גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אוסקר גרוס: "התשואה עדיפה בארה"ב, בבריטניה ואפילו ביפן"

גלובס tv זו התחזית המפתיעה של מייקל שאול, מנכ"ל בית ההשקעות, שמעדיף את המדינות הללו על השווקים המתעוררים, ומאמין במניות הקמעונאות והנדל"ן ■ "אני לא חושב שהצרכן האמריקני שינה את נטיותיו באופן קיצוני ומוחלט"

בסוף הראיון עם מייקל שאול, מנכ"ל בית ההשקעות אוסקר גרוס, שמשרדיו ממוקמים בניו יורק ובתל אביב, אי אפשר שלא לחוש התרוממות רוח, שהמשבר לחלוטין מאחורינו. שאול אופטימי לגמרי. "מנקודת המבט שלי הכלכלה האמריקנית התחילה התאוששות חדה ויציבה", הוא אומר. "כבר שלושה חודשים אנשים שואלים את עצמם האם הכלכלה התאוששה. לדעתי היא התחילה בצורה איטית, והיא תהיה חזקה ביותר, בצורת V".

לדבריו, כל הפרמטרים הכלכליים החשובים עוד ימשיכו ויתחזקו עד סוף השנה, "ולדעתי בתוך 3-6 חודשים תהיה הסכמה כללית לגבי התאוששות של ממש. הרי עד מארס כולם חשבו שהגיע סוף העולם, אך עונת הדו"חות של הרבעון השני הייתה טובה משרבים חזו".

האופטימיות הזו ניכרת אצל שאול לאורך כל הקו. התעסוקה? "אין ספק שמבחינה זו המשבר גרוע מאוד, גרוע הרבה יותר משני המשברים הקודמים. באמצע שנות השבעים, אחרי המשבר, התווספו 2 מיליון מקומות עבודה בתוך 18 חודשים, מספר המובטלים נחתך ב-50%. אם התאוששות דומה תתרחש היום, מדובר בתוספת של 2.5-3 מיליון מקומות עבודה חדשים. היסטורית, כך נראית התאוששות מהלם כלכלי מהסוג שחווינו עכשיו".

הקטר הצרכני יצא מהתחנה

הנקודה החשובה בשוק האמריקני היא הרגלי הצריכה של הצרכנים, שנחשבים לקטר הפוטנציאלי של הכלכלה. "הרגלי הצריכה משתנים במהלך עשרות שנים, לא באחר הצהרים של יום ראשון אחד באמצע ספטמבר. האמריקנים אמנם צרכו פחות כמה חודשים, אבל נראה כי סימני הצריכה התחילו לחזור לרמתם הרגילה.

"אני לא חושב שהצרכן האמריקני שינה את נטיותיו באופן קיצוני ומוחלט.

דוגמה טובה לכך היא תוכנית ה"מזומן תמורת גרוטאה" (Cash for Clunkers) של הקונגרס, שהציעה 4,500 דולר לכל מי שיחליף מכונית ישנה בחדשה וחסכונית בדלק. התוכנית, בהיקף מיליארד דולר, הושקה בשבוע האחרון של יולי, והכסף אמור היה להספיק עד חודש נובמבר. אך אנשים עטו על המציאה והכסף נגמר בתוך 6 ימים. 250 אלף איש ניצלו את התוכנית.

"זו עסקה אטרקטיבית, אך חשוב מזה - היא עדות חיה לכך שהצרכן האמריקני ממשיך בשלו. הוא אמנם מחפש מציאות ומנסה לחסוך, אך הוא גם רוצה לקנות עוד מוצרים".

אחד האיומים היום הוא התרוממות האינפלציה, ולפי שאול, מניות רגישות מאוד ללחצים אינפלציוניים. "ברגע שמדד המחירים לצרכן יתחיל לעלות שוק המניות יגיב במהירות, ואם הבנקים המרכזיים יעלו את הריבית בתגובה אפשר לצפות לתגובה פחות חיובית של המניות. אך בשלב הראשון, ב-18-24 החודשים הקרובים, שוק המניות עשוי לעלות בשיעור ניכר".

*מה לגבי אג"ח של ממשלת ארה"ב?

אני לא חושב שזה מקום טוב להיות בו. לא שאני סבור שיש לדאוג מדירוג האשראי של ארה"ב, ובאמת שאיני מודאג מכך שארה"ב תאבד את דירוג ה-AAA שלה. אם משקיעים ירכשו אג"ח לפדיון בעוד 10 או 30 שנים, אין ספק שהם יקבלו תמורה וריבית. השאלה האמיתית היא האם הם יהיו מרוצים מהתשואה".

*עד עכשיו אמרנו במה לא להשקיע. באיזה סקטורים היית ממליץ כן להשקיע?

אני מעריך מאוד את ענף הטכנולוגיה, שהוא גלובלי, מתאושש במהירות ואינו קשור למגזר הפיננסי, שזה יתרון גדול. אני גם ממליץ בחום על ענף הקמעונאות, שהוא מאוד אטרקטיבי. מדד המכירות הקמעונאיות עלה ב-65% מהשפל, אבל אנשים עדיין בפוזיציות שורט על קמעונאות.

"אני מרוצה גם משוק הבנייה לדיור, כי מחירי הבתים החדשים בשפל של 45 שנה, ומחירי הבתים הישנים בשפל של עשור. אז אנחנו בשפל, צפויה התאוששות של ממש - ומחירי המניות מאוד נמוכים. תחום התעשייה ותחום הבריאות, שהחל להראות סימני התאוששות. גם ענפי הבריאות והתעשייה אטרקטיביים בעיני".

*מניות פיננסים היית קונה?

"מניות הבנקים לא מסעירות במיוחד. אמנם לא צריך להיזהר כמו לפני 18 חודשים, ובהחלט אפשר להחזיק מניות של בנקים וברוקרים מבוססים, אבל זה לא הסקטור החביב עלי נכון לעכשיו. אין ספק שהמגזר הפיננסי הוא בתחתית הרשימה שלי, אך אם היית שואל אותי לגבי מניות של בנקים סולידיים, לא הייתי מתנגד באופן גורף".

לא סין, מקסיקו

כשמייקל שאול מרחיב את המבט מחוץ לארה"ב, הוא רואה הזדמנויות במקומות שרבים דווקא פסימיים לגביהם. למשל על בריטניה הוא אומר ש"אין לי ספק שהיא הופכת לאטרקטיבית מאוד, אפילו יותר מארה"ב בתחומים מסוימים, כמו נדל"ן.

"בריטניה היא כמו שוק מתעורר", מחדד שאול. "מדובר בשוק מאוד מחזורי, רוב המשכנתאות הן בריבית משתנה, כך שאם הבנק המרכזי של אנגליה מוריד או מעלה את הריבית, ההשפעה על המשכנתאות היא הרבה יותר ישירה וחדה. מדובר בכלכלה רגישה מאד לריביות, וכמובן שגם לצריכה הפרטית".

*במה היית משקיע בבריטניה?

"ראשית, אני ממליץ על שוק המניות הבריטי. הייתי ממליץ על סקטורים דומים לאלו שעליהם המלצתי בארה"ב - תעשייה, חברות בנייה, קמעונאות, בעיקר חברות בעלות שווי שוק גדול. גם חברות קטנות יכולות ליהנות מהעליות הקרובות, אך ההתאוששות תיטיב בעיקר עם החברות הגדולות".

דווקא לגבי השווקים המתעוררים, שתמיד נתפסים כבוננזה פוטנציאלית, שאול נשמע פחות נלהב. "שוקי המניות בשווקים המתעוררים עלו מאוד בהשוואה לשווקים של המדינות המפותחות. כך שמי שמחזיק במניות של שווקים מתעוררים שימשיך להחזיק בהן, אך הון חדש, הייתי ממליץ להשקיע בארה"ב, בבריטניה ואפילו ביפן. לדעתי לשווקים הללו יש תשואה עדיפה".

*דווקא היו הרבה המלצות שוריות על סין לאחרונה.

"אני מעריך שהסינים ימשיכו עם חבילות התמריצים מספר רבעונים, אך עם הזמן תיווצר בעיה - הם יאבדו את השליטה על המדיניות המוניטרית".

החריג בשווקים המתעוררים הוא השוק המקסיקני, עליו שאול ממליץ. "מכל השווקים המתעוררים מקסיקו הכי קשורה לכלכלה האמריקנית. יש להן קשר הדוק, וחלק מהפרמטרים מתחילים לתמוך בכך. בהחלט הייתי ממליץ על מקסיקו, בוודאי שברמת ה-ETF, אבל גם ברמת סקטורים כמו תעשייה, קמעונאות ואפילו תשתיות. עכשיו אפשר לרכוש מניות רבות במחיר הנמוך ב-50% מהשיא". *

3

עוד כתבות

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

כרזת הסרט ''בחזרה לעתיד'' בעברית. אופטימיזציה של ההווה / צילום: גולן גלובוס - קנון ישראל / יוניברסל

40 שנה ל"בחזרה לעתיד": שובר הקופות שלימד אותנו מה עושים עם טיימליין ואיך לספר מחדש את חיינו

הסרט האייקוני היה הרבה יותר מבידור - הוא עיצב את ההיגיון הפנימי של תרבות הפופ ● בסרט מרטי מק'פליי חוזר בזמן עם הדלוריאן כדי ליצור גרסה משופרת של החיים שלו. היום צריך בשביל זה רק להעלות פוסט

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה לרדת מחר"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית מחר (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה מחר עומד על 65%

בודקים את המיתוס / צילום: דפנה גזית, רשות העתיקות

מי היה הראשון שהשתמש באריה כסמל שלטוני? לא ממלכת יהודה

מדור המשרוקית של גלובס מתחדש ומציג פינה חדשה: בודקים את המיתוס ● אחת לשבוע המדור יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והפעם: שר המורשת סיפר שהאריה היהודאי השפיע על העמים מסביב, אבל זה כנראה עבד הפוך

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

פופקורן. ליאור פרנקל בשיחה עם אור רז / צילום: לירון ויסמן

רוצים לקדם את האינטרסים שלכם במקום העבודה? הטיפ שאסור לכם לדלג עליו

הפודקאסט הפופולרי פופקורן מגיע לגלובס במדור חדש על עולם העבודה • "אתם לא מבינים כמה בכירים עובדים בפוליטיקה ארגונית", אומר אור רז, מנכ"ל ובעלים של קבוצת לדעת, מלווה ומפתח מנהלים בחברות הייטק ופיננסים • בשיחה עם ליאור פרנקל הוא מסביר איך תצליחו להעביר את הקולגות שלכם צד בשולחן הדיונים ● פופקורן

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק / צילום: ap

המועמד שמסמל את "סופה של ניו יורק היהודית שאנו מכירים"

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק, צמח בעולם פריבילגי והגיח משם עם פוליטיקה רדיקלית וערימות של קסם אישי ● הוא מבטיח להוריד את יוקר המחיה ולמסות את האחוזון העליון ● אלא שעבור ישראל הנבחר המוסלמי מציג אג'נדה מדאיגה

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

מחנה אוהלים בח'אן יונס / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

דיווח: התנאים החדשים של חמאס, ואיך יתנהל המו"מ בדוחא

טיסת רה"מ לארצות הברית נדחתה לשעה 17:00, לפני העלייה למטוס נתניהו צפוי לשאת דברים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● דיווח: איראן הצליחה לפגוע ב-5 בסיסים של צה"ל ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים