גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ותודה לטאליבן ולאל-קעידה

תעשיית הרכב חייבת את הגידול בביקושים ואת התאוששותה לארגוני הטרור

מי שיבקר בזמן הקרוב במפעל הענק של תעשיות רכב נצרת (תע"ר) בנצרת, עשוי להיות מופתע. רק באפריל ניצב המפעל בפני אחד המשברים הקשים בתולדותיו כאשר הנהלתו הוציאה כמחצית מהעובדים לחופשה יזומה והודיעה כי היא עשויה לפטר אותם באם לא יגיעו הזמנות חדשות ממשרד הביטחון.

אבל בשבועות האחרונים עובד המפעל במלוא הקיטור ואף גייס עובדים כדי לעמוד בהזמנות למאות ג'יפים ממוגנים מסוג סופה 3. לא מדובר בהזמנה של משרד הביטחון, שעדיין לא החליט בנושא, אלא דווקא בהזמנה של מאות כלי רכב בשווי עשרות מיליוני דולרים לייצוא עבור לקוח אנונימי באסיה.

הבוננזה של מכשירי תנועה היא רק דוגמה אחת לנחשול הביקושים לכלי רכב צבאיים ממוגנים ולפתרונות מיגון לכלי רכב, ששוטף כיום את החברות הישראליות הפועלות בתחום. בענף מעריכים כי בשנה האחרונה בלבד רשמו החברות המקומיות, ושלוחותיהן בעולם, הזמנות בהיקף של 700 עד 900 מיליון דולר והביקושים ממשיכים לזרום.

לוחמה א-סימטרית

את הקרדיט על הביקושים הגלובאליים יש לזקוף לזכות אל-קאידה, הטאליבן וגרורותיהם, שעדיין ממשיכים לפעול במרץ ולגבות מחיר כבד מכוחות הביטחון באפגניסטן, עיראק ומקומות אחרים בעולם באמצעות נשק, שהולך ומשתכלל במהירות.

אל מול האיום הזה מוצאים את עצמם כיום צבאות סדירים רבים וכוחות שיטור במערב ללא מענה הולם. לצבאות יש כמובן טנקים ושריוניות כבדות אבל אלו הם כלים יקרים ומגושמים מדי לפעילות שוטפת. לפיכך חוט השדרה היום יומי ממשיך לכלול רכבי שטח וסיור קלים יחסית, שמבצעים מטלות של לוגיסטיקה ושינוע לוחמים.

אלה מהווים כיום מטרה מועדפת על פני טרוריסטים ולוחמי גרילה, במה שמכונה לוחמה א-סימטרית, כלומר לוחמה בין שני גורמים עם יחסי כוחות שונים מאוד, טקטיקות לחימה שונות והבדלים משמעותיים בנכונות של שני הצדדים לספוג אבידות.

לצבאות המערב לקח הרבה זמן להפנים את השינוי בדוקטרינה המסורתית ולהסתגל לעובדה, שהצד "החלש" כבר לא משתמש באבנים ובקלאצ'ניקוב אלא במפלצות היי-טק דוגמת הטיל הנישא "RPG29" - הדור האחרון של ה-RPG7 העתיק שתוכנן במיוחד לחדור את מיגוני הדור האחרון בשדה המערכה.

קבלת ההחלטות של המערכות הצבאיות היא איטית אך בשנה האחרונה החלו להיפתח תקציבי הצטיידות ענקיים וכלי הרכב הממוגנים הפכו להיות מוצרים לוהטים.

הקיבוץ העשיר בישראל

הצבא האמריקני הוא הלקוח הגדול והחשוב ביותר של החברות הישראליות שפועלות בתחום. ג'יפים, האמרים וכלי רכב קרביים עם חבילות מיגון מפיתוח ישראלי כבר מוכיחים את עצמם מזה שנים בשדות הקרב של אפגניסטן ועיראק ותורמים רבות למוניטין הישראלי בתחום. אבל כיום הביקוש של הצבא האמריקני הוא חסר תקדים, וכך גם הסכומים.

רק בשבוע שעבר, למשל, הודיע חברת פלסן, יצרנית המיגון מקיבוץ סאסא, כי קיבלה חוזה נוסף לאספקת 1,700 קיטים של מיגון לכלי רכב לצבא האמריקני, במסגרת שיתוף הפעולה שלה עם יצרנית המשאיות והציוד הכבד אושקוש. היקפו הכספי של החוזה מוערך ב-1.05 מיליארד דולר וחלקה של פלסן מוערך בכמה מאות מיליוני דולרים. זהו חוזה המשך לחוזה אחר, לאספקת 2,244 כלי רכב בהיקף של 1.06 מיליארד דולר, שעליו הוכרז בתחילת יוני וגם בו יש לפלסן חלק שמוערך בכמה מאות מיליוני דולרים.

הכלים עבורם מספקת פלסן את המיגון מכונים ATV-M והם מעין משאיות בעלות יכולות שטח מתקדמות, שיכולות להוביל פלוגה שלמה בתנאי שטח קשים. לשני החוזים הללו יש תנאי אספקה קשוחים מאוד: קצב ייצור של כמעט 1,000 יחידות בחודש במטרה לעמוד באספקה עד פברואר 2010.

פלסן, אגב, לא מתמקדת רק בצבא האמריקני ומפתחת את פעילותה גם בבריטניה, כולל חוזה של מיליוני דולרים למיגון מסוקי צ'יינוק עבור חיל האוויר המלכותי הבריטי.

המזרח מתעורר

את עיקר הייצור שלה מרכזת כיום פלסן במפעל אותו רכשה בקונטיקט, אבל אפשר להניח שגם כלכלת ישראל תגזור ממנו קופון נאה, במישרין או בעקיפין.

עוד חברה ישראלית, שגוזרת כיום קופון נאה מהבום הנוכחי בענף היא ארוטק, שנסחרת גם בנאסד"ק. קבוצת ארוטק פעילה מזה שנים בפיתוח וייצור כלי רכב קלים ממוגנים, באמצעות חטיבת המיגון MDT. המוצר המוכר ביותר שלה הוא הדויד - ג'יפ ממוגן על בסיס שלדת לנדרובר דיפנדר, שבשנים האחרונות נושא בכבוד בעיקר העומס של פעילות הבט"ש בשטחים. בחודשיים האחרונים דיווחה ארוטק לבורסה כי זכתה בהזמנות חדשות לאספקת רכב בהיקף של 12 מיליון דולר וכי צבר ההזמנות שלה עומד כיום על 42 מיליון דולר.

עניין רב מרכזת כיום השלוחה ההודית של ארוטק - קונקורד סייפטי סיסטמס שהוקמה בהודו במסגרת שת"פ עם חברות מקומיות. גם ממשלת הודו עברה לאחרונה חוויה מכוננת בעקבות התקפת הטרור במומבאי והיא מריצה כיום מכרז מואץ להצטיידות ברכבי סיור ממוגנים ובקיטים למיגון כלי רכב קיימים.

ארוטק צפויה להשתתף במכרז הזה עם ה-C8 החדש שלה - ג'יפ עם מיגון מתקדם מדור חדש להובלת 6 חיילים, על בסיס שלדת לנדרובר. העיתונות ההודית מדווחת כי הכלי כבר נמצא כיום בניסוי שטח מתקדם בפיקוד הצפוני של צבא הודו ואם המכרז יניב זכייה הוא עשוי להקפיץ משמעותית את היקפי הפעילות של MDT בתחום.

עוד חברה, שמוכרת היטב למשקיעים, היא "התכוף", שבשנים האחרונות עברה טרנספורמציה מחברה כושלת בתחום האזרחי לשחקנית רצינית בתחום כלי הרכב הממוגנים בסיוע טכנולוגיה של רפאל, שותפתה לפיתוח.

התכוף הודיעה בחודשים האחרונים על חוזי אספקה בהיקף של 320 מיליון שקל ולמרות שהיא לא נוהגת לנקוב בשמם של לקוחותיה, העיתונות הטורקית, למשל, פרסמה כי הצבא הטורקי בחר בדגם הנביגייטור של חברת BMC, שותפתה הטורקית של התכוף, לשמש כרכב ממוגן המוקשים העיקרי בצבא תוך שהוא מעדיף אותו על פני כמה שחקנים מקומיים.

