גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"רק חלופה?" קרייר חתמה על מכתב הבנות למכירת תדיראן כבר באפריל

(עדכון) - בין החברה האמריקנית לקריסטל מוצרי צריכה הבורסאית נחתם מזכר הבנות בעניין כבר באפריל, אולם קרייר דרשה שהעסקה תישמר בסוד ■ בשבוע שעבר נודע: קרייר שוקלת לסגור את המפעל בעפולה ולשלוח הביתה מאות עובדים

התפתחות מפתיעה בפרשת תדיראן קרייר. ימים ספורים לאחר שנודע כי קרייר האמריקנית, בעלת יצרנית המזגנים המקומית תדיראן קרייר, שוקלת לסגור את המפעל בעפולה ולהעתיק את פעילות הייצור לסין - מסתבר שקריסטל מוצרי צריכה הבורסאית מתכוונת לרכוש את פעילות החברה, כל זמן שאכן הייצור לא יהיה עוד בארץ.

קריסטל, שבבעלות משה ממרוד, דיווחה אמש (א') לבורסה כי כבר בחודש אפריל היא חתמה עם קרייר על מכתב הבנות לרכישת תדיראן-קרייר, אולם קרייר התנתה את קיום העסקה בכך שלא יהיה שום דיווח בדבר המגעים ביניהם, מחשש שהעסקה תיפגע. האם חברה בורסאית יכולה לעכב דיווח כזה חמישה חודשים?

על פי סעיף 36 (ב) לתקנות ניירות ערך, חברה יכולה לעכב דיווח כל עוד העסקה אינה סופית וכל זמן שיש חשש כי הדיווח יפגע בעצם העסקה. למרות זאת, ברשות לניירות ערך אמרו היום ל"גלובס" כי הם בודקים את כל הסוגיות הקשורות לדיווח של קריסטל. "אם מדובר פה בפעילות לא תקינה ייתכן שרשות ניירות תידרש להגיב על כך", ציין עו"ד בכיר בתחום המשפטי, שלדבריו עיכוב של ארבעה חודשים במסירת הודעה מסוג זה לבורסה ולציבור המשקיעים הוא מקרה יוצא דופן.

על השאלה האם תדיראן-קרייר זרתה חול בעיניי עובדיה לאור העובדה שרק לפני מספר ימים טענה כי "סגירת המפעל היא רק אחת החלופות שנבחנות", אמר היום גורם בהסתדרות: "אין פה עניין של חלופות, לא היה לנו ספק שהכוונה של החברה היא להעביר את הייצור לסין". לדבריו, "בהסתדרות ובוועד מודעים למגעים עם חברת קריסטל מזה מספר חודשים".

כעת, משנודע דבר המכירה לקריסטל, שנקבע כבר לפני כחמישה חודשים, גורמים בתעשייה מתקשים להאמין שקריסטל תמזג לתוכה את עובדי השיווק, נהגי המשאיות קבלני המשנה ואחרים מתוך 150 העובדים שלכאורה לא נמצאים בסכנת פיטורים. ההערכות הן שאכן מרבית 350 עובדי תדיראן קרייר - אם לא כולם יפוטרו, ולא "רק" 200 עובדי הייצור כפי שטענו בשבוע שעבר בהנהלת החברה.

למעשה, בין מפעל תדיראן-קרייר בעפולה לבין המרכז הלוגיסטי של קריסטל, עוברת בסך הכל גדר. קריסטל רכשה לפני מספר שנים את פעילות המקררים של תדיראן, ומאז המפעל של תדיראן חצוי. "יש לקריסטל אנשי שיווק ואנשי תפעול, כך שלהערכתנו הם יקלטו 10-20 עובדים מתדיראן-קרייר, ואולי בהמשך יתגברו עם עובדים נוספים" - כך אמר היום ל"גלובס" זאב ליברמן, יו"ר מרחב העמקים בהסתדרות. גורמים בקריסטל, לעומת זאת, מבהירים כי החברה לא עוסקת כיום במזגנים ולכן היא בהחלט מתכוונת להעסיק את העובדים. עם זאת, בקריסטל מציינים כי עדיין מוקדם לצאת בהצהרות ולדבר על מספרים.

בתעשייה אומרים שתדיראן קרייר מעסיקה חברה שתלווה את עובדיה המפוטרים בחיפוש עבודה, אולם מרבית העובדים עברו את גיל 50 כך שסיכוייהם למצוא עבודה נמוכים.

עם הפנים לסין

בתדיראן קרייר חוזרים על התגובה היבשה שנמסרה לתקשורת עם היוודע דבר סגירת המפעל, שלשונה: "אנו בוחנים מספר חלופות ביחס לפעילות הייצור. עדיין לא התקבלה כל החלטה פורמאלית בנושא. כל החלטה שתתקבל, תתבצע בתאום עם הגורמים הרלוונטיים תוך דאגה לעובדים ולעתידם". ההודעה לבורסה מעמידה את המסר של ההודעה בספק.

משה כהן, יו"ר ענף המתכת והחשמל בהתאחדות התעשיינים, מציין כי "בשנה נורמאלית קונים בעולם 80 מיליון מזגנים ביתיים, ומתוך זאת מיוצרים בסין כ-60 מיליון. הסינים השתלטו על תחום המזגנים הביתיים", הוא אומר.

"מ-2001-2002 התחילה תנועה של העברת המזגנים לסין. בישראל קונים בערך 400 אלף מזגנים, שכבר כעת 70% מהם מגיעים מסין. בגלל המשבר הכלכלי נחתכו הזמנות המזגנים, כשלדוגמה אירופה קנתה ב-2007 כ-9 מיליון מזגנים וב-2009 קנתה רק 3 מיליון, ושליש מהייצוא של תדיראן קרייר היה לאירופה", מסביר כהן.

במצב הדברים הנתון ובעיקר במצב הדולר שלא נראה כי הולך להתחזק בטווח הרחוק (למרות מאמצי הנגיד סטנלי פישר), הקרקע רועדת מתחת לרגלי היצואנים ורבים מתחילים לדבר על שינוי לייבוא. יש הטוענים בתעשייה כי הסיפור של תדיראן קרייר הוא תחילתה של מגמה.

עוד כתבות

דונלד טראמפ, בנימין נתניהו, עלי חמינאי / עיבוד: ap, Mark Schiefelbein

הערכות: טראמפ קרוב לתת פקודה ליציאה למלחמה במזרח התיכון

סביר שתהיה מערכה משותפת עם ישראל ורחבה מהקודמת וזה יכול להיות בקרוב מאוד ● אסון בצנחנים: עפרי זוהה בטעות כאיום - ונפגע מאש חברו. הכוח פעל בח'אן יונס לחשיפת רשת מנהרות שבה הוחזקו גם חטופים ● באיראן הודיעו: נקיים מחר תרגיל ימי עם רוסיה בים עומאן ובצפון האוקיינוס ההודי ● הערכה בישראל: בעוד כשבוע תושלם צבירת הכוח הצבאי של ארה"ב במזרח התיכון ● עדכונים שוטפים

יעקב אטרקצ'י, מנכ''ל ובעלים אאורה, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

יעקב אטרקצ'י: "הנגיד צריך להוריד ריבית, עודף שמרנות זו פחדנות"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס הציג מנכ"ל ובעלי אאורה, יעקב אטרקצ'י, אופטימיות לגבי הבנייה בפריפריה וטען כי הביקושים מחוץ לגוש דן נותרו חזקים • לדבריו, "95% מהציבור לא יכול לקנות דירה בת"א", ולכן העתיד נמצא בצפון ובדרום • לצד זאת הוא מתח ביקורת חריפה על נגיד בנק ישראל: "במצב של צמיחה ואינפלציה מרוסנת – הוא עושה מעט מדי ומאוחר מדי"

משה כחלון. הסדר טיעון בפרשת יונט קרדיט / עיבוד: צילום: אלכס קולומויסקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חוזר לפוליטיקה? הסדר טיעון ללא קלון למשה כחלון בפרשת יונט קרדיט

שר האוצר לשעבר צפוי לחתום עם הפרקליטות על הסדר טיעון, שיאפשר את חזרתו לפוליטיקה ● באחרונה נערך לכחלון שימוע בחשד שפעל כיו"ר חברת האשראי הציבורית יונט קרדיט כדי למנוע דיווח ולהסתיר מידע מהדירקטוריון לגבי אי-סדרים בסניף החברה בנצרת

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: ap, Alex Kolomoisky

גורם ישראלי: נערכים לאפשרות של קריסת המגעים בין ארה"ב ואיראן

סבב השיחות השני בין ארה"ב ואיראן הסתיים; באיראן הביעו אופטימיות, בארה"ב מצננים את ההתלהבות ● הרמטכ"ל זמיר התריע בפני הדרג המדיני על פוטנציאל לערעור היציבות ביהודה ושומרון בחודש הרמדאן ● מחאות באיראן לקראת השלמת 40 ימי האבל מאז הטבח שביצע המשטר במוחים ● דיווחים שוטפים

כנס שמים את הצפון במרכז

שמים את הצפון במרכז: איך אפשר לשקם את הכלכלה?

הכנס, שמתקיים זו השנה השלישית בשיתוף בנק לאומי ושטראוס, עוסק בנושא כלכלת הצפון: תעשייה, עסקים מקומיים, בנייה ותשתיות ● בכירים ברגולציה ובשוק לצד נציגי הקהילות המקומיות דנים בפתרונות האפשריים

"האזור מת כלכלית": הקשיים אצל השכנה של ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: ארה"ב רוצה לצמצם את כמות הנפט שאיראן מוכרת לסין, מתיחות בגבול לבנון, ואיך נראות חגיגות הרמדאן בעזה • כותרות העיתונים בעולם

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

חשד למידע פנים במניה הלוהטת של ת"א: פשיטה על משרדי ארית

חוקרי רשות ני"ע הגיעו למשרדי ארית תעשיות באור יהודה וחקרו מספר נושאי משרה ● ארית דיווחה לבורסה כי בשלב זה אין חשדות נגד החברה עצמה, ואין השפעה על הפעילות השוטפת של החברה או של החברה-הבת רשף טכנולוגיות

חיים כצמן, מייסד ומנכ''ל ג'י סיטי / צילום: אריק סולטן

בשוק מנסים להבין: למה ג'י סיטי נופלת בכ-10%?

מניית חברת הנדל"ן המניב של חיים כצמן משלימה נפילה של 30% מתחילת החודש ● בשוק חוששים מפני אזהרת רווח שתגיע, אך מנגד יש מי שחושבים שכצמן רוצה לנצל את נפילת המניה כדי לקנות מניות נוספות בחברה ● בחברה לא נותרו אדישים והגיבו: "אין ברשות החברה כל מידע מהותי ביחס למצב החברה שטרם דווח לציבור"

מיכה קאופמן, מנכ''ל ומייסד פייבר ואור עופר, מייסד ומנכ''ל סימילרווב / צילום: יואב הורנונג, איל יצהר

שתי הישראליות שנופלות בוול סטריט אחרי פרסום הדוחות

סימילרווב אכזבה את השוק עם התחזיות שפרסמה בדוחותיה, והמניה נופלת בחדות במסחר המוקדם ● פייבר סיפקה תוצאות מעורבות, וגם המניה שלה מגיבה בירידות ● מנכ"ל פייבר: "אנו נמצאים בעיצומו של שינוי משמעותי באופן שבו ארגונים מאמצים AI"

חנות בגדים / צילום: Shutterstock

שוק האופנה בישראל מגלגל 25 מיליארד שקל, אבל נתון אחד חושף משבר שקט

תעשיית האופנה הישראלית מתמודדת עם שורת אתגרים לא פשוטים, בין השאר בגלל התחזקות האונליין ומבנה השוק ● מבדיקת גלובס עולה כי מדד ההלבשה צנח ב־34% בעשור החולף

חיים ביבס, יו''ר מרכז השלטון המקומי / צילום: ראובן קפוצ'ינסקי

חיים ביבס: "אחרי הבחירות נוכל לקדם מהלכים אמיצים"

ביבס אמר ב"פורום נדל"ן מוביל" כי "כרגע אין ממש שר במשרד הפנים, ולכן קשה לקדם דברים" ● הנהלת תאגיד השידור הוחלט ששידורי גביע העולם ישודרו באיכות הצפייה 4K, שהיא הסטנדרט בשוק, רק באפליקציית כאן Box ● הכנס של חברת ההשקעות הגלובלית נויברגר ברמן בגלריית דובנוב בתל אביב ● אירועים ומינויים

נשיא טורקיה, רג'פ טאייפ ארדואן / צילום: ap, Achmad Ibrahim

גם עצירת המלחמה לא בולמת את שנאתו של ארדואן כלפי ישראל. זו הסנקציה החדשה

אחרי המסלול העוקף דרך הרשות הפלסטינית והפריקה והטעינה מחדש בנמלים זרים, אנקרה מהדקת את החנק הכלכלי: הופסקה הנפקת "תעודות העדפה" (יורומד) המאפשרות פטור ממכס לסחורות טורקיות המגיעות לישראל דרך צד שלישי ● הנפגע הצפוי העיקרי: ענף הרכב

אשקלון. ''אנשים רוצים איכות חיים טובה'' / צילום: Shutterstock

הבטיחו לישראלים שהנטו שלהם יגדל אם יעברו לפריפריה, אז למה הם לא באים

בנק ישראל פרסם לאחרונה מחקר שהראה כי הטבות המס שניתנו לפריפריה עלו למדינה מאות אלפי שקלים לכל תושב, ולא שינו דרמטית את מאזן ההגירה ● החוקרת עדי פינקלשטיין: "ההטבות האלה לא מספיקות כדי למשוך אנשים ליישובים החלשים באמת"

מטוס Ryanair / צילום: ryanair

החל מ-120 דולר: החברות שהסתערו על הקו הרווחי של החברה שנטשה את ישראל

בקיץ הקרוב היצע הטיסות לאיטליה יגדל בזכות תחרות גוברת של חברות התעופה על היעדים ● החברות זיהו את הפוטנציאל, בין היתר בזכות היעדרה של ריינאייר, והחלו בהשתלטות על הקווים ליעדים שהפעילה בעבר ● וגם: חברת הלואו קוסט שתגביר את התחרות בטיסות לגרמניה

ליאת שוב, ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי: "הצפון יכול להפוך למוקד צמיחה מרכזי"

ליאת שוב הדגישה בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס כי "כדי להפוך את הצפון למנוע צמיחה אמיתי של המשק, נדרשת עבודה משותפת של כלל הגורמים – הממשלה, המגזר העסקי, המגזר הפיננסי והרשויות המקומיות"

קופסאות מזון התינוקות נוטרילון של טבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

צעד אחד צעד: כך פוספס רעלן הצרוליד בנוטרילון

ועדת הכנסת חשפה את השתלשלות האירועים - ממועד זיהוי הרעלן בעולם ועד הריקול בישראל ● המסקנה: משרד הבריאות פעל מהר, אך מדינת ישראל לא הייתה בעדיפות על שולחן הרגולטורים האירופאים, ומערכת המעקב מצריכה חיזוק

אלונה בר און, מו''ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און, מו"ל גלובס: "עיתונות כלכלית מביאה נתונים ולא דעות פוליטיות"

"אנחנו מנסים לעשות עיתונות אחרת", כך אמרה הבוקר אלונה בר און, מו"ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוסיפה בר און, כי "המטרה שלנו היא לספק לאזרחים מידע מהימן ומדויק לו הם זקוקים לצורך תפקודם בחברה החופשית"

אבישי אברהמי, ניר זוהר, ערן זינמן, רועי מן, מיכה קאופמן / צילום: אלן צצקין, נתנאל טוביאס, NYSE

צניחת מניות התוכנה: היזם הישראלי שהפסיד יותר מ-2 מיליארד דולר על הנייר

מניות התוכנה צונחות לאחרונה בעקבות החשש מפגיעת ה־AI בעסקיהן, כשבין הנפגעות גם כמה ישראליות בולטות ● הללו רשמו ירידה מצטברת של מעל ל־80% משוויין בשיא ● ההפסדים שרשמו הבכירים של מאנדיי, וויקס, פייבר וסימילרווב - והמכה לאופציות של העובדים בהן

ניסים פרץ, מנכ''ל נתיבי ישראל, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל נתיבי ישראל: "תהיה רכבת לקריית שמונה, נקודה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר ניסים פרץ, מנכ"ל נתיבי ישראל, כי "סיימנו את התכנון של הרכבת לקריית שמונה, אנחנו נמצאים בשלב קידוחי הקרקע, ובשנה הבאה נצא למכרזים הגדולים" ● בנוסף התייחס פרץ ליוזמת סמוטריץ' להעניק מעין ארנק דיגיטלי לתושבי קו העימות: "שהממשלה תפסיק לחלק תופינים. אני לא צריך 2,500 שקל, זה מעליב"

צוללת של טיסנקרופ / צילום: Associated Press, TARA TODRAS-WHITEHILL

לראשונה: רכיבים לצוללות של גרמניה ייוצרו בישראל

אלביט וחברת טיסנקרופ מערכות ימיות הגרמנית חנכו קו ייצור חדש בישראל לייצור רכיבי מבנה תת־ימיים לצוללות ● כחלק משיתוף־הפעולה אלביט תקים מתקן ייצור חדש לרכיבי GRP תת־ימיים ● בתוך כך הודיעה אלביט על מספר חוזים נוספים בהיקף של מאות מיליוני דולרים