גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מבחן דרכים: הג'יפון החדש סקודה יטי - פשוט מתוק

הג'יפון החדש של סקודה הוא נאה, חייכני, ידידותי, צנוע במימדיו ומפתיע בכוחו - אך הניסיון מלמד כי למרות שהוא עוטה אדרת זוויתית של רכב שטח, מומלץ להישאר איתו בתחום השבילים בלבד

"יטי". שם מלא הוד-קדומים, מסתורין, און ללא מיצרים. כמו "ביגפוט". כמו "סאסקווץ'". כמו "איש השלג הנוראי". ענק בממדיו, אדיר בכוחו, עוטה אדרת שיער עבותה. עין אדם טרם שזפה אותו, אלא כצל חולף במרחקים. חמקמק כרוח רפאים הוא משוטט לו בלאט ביערות עבותים ועל פסגות ההרים, מדיר את שנתן של בריות צמאות לריגושים, מלהיב את דמיונם של ציידי אגדות וחובבי מיתוסים.

"יטי". ג'יפון חדש מבית סקודה. נאה, חייכני, ידידותי. צנוע בממדיו, מפתיע (לפעמים) בכוחו, עוטה אדרת זוויתית של רכב שטח. גאה כטווס ומודע לקסמו האישי הוא דוהר בשבילי יערות, ועושה רושם שגם לא יתקשה לטפס אל פסגות של הרים, ובלבד שלא יהיו עוינים או זוויתיים במיוחד. לא עולה אפילו בדעתו להבהיל מישהו, אך הוא בהחלט עשוי לרגש, להלהיב, ואם יורשה לי לנחש - גם לחלץ מבעליו רגשות חמים יותר.

לו בי תלוי הדבר, הייתי קורא לו יטיל'ה, או יטינק'ה, או יטיניו. כי "יטי" - זה שם קצת גדול לאוטו די קטן, וגם שם קצת מבהיל לאוטו מתוק נורא.

מילה או שתיים על סקודה, החברה שהולידה את יטי. הולך ומתגבר הרושם שהחברה הצ'כית הגאה ועתירת ההיסטוריה, היא הילד המוכשר ביותר והמפתיע ביותר במשפחת פולקסוואגן. ועושה גם רושם שהיא, כמעט רק היא, ממשיכה לשאת ברמה את דגל ערכיה המיתולוגיים של החברה-האם (ונתעלם לרגע, בקושי מה, מהפרקים המביכים בתולדותיה של פולקסוואגן). כי סקודה היא בעצם הפולקסוואגן האמיתית דהיום. זו המייצרת את "מכונית העם". תפריט מוצריה גדוש במכוניות שפויות (יחסית) במחירן, ענייניות, יעילות, אמינות ונבונות. אפשר בעצם לומר כי סקודה היא "חנות המפעל" של החברה-האם; כמעט אותם מוצרים, במחיר ידידותי קצת יותר.

סקודה YETI

שובר את חזות הג'יפון הקלאסי

עם ה"יטי" צועדת סקודה עוד צעד אחד קדימה, ונועצת דגל גם בגומחת הג'יפונים. ה-SUV צנועי הממדים. חרגולי השבילים המרובעים, ולצדם - אלה שמתחפשים לחרגולי שבילים.

אפשר להבין את הרצון להפגין נוכחות גם בפלח השוק הזה, דווקא עכשיו. בדיוק כשעולם ומלואו הוציאו חוזי-חיסול על מנועי בעירה פנימית ועל ג'יפים מגודלים. בדיוק כשעדת הירוקים ההיסטריים (להבדיל מהשפויים) הכריזה על המכונית כאויב האנושות מספר אחד. ובדיוק כשהרעב למכונית גבוהת-מרכב, מרובעת קווים, מרווחת, שימושית ובעלת יכולת-מה לחרוג אל חיק הטבע - גואה והולך.

צריך לומר, כי המפגש הראשון עם ה"יטי" אינו חד-משמעי. קדמתה - סקודאית למהדרין בקוויה - נאה, צפויה והרמונית. צדודיתה קצת מבלבלת, מחמת קורה C שנצבעה שחור, וכך שוברת את חזות הג'יפון הקלאסי. האחור כל-כך ריבועי, עד שמתעורר החשש שבמכונית מסחרית להובלת ביצים וחלב מדובר. אך העין מסתגלת חיש-קל, ועיצובו של ה"יטי" מתחיל אפילו לשאת חן. דווקא בגלל שאין בו חנופה. דווקא בגלל שהוא אינו מבקש לרכוש את לבי במיני חמוקיים מיותרים, תפיחות מיותרות או ניסיונות-שווא להיראות אגרסיבי יותר ממה שהוא באמת.

הפנים, לעומת זאת, זוכה להערכה מידית. החומרים ואיכותם משכנעים, מרחב-המחייה מרהיב, סביבת הנהג נוחה וידידותית למשתמש, התא כולו גדוש להטוטים נבונים להקלת המחייה על יושביו, ובעיקר שורת המושבים מאחור (שלושה, או נכון יותר, שניים וחצי), הניתנת לארגון, הזזה, קיפול, שליפה באינספור צירופים, קומבינציות, תצורות ושימושים. לא אתפלא אם קיימת גם תצורה המגדילה את תא המטען עד שניתן להוביל בתוכו עוד "יטי" אחת.

סקודה YETI

הבשורה המרה: קלאטץ'

באגף המנועים שני בנזינאים וארבעה דיזלים. כולם מוגדשים. החל ב-1.2 ליטר, דרך 1.8 ליטר טורבו המוכר, ועד ל-2.0 ליטר דיזל - המוצע בשלוש דרגות של הספק: 110, 140 ו-170 כ"ס. שני המנועים שכנראה יגיעו לישראל הם ה-1.2 המוגדש (105 כ"ס) והדיזל המנפיק 140 כ"ס. רק קילומטרים ספורים נהגתי במנוע הבנזין הקטנטן, ואף שהוא מרשים למדי בהשתדלותו לספק את אדוניו, הוא לא יכול להתחרות עם נפלאותיו של מנוע הדיזל. זה, כידוע, מנוע אדיר. שקט, גמיש, חסכני, נקי וחדווה ענקית לאוחז בהגה. למרבה השמחה, משקלו הגדול יותר גם משפר במעט את תחושת ההיגוי של ה"יטי".

ההפתעה המרשימה יותר ממתינה בכביש. כהרף עין נעלמים כל החששות מפני קשיות-עורף ומיתלים, ליקויי אחיזת כביש או תחושת ריחוף מיותרת. האוטו הזה פשוט מתוק. אוחז כביש כמו גדול, לא חושש מפניות זריזות ואפילו סוחט פה ושם חיוך מלא פליאה כשהוא מתנהג מעל ומעבר למצופה.

ולהלן הבשורה המרה (או המתוקה, תלוי בהעדפה האישית). רק ה-1.2, נטול ההנעה הכפולה, יזכה בתיבת הילוכים רובוטית, מהזן המשובח הקרוי DSG. כל השאר ייאלצו להסתפק בגיר ידני בן 6 הילוכים, עם קלאטץ', כן קלאטץ', אמיתי. מאלה המטרידים את רגל שמאל ממנוחתה. אוי לאסון המר או לשמחת חובבי הקלאטצ'ים שעוד עמנו.

על "מסלול השטח" ויתרתי. חדלתי להתפעם ממסלולים שתוכננו בקפידה כדי להדגים את יכולותיהן של מכוניות. זו לא חוכמה. גם מערכת בקרת-הגלישה שמותקנת ב"יטי", זו המונעת ממכונית לצבור מהירות מיותרת במורד תלול, איננה חידוש מיוחד במינו. כבר נהגתי ברבות שכמותה. אך דהירה די פרועה בשביליו המפותלים של יער עבות אחד, לימדה אותי שהגמדון הקשוח הזה מרגיש שם לא פחות בבית מאשר על הכביש המהיר. לא הייתי מנסה להעפיל עמו על "מעלה יבשושים" בנחל ציפלון, אך גם לא הייתי מציע לג'יפ כלשהו להתחרות ב"יטי" דיזל 4X4 בדהירה בשבילי יער ירושלים.

כרגיל, גורלו ייחרץ על-ידי מחירו. אם יישאר סביר, הרי הגרסה הנזכרת דלעיל (דיזל 4X4), חייבת להיות להיט. מגיע לה. ועוד הימור קטנטן לסיום: ה"יטי" תזכה בתואר מכונית השנה. גם זה מגיע לה.

המתחרות

פלח ה"פנאי המשפחתי" מתרחב במהירות. להלן מדגם:

רנו סנדרו STEPWAY

בדיוק כמו היטי, גם ה"סנדרו" הוא רכב שתוכנן לשמש כרכב עבודה/משפחה/פנאי אופנתי ללקוחות בעלי תקציב מוגבל. הסנדרו מבוסס על פלטפורמה מורחבת של הקליאו והוא מציע גג גבוה, סידור מושבים מודולרי והרבה מרחב. גרסת ה-STEPWAY החדשה שלו מעוצבת במתכונת שטח עם מרווח גחון מוגבה, פגושים מאסיביים ומשטחי הגנה בולטים. המנועים כוללים 1.6 ליטר בנזין ו-1.9 ליטר דיזל. הוא מיוצר בברזיל וישווק באירופה תחת שם המותג "לוגאן".

רנו סנדרו STEPWAY
פיז'ו טיפי OUTDOOR

לפיז'ו אין רכבי כביש-שטח משלה, ולפיכך היא מסתפקת בגרסאות עם "תדמית שטח" של דגמיה, שנמכרות תחת שם הלוגו OUTDOOR. המצטרפת האחרונה למשפחה היא הגרסה הקצרה של הברלינגו/פרטנר המסחרית ("טיפי"), שמיוצרת בשיתוף עם פיאט. למכונית מרווח גחון, שהוגבה ב-1.5 ס"מ לטובת שיפור העבירות, עיצוב פנים "קרבי" וייחודי לדגם, פגושים וקשתות גלגלים בולטות, ואופציה למנוע 1.4 ליטר דיזל עם תיבה אוטומטית-רובוטית.

פיז'ו טיפי

ניסן קאשקאי

הניסן קאשקאי היה הדגם הראשון שחשף את הפוטנציאל הטמון בפלח ה"פנאי המשפחתי". יש לו מראה של כביש-שטח נאה ומרווח גחון, ואפשר אפילו לקבל אותו עם הנעה כפולה קבועה. בשאר האלמנטים זהו רכב משפחתי נוח, מרווח ומיוצר היטב. בישראל מתחילים המחירים ב-165 אלף שקל לדגם 2 ליטר אוטומטי עם הנעה קדמית.

ניסן קאשקאי

עוד כתבות

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; בשוק ממתינים לפרסום התחזיות להמשך

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● המשקיעים ממתינים לפרסום התחזיות להמשך שיתפרסמו היום בשעה 16:00 ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

טנקים בקריית שמונה / צילום: Reuters, Mostafa Alkharouf

חשד לחדירת כטב"ם בקריית שמונה והסביבה; 3 נפילות בשטחים פתוחים ליד ערב אל-עראמשה

בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

וול סטריט / צילום: Shutterstock

החוזים העתידיים בוול סטריט יורדים ב-1%; ירידה חדה בצמיחה בארה"ב

מזרחי טפחות: "הנתון היום לא מביא לשינוי בציפיות מהפדרל ריזרב להורדת ריבית" ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות, המניה צוללת במסחר המוקדם ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק