גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

IFRS בעבודה

מפטרים? תקן 19 ב-IFRS עשוי לחסוך 10%-20% מחבות החברה לפיצויי פיטורים

אימוץ התקינה החשבונאית הבינלאומית (IFRS) בישראל עשוי לצמצם את חבות העסק לפיצויים בשיעור של עד 25% בחברות המשלמות פיצויים במקרה של פיטורין בלבד. כך טוען ד"ר בעז ים, מנכ"ל חברת עגן לייעוץ אקטוארי.

לדברי ד"ר ים, השפעת אימוץ IFRS בדו"חות הכספיים בעסקים המשחררים לעובדים מפוטרים את פוליסת ביטוח המנהלים שלהם ומשלמים את הפיצויים, חוסכת בממוצע בין 10% ל-20% ממחויבותם לפיצויים. אפילו מעסיקים הנכונים לשלם לפורשים מיוזמתם מהארגון פיצויים מלאים, עשויים לחסוך במקרים מסוימים כ-5% מחבות הפיצויים של החברה - לו רק יאמצו את תקינת ה-IFRS בכל הקשור לניהול עלויות ההעסקה של עובדיהם, ויקפידו לדווח על המחויבויות השונות לעובדים בטכניקות אקטואריות ריאליסטיות.

הערכותיו של ד"ר ים מתבססות על ניתוח תוצאות יישום תקן IAS19 של IFRS ביותר מ-200 חברות ציבוריות הנסחרות בבורסה בתל-אביב. תקן IAS19 עוסק בהטבות לעובדים לאחר פרישה והתחייבות בגין פיצויים. החידוש שבתקן הוא המעבר מחישוב התחייבויות החברה לפי שיטת ה-shut down (כאילו כל העובדים פוטרו עד למועד עריכת המאזן, כך שהתחייבות היא לפי הנוסחה הידועה של שנות עבודה כפול המשכורת הקובעת) לשיטה חדשה, בה מחושבת התחייבות החברה לתשלום פיצויים לעובדים לפי השווי ההוגן. שיטה זו מביאה בחשבון הערכות ריאליות בדבר שיעורי עזיבת עובדים וזכאותם לפיצויים, תוספות שכר עתידיות ועוד.

תוצאה כלכלית נכונה יותר

מאז תחילת יישום התקינה החשבונאית החדשה בישראל בתחילת 2008, חברת מבטח סימון וחברת עגן מעניקות שירותי אקטואריה לעשרות חברות, רובן ציבוריות. גם קבוצת שקל ניהול ביטוח ופיננסים הקימה חברה משותפת למתן שירותים אקטואריים לחברות ציבוריות ופרטיות, יחד עם אלן פפרמן, לשעבר האקטואר הראשי של משרד האוצר, שמשמש משנה למנכ"ל והאקטואר הראשי בחברה החדשה.

עמי גור, מנהל הפיתוח העסקי במבטח סימון, מנהלת ההסדרים הפנסיוניים מהגדולות בישראל, מפרט יתרון נוסף שבאימוץ תקן 19 בתקינה החשבונאית החדשה: "פירוט השווי ההוגן של הנכסים בהם מושקעים כספי הפיצויים של העובדים, כולל בקופות מרכזיות לפיצויים או קרנות פנסיה אישיות, מאפשר למעסיק לחשב את התשואה המובטחת בחלק מהפוליסות הוותיקות מחד, ומאידך גם את העלות הנוספת למעביד בפוליסות שבהן התשואה בפרקי הפיצויים מועברת לטובת העובד בפרק התגמולים".

גור מדגיש, כי "אומנם התקינה החדשה מחייבת חברות ציבוריות הנסחרות בישראל, אך תקן 19 ניתן לאימוץ גם ללא יישום מלא של IFRS. מנהלי כספים רבים נוכחים כי הדיווח בשיטה האקטוארית מסייע להם להגיע להערכה קרובה יותר למציאות מאשר החישוב המסורתי בשיטת ה-shut down, המניח במשתמע צורך בתשלום מיידי של מלוא הפיצויים".

*האם יש ניגוד עניינים בקשר שביניכם, כמנהלי ההסדר, לבין האקטואר? מנהל ההסדר תלוי בתוצאות הערכת האקטואר, מכיוון שהוא מקבל עמלות על מכירת פוליסות ביטוח לעובדי המעסיק. כמו כן, אתם אומנם חוסכים עבודה ללקוחות שלכם, אך מצד שני המעבידים מאבדים שליטה על הנעשה ויתכן שפגמים בהתנהלותכם לא ייודעו להנהלת החברה.

גור: "מבטח סימון אינה איזה "חאפר" העורך מניפולציות על חשבון לקוחותיו, אלא מנהלת ההסדרים הגדולה ביותר במשק, עם פרמיה שנתית של 2.94 מיליארד שקל ב-2008. ניגודי העניינים לכאורה פשוט אינם יכולים להתקיים בחברה עם תרבות עסקית וארגונית כמו שלנו, אבל לא רק אצלנו. מחויבותו של מנהל ההסדר כלפי הלקוח מעוגנת בחקיקת בכר ובתקנות המשלימות אותה. למנהל ההסדר אין מוטיבציה להסתיר או להטעות את המעסיק ו/או את האקטואר בנתונים שגויים, שממילא גם מבוקרים במסגרת הדו"חות. גם מהבחינה הטכנית, מקור הנתונים לעבודה האקטוארית הוא חברות הביטוח, בלי כל יכולת למניפולציה של מתווך כלשהו בדרך. מבטח סימון לא מייצרת את הנתונים אלא מתממשקת אל נתוני היצרנים השונים, מבקרת אותם, ומרכזת ומעבירה אותם הן ללקוח והן לאקטואר".

מחוץ לדו"ח רווח והפסד

לדברי רו"ח שלומי שוב, מומחה ל-IFRS ומנהל התוכנית לחשבונאות במרכז הבינתחומי הרצליה, "אין ספק שהתפיסה של ה-IFRS בנושא ההתחייבות לפיצויים בהתאם ל-IAS 19 היא כלכלית יותר מאשר שיטת ה-shut down, אבל חשוב לבצע את ההבחנה בין רישומים חשבונאיים לבין עלויות בפועל. התפיסה של שיטת ה-shut down, לפיה כל העובדים עוזבים כעת וזכאים לתשלום פיצויים מלא כאילו פוטרו - מנותקת כמובן מהמציאות. העיקרון של ה-IFRS הוא שפיצויים שמשולמים רק בעת פיטורין לא מוכרים כהוצאה על פני תקופת העבודה, אלא רק בעת הפיטורין עצמם.

רו"ח שוב לא מסכים עם הטענה לגבי אפשרות ליישום הוראות תקן 19 על-ידי חברה פרטית שלא בחרה ליישם IFRS מלא. "קיים גילוי דעת מספר 20 של לשכת רואי חשבון, שעוסק בנושא הפיצויים ומאמץ את שיטת shut down. עם זאת, אם יתאפשר לחברה הפרטית, וסביר שכך יהיה בעתיד הקרוב, לאמץ את ה-IFRS for SMEs, אזי חברה אכן תוכל לבחור בין שתי השיטות".

שוב מדגיש כי כל הנושא לא רלבנטי לצורכי מס, שמכיר בהוצאה בכל מקרה רק על בסיס התשלומים בפועל. לגבי רווחים/הפסדים אקטואריים (שינויים בהתחייבות שנובעים משינויים בהנחות אקטואריות כמו עליית שכר, שיעורי פרישה, שיעור היוון וכו'), ב-IFRS קיימת אפשרות לזקוף אותם ישירות ליתרת העודפים, כך שלא ישפיעו על דו"ח רווח והפסד כלל. זו אפשרות שיכולה להיות מאד אטרקטיבית מבחינת החברות, מאחר שהיא יוצרת להן יציבות דיווחית ללא שינויים קיצוניים, לדוגמה במקרה של תוספת יוקר במשק.

סמנכ"ל הכספים של סאפ בישראל, רו"ח איציק אונפוס, אומר כי הקשר שבין מנהל ההסדר הפנסיוני לבין חברת האקטואריה מניב ללקוח יתרון כספי ממשי. "מבטח סימון מטפלת לנו בכלל הנכסים הפנסיוניים, ובכלל זה מתפעלת, מבקרת ומנהלת גם את צבירת כספי הפיצויים של הארגון אל מול כל חברות הביטוח, קרנות הפנסיה וכל קופות הגמל הרלבנטיות. כשהם פועלים במשותף עם שירותי האקטואריה, אנחנו בסאפ כמעט ולא נדרשים לעסוק בהמצאת הנתונים נשוא האקטואריה, שכן מרביתם מגיעים לאקטואר ישירות ממנהל ההסדרים, ומאחר שכמעט ולא קיים "תיווך" באספקת הנתונים - ממילא תוצאות האקטואריה יהיו מהימנות יותר", אומר אונפוס.

רו"ח אמיר יוספי, החשב של נומוניקס, חברה פרטית הכפופה לכללי US GAAP, אמר: "אופן העבודה מאפשר לנו להתמקד בעיקר, שהוא ניתוח תוצאות החישובים האקטוארים והצגתם בדו"ח, במקום לבזבז זמן יקר על השגת המידע ואימות נכונותו. במיוחד דברים אמורים כשישנם מספר יצרנים המעניקים שירותי ביטוח פנסיוני, וכן בעת שינויים בתקינה החשבונאית".

לפעמים ההתחייבויות לפיצויים דווקא גדלות

רו"ח שלומי שוב מצנן את ההתלהבות של האקטוארים ומנהלי ההסדר הפנסיוני. "ההשלכות של השינוי מאוד תלויות בנסיבות הספציפיות של כל חברה ובאופי פעילותה. היו מקרים בפרקטיקה שהשינוי דווקא הביא לגידול בהתחייבות לפיצויים. הדבר תלוי בחמישה גורמים עיקריים:

1. האם החברה נוהגת לשלם בכל מקרה את הפיצויים, גם במקרה של עזיבה?

2. איזה סכום משולם במקרה כאמור, כלומר האם החברה משלמת גם השלמה על הכספים שהופקדו עד כה?

3. מהו שיעור העזיבה של העובדים?

4. מהי עליית השכר הצפויה של העובדים?

5. מהו שיעור ההיוון, והאם הוא גבוה או נמוך משיעור עליית השכר? באופן כללי, בחברות שבהן שיעור עליית השכר השנתי הממוצע הצפוי גבוה משיעור ההיוון, החישוב האקטוארי יביא לגידול בהתחייבות.

"יש לציין כי בעקבות החלטה של ה-IASB לאחרונה, צפוי כי חברות בישראל יוכלו להשתמש בשיעור היוון שמשקף תשואת אג"ח קונצרני באיכות גבוהה (AA), במקום להשתמש בתשואת אג"ח ממשלתיות, כפי שנדרש כיום ב-IFRS. שינוי זה צפוי להגדיל עוד את האטרקטיביות של המעבר לחישוב אקטוארי. אך כל חברה פרטית תצטרך לעשות שיקול כלכלי, האם כדאי לה ליישם ולהביא לקיטון בהתחייבות, תוך שקילת העלות שכרוכה ביישום הדבר", מסכם שוב.

עוד כתבות

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

משפחות חטופים חוסמות את כביש 1 בדרך לירושלים

משפחות חטופים חסמו את כביש 1: "כל חטוף חייב לשוב"

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל, מפקד גדוד טולכרם של גא"פ חוסל • עדכונים בולטים 

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

"בעל 4 להבים מתוצרת ישראל": הרחפן שיכול לתקוף גם באספהאן

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?