גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הנה בא עוד גל גדול: גוגל מציגה את Google Wave

המפתחים הציגו את המוצר שאמור לשנות את דפוסי ההתקשרות של הגולשים ■ כתבת "גלובס" בדקה את הדבר הבא שעדיין סובל מבאגים

"גל זו מטפורה פשוטה שמטרתה להראות אילו דברים אפשר לעשות עם השירות", כך מגדיר לארס ראסמוסן את המוצר Google Wave במסיבת עיתונאים מקוונת, במסגרתה הוצג השירות למספר עיתונאים מרחבי אירופה, כולל לעיתונאית "גלובס".

"זהו כלי לשיתוף ולתקשורת, שאנחנו עובדים עליו למעלה משנתיים", הוא מספר. "בחנו את האימייל ואת הדרכים הפופולריות לתקשורת, הבנו שמדובר בטכנולוגיות מיושנות שהומצאו מזמן, והחלטנו לחפש דרכים חדשות".

Google Wave הוצג לראשונה לפני כ-3 חודשים בכנס המפתחים השנתי של החברה שנערך, בעיתוי מקרי או לא, באותו היום שבו השיקה מיקרוסופט את מנוע החיפוש החדש שלה - בינג. כצפוי, המוצר זכה לתשואות הקהל, שישב מרותק לסרטון דמו שנמשך כשעה וחצי - זמן שמעיד על מורכבות השירות וריבוי הפיצ'רים בו. כצפוי עוד יותר, הבלוגוספירה התמלאה במהירה בניתוחים, פרשנויות, תשבוחות, ולא מעט ביקורות.

את המוצר פיתח ראסמוסן ביחד עם אחיו, יאנס (שביחד פיתחו את המוצר הפופולרי גוגל Maps), ועם סטפני האנון. כיום עובדים על המוצר כ-50 עובדים בסידני. בגוגל מייחסים למוצר זה חשיבות רבה, ולא מדובר בפרויקט ניסיוני אלא בשירות שאמור, על-פי גוגל, לשנות את עולם התקשורת של היום.

ביחד על הגל

כל צורת תקשורת בשירות החדש מוגדרת כ"גל", שיכול לכלול מספר בלתי מוגבל של משתמשים ולהישאר לנצח במרחבי הווב. ניתן לשחק משחקים, לערוך מסמכים ביחד, להעביר תמונות, להגיב על תכנים וליצור תת-שיחות, להתכתב עם משתמשים מחו"ל ללא מגבלות שפה, לחפש מידע במקביל, לראות כיצד התפתח הגל לאורך הזמן באמצעות כפתור פליי-בק - ועוד הרבה מאוד פיצ'רים חברתיים. מילת המפתח, ברור, היא: שיתופיות.

אם מפרקים את השירות למרכיביו, נדמה כי לא מדובר במוצר מהפכני - הרי כל גולש משתמש באימייל, מתכתב עם חבריו בתוכנת מסרים מיידיים או מעביר תמונות ברשת, והמשתמשים המתוחכמים יודעים איך עורכים מסמך במשותף, וכיצד משתמשים בטוויטר. אולם, השילוב בין כל היכולות הללו למוצר אחד הוא זה שיצר את אפקט ה"וואו" בקרב מי שנחשפו לשירות, ואת התחושה שהנה נרקמת צורת התקשרות חדשה.

כרגע מוצע השירות רק ל-6,000 משתמשים, כאשר המטרה היא להרחיב את מעגל המשתמשים ל-100 אלף גולשים בספטמבר הקרוב. אולם, בהתחשב בעובדה שבמהלך השימוש שניתן לנו במוצר, לחלק מהמשתתפים קרס ה"גל", ברור כי יש למפתחים עוד הרבה עבודה.

"אנחנו עובדים על ממשק מתקדם לתיקון הבאגים ושיפור חוויית המשתמש", אמר ראסמוסן. "אנחנו מודעים לכך שהכלי הזה עדיין לא יציב, אבל אפשר לראות בבירור את הפוטנציאל שלו. אנחנו עדיין בשלב מוקדם, אבל אנחנו מתרגשים מאוד".

הממוצע יחכה

כעת, כ-25% מכל ה"גלים" מסתיימים בקריסה, כאשר אחד מהבאגים קשור דווקא ליכולות חיפוש (הצד החזק של גוגל). יש להניח כי עד סוף ספטמבר עדיין יהיה מדובר בשירות חצי אפוי שיצריך מהמשתמשים סבלנות. לדברי ראסמוסן, המוצר כעת מותאם ל-Super Early Adopter, ובספטמבר הוא כבר יהיה מותאם ל-Early Adopter - כלומר עדיין לא מותאם למשתמש הממוצע.

ראסמוסן אמר כי ברור שהמוצר חייב להתממשק עם שירותים אחרים כדוגמת פייסבוק או טוויטר, "ואחת המטרות העיקריות שבגינן שיחררנו את ה-API שלנו לקהילת המפתחים זה במטרה לאפשר חיבור בין העולמות השונים".

בגוגל הבינו כי ללא תמיכת המפתחים יהיה קשה להרחיב את מעגל המשתמשים ואת האפשרויות, ולכן המוצר מבוסס מראש על פלטפורמת הקוד הפתוח.

לגבי המודל העסקי ראסמוסן הודה כי "עוד לא חשבנו על המודל המתאים. אנחנו פותחים את השירות לאט-לאט לעוד משתמשים, במטרה להבין איך אנשים ישתמשו בו. רק אז נדע האם אנחנו צריכים להגביל את נפח האיחסון, לדוגמה, או איך עושים לזה מוניטיזציה".

מולטי טאסקינג

אם צריך לסכם את השירות בקצרה אפשר לומר כי מדובר במוצר שמוכיח שוב עד כמה אנחנו נעשים מתוחכמים מיום ליום ושולטים באומנות המולטי-טאסקינג. אם השירות יאומץ באופן נרחב על-ידי קהילת הגולשים העולמית, הסיכוי שהדור הבא של הגולשים יהיה עם הפרעת קשב הולך וגובר - צורות ההתקשרות השונות יתקיפו אותנו מכל עבר ויצריכו אותנו להיות מחוברים כל הזמן.

ישנה גם התחושה שניהול "גל" עם מספר אנשים עשוי להסתיים באיך נאמר את זה בעדינות? - כאב ראש ויותר מדי מידע. ולמרות האמור, מדובר במוצר מלהיב למדי. מעניין כיצד יגיבו למהלך שירותים כגון טוויטר או פייסבוק.

עבור הגולש הישראלי, בכל אופן, יש לנו הודעה משמחת: במקרה הזה כבר לא תצטרכו להמתין לגיור המוצר - עברית היא אחת מ-30 השפות בהן יושק השירות.

גל של שיתופיות

- הגל יכול לכלול מספר בלתי מוגבל של משתמשים ולהישאר לנצח במרחבי הווב.

- ניתן לשחק משחקים, לערוך מסמכים ביחד, להעביר תמונות, להגיב על תכנים וליצור תת-שיחות, להתכתב עם משתמשים מחו"ל לא מגבלות שפה, לחפש מידע במקביל.

- ניתן לראות כיצד התפתח הגל לאורך הזמן באמצעות כפתור פליי-בק.

- יכלול עוד הרבה מאוד פיצ'רים חברתיים.

עוד כתבות

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?