גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מאיפה בדיוק צמחה האופטימיות?

בחינת נתוני ייצור ותעסוקה מעוררת ספקות ■ ומבט על המדדים: איפה יכול התיקון לעצור

משה שלום, סמנכ"ל פורקס-אילנד ניהול תיקי מט"ח

אם בוחנים מקרוב את הנתונים שבנו את התקווה שהיציאה מהמשבר מתרחשת עכשיו ("המיתון מאחורינו"), מבחינים שרובם בצד ההיצע המגיע מהייצור, ולא מצד הביקושים למוצרים ושירותים.

החברות, אשר קיבלו מכה אנושה במכירות הרבעון האחרון בשנה הקודמת (2008), וברבעון הראשון בשנה זו (2009), צמצמו את המלאי, ובכך דלדלו אותו לרמות נמוכות מאוד.

חידוש המלאי וצמצום כוח האדם, הביאו את התוצאות ה"טובות מהצפוי" ברווחיות. האם יש לראות בכך ובנתוני התמ"ג החיוביים באירופה, באסיה ובישראל, סימן אמיתי לשינוי המיוחל? האם השווקים הפיננסיים צודקים בהערכתם (המתבטאת בעליות שערים מטאוריות), שההזרמות והתוכניות הממשלתיות יניעו מייד את הכלכלה האמיתית לתקופת שגשוג?

התבוננות נוספת בסטטיסטיקה של נתוני אבטלה בלבד, היתה נתקלת באמירה: תעסוקה מהווה מדד עוקב ולא מנבא. ברוב תקופות המיתון הקודמות, האבטלה הצטמצמה ומצב התעסוקה השתפר, לאחר חודשי הרחבה בתוצר וגידול בצריכה.

אנסה להראות הפעם שני גרפים העוסקים דווקא בצד התעשייתי, הנתפס כחיובי כל כך לאחרונה. הגרף הראשון (שמקורו בשלוחת הבנק הפדראלי בסנט-לואיס) מציג את התפוקה בתעשייה (Capacity Utilization) מאז 1965 ועד היום:

משה שלום אבטלה


שני דברים בולטים מייד:

  1. למרות הריבית הנמוכה מאוד (1%) אשר הנהיג אלן גרינספן תקופה ארוכה לאחר משבר ההיי-טק ב-2000, (דבר אשר תרם רבות להיווצרות בועת הנדל"ן), המדד הגיע רק לאזור ה-80.
    רמה זו, הייתה הנמוכה מבין השיאים, אשר אפיינו תקופות שגשוג אחרות שהגיעו אחרי תקופות מיתון בעבר, בכל התקופה הנמדדת. אני מסיק מכך, שמדיניות ריבית נמוכה אשר אינה באה בזמנה, דהיינו כדי לעזור לביקוש אמיתי של ייצור וצריכה, לא מביאה לצמיחה אמיתית. יש סכנה שחלק גדול מהתמריץ, מנפח בועה פיננסית כזו או אחרת.
  2. הרמה הנמוכה שבה הגענו במשבר זה (67) היא הנמוכה ביותר מכל השפלים בתקופה הנמדדת. יתר על כן, עדיין לא נראה היפוך מגמה משמעותי.

הגרף השני בא ממשרד העבודה האמריקאי, ומצביע על עלויות תעסוקה במגזר האזרחי:

משה שלום תעסוקה


כאן נראה בבירור שהירידה בעלויות התעסוקה שהחלה בעצם מ-2004 ולא כתוצאה מהמשבר הנוכחי. הקו האדום, המציין את השינוי (באחוזים) בשכר, והקו הכחול המציין שינוי (באחוזים) בתנאים הנלווים, מדגימים את הירידה הדרמטית בהכנסות ציבור העובדים.

אמנם נתוני האינפלציה הרשמיים הראו, והם עדיין מראים, אינפלציה נמוכה, אבל למי שהוצאותיו אינן על מכשירי אלקטרוניקה לסוגיהם אלא על אוכל, אנרגיה, בריאות ודיור, יש בעיה קשה להתמודד עם חיי היום יום. מקורות כסף נוספים, כמו כרטיסי אשראי והגדלת משכנתא, אינם זמינים כבעבר. יש להוסיף לכך גם העובדה שחשש מפיטורין, בשוק עבודה מצטמצם, מונע מעובדים לבוא בדרישות לתוספת הכנסה בדמות העלאה בשכרם.

מסקנות משני הגרפים:

  1. התייצבות המערכת הפיננסית, חידוש המלאי, והתגובה הטכנית של השווקים לנפילה החופשית בתחילת המשבר, הניבו תוצאות חיוביות: הביאו לשווקים הפיננסיים את המומנטום לעליות ממרץ.
  2. צמצום כוח האדם, והורדת עלויות השכר, הצליחו להביא לרווחיות שצפו האנליסטים. אך התבוננות בנתון התפוקה תצביע על פוטנציאל נוסף בגידול באבטלה, שכן לא מעסיקים עובדים חדשים כאשר חלק נכבד מן הייצור מושבת.

  1. האם הצרכן יתחיל להזמין מוצרים ושירותים? לאור הנתונים המצביעים על צמצום הכנסותיו, ונטייתו החדשה לחסוך ולהקטין את עומס החוב הרובץ עליו כבר עכשיו - זה לא סביר.
  2. למרות כל זאת, התיקון בשערים בימים האלה, איננו לדעתי סוף פסוק לעליות, אלא רק תחנת ביניים. עדיין נמצאות בקנה, השפעות בועתיות וכלכליות אמיתיות לפני היפוך המגמה של הטווח הארוך.

המדדים מצייתים לפיבואנצ'י נוחו עדן

ועכשיו מבט על מצב מדדי המניות ת"א 25 ו-S&P (יחד בגרף שלהלן):

משה שלום מדדים


  1. מבנה הגלים של שניהם מאוד דומה.

  2. במדד שלנו, גל 5 היורד היה מסוג Truncated. מצב כזה, שהזכרתי כבר בעבר, ומופיע בהרבה מדדים אחרים, נוטה להצביע על עוצמה יתרה של אותו מדד. ואכן, המדד שלנו הפגין ביצועי יתר לעומת רבים ממקביליו בעולם.

  3. בשני המדדים, מהווה התחתית של יולי את תחילת גל העליות האחרון (גל C). גל זה מורכב מחמישה תתי-גלים, והסבירות הגבוהה ביותר מצביעה כרגע על סיומו של תת-גל 1 וביצוע תת-גל 2 יורד. לפנינו תת-גל 3 עולה, 4 יורד או מדשדש ו-5 עולה.

  4. מתנדי המומנטום: בשני המדדים הגיעו למצבי קניות יתר די קיצוניות (1 סגול), ומתחילים להיווצר סימני חזרה משם. יש לזכור שבשוק שורי, המתנדים אינם חייבים להגיע למצב מכירות יתר בתיקון טכני. גם הגעה לקרבת אזור 50 יכולה להספיק לצורך הבנה שמתקרבים לסיום התיקון.

  5. שני המדדים מוכלים בתוך תעלה עולה ויש לשער שהיא תהווה מקור תמיכה.

  6. ת"א 25 חזר 61.8% (1000) מירידת המשבר כולו, כאשר מקבילו האמריקאי חזר רק 38.2% (1015). בשני המקרים - אפילו אני עומד נדהם כנגד הציות של השוק להיפוך ושינוי לפי כללי הרמות של שיטתו של Fibonacci קשישא.



שורה תחתונה

לאחר זמן רב, והרבה ברכה למחזיקי מניות, הגיע שלב התיקון.

נראה כרגע שתיקון זה יכול להיעצר באזור 950 במדד האמריקני ובאזור 850 במדד שלנו. יש לזכור שאם הספרור שלנו נכון, תת-גל 2 אינו יכול להיות יותר מתת-גל 1, ולכן השפל של יולי מהווה את שיא התיקון המותר. ירידה מתחת לרמות אלו, תצביע לא רק על טעות בספרור אלא גם על פוטנציאל ירידות גדול בהרבה.

אם נגיע לכך, ארחיב.



  1. ניתן ליצור קשר במייל Moshe.Shalom@gmail.com
  2. משה שלום הוא מנתח טכני בכיר ועשוי להיות בעל עניין אישי בנכסים הפיננסים המוזכרים בסקירה זו. אין לראות בנכתב בה הצעה או ייעוץ לרכישה ו/או מכירה ו/או החזקה של ניירות ערך והוא אינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם.

עוד כתבות

לווין Knight של חברת אימג'סאט / צילום: ST Engineering Satellite System

עוינות מצ'ילה ועיכוב בהסכמים: הצרות מצטברות לחברה הביטחונית של קרן פימי

חברת פתרונות המודיעין הלוויניים אימאג'סט חותכת את התחזיות שלה פעם שנייה ברציפות בשל עיכובים בהשלמת הסכמים ● בינתיים ההפסדים מעמיקים, ורבע מההכנסות נתון לחסדי צ'ילה, שעתרה נגד ישראל בהאג ומראה ניצנים של חרם על חברות מהארץ

חתולים בחצר / צילום: Shutterstock

חתולים לא באמת שונאים אותנו, הדרך לליבם היא פשוט ארוכה יותר

נהוג לראות בחתולים בעל חיים אגואיסטי ומנוכר, וגם מחקרים מצאו שהיחס של החתול לבעליו מושתת על אינטרסים ● אלא שיש לכך קשר הדוק ליחס המועט שהם התרגלו לקבל מאיתנו

לשכת התעסוקה בחולון / צילום: איל יצהר

המשק בתעסוקה מלאה, ענף הבנייה מסמן דאגה

שוק התעסוקה הראה כי המשק כמעט וחזר למצבו לפני המלחמה ● שיעור המוצאים לחל"ת והמגויסים למילואים מתמתן ● ענף הבנייה מצוי במחסור, וזה צריך להדאיג את כולנו

חבר המשלחת מצטלם ליד בית שרוף בקיבוץ ניר עוז / צילום: באדיבות משרד התפוצות והמאבק באנטישמיות

משלחת מובילי דעה מדרום אפריקה הגיעה בשבוע שעבר למתחם הנובה. ואז נשמעה אזעקה

השבוע הגיעה לישראל משלחת ייחודית של מובילי דעה, הוגים, אנליסטים, כלכלנים וסופרים מדרום אפריקה שאינם יהודים ● המשתתפים ביקרו בעוטף, בצפון ובכיכר החטופים בתל אביב ● ישראל מתגייסת

שיגור רקטות מעזה לישראל / צילום: Reuters, Saleh Salem

אחרי ארבעה חודשים: אזעקות בשרון ובגוש דן, פצוע קל בהרצליה

אחרי 4 חודשים: אזעקות בשרון ובגוש דן • הדי פיצוצים חזקים נשמעו בכמה ערים במרכז • המטח בוצע מאות מטרים מכוחות צה"ל ברפיח • פצוע קל מרסיסים בהרצליה • מת מפצעיו לוחם צה"ל שנפצע קשה בשבוע שעבר • צה"ל: מחבלי חיזבאללה בלבנון חוסלו מהאוויר ● עדכונים שוטפים

סם אלטמן וסקרלט גוהנסון / צילומים: AP

על הקלות שבה OpenAI לקחה לסקרלט ג'והנסן את הקול

השקת ChatGPT 4o של OpenAI בשבוע שעבר מזמינה מבט מחודש באחד הסרטים הטובים של המאה ה-21 ● כשבוע אחרי ההשקה הודיעו OpenAI על החלפת הקול שנבחר לעוזרת הקולית ● הסיבה: השחקנית סקרלט ג'והנסן שלחה לחברה התראה משפטית המורה להחליף מיד את הקול של המערכת, שהיה דומה באופן מחשיד לקולה בסרט "HER" של ספייק ג'ונז מ-2013

ג'נסן הואנג, מנכ''ל ומייסד אנבידיה, עם יישות בינה מלאכותית / צילום: ap, Eric Risberg

אנבידיה 2030: השלב הבא של המניה החמה ביותר בוול סטריט

היא עשתה זאת שוב: ענקית הטכנולוגיה הדהימה את וול סטריט, עקפה את התחזיות וסיפקה שלל הבטחות לעתיד ● "המהפכה התעשייתית הבאה החלה", הכריז המנכ"ל והמייסד המיתולוגי ג'נסן הואנג ● מהדור הבא של המעבדים, דרך שירותי התוכנה המתקדמים ועד לענן - מומחים מנתחים איך תיראה המהפכה

יוסי אברהמי / צילום: איל יצהר

ויתרה על גיוס של 200 מיליון שקל: חברת הנדל"ן שדוחה את ההנפקה בת"א

חברת הנדל"ן יוסי אברהמי, שתכננה לגייס 200 מיליון שקל לפי שווי של מיליארד שקל, החליטה לדחות את ההנפקה ברבעון אחד לפחות ● בין הסיבות לדחייה: החולשה בשוק המניות והתלבטות של הבעלים בנוגע למהלך

מוצרי ליימן שליסל על מדפי סופר / צילום: טלי בוגדנובסקי

לואקר, מנטוס וליפטון: ליימן שליסל מצטרפת לגל העלאות המחירים

חברת המזון ליימן שליסל הודיעה על התייקרות בשיעור ממוצע של 10% במגוון מוצרים, ביניהם הממתקים לואקר, מנטוס וטופיפי, כמו גם תה ליפטון ● רק בשבוע שעבר הודיעה אסם-נסטלה על העלאות מחירים בחלק ממוצריה בשיעור ממוצע של כ-2.2%

איתי שילוני / צילום: תמר מצפי

המומחה שבטוח: גל עזיבות המנכ"לים רומז שהידרדרות נוספת בדרך למשק

איתי שילוני, ד"ר לפסיכולוגיה ויועץ אסטרטגי לחברות הגדולות בישראל, לא מופתע מעשרות הבכירים שפרשו לאחרונה: "הם מעדיפים לצאת בשיא, ולא בתקופת צמצומים" ● כך השירות בצה"ל השפיע על המנהלים הישראלים - וגם על השפה העסקית של ההנהגה המקומית

צחי ארבוב, בעל השליטה בקבוצת אקרו / צילום: אלכס פרגמנט

חברת הנדל"ן שמוכרת דירה בכ-8 מיליון שקל עברה לראשונה להפסד

קבוצת אקרו היוזמת פרויקטי יוקרה בת"א מציגה עלייה ניכרת במכירות ברבעון הראשון ובעיקר באפריל, לאחר שהחלה לשווק דירות ביפו במחיר של 4.5 מיליון שקל "בלבד"

רגב גור / צילום: דן ליאור

"בארה"ב יוצר תוכן טס במטוס פרטי ומסתובב עם מאבטח. כאן כולם קרובים למעיין אדם"

לרגב גור, בעלי חברת יוצרי התוכן נרטיב, אין בבית טלוויזיה, הוא לא צופה בחדשות, ובארון יש לו כמעט רק חולצות שחורות, כדי "לא לבזבז זמן" ● הוא עובד עם חברות טכנולוגיה ופיננסים, שמגלגלות מאות מיליוני דולרים בשנה, ומחבר בינן לבין היוטיוברים המובילים בעולם ● החודש יקיים כנס בת"א יחד עם היוצר הערבי־ישראלי נאס דיילי, שבו יתייחסו גם לאירועי ה־7 באוקטובר

סיכום שווקים שבועי / צילומים: שאטרסטוק, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

האם כדאי להיכנס לשוק כשהמדדים בשיא כל הזמנים - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

כך התהפכה טבלת התשואות בקרנות הפנסיה והגמל ● ראלי חזק יכול להרתיע משקיעים מכניסה לשוק בציפייה לתיקון חד שיוזיל את מחירי המניות, אבל התיקון לא בהכרח מגיע ● כמה הרוויחו המנכ"לים בחברות הנסחרות במדד S&P 500 ● וגם: העצה של רבקה אלגריסי, מנהלת אגף ייעוץ ומחקר בבנק הפועלים, למשקיעים

בנק מזרחי טפחות / צילום: איל יצהר

בנק מזרחי חזר לשיגרה: רווח של מעל מיליארד שקל ברבעון ודיבידנד של 40%

הבנק השלישי בגודלו הציג תוצאות משופרות ביחס לרבעון הקודם, עם רווח נקי של 1.27 מיליארד שקל ותשואה על ההון של יותר מ־18% ● בעלי המניות ייהנו מחלוקה של 40% מהרווח - שיעור כפול מברבעון הקודם ● הבנק יעביר למדינה היטל מלחמה של 60 מיליון שקל

אלברט איינשטיין / צילום: לע''מ

החוקר שמנסה לפרק את המיתוס של אלברט איינשטיין

נתחיל מהסוף: איינשטיין היה גאון. אבל האם הסיפור שהוא שינה לבדו את כל מה שאנחנו יודעים על העולם שבו אנחנו חיים נכון? ספר שיצא לאחרונה באוניברסיטת פרינסטון מציג מציאות מורכבת יותר ● פרופ' חנוך גוטפרוינד, המנהל המדעי של ארכיון איינשטיין באוניברסיטה העברית ומחבר משותף של הספר, מסביר מדוע איינשטיין לא פעל בחלל ריק

חצי שעה של השראה. על עובדים מופנמים / צילום: כריכת הספר, מנחם רייס

מקשיבים יותר ומשתפים רק מה שיש בו ערך: זה סוד הקסם של המנהלים המופנמים

בניגוד לדימוי המקובל, לא כל המנהלים הם מוחצנים בעלי כריזמה נוטפת ● מה האנשים השקטים מביאים לשולחן, למה הם בעצם מנהיגים מעולים ואיך ניתן לעזור להם לשגשג ● המלצת ספר

מהנדס העיר ירושלים, יואל אבן / צילום: איל יצהר

"בשנים הקרובות נראה 8,000 היתרי בנייה בשנה בירושלים, ואפילו יותר"

עד 2019 ניתנו בירושלים בערך 2,500 היתרים בשנה. מהנדס העיר יואל אבן מספר על השינוי שמתחולל בעיר ועל קידום הבנייה: "אנחנו יושבים ליזמים על הראש" ● האזינו

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים תשיב מיליארד שקל לבעלי דירות בגין גביית מס שבח שלא כדין

ביהמ"ש המחוזי בת"א קיבל תביעה ייצוגית נגד רשות המסים בגין גבייה שלא כדין של מס שבח מבעלי דירות שהשכירו אותן לאורך השנים בפטור ממס ● כאשר בעלי הדירות ביקשו למכור אותן, הרשות החליטה לחשב "פחת" על הדירות, באופן שהגדיל את מס השבח ● בכוונת הרשות לערער על פסק הדין

ביל גייטס / צילום: Shutterstock

ביל גייטס: חבל שלא למדתי את הלקח הזה מוורן באפט מוקדם יותר

מנכ"ל מיקרוסופט לשעבר פרסם פוסט ובו גילה שהיה שמח ללמוד מהמשקיע האגדי כיצד לנהל אחרת את היומן שלו

יו''ר המחנה הממלכתי בני גנץ / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

גנץ הגיש הצעת החלטה להקמת ועדת חקירה ממלכתית למלחמת "חרבות ברזל"

יו"ר המחנה הממלכתי, בני גנץ, הגיש היום למזכירות הממשלה הצעת החלטה להקמת ועדת חקירה ממלכתית לאירועי אסון ה-7 באוקטובר ● "הקמת ועדת חקירה ממלכתית תעביר מסר חשוב ומאחד לציבור הישראלי כי כלל מערכות השלטון והביטחון העומדים בראשן מחויבים בבחינה מעמיקה, אובייקטיבית ומקצועית"