רפאל אגב גם עושה חיל בעסקיה העצמאיים בתחום המיגון. רק לאחרונה, למשל ערכה חברת הבת הגרמנית של רפא"ל, דיינמיט נובל דיפנס, אירוע עיתונות שבו הציגה חבילת מיגון נגד טילים חודרי שריון המיועדת לכלי רכב צבאיים גלגליים מתוצרת אירופאית. החברה הציגה הזמנות של 50 מיליון אירו בשנה החולפת בלבד, צבר הזמנות של כולל מעל 200 מיליון אירו ושאיפות להכפיל את הצבר בעתיד הנראה לעין.

בדרך אגב הציגה החברה באותו אירוע גם דור חדש של משגרי טילים נישאים, בעלי יכולת גבוהה לחדור שריון ומיגון מתקדם של כלים צבאיים. לזה קוראים במונחים עסקיים "עסק שמקדם את עצמו".

עוד כתבות

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

הכפר פטריצ'ה באיטליה. ראש העיר מנסה למכור בתים באירו / צילום: Shutterstock

באיטליה מנסים למכור בתים באירו אחד. אז למה זה לא עובד?

ראשי עיירות קטנות באיטליה, שהתרוקנו מתושבים בשל מגמת עיור ארוכת־שנים, מציעים בתים למכירה באירו אחד בלבד, כאשר עלות השיפוץ מוטלת על הקונה ● התקשורת האמריקאית רווייה בסיפורים על בתים עתיקים שעברו שיפוץ והפכו לבתי נופש משפחתיים, אך בפועל, עסקי "הבתים באירו" עומדים בפני חסמים רבים

גל בר-דעה, מנכ''ל וואן זירו / צילום: איל יצהר

הבנק הדיגיטלי כבר שרף כ-800 מיליון שקל; המנכ"ל: "המשקיעים ימשיכו לתמוך"

לוואן זירו כבר יש כ-100 אלף לקוחות והמנכ"ל גל בר דעה מעריך כי "נהפוך לרווחיים כשנגיע ל-200 אלף לקוחות" ● את 2023 סיים הבנק של אמנון שעשוע עם הפסד של 357 מיליון שקל, אך בר דעה אופטימי:  "ההכנסה מלקוח יותר גבוהה ממה שחשבנו. אם נמשיך כך ונגביר פעילות אנחנו על דרך המלך"

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

נתניהו ביקש הארכה מבג"ץ; היועמ"שית: להיערך לגיוס חרדים

ראש הממשלה בנימין נתניהו כתב לבג"ץ כי בשבועות האחרונים נעשה מאמץ אינטנסיבי על מנת לגבש את ההסדר הדרוש, ואכן הושגה התקדמות ניכרת, אך המלאכה טרם הושלמה ולכן הוא מבקש הארכה ● היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה, הודיעה לבג"ץ כי החל מה-1 באפריל, על הרשויות לגייס בני ישיבות ללא מקור חוקי לדחות את גיוסם

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בעליות; אנבידיה צללה בכ-3%

הנאסד"ק עלה ב-0.5% ● מדד דאקס עלה ב-0.5%, הקאק ירד ב-0.3% ● גולדמן סאקס: לשוק המניות בארה"ב יש אפסייד מוגבל ● נובוקיור וסייברוואן מזנקות בטרום מסחר ● ערב הפסחא, מחירי הקקאו בשיא כל הזמנים, מה זה אומר לגבי יצרניות הממתקים הגדולות ומחירי השוקולד?

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

הבית הלבן בהודעה רשמית אחרי קרב הגרסאות: נתניהו אישר שתצא משלחת לוושינגטון

דובר צה"ל: ""במסגרת האימונים יתורגלו תקיפות מאסיביות וארוכות טווח" • גבר בן 38 נהרג מפגיעת רקטה במפעל בקריית שמונה, כמה נוספים נפצעו קל • נתניהו לסנטור ריק סקוט: "החלטת ארה"ב עודדה את חמאס. שלא יסמכו על הלחץ הזה - זה לא יעבוד"  • עדכונים שוטפים

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות