גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תחום החתימה הדיגיטלית מתחמם: "תעבדו ורוכשים יתקשרו"

ב-1997 נמכרה חברת "מחקר אלגוריתמים" ב-82 מיליון דולר, אבל לאחר המכירה העסק לא צלח, ומנהליה קנו אותה והרימו אותה מחדש ■ היום, תחת השם ARX, האפשרות לאקזיט נוסף אינה בראש סדר העדיפויות

קיץ 2001 היה חם במיוחד במשרדי חברת מחקר אלגוריתמים הישראלית. החברה, שרק עברה לידי העובדים וההנהלה לאחר קבלת מניותיה מידי חברת סיילינק האמריקנית, חיפשה בנרות מימון חיצוני.

בקיץ 2001, הזרמת הון כמו שהם חיפשו הייתה מחזה נדיר, על אחת כמה וכמה עבור חברה שסימן שאלה גדול ריחף מעל לעתידה. בדיעבד, יכול המנכ"ל, גדי אהרוני, לומר כי "רוב הקיץ הייתי על הברכיים", וכתבות מאותה התקופה מעידות על הניסיונות הנואשים של הנהלת החברה למשוך מימון מקרנות הון סיכון.

הקיץ הנוכחי כבר הרבה יותר נוח, והחום שהחברה מרגישה, לפחות לדברי ההנהלה, מגיע מהביקושים למוצר המוביל שלה - פתרון לחתימה הדיגיטלית.

מחקר אלגוריתמים, שהיום נקראת ARX, סיימה את שנת 2008 עם מכירות של כ-10 מיליון דולר, כאשר לדברי אהרוני "המכירות מתחום החתימה הדיגיטלית מכפילות עצמן מדי שנה", ואלו אחראיות כיום למעל ממחצית הכנסות החברה.

גם אנליסטים בגרטנר, שב-2006 התקשו למצוא שוק למוצרים בתחום, שינו את דעתם עם הזמן. "הלקוחות מראים עניין גדל במוצרי תוכנה ושירותים שתומכים ביישומים שדורשים חתימה דיגיטלית", הם כתבו במחקר שהתפרסם בשנה שעברה.

רווחיות מחוסר ברירה

ההיסטוריה של מחקר אלגוריתמים, שמתמחה במוצרי הצפנה לאימות ואבטחה, היא מעניינת למדי. נכון שכסף גדול לא היה שם אף פעם, אבל דרמה גדולה הייתה.

החברה, אותה הקימו בשנת 1987 עמוס פיאט ויוסי טולפן, נרכשה בשנת 1997 על-ידי סיילינק תמורת כ-82 מיליון דולר. הרכישה לא עלתה יפה, וב-2001 החליטה סיילינק לוותר על החברה, כמעט בחינם, להנהלת החברה, שביצעה תהליך רכישה עצמית (MBO) של המניות.

הקושי למצוא מימון חיצוני להמשך הפעילות, לא השאיר למחקר אלגוריתמים ברירה, והחברה הפכה לרווחית כבר ב-2002, והיא נותרה כזו.

"לא הצלחנו להביא משקיעים עד היום", אומר אהרוני, "זה לא דבר טבעי עבור קרנות הון סיכון להשקיע בתחום שלנו, שאין בו חלומות גדולים והחזרים גבוהים על הכסף".

החברה ניסתה ואף התכוונה לסיים את 2008 עם גיוס של מיליוני דולרים בודדים, שיממן את המשך הצמיחה, אולם החליטה לוותר על המהלך.

השוק צומח ב-12% לשנה

מה שמימן את הצמיחה ואת הפיתוח הטכנולוגי במשך העשור האחרון, היה עסקי החברה הוותיקים, כלומר פתרונות לאימות כרטיסי האשראי והמשתמשים (Pin Verification), פתרונות המיועדים לחברות אשראי והבנקים.

במבט קדימה מאמינה החברה כי העתיד הוא בתחום החתימה הדיגיטלית, בו היא מיישמת את פתרון CoSign, שמהווה "מנוע חתימה" המוצמד אוטומטית לאפליקציות הארגוניות ומאפשר למשתמשים לחתום באופן דיגיטלי על מסמכים שהם יוצרים, חולקים ושומרים.

הפתרון של ARX אמנם מצמיד לכל מסמך גרסה דיגיטלית, מצוירת, של חתימה אמיתית, אך זהו רק אפקט פסיכולוגי. הדבר האמיתי הוא "נעילת" המסמך לשינויים ואימות החותם באמצעות טכנולוגיית הצפנה מסוג PKI, מה שלא קשור לחתימה הגרפית של כותב הדו"ח.

כך, שהפתרון של החברה מהווה שוק נישה של תחום ה-PKI. חברת פרוסט אנד סוליבן העריכה כי תחום זה יגיע ב-2014 ל-520 מיליון דולר, לאחר צמיחה שנתית ממוצעת בת 12%.

בדרך למיזוגים בתחום

אריאל אביטן, יועץ בכיר לאבטחת מידע בחברת פרוסט אנד סאליבן, מעריך שיש 10 חברות פעילות בשוק זה, ביניהן חברות ענק, כגון VeriSign, Entrust ו-EMC, שנכנסה לתחום לאחר רכישת RSA ב-2006 תמורת 2.1 מיליארד דולר.

לצד אלו, ניתן למצוא גם ספקיות של פתרונות בתחום החתימה הדיגיטלית, כגון DocuSign ו-EchoSign. אביטן מעריך כי הצפיפות בשוק ה-PKI גדלה וכי השוק הופך לפחות מרוכז במשך השנים האחרונות, מה שמעיד כי בקרוב יתחיל גם סבב של מיזוגים בתחום.

בינתיים לפחות, למרות הצפיפות בשוק, ב-ARX לא ממהרים עם שאיפות לאקזיט נוסף. לדברי אהרוני, אסטרטגיית אקזיט לא ממש עומדת על הפרק. "ההכנסות שלנו נמוכות מדי להנפקה בנאסד"ק", הוא אומר, ועל רישום למסחר בבורסת ת"א לא חשבו בחברה ברצינות.

בחברה מעריכים כי ההכנסות ב-2009 בתחום החתימה הדיגיטלית יוכפלו, אם כי בעקבות המשבר הכלכלי ההכנסות בכלל יעלו בשיעור נמוך יותר.

ב-ARX, שמוחזקת כיום על-ידי 60 עובדיה ומנהליה, יש באופן מובן זהירות ממכירת הפעילות פעם נוספת, אולי בעקבות התוצאה של המכירה הראשונה.

אקזיט של החברה, כך נראה, אינו טריוויאלי גם מהצד השני - של הרוכשות הפוטנציאליות. "כשיצאנו לדרך, אמרו לנו להוריד את הראש ולעבוד, ואז גם יגיעו הטלפונים מחברות שמעוניינות בנו", מספר אהרוני, "אבל הם עדיין לא מגיעים", הוא מוסיף.

אביטן מעריך כי המתעניינות ב-ARX יכולות להיות חברות שמספקות פלטפורמה למסמכים, כגון אדובי; ספקיות פתרונות בתחום ה-PKI, או חברות אבטחה קלאסיות כגון מק'אפי. *

ובישראל: חוק החתימה האלקטרונית תקוע

מסיבה מובנת, הצרכנים העיקריים של טכנולוגיית החתימה הדיגיטלית הם עורכי דין ועסקים שמעורבים בנושאים רגישים. אולם חלק נכבד מהביקוש יכול להגיע דווקא מהכיוון הממשלתי.

החתימה הדיגיטלית אמורה לאפשר לכל אזרח לשלוח דואר אלקטרוני מוצפן, שכולל את כל הפרטים שנדרשים למשרדים ממשלתיים, במקום לכתת רגליים ולבזבז זמן.

חוק החתימה הדיגיטלית קיים בישראל מאז שנת 2001, ובמשרדי הממשלה מיהרו להכריז כי "עידן החתימה הדיגיטלית החל". אולם, הרבה לא קרה מאז. רוב התקשורת מול הממשלה עדיין דורשת תקשורת פנים מול פנים או לפחות תקשורת טלפונית.

כמו-כן, דורש החוק זיהוי של בעל החתימה הדיגיטלית על-ידי צד שלישי. לצד ARX, פעילות בתחום החתימה הדיגיטלית בשוק הישראלי גם חברת קומסיין שבבעלות חברת קומדע של זאב שטח, וחברת סקיורנט.

עוד כתבות

אלעד טנא / צילום: איה אפרים

ידיעות אחרונות במגעים עם העורך הראשי של מקור ראשון לתפקיד בכיר בקבוצה

אחרי שעורך העל של הקבוצה, אבי משולם, הודיע על סיום תפקידו, בקבוצת התקשורת מנהלים מגעים עם אלעד טנא - העורך הראשי של מקור ראשון מקבוצת ישראל היום ● לטנא יש רקורד בתקשורת הישראלית ואף בידיעות אחרונות עצמה

אוטובוס בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מראים: "צדק תחבורתי" של מירי רגב הביאה לעלייה במחירי הנסיעה

במשרד התחבורה טוענים כי רפורמת "צדק תחבורתי" מקזזת את עליית המחירים ומיטיבה עם רוב אזרחי המדינה, אלא שבדיקת גלובס מגלה תמונה שונה ● גורמי מקצוע מתריעים: שיפור התדירות והשירות הוא הסוגיה החשובה ביותר

דן בודנר, מנכ''ל ורינט / צילום: איל יצהר

לא הסיבוב הראשון בארץ: הקרן שעשויה להפוך לגלגל ההצלה של מניית ורינט

חברת הטכנולוגיה הוותיקה שנסחרת בשווי של 1.1 מיליארד דולר עשויה לעבור לידי קרן ההשקעות תומא בראבו, לה היסטוריה מוצלחת עם חברות בישראל ● ורינט המספקת פתרונות למוקדי שירות, איבדה שליש מהשווי שלה רק השנה

איור: גיל ג'יבלי

"המדינה שלנו זקוקה לאלטרנטיבה": הסכסוך בין טראמפ למאסק עולה שלב

איל ההון תקף ברשת החברתית X את חוק התקציב הענק והשנוי במחלוקת של הנשיא, ושוב איים בהקמת מפלגה מתחרה ● התגובה של טראמפ לא איחרה לבוא: "מאסק קיבל יותר סובסידיות מכל אדם אחר בהיסטוריה" ● החוק צפוי להגדיל את הגירעון האמריקאי ב־3.8 טריליון דולר

בניין האיחוד האירופי / צילום: Shutterstock

אירופה מוכנה להסכם סחר עם ארה"ב, אך לא ללא תמורה

האיחוד שואף שהסכם הסחר עם ארה"ב יכלול מכס אחיד של 10% על חלק נרחב מהיצוא האירופי, אך מבקש מהאמריקאים התחייבויות להפחתת מכסים בתחומים מרכזיים כמו תרופות, אלכוהול, שבבים ומטוסי נוסעים

המיזוגים החדשים מצטרפים למגמת ההתאוששות הניכרת בחודשים האחרונים / אילוסטרציה: Shutterstock

משרד עוה"ד נשיץ ברנדס אמיר מתמזג עם משרד שלמה כהן המייצג קיבוצים

נשיץ ברנדס אמיר, המדורג בעשיריית המשרדים הגדולים בישראל, ימזג גם את משרדה של עו"ד ענבל דהן-שרון המתמחה בדיפנס-טק ובפיקוח על היצוא, וימנה בסה"כ 312 עורכי דין

מיקרוסופט / צילום: Shutterstock

דיווח: מיקרוסופט מפטרת כ-9,000 עובדים, בסבב הרביעי מתחילת השנה

לפי CNBC, ענקית הטכנולוגיה הודיעה כי תקצץ פחות -4% מכוח העבודה הגלובאלי שלה, המונה כ-228 אלף עובדים, כאשר רק במאי האחרון, פוטרו כ-6,000 עובדים ● לפי שעה, עוד לא ברור איך המהלך ישפיע על עובדי החברה בישראל

עידן דוד / איור: גיל ג'יבלי

השר אמסלם מקדם: מנכ"ל עיריית אשקלון לשעבר ימונה ליו"ר נתיבי איילון

עידן דוד יהיה אחראי במסגרת תפקידו על תקציב של כ־3 מיליארד שקל ● בענף יש מי שכבר מרימים גבה על המינוי, בשל חוסר הניסיון שלו בתחום

פי דידי. זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות / צילום: ap, Willy Sanjuan/Invision

משפט פי דידי: הראפר הורשע בשידול לזנות, אבל זוכה משאר האישומים נגדו

חבר המושבעים במשפט פי דידי המואשם בשורה של עבירות מין וסחר בבני אדם הגיע להחלטה בבית המשפט הפדרלי בניו יורק ● הראפר זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות - שעשויים להוביל ל-10 שנות מאסר כל אחד

האלוף (מיל') תמיר הימן / צילום: המכון למחקרי ביטחון לאומי, אוניברסיטת ת''א

בשיתוף ארה"ב וסעודיה: הפרויקט השאפתני של ראש אמ"ן לשעבר

האלוף (במיל') תמיר היימן מקדם קרן מחקר למחשוב קוונטי ל"נטרול השאיפות הסיניות" בתחום ● התקציב לפעילות בגובה 200 מיליון דולר יאפשר לחברות ישראליות, שנחשבות מובילות בתחום, לקחת חלק בפרויקטים חדשניים ● היוזמה לקרן היא על רקע היעדרות ישראל מהסכמי הבינה המלאכותית שנחתמו בין ארה"ב לאמירויות ולסעודיה

משרד הפרסום העתידי, כפי שנוצר באמצעות ChatGPT / צילום: ChatGPT

סוף עידן משרדי הפרסום? כך ייראה הענף בעוד חמש שנים

אמיר גיא, יו"ר איגוד חברות הפרסום לשעבר, קורא למשרדים להתעורר: אנחנו פועלים בעולם שמתערער, עם שיבוש מוחלט של המודל הכלכלי, תהליך העבודה והיחסים עם המותגים ● מי שישרוד הוא זה שימזג קריאייטיב, דאטה ונרטיב למוצר אחד, ויהפוך לשותף טכנולוגי של הלקוח

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה בבורסה: מדד ת"א 35 לראשונה מעל 3,000 נקודות; מדד הבנקים זינק במעל 2%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.9%, חצה לראשונה את רף ה-3,000 נקודות ● השקל נסחר ביציבות, הפניקס: השקל החזק יפוגג את הלחץ על האינפלציה ● שוק האג"ח המקומי מתמחר: הסתברות של קרוב ל–100% לשתי הורדות ריבית עד סוף השנה ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך

אילוסטרציה: Shutterstock

פסק הדין החדש שכל זוג נשוי צריך להכיר. וההשלכות

בית המשפט העליון קבע השבוע באופן תקדימי כי ניתן לחלק בין בני זוג המתגרשים גם נכס שהיה שייך לאחד מהם לפני הנישואים ● כל מה שכדאי לדעת על הסכסוך שמאחורי ההלכה החדשה, ההשלכות וגם - למה מעכשיו "חייבים לעשות הסכם ממון"

הוספת ממ''ד לבניין בראשון לציון במסגרת תמ''א 38 / צילום: Shutterstock

האם בקרוב הממ"דים יגדלו? הצעות החוק בנושא עולות שלב

הצעת החוק להגדלת שטח הממ"ד אושרה לקריאה ראשונה אחרי הקפאה ארוכה ● ברשויות המקומיות צפויים להתנגד, אלא אם יקבלו פיצוי על אבדן דמי השבחה ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

אלכסנדר ואנג, מייסד scale AI / צילום: ap, Jeff Chiu

ילד פלא, גאון מתמטי בלי תואר ומיליארדר: המינוי שהביא לצוקרברג שיא חדש

אלכסנדר ואנג בן ה־28, מייסד חברת הדאטה Scale AI ותופעה בעמק הסיליקון הוא המינוי שמטא מקווה שיביא לה את הניצחון במירוץ ה־AI ● מהדירה שחלק עם סם אלטמן ועד למעמד של אחד האנשים המקושרים בתעשייה: הכירו את האיש שצוקרברג מהמר עליו במיליארדים

אילוסטרציה: Shutterstock

רשות המסים מגדירה מחדש: מי נחשב תושב ישראל לצורכי מס?

תזכיר חוק חדש מבקש לעגן את הקריטריונים שעל פיהם יקבע אם יחיד הוא תושב ישראל או תושב חוץ בעיקר בהתבסס על מספר ימי שהותו בישראל, ללא צורך בבחינת מכלול קשריו המשפחתיים, הכלכליים והחברתיים

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דד־ליין המכסים של טראמפ מתקרב, אך הסכמי הסחר שהובטחו לא נראים באופק

התקופה שהגדיר נשיא ארה"ב טראמפ למשא ומתן על הסכמי סחר מתקרבת לסיומה ללא תוצאות, והאיומים במכסים כבדים על שותפות כמו יפן והאיחוד האירופי מתחדשים ● בכירים בממשל מנסים לרכך את הדד־ליין שנקבע, ה־9 ביולי ● בינתיים, השווקים לא מתרגשים מהבאות

תקיפות צה''ל ברחבי איראן / צילום: Reuters, SOCIAL MEDIA

סיפקו מפת מודיעין עשירה: הלווינים הכינו את מכת הפתיחה באיראן

המראות של האיראנים מצלמים מל"טים בשמי טהרן שיקפו במהלך המערכה סיטואציה שבה צה"ל, במידה כזו או אחרת, הפך את איראן לרצועת עזה ● כעת משרד הביטחון חושף את הנתונים שהובילו לשליטה של צה"ל בשמי איראן

סמל יניב מיכלוביץ ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סמל יניב מיכלוביץ, בן 19 מרחובות, לוחם שריון בחטיבה 7 נפל בקרב בצפון רצועת עזה

שורת תקריות ברצועה: 2 לוחמים נפצעו קשה באירועים שונים ● ב-AP מדווחים כי ארגון הטרור "לא השיב בחיוב", אך טרם מסר תגובה רשמית ● כוחות צה"ל השמידו בעזה תוואי תת-קרקעי באורך של כ-2.5 קילומטרים ● הרמטכ"ל זמיר: החמאס ארגון מת, עכשיו צריך לשחרר חטופים ● פעילות חריגה בדרום סוריה: צה"ל עצר חוליית מחבלים איראנית ● 50 חטופים - 635 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

המערכת שמאחורי עסקת הענק של רפאל, ולמה היא לא ממש פועלת בישראל?

רומניה תרכוש את מערכת ההגנה האווירית ספיידר של רפאל, בעסקה בשווי של כ־2.2 מיליארד דולר ● העובדה שמכירתה לא דורשת אישור אמריקאי, לצד התאמתה לאיומים מתמרנים כמו מל"טים וטילים בליסטיים, הופכת אותה למבוקשת במיוחד בשוק הביטחוני הנוכחי