גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תג המחיר לפעילות התיירות הפרטית של דנקנר: 1.75 מיליון ד'

IDB אחזקות שבשליטת נוחי דנקנר אישרה למזג את פעילות גנדן תיירות ותעופה, הכוללת את ישראייר, נתור, צבר ועוד - תמורת סכום זה לתוך כלל תיירות הפרטית ■ פוטנציאל הסינרגיה הנגזר מהתייעלות - עד 64 מיליון ש' ■ העסקה כפופה לפרסום דו"חות ואישור עסקת בעלי עניין

1.75 מיליון דולר בלבד. זהו תג המחיר לפעילות התיירות הפרטית של נוחי דנקנר ואחרים אותה הוא מבקש להכניס בעסקת בעלי עניין לתוך קבוצת IDB שבשליטתו. פעילות התיירות, הכוללת גם מותגים כמו ישראייר, נתור וצבר, מרוכזת תחת גנדן תעופה ותיירות והיא צפויה להתאחד עם כלל תיירות הפרטית תחת השם IDB תיירות ותעופה, במטרה ליצור שחקן מובחן ומרכזי בשוק מבוזר זה. המחזור השנתי המשותף של השתיים מסתכם בכ-3.1 מיליארד שקל, ככל הנראה בחלוקה שווה בין השתיים.

דירקטוריון IDB אישר את העסקה אתמול לאחר שאושרה על-ידי ועדת הביקורת של הקבוצה, ולאחר 4 חודשים מאז הודיעה הקבוצה לראשונה על בחינת עסקה שכזו, במהלכה צורפה לגנדן תיירות ותעופה הערכת שווי מטעמו של רו"ח יצחק סוארי. כדי להוציא את העסקה לפועל, הגישה גנדן תיירות את דו"חותיה המקדמיים לרשות ניירות-הערך, ולאחר אישורם צפויים לראשונה להתפרסם הנתונים הכספיים של החברות הללו בעוד מספר שבועות.

רק לאחר מכן, תובא העסקה לאישור שליש בעלי מניות שאינם צד לעסקה במסגרת אסיפה, כלומר - 3.43% מבעלי כלל המניות של IDB אחזקות , חברת הגג של הקבוצה. אישורים נוספים הנדרשים הם של רונית קן, הממונה על הגבלים עסקיים. בינתיים התקבל אישורו של ראש מנהל התעופה האזרחית במשרד התחבורה וכן אישורם של מרבית הצדדים השלישיים להם הסכמים עם גנדן תו"ת.

איזו נדוניה מביאה איתה גנדן תיירות ותעופה?

בעיקר את קבוצת ישראייר (כ-93%) אותה רכשה ב-1997 - ובאמצעותה מחזיקה גנדן תיירות בחברות הבאות: טיסות פנים-ארציות ולחו"ל באמצעות ישראייר עצמה; נתור - חברה ציבורית לשעבר העוסקת בטיולים מאורגנים ומהווה סיטונאית תיירות; יוניטל ויוסי טורס - טיסות שכר ונופשונים, כסיטונאי וללקוחות פרטיים (בהתאמה) - כל אלו מרכזים 60% מהפעילות; חברה נוספת היא המילניום השלישי - חברה ציבורית שבה מחזיקה גנדן תיירות ב-30% (ומהווה נתח זהה מפעילותה של גנדן תו"ת) אשר חולשת על חברת הנסיעות צבר (45%) וחברת הכנסים והאירועים עידן חדש; ייצוג ושירותי מיקור חוץ לחברות תעופה זרות (של ירדן, רוסיה ושל bmi הבריטית) באמצעות Open Sky (כ-53%) המחזיקה ברבע ממניות AVIAREPS AG. פעילות זו מינורית עבור גנדן, ותורמת רק עשירית להכנסותיה.

גנדן תיירות ותעופה תמוזג, כאמור, לתוך כלל תיירות - חברה פרטית בבעלות מלאה של IDB פיתוח. האחרונה נמחקה מהמסחר בבורסה בתל-אביב במהלך מארס במסגרת הצעת רכש וכעת אף היא פרטית - ומוחזקת בבעלות מלאה של IDB אחזקות.

מהי הפעילות הנוכחית של כלל תיירות?

החברה שולטת (70%) בחברת הנסיעות דיזנהויז-יוניתורס המרכזת 80% מהפעילות. בנוסף, מחזיקה בבעלות מלאה בדיזנהויז תיירות ותעופה.

בעבר כללה החברה גם פעילות בתחום המלונאות, אשר נמכרה לאזורים ב-2007, וכדי לייצר תזרים מזומנים לאזורים - נמכרה לא מכבר שוב, הפעם לרשת מלונות פתאל. לקבוצה נכון לעכשיו אין פעילות בתחום המלונאות, גם לא תחת זרוע הנדל"ן נכסים ובנין . ואם באזורים עסיקנן, עסקת בעלי העניין האחרונה בקבוצה התרחשה לפני 5 שנים, כשגנדן השקעות, החברה האם העומדת מעל IDB אחזקות, מכרה לאזורים - אז חלק מקבוצת IDB - כ-7.5% ממניות GTC (שכיום בשליטת קרדן N.V ).

מה צפוי מהמהלך?

מילת המפתח היא סינרגיה, ובקבוצת IDB מעריכים את הפוטנציאל הסינרגטי המירבי משילוב שתי החברות תחת IDB תיירות ותעופה בכ-64 מיליון שקל, במונחי חיסכון בהוצאות - פוטנציאל שלא נכלל, מן הסתם, בהערכת השווי של סוארי. עד כה הזרימו בעלי השליטה בגנדן תיירות ותעופה 185.5 מיליון שקל, סכום שבטל בשישים ביחס לתמורה המוצעת בעסקה זו (1.75 מיליון דולר בלבד, כאמור), מה שגוזר לה תג מחיר נמוך באופן חריג. הלוואות הבעלים יומרו למניות.

מנגד, בשל החפיפה בין בעלי המניות בגנדן תיירות ותעופה הפרטית לבין בעלי המניות בקבוצת IDB, הם עשויים ליהנות מפוטנציאל ההשבחה של פעילות זו תחת הקבוצה הציבורית. יצוין, כי ההערכה היא שקבוצת IDB תצטרך להזרים עד 20 מיליון שקל בשנה הקרובה (עד אוגוסט הבא, א"ו) כדי לכסות את הגרעון בהון החוזר של הקבוצה (36.5 מיליון דולר נכון לסוף מארס במונחי פרו-פורמה, קרי, בהנחת המרת הלוואות הבעלים להון מניות). בקופת ישראייר (דרכה חולשת גנדן תו"ת על שאר החברות) נמצאים נכון לאותו התאריך למעלה מ-5 מיליון דולר.

הפוטנציאל הסינרגטי ינבע מצעדי התייעלות וחיסכון, כך שלא מן הנמנע שהמהלך עשוי לכלול פיטורים בפעילויות חופפות. נבירה בארכיון מעלה כי בקבוצת ישראייר הפרטית הועסקו נכון לנובמבר 2007 כ-600 עובדים. בעוד שעל מצבת כח האדם בגנדן תעופה ותיירות ניתן יהיה ללמוד מהדו"חות הכספיים לכשיתפרסמו, אבי בן-אסאייג, שכיהן כמשנה למנכ"ל וכסמנכ"ל הכספים של קבוצת שטראוס , החל את תפקידו בתחילת החודש כמנכ"ל IDB תיירות ותעופה. בכך, מהווה הוא הבכיר השני מקבוצת המזון שעובר לשורותיה של הקבוצה (הראשון הוא ארז ויגודמן, נשיא קבוצת שטראוס, שבאוקטובר יהפוך למנכ"ל מכתשים אגן ).

אם המוכרים לא ייהנו מהסינרגיה (במונחים כספיים), כיוון שזו אינה משתקפת בתמורת המכירה ל-IDB, הרי שהם כן צפויים להשתחרר מערבויות שהעמידו לטובת בנקים להבטחת פירעון חובותיה של גנדן תעופה ותיירות. כיום מרבית התחייבויותיה של קבוצת IDB למערכת הבנקאית אינה מגובה בשעבודים וכך גם אגרות החוב שהנפיקה. IDB מדווחת על ערבויות של 49 מיליון דולר לפחות בהן קשור דנקנר - במישרין ובשיתוף עם אבי פישר, משנה למנכ"ל IDB אחזקות, או בשיתוף גנדן אחזקות, החברה שעומדת מעל IDB אחזקות (פירוט מלא של בעלי העניין מופיע בתחתית הידיעה). 26.5 מיליון דולר מהסכום מיוחס לאשראי לרכישת מטוסי איירבאס בידי ישראייר.

ענף התיירות, שעבר שנה לא פשוטה, נמצא בתהליך של קונסולידציה, ומכיוון שיתרון לגודל הוא משמעותי בו, הרי שאיחוד בין שתי הקבוצות צפוי לשפר את רווחיותן. גנדן תיירות הוקמה על-ידי דנקנר לפני 13 שנים, והיא אחת מהפעילויות העסקיות הראשונות שלו בארץ. בשנת 1997 ביצעה גנדן תיירות את הרכישה המשמעותית של חברת ישראייר, שבעקבותיה הרחיבה את פעילותה באופן משמעותי, ובמיוחד בחו"ל. מסע הרכישות לא נעצר בישראייר, ושנה לאחר מכן רכשה גנדן כ-45% ממניות חברת התיירות צבר. בסך הכול, עד היום ביצעה גנדן תיירות רכישות בהיקף של עשרות מיליוני דולרים.

מיהם בעלי המניות בגנדן תיירות ותעופה?

47% מהחברה מוחזקת בידי טומהוק השקעות, חברה בשליטת נוחי דנקנר; נוגה מ.ג.א השקעות, חברה בשליטת אבי פישר, מחזיקה בכ-33% נוספים; נולאי B.V, חברה שבשרשור הנהנים ממנה הם צאצאי אנה שימל מבריטניה, לרבות יעקב שימל המכהן כדירקטור ב-IDB אחזקות (כ-15%); "השקעה מוצלחת" - חברה שבשליטת צור דבש, ממייסדי אמבלייז , מחזיקה בכ-5% הנותרים.

טומהוק של דנקנר הזרימה לגנדן תעופה ותיירות את מרבית הלוואות הבעלים - 87 מיליון שקל (46.4% מהסך), ומרבית סכום זה (54 מיליון שקל) הוזרם לאחר שנודעה הכוונה להכניס את הפעילות ל-IDB באפריל; רק ביולי הזרימה טומהוק 49 מיליון שקל. טומהוק ונוגה של דנקנר ופישר בהתאמה הצהירו בינתיים כי הם מתכוונים לתמוך בפעילות גנדן תיירות ותעופה עד סוף אוגוסט 2010.

כיצד מורכבת השליטה בקבוצת IDB?

חברת הגג של הקבוצה הציבורית היא, כאמור, IDB אחזקות. גנדן אחזקות מחזיקה בחברה זו ב-55.26%, אברהם לבנת - כ-13.43%, מנור אחזקות בי.איי - כ-13.43%. בגנדן מחזיקים נוחי דנקנר ואחותו שלי ברגמן 69.5% והחברה מחזיקה ב-IDB אחזקות בין היתר באמצעות חברה בת בבעלותה המלאה, גנדן השקעות IDB. בגנדן אחזקות מחזיקה גם משפחת שימל בכ-10%.

לאברהם לבנת, החברה המשפחתית, גם חברה בת דרכה מנוהלות האחזקות - אברהם לבנת השקעות (2002). בחברה זו מחזיקים האב אברהם (בונדי), בעלי קונצרן השינוע תעבורה - ושלושת ילדיו, זאב, צבי ושי.

מנור אחזקות בי.איי. של יצחק מנור ואשתו רות (מבעלי בנק אגוד ואימפריית יבואני הרכב לובינסקי) חולשת על מנור השקעות IDB.

לשלי ברגמן גם אחזקה מינורית במישרין ב-IDB אחזקות של 4.23% ולאביה (ואביו של נוחי), יצחק - 3.32%. לציבור אחזקה של 10.3% ממניות IDB אחזקות.

אנקדוטה קטנה לסיום

לפני יומיים (ד'), כך מדווחת IDB אחזקות בהודעה לבורסה, קיבלה מכתב מעורך הדין המייצג את מי שטוען (או טוענת) לבעלות על חברה לה אחזקה עקיפה של 0.77% בגנדן תיירות. במכתב הופיעה דרישה לקבל בחינם את כל אותם 93% אחזקה של גנדן תיירות בקבוצת ישראייר, ואת הלוואות הבעלים שהעומדו לישראייר. לאותה חברה, כך נטען, שיעור אחזקה גבוה יותר מ-0.77%. "גנדן תיירות משוכנעת כי המכתב נעדר לחלוטין בסיס עובדתי ומשפטי כאחד", נכתב בהודעה לבורסה.

אידיבי אחזקות

עוד כתבות

אנדראה אורקל, מנכל בנק יוניקרדיט האיטלקי / צילום: Reuters, Massimo Di Vita

במשך שנים משקיעים נכוו ממניות הבנקים האירופיים. עכשיו הן ממש לוהטות

לאחר שנים של שפל, הבנקים באירופה מתחילים להציג ביצועים משופרים, הודות לניקוי מאזנים וצמצום עלויות, לצד רווח מוגדל ממתן הלוואות ● מניות הענף דוגמת UniCredit מזנקות גם בציפייה לחלוקות דיבידנדים בעד כ-130 מיליארד דולר, ועוקפות את מקבילותיהן מארה"ב

מחלקת מוצרי חשמל / צילום: תמר מצפי

החרם הטורקי יעלה את מחיר המקררים והתנורים. המרוויחה הגדולה תהיה סין

בענף החשמל מחפשים פתרונות למחסור בעקבות המהלך הטורקי, מהחלפת ספקים ועד הובלה דרך יוון וקפריסין ● ההערכות הן שבכל מקרה המחירים יעלו ב־20%-10%, וזמן האספקה יתארך - וכולם מנסים לעקוף את הגזרה: "זה פוגע גם ביצרנים הטורקים"

אהוד אולמרט, רה''מ לשעבר / צילום: שלומי יוסף

האם החלטה 1701 קוימה בזמן כהונתו של אהוד אולמרט?

אולמרט טען כי בתקופתו החלטה 1701 קוימה. הממשלה בראשותו גרסה אחרת ● המשרוקית של גלובס

אסף רפפורט, מנכ''ל ומייסד שותף Wiz / צילום: עומר הכהן

וויז מציגה את הגיוס הגדול של חברה ישראלית אי פעם

חברת הסייבר בניהולו של אסף רפפורט מציגה קצב צמיחה מסחרר ושורת צעדים שאפתניים ● ארבע שנים בלבד אחרי הקמתה, הכריזה וויז על גיוס של מיליארד דולר ● בין המשקיעים: הקרן האמריקאית הגדולה אנדריסן הורוביץ ● בשוק תוהים: עד לאן היא יכולה לצמוח?

מכון בית יעקב. המסלול בפיקוח צמוד של המל''ג / צילום: באדיבות מכון בית יעקב

הסיפור המלא מאחורי ההצלחה הפנומנלית של תלמידות בית יעקב במבחני רואי החשבון

הסטודנטיות של סמינר בית יעקב מככבות שוב בראש טבלת הנבחנים בבחינות רואי החשבון, ולכן החלטנו לקדם מחדש את הכתבה שמתארת את דרכן להצלחה ● איגוד הסמינרים החרדי "בית יעקב" קיבל אישור להכשיר בעצמו רואות חשבון, מה שעד כה התאפשר רק באקדמיה ● הבוגרות הטריות צלחו את המבחנים באחוזים מטורפים והותירו את המוסדות האקדמיים מאחור ● בדרך עוררו שאלות על אופן שילוב החברה החרדית בשוק העבודה, אך גם על עתיד המקצוע

אורן הולצמן, מנכ''ל ומבעלי אודיטי טק / צילום: יח''צ

באופנהיימר מעריכים שהמניה הזו מישראל תזנק שוב

בבנק ההשקעות החלו לסקר את אודיטי טק, לשעבר איל מקיאג', המייצרת מוצרי טיפוח וקוסמטיקה שנמכרים באינטרנט ישירות לצרכן ● לאחרונה ירדה מנייתה ממחיר ההנפקה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

דירוג האשראי של ישראל עומד שוב למבחן ובינתיים עלויות הגיוס מטפסות

אחרי שהורידה בהפתעה את הדירוג של ישראל בחודש מרץ, צפויה S&P לפרסם סקירה נוספת ביום שישי ● באוצר מתוחים, אבל מעריכים שלא חלה הרעה במצב הביטחוני שמצדיקה הפחתה נוספת ● החשב הכללי מעדיף לפי שעה להתמקד בגיוס חוב מהמוסדיים הישראלים

חדרה. אין מספיק אוטובוסים / צילום: Shutterstock, Mapic Aerials

בגלל מאבק על כביש בחדרה: במשרד התחבורה מאיימים לבטל נת"צים בכל הארץ

בעקבות סכסוך בין משרד התחבורה למשרד האוצר, מנכ"ל משרד התחבורה מאיים לבטל נת"צים ברחבי הארץ ● הסיבה: משרד האוצר לא אישר חתימה על הסכם עם עיריית חדרה לחידוש רחובות והקמת נתיבי העדפה

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

יגאל דמרי מתכנן להקפיץ את שכרם של אשתו ובנו במיליוני שקלים לשנה

חברת הבנייה שבשליטת דמרי מבקשת לאשר מדיניות תגמול חדשה ממנה ייהנו גם חלק מבני משפחתו, שתאפשר להם לקבל תגמול הוני בהיקף של עד 1.5 מיליון שקל בשנה כל אחד

ליאור וקס, מנכ''ל אינפיניטי ניהול תיקי השקעות / צילום: יח''צ

"יעמדו בתור לקנות את הטילים שלנו": מנהל ההשקעות שמסמן את התחום המבטיח

ליאור וקס מאינפיניטי מעריך שהתנודתיות בשווקים תימשך, וכדי להתמודד איתה יש לשים דגש בתיק על "פיזור גיאוגרפי וסקטוריאלי, עם אקטיביות" ● הוא נלהב ממהפכת ה-AI, מעריך שמניית אנבידיה עדיין מעניינת וטוען כי "המחירים בת"א אטרקטיביים, אבל הסיפור בעייתי"

שופטת בית המשפט העליון יעל וילנר. קיבלה את ערעור חברת הביטוח / צילום: שלומי יוסף (עיבוד תמונה)

פסק הדין של בית המשפט העליון שמצמצם את הגדרת הידועים בציבור

העליון דן בשאלה מתי זוג יחשב לידוע בציבור לצורך זכאות לתשלום פיצוי בעקבות מוות בתאונה ● השופטים: הכוונה להינשא לא מהווה אינדיקציה לרצון הזוג להחיל זכויות לפני הנישואים

החזית הבאה נגד ישראל? בארה"ב מחכים לדוח הדרמטי של ביידן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מחר צפוי להתפרסם דוח של ממשל ארה"ב שיקבע אם ישראל הפרה את החוק הבינלאומי בעזה, הלחץ עולה לקראת האירוויזיון והדילמה של האוניברסיטאות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

שיפוצים בבניין / צילום: כדיה לוי

בניין הוכרז כמסוכן, אך דייר סירב לשלם על שיפוץ. מה קבע ביהמ"ש?

המפקח על רישום המקרקעין דחה תביעה של בעל דירה שסירב לשלם את חלקו בשיפוץ של בית משותף בבת ים

גלעד אלטשולר ומנכלי בתי ההשקעות מנורה מבטחים, כלל, מיטב, מור והראל / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, נטי לוי, כדיה לוי, רמי זרנגר, טל שחר

יפספסו את הריבאונד? מה חושבים בשוק על הצעד המפתיע של אלטשולר שחם

בעקבות חשיפת גלובס על המהלך שמוביל בית ההשקעות הגדול בישראל, בדקנו מה עושים בגופים המתחרים ● אלה, מתברר, עדיין מזהים הזדמנויות ותמחור נוח בשוק המקומי, למרות הקונצנזוס בקרב בתי ההשקעות שרוב התיק מופנה לחו"ל ● איפה שיעור החשיפה הגבוה למניות ישראליות ואילו גופים עשויים לשנות אסטרטגיה?

איתי בן זקן (משמאל) ונמרוד שדות, מייסדי האניקומב / צילום: יוסי זליגר

חברת הביטוח הדיגיטלית האניקומב גייסה 36 מיליון דולר

האניקומב מציעה ביטוח דיגיטלי לבעלי בתים משותפים בארה"ב, שוק שמוערך ב-34 מיליארד דולר ● החברה תשתמש בכספי הגיוס להעמקת היתרון הטכנולוגי המבוסס AI שלה ולהתרחבות לשווקים משיקים

מפגינים פרו-פלסטינים באוניברסיטת ''סיינס פו'' בצרפת מסמנים מתוך בניין של המוסד עליו השתלטו / צילום: ap, Jeffrey Schaeffer

העימותים עם מתנגדי ישראל בקמפוסים התפשטו לאירופה

בצרפת, בבריטניה, בברלין, בקופנהגן, באמסטרדם ועוד - מפגינים אנטי-ישראלים ופרו-פלסטינים מתעמתים עם המשטרה, עורכים תהלוכות ומקימים מאהלים מבוצרים ● מנכ"לית ICE, ארגון הקהילות הישראליות באירופה: "האוניברסיטאות לא יכולות להמשיך ולשבת על הגדר, ומדינת ישראל חייבת לפעול כבר היום ובאופן ממושך בקמפוסים"

אסתר חיות, לשעבר נשיאת בית המשפט העליון / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

התפקיד החדש של נשיאת העליון לשעבר אסתר חיות

מפעל הפיס הכריז על מינויה של נשיאת בית המשפט העליון בדימוס, השופטת אסתר חיות, ליו"ר ועדת פרס ספיר לספרות ● חיות תחליף בוועדה את העיתונאי אורן נהרי

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

"חזירות": הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

שכר הדירה שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיע לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות המסים תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יוסי גם זו לטובה, אורן דאי, אייל טואג, ראובן קפוצ'נסקי

אלו החברות שהכי מעניינות משקיעים בת"א

את בנק לאומי, חנן מור ואל על המשקיעים חיפשו הכי הרבה במאיה, כך עולה מנתוני הפעילות באתר הבורסה ● כ-20% מהחברות הנסחרות בת"א המתינו עם פרסום הדוחות השנתיים עד לרגע האחרון, ושיעור נמוך יותר תרגמו את הדיווחים לאנגלית ● וגם: מי החברה שאחריה עוקבים הכי הרבה משקיעים באופן קבוע