעברה, המשיך הענף ליהנות ממומנטום בריא של מכירות גלובליות, בעיקר בפלח ה-NETBOOK. הבעיה היא, שמנוע המכירות כרגע הוא לא חדשנות טכנולוגית אלא דווקא מלחמת מחירים אגרסיבית.

מחשבי המנהלים בסכנת הכחדה

מי שיסייר כיום במזרח הרחוק, או אפילו באתרי המכירות האינטרנטיים במזרח, יוכל למצוא דגמי נטבוק עדכניים של מותגים מוכרים ב-200-250 דולר. אפשר למצוא "סטוקים" של דגמי דור ראשון אפילו בטריטוריה של 150 דולר ומטה לדגם עם מסך 10 אינץ' ומערכת הפעלה מובנית.

לצלילת המחירים הזו, שנראה כאילו אין לה תחתית, אחראית תחרות בין עשרות יצרני מחשבים, שנכנסו לפלח הזה, החל ממותגי יוקרה וכלה בשלל יצרנים נטולי-שם מסין, שכולם משווקים מפרטים טכניים כמעט זהים ודגמים עם עיצוב חיצוני, שנראה כמו שכפול גנטי.

כדי להיחלץ מהשקיעה מטה מנסים חלק מהיצרנים להגדיל כיום את גודל המסכים ותוך כדי כך הם מאיימים בסכנת הכחדה על פלח "מחשבי המנהלים" עם מסך בגודל 12 אינץ' ומשקל של פחות מקילו וחצי, שלפני שנתיים-שלוש היו מוצרי High-End יקרים ורווחיים.

אינטל, שמעבד ה-ATOM שלה מוביל את הפלח הזה, ניסתה לבלום את התופעה ולהגביל באמצעות רישוי את גודל המסך המרבי של מחשבי הנטבוק, אבל השד כבר יצא מהבקבוק ולאינטל צמחו מתחרים, שמוכנים לשווק מעבדי Low Cost גם למחשבים ניידים עם מסכים של 12 אינץ' ואפילו יותר.

צלילת המחיר בפלח מושכת אחריה גם את יצרני המחשבים הניידים הגדולים, שנלחמים על קיומם בשוק. חברת DELL, למשל, משיקה החודש בארה"ב את סדרת ה-17 Inspiron, עם תג מחיר חסר תקדים של 500 דולר.

בסכום של נטבוק ממוצע מקבלים מסך LED רוחבי ואיכותי בגודל 17.3 אינץ', שתומך ב-HD, מעבד דואל-קור מכובד, צורב, DVD, 2 ג'יגה זיכרון ומערכת הפעלה ויסטה.

גם אם משדרגים למעבד Core 2 מדור אחרון ולזיכרון מוגדל, עדיין נשארים מתחת ל-600 דולר. הגדולים מנסים לצוף

כמה מהמותגים ידועי-השם מסרבים להיכנע ומנסים למשוך את גבולות המחיר כלפי מעלה באמצעות עיצובים מרשימים וחומרים אקזוטיים, שמחפים על מפרט עיבוד מוכר.

חברת NEC למשל, השיקה בחודש שעבר ביפן את ה-VS7, מחשב נטבוק בעובי של 16 מ"מ בלבד עם גוף חסין זעזועים עשוי מגנזיום, מסך תומך ב-HD ומשקל של כ-750 גרם בלבד. אבל עם תג מחיר של כ-900 דולר ומפרט עיבוד סטנדרטי, הוא זכה תוך זמן לביקורות "נטבוק יקר מדי".

גם סוני סברה כי יש בכוחה לשנות טרנדים בשוק. בתחילת השנה היא השיקה, לאחר מסע חשיפה מתוחכם, את הנטבוק הקטנטן מסדרה P עם עיצוב סופר אלגנטי בצורה של "מעטפה" צרה וארוכה ומסך 8 אינץ'.

אלא שלא העיצוב, לא המיצוב של אביזר סגנון החיים וגם לא שם המותג היוקרתי Vaio סייעו להפוך ללהיט מסחרי את הדגם, בעל מפרט המחשוב הסטנדרטי שעולה 1,000 דולר.

כתוצאה נאלצה סוני לבצע החודש את מה שניסתה להימנע ממנו עד כה באדיקות: להשיק נטבוק תקני, שמיועד לפלח המרכזי של השוק ועולה 500 דולר. לסוני, נזכיר, יש הרבה מה להפסיד מגרירת שם המותג שלה לפלח הנמוך של השוק.

סדרת ה-Vaio שלה היא אחת המובילות בפלח מחשבי המנהלים היוקרתיים ויש לה סדרה קלילה וסופר-יקרה של מחשבים "אמיתיים" עם מסך 11 אינץ', שנמכרת ב-2,500 דולר ויותר.

אלא שהסיכון לקניבליזציה נזנח אל מול לחץ השוק ובתחילת יולי השיקה סוני את סדרת ה-W החדשה תחת השם Vaio, עם עיצוב מקובל, ומפרט נטבוק תקני - למעט כמה יישומי תוכנה מעניינים - וכאמור תג מחיר קונפורמיסטי של 500 דולר.

הדור הבא מעבר לפינה

מי שעשוי לחלץ את השוק מהקיפאון וממלחמת המחירים - לפחות עד שתתחיל חדשה - הם יצרני הצ'יפים ויצרני מערכות ההפעלה. לאינטל, למשל, מצפים חודשים אינטנסיביים, שיחלו ברבעון האחרון של השנה עם השקת הדור החדש של האטום, שמכונה בחברה Pine-Trail.

המעבד החדש לא מביא עימו פריצת דרך בעוצמת העיבוד - מהירות השעון שלו צפויה להיות דומה עד זהה לזו של המעבד הנוכחי, אולם הוא מצויד בארכיטקטורה משודרגת עם שני צ'יפים במקום שלושה, מעבד גרפי ובקר זיכרון שמובנים לתוך הצ'יפים, ותמיכה בזיכרון RAM מהיר יותר.

היתרונות שלו הם פיזיים: המעבד קטן יותר, צורך פחות אנרגיה ובעיקר פועל בטמפרטורות נמוכות יותר.

לא מדובר רק במניעת אפקט טיגון-הרגליים המוכר למשתמשי הנטבוק. העבודה הקרה גם משפרת את יעילות העיבוד ותאפשר לייצר לוחות-אם ללא צורך במאוורר קירור. המשמעות היא פתיחת פתח לעיצוב דגמי נטבוק סופר-דקיקים, שייצרו בשוק בידול וערך מוסף וייצרו טרנד אופנתי חדש - כמו הטלפונים החכמים.

אינטל מתכוונת גם לפתוח פער ביצועים בין המעבדים בפלח העממי לבין אלה של הניידים "הרציניים" כאשר תשיק סדרה חדשה של מעבדים ניידים מסדרת ה-Core-I7 החדשה, שעד כה הופיעה רק במחשבי פרימיום ביתיים.

הנתונים הטכניים עדיין לא פורסמו אולם בענף מצפים לקפיצה משמעותית בביצועים בזכות מעבדים גרפיים מובנים, זיכרון-מטמון מובנה של 4 ג'יגה, תמיכה בזיכרונות RAM מדור אחרון ומגוון רחב של גרסאות, החל מכאלה עם צריכה חשמלית סופר-נמוכה) ומהירויות שעון מתונות וכלה בתותחים כבדים עם מהירויות של 3.33 ג'יגה הרץ.

ועוד לא הזכרנו את מיקרוסופט, שבשיתוף עם יצרני נטבוקים מובילים פועלת כדי להטמיע את מערכת ההפעלה החדשה שלה חלונות 7 בדור חדש של דגמי נטבוק עם מסך-מגע. אמנם כבר ראינו בחודשים האחרונים כמה ניסיונות לשווק מחשבי נטבוק עם מסך מגע מתקפל ומערכת הפעלה XP. אולם אלה היו מגושמים ובעיקר יקרים.

לעומת זאת השילוב בין מסך המגע, שזוכה כיום לפופולריות אדירה בטלפונים, ומעבד קר שיאפשר להקטין את העובי, המשקל ותצרוכת החשמל, עתיד ליצור בעתיד את הנטבוק 2.0 - מחשב ידידותי, קל וקטן, שיאיים לא רק על המחשבים הניידים שמעליו אלא גם על הטלפונים החכמים, שמתחתיו.

עוד כתבות

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

חיזבאללה ירה לעבר חיילים במרחב הר דב, צה"ל השיב אש

החות'ים טוענים: "תקפנו ספינה ישראלית כאות סולידריות עם הפלסטינים" ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' ● כל העדכונים

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות