גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הסרטן הקטן שממחזר סידן

הסרטן הכחול האוסטרלי מעכל את הסידן שלו כך שיהיה זמין שוב לשימוש *חברת אמורפיקל מחקה את היכולות הללו לטובת בני האדם

הסרטן הכחול האוסטרלי הוא סרטן שחי באגמים ובריכות מים מתוקים. כמו רוב הסרטנים, השלד החיצוני שלו הוא קשיח ומכיל הרבה סידן. חוקרי סרטן (בשימוש המקורי של המילה - זה שלא מתייחס למחלת הסרטן) ישימו לב בוודאי לבעיה בחיבור של שני המשפטים הקודמים.

מים מתוקים הרי אינם מכילים סידן בכמות מספקת לבניית שלד קשיח לסרטן, השלתו ובנייתו מחדש בכל פעם שהסרטן גדל, כפי שעושים הסרטנים החיים במים המלוחים, בהם נמצא הסידן בכמויות גדולות יותר.

"לסרטן החי במים מתוקים יש ממשק סידן בעייתי", מסביר אסף שכטר, מנכ"ל חברת Amorphical, שהוקמה לא כדי לעזור סרטנים, אלא לבני אדם החולים באוסטיאופורוזיס - מחלה שפוגעת בצפיפות העצם, מפחיתה את חוזקה ופעמים רבות מביאה להיווצרות שברים.

הסרטן הכחול האוסטרלי דווקא מסתדר מצוין בעצמו. יש לו בגוף מנגנון מיוחד לאגירת הסידן המפורק מהשלד הישן, כדי להשתמש בו לבניית שלד חדש.

הסרטן בעצם בולע את השלד של עצמו, מעכל אותו ומעבד אותו בספיגה יעילה, עד כדי כך שהסידן זמין לו לשימוש חוזר תוך יומיים-שלושה. עיכול סידן באופן שיהיה זמין לשימוש, הוא בעיה לא רק של בני האדם, אלא גם של רוב החיות. והנה מצא הסרטן הכחול פתרון לבעיה.

שני גורמים בישראל כבר משתמשים ביכולות של הסרטן לצורכי ריפוי. יוסי בן הוא חקלאי סרטנים, המגדל בערבה את הסרטן הכחול, כותש את האיברים שלו ומוכר את התוצר כתוסף מזון למי שזקוקים להשלמת סידן דחופה. לבן ישנו קהל צרכנים אדוק, אשר נשבע בהשפעותיה הטובות של אבקת הסרטנים, אבל המידע הוא כרגע בעיקר אנקדוטלי.

מי שרוצה להפוך את הפתרון הזה למסחרי ונגיש לכל החולים וכזה שעומד בתנאי הפיקוח של רשויות התרופות הבינלאומיות, לא יכול להתבסס על כתישת הסרטנים עצמם.

המוצר יקר מדי להפצה מסחרית וכל סרטן קצת שונה מחברו, כך שלא ניתן להפיק אבקה ברמת ניקיון של תרופה. חברת אמורפיקל נולדה כדי ללמוד את היכולות של הסרטן ולאפשר לבני האדם לחקות אותן.

"מ-2004 אנחנו לומדים את הגסטרוליט, האיברון אצל הסרטן אשר אוגר את הסידן", מספר שכטר. "מיפינו את הרצפים של רוב החלבונים שלו והבנו את הסוכרים והמלחים שבו.

"גילינו שהסידן נמצא בו במצב של קלציום קרבונט - מצב שהוא בדרך-כלל לא יציב, אלא הופך לגביש שהגוף מצליח פחות לנצל. אצל הסרטן, הטבע מייצר חלבונים ששומרים על הקלציום קרבונט בגרסה לא מגובשת, שכנראה זמינה יותר".

מתחילה עם תוסף מזון

את המחקר הראשוני למיפוי הכימיה של הגסטרוליט ביצעו פרופ' אמיר שגיא וד"ר אמיר ברמן מאוניברסיטת בן גוריון, אשר מסחרו את המוצר לאמורפיקל. שכטר היה דוקטורנט של שגיא, והוא הקים את החברה והוביל אותה לגיוס של 1.2 מיליון דולר ממשקיעים פרטיים.

בשלב הראשון הצליחה החברה לסנתז על בסיס המחקרים הללו קלציום קרבונט בלתי-גבישי (אמורפי) סינתטי. "המוצר הזה נמצא בפיתוח מואץ ויושק בשנה הבאה כתוסף מזון", אומר שכטר.

במקביל עורכת החברה, בשיתוף עם האוניברסיטה, ניסויים פרה-קליניים (כלומר, בבעלי חיים) להוכחת היעילות של המוצר שלה לעומת מוצרי סידן אחרים, חלקם גם הם מורכבים מקלציום קרבונט, אך במבנה הגבישי.

בנוסף, נערך מחקר, שתפקידו לבחון האם ישנם בגסטרוליט עוד מרכיבים המשפיעים על זמינות הסידן והיכולת לבנות עצם, מלבד עצם היותו אמורפי. הגסטרוליט כולו רשום כקניין רוחני של החברה.

שיווק של תוסף מזון ובידול שלו מול כל המתחרות, אינם משימות קלות. בשוק תוספי הסידן, המגלגל 4 מיליארד דולר לשנה, פועלות מגוון חברות, ביניהן נגזרות של חברות הפארמה הגדולות וחברות ויטמינים ענקיות, שכל אחת מצהירה שהמוצר שלה עדיף.

אמורפיקל נערכת ליצור קשר עם שותף אסטרטגי, שייקח על עצמו את הצד השיווקי של החברה. בין אם יימצא שותף מתאים ובין אם לאו, יידרש כנראה ניסוי שיווקי השוואתי שיראה את ההבדל ביעילות בין המוצרים.

בהמשך אולי תציע החברה את הקלציום קרבונט האמורפי כתוסף מזון או כחלק מגלולת רב-ויטמין. "אם הסידן נספג בקלות רבה יותר, ניתן לצרוך פחות ממנו ולהקטין את הגודל של הגלולה", אומר שכטר.

אבל פריצת הדרך האמיתית תהיה אם החברה תמצא בגסטרוליט חומר חדש ובר-פטנט, שמוביל לשיפור משמעותי בצריכה ובעיבוד של סידן. מוצר כזה תוכל החברה לשווק כתרופה לחולים במחלות, כמו בריחת סידן המובילה לאוסטיאופורוזיס. *

עוד כתבות

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

משפחות חטופים חוסמות את כביש 1 בדרך לירושלים

משפחות חטופים חסמו את כביש 1: "כל חטוף חייב לשוב"

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל, מפקד גדוד טולכרם של גא"פ חוסל • עדכונים בולטים 

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